Dış Ticaretle İlgili Kurumlar ve Kuruluşlar Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Yurt İçinde Dış Ticarete Destek Veren Merkezi Kamu Kurumlarının Yeri

1. Soru

Dış ticarete konu olan yardımcı kurum ve kuruluşların en önemli dört tanesi nelerdir?

Cevap

Bunlar; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İhracatçı Birlikleri ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’dur.


2. Soru

Özel sektörün Türkiye’de mesleki üst kuruluşu ve yasal temsilcisi olan TOBB la ilgili ilk hukuki düzenleme nedir?

Cevap

Özel sektörün Türkiye’de mesleki üst kuruluşu ve yasal temsilcisi olan TOBB la ilgili ilk hukuki düzenleme 15 Mart 1950 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5590 Sayılı Kanun’dur. Bu kanun çerçevesinde TOBB organlarını oluşturarak faaliyete başlamıştır. Daha sonra 2004 yılında yayımlanan 5174 Sayılı Kanun 5590 Sayılı Kanunun yerini almıştır.


3. Soru

TOBB’un kaç üyesi vardır?

Cevap

TOBB un halen 365 üyesi bulunmaktadır. Bunlar; ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi, deniz ticaret odaları ve borsalar şeklindedir. Bunlara bağlı 1 milyon 300 binden fazla firma da kayıtlı üye konumundadır.


4. Soru

TOBB’un üyeleri nelerdir?

Cevap

TOBB un organları; yerel oda ve borsaların meclis üyeleri arasından 4 yıllığına seçilen 1000_1300 üyeden oluşan Genel Kurul, Odalar ve Borsalar Konseyi, Genel Kurul üyeleri tarafından seçilen Yönetim Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu’dur.


5. Soru

TOBB’un görevleri nelerdir?

Cevap

TOBB’un başlıca görevleri şunlardır: - Türk girişimcisinin çalışmalarına öncülük etmek, - Özel sektörün görüşleri doğrultusunda siyasi güce görüş ve çözümler iletmek, - Kanunlar ve Yasal düzenlemeler hakkında ilgili bakanlık ve komisyonlara görüşlerini sunmak, - KOBİ’lere her türlü desteği vermek, - Ticari, ekonomik ve uluslararası işbirliği alanlarında her türlü bilgiyi üyelerine sunmak, - Yabancı muadil kuruluşlarla kurumsal bağlar kurup işbirliği anlaşmaları imzalamak, - Gereğinde Türk ve yabancı firmaların ihtilaflarının dostane yollarla çözümüne aracılık etmek, - TIR Karnesi dağıtımını gerçekleştirmek, muhtelif ülkelere ait geçiş belgesi talebini karşılamak, - ATA Karnesi düzenlemek, - Bilgi standardı tanımlama ve uygulama sistemini (EAN-YCC Barkot Sistemi) tek elden yürütmek, - Menşe Şahadetnamesi ve Dolaşım Belgesi basmak ve Odalara göndermek, - Kapasite Raporu incelemek ve onaylamak, - Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’ni yayınlamak, - Oda ve Borsaların elektronik alt yapısını kurmak, - Yerel fuar organizasyon firmalarına yetki vermek, - Organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme marketleri kurmak, - Eğitim kurumları kurmak veya mevcut kurumlara katılmak, işbirliği yapmak, - Uluslararası ilişkiler ile ilgili görevleri kapsamında çok taraflı ve uluslararası kuruluşlarda Türk özel sektörünü temsil etmek.


6. Soru

TOBB’un dış ekonomik ilişkilerle doğrudan ilgili birimleri nelerdir?

Cevap

TOBB un dış ekonomik ilişkilerle doğrudan ilgili birimleri şunlardır: - Dış Ekonomik İlişkiler Dairesi - Avrupa Birliği Dairesi - Ticaret ve TIR Dairesi - Diğer bazı Dairelere ve Müdürlüklere Bağlı Birimler


7. Soru

Dış Ticaret Müdürlüğü’nün görevleri nelerdir?

Cevap

Bu Müdürlüğün başlıca görevleri şunlardır: - Dış ticaret, menşe kuralları, menşe-dolaşım belgeleri, gümrük ve ekonomik etkili rejimleri ile benzeri mevzuat ve uygulamaları ile ilgili çalışmaları yürütmek, Bu çerçevede ihracatta kullanılan tüm Dolaşım ve Menşe Belgelerinin basımı ve Odalara dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Odalar da bu belgelerin satışı ve onayını yapmaktadır. - Dış ticaret mevzuatı ve uygulamalarında çıkan sorunları belirlemek ve resmi kuruluşlar nezdinde gerekli görüşmelerde bulunmak, - Dış ticaret stratejileri, politikaları, gümrük rejimleri ve uygulamaları ile ilgili konularda resmi kuruluşlarda yapılan toplantılara katılmak ve TOBB görüşünü ve önerilerini sunmak, - Yurt dışından, ilgili kamu kuruluşlarından, oda ve borsalardan, yerli firmalardan gelen bilgi talebi, mal talebi, ihale duyurusu, bilgi iletimi, işbirliği isteklerine cevap vermek, gerekli yerlere ve yerlerde gerekli duyuruları yapmak, - Kambiyo rejimi, serbest bölgeler, sınır ticareti, ihracat kredileri gibi çeşitli konularda çalışmalar yürütmek, oda üyelerinin bu konulardaki taleplerini yansıtmak, - Dâhilde İşleme Rejimi Değerlendirme Kurulu’nda daimi üye olarak yer almak.


8. Soru

Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü’nün görevleri nelerdir?

Cevap

Bu müdürlüğün başlıca görevleri şunlardır:

  • TOBB un yabancı ülkelerle ekonomik, sınai ve ticari ilişkilerini geliştirmek için yabancı oda, birlik, federasyon ve diğer ekonomik konularla ilgili yabancı kuruluşlarla ilişkiler kurmak, işbirliği anlaşmaları imzalamak, projelere katılmak,işbirliği anlaşmaları imzalamak, projelere katılmak,
  • Kamu kuruluşlarınca ve diğer kurumlarca yürütülen dış ekonomik ilişkilerle ilgili çeşitli komisyon, kurul, konsey çalışmalarına katılmak, görüş sunmak.
  • Uluslararası platformlarda ve Kuruluşlarda TOBB u temsil etmek, uluslararası ekonomik etkinliklerin Türk özel/kamu sektörü kuruluşlarına duyurulmasını sağlamak,
  • Yurt dışına ve yurt dışından ticari heyetlerin ziyaretlerinin duyurusu, organizasyonu vb işleri üstlenmek ve gerçekleştirmek.

9. Soru

Avrupa Birliği Dairesi’nin görevleri nelerdir?

Cevap

Avrupa Birliği ile ilişkiler konusunda TOBB’a yasayla verilen görevler doğrultusunda AB Dairesi çeşitli alt birimleriyle çalışmalar yapmakta, raporlar ve yayınlar hazırlamaktadır.

AB Daire Başkanlığı’na bağlı üç müdürlükten AB Uyum ve Müzakere Müdürlüğü; AB ile uyum sürecinde müzakere başlıkları ile ilgili görüş ve önerilerde bulunup AB müktesebatına Türk mevzuatının uyum çalışmalarına özel sektörün katılımını koordine etmektedir. Ayrıca, TOBB’un Brüksel ve Washington Daimi Temsilcilikleri ile koordinasyon ve bilgi akışını  sağlamakta,  TOBB’un AB Dokümantasyon Merkezi’ni AB standartlarına uygun şekilde okuyuculara hizmet verir halde bulundurmakta, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambers) ile TOBB ilişkilerini koordine etmekte, AB ile ilgili konularda TOBB üyelerini bilgilendirmektedir.


10. Soru

Proje Geliştirme ve İzleme Müdürlüğü’nün görevleri nelerdir?

Cevap

Proje Geliştirme ve İzleme Müdürlüğü, proje çağrılarına göre proje geliştirme ve uygulama faaliyetlerinde bulunmaktadır. Projelerin bir kısmı Türkiye’nin AB katılım sürecine doğrudan, bir kısmı dolaylı katkı sağlamayı hedeflemektedir.


11. Soru

Çevre Müdürlüğü’nün görevleri  nelerdir?

Cevap

Çevre Müdürlüğü, AB çevre müktesebatı ile ilgili oluşturulan görüşleri oda üyelerinden gelenler doğrultusunda ilgililere iletmek ve izlemek, kamudan gelen çevre ile ilgili karar, politika ve bilgileri üyelerine iletmek, çeşitli çevre kurul ve komitelerinde yer almak gibi görevleri yürütmektedir.


12. Soru

Ticaret ve TIR Dairesi nedir?

Cevap

Ticaret ve TIR Dairesi uluslararası lojistik, gümrük, dış ticaret, taşımacılık, tedarik zinciri yönetimi uygulamalarına ilişkin olarak TOBB un üstlendiği görevleri yerine getiren bir hizmet birimidir.


13. Soru

Global Standartlar Müdürlüğü nedir?

Cevap

Global Standartlar Müdürlüğü, Türkiye’de üretilen satışa sunulan ticari ürünlerin ulusal ve uluslararası ticarette sorunsuz tanınmasını ve izlenebilirliğini sağlamak üzere GS1 Türkiye uygulamalarını gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda barkod, kare kod RFID sistemlerinin yaygınlaştırılması ve bunlarla kullanılan ön ve ek numaraların tahsisi sağlanmaktadır.


14. Soru

TIR ve ATA Karnesi Müdürlüğü ne iş yapmaktadır? Açıklayınız.

Cevap

TIR ve ATA Karnesi Müdürlüğü ise TIR ve ATA karnelerini vermek ve kefil kuruluş olmak görevlerini ifa etmektedir. Bu işlemler TOBB tarafından yetkilendirilmiş bazı yerel odalar eliyle yürütülmektedir. Yılda 700 bin adet civarında TIR ve 1,5 milyon adet civarında ATA karnesi düzenlenmektedir. TIR sistemleri ile gümrük kapılarını transit geçebilmek için risk sayılan gümrük vb ödemeleri kapsayan garanti sağlanmış olmaktadır. ATA sistemi ile geçici ithal işlemleri ve daha sonraki ihracat işlemlerinin hızla ve uluslararası teminatlar altında yapılması sağlanmış olmaktadır.


15. Soru

Gümrük ve Turizm İşletmeleri’nin görevleri nelerdir?

Cevap

Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ, 137 Oda ve Borsa’nın ortaklığı ile kurulmuş olup sınır kapılarını modernize etmekte böylece ülke tanıtımına, dış ticaret ve gümrük işlemlerinin uluslararası standartlarda ve hızda yapılmasına katkı sağlanmaya çalışılmaktadır.


16. Soru

Kredi Garanti Fonu nedir?

Cevap

Kredi Garanti Fonu ise yatırım, üretim ve ihracat yapan veya yapacak olan KOBİ’lere kredi kullanırken ihtiyaç duydukları teminat sorununa önemli ölçüde çözüm getirmeyi amaçlamaktadır.


17. Soru

TSE-SOJUZTEST Metroloji ve Kalibrasyon Merkezi nedir?

Cevap

TSE ve Rus Rostest Moscow’la birlikte TOBB’un ortak kuruluşu olan TSE-SOJUZTEST Metroloji ve Kalibrasyon Merkezi, uluslararası standartlarda ve uluslararası ticarette geçerli ölçme işlemlerini kurdukları laboratuarlar aracılığı ile gerçekleştirmekte ve belgelendirmektedir.


18. Soru

Protokol ve Organizasyon Müdürlüğü’nün görevleri nelerdir?

Cevap

Protokol ve Organizasyon Müdürlüğü, dış ülkelere veya dış ülkelerden yapılacak heyet ziyaretlerini, davetleri, törenleri organize etmek veya organizasyona katkı vermek gibi faaliyetleri yürütmektedir.


19. Soru

İstanbul Ticaret Odası’nın görevleri nelerdir?

Cevap

İstanbul Ticaret Odası (İTO), yayın, danışmanlık, organizasyon ve diğer mutat faaliyetlerinin yanı sıra Türk Yan Sanayi Borsası, Ticaret Uyuşmazlık ve İhtilafların Hallinde Aracılık ve ABD Pazarına İlk Adım, İhracatta İlk Adım gibi projeleri de dış ticaret firmalarının hizmetine sunmaktadır. İstanbul Ticaret Odası (İTO) bünyesinde kurulu Türk Yan Sanayi Borsası, İstanbul Ticaret Odası’na üye olmayan üyelerine de hizmet vermektedir. UNIDO’nun (Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı) işbirliği ile kurulan Borsa’nın üyeleri yan sanayicidir ve inşaat, otomotiv, ev aletleri, çimento ve maden, makine, elektrik-elektronik sektörlerine girdi sağlamaktadır.


20. Soru

İhracatta ilk adım programı hakkında bilgi veriniz.

Cevap

"İhracatta   İlk   Adım   Programı"nı TOBB  ve Avrupa Odalar Birliği (Euro-chambers) ile birlikte 2005’ten beri yürüten Türkiye’deki Ticaret Odalarından bir tanesi İTO’dur. İTO bu çerçevede eşleştirildiği Madrid Ticaret Odası ile işbirliği yapmaktadır. Program kapsamında anket formları ile değerlendirme yapılarak belli sayıda firmaya ihracat pazarlaması ve planlaması konusunda 4 ay boyunca eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Bu çerçevede firmanın mevcut durumu, potansiyeli, hedef ihraç pazarları, ürünleri, dağıtım kanalları, müşteri bilgileri vb.’nin belirlenmesi gerçekleştirilmekte, İhracat Eylem Planı hazırlanmaktadır.


21. Soru

İstanbul Sanayi Odası (İSO) hakkında bilgi veriniz.

Cevap

İstanbul Sanayi Odası (İSO) sanayicilere ve Sanayici/ihracatçılara yönelik birçok programı bir arada yürütmekte, danışmanlık hizmetleri vermektedir. Diğer Odaların da az çok gerçekleştirdiği mutat işlerin dışında her odanın içinde olmadığı, İSO veya İSO gibi sınırlı sayıda odanın yürüttüğü programlardan bir tanesi Avrupa İşletmeler Ağı (Enterprise Europe Network)’dır. Bu ağın İstanbul’daki merkezi İSO bünyesinde faaliyet göstermektedir. Bu ağ 46 ülkede 572 kuruluş bünyesinde 3000 civarında uzmanla; AB politikaları, düzenlemeleri, teknoloji transferleri, hibeleri, kredileri, ihaleleri, ticari fırsatlar, işbirliği olanakları, ziyaretler, görüşmeler konularında etkin bir faaliyette bulunmaktadır.


22. Soru

Dış Ticaret İhtisas Kurulu’nun görevleri nelerdir? 

Cevap

İSO üyelerine yeni ve yaratıcı yöntemlerle dış ticaret faaliyetleri yapma yollarını öğretme, İSO’nun dış ticaret politikalarının oluşturulması ve bu oluşumu gerçekleştirecek uygulamaların belirlenmesi, yürütülmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi amaçlarına yönelik olarak İSO bünyesinde Dış Ticaret İhtisas Kurulu oluşturulmuştur. Bu Kurul ayda en az bir kez toplanarak aktif bir destek kurumu olma fonksiyonunu yerine getirmektedir.


23. Soru

Türkiye İhracatçılar Meclisi hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Türkiye İhracatçılar Meclisi, bölgesel ve sektörel bazda faaliyet gösteren 61 İhracatçı Birliğini, 26 ihracatçı sektörü, ihracatçılara ve İhracatçı Birliklerine hizmet veren 13 Genel Sekreterliği, ulusal ve uluslararası düzeyde temsil etmektedir. 2009 yılında yürürlüğe giren 5910 Sayılı Yasa, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Kuruluşu ve Görevleri hakkındadır. Bu Kanuna göre TİM’in organları; Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Genel Sekreterliktir. Ayrıca sektörel politikaların belirlenmesi ve geliştirilmesi amaçlı sektör kurulları ve bunların üyeleri arasından usulünce seçilmiş Sektörler Konseyi de TİM bünyesinde görev yapmaktadır. Ancak bunlar TİM’in yapısal organları arasında sayılmaz.


24. Soru

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin görevleri nelerdir?

Cevap

TİM’in görevleri arasında; tüm ihracatçıları temsil etme dışında ihracatçı birlikleri arasında koordinasyon ve dayanışmayı sağlamak, ihracat hedef ve politikalarının belirlenmesi çalışmalarında yer almak, raporlar hazırlamak, görüş ve önerilerde bulunmak yer alır. Ayrıca TİM, ihracatçı birliklerinin faaliyet gösterecekleri iştigal sahalarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapma, yurt içinde ve dışında lojstik merkezi kurma, işletme, ticaret merkezi kurma ve kurulmuş olanlara iştirak etme gibi faaliyetlerde de bulunabilir. TİM’in halihazırda yürütmekte olduğu faaliyetleri:

  • Aylık İhracat Açıklamaları: Her ayın ilk  günü bir önceki ayın ihracat rakamları TİM tarafından kamuoyuna açıklanmaktadır.
  • Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantıları: Yılda iki defa İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları, Ekonomi Bakanlığı ve diğer ihracatla ilgili kurum temsilcilerinin katılımı ile ihracatçıların sorunlarının belirlenip en yetkili mercilere iletimi ve çözümünü sağlama amaçlı toplantılar yapılmaktadır.
  • Dış İlişkiler Tanıtım ve Faaliyetleri: Fuarlar, uluslararası konferanslar, Brüksel, Moskova ve New York’taki TİM temsilcilikleri Türk ihracatçılarının dış ilişkilerinin geliştirilmesi ve tanıtımlarında kullanılan önemli araçlar ve aracıları oluşturmaktadır.
  • Eğitim, Seminer, Yayın Çalışmaları: Bu çerçevede üniversitelerin özellikle iktisadi ve idari bilimler fakülteleri öğrencilerine geleceğin ihracatçısı, işadamı olmaları yönünde teşvik edici ve aydınlatıcı başarı öykülerinin aktarımı gibi konularda eğitim, seminer, söyleşi gibi etkinlikler yapılmaktadır.
  • Danışmanlık Sistemleri Uygulamaları: TİM, ihracatçılara dış ticaretle ilgili ulusal ve uluslar arası mevzuat ve diğer ilgili mevzuat, satış ve temsilcilik sözleşmelerinin hazırlanması, yurt dışı yatırımlar vb konularda Dış Ticaret Danışmanlık Merkezi aracılığı ile hizmet vermektedir.

25. Soru

İhracatçı Birliklerii neler yapmaktadır?

Cevap

Birlikler, aynı sektörde faaliyet gösteren ve son iki takvim yılı itibariyle ortalama yıllık ihracatları; tarım ile ilgili sektörlerde 100, sanayi ve madencilikle ilgili sektörlerde 200 milyon ABD dolarının altında olmamak şartıyla, ilgili sektörün son iki takvim yılındaki ortalama yıllık ihracatının yüzde yirmisinden fazlasını gerçekleştiren en az 75 ihracatçının TİM’e yapacakları başvuruya istinaden ve TİM’in teklifi, Ekonomi Banaklığı’nın onayı ili kurulur. Başvuru sahibi ihracatçıların ihracatlarını gümrük beyannameleri ile tevsik etmeleri veya resmi dış ticaret kayıtları ile teyit etmeleri gerekir. Üstüste iki takvim yılında üyelerinin toplam ihracatı ilgili sektörün toplam ihracatının yüzde ikisinin altında kalırsa TİM’in teklifi ile konomi Bakanlığı ilgili ihracatçı birliğinin faaliyetini sona erdirebilir.


26. Soru

İhracatçı Birliklerinin görevleri nelerdir?

Cevap

İhracatçı Birliklerinin görevleri arasında şunlar sayılabilir:

  • İhracatçılar arasında mesleki ahlak ve dayanışmayı sağlamak,
  • İhracatçılardan ihracat işlemleri ile ilgili olarak gelen her türlü bilgi talebini cevaplandırmak,
  • İhracat mevzuatının hazırlanması ve ihracat işlemleri sırasında karşılaşılan sorunlar konusunda sektör görüşlerini TİM, Ekonomi Bakanlığı ve diğer ilgililere iletmek,
  • İhracata yönelik devlet yardımlarından yurt dışında fuar katılımlarının, ofis-mağaza işletme, marka tanıtım faaliyetlerinin, çevre maliyetlerinin, pazar araştırması ve pazarlama faaliyetlerinin desteklenmesi ve tarımsal ürünlerde ihracat iadesi işlemlerini yürütmek,
  • Yurt dışındaki Ticaret Müşavirliklerinden gelen ithalat talepleri ve işbirliği tekliflerini düzenli olarak üyelere ve ilgililere iletmek,
  • İhracatçıların yurt dışı ziyaret, toplantı, seminer fuar katılımlarını teşvik etmek ve organizasyonlar yapmak, benzer organizasyonları yurt dışındaki alıcılar için Türkiye’de yapmak,
  • E-birlik sistemi üzerinden bilgisayar ağı yardımıyla ihracat kayıt ve onay işlemlerini gerçekleştirmek,
  • Kayda bağlı, konsinye ve bedelsiz ihracat işlemlerini yerine getirmek,
  • Performans ve güvenlik belgesi düzenlemek,
  • Firmaların ihracata yönelik üretimlerinde kullanılmak üzere Şeker Kurumundan şeker, TMO’dan buğday alabilmeleri için yapmış oldukları ihracatlarının teyidini ilgili kurumlara bildirmek,
  • Dâhilde İşleme İzin Belgesi müracaatçılarının üretimlerinin yerinde tespitini yapmak,
  • İhraç ürünlerine ait gümrüklerden gelen kıymet tespit taleplerini yetkili Yönetim Kurullarında görüşüp görüşleri gümrük idarelerine bildirmek,
  • el makine ithal etmek isteyen firmaların başvurularına ilişkin ilgili üyelerle görüş oluşturup TİM’e ve dolaylı olarak İthalat Genel Müdürlüğü’ne iletmek,
  • AB’nin kimyasal ithalatındaki kısıtlamaları (REACH) tekstil, konfeksiyonun kayda alınması gibi konularda ihracatçıları bilgilendirme ve yönlendirme görevlerini yerine getirmek,
  • İhracatta geri gelen eşya için ilgili Gümrük Müdürlükleri ile yazışmalar yapmak.

27. Soru

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun faaliyetleri nelerdir?

Cevap

  • DEİK, dünya ile ilişki kurmak veya mevcut ilişkilerini Türk özel sektörü ve Türkiye ile ekonomik ilişkiler kurmak veya ilişkilerini arttırmak isteyen dış firmalar için bir kesişme noktası işlevi görmektedir. Bu bağlamda karşılıklı temas, bilgilendirme, toplantı, tanıtım, ortaklıklar, yayınlar hep DEİK’in aktif oyuncu olduğu işlerdir.
  • DEİK’in Strateji Geliştirme Projeleri arasında; Dış Yatırımlar Çalışma Grubu, körfez Ülkelerinden Yatırım Çekmek, Nasıl Bir Eximbank, Türkiye’nin ABD’ye İhracatının Arttırılması, Çok Uluslu Türk Şirketleri, İş Dünyası-Üniversite İşbirliği Projeleri yer almaktadır.
  • DEİK’in gerçekleştirdiği en önemli etkinliklerden biri DEİK’e bağlı Dünya Türk İş Konseyi’nin gerçekleştirdiği Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’dır.


28. Soru

İş birliği ve iş geliştirme açısından dış ticarete destek veren kamu kurumları hangileridir? 

Cevap

İş birliği ve iş geliştirme açısından dış ticarete destek veren kamu kurumları; Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Yatırım Ofisi, Yunus Emre Enstitüsü'dür. 


29. Soru

TİKA kaç yılında kurulmuştur? 

Cevap

Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasının ardından Türk Cumhuriyetlerinin yeniden yapılanma, uyum ve kalkınma ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla Bakanlar Kurulunun 24 Ocak 1992 tarihli Kararıyla, 21124 sayı ve 27 Ocak 1992 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 480 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Dışişleri Bakanlığına bağlı bir uluslararası teknik yardım teşkilatı olarak kurulmuştur.


30. Soru

TİKA hangi amaçla kurulmuştur? 

Cevap

1992 yılında kurulan TİKA’nın kuruluşunda amacı Türk Cumhuriyetlerinin kendi sosyal yapısını üretmesi, kendi kimliğini sağlıklı bir şekilde inşa etmesi, kültürel ve siyasi hakların gelişmesi, teknik altyapı konusunda eksiklerin giderilmesi olarak belirlenmiştir.


31. Soru

TİKA hangi Bakanlığa bağlı olarak kurulmuştur? 

Cevap

TİKA Dış İşleri Bakanlığı'na bağlı bir uluslararası teknik yardım teşkilatı olarak kurulmuştur.  


32. Soru

TİKA'nın kuruluş amaçları nelerdir? 

Cevap

TİKA’nın kuruluşunda amacı Türk Cumhuriyetlerinin kendi sosyal yapısını üretmesi, kendi kimliğini sağlıklı bir şekilde inşa etmesi, kültürel ve siyasi hakların gelişmesi, teknik altyapı konusunda eksiklerin giderilmesi olarak belirlenmiştir.


33. Soru

TİKA'nın olanaklarından en fazla faydalanan ülkeler hangileridir? 

Cevap

Eğitim, sağlık, restorasyon, tarımsal kalkınma, maliye, turizm, sanayi alanında birçok proje ve faaliyet gerçekleştiren TİKA’nın Avrasya bölgesindeki ofis sayısı 6’ya çıkmıştır. TİKA’nın olanaklarından en çok faydalanan ülkeler Filistin ve Afganistan olmuştur.


34. Soru

TİKA dünya genelinde kaç ülkede faaliyet göstermektedir? 

Cevap

2000’li yıllarla başlayan süreçte dünya küreselleşmiş ve küreselleşmenin etkisi doğudan batıya birçok coğrafyada hissedilmiştir. Bu süreçte TİKA faaliyet coğrafyasını genişletmiş ve bugün 59 ülkede 61 Program Koordinasyon Ofisi ile 150 ülkede faaliyet göstermektedir.


35. Soru

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kaç yılında hangi Bakanlığa bağlı olarak kurulmuştur? 

Cevap

T.C. Başbakanlığa bağlı müsteşarlık düzeyinde bir kamu kurumu olarak 6 Nisan 2010 tarihinde kurulan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), 15.7.2018 tarihli 4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 735. Maddesine göre Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir kuruluş olarak faaliyetlerini yürütmektedir.


36. Soru

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın ''Ayrımcılıkla Mücadele'' faaliyetleri neleri kapsamaktadır? 

Cevap

YTB’nin “Ayrımcılıkla Mücadele” faaliyetleri, özellikle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının yaşadıkları ülkelerde maruz kaldıkları ayrımcılık ve hak ihlallerine karşı hukuki destekleri ve proje desteklerini kapsamaktadır. Bu kapsamda kamuoyu duyarlılığının artırılması amacıyla ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, din ve inanç hürriyetine aykırı eylem ve nefret söylemleriyle mücadele alanında faaliyet gösteren kurumların kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar desteklenmektedir.


37. Soru

YTB'nin soydaş ve akraba topluluklar için hazırlanan programları hangileridir? 

Cevap

YTB soydaş ve akraba topluluklar için Mevlana Kültürel Etkileşim Programları, Gençlik Gelişim Programı ve Bölgesel Araştırmalar Destek programlarını yürütmektedir. 


38. Soru

Yatırım Ofisi'nin hedefleri nelerdir? 

Cevap

YO, yatırım olanaklarını iş dünyasına tanıtarak Türkiye’ye yönelik yatırımların artırılmasını sağlamak amacıyla kurulduğu Temmuz 2018’den bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu amaç doğrultusunda özellikle teknoloji yoğun, katma değeri yüksek ve istihdam hacmi yüksek yatırımların desteklenmesi suretiyle Türkiye’nin kalkınmasını hızlandırmayı hedeflemektedir.


39. Soru

Yatırım Ofisi yatırımcılara ne tür hizmetler vermektedir? 

Cevap

Yatırım ofisi yatırımcılara danışmanlık hizmetleri, koordinasyon hizmetleri, yatırım destek hizmetleri, arazi bulma desteği, yatırım heyeti ziyaretleri, proje lansman hizmetleri, ortak bulma desteği ve yatırım sonrası hizmetleri gibi hizmetler vermektedir. 


40. Soru

Yatırım Ofisi'nin yatırım sonrası hizmetleri nelerdir? 

Cevap

Yatırım Sonrası Hizmetler: Yatırımın tamamlanmasından sonra da yatırımcı ile sürekli bağlantıda kalarak yatırımın faaliyete geçmesi sürecinde karşılaşılacak sorunların çözülmesinde yatırımcıya destek olmak, daha başka yatırım ve girişim faaliyetleri hakkında sürekli bilgilendirmek ve çalıştay ve araştırmalara katılımını sağlamak, YO’nun hizmetleri arasındandır.


41. Soru

Yatırım Ofisi'nin koordinasyon hizmetleri neleri kapsamaktadır? 

Cevap

Yatırımcıların Türkiye’de gerçekleştirecekleri yatırım ve üretim faaliyetlerinde sorunlar yaşamaması ve ihtiyaçlarının kolayca karşılanması için, kamu kurumlarıyla, yatırımla ilgili özel sektör kuruluşlarıyla (tedarikçi, hizmet sağlayıcılar vb.) ve müşterilerle olan ilişkilerini koordine etmek, YO’nun temel hizmetlerindendir.


42. Soru

Yunus Emre Enstitüsü hangi amaçlar için kurulmuştur? 

Cevap

Yunus Emre Vakfı Kanunu’nun 1. Maddesinde belirlenen Vakfın “Türkiye’yi, kültürel mirasını, Türk dilini, kültürünü ve sanatını tanıtmak, Türkiye’nin diğer ülkeler ile dostluğunu geliştirmek, kültürel alışverişini artırmak, bununla ilgili yurt içi ve yurt dışındaki bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak, Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek” amaçlarını gerçekleştirmek üzere kurulan YEE, yurt dışında oluşturmuş olduğu Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri aracılığı ile yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra Türkiye’nin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütmekte, ayrıca bilimsel çalışmalara destek vermektedir.


43. Soru

TUBİTAK'ın temel görevleri nelerdir? 

Cevap

TUBİTAK Türkiye’de planlı ekonomi döneminin başlangıcında kurulmuştur. Kuruluş aşamasında en temel görevleri, özellikle doğa bilimlerinde temel ve uygulamalı akademik araştırmaları desteklemek ve genç araştırmacıları teşvik etmek, özendirmek olarak belirlenmiştir.


44. Soru

Türk Akreditasyon Kurumu hangi yılda hangi amaçla kurulmuştur? 

Cevap

Merkezî Ankara’da olan Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) 1999 yılında, Türkiye’de üretilen malların piyasalarda dolaşımı için, uluslararası anlaşmaların öngördüğü şekilde, güvenilir ve şeffaf uygunluk değerlendirmesi işlemlerinden geçirilerek ilgili rapor ve belgelerin tanzim edilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur.


45. Soru

Türk Standartları Enstitüsü'nün kuruluş amacı nedir? 

Cevap

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) 18.11.1960 tarihinde kabul edilen 132 Sayılı Kanunla kurulmuştur. TSE’nin kuruluş amacı 132 Sayılı Kanunun 1. Maddesinde “her türlü madde ve mamulleri ile usul ve hizmet standardlarını yapmak” şeklinde ifade edilmiştir.


46. Soru

Türk Standartları Enstitüsü'nün dış ticaret faaliyetlerine yönelik hizmetleri nelerdir? 

Cevap

TSE dış ticaret faaliyetlerine yönelik olarak; ürün belgelendirme hizmetleri, helal belgelendirme hizmetleri, yönetim sistemi belgelendirme hizmetleri, muayene gözetim, deney kalibrasyonu, bilişim teknolojileri belgelendirme hizmetleri, test faaliyetleri ve ulaşım-lojistik sistemlerine yönelik hizmetler vermektedir. 


47. Soru

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun kuruluş amaçları nelerdir? 

Cevap

15.07.2018 tarihli 4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 45’inci Bölüm 640’ıncı Maddesinde TAEK’in amacı şu şekilde ifade edilmiştir: “nükleer enerji, iyonlaştırıcı radyasyon, hızlandırıcı teknolojilerinin barışçıl amaçlarla ülke yararına kullanılması için bilimsel, teknik ve idari çalışmaları yapmak, yaptırmak, düzenlemek, desteklemek, koordine etmek ve denetlemek”.


48. Soru

TAEK'in dış ticarete yönelik lisans ve izin faaliyetleri nelerdir? 

Cevap

TAEK dış ticarete yönelik olarak lisanslama, izin ve nükleer madde ve malzemeler ile stratejik maddelerin ihracat-ithalat izinleri gibi faaliyetler yürütmektedir. 


49. Soru

Türkiye İstatistik Kurumu'nun amaçları nelerdir? 

Cevap

5429 Sayılı Kanunun 1. Maddesinde Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) amacı şu şekilde ifade edilmiştir: “resmî istatistiklerin üretimine ve organizasyonuna ilişkin temel ilkeleri ve standartları belirlemek; ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda veri ve bilgilerin derlenmesini, değerlendirilmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını, dağıtımını ve Resmî İstatistik Programında istatistik sürecine dâhil kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak”.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi