Etkinlik Yönetimi Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim
Etkinlikte Finansal Ve Risk Yönetimi
Finansal yönetimin tanımı ve amacı nedir?
Finansal açıdan, şirketler mümkün olduğunca uygun sermaye yapısı ve finansman ile en yüksek getiriyi sağlayabilecek yatırımları gerçekleştirebilmek amacındadır. Finansal yönetim işletmeler için gerekli olan finansal kaynakların sağlanması, korunması ve etkin olarak kullanılmasıdır. Finansal yönetim tanımından hareketle alınacak kararlarda temel hareket noktası işletmenin piyasa değerini ve ortakların gelirlerini maksimum seviyeye çıkarmaktır. İşletmenin piyasa değerinin maksimum hale getirilebilmesi için finans fonksiyonlarının eksiksiz uygulanması gerekmektedir.
Finans fonksiyonları nelerdir?
Finans fonksiyonları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Finansal analiz: bir işletmenin finansal durumunun değerlendirilmesi amacıyla bilanço ve gelir tablosu kalemleri arasında ve gerekirse diğer finansal tablolar arasında ilişkiler kurulması ve yorum yapılmasıdır.
- Finansal planlama: gelecekte ortaya çıkması muhtemel işletme ile ilgili sorunlar henüz ortaya çıkmadan, önlem olarak neyin, ne zaman ve ne şekilde yapılması gerektiği konusunda önceden sistematik bir şekilde düşünmeyi gerektiren bir süreçtir.
- Yatırım kararları: işletme açısından yatırım işletmeye uzun süre gelir sağlayacak harcamalardır.
- Finansman kararları: Finans yöneticisinin en önemli görevleri işletmenin sermaye yapısı içinde optimum borç sermaye oranının saptanması ve kaynaklarının vade dağılımında optimum sonucu verecek birleşimin sağlanmasıdır.
- Finansal denetim: finansal yönetimde denetim, finansal planlama süreci sonunda hazırlanan planlar ile yatırım ve finansman kararlarının uygulanmasının ardından ulaşılan sonuçların araştırılıp değerlendirilmesi faaliyetlerini kapsayan bir süreçtir.
Risk nedir ve işletmelerin günlük hayatta karşılaşabilecekleri riskler nelerdir?
Hedeflenen bir sonuca ulaşamama olasılığı ya da istenmeyen bir olayın oluşma olasılığı ve oluşması durumunda yaratacağı sonucun şiddetinin bir fonksiyonu olarak tanımlanan risk, karmaşık bir kavramdır. Riski en özet şekilde; gelecekte karşılaşabilecek olan ve amaçların gerçekleştirmesini engelleyebilecek tehditler, olumsuzluklar veya amaçlara ulaşmayı kolaylaştırabilecek fırsatlar olarak tanımlayabiliriz. Günlük hayatta işletmeler çok farklı riskler ile karşı karşıya bulunmaktadır. Söz konusu riskler, aşağıdaki gibi genel bir sınıflamaya tabi tutulabilir:
- Mala ilişkin riskler
- Ödemeye ilişkin riskler
- Fiyata ilişkin riskler
Ödemeye ilişkin riskler nelerdir?
Alıcının ödemeyi yapıp yapmayacağı ve alıcı ödemeyi yapsa da, ödemenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine ilişkin riskler ödemeye ilişkin risklerdir. Söz konusu riskler aşağıdaki gibi tanımlanabilir:
- Ödememe riski (ticari risk): Alıcının mal bedellerini herhangi bir nedenle zamanında ödememesidir. Pratikte yaygın kullanım gördüğü üzere “default” kelimesi bir yükümlülüğün zamanında yerine getirilmemesini ifade etmektedir.
- Politik risk: Harp, isyan, ihtilal gibi olaylar da dahil olmak üzere politik nedenler ile, alıcının ödeme zamanı geldiğinde, ödeme gücü olmasına rağmen, ödemeyi gerçekleştirmeme riskidir.
- Transfer riski: Ödeme zamanı geldiğinde o ülkenin dövizlerindeki bir darboğaz nedeniyle transferin gerçekleştirilememe riskidir.
- Mali risk: Ödeme zamanı geldiğinde alıcı veya satıcının ülkesinde o mala uygulanan ek vergi, fon veya gümrük vergisi oranlarındaki artışlar mali risklere örnektir.
Riske cevap verme ve azaltma yöntemleri nelerdir?
- Riskten kaçınma yöntemi: Bu tür cevapta riske yol açan aktivitelere son verilir.
- Riski kabullenme/üstlenme yöntemi: Kabullenme de bir risk yanıtlama planıdır. Tanımlanan risklerin tümüne önlem almaya çalışmak bütçeyi bir hayli zorlayabilir. Bu nedenle yok edilemeyen riskler kabul edilir.
- Riski transfer etme/paylaşma yöntemi: Riski bir başka kuruma veya kişiye devretme. Bu uygulamada risk yok edilmiş olmaz, sadece riskin sorumluluğunun başkası tarafından yüklenilmesi sağlanır.
- Riski azaltma/ortadan kaldırma/iyileştirme yöntemi: Karşılaşılabilecek riskler tanımlandıktan sonra bu risklerin etkisini veya gerçekleşme olasılıklarını azaltmak için ek önlemler alarak, riske yanıt verme planı oluşturma çalışmasıdır.
Risk yönetimi nedir?
Risk yönetimi, işletmelerin işlevleri sırasında ortaya çıkabilecek risklerin önceden dikkatli bir biçimde ve ayrıntıları ile tanımlanıp değerlendirilmesi ve bu riskleri minimize edecek veya risklerin etkisini bertaraf edecek önlemlerin alınması olarak tanımlanabilir. Risk yönetimi fırsatlar yaratmayı, riskleri anlamayı ve arzu edilen çıktıları elde etmek için riskleri yönetmeyi sağlarken gelecekte meydana gelebilecek olası risklerin belirlenmesine, yönetilmesine ve ölçülebilir hale getirilmesine yardımcı olmaktadır.
Risk yönetim süreci nedir, hangi adımlardan oluşur?
Risk yönetim süreci; planlama ve yürütme safhalarından oluşur. Planlama sürecinde, risk yönetiminin program boyunca, nasıl uygulanacağı planlanır. Risk yönetiminin yürütme aşamasında, risk yönetim planına ve risk azaltma planına göre, risk değerlendirme, azaltma, izleme ve kontrol faaliyetleri gerçekleştirilir. Risk yönetim süreci temel olarak beş adımdan oluşur: Risk tanımlaması, risk değerlendirmesi (risk analizi), risk azaltma ve risk kararının verilmesi, kontrol tedbirlerinin uygulanması, denetleme ve değerlendirme.
Finansal risk yönetiminde zaman kavramı niçin önemlidir?
Finansal risk yönetiminde, verilen kararların günlük, kısa vadeli ve uzun vadeli bakışlarla var olan hak ve yükümlülüklerin gözden geçirilmesi gereği, zaman kavramının önemini ortaya çıkarmaktadır. Finansal kararların başarısı, verilen kararın doğru olması kadar; zamanında verilmiş ve zamanında uygulanmış olmasıyla da yakından ilgilidir.
Etkinlik organizasyonunda finans yönetimi açısından hangi konular önemlidir?
Etkinlik organizasyonunda finans yönetimi açısından şu konular önemlidir:
- Etkinlikte amaç olarak kar elde etmek
- Düzenlenecek bir etkinliğin firmaya ne kadar mal olacağının bilinmesi
- Gelir kaynakları
- Bilet fiyatlarının ayarlanması
- Nakit akışı
- Kontrol sistemi
- Etkinliğin yasal ve vergilendirme yükümlülüğü
Etkinliklerde ücretlendirme nasıl yapılmaktadır?
Etkinlik planlama şirketi kar maksimizasyonu hedeflerken, müşteri ise maliyetleri düşük tutmaya çalışır. Etkinliklerde ücretlendirme çeşitli biçimlerde yapılmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Etkinlik maliyeti üzerinden bir komisyon yüzdesi
- Sabit ücret
- Paket fiyat
- Saat üzerinden ücretlendirme
Etkinlikte iyi bir bütçeleme planı geliştirmek için neler yapılmalıdır?
Etkinlikte iyi bir bütçeleme planı geliştirmek için en temel harcamaların belirlenmesi ve listelenmesi gerekmektedir. Eğer mümkünse önceki yıllarda kullanılan bütçe planları kullanılabilir. Harcamalar belirlenirken herhangi bir kurum veya kişi tarafından karşılanacak harcamalar da mutlaka liste içerisine eklenmelidir. Harcamalar için destek verecek sponsorlar gelirler bölümündeki listeye eklenir ve burada kaynak oranı çok fazla oranda gösterilmemelidir. Harcamalar listelendikten ve %10’luk ihtimal payı eklendikten sonra gelirler belirlenir ve listelenir. Bütçe hazırlarken tercih edilen bütçe ve en temel ihtiyaçları kapsayan bütçe şeklinde iki bütçe planı oluşturulur.
Etkinliklerde harcamaya yönelik bütçe hangi bölümlerden oluşur?
Harcamaya yönelik bütçe dört farklı bölümden oluşur:
- İşlevsel/üretime yönelik harcama: etkinlikte çalışacak personel, güvenlik, izinler, yapı, inşaat sigorta, yönetimsel destek.
- Etkinlik alanına yönelik harcama: etkinlik alan kirası vb.
- Promosyona yönelik harcama: el ilanı, reklam, halkla iletişim ve reklam tanıtım harcamaları.
- Katılımcılara yönelik harcama: etkinliğe katılacak veya etkinlikte sanatçı, oyuncu… vb. gibi görevli olarak katılacaklara yönelik harcamalar.
Etkinlik bütçesi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Etkinlik bütçesi hazırlanırken olasılıklar göz önünde bulundurulmalıdır.
- Bütçe çok net ifade edilmeli, kolay anlaşılır ve değerlendirilir olmalıdır.
- Bütçeyi hazırlarken, gerçekçi olunmalı ve bütçe gerçekleştirilebilir olmalıdır.
- Etkinlik bütçesinde her bir gelir ve harcama maddesi kayıt edilmelidir.
- Bütçenin kompleks olması etkinliğin boyutları ve doğası ile ilgilidir.
- Bütçeyle ilgili şüpheler olursa mali bir uzmana danışılmalıdır.
- Bilet satış gelirleri ile ilgili makul olunmalıdır.
- Bütçe sürekli kontrol edilmelidir.
- Bütçeyi sadece bir kişinin planlaması, kontrol etmesi, yenilemesi ve yönetmesi gerekir.
- Mümkünse bütçede fatura kesmeye yönelik bir sistem oluşturmalıdır.
- Nakit harcamaya yönelik kayıt tutulmalıdır.
- Etkinliğe yönelik bütün finansal bilgiler kayıt edilmeli ve saklanmalıdır.
- Nakit akışı günlük olarak planlanmalı ve kayıt edilmelidir.
Kar amacı gütmeyen sportif etkinliklerin finansman kaynakları nelerdir?
Kar amacı gütmeyen sportif etkinliklerin finansman kaynakları şunlardır:
- Amatör olarak spor yapmak isteyenlerden alınan gelirler,
- Üye aidatları,
- Bağışlar,
- Reklam ve sponsorluk gelirleri,
- Kapı girişlerinde, stand kiralarından, toplantılar ve eşya satışlarından sağlanan gelirler.
Etkinlikle ilişkili finans kaynaklarından birisi olan sponsorluğun özellikleri nelerdir?
Etkinlikle ilişkili finans kaynaklarından birisi olan sponsorluğun üç önemli özelliği bulunmaktadır:
- Sponsor nakit veya başka bir şekilde etkinliğe katkı sağlamaktadır.
- Desteklenen etkinlik, sponsor kurum yada kişinin ticari faaliyetlerinin bir parçası değildir.
- Sponsor, bu etkinlik sebebiyle en azından kendisine olumsuz geri dönüşü olmayacak bir popülerlik beklentisi içindedir.
Etkinliklerdeki ana risk unsurları nelerdir?
Etkinliklerdeki risk unsurları farklı araştırmacılar tarafından farklı biçimlerde sınıflandırılmıştır. Bir sınıflandırmaya göre risk unsur alanları; finansal, yönetsel, sağlık ve güvenlik, çevresel risk unsurları olarak dört başlık altında incelenmektedir.
Risk yönetim süreci hangi aşamalardan oluşmaktadır?
Risk yönetim sürecinin ilk adımını deneyim ve daha önceden elde edilen bilgiler doğrultusunda öncelikle risklerin belirlenmesi ve tanımlanması oluşturur. Risk belirlemede risk kategorileri bazında bir çalışma yapmak önemli risk alanlarının unutulmasını engellemenin birinci adımı olarak karşımıza çıkmaktadır. İkinci adımda ise tanımlanan risklerin gerçekleşme olasılıkları, gerçekleşmesi durumunda kime nasıl etkisi olacağı belirlenir. Üçüncü adımda risklerin değerlendirilmesi ve kontrol aşamasıdır ki, bu aşamada riskler değerlendirilir ve mevcut önlemlerin yeterli olup olmadığına karar verilir. Son tekrar gözden geçirme aşamasında ise ilk dört adım tekrar gözden geçirir ve gerekli görülen düzeltmeler yapılır.
Risk yönetiminin etkinliklerdeki yararları nelerdir?
Risk yönetiminin etkinliklerdeki yararları şunlardır:
- Etkinlikte gerçekleşebilecek sürpriz ve zararları azaltır,
- Hızlı ve etkili karar vermeye yardımcı olur,
- Zaman tasarrufu sağlar,
- Gereksiz kaynak israfını önler,
- Olası risklerin makul seviyelerde tutulmasını sağlar,
- Kişileri, yeniliklere açık olma hususunda cesaretlendirir.
Etkinlikte risk yönetiminin içerdiği yönetim alanları nelerdir?
Etkinlikte risk yönetimi, çeşitli yönetim alanlarını da içermektedir. Bunlar uyumluluk yönetimi, karar yönetimi, acil durum yönetimi, sağlık ve güvenlik yönetimi, sigorta yönetimidir.
Etkinlikte risklerin sigortalanabilmesi için hangi koşullara uygun olması gerekir?
Birçok riskin alındığı ve başından sonuna bir risk yönetimi tadında geçen her etkinlik için yapılacak olan sigorta sözleşmeleri oldukça önem taşımaktadır. Fakat risklerin sigortalanabilmesi için şu koşullara uygun olması gerekir:
- Ekonomik uygunluk: sigortalı için risk önemli olmalı buna karşın sigorta maliyeti düşük olmalıdır.
- Gelecekte ortaya çıkabilecek veya çıkacak risklerin hesaplanabilir olması gerekir.
- Benzer risklere sahip çok sayıda birim olması gerekir.
- Olası riskler tesadüfi olmalıdır.
- Riskler belirli olmalıdır.
- Riskler yıkıcı olmamalıdır.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 3 Gün önce comment 0 visibility 70
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 335
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 924
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1292
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20164
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14702
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12643
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582