Gümrük Mevzuatı Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Gümrük İşlemleri Ve Aşamaları

1. Soru

Gümrük Antrepo Rejimini açıklayınız?

Cevap

Gümrük Antrepo Rejimi: İhraç, ithal veya transite konu olan yabancı menşeli eşya-

nın gümrük vergileri ödenmeden konulduğu ve muhafaza edildiği yerlere antrepo denil- mektedir. İthalat vergilerine ve ticaret politikası önlemelerine tabi tutulmamış ve serbest dolaşıma girmemiş eşyanın bir gümrük antreposuna konulmasına ilişkin hükümlerin be- lirlendiği ekonomik etkili bir gümrük rejimidir.


2. Soru

Gümrük vergisinden istisna edilen eşyalar nelerdir?

Cevap

  1.  Gümrük Giriş Tarife Cetvelinde vergiye tabi olmadığı gösterilen eşya,?
  2. Uluslararası anlaşmalarla vergiye tabi olmadığı belirlenen eşya,?
  3. Her türlü Türk parası banknotları, esham ve tahvilleri ve kuponları, Türkiye’ye sokulması yasak olmayan yabancı devlet paraları, esham ve tahvilleri ve bunların kuponları ile çek ve poliçeler,?
  4. Ticari mahiyette bulunmadığı kabul edilen numunelik eşya ve modeller.?
  5. Mezarlıklara, millî abidelere konulmak üzere getirilen çelenk, bayrak ve bu nitelikteki eşya ile bunların teferruatı, içinde ölü veya ölünün kül veya kemikleri bulunan tabut, vazo ve sair kaplar ve bunlarla birlikte getirilen veya önceden veya sonradan gönderilen çiçek, çelenk ve bu nitelikteki eşya,
  6. Resmî daire ve müesseselerle özel müessese ve şahıslara ait işlem görmüş her türlü de er, evrak ve belgelerle, kullanılmış her türlü taşıt biletleri ve uluslararası nitelikte belli hizmetler karşılığı kullanılacak kuponlar,
  7. Karasularımızda kazaya uğrayan veya batan ve mülkiyeti hazineye geçmiş olan ve Maliye Bakanlığınca denizden çıkarılmak üzere satılan veya çıkarılması sözleşmeye bağlanan her türlü eşya.


3. Soru

Advalorem tarife nedir?

Cevap

Advalorem tarife, verginin (ithal eşyanın) değer üzerinden alındığı tarifedir.


4. Soru

4458 sayılı Gümrük Kanununa göre  gümrük vergisinin konusu nedir?

Cevap

Kanunun birinci maddesinden, gümrük vergisinin konusunun Türkiye gümrük bölgesine giren çıkan eşya ile taşıt araçları olduğu anlaşılmaktadır. Yani Türkiye’ye ithal edilen bir başka ifadeyle gümrük hattından geçerek yurda giren eşya ve taşıt araçları gümrük vergisinin konusunu oluşturmaktadır.


5. Soru

Geri Gelen eşya, beyan sahibinin talebi üzerine,kaç yıl içinde ithalat vergilerinden muaf tutulur?

Cevap

 Serbest dolaşımda bulunan eşya, Türkiye Gümrük Bölgesinden veya Türkiye’nin anlaşmalarla dâhil olduğu gümrük birliği gümrük bölgelerinin diğer bir noktasından ihraç edildikten sonra üç yıl içinde yeniden serbest dolaşıma girmesi hâlinde ve beyan sahibinin talebi üzerine, ithalat vergilerinden muaf tutulur.


6. Soru

Gümrük vergisindeki tarife sistemleri nelerdir?

Cevap

Uygulamada başlıca üç tarife sistemi vardır. Bunlar, tek kolonlu çi kolonlu ve üç kolonlu tarife sistemleridir.


7. Soru

Eşyanın hangi ülkede üretildiğini gösteren belgeye  ne ad verilir?

Cevap

Eşyanın hangi ülkede üretildiğini gösteren belgeye ise Menşei Şehadetnamesi denilmektedir.


8. Soru

Spesifik tarife nedir?

Cevap

Spesifik tarife ,vergilerin birim ve ağırlık gibi fiziki ölçütler üzerinden alındığı tarifedir.


9. Soru

İthalatçı ülke hangi durumlarda anti-damping önlemleri uygulayabilir?

Cevap

İthalatçı ülke eğer, yürütülen anti-damping soruşturması sonucunda;(i) bir ürünün ithalatçının dampingli olduğunu ve (ii) bu dampingli ürün ithalatının benzer ürünün yerel üreticilere zarar veya tehdit oluşturduğu veya bir üretim dalının kurulmasını fiziki olarak geciktirdiğini belirlerse söz konusu ithalata anti-damping vergisi veya fiyat taahhüdü şeklinde anti-damping önlemleri uygulayabilir.


10. Soru

Gümrük vergisi nedir?

Cevap

Gümrük vergisi, ithalata? konu eşyanın gümrük tarife cetvellerinde yer alan miktar ve oranlar üzerinden tahsil edilen ve malın maliyetine etki eden bir vergidir.


11. Soru

İthalat Vergileri Deyimini açıklayınız?

Cevap

İthalat Vergileri Deyimi ile eşyanın ithalinde öngörülen gümrük vergileri ve eş etkili vergileri ve tarım politikası veya işlenmiş tarım ürünleriyle ilgili özel düzenlemeler çerçevesinde alınan ithalat vergiler ifade edilmektedir.


12. Soru

Bir eşyanın serbest dolaşıma girmesi ne anlama gelmektedir?

Cevap

Bir eşyanın serbest dolaşıma girmesi demek, ticaret politikası önlemlerinin uygulanması, eşyanın ithâli için öngörülen diğer işlemlerin tamamlanması
ve kanunen ödenmesi gereken vergilerin tahsil edilmesi demektir.


13. Soru

Gümrük rejimi nedir?

Cevap

Gümrük rejimi, gümrükteki uygulamaların yasal düzenlemelerle gümrüğe bağlanması di- ğer bir ifadeyle kanunla belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak işlemler için tes- pit edilen kurallar toplamıdır.


14. Soru

Gümrük vergisinin yükümlüsü kimdir?

Cevap

Gümrük vergisinin yükümlüsü ithal eşyanın sahibidir. İthal eşyayı ithal eden bu işi ti- cari amaçla yapıyor ise ödediği vergiyi maliyete katarak malı sattığı kişiye yansıtmaktadır. Bu yüzden gümrük vergisi ithal mallarına yönelik harcamalar üzerinden alınan bir vergi olup taşıyıcısı ise son kullanıcısı ya da nihai tüketicidir.


15. Soru

İhracat Vergileri Deyimi  nedir?

Cevap

İhracat Vergileri Deyimi ile eşyanın ihracatında öngörülen gümrük vergileri ve eş etkili mali yükler ile tarım politikası veya işlenmiş tarım ürünleri ile ilgili özel düzenlemeler çerçevesinde alınan ihracat vergileri ifade edilmektedir.


16. Soru

Transit rejimine tabi tutulan eşya Türkiye Gümrük Bölgesi içinde; nerelere taşınabilir?

Cevap

Transit rejimine tabi tutulan eşya Türkiye Gümrük Bölgesi içinde;

a. Yabancı bir ülkeden gelip yabancı bir ülkeye,
b. Yabancı bir ülkeden Türkiye’ye,
c. Türkiye’den yabancı bir ülkeye,
d. Bir iç gümrükten diğer bir iç gümrüğe taşınabilir.


17. Soru

Gümrü vergisi hangi esaslara göre hesaplanır?

Cevap

 1.Gümrük vergileri gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte yürürlükte olan

gümrük tarifesine göre hesaplanır.

2. Eşya ticaretine ilişkin özel hükümlerle belirlenmiş diğer önlemler gerektiği takdir- de, söz konusu eşyanın tarife pozisyonuna göre uygulanır.

3.Bir konşimento içeriği eşyanın değişik tarife pozisyonlarına girdiği durumlarda, her eşya için kendi tarife pozisyonuna göre işlem yapılmasının ek bir iş yükü ve masrafa sebep olması hâlinde, beyan sahibinin talebi üzerine, gümrük idareleri eş- yanın tamamına, en yüksek ithalat vergisi oranına tabi eşyanın tarife pozisyonuna göre vergi uygulayabilir.


18. Soru

Bir eşyanın gümrük vergisine konu olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekmektedir?

Cevap

Bir eşyanın gümrük vergisine konu olabilmesi için
1. O eşya en az iki ülke arasında ticerete konu olmalı,
2. Eşya taşınabilir nitelikte olmalıdır.


19. Soru

Dâhilde işleme rejimi nedir?

Cevap

Dâhilde işleme rejimi, ihraç ürünleri üretmek için gerekli
olan ve ithal edilen, bu yüzden de ithâli gümrük vergisine tabi ara mallar ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemidir.


20. Soru

Miktar esasına göre gümrük vergisinin alınması durumunda matrah genellikle neden oluşmaktadır?

Cevap

Miktar esasına göre gümrük vergisinin alınması durumunda matrah genellikle eşyanın ağırlığı, adedi ve uzunluğu gibi teknik ve fiziki özelliklerden oluşmaktadır.


21. Soru

Çift kolonlu tarife sistemlerinde  kaç tür vergi oranı vardır?

Cevap

Çift kolonlu tarife sistemlerinde, her cins eşya için biri maksimum, diğeri minimum iki vergi oranı vardır. Ticaret anlaşması yapılmayan ülkelerden ithal edilen eşyaya maksimum, yani kanuni oranlar uygulanırken, anlaşmalı ülkelerden gelen mallara minimum oranlar uygulanır.


22. Soru

Tek kolonlu tarife sistemlerin özellikleri nelerdir?

Cevap

Tek kolonlu tarife sistemleri otonom bir nitelik taşır ve ayrımcı özelliği yoktur. Bu tarife- lerde ithal eşyanın hangi ülke menşeli olduğuna ve nereden geldiğine bakılmaksızın tek tarifede yazılı tek oran uygulanır.


23. Soru

Gümrük yükümlülüğü hangi hallerde sona erer?

Cevap

Gümrük yükümlülüğü; vergilerin ödenmesi, vergilerin kaldırılmasına karar verilmesi, gümrük beyannamesinin iptal edilmesi, eşyanın bir gümrük rejimi kapsamında tesliminden önce zapt ve müsadere edilmesi veya imha edilmesi, 164. madde uyarınca imha veya terk edilmesi, doğal özellikleri veya beklenmeyen hâller yahut mücbir sebep nedeniyle telef veya kaybı hâllerinde sona erer. ?


24. Soru

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu hangi amaçla  uygulanmakta olan bir fondur?

Cevap

Türkiye’de 1988 yılından itibaren uygulanmakta olan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF), gerek yurt içi gerekse yurt dışı kaynaklı kredi kullanımında anapara, faiz veya ithal edilen mal bedeli üzerinden ve bankalarca tahsil edilerek T.C. Merkez Bankasına aktarılan bir fondur. Dış ticarette ödeme şekillerinden kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödemelerde, malların fiili ithalatının gerçekleşmesinden sonra ithalat bedelinin ödenmesi suretiyle ithalatçının kredilendirilmiş olması nedeniyle % 6 fon alınmaktadır


25. Soru

Tarife kotası nedir?

Cevap

Tarife kotası, bir mal ya da mal grubunun gümrük vergisi oranlarında belirli bir miktar veya değer için indirim yapılması ya da muafiyet sağlanmasını ifade eder.


26. Soru

Türkiye’de hâlen uygulanmakta olan gümrük tarifesi nedir?Kısaca bilgi veriniz?

Cevap

Türkiye’de hâlen uygulanmakta olan Cenevre Kıymet Kodu sistemini esas alan gümrük tarifesi Gümrük Giriş Tarife Cetveli ya da Türk Gümrük Tarife Cetveli olarak ad- landırılmaktadır. Yürürlükte olan bu tarife eşyaların özelliğine göre sıralanması ve kod numarası verilmesinden oluşan bir cetveldir. Söz konusu Gümrük Giriş Tarife Cetveli 6 sütun ve 21 bölümden oluşmaktadır.


Kayıt Yenileme (Ders Ekle Sil) Bitiş
18 Ekim 2024 Cuma
v