Boş Zaman ve Rekreasyon Yönetimi Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Rekreasyon Etkinliklerinin Planlaması

1. Soru

Planlamanın yararları nelerdir?

Cevap

• Zaman ve emek savurganlığını azaltır. • Yöneticilerin dikkatlerini amaçlara yöneltir ve faaliyetlerin uyumlaştırılmasını mümkün kılar. • Kaynakların amaca yöneltilip yöneltilmediğini izleme ve denetleme olanağı sağlar. • Planlama, örgütte yetki devrini sağlamak suretiyle daha esnek yapıların oluşmasına zemin hazırlar. • Daha akılcı ilke, yöntem ve kuralların geliştirilmesine olanak sağlar. • Denetim amacıyla kullanılacak standartların belirlenmesi ve temel alınmasını sağlar.


2. Soru

Stratejik planlama ne zaman ve neden gündeme gelmiştir?

Cevap

Stratejik planlama ikinci dünya savasından sonra gündeme gelen ve değişik aşamalardan geçen bir yönetim anlayışıdır. Özellikle 1980li yıllarda, iş çevresinde artan belirsizlik ve karmaşa nedeniyle işletmelerde çeşitli sorunlara neden olan değişimlerin artması, bir yönetim fonksiyonu olarak stratejik planlamanın, artan olumsuz faktörlerin üstesinden gelebilmek amacıyla tasarlanmıştır.


3. Soru

Etkinlikler sadece küçük gruplara mı hitap eder?

Cevap

Hayır. Etkinlikler dar veya geniş kapsamlı olabilmektedir. Kimi etkinlikler küçük gruplara hitap ederken, kimi etkinlikler ise çok fazla sayıda insanın katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Çok sayıda katılımcının dâhil olduğu ve dev etkinlikler olarak isimlendirebileceğiz bu etkinliklere; Olimpiyat Oyunları, Wimbledon ve Formula 1 örnek olarak verilebilir


4. Soru

Etkinlik nedir? Hangi olaylar etkinlik olarak isimlendirilir?

Cevap

Etkinlik, hedef kitleye bir mesajın iletileceği veya tutumların etkilenip davranışın gerçekleştirileceği bir toplantının belirli bir yer ve zamanda gerçekleştirildiği faaliyetlerin tümüdür. Diğer bir ifadeyle etkinlik, insanların bir araya gelip katıldıkları ya da bir parçası oldukları seminer, performans, spor organizasyonu, parti, konferans, konser, doğum günü vb. olaylardır.


5. Soru

Rekreasyon etkinliklerinin planlanmasında en çok kullanılan planlama türleri hangileridir?

Cevap

Rekreasyon etkinliklerinin planlanmasında en çok kullanılan planlama türlerinin stratejik ve operasyonel planlamadır.


6. Soru

Bir stadyumda, engelliler yararına organize edilmiş bir konsere katılmak, rekreasyon etkinlik türleri içerisinde hangi kategorilere girmektedir?

Cevap

Bir stadyumda; engelliler yararına organize edilmiş bir konsere katılmak, rekreasyon etkinlikleri içerisinde müzik etkinliği, insani hizmetler, açık hava etkinliği, rahatlama ve sosyal etkinlik kategorilerine girmektedir.


7. Soru

Müzik dinlemek rekreasyon etkinlik türleri içinde hangi kategorilere girmektedir?

Cevap

Müzik dinlemek, bazı katılımcılar için sosyal etkinlik (konsere gitmek), bazı katılımcılar için bir rahatlama etkinliği, bazı katılımcılar için ise basit eğlence kategorisinde yer alabilmektedir.


8. Soru

Plan ve planlamanın farkları nelerdir?

Cevap

Plan bir sonuç, planlama bir süreçtir. Bu bağlamda planlama herhangi bir konu ile ilgili olarak; ne, ne zaman, nasıl, nerede, kim tarafından, neden, hangi sürede, hangi maliyetle, vb. soruları cevap vermeyi çalışmayı ifade eder. Bununla birlikte bu soruların cevapları da plandır. Plan bir sonuç, planlama ise bir süreçtir.


9. Soru

Bir rekreasyon etkinliğinin planlama süreci aşamaları nelerdir?

Cevap

1. Etkinliğin amaçlarının belirlenmesi, 2. Fizibilitenin yapılması ve ilgili kararların alınması, 3. Planlamanın yapılması, amaçların, bütçenin ve takvimin belirlenmesi, 4. Organizasyon yapısının ve anahtar görevlerin belirlenmesi, 5. Genel ve detaylı planlama ve hazırlıkların yapılması, 6. Etkinliğin gerçekleştirilmesi 7. Geri besleme ve değerlendirme


10. Soru

Rekreasyon etkinliğinde ulaşılmak istenen amaç doğrultusunda belirlenen olası hedefler nelerdir?

Cevap

Herhangi bir amaç için; farkındalık yaratmak, para toplamak, bir düşünce veya aktiviteyi gerçekleştirmek, spesifik bir katılımcı sayısına ulaşmak ve medyanın ilgisini çekmek şeklinde sıralanabilir.


11. Soru

Bir rekreasyon etkinliğinin fizibilite aşaması nasıl gerçekleşir?

Cevap

Bir rekreasyon etkinliğin fizibilitesi, ortaya çıkan daha derin soruların cevaplandırılması açısından oldukça önemlidir. Bunlar; Rekreasyon etkinliği sonucu ortaya çıkacak faydalar nelerdir? Sadece maddi anlamda değil, iş gücü, zaman ve emek açısından maliyetler nelerdir? Ortaya konulan çaba, etkinliğin amacına ulaşmasını sağlayacak mıdır? Ortaya çıkacak olan problemler aşılabilir mi? şeklinde sorulardır. Eğer rekreasyon etkinliği fizibilite çalışması sonunda uygun bulunmazsa, rekreasyon yöneticisinin “hayır” diyecek cesarete sahip olması gerekmektedir. Çoğu zaman yapılmaması gereken birçok etkinlik, bir fizibilite çalışması yapılmadan ortaya konulmaktadır. Eğer rekreasyon etkinliği uygun görülürse ve proje hakkında olumlu bir kanaat varsa, planlama ve detaylı planlama için geniş zaman ayrılması önem arz eder.


12. Soru

Rekreasyon etkinliklerinde planlama ve koordinasyon eksikliği nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunlar nelerdir?

Cevap

Planlama ve koordinasyondan yoksun bir etkinlikte ortaya çıkabilecek sorunlara şu örnekler verilebilir; • Kamuoyuna sunulan adresin yanlış olması, • Etkinlik için gerekli ekipmanın yanlış adrese teslim edilmesi, • Işıkların etkinlik bağladığında çalışmaması, • Etkinlik süresince ihtiyaç duyulan giyinme kabini, WC, vb.’nin katılımcılara uzak alanlarda bulunması, • Etkinlikte yer alan görevlilerin veya katılımcılıların trafik yüzünden gecikmesi, • Etkinlikte yer alan VIP katılımcılara gereken önemin verilmemesi,


13. Soru

Rekreasyon etkinliklerinde organizasyon şemalarının kullanılmasının avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Cevap

Rekreasyon etkinliğini uygulayacak olan yapının bir araya getirilmesinde, organizasyon şemasının kullanılması faydalı olacaktır. Organizasyon şemaları, çeşitli sorumluluk alanlarını ortaya koyarak, belirsizliğin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Organizasyon şemalarının dezavantajı ise sadece resmi ilişkileri açıklığa kavuşturmasıdır. Organizasyon şemalarına ilave olarak, kritik yolları işaret eden bir iş akış şeması da iş komitelerinin, görev birimlerinin ve bölümlerinin, programlanması ve zamanlamasının ayarlanması için önemlidir.


14. Soru

Etkinlik teması etkinlikle ilgili neyi gösterir?

Cevap

Etkinlik teması, etkinliğin konusudur ve bir anlamda etkinliğin hangi amaçla yapıldığını gösterir.


15. Soru

Rekreasyon etkinliklerinin planlamasında ortaya çıkan çeşitli problemler nelerdir?

Cevap

Rekreasyon etkinliklerinin planlamasında ortaya çıkan çeşitli problemler şu şekilde sıralanabilir: • Şeffaflık ve Objektiflikten Yoksunluk • Yetersiz Yönetim ve Yetersiz Planlama Süresi • Zayıf Organizasyon Yapısı ve Koordinatörle Görüşmeme • Potansiyel Problemlerin Tahmin Edilmesindeki Başarısızlıklar • İhtişamdan Uzak, Profesyonel Olmayan Bir Etkinliğin Düzenlenmesi


16. Soru

Planlama süreci hangi aşamalardan oluşur?

Cevap

Planlama sürecinde öncelikle işletme varlık nedenini (misyon) ve geleceğe ilişkin olmak istediği yeri (vizyon) belirlemelidir. İlerleyen adımda belirlenen misyon ve vizyona ulaşmak için gerçekleştirmesi gereken amaç ve hedefler belirlenmelidir. Bu aşamada işletme bütünü ve bölümleri için nelere öncelik verileceği, politikalar, bütçeler, programlar ve stratejiler ile nelerin başarılacağı belirlenmelidir. Üçüncü adımda kuvvetli ve zayıf yönler göz önünde bulundurularak, gelecekte ulaşılması kararlaştırılmış amaçlara “nasıl” ve “ne yaparak” ulaşılabileceği irdelenir ve eldeki imkân, yol ve araçlar tespit edilerek birbirleri ile karşılaştırılır. Son aşamada ise eldeki olanaklara göre, karşılaştırılan alternatiflere bağlı olarak önceden belirlenmiş bulunan hedeflere ulaştıracak en uygun alternatif seçilir.


17. Soru

Planlama türleri nasıl sınıflandırılır?

Cevap

Planlama; kapsadığı süreye göre kısa, orta ve uzun vadeli, örgütlenme biçimine göre merkezi ve merkeziyetçi olmayan, çevrelediği alana göre örgütsel, kentsel, bölgesel ve ulusal, düzeyine göre ise stratejik, taktik ve operasyonel planlama olarak sınıflandırılmaktadır.


18. Soru

Rekreasyon etkinliklerinde risk unsuru yüksektir. Karşılaşılan finansal riskler neler olabilir? Ne gibi önlemler alınmalıdır?

Cevap

Bütçenin aşılması ya da gelirin düşmesi gibi finansal riskler mevcuttur. Bu nedenle rekreasyon etkinlikleri sadece bir bütçeye bağlı olarak düşünülmemelidir. Bununla birlikte finansal hedeflerin tutturulmasını sağlanması içinde çaba sarf edilmeli ve etkinlikte görev alacak bir koordinatör istihdam edilmelidir.


19. Soru

Rekreasyon etkinliğinin fizibilite aşamasında kararlar alınırken yerine getirilmesi gereken önemli görevler nelerdir?

Cevap

Bu görevler şu şekilde sıralanabilir: • Rekreasyon etkinliğinin yapılmasına ilişkin alınan kararlar açıklanmalıdır ve amaçlar yazılı olarak belirtilmelidir. • Rekreasyon etkinliğine ilişkin çalışma komiteleri oluşturulmalı ve rekreasyon etkinliğin planlaması ve kontrolünde kilit isim olan koordinatör atanmalıdır. • Amaçlar net bir biçimde ortaya konulmalıdır.


20. Soru

Rekreasyon etkinliğinin değerlendirilmesinde en çok kullanılan yöntemler hangileridir?

Cevap

Etkinlik değerlendirmesinde en çok kullanılan yöntemler; “amaç temelli yaklaşım”, “amaçsız yaklaşım”, “tepkisel yaklaşım”, “güçlendirme değerlendirmesi”, “içerik, girdi, süreç ve ürün modeli” ve “profesyonel kanı yaklaşımı”dır.


21. Soru

Etkinliklerin yapılacağı mekanlar açık veya kapalı olarak nasıl ayrılır?

Cevap

Etkinliklerin yapılacağı mekânlar açık veya kapalı olabilmektedir. Örneğin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda bir stadyumda gerçekleştirilen etkinlikte mekân açık iken, bir salonda sergi organizasyonunun yapıldığı mekân kapalıdır. Düğün organizasyonları gibi bazı etkinlikler ise, hem açık hem de kapalı mekânlarda gerçekleştirilebilmektedir.


22. Soru

Etkinliğin hedef kitlesi neye göre şekillenir? Örnek veriniz?

Cevap

Organize edilen her etkinlikte katılımı sağlanmaya çalışılan hedef kitle, etkinliğin temasına göre şekillenmektedir. Örneğin, sanatsal festivaller için hedef kitle, eğitim ve kültür düzeyi yüksek olan kişiler iken, etkinlik bir spor müsabakası olduğunda, hedef kitle farklı eğitim ve kültür düzeylerindeki insanlar olabilmektedir.


23. Soru

Etkinlik zamanının belirlenmesine neden ihtiyaç duyulur?

Cevap

Etkinliğin zamanı kavramı, etkinliğin hangi sezonda (özellikle açık havada gerçekleştirilen etkinliklerde mevsim ve hava koşulları oldukça önemlidir), haftanın hangi gününde, günün hangi saatinde yapılacağı ve ne kadar süreceği sorularını açıklamaktadır.


24. Soru

Bir etkinlik organize edilirken ihtiyaç duyulan kaynaklar nasıl belirlenir?

Cevap

Bir etkinlik organize edilirken birtakım kaynaklara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kaynaklar fiziksel olabileceği gibi, beşeri de olabilmektedir. İhtiyaç duyulan kaynakları etkinliğin türü belirlemektedir. Örneğin bir spor organizasyonunda, ekipman, alan ve etkinliği organize edecek kişilere, diğer bir ifadeyle beşeri kaynaklara ihtiyaç duyulacaktır.


25. Soru

Etkinlikler özelliklerine bağlı olarak nasıl sınıflandırılır?

Cevap

Düzenlenme amacına göre etkinlikler; rekabet içeren etkinlikler, hayır kurumlarına para toplamak için yapılan etkinlikler, sosyalleşmek ve eğlenmek için yapılan etkinliklerdir. Düzenlenme şekline göre etkinlikler; uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel etkinliklerdir. Faaliyet türüne göre etkinlikler; spor, sanat, müzik, drama, festival ve turnuva etkinlikleridir.


26. Soru

Etkinlik türleri kaça ayrılır? Nelerdir?

Cevap

Etkinlik türleri; sosyal etkinlikler, eğitim ve kariyer etkinlikleri, sportif etkinlikler, politik etkinlikler, şirket etkinlikleri, dinsel etkinlikler, para toplama ve herhangi bir amaca yönelik olarak gerçekleştirilen etkinlikler ve eğlence ve rekreasyon etkinlikleridir.


27. Soru

Doğum günleri, nişan ve düğün organizasyonları, cenaze törenleri, yıl dönümü kutlamaları ve mezuniyet törenleri hangi etkinlik örneklerindendir?

Cevap

Genellikle davet ile katılımı gerektiren, kutlama veya anma amacıyla yapılan kültürel, toplumsal ve sosyal içerikli özel etkinlikler olarak tanımlanan sosyal etkinliklere örnek olarak verilebilir.


28. Soru

Politik etkinlikler nelerdir? Örnek veriniz?

Cevap

Siyasi partiler, siyasi topluluklar, belediyeler ve ulusal hükümet kuruluşları tarafından organize edilen etkinliklerdir. Politik geçit törenleri, gösteriler, mitingler ve siyasi partilerin gerçekleştirdikleri organizasyonlar politik etkinliklere örnek olarak verilebilir.


29. Soru

Operasyonel planlama nedir? Kaç aşamadan oluşur?

Cevap

Operasyonel planlama, işletmelerin alt kademelerine inildikçe bir bölüm veya bir departmanla ilgili uygulamaya dönük bir planlama sürecidir. Operasyonel planlama dört aşamadan oluşmaktadır; operasyonel planlama ağının oluşturulması, mantıksal, sıralı, detaylı ve bütünleşik planların oluşturulması, yedek planların dâhil edilmesi ve planlama sürecinin detaylı bir şekilde incelenmesidir.


30. Soru

Stratejik planlamanın diğer planlama türlerinden farkları nedir?

Cevap

• Stratejik planlama uzun vadeli bir planlamadır ancak her uzun vadeli planlama stratejik planlama değildir. Bununla birlikte stratejik planlama uzun vadeli plana göre daha esnek, yeniliklere ve beklenmeyen durumlara daha kolay adapte olabilecek bir yapıdadır. • Stratejik planlar işletmenin uzun faaliyet dönemleri için hazırlanır. Diğer planlar ise stratejik planların ayrıntılarını ve onu gerçekleştirmeye yardım etmek amacıyla hazırlanır. Bununla birlikte stratejik planlama büyük sorumluluk gerektirdiğinden, stratejik kararlar tepe yönetim tarafından alınır. • Stratejik planlamayı örgütün anayasası, diğer planlar da bu anayasa çerçevesinde yapılan kanunlar olarak ifade edilebilir. • Stratejik planlama diğer bütün planlara göre daha fazla eyleme yöneliktir, diğer bir ifadeyle proaktiftir. Ancak diğer plan türleri yeni olaylarla karşılaştıktan sonra tekrar düzenleme ihtiyacındadır, yani reaktiftir.


31. Soru

Bir rekreasyon etkinliğinde bütçelerin niteliği neye bağlıdır?

Cevap

Her etkinlikte olduğu gibi rekreasyon etkinliklerinin de bütçeye ihtiyacı vardır. Bu bütçelerin niteliği etkinliğin doğasına ve amaçlarına bağlıdır.


32. Soru

Rekreasyon yöneticisi olarak çalışmanın temel prensibi ne olmalıdır?

Cevap

Rekreasyon yöneticisi olarak çalışmanın temel prensibi, profesyonel olarak davranmaktır. Rekreasyon yöneticisi, kullanılan tesislerin ücretsiz kurulması sağlamaya çalışmak ve hatta görev alacak personelin ücretleri ödenmiş olsa dahi, gerçek maliyetleri her zaman değerlendirmek zorundadır.


33. Soru

Bir etkinliğin düzenlenebilmesi için gerekli olan maliyet kalemleri nelerdir?

Cevap

Normalde etkinlik için bir mekânı kiralamanın ve o mekânı hazır hale getirmenin bir maliyeti bulunmaktadır. Bununla birlikte elektrik, su ve yapılan teknik bakımların da maliyetleri vardır. Ayrıca ekipmanların kiralanması, satın alınması ya da ödünç alınması ve ardından da etkinlik alanına getirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda nakliye giderleri unutulmamalıdır. Yönetim giderleri ise sadece yapılan baskıları, posterleri, biletleri, finansal maliyetleri ve hazırlıkları değil bunların yanı sıra kırtasiye, telefon ve personel malzemeleri gibi diğer bazı giderleri de içermektedir. Etkinliğin montajı, program maliyetleri, sanatçıların ücretleri, hastane giderleri, sigorta ve diğer yasal giderler gibi giderler de söz konusu olabilmektedir. Belirtilen maliyetler bütün olarak düşünüldüğünde bazı maliyet kalemleri etkinlik için büyük bir önem arz etmese de yine de dikkate alınmalıdırlar. Ancak bazı etkinliklerin gizli maliyetleri anormal boyutlara ulaşmaktadır. Bu nedenle iyi bir rekreasyon yöneticisi bu maliyetlerin neler olduğunu bilmek zorundadır.


34. Soru

Zihinsel engelli çocukları gönüllü olarak pikniğe götürmek, rekreasyon etkinlik türleri içinde hangi kategorilere girmektedir?

Cevap

Bazı rekreasyonel etkinlikler birden fazla kategorinin içinde yer alabilir. Zihinsel engelli çocukları gönüllü olarak pikniğe götürmek, hem insani hizmet hem de bir açık hava etkinliğidir.


35. Soru

Bireylerin duygusal tatmin elde etmek, ruhsal eksikliklerini gidermek veya fiziksel aktivitelerini arttırmak amacıyla, boş zamanlarında gerçekleştirdiği etkinlikler etkinlik türlerinden hangisinin kapsamına girmektedir? 

Cevap

rekreasyon etkinlikleri


36. Soru

Rekreasyon etkinliği planlama sürecinin aşamaları nelerdir?

Cevap

amaçların belirlenmesi, fizibilite çalışmalarının yapılması, planların, bütçelerin ve takvimin oluşturulması, organizasyon yapısının ve etkinlikte görev alacak kişilerin belirlenmesi, detaylı planlama aşaması, etkinliğin gerçekleştirilmesi ve etkinliğin değerlendirilmesi


37. Soru

Bir etkinliğe katılması beklenen hedef kitle o etkinliğin hangi unsuruna göre şekillenmektedir?

Cevap

Etkinliğin temasına göre 


38. Soru

Çalıştay, seminer, münazara, vb. etkinlikler  etkinlik türlerinden hangisinin içerisinde yer almaktadırlar?

Cevap

Eğitim ve Kariyer Etkinlikleri


39. Soru

Yönetim fonksiyonları, kurumsal bağlantılar, eğitim, pazarlama, teşvik, personel ilişkileri ve müşteri ilişkilerinin geliştirilmesi gibi işletme hedeflerinin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen etkinlikler etkinlik türlerinden hangisi içerisinde yer almaktadırlar? 

Cevap

şirket etkinleri


40. Soru

Etkinlikler düzenlenme şekillerine göre nasıl sınıflandırılmaktadır?

Cevap

a. Uluslararası etkinlikler
b. Ulusal etkinlikler
c. Bölgesel etkinlikler
d. Yerel etkinlikler


41. Soru

Bireylerin boş zamanlarında gönüllü olarak açık veya kapalı alanlarda bireysel veya toplu olarak kar amacı gütmeden ve fiziksel, zihinsel veya duygusal bir tatmin sağlamak amacıyla katıldıkları aktivitelerin genel adı nedir?

Cevap

Rekreasyon etkinlikleri


42. Soru

Meditasyon, tai-chi ve yoga hangi tür rekreasyon etkinliklerindendir? 

Cevap

Zihinsel (Düşünsel) Etkinlikler


43. Soru

Çeşitli kurum ve kuruluşların, yardıma muhtaç insanlar için organize ettikleri
etkinliklerde gönüllü olarak çalışmak hangi tür rekreasyon etkinliğidir?

Cevap

İnsani Hizmetler


44. Soru

Planlama sürecinin aşamaları nelerdir?

Cevap

1. Misyon ve vizyonun belirlenmesi,
2. Amaç ve hedeflerin belirlenmesi,
3. Amaçlara ulaştıracak alternatiflerin belirlenmesi ve karşılaştırılması 
4. Alternatifler arasından en uygununun seçilmesi ve planın yapılması


45. Soru

Misyon ve vizyon kavramlarının anlamını açıklayınız.

Cevap

Misyon, işletmenin varlık nedenini, vizyon ise geleceğe ilişkin olmak istenen yeri ifade etmektedir.


46. Soru

Sürelerine göre planlama türleri nelerdir?

Cevap

Kısa vadeli planlama, orta vadeli planlama ve uzun vadeli planlama


47. Soru

Çevrelediği alana göre planlama türleri nelerdir?

Cevap

Örgütsel planlama, kentsel planlama, bölgesel planlama ve ulusal planlama


48. Soru

Düzeylerine göre planlama türlerinden stratejik planlamayı açıklayınız.

Cevap

İşletmenin uzun vadeli amaçlarının belirlenmesi, bu amaçlara ulaşmak için faaliyete ilişkin seçeneklerin geliştirilmesi ve gerekli olan kaynakların temin edilmesi sürecidir.


49. Soru

Operasyonel planlamanın aşamaları nelerdir? 

Cevap

Operasyonel Planlama Ağının Oluşturulması
Yazılı Operasyonel Planların Oluşturulması
Yedek Planların Dâhil Edilmesi
Planlama Sürecinin Detaylı İncelemesi


50. Soru

Rekreasyon etkinliği planlamanın aşamaları nelerdir?

Cevap

1. Etkinliğin amaçlarının belirlenmesi,
2. Fizibilitenin yapılması ve ilgili kararların alınması,
3. Planlamanın yapılması, amaçların, bütçenin ve takvimin belirlenmesi,
4. Organizasyon yapısının ve anahtar görevlerin belirlenmesi,
5. Genel ve detaylı planlama ve hazırlıkların yapılması,
6. Etkinliğin gerçekleştirilmesi
7. Geri besleme ve değerlendirme


51. Soru

Bir rekreasyon etkinliğinde amacın belirlenmesinin ardından yapılması gerekenler nelerdir?

Cevap

Etkinliğin yararlarının ölçülmesi ve maliyetlerin belirlenmesi üzerine fizibilite çalışmasının yapılması gerekmektedir.


52. Soru

Rekreasyon etkinliği planlama sürecinde yapılan fizibilite çalışmaları olumsuz sonuçlara işaret ediyorsa yapılması ne yapılmalıdır?

Cevap

Etkinlikten vazgeçilmelidir.


53. Soru

Rekreasyon etkinliği planlama sürecinde organizasyon şeması hazırlamanın yararı nedir? 

Cevap

Organizasyon şemaları, çeşitli sorumluluk alanlarını ortaya koyarak, belirsizliğin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.


54. Soru

Rekreasyon etkinliklerinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemlerden amaç temelli yaklaşımın avantajı ve dezavantajı nedir?

Cevap

Amaç temelli yaklaşımın avantajı etkinliği tarafsız bir biçimde değerlendirmesi, dezavantajı ise, amaç ve hedeflerin yazılı olarak bulunmasının zorunluluğudur.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi