Çalışma Sosyolojisi Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Çalışma Sosyolojisinin Konusu Ve Araştırma Yöntemleri

1. Soru

Çalışma sosyolojisi nasıl tanımlanır?

Cevap

Sosyoloji toplumsal yapı ve ilişkilerden yola çıkarak “toplumu, toplumsal yaşamı, toplumsal kurum, grup ve bunlar arasındaki ilişkileri” sistematik şekilde incelemektedir.


2. Soru

Çalışma sosyolojisi nasıl bir gelişim sürecinden geçmiştir?

Cevap

1800’lü yıllardan beri var olan sosyoloji biliminin gelişiminde Fransız ihtilali, endüstri devrimi ve imparatorlukların ulus devletlerine dönüşmesi gibi toplumu, grupları ve yapıları etkileyen olaylar önemli rol oynamıştır. 20. yüzyılda ortaya çıkarak gelişen çalışma sosyolojisi ise “çalışmanın toplumda, toplumsal yapıda, toplumsal kurum ve gruplardaki etkilerini inceleyen bilim dalı olarak ifade edilmektedir. Endüstri devrimiyle birlikte kurumsallaşan, disiplinli ve bütünlükçü bir hal alan çalışma kavramı mal, hizmet ve bilgi üretmek anlamını taşımaktadır. Dolayısıyla çalışma sosyolojisinin merkezinde endüstriyel çalışma ve sonrasında ortaya çıkan çalışma formları yer almaktadır.


3. Soru

Endüstri devriminde ortaya çıkan çalışma ilişkileri nasıldır?

Cevap

Tarım toplumunun çalışma tarzı ve çalışma çevresinde şekillenen sosyal ilişkiler tamamen değişmiş farklı yeni çalışma ilişkileri oluşmuştur. 1750- 1950 yılları arasında devam eden işsizlik, ağır ve kötü çalışma koşulları çalışma süresinin uzunluğu gibi toplumsal maliyetler çalışma sosyolojisinin önemli inceleme alanlarındandır.


4. Soru

Endüstrileşme sürecindeki çalışma hayatına ilişkin konular nelerdir?

Cevap

İlgili konular şöyle sıralanabilir: • Çalışmanın endüstri toplumunda aldığı şekil, • Endüstrileşmenin çalışma hayatında yarattığı köklü değişimler, • Çalışmanın sosyal boyutunda yaşanan değişimler.


5. Soru

Çalışmanın tarihsel gelişimi ve çalışmaya yönelik klasik yaklaşımların temelleri hangi bakış açılarından yola çıkılarak oluşturulmuştur?

Cevap

Klasik yaklaşımlar bütün insanlık için geçerli, toplumsal farklılıkları çok fazla dikkate almayan, büyük boy kuramlardır. Çalışmalarının merkezine kapitalist toplumun yarattığı eşitsizlikleri ve sorunları alan Marx; çalışma yaşamının şekillenmesinde, yeni işadamı ve çalışan tipinin oluşmasında “Püritan etik” tezini öne çıkartan Weber ve iş bölümüne dayalı organik dayanışmayı ön palan çıkartan Durkheim önemli klasik yaklaşımcılar arasında gösterilmektedir.


6. Soru

Çağdaş yaklaşımların konuları arasında neler görülmektedir?

Cevap

1980’li yıllardan itibaren gelişen çağdaş yaklaşımlar, daha orta ve küçük boy kuramlarla çalışma yaşamında örgüt kültürü, sistem yaklaşımı, politik ilişkiler gibi konuları incelemektedir.


7. Soru

Çalışma yaşamını etkileyen yeni teknolojiler nelerdir?

Cevap

Fabrikalarda kitle üretimini mümkün hale getiren teknolojilerden, bilgi, enformasyon ve iletişim teknolojilerine kadar pek çok gelişimden etkilenmiştir.


8. Soru

Çalışmanın sosyal boyuta etkileri nelerdir?

Cevap

Çalışmanın; • Yabancılaşma; • Irk, etnisite ve azınlıklar, • İktidar mekanizmaları, • Gözetim, denetim, kontrol, • Sınıfsal farklılıklar ve • Çalışma kültürü boyutlarında etkileri bulunmaktadır.


9. Soru

Yabancılaşmanın çalışma üzerindeki etkisi ne ifade etmektedir?

Cevap

Makinenin bir uzantısı hâline gelen ve ürettiği ürün ile bağı kopan çalışanlar, işletmelerinde insani boyutu göz ardı etmesiyle birlikte endüstri toplumunda işe, iş yerine ve üretilen ürüne yabancılaşma başlamıştır. Yaptığı işle bütünleşemeyen, makinenin bir eklentisi haline gelen ve yaptığı ürünle hiç bir duygusal bağ kuramayan çalışanların yabancılaşmasına yol açan bu sisteme Marx ve Engels önemli eleştiriler getirmiştir.


10. Soru

Irk, etnisite ve azınlıklar çalışma üzerinde ne şekilde etki yaratmaktadır?

Cevap

1900lü yıllarda endüstri toplumunda ırk ve azınlıklar konularında önemli ayrımcılıklar görülmüştür. 1970lerde göçlerin artışıyla nüfus çeşitliliği artmıştır. Gelişmiş ülkeler az gelişmiş ülkelerden gelen işçi göçünü kabul etmiş ancak bunlara, özellikle işsizliğin arttığı dönemlerde düşmanca ve saldırgan tutumlar sergilenmiştir. Çalışma hayatında dezavantajlı grupları oluşturan azınlıklar, çoğu zaman daha düşük ücretlere çalışırken yerli halka göre daha yoksul yerleşim yerlerinde, kötü koşullarda yaşamışlardır.


11. Soru

İktidar mekanizmaları Gözetim, denetim ve kontrolün çalışma üzerindeki etkisini tanımlayınız?

Cevap

Endüstri toplumunda çalışanlara duyulan güvensizlik nedeniyle mutlak gözetim, denetim ve kontrol söz konusuydu. F.W Taylor ustabaşılarla çalışanların denetlenmesi gerektiğinin savunucularından birisidir. Endüstri sonrasında da benzer şekilde elektronik ve bilgisayar teknolojileri aracılığıyla yüksek vasıflı ve eğitimli işçilerin çalışmaları denetlenmiştir. Bu denetleme çalışanların yabancılaşması ve sosyal ilişkileri üzerinde önemli etki yaratmaktadır.


12. Soru

Sınıfsal farklılıkların ortaya çıkışı çalışma hayatına nasıl etki etmiştir?

Cevap

Sınıf ve çıkar bilincinin oluştuğu endüstri döneminde işçi ve işveren sendikaları kurulmuştur. Ancak endüstri sonrasında sendikalar güç ve üye kaybına uğramışlardır. Bu dönemde küçük ve orta ölçekli işyerleri ile bilgi işçileri artarken vasıfsız işçiler de işsizlik artmıştır. Ayrıca sınıf bilinci beyaz ve mavi yakalı işçilerle birlikte ortadan kalkmıştır. Sınıf yapısı ve değişimi, sınıf mücadelesi, değişimin çalışanlar üzerindeki etkisi ve sendikal hareketler çalışma sosyolojisi alanında önemli konular haline gelmiştir.


13. Soru

Çalışma kültürünü tanımlayarak, bu kültürün çalışma hayatında yarattığı dönüşümü açıklayınız?

Cevap

Çalışmaya yönelik değer, tutum, inanç ve davranışlardan oluşan bir bütün olan çalışma kültürü zaman içinde dönüşümler geçirmiştir. Bu dönüşümler; Tarım toplumunda disiplin kazanamamış, dağınık, koordinesiz, bütünlük ve süreklilikten uzak dönemle başlamaktadır. İkinci dönem çalışmanın endüstrileşme sürecinde toplumsal yaşamın merkezine oturduğu, işçi sınıfın ortaya çıktığı, kazanç hırsı ve sermaye birikiminin meşru olduğu dönem. Üçüncü dönem ise endüstri sonrası toplumun öne çıktığı, teknolojinin geliştiği ve yaygınlaştığı çalışma yaşamının değiştiği, bilgi işçisinin öne çıktığı, çalışma sürelerinin kısaldığı, boş zamanın arttığı, tüketim, yaşam kalitesi ve kendini gerçekleştirmeyi de öne çıkaran dönemdir.


14. Soru

Çalışma kültürü hangi yönleriyle araştırılmaktadır?

Cevap

Çalışma kültürü; • Çalışma kültürünün etkileri ve farklılıkların nedenleriyle • Demografik farklılıklara göre öne çıkan boyutlar ve kazandığı anlamlar yönüyle araştırılmaktadır.


15. Soru

Boş zaman endüstrisinin gelişimine yol açan fırsatlar nelerdir?

Cevap

İlgili fırsatlar şöyle sıralanabilir: • Çalışma saatlerinin azalması, • İşe gitmeden çalışma şekillerinin ortaya çıkışı, • Esnek çalışma yöntem ve süreleri, • Boş zamanların değerlendirilmesi konusunda işletmelerin çalışanlarına fırsat ve bütçe sunmaları.


16. Soru

Endüstri toplumunda cinsiyet politikaları çalışma hayatını ne şekilde etkilemektedir?

Cevap

Ataerkil bir aile yapısı ve erkek egemen değerler sistemi çalışma hayatına da yansımaktadır. Ancak ağır çalışma koşulları ve düşük ücret kadının da çalışmasını bir ihtiyaç haline getirmiştir. Endüstri toplumunda kadınlar genellikle işçi olarak çalışmışlardır ve yönetici kadın sayısı oldukça azdır. Sendikalar da kadınların işe alınması ve kadın eşitliğinin sağlanması konusuna pek olumlu bakmamışlardır.


17. Soru

Endüstri sonrası toplumda cinsiyet politikaları çalışma hayatını ne şekilde etkilemektedir?

Cevap

Endüstri sonrası toplumda bilgi ve hizmet işlerinin önem kazanması, esnek çalışma saat ve yöntemleri kadının toplumsal rolünü değiştirmiş ve ayrımcılık azalmıştır. Bu dönemde kadınlar yönetici olarak görev yapabilmeye başlamışlardır. Çalışma yaşamında kadınların yanı sıra gay ve lezbiyenlerinde yer almaları cinsiyet politikalarının önemli ölçüde zayıfladığını göstermektedir.


18. Soru

İşsizliğin toplumsal alanda etkileri nelerdir?

Cevap

Çalışma çağı, gücü ve isteğinde olup, iş arayıp da bulamama durumu işsizliktir. Endüstri devrimiyle birlikte işsizlikte ciddi artışlar olmuştur. Bu durum bireylerin suça eğilimli hale gelmesinde ve katı hukuk kurallarının yapılmasında etki yaratmaktadır. Endüstri toplumunda işsizlik sendikalar tarafından engellenmeye çalışılmış ve bir güvence olmuştur. Günümüzde ise vasıfsız işçilerin yanı sıra iyi eğitimli, alanında uzman çalışanlar arasında dahi işsizlik yaygındır. Bu nedenle sendikalardan sosyal güvence de sağlayamayan çalışanlar arasında yüksek bir güvensizlik, belirsizlik ve gelecek korkusu hâkimdir. Gelişmiş ülkelerde işten çıkarılacak personele psikolojik ve kariyer danışmanlıklarının verilmesi bu konuya getirilen çözümler arasında yer almaktadır.


19. Soru

Çalışma sosyolojisinin işsizlik bağlamında tartışma konuları nelerdir?

Cevap

İlgili tartışma konuları şunlardır: • Toplumsal ön yargıların işsizlik üzerindeki etkileri, • İşsizliğin etnik köken, ırk ve cinsiyet politikasıyla bağlantısı ile insan psikolojisi ve toplumsal yapıya etkileri, • Genç ve yaşlılara yönelik toplumsal tutumların işsizlik üzerindeki etkileri.


20. Soru

Globalleşmenin çalışma üzerindeki etkileri nelerdir?

Cevap

Küresel etkileşimin yoğunluğu ve sınırların aşılmasını ifade eden globalleşme çok uluslu şirketlerin yayılması ve esnek çalışma düzeni üzerinde etki yaratmıştır. İşletmeler üretimlerinin ya da faaliyetlerinin bir bölümünü bağlı bulundukları merkez dışında gerçekleştirerek ya da farklı ülkelere işlerini taşıyarak maliyet avantajı sağlamaktadır. Ancak bu tür çok uluslu şirketlerde sosyal politika uygulamaları ihlal edilebilmektedir.


21. Soru

Globalleşme bağlamında çalışma sosyolojisinin araştırma konuları nelerdir?

Cevap

İlgili araştırma konuları şunlardır: • Globalleşme sürecinin çalışmaya ve örgütlenme tarzına etkileri, • Çalışma ilişkilerinde ve yapılarındaki değişimler, • Globalleşmenin; vasıf seviyesi, istihdam şartları ve işsizlik durumuna etkileri.


22. Soru

Çalışma sosyolojisinin araştırma yöntemleri, endüstri devrimi öncesi ve sonrası için nasıl değerlendirilebilir?

Cevap

Sosyal bilimlerde araştırmalar içinde yaşanılan dönemin izlerini taşımaktadır. Bu nedenle endüstri devrimi öncesi ve sonrası olarak adlandırılan iki dönemde çalışma yöntemlerinde önemli farklılıklar görülmektedir. Tarihsel süreçte çalışma sosyolojisi alanında pozitivizm ve yorumlayıcı yaklaşım araştırma yöntemleri açısından önemli görülmektedir. Reform, Rönesans ve “Aydınlanma Düşüncesi” sonrasında akıl, bilim ve teknoloji yeni toplumun merkezî haline dönüşmüştür. Aydınlanma düşüncesiyle birlikte, toplumsal yapının işleyişinin keşfedilebileceği ve toplumun bir makine gibi düzenlenebileceğine yönelik düşünceler ortaya çıkmıştır.


23. Soru

Modern örgütün yapılanmasında Descartes ön gördüğü kurallar nelerdir?

Cevap

İlgili kurallar şunlardır: • Şüpheye yer vermeyecek şekilde açık olan şeylere yer vermek, • Çözümlemeye uygun derecede bölümlere ayırmak, • En fazla bilgiye ulaşmak için en basit olandan başlamak, • Eksiksiz sayım ve kontroller yapmaktır.


24. Soru

Pozitivizm yaklaşımı nasıl irdelenebilir?

Cevap

Toplumsal olgu ve olaylara pozitif bilim yöntemiyle yani doğaya yaklaşır gibi yaklaşmaktadır. Pozitivizme göre bilimsel bilgi; birikimseldir, iddia, yargı ve değerleri içeremez, sayısal olarak ölçülebilen matematik ve mantığı kullanır. Ayrıca, pozitivizmde neden sonuç ilişkilerini açığa çıkarmak ve düzenlilikleri açıklayan kanunlar ortaya koymak gerekmektedir. Bu nedenle Comt tarafından kurulan sosyoloji bilimi ilk dönemlerinde toplum mühendisliği olarak tasarlanmıştır.


25. Soru

Nicel Araştırma yöntemlerinin çalışma sosyolojisi alanında ne şekilde kullandığı nasıl açıklanabilir?

Cevap

Nesnelleştirilen konunun, tümevarımcı yaklaşımla anket, deney ve gözlem aracılığıyla araştırılma yöntemidir. Bu yönteme göre toplumsal veya beşeri konuları sübjektif değerlendirme ve yargılardan arındırmak mümkündür. 1970’li yıllarda, geçmişe ait düşünce kalıpları, bilimsel yaklaşımlar ve araştırma yöntemleri sorgulanmış ve köklü dönüşümler yaşanmıştır. Dolayısıyla pozitivist paradigma yerini yorumlayıcı paradigmaya bırakmıştır.


26. Soru

Nitel araştırma yöntemlerinin özellikleri nelerdir?

Cevap

Nitel araştırma yöntemlerinin özellikleri şöyle sıralanabilir: • Bilimsel araştırmaların hiçbir aşaması değer yargılarından bağımsız değildir. Dolayısıyla tek doğru yöntem söz konusu değildir. • Bilimsel çalışma metafizik temellere dayandırılabilir ve ampirik olarak test edilemeyebilir. • Matematik ve istatistik yerine kanaatler, inançlar, ikna yöntemleri ve retorik temel alınabilir.


27. Soru

Nitel Araştırma çalışma sosyolojisi alanında ne şekilde kullanılmaktadır?

Cevap

Yorumlayıcı paradigmayla algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde incelenmesini amaçlayan nitel yöntem gözlem, görüşme ve doküman analizinden faydalanmaktadır. Nitel yöntemde seçilen konunun sübjektiflik içerdiği ve bir değer taşıdığı görüşü hâkimdir. Aynı zamanda, istatistik veriler incelenen olay ve grubu anlama konusunda yetersiz kalmaktadır. Nitel yöntemde; kişisel inanç, değer ve yaklaşımlar araştırma sürecini etkilese de anlama ve betimleme imkânı sunulduğundan daha anlamlı veriler sunmaktadır. Ayrıca bu yöntemle perspektifler ve empati ön plana çıkartılmakta ve gerçeklik sosyal olarak inşa edilmektedir.


28. Soru

Sosyal bilim araştırmalarındaki temel kavramlar nasıl tanımlanabilir?

Cevap

İlgili kavramlardan bazıları kısaca şöyle açıklanabilir: • Araştırma problemi: Cevap aranan konu. • Kuram: Doğrulanmış hipotez. • Tümevarım: Çıkarımın özelden genele yapılması. • Tümdengelim: Çıkarımın genelden özele yapılması. • Değişken: Değişebilen her şeydir (cinsiyet, yaş, eğitim…). • Bağımlı değişken: Başka bir değişkenden etkilenen değişkendir. • Bağımsız Değişken: Bağımlı değişken üzerindeki etkisi ölçülen değişkendir. • Örneklem: Ana kütleyi temsil edebilecek yeterlilikte denek sayısını ifade etmektedir.


29. Soru

Sosyal bilimlerde bilimsel araştırma sürecinin aşamaları nelerdir?

Cevap

İlgili aşamalar şunlardır: • Araştırma konusunun belirlenmesi ve problemin ortaya konması, • Hipotezlerin oluşturulması, • Literatür taraması, • Araştırma ve veri toplama yöntemlerinin belirlenmesi, • Örneklem grubunun seçilmesi, • Verilerin toplanması (Anket, gözlem, görüşme), • Verilerin işlenmesi, analiz edilmesi ve yorumlanması, • Araştırma raporunun hazırlanması.


30. Soru

Çalışma sosyolojisi nedir?

Cevap

Çalışma sosyolojisi, çalışmanın toplumda, toplumsal yapıda, toplumsal kurum ve gruplardaki etkilerini inceleyen bilim dalıdır.


31. Soru

Çalışma sosyolojisinin ortaya çıkışı ve gelişimi  kaçıncı yüzyılda gerçekleşmiştir?

Cevap

Çalışma sosyolojisinin ortaya çıkışı ve gelişimi 20. yüzyılda gerçekleşmiştir.


32. Soru

Endüstri devrimi ne zaman ortaya çıkmıştır?

Cevap

1750’li yıllarda ilk izlerini gördüğümüz ve 1800’lü yıllarda Avrupa’da tamamen ağırlığını hissettiren Endüstri Devrimi, kendinden önceki çalışma yaşamını ve ilişkilerini tamamen değiştirir.


33. Soru

Endüstrileşme sürecinde rasyonelleşme kavramına vurgu yapan kişi kimdir?

Cevap

Weber, endüstrileşme sürecinde çalışma yaşamında da büyük önem taşıyan rasyonelleşme kavramına vurgu yapar.


34. Soru

Endüstri toplumlarında dayanışmanın şekillenmesinde organik dayanışma kavramını öne çıkaran kişi kimdir?

Cevap

Durkheim, endüstri toplumlarında dayanışmanın şekillenmesinde organik dayanışma kavramını öne çıkarır.


35. Soru

Endüstri toplumlarında toplumsal tabakalaşma ve eşitsizliği açıklamada statü kavramına özel bir vurgu yapan kişi kimdir?

Cevap

Weber endüstri toplumlarında toplumsal tabakalaşma ve eşitsizliği açıklamada statü kavramına özel bir vurgu yapar.


36. Soru

Yabancılaşmayı sinema eseriyle anlatan sanatçı kimdir? 

Cevap

Chaplin’in, “Şarlo” karakterini canlandırdığı Modern Zamanlar filminde, hareketli montaj hattında işçinin nasıl makinenin bir parçası hâline geldiği, çalıştığı işe yabancılaştığı, makinenin çarkları arasında kaybolduğu nefis göndermelerle anlatılır.


37. Soru

Amerika’da ırkçılık hangi olayla yasaklanmıştır?

Cevap

Amerika’da 1964 yılında çıkan “Yurttaş Hakları Yasası” ile ırk ayrımcılığı yasaklanmıştır.


38. Soru

 İşsizlik nedir?

Cevap

İşsizlik, toplumlarda son derece önemli sosyal sonuçları olan bir durumdur. İşsizlik “çalışma çağı, gücü ve isteğinde olup, iş arayıp da bulamama durumu” olarak tanımlanabilir.


39. Soru

Pozitivist bilim anlayışının dayandığı temel varsayımlar nelerdir?

Cevap

Pozitivist bilim anlayışının dayandığı temel varsayımlar şunlardır

  • Bilimsel ilerleme birikimseldir.
  • Bilimsel bilgi tek meşru bilgidir. Metafizik iddialar, değer yargıları ve kanaatler meşru bilgi değildir. 
  • Görgül verilerin derlenmesi ve değerlendirmesinde, kuram oluşturulmasında normatif bakış açılarına, değer yargılarına, kanaatlere ve kişisel bakış açılarına yer yoktur.
  • Meşru bilgiye ancak mantık ve matematiği kullanarak, doğa bilimlerinin yöntemleri ile ulaşılabilir. Kavramlar gerçeklerin sayısal olarak ölçülmesine olanak tanıyacak şekilde işlevsel hâle getirilmelidir.
  • Bilimin amacı neden sonuç ilişkilerini açığa çıkarmak ve düzenlilikleri açıklayan kanunlar ortaya koymaktır.

40. Soru

Endüstrileşme sürecinde ortaya çıkan, işçinin yaptığı iş ve ürünle bağının ve ilişkisinin kopmasını ifade eden kavram hangisidir?

Cevap

Yabancılaşma.


41. Soru

F. W. Taylor’un ortaya koyduğu, işletmelerde yönetimin mutlak hakimiyetini öne çıkaran ve işçiye güvenilmediği için çalışanlar üzerinde kontrol ve denetimi kurumsal hale getiren yönetim yaklaşımı hangisidir?

Cevap

Bilimsel Yönetim Yaklaşımı.


42. Soru

Pozitivizm ötesi bilim yaklaşımının özellikleri nelerdir?

Cevap

Pozitivizm ötesi bilim yaklaşımının özellikleri şunlardır:

  • Bilimsel aşamaların hiçbir aşaması değer yargılarından bağımsız değildir.
  • Tek doğru yöntem söz konusu değildir.
  • Bilimsel çalışma metafizik temellere dayanabilir. Yani bilimsel kuramın temel varsayımları ampirik olarak test edilebilir nitelikte olmayabilir.
  • Bilimcilerin çalışmalarında kanaatlerini, inançlarını, ikna yöntemlerini ve retoriği temel almaları, matematik ve istatistik yöntemleri temel almalarıyla eşdeğerdir

43. Soru

Nicel araştırma nedir?

Cevap

Nicel araştırma, ele aldığı konu/olgu/olayı nesneleştirerek, değerden bağımsız özellikle anket, gözlem ve deney yoluyla araştırıp, araştırma sonuçlarını da sayısal verilerle destekleyerek sunan araştırma yöntemidir.


44. Soru

Nitel araştırma nedir?

Cevap

Nitel araştırma, “gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği” araştırma olarak tanımlanabilir.


45. Soru

Sosyal bilimlerin iki temel paradigmasını oluşturan yaklaşımlar hangileridir?

Cevap

Sosyal bilimlerin iki temel paradigmasını oluşturan pozitivist ve yorumlamacı yaklaşımdır.


46. Soru

Hipotez nedir?

Cevap

Araştırmacının araştırma yapacağı konunun sonucuna ilişkin olarak yaptığı araştırmada doğru ya da yanlışlığını kanıtlamaya çalışacağı varsayımlara denir.


47. Soru

Bağımlı ve bağımsız değişken nedir?

Cevap

Bağımlı Değişken: Başka bir değişkene bağımlı olan, etkilenen değişkendir.

Bağımsız Değişken: Bağımlı değişken üzerindeki etkisinin öğrenilmek istendiği, etkileyen değişkendir.


48. Soru

Sosyal bilimlerde bilimsel araştırma sürecinin temel aşamaları nelerdir?

Cevap

Sosyal bilimlerde bilimsel araştırma süreci temel olarak şu aşamalardan oluşmaktadır:

  • Araştırma konusunun belirlenmesi ve probleminin ortaya konması,
  • Hipotezlerin oluşturulması,
  • Literatür taraması,
  • Araştırma ve veri toplama yöntemlerinin belirlenmesi,
  • Örneklem grubunun seçilmesi,
  • Verilerin toplanması,
  • Verilerin işlenmesi, analiz edilmesi ve yorumlanması,
  • Araştırma raporunun hazırlanması.

49. Soru

Veri toplama yöntemleri olarak öne çıkan yöntemler nelerdir?

Cevap

Veri toplama yöntemleri olarak anket, gözlem ve görüşme/mülakat öne çıkar.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi