Dış Ticarette Bilgisayar Uygulamaları Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim
Dış Ticaret Ve İnternet
Bilgi iletişiminin yapıldığı Teknolojik bir ortam olarak interneti tanımlayınız.
Tanım olarak internet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağla devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur.
İnternetin gelişimi açıklayınız.
Dünya üzerinde ilk bilgisayar ağı askeri amaçla 1969 yılında faaliyete geçmiştir. 1980’lerden itibaren üniversiteler ve ticari işletmeler haberleşmelerinde bilgisayar ağlarını kullanmaya başlamışlardır. Yıllar itibariyle bilgisayar fiyatlarının ucuzlaması işletmelerde ve evlerde bilgisayar kullanımında bir patlama oluşturmuştur. Oluşturulan internet protokolleriyle internet kullanımında standartlar oluşturulmuştur. 1990’ların başından itibaren de internet herkesin kullanımına açık bir hale gelmiştir. Zaman içerisinde internet aracılığı ile sadece metin değil resim hareketli görüntü ses iletişimi sağlanmış karşılıklı olarak her tür bilginin hareketi mümkün hale gelmiştir. Nihayetinde günümüzde gerek ticari işletmelerin gerekse de kişilerin pek çok bilgi ve belgeyi hatta imza gibi onayları internet ortamından aktarması günlük işlemler haline gelmiştir.
Türkiye’de internetin gelişimini açıklayınız.
Dünyadaki bu gelişmeleri önceki kısımda da değinildiği gibi, Türkiye’de yakından takip etmiştir. 1986’da üniversiteler ve akademik kuruluşlar arasında kurulan ağ bu sürecin ilk adımı olmuştur. İnternet’in Türkiye’de ticari kuruluşlar ve hane halkları gibi geniş kitlelere ulaşması ise 1996 yılında mümkün olmuştur. 1997 sonlarına doğru popüler alışveriş sitelerinin devreye girmeye başlamasıyla Türkiye e-ticaret ile tanışmıştır.
İnternetin eğlence ve boş zaman değerlendirme amaçlı kullanımı dışında, hangi sektör ve alanlarda kullanım alanı bulmaktadır?
Bankacılık Sektörü İşlemleri, Kamu Sektörü İşlemleri, Eğitim, Ekonomi ve Finans Dünyası, Ticari Kurumların Tüm Faaliyetleri, Sağlık Sektörü, Sanat, Kültür, Spor Faaliyetleri, Reklamcılık.
Gelişen teknoloji ve iletişim teknolojileri ile ticarette yaşanan değişiklikler nelerdir?
- Dünya giderek tek pazar haline gelmiştir.
- Uluslararası sermaye eskisinden çok daha hareketlidir.
- Rekabet giderek artmaktadır.
- Ürünler ve hizmetler birbirine daha fazla benzemeye başlamıştır.
- Bilinen pazarlarda faaliyet göstermenin daha da güçleşmektedir.
- Çin, Hindistan ve diğer Asya ülkeleri küresel pazarlara egemen olmaya başlamışlardır.
Geleneksel dış ticaret yöntemlerinin mevcut teknolojik gelişmeler karşısındaki durumu nedir?
Dış ticarette geleneksel yöntemlerin, günümüzde ortadan kalktığını veya etkinliğinin kalmadığı iddia etmek yanlıştır; Hâlâ kullanılmakta ve etkindir. Ancak yüksek maliyetli ve bu maliyetinin geri dönüşünü garanti edemeyen yöntemlerdir.
Geleneksel dış ticarette kullanılan başlıca yöntemler nelerdir?
- Yeni Pazarlara Girmek
- Uluslararası Fuarlara Katılmak
- Dış Pazar Araştırmaları Yapmak
- Aracı Organizasyonlar Kullanmak (Dış Ticaret Danışmanlığı Firmaları)
Bir dış ticaret faaliyeti olarak uluslararası fuarlara katılma faaliyetini değerlendiriniz.
Bu fuarlara katılmak yüksek bir risk taşımamaktadır. Maliyetleri incelendiğinde bir kısım uzman personelin ve bir miktar ürünün uzak mesafelere hareketi ve ilgili bölgelerde bir süre kalması söz konusudur. Potansiyel müşterilerle yüz yüze iletişim en etkili satış yöntemi olarak günümüzde de geçerliliğini korumaktadır.
Bir dış ticaret faaliyeti olarak dış Pazar araştırma faaliyetini değerlendiriniz.
Dış pazar araştırmaları yapmak ise bulunduğumuz bölgedeki basılı ve sözlü kaynaklardan, ticari ataşeliklerden ve benzeri hizmetleri veren ticari kurumlardan yapılabilir. Ya da ilgili dış pazarlar bizzat ziyaret edilerek benzeri bir faaliyet yürütülebilir. Bu yöntem etkili sonuç vermesine ve her zaman geçerliliğini koruyan bir yöntem olmasına rağmen büyük zaman ve maliyet gerektirmektedir. Ani ortaya çıkan ticari fırsatların değerlendirilmesinde ise yöntemin hantal kaldığı açıktır.
Bir dış ticarette aracı organizasyonlardan faydalanma seçeneğini değerlendiriniz.
Aracı organizasyonlar dış pazarlar konusunda uzmanlaşmış profesyonel firmalardır. Mevcut ürününüzün hangi pazarlarda hangi koşullarda satılabileceğini ya da ilginizi çeken bir pazarın analizini size yapabilir. Gümrükleme işlemlerinde yardımcı olabilir. Veya sadece çeviri hizmetleri sunabilir. Danışmanlık firmaları ile çalışmak geçmişte olduğu gibi gelecekte de etkinliğini koruyacak bir yöntemdir.
Dış ticaretle uğraşan bir firma internet aracılığı ile sağlayabileceği faydalar nelerdir?
- Arama motorlarından sahip olduğu internet sitesi aracılığı ile tüm dünyadan internet sitesine buradan da firmaya ulaşılabilir.
- Firma internet sitesi aracılığı ile kendini ve ürün ve hizmetlerini tüm dünyaya duyurabilir, fiyat politikalarını müşterilerine bildirebilir.
- Elektronik pazar yerlerine üye olabilir.
- İnternet reklamları ve kendi web sitesi aracılığı ile reklamını yapabilir.
- Firma kendisi de internet aracılığı ile Pazar araştırması yapabilir.
- İrtibatta olduğu firmalarla telefon faks gibi cihazlara ihtiyaç kalmadan çok daha düşük maliyetle ve daha hızlı iletişim kurabilir.
- Kamu kesimi ile yapılması gereken resmi evrak işlemlerini gerçekleştirebilir.
- Tüm bankacılık işlemlerini ve bunun sonucunda oluşacak fon transferlerini anında ve daha düşük maliyetle gerçekleştirebilir.
- Döviz ve emtia piyasalarını tüm dünya çapında anında takip edebilir.
- Müşterisine gönderdiği veya müşterisinden gelmekte olan ithal veya ihraç ürünlerini internetten takip edebilir.
Her sermaye şirketinin internet sitesine sahip olma zorunluluğu hakkındaki kanuni düzenleme nedir?
14 Şubat 2011 tarihli ve 27846 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile her sermaye şirketinin bir internet sitesi bulunması zorunlu hale gelmiştir. Burada unutulmaması gereken nokta kanunla getirilen yeni düzenlemelerin sermaye şirketlerini (anonim şirket, limited Şirket) bağladığıdır. Şahıs şirketleri (kollektif şirket, adi şirket vb.) için ise bağlayıcı değildir.
Türk Ticaret Kanununa uygun bir web sitesinin sahip olması gereken temel özellikler nelerdir?
- Yönetilebilir, güncellenebilir ve dinamik bir site olması,
- Şirket hakkında bilgiler, önem taşıyan ve tanıtan belge ve dokümanların bulunması,
- Duyuru sistemi ile güncel bilgilerin aktarılması,
- Elektronik ortamda oylama sistemi bulundurulması gerekmektedir.
Türk Ticaret Kanunu’na göre, firmaların internet aracılığıyla yapabileceği beyanlar, belgeler ve senetler nelerdir?
Bunlar, TTK Madde 1525–1’e göre “Tarafların açıkça anlaşmaları sonucu ihbarlar, ihtarlar, itirazlar ve benzeri beyanlar; fatura, teyit mektubu, iştirak taahhütnamesi, toplantı çağrıları ve bu hüküm uyarınca yapılan elektronik gönderme ve elektronik saklama sözleşmesi, elektronik ortamda düzenlenebilir, yollanabilir, itiraza uğrayabilir ve kabul edilmişse hüküm ifade eder.”
Türk Ticaret Kanunu’na göre firmaların elektronik imza uygulaması ile ilgili dikkat etmeleri gereken hususlar nelerdir?
TTK Madde 1526–1’e göre “Poliçe, bono, çek, makbuz senedi, varyant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler güvenli elektronik imza ile düzenlenemez. Bu senetlere ilişkin kabul, aval ve ciro gibi senet üzerinde gerçekleştirilen işlemler güvenli elektronik imza ile yapılamaz.”
Türk Ticaret Kanunu’na göre firmaların elektronik imza uygulamasını kullanabilecekleri yerler nelerdir?
Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe giren 1526–2 maddesi ile elektronik imzanın kullanım alanları belirlenmiştir. Elektronik imzanın kişinin çok önemli yükümlülük altına girdiği çek, senet gibi değerli evraklarda elektronik imzanın kullanılamayacağı belirtilmiştir. Bunun yanında çek, senet gibi ağır yükümlülük içermeyen konşimento, sigorta poliçesi gibi evrakların oluşturulmasında ve aktarılmasında ve onaylanmasında elektronik ortamların ve nihayetinde elektronik imzanın kullanımı serbest bırakılmıştır.
Firmaya ait kurumsal İnternet sitesinin fonksiyonları nelerdir?
- İnternet sitesi kanuni bir zorunluluktur.
- İnternet sitesi şirketin görsel kimliğidir.
- İnternet sitesi şirketin kurumsal kimliğini yansıtan yüzüdür.
- İnternet sitesi firmaların faaliyetleri hakkında bilgi verir.
- İnternet sitesi firmaların faaliyetleri hakkında bilgi verir.
- İnternet sitesi sürekli güncellenebilen içerikler sunar.
- İnternet sitesi müşteri ile firmanın etkileşim içinde olmasını sağlar.
E-ticaret için dolaylı ve doğrudan ticareti açıklayınız.
E-ticaret, dolaylı ve doğrudan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Dolaylı e-ticarette malların siparişi elektronik, teslimi geleneksel yöntemlerle yapılırken; doğrudan elektronik ticarette tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.
İşleme konu olan taraflara göre e-ticaret genel olarak hangi türlerde ele alınmaktadır?
- İşletmeden nihai tüketiciye (business-to-customer) (b2c)
- İşletmeden işletmeye (business-to-business) (b2b)
- Tüketiciden-tüketiciye (c2c)
- Tüketiciden-işletmeye (c2b) olmak üzere 5 ana başlık altında ele alınmaktadır.
Bir başka sınıflandırma ise, kamu kurumları ile işletmeler (business-to-administration) ve tüketiciler ile kamu arasında (consumer-to-administration) yapılan elektronik işlemler de elektronik ticaretin gelişmekte olan diğer alt boyutlarını oluşturmaktadır.
E-Ticaretteki ödeme şekillerinde en yaygın olan yöntem hangisidir?
2009 değerlerine göre yapılan alışverişlerin % 29’u kredi kartı dışında diğer ödeme şekilleri ile yapılmıştır, kredi kartı E-Ticarette % 71 gibi büyük bir paya sahiptir.
E-Ticarette hangi teslim şekilleri kullanılabilir?
- Download (internetten veri yoluyla iletim)
- Kargo (kargo firmalarıyla teslim)
- Transfer (mağazalar arası iletim)
- Mağazadan Toplama (mağazalar üzerinden iletim)
E-Ticaretin avantajları nelerdir?
- İşlem Maliyetlerinde Parasal Tasarruf
- Mal ve Hizmetlerin Tesliminde Zaman Tasarrufu
- Sipariş İşlemlerinde ve Bürokratik İşlemlerde Azalama
- Müşteriler ve Üretici Firmalar Arasında Daha Sıkı İletişim
- Küçük Tedarikçilere de Pazar İmkânı
- Stok ve Envanter Sistemlerinin Daha Etkin İşlemesi
E-Ticaretin dezavantajları genel başlıklarıyla nelerdir?
- Güvenlik sorunları
- Yasal sorunlar
- Elektronik sözleşmelerle ilgili sorunlar
- Elektronik imza sorunu
- Şifreleme sorunu
- Aldatıcı reklam ve haksız rekabet sorunu
- Denetim sorunları
E-Dış Ticarette ortaya çıkabilecek sorunlar nelerdir?
- Statik bir internet sitesi tasarımı ile satış yapılmaya çalışılıyorsa ve online ödeme/güvenlik sorunları çözülmemiş ise sistem başarılı olamayacaktır.
- Site içeriği ve görünüşü rakiplere oranla ziyaretçiye güven vermeyecek ölçüde kalitesiz ise müşteriyi kendine çekemeyecektir.
- Alıcıya sunulan ürün veya hizmet benzer satış koşullarında, özellikle kolay ulaşılabilir bir mağazadan temin edilebilir nitelikteyse müşteri talebinde azalma ortaya çıkacaktır.
- Arama motorlarının dışında internet üzerinden veya geleneksel (basın, yayın, ilan, vb.) herhangi bir tanıtım, duyuru veya reklam faaliyeti kullanılmıyorsa web sitesi kendini tanıtamayacak ve müşteri kitlesini oluşturamayacaktır.
E-Dış Ticarette ödeme şekillerini açıklayınız.
E-Dış Ticaret son tüketiciye hitap ediyorsa yani perakende mal satışı yapan bir internet sitesi ise uluslararası ödemeler E-Ticaret konusunda sayılan ödeme biçimlerinden pek farklı olmayacaktır. Orada da bahsedildiği üzere ödemelerde kredi kartı ağırlıklı olacak ancak bu kartın uluslararası geçerliliği aranacaktır. Fakat söz konusu olan dış ticaret dış ticaret ile uğraşan firmalar arasında yüksek meblağlarla yapılan bir dış ticaretse diğer derslerde ele alınan dış ticarette ödeme şekillerinden herhangi bir farklılık göstermeyecektir. Ancak o ödeme şekillerinde de elektronik fon transferlerinin dolayısıyla internet bankacılığının ağırlıklı olarak kullanılacağı barizdir.
E-Dış Ticarette teslim şekillerini açıklayınız.
Perakende bir dış ticaret söz konusuysa teslim şekilleri E-Ticaretteki teslim şekillerinden pek farklı olmayacaktır. Ancak söz konusu olan yüksek miktar ve meblağlarla yapılan bildiğimiz anlamdaki bir dış ticaret ise teslimatlar diğer derslerde ele alınan teslim şekillerinden farklı olmayacaktır.
İnternet nedir?
İnternet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağla devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır.
İnternetin gelişimi nasıl olmuştur?
Dünya üzerinde ilk bilgisayar ağı askeri amaçla 1969 yılında faaliyete geçmiştir. 1980’lerden itibaren üniversiteler ve ticari işletmeler haberleşmelerinde bilgisayar ağlarını kullanmaya başlamışlardır. Yıllar itibariyle bilgisayar fiyatlarının ucuzlaması işletmelerde ve evlerde bilgisayar kullanımında bir patlama oluşturmuştur. Oluşturulan internet protokolleriyle internet kullanımında standartlar oluşturulmuştur. 1990’ların başından itibaren de internet herkesin kullanımına açık bir hale gelmiştir. Zaman içerisinde internet aracılığı ile sadece metin değil resim hareketli görüntü ses iletişimi sağlanmış karşılıklı olarak her tür bilginin hareketi mümkün hale gelmiştir. Nihayetinde günümüzde gerek ticari işletmelerin gerekse de kişilerin pek çok bilgi ve belgeyi hatta imza gibi onayları internet ortamından aktarması günlük işlemler haline gelmiştir.
Dünyadaki bu gelişmeleri önceki kısımda da değinildiği gibi, Türkiye’de yakından takip etmiştir. 1986’da üniversiteler ve akademik kuruluşlar arasında kurulan ağ bu sürecin ilk adımı olmuştur. İnternet’in Türkiye’de ticari kuruluşlar ve hane halkları gibi geniş kitlelere ulaşması ise 1996 yılında mümkün olmuştur. 1997 sonlarına doğru popüler alışveriş sitelerinin devreye girmeye başlamasıyla Türkiye e-ticaret ile tanışmıştır.
İnternetin kullanım alanları nelerdir?
İnternetin eğlence ve boş zaman değerlendirme amaçlı kullanımı bir tarafa bırakılırsa diğer önemli kullanım alanları aşağıdaki gibidir:
• Bankacılık Sektörü İşlemleri
• Kamu Sektörü İşlemleri
• Eğitim
• Ekonomi ve Finans Dünyası
• Ticari Kurumların Tüm Faaliyetleri
• Sağlık Sektörü
• Sanat, Kültür, Spor Faaliyetleri
• Reklamcılık
Günümüzde iş dünyasını değiştiren trendler nelerdir?
Günümüzde iş dünyasını değiştiren trendler;
• Bilişim teknolojileri,
• Yeni iş alanları ve yeni iş anlayışları,
• Yeni iş kültürü,
• İş yapma biçimlerindeki farklılaşmalar,
• Teknolojiden daha fazla yardım alma,
• İnternet
• Ağ teknolojileri.
Gelişen teknolojinin kullanılması dünya ticaretinde hangi değişikliklere yol açmıştır?
Gelişen teknolojinin kullanılması, bilişim teknolojileri ve somut bazda internetin ortaya çıkması dünya ticaretinde aşağıdaki değişikliklere yol açmıştır.
• Dünya giderek tek pazar haline gelmiştir.
• Uluslararası sermaye eskisinden çok daha hareketlidir.
• Rekabet giderek artmaktadır.
• Ürünler ve hizmetler birbirine daha fazla benzemeye başlamıştır.
• Bilinen pazarlarda faaliyet göstermenin daha da güçleşmektedir.
• Çin, Hindistan ve diğer Asya ülkeleri küresel pazarlara egemen olmaya başlamışlardır.
Firmaların ithalat ve ihracat miktarlarını arttırmak için izleyebilecekleri geleneksel yöntemler nelerdir?
Dış ticarette geleneksel yöntemlerin, günümüzde ortadan kalktığını veya etkinliğinin kalmadığı iddia etmek yanlıştır; hâlâ kullanılmakta ve etkindir. Ancak yüksek maliyetli ve bu maliyetinin geri dönüşünü garanti edemeyen yöntemlerdir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
• Yeni Pazarlara Girmek
• Uluslararası Fuarlara Katılmak
• Dış Pazar Araştırmaları Yapmak
• Aracı Organizasyonlar Kullanmak (Dış Ticaret Danışmanlığı Firmaları)
Dış ticaretle uğraşan bir firma internet aracılığı ile ne gibi faydalar sağlar?
• Firma bir web (internet) sitesine sahip olur.
• Arama motorlarından (Google, Yahoo, vb.) sahip olduğu internet sitesi aracılığı ile tüm dünyadan internet sitesine buradan da firmaya ulaşılabilir.
• Firma internet sitesi aracılığı ile kendini ve ürün ve hizmetlerini tüm dünyaya duyurabilir, fiyat politikalarını müşterilerine bildirebilir.
• Elektronik pazar yerlerine üye olabilir.
• Elektronik posta hizmetlerinden yararlanabilir.
• İnternet reklamları ve kendi web sitesi aracılığı ile reklamını yapabilir.
• Başka firmalarca yapılan pazar araştırmalarında kendi web sitesi aracılığı ile adını duyurabilir.
• Firma kendisi de internet aracılığı ile Pazar araştırması yapabilir.
• İrtibatta olduğu firmalarla telefon faks (belgegeçer) gibi cihazlara ihtiyaç kalmadan sıfır maliyetle iletişim kurabilir.
• Kamu kesimi ile yapılması gereken resmi evrak işlemlerini gerçekleştirebilir.
• Tüm bankacılık işlemlerini ve bunun sonucunda oluşacak fon transferlerini anında ve genelde ücretsiz olarak gerçekleştirebilir.
• Döviz ve emtia piyasalarını tüm dünya çapında anında takip edebilir.
• Müşterisine gönderdiği veya müşterisinden gelmekte olan ithal veya ihraç ürünlerini uydu sistemlerinin de yardımıyla internetten an ve an dünyanın neresinde olduğunu takip edebilir. Bunun yanında mevcut araçlarını (gemi, uçak, TIR, vb.) aynı sistemlerle takip edebilir, müşterilerine bildirebilir.
Türkiye'de ticari hayatta internetle ilgili mevzuat nasıl gelişmiştir?
14 Şubat 2011 tarihli ve 27846 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile her sermaye şirketinin bir internet sitesi bulunması zorunlu hale gelmiştir. Sermaye şirketleri ticari piyasalarda yer edinmek istiyorlarsa zaten bir internet sitesine sahip olmanın gerekliliğini bilmektedirler. Finansal tabloları ile her türlü rapor üç yıl sitede kalır
Türk Ticaret Kanununa uygun bir web sitesinin özelliği nasıl olmalıdır?
Türk Ticaret Kanununa uygun bir web sitesinin özelliği aşağıda kısaca belirtilmiştir;
• Yönetilebilir, güncellenebilir ve dinamik bir site olması,
• Şirket hakkında bilgiler, önem taşıyan ve tanıtan belge ve dokümanların bulunması,
• Duyuru sistemi ile güncel bilgilerin aktarılması,
• Elektronik ortamda oylama sistemi bulundurulması gerekmektedir
Firmalar internet aracılığı ile yapacakları beyanlar, oluşturacakları belge ve senetlerle ilgili TTK’na göre hangi hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir?
Firmalar internet aracılığı ile yapacakları beyanlar, oluşturacakları belge ve senetlerle ilgili TTK’na göre şu hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir:
TTK Madde 1525–1: “Tarafların açıkça anlaşmaları sonucu ihbarlar, ihtarlar, itirazlar ve benzeri beyanlar; fatura, teyit mektubu, iştirak taahhütnamesi, toplantı çağrıları ve bu hüküm uyarınca yapılan elektronik gönderme ve elektronik saklama sözleşmesi, elektronik ortamda düzenlenebilir, yollanabilir, itiraza uğrayabilir ve kabul edilmişse hüküm ifade eder.”
Türk Ticaret Kanununun bu yeni maddesi ile de şirketin muhatap, ortaklar ve ilişki kurduğu üçüncü kişiler arasındaki elektronik ortamın pek çok resmi bildirim, çağrı, beyan ve faturalarda kullanılabileceği ve geçerliliğinin bulunduğu beyan edilmektedir. Bu sayede kırtasiye masraflarının, zaman kayıplarının ve adres arayışlarının önüne geçilmiştir. Burada da görüldüğü gibi elektronik ortam artık bir resmiyet kazanmıştır.
Firmaların ticari ilişkiler dolayısıyla başvurmuş oldukları elektronik imza uygulaması ile ilgili dikkat etmeleri gereken hususlar TTK’nda nasıl belirlenmiştir?
Firmaların ticari ilişkiler dolayısıyla başvurmuş oldukları elektronik imza uygulaması ile ilgili dikkat etmeleri gereken hususlar TTK’nda şu şekilde düzenlenmiştir:
TTK Madde 1526–1: “Poliçe, bono, çek, makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler güvenli elektronik imza ile düzenlenemez. Bu senetlere ilişkin kabul, aval ve ciro gibi senet üzerinde gerçekleştirilen işlemler güvenli elektronik imza ile yapılamaz.”
TTK Madde 1526–2: “Konşimentonun, taşıma senedinin ve sigorta poliçesinin imzası elle, faksimile baskı, zımba, ıstampa, sembol şeklinde mekanik veya elektronik herhangi bir araçla da atılabilir.
Düzenlendikleri ülke kanunlarının izin verdiği ölçüde bu senetlerde yer alacak kayıtlar el yazısı, telgraf, teleks, faks ve elektronik diğer araçlarla yazılabilir, oluşturulabilir, gönderilebilir.”
Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe giren bu maddesi ile elektronik imzanın kullanım alanları belirlenmiştir. Elektronik imzanın kişinin çok önemli yükümlülük altına girdiği çek, senet gibi değerli evraklarda elektronik imzanın kullanılamayacağı açıkça belirtilmiştir.
Bunun yanında çek, senet gibi ağır yükümlülük içermeyen konşimento, sigorta poliçesi gibi evrakların oluşturulmasında ve aktarılmasında ve onaylanmasında elektronik ortamların ve nihayetinde elektronik imzanın kullanımı serbest bırakılmıştır. Bu gelişmenin internet ve diğer elektronik ortamlar sayesinde işlem hızlarını arttırmış dolayısıyla ticari faaliyetler üzerinde olumlu gelişmeler doğurmuştur.
Firmaların yönetim ve genel kurul toplantılarını iletişim teknolojileri imkanları ile yerine getirmeleri durumunda dikkat etmeleri ve göz önünde bulundurmaları gereken hususlar ise TTK’nunda nasıl belirtilmiştir?
Firmaların yönetim ve genel kurul toplantılarını iletişim teknolojileri imkanları ile yerine getirmeleri durumunda dikkat etmeleri ve göz önünde bulundurmaları gereken hususlar ise TTK’nunda şu şekilde yer almıştır:
TTK Madde 1527–1: “Sermaye şirketlerinde müdürler kurulu ve yönetim kurulu üyelerinin, öngörülen belirli durumlarda, kurul toplantılarına görüntü ve ses aktarılması yoluyla katılabilmeleri ve oy vermeleri esas sözleşme veya şirket sözleşmesiyle düzenlenebilir.”
TTK Madde 1527–2: “Kollektif, komandit, limited ve sermayesi paylara bölünmüş şirketlerde, şirket sözleşmesinde ve esas sözleşmede öngörülerek elektronik ortamda ortaklar kuruluna ve genel kurula katılma, öneride bulunma ve oy verme, fizikî katılımın, öneride bulunmanın ve oy vermenin bütün hukukî sonuçlarını doğurur.”
TTK Madde 1528–1: Uygulama kuralları: “Elektronik ortamı kullanmak isteyen ortaklar, pay sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri e-posta adreslerini şirkete bildirirler.”
Türk Ticaret Kanununa yeni eklenen bu madde ile internet temelli görüntü ve ses aktarımıyla yapılan görüşmelerin kanuni geçerliliği sağlanmıştır. Ayrıca bu ortamlar yardımıyla da oy kullanabilme hakkının elde edilebilmesi ticari sektöre yeni bir canlılık ve dinamizm kazandıracaktır. Elektronik ortamdan yapılan görüşmeler ve oylamalar tüm üyeleri bir salonda toplama, oy kullandırma, görüşmeler neticesi yeni sözleşmeler oluşturma ve bunları onaylama süreçlerini ortadan kaldırmış olup şirket açısından maliyetleri de olumlu etkileyecektir. İnternet sitesi (dolayısıyla bir internet adresi) oluşturmayan ya da kanunda belirtilen şekilde güncellemeyen sermaye şirketleri para hatta hapis cezası ile karşı karşıya kalacakları da kanunda belirtilmiştir.
Firmalar için internet sitesinin fonksiyonları nelerdir?
İnternet sitesinin fonksiyonları şu şekilde sıralanabilir:
• İnternet Sitesi Kanuni Bir Zorunluluktur: Şirket sitesi ile bu zorunluluğu yerine getirir.
• İnternet Sitesi Şirketin Görsel Kimliğidir: Ziyaretçi firma hakkında temel bilgilere ulaşmış olur.
• İnternet Sitesi Şirketin Kurumsal Kimliğini Yansıtan Yüzüdür: Kurumsal kimlik, pazarlamada, bir kurumun görünen yüzüne verilen isimdir. Kurumun kendini ifade etme şeklidir. Bu ifade belli sınırları çizilmiş ve genellikle değişmez bir ifadedir. Kurumu anımsatacak bir tasarımın ne ölçülerde ve nasıl kullanılması gerektiğini belirten kurumsal kimlik kitabı bu sistemin vazgeçilmez öğesidir. Öyle ki bir kurumsal kimlik tasarımı içinde amblemden ofis dizaynına, çalışanların giyim kuşamından araç üstü giydirmeye, antetli kâğıttan, tabelaya, web sitesinden, ambalaj dizaynına ve faaliyet raporuna kadar her şeyin ne ölçülerde ve nasıl kullanılacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda iyi hazırlanmış bir internet sitesi yukarıda verilen unsurları sayfasında barındırmak zorundadır.
• İnternet Sitesi Firmaların Faaliyetleri Hakkında Bilgi Verir:
• İnternet Siteleri Elektronik Katalog Hizmeti Sunar: Ticari katalog, tüccarın mallarını alıcılara en çekici biçimde tanıtmasını sağlar. Çeşitli sanayi kuruluşları, dağıtım ve pazarlama yerleri, mallarını kolayca tanıtmak ve müşteriye bilgi vermek için çeşitli şekillerde katalog hazırlarlar; Eşya, oyuncak, elektrik malzemeleri katalogları gibi. Sergilerde teşhir edilen eserlerin kime ait olduğu ve mevcutlarını bildiren liste şeklindeki kitaplar da birer katalogdur. Kitapçı kataloglarında ise bir yayın evinin satışa arz ettiği kitapların listesi verilmiştir. Dış ticaretle uğraşan firmalarda örneğin bir ürünün ithalatını gerçekleştirmek için öncelikle elektronik ortamda hazırlanmış bu katalogları ziyaret ederek tüm dünyadan veya ilgili ülkeden ürün ve firma seçerek irtibat kurabilirler. Ticari katalog rehberleri de piyasadaki ticari katalogları internet üzerinden yayınlayarak bu yönde ticaret yapmak isteyen firmalara rehberlik hizmeti sunarlar.
• İnternet Sitesi Sürekli Değişebilen İçerikler Sunmalıdır:
• İnternet Sitesi Firmanın Bulunabilirliğini Kolaylaştırmalıdır: İletişim adreslerine kolayca ulaşılabilir olması gerekmektedir.
• İnternet Sitesi Müşteri ile Firmanın Etkileşim İçinde Olmasını Sağlamalıdır: Müşteri firmanın talep ettiği bir evrakı, bir bilgiyi site aracılığı ile karşı tarafa yollayabilmelidir. Ya da bir malın bir işlemin, bir evrakın şu anki durumunu, konumunu gerek firma, gerekse müşteri internet sitesi aracılığı ile takip edebilmelidir.
e – Ticaretin ana hedefi nedir?
e – Ticaretin ana hedefi, ticari işlemlerin elektronik ortamda en basit, hızlı, verimli ve güvenli bir şekilde yapılmasıdır. Ürünlerin ve hizmetlerin e – kataloglarda düzenli bir şekilde müşteriye sunulması, siparişin basit bir şekilde alınması, satın alma işleminin kolaylıkla ve güven içinde gerçekleştirilmesi, ürün yada hizmetin en hızlı şekilde müşteriye ulaştırılması E – Ticaretin ana hatlarını oluşturur.
e – Ticaret, bir şirketin iş yapma olanaklarını 365 gün, 24 saat devamlı bir şekilde dünyaya sunmasıdır. E – Ticaretin amacı mal ve hizmet maliyetlerini düşürmek ve müşteriye hizmet zamanlaması ve kalitesini iyileştirmektir. Elektronik ticaret, internet üzerinde sunulan bilgi, ürün ve hizmetlere hemen hemen dünyanın her yerinden anında ve rahatlıkla erişim imkanı sağlamaktadır
e–Ticarette ödeme Şekilleri nelerdir?
İnternet üzerinden gerçekleştirilen alışverişlerde genellikle ödeme yapmak için kredi kartı kullanılır fakat bazı alternatif ödeme şekilleri de vardır. e – Ticaretteki ödeme şekilleri aşağıda sıralanmıştır:
• Kredi kartı
• Banka kartı
• Elektronik ödemenin birçok yöntemi
• Teslimatta nakit ödeme (pek çok firma tarafından tercih edilmez)
• Havale/teslimatta ödeme
• Posta para havalesi
• Cep telefonundan SMS faturası ile ödeme
• Hediye kartları
• Bazı ülkelerdeki direk hesaplar
2009 değerlerine göre yapılan alışverişlerin %29’u kredi kartı dışında diğer ödeme şekilleri ile yapılmıştır, bu da göstermektedir ki kredi kartı E – Ticarette %71 gibi büyük bir paya sahiptir. Ancak unutulmaması gereken bir nokta E – Ticaretin genelde firmalar arasında değil son tüketici ile firma arasında yapıldığıdır.
e–Ticarette teslim şekilleri nelerdir?
Ürünlerin ya da hizmetlerin ödeme işlemi kabul edildikten sonra, aşağıda değinilen yöntemlerle ürünlerin ya da hizmetlerin teslimatı yapılır.
• Download: Yazılım, müzik, film ya da görüntü gibi dijital medya ürünleri için kullanılan bir yöntemdir.
• Kargo: Ürün Müşterinin adresine kargo yapılır.
• Transfer: Ürün önce satın aldığınız E-Ticaret mağazasına gider oradan da tüketiciye ulaşır.
• Mağazadan Toplama: Müşteri internet üzerinden E – Ticaret firmasına sipariş verir, E –Ticaret firması en yakın yerel mağazayı bulur ve oradan ürünün o yerel firma aracılığı ile müşteriye teslim edilmesini sağlar. Bu da yaygın olarak kullanılan bir online pazarlama modelidir. Örneğin: Çiçek ve yemek siteleri gibi…
e-ticaretin dezavantajları nelerdir?
e – ticaretin firmalara sağlamış olduğu yukarıda değinilen avantajlarının yanı sıra bir takım dezavantajlar da söz konusudur. Bu dezavantajlar şu şekilde sıralanabilir:
• İnternet eşitsizliği
• Güvenlik sorunları
• Yasal sorunlar
• Elektronik sözleşmelerle ilgili sorunlar
• Elektronik imza sorunu
• Şifreleme sorunu
• Aldatıcı reklam ve haksız rekabet sorunu
• İstenmeyen e – postalar
• Vergi sorunları
• Denetim sorunları
• Dil sorunları
e-dış ticaret nedir?
e–Dış Ticaret özetle internet kullanılarak uluslararası ticaretin yapılması olarak tanımlanabilir. Ancak e–Dış ticaret yöntemiyle gerçekleştirilen işlemler e–Dış Ticaretin anlamını tam olarak ortaya koyabilecektir. Buna göre e–Dış Ticaret;
- Ürün ve hizmetlerin internet aracılığı ile zaman ve mekana bağlı kalmaksızın uluslararası piyasada pazarlanabildiği ve tarafların internet ortamında iletişim kurabildikleri,
- Uluslararası pazar araştırmasının en kısa zamanda profesyonel olarak yapılabildiği,
- Hızlı ve güvenilir bir biçimde yeni pazarlara ulaşılabilindiği,
- Mal ya da hizmetler için üretici, satış ve iş ortaklarının internet ortamında araştırılıp, tespit edilip buluşturulduğu,
- Dünya üzerinde bulunan ithalat ve ihracat yapan kişi ya da firmalara internet üzerinden ulaşılabilindiği
- Dünya üzerinde herhangi bir ülkedeki firmalar ile internet üzerinden bağlantılar kurulabilindiği ve bu firmalarla mal alıp satmaya hatta ticarete aracılık yapmaya (e – broker) imkan tanıyan, yeni bir uluslararası ticaret yöntemidir.
Burada ilk etapta e – Dış Ticaretin internetten yapılan uluslararası mal ve hizmet alım, satımı olduğu düşünülse de; teknik olarak kapsamın tanıtım ve aracılık faaliyetlerine kadar genişletilebileceği de göz önüne alınmalıdır.
e-Dış Ticarette ödeme şekilleri nelerdir?
e – dış ticaret son tüketiciye hitap ediyorsa yani perakende mal satışı yapan bir internet sitesi ise uluslararası ödemeler e–Ticaret konusunda sayılan ödeme biçimlerinden pek farklı olmayacaktır. Orada da bahsedildiği üzere ödemelerde kredi kartı ağırlıklı olacak ancak bu kartın uluslararası geçerliliği aranacaktır. Fakat söz konusu olan dış ticaret dış ticaret ile uğraşan firmalar arasında yüksek meblağlarla yapılan bir dış ticaretse diğer derslerde ele alınan dış ticarette ödeme şekillerinden herhangi bir farklılık göstermeyecektir. Ancak o ödeme şekillerinde de elektronik fon transferlerinin dolayısıyla internet bankacılığının ağırlıklı olarak kullanılacağı barizdir.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 7 Gün önce comment 11 visibility 17706
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1144
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 605
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2735
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 898
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25562
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14499
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12505
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12493
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10421