Sosyal Davranış ve Protokol Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Davetler Ve Ziyafetler

1. Soru

Kamusal, kurumsal ve toplumsal yaşamda davet ve ziyafetler hangi biçimlerde düzenlenir?

Cevap

Kamusal, kurumsal ve toplumsal yaşamda davet ve ziyafetler kokteyl parti, resepsiyon ve oturmalı yemek biçiminde düzenlenir. Kokteyller daha çok sosyal (yarı resmî); resepsiyonlar ve oturmalı yemekler ise resmî davet ve ziyafetlerdir.


2. Soru

Resmi davetler ne şekilde düzenlenir?

Cevap

Resmî davetler; kokteyl parti, resepsiyon ve yemek daveti olarak düzenlenir. Kahvaltı, branç ve açık büfe olarak resmî davet düzenlenmez.


3. Soru

Resmi davetler hangi vesile ile düzenlenir?

Cevap

Resmî davetler uluslararası veya kurumlararası kongre, konferans veya toplantılarda; devlet ve hükûmet adamlarının, kordiplomatik mensuplarının ve yabancı konukların ziyaretlerinde ya da kurumun kuruluş yıldönümü, önemli bir başarısı veya bir kutlama vesilesiyle düzenlenir. Bir davetin, resmî davet olabilmesi için, resmî bir amacının olması, resmî kişilerin davet edilmesi, davetin basılı davetiye kartıyla yapılması, davet giderinin kurum bütçesinden karşılanması gereklidir.


4. Soru

Davetlerde ayrılış zamanı ne şekilde olur?

Cevap

Davetiyede ayrılış saati belirtilmiş ise, davetlilerin belirtilen bitiş saatinden 15-20 dakika önce ayrılmaları beklenir. Uğurlama sadece yemek ve resepsiyon davetlerinde yapılır. Davetliler ayrılırken önce ev sahibi hanım, sonra ev sahibi erkek ile tokalaşmalı ve kendilerine teşekkür ederek ayrılmalıdırlar. Teşekkür etmeden ayrılmak kabalık ve saygısızlık kabul edilen bir davranıştır.


5. Soru

Yemek davetlerinde onur konuğu nasıl uğurlanır?    

Cevap

Yemek davetlerinde konuklar iç kapıda uğurlanırlar. Ancak onur konuğu ev sahibi tarafından aracına kadar eşlik edilerek uğurlanır. Onur konuğu eşli ise ev sahibi hanım da konuğu uğurlamada eşine refakat edebilir. Ev sahibi olan kurum personeli davet saatinin başlangıcından önce gelmeli, bitiminden sonra gitmelidir.


6. Soru

Akşam yemeklerinden ayrılış zamanı hangi saatte ve ne şekildedir?

Cevap

Akşam yemeklerinden ayrılış zamanı normal olarak saat 23:00’tür. Ancak onur konuğu varsa, ayrılış zamanını onur konuğu belirler. Önemli bir mazereti nedeniyle ayrılmak durumunda olan kişi mazeretini beyan ederek ve özür dileyerek ayrılabilir. Bir görevli, gittiği davette kendi amirinden önce davetten ayrılmamalıdır. Ayrılmak zorunda olduğunda amirinden ve davet sahibinden özür beyan ederek izin almalıdır.


7. Soru

Davetiyeler nasıl yazılmalıdır?

Cevap

Davetiye genellikle kart ya da mektup olarak gönderilir. Davetiye saygılı ve nazik bir dil ve üslupla yazılmalı; davetiyede, davetin türü ve amacı kısa ve açık olarak belirtilmeli; doğru, temiz ve düzgün bir Türkçe kullanılmalı; dilbilgisi, yazım ve noktalama kurallarına uyulmalıdır. Davetiye (çağrı) kartı veya kâğıdı zarif görünümlü ve kaliteli olmalıdır. Davetiyeler kurye ya da posta ile gönderilmelidir. Kurumsal bir davetiyede, kurumun ve davet sahibi yetkilinin adı, soyadı; davet eşli ise, kurumun ve yetkilinin adı ve soyadıyla birlikte refakat eden eşi bay ya da bayan olarak yalnızca soyadı yazılır.

Davetiyede, davet edilecek kişinin adının ve soyadının yazılacağı satır açık bırakılır. Bu satıra, davet edilenlerin resmî sıfatları ve/veya ad ve soyadları siyah mürekkepli dolmakalemle güzel bir el yazısı ile yazılır. Resmî sıfatı olanlara resmî unvanıyla; resmî unvanı olmayan evli kişilere bay ve bayan sözcükleriyle davetli erkeğin ya da bayanın adı ve soyadı yazılır ya da davetli kişinin adı, soyadı ve eşi olarak da yazılabilir.


8. Soru

Çok sayıda davetliye gönderilecek kartlar nasıl yazılır?

Cevap

Çok sayıda davetliye gönderilecek kartlarda, metin içinde basılı olarak “eşinizle birlikte teşriflerinizi” demek ve davet edilen kişinin adını, soyadını yalnızca zarf üzerine yazmak yeterlidir. Davetiye evli bir çifte gönderildiğinde zarfın üzerine yalnızca davet edilen kişinin adı, soyadı yazılır; “bay ve bayan” veya “eşi” sözcükleri yazılmaz. Ancak bekâr olan davetlilere “eşinizle” birlikte ifadesi yer alan kart gönderilmez, ayrı kart gönderilir. Bekâr davetlilere yalnızca adı ve soyadı yazılır. İstenildiğinde “arkadaşı” yazılabilir.


9. Soru

Yabancı konuklara verilen resmi bir davet için davetiye nasıl yazılır?

Cevap

Yabancı konuklara verilen resmî (diplomatik) ve eşli bir davette, davet sahibinin eşi davetiyede “bay” ya da “bayan” olarak davet sahibinin adından önce yer alır (...Genel Müdürü ve Bayan Turgut Yıldız). Davet edilen evli çiftlere de “Bay ve Bayan” olarak (Bay ve Bayan Tufan Demir, şeklinde yazılmalıdır. Burada davet edilen Tufan Demir olduğu için “Bay” önce yazılır. Bayan davet edildiğinde “Bayan” önce yazılır: (Bayan ve Bay Gülşen Öztürk). Resmî davetlerde eş refakatçidir.


10. Soru

Kokteyl ve resepsiyon ne şekilde verilen bir davettir?

Cevap

Kokteyl ve resepsiyon ayakta verilen bir davettir. Bu yüzden kokteyl ve resepsiyonda konukları oturtma zorunluluğu yoktur. Yalnızca yaşlı konukların oturması için belirli yerlere sandalye konmalıdır. Kokteyl ve resepsiyonda alkollü ve alkolsüz içecekler ikram edilir. İçki servisi, konuklar gelmeye başladığında servis görevlileri tarafından yapılır. Ancak onur konuğu varsa, içki servisi için saygı gereği onur konuğunun gelmesi beklenir.


11. Soru

Kokteyl ve resepsiyon ikramlarında davetlilerin tutum davranışı nasıl olmalıdır?

Cevap

Kokteyl ve resepsiyonda içki kadehi sol elde tutulur. Sağ el tokalaşmak ve ikram edilen yiyecekleri almak için serbest kalmalıdır. Elde içki bardağı ile gezilebilir; fakat bir elde içki bardağı diğer elde meze tabağı varken veya yerken gezmek doğru değildir. Meze sabit bir yerde durup yenmelidir. Rakı, votka ve meyve suyu kadehinin ısınmaması ve ne kadar içildiğinin görülmemesi için kadeh kâğıt peçete ile sarılarak tutulmalıdır. Alınan içki yavaş yavaş içilmeli, boşalan kadeh ya da bardak hemen kenara konmamalı, ikinci bir ikram gelinceye kadar elde tutulmalıdır. Kokteyl ve resepsiyonda davetliler sadece ikram edilen yiyecek ve içecekler arasından seçim yapabilir.


12. Soru

Kokteyl ve resepsiyonda ev sahibi nasıl davranmalıdır?

Cevap

Kokteyl ve resepsiyonda ev sahipleri konuklarıyla ilgilenmeli; hiç kimsenin bir köşede yalnız başına kalmasına izin vermemeli; bu amaçla sık sık yer ve grup değiştirmeli, konukların hatırını sormalıdır. Ancak önemli konuklarla biraz daha fazla ilgilenmelidir. Kurum mensupları ev sahibi olarak konuklarla ilgilenmeli, kendi aralarında toplanıp sohbet etmemelidirler. Kokteyl ve resepsiyonda grup hâlinde konuşurken başka bir konuğa sırt dönmek, bir hanımla konuşurken onu yalnız bırakıp gitmek hoş olmayan davranışlardır. Konuşurken kişisel sorunlardan ve olumsuz konulardan söz etmek de uygun değildir.


13. Soru

Kokteyl partilerde kıyafet zorunluluğu var mıdır?

Cevap

Kokteyl partiler yarı resmidir. Bu yüzden kıyafet zorunluluğu yoktur. Ancak davetiyede kıyafet belirtilmemiş olsa da yaz veya kış mevsimine göre uygun elbise giyilmeli, spor kıyafetle gidilmemelidir.


14. Soru

Kokteyl parti nasıl bir davettir?

Cevap

Kokteyl parti, kurumsal ve toplumsal yaşamda konukları resmî veya sosyal vesilelerle bir araya getiren ve onların ayaküstü görüşmelerini sağlayan; bu sırada kendilerine alkollü ve alkolsüz içecekler ve hafif çerezler (ordövr) ikram edilen; kışın saat 17.00-19.00, yazın saat 18.00-20.00 arasında konutta, işyerinde, otelde veya sosyal tesislerde düzenlenen yarı resmî veya sosyal bir davettir. Kısaca kokteyl de denir.


15. Soru

Kokteyl partiler hangi nedenlerle düzenlenir?

Cevap

Kokteyl parti, kamusal ve özel kuruluşlarda, kuruluş yıldönümü, anma ve kutlama günü, açılış töreni, diploma töreni, kurumda bir yöneticinin göreve başlaması veya görevden ayrılması gibi sosyokültürel nedenlerle düzenlenir. Ayrıca yabancı ve önemli konukların onuruna kokteyl parti verilir. Sosyal yaşamda doğum ve evlenme yıldönümlerinde, nişan ve nikâh törenlerinde kokteyl parti düzenlenebilir.


16. Soru

Resepsiyonlar ne tür davetlerdir?

Cevap

Resepsiyon; millî ve resmî vesilelerle kutlamalarda, kuruluş günlerinde, her türlü yıldönümde, üst düzeydeki atamalarda ve görevden ayrılmalarda, yabancı resmî konuk veya seçkin bir ziyaretçi onuruna düzenlenen kabul törenidir.


17. Soru

Yemek davetleri ne tür davetlerdir?

Cevap

Özel olarak evde verilen yemek davet ve ziyafetleri özel (gayriresmî); sosyal yaşamda restoranda veya sosyal tesiste düzenlenen yemek davet ve ziyafetleri sosyal; kamusal ve kurumsal yaşamda düzenlenen yemek davet ve ziyafetleri de resmîdir. Resmî davet ve ziyafetler protokol kurallarına; özel ve sosyal davet ve ziyafetler toplumsal örf ve âdetlere, görgü ve nezaket kurallarına göre düzenlenir.


18. Soru

Resmi yemek davetleri ne tür davetlerdir?

Cevap

Başbakan ve bakanların, kurum amirleri başkan ve genel müdürlerin; il ve ilçelerde vali ve kaymakamların, müstakil bütçesi olan bölge ve il müdürlerinin; özel kuruluşlarda yönetim kurulu başkanlarının ve genel müdürlerin resmî (kurumsal) amaç ve nedenle verdikleri, ücretini kurum bütçesinden ödedikleri yemek davetleri resmî davet ve ziyafettir.


19. Soru

Resmi yemek davetleri hangi nedenlerle verilir?

Cevap

Resmî davet ve ziyafetler kurum adına basılı davetiye kartıyla kurumun kuruluş yıldönümü münasebetiyle, kurumun elde ettiği bir başarı ya da aldığı ödül vesilesiyle, kuruma onur veren bir devlet veya hükûmet adamının ya da yabancı bir konuğun gelişi nedeniyle verilir.


20. Soru

Resmi davet ve ziyafetler nerelerde düzenlenir?

Cevap

Resmî davet ve ziyafetler resmî konutta, restoranda, otelde, sosyal tesiste veya kurumda verilse de protokol kurallarına uygun olarak düzenlenir.


21. Soru

Resmi yemek davetleri hangi saatlerde düzenlenmelidir?

Cevap

Resmî yemek davetleri ilke olarak akşam düzenlenmeli ve davetiye ile yapılmalıdır. Başlangıç saati 20:00 ya da 20:30’dur.


22. Soru

Kokteyl parti ile resepsiyon arasındaki fark nedir?

Cevap

Resepsiyonun en önemli özellikleri; resmî nitelikte olması, kıyafet zorunluluğu bulunması, kabul ve karşılama hattı oluşturulması, konukların zengin bir büfe ile ağırlanması ve alkollü içki sunulmasıdır. Kokteyl parti ise, konutta, işyerinde, otelde veya sosyal tesislerde düzenlenen yarı resmî veya sosyal bir davettir.


23. Soru

Resmi yemek davetlerinde oturma ve masa düzeni nasıldır?

Cevap

Masanın ve oturma düzeninin nasıl olacağı, davette onur konuğu bulunmasına, davetin eşli olmasına, davetlilerin statülerine, yemek salonun şekline göre saptanır. Başkentte verilen resmî davetlerde masa ve oturma düzeninde devlet protokol listesi; il ve ilçelerde il protokol listesi dikkate alınmalıdır. 8-14 kişilik yemekler orta merkezli uzun masada; 18-32 kişilik yemekler U masada; eşit düzeydeki kişiler oval veya yuvarlak masada; kalabalık karışık gruplar protokol masasına bakan yuvarlak masalarda düzenlenir. Resmî yemeklerde tek uzun masa, U masa veya baş merkezli yuvarlak masa düzenleri tercih edilmelidir.


24. Soru

Yabancı ( diplomat) konuklara verilen eşli davetlerde oturma düzeni nasıldır?

Cevap

Yabancı (diplomat) konuklara verilen eşli resmî davetlerde, karşılıklı oturulan dikdörtgen masada erkekler için birinci yer ev sahibi hanımın sağı, ikinci yer ev sahibi erkeğin sağıdır. Diplomatik davetlerde karı koca eşler, karşı karşıya ve yan yana olmamak koşuluyla hanım ve erkek, konuk ve ev sahibi olmak üzere aynı sırada dönüşümlü otururlar. Yemekte davet sahibinin eşi bulunmuyor ise ev sahibi karşısına en yüksek derecedeki davetliyi veya başka bir hanımı alabilir. Eşli yabancı konuk bulunan diplomatik davetlerde, U masa düzeninde, ev sahibi yabancı konuğu sağına alarak yan yana otururlar. Bu durumda, ev sahibi hanım yabancı konuğun sağına, yabancı konuğun eşi hanım da ev sahibinin soluna oturur.


25. Soru

Bir davette ev sahibinin “Burada protokol yok.” demesi ne anlama gelir?

Cevap

Bir davette ev sahiplerinin “Burada protokol yok. Herkes istediği yere otursun” demesi, “Burada önemli kimse yok” anlamına gelir. “Protokol yok” demek, davet edilen kişilere önem vermemektir. Oysa her davette ev sahibinin/ev sahiplerinin yanına (sağına ve soluna) veya karşısında aldıkları önemli kişiler vardır.


26. Soru

Tek uzun masa düzeni kaç kişilik davetlerde kullanılabilir?

Cevap

Tek uzun masa düzeni, orta merkezli olmak üzere, 8-14 kişilik yemek davetlerinde kullanılır.


27. Soru

U masa düzeni ne şekilde uygulanır?

Cevap

U masa düzeni, ortası dolu ve ortası boş olmak üzere iki şekilde uygulanır. Masa uçları boş kalır. 24 - 34 kişilik ortası dolu masada ev sahibi ve ev sahibesiyle I. hanım ve 1. erkek konukların karşısı boş bırakılır, masanın iç ve dış iki yanında konuklar otururlar.


28. Soru

Yuvarlak ve oval masa düzeni ne şekilde uygulanır?

Cevap

Yuvarlak ve oval masa düzeni iki şekilde uygulanır:

  • 8-10 kişilik davetlerde tek oval/yuvarlak masa.
  • Kalabalık davetlerde başmasa ile yeteri sayıda yuvarlak masalar.

29. Soru

Başmasa merkezli yuvarlak masalarda oturma planı nasıldır?

Cevap

Hanım ve erkek konukların davetli olduğu 40’tan fazla konuklu resmî yemeklerde uygulanır. Başmasa (onur masası, protokol masası) salona hâkim yerde olmalıdır. Başmasanın önü açık olmalı, salondaki diğer masaların başmasaya bakan tarafları da açık olmalıdır.


30. Soru

Tek oval ya da yuvarlak masada oturma planı nasıldır?

Cevap

8-10 kişinin davetli olduğu özel, sosyal ve resmî yemek davetlerinde (ziyafetlerde) uygulanır.


31. Soru

Yemek davet ve ziyafetlerinde menü hazırlanırken neler dikkate alınmalıdır?

Cevap

Menü, onur konuğunun ve konukların yemek tercihleri, zevkleri, dini inançları ve sağlık durumları dikkate alınarak hazırlanmalıdır.


32. Soru

Yemek davet ve ziyafetlerinde yemek çeşidinin çokluğu ve bolluğundan daha önemli olan nedir?

Cevap

Davetlileri güler yüzle kabul ve karşılama, güzel bir sofra düzeni kurma ve masa süslemesi yapma; damak zevki veren güzel ve dengeli dört beş, en fazla altı çeşit yiyecek içeren bir menü hazırlamaktır.


33. Soru

Ziyafetlerde hangi durumda içki ikram edilmemelidir?

Cevap

Ziyafetlerde onur konuğu alkollü içki içmiyorsa konuklara alkollü içki ikram edilmemeli ya da onur konuğunun izniyle edilmelidir. Onur konuğu yoksa alkol ikramı davet sahibinin takdirine bağlıdır.


34. Soru

Resmî yemek davetlerinde yemek servis sırası nasıldır?

Cevap

  • Antre
  • Arasıcak
  • Anayemek
  • Sakata
  • Tatlı ve/veya Meyve
  • Kahve ve/veya Likör


35. Soru

Hangi durumda arasıcak servis edilmez?

Cevap

Alkollü içki ikram edilmeyen yemeklerde çorba sunulur. Çorba ikram edilince, ordövr (meze) tabağı ya da arasıcak servis edilmez; zeytinyağlı yemek veya ana yemek verilir.


36. Soru

Resmî yemek davetlerinde menüler kaç çeşitten oluşur?

Cevap

Resmî yemek davetlerinde öğle yemeği menüsü dört veya beş, akşam yemeği menüsü beş veya altı çeşitten oluşur.


37. Soru

Resmi yemek davetlerinde neden yedi çeşit yemek sunulmaz?

Cevap

Yedi çeşit yemek sunmak, devlet ziyafeti olarak yalnızca Cumhurbaşkanına aittir.


38. Soru

Resmî yemek davetlerinde servis sırası nasıldır?

Cevap

Servis, ev sahibinin sağındaki birinci konuktan bağlar ve atlamadan sağdan devam eder. Yemekte hanımlar varsa, ilk servis ev sahibi erkeğin sağında oturan birinci konuk hanımdan başlar ve sağdan atlamadan devam eder. Servisin önce hanımlara, sonra erkeklere yapılması uygulamasından vazgeçilmiştir. Eşli olarak onur konuğunun bulunduğu yemekte ilk servis onur konuğu hanıma, ikinci servis onur konuğu erkeğe yapılır; servise atlamadan devam edilir. Herkese eşit servis edilir.


39. Soru

Tatlı servisine geçmeden önce masa nasıl toplanılmalıdır?

Cevap

Yemek yenen tabaklar herkes yemeğini bitirince toplanır. Kadehler hariç, masadaki tuzluk ve biberlikler, ekmek tabakları ve kullanılmamış çatal bıçaklar toplanır. Masada kullanılmış tabak konuğun sağından alınır; temiz tabak konuğun solundan konur. Tabaklar üst üste konarak toplanmaz, tek tek toplanır. Masa toplandıktan ve temizlendikten sonra tatlı tabağı ile tatlı çatal veya kaşığı getirilip servis edilir. Özel ve sosyal davetlerde tatlı kaşığı, çatal veya bıçağı masaya önceden konulur.


40. Soru

Davet ve ziyafetlerde görgü ve nezaket açısından, otururken neler dikkate alınmalıdır?

Cevap

Yemekte dik ve masaya iki-üç parmak mesafede oturulmalı; bacaklar kapalı olarak yan yana durmalı; ayaklar uzatılmamalı, sandalyenin çevresine dolanmamalı, arkada çapraz yapılmamalı; dizler iki yana açılmamalı, bacak bacak üstüne atılmamalıdır. Ayakkabılar sıksa bile kesinlikle çıkarılmamalıdır. Dirsekler masaya dayanmamalı, kollar masaya yayılmamalı, yandaki sandalyenin arkasına konmamalıdır. Masada otururken ve sohbet ederken bilekler masaya konabilir; ellerden biri masa altında tutulabilir veya eller diz üstünde olabilir. Otururken sandalye sallanmamalı, oturup kalkarken sandalye sürünerek ses çıkarılmamalıdır.


41. Soru

Protokole göre peçete nasıl kullanılmalıdır?

Cevap

Masaya oturunca, ev sahibi ya da onur konuğu kumaş peçeteyi aldıktan sonra peçete alınmalı; sağ üst köşesinden tutularak açılmalı ve ikiye katlanarak kucağa konmalıdır. (Kâğıt peçete pantolon/etek üstüne serilmez.) Kumaş peçete kesinlikle boğaza takılmamalı veya tabak altına iliştirilmemelidir. Masadan kalkmak gerektiğinde peçete oturulan sandalyeye bırakılır, masaya konmaz. Su içtikten veya yağlı bir yemekten sonra veya yemek sırasında dudaklardaki olası su ve yemek artığı peçeteyle hafifçe silinir. Sofrada hem kâğıt hem kumaş peçete varsa kumaş peçeteyle dudaklar silinmez, kâğıt peçeteyle silinir. Yemek bitince, peçete kullanıldığı belli olacak şekilde katlanmadan masaya tabağın sağına konur. Peçeteyi masaya koymak yemeğin bittiğini belirten bir harekettir. Bu yüzden ev sahibi veya onur konuğu peçetesini masaya bırakmadan diğer konuklar peçetelerini masaya koymamalıdır.


42. Soru

Masadakilerin iştahını ve huzurunu kaçırıcı, kaçınılması gereken olumsuz hareketler nelerdir?

Cevap

Sesli biçimde burun silme, aksırma, öksürme, geğirme, tükürme, parmak yalama, ağızdan elle meyve veya zeytin çekirdeği çıkarma, çatal bıçağı yalama, çorbayı üfleyerek ve höpürdeterek içme, yemeği şapırdatarak yeme, ağızda yemek varken konuşma, yemeğin sonunda kürdanla diş karıştırılması gibi hareketlerden kaçınılmalıdır.


43. Soru

Yemek davetlerinde konuşma nasıl yapılır?

Cevap

Yemek davetlerinde, ev sahibi yemeğin sonuna doğru (tatlı ikramından sonra) kadehine/bardağına çatalın kenarıyla hafifçe vurarak konukların dikkatini çeker ve ayağa kalkarak konuklarını ağırlamaktan ve bu davete vesile olan olayı birlikte kutlamaktan dolayı eşiyle birlikte büyük onur ve mutluluk duyduklarını ifade eder. Davete teşekkür konuşmasını, onur konuğu ya da davet sahibinin sağında veya karşısında oturan birinci konuk yapar. Konuşmasında, yapılan ikramlar ve ev sahiplerinin konukseverliklerine, konuklar adına teşekkür eder.


44. Soru

Masadan ne zaman kalkılması uygundur?

Cevap

Zorunluluk olmadıkça ev sahiplerinin yemekte sofradan kalkması, konukları yalnız bırakması doğru değildir. Tüm davetliler yemeğini bitirmeden masadan kalkmamalıdır. Masada onur konuğu varsa, onur konuğu kalkmadan hiç bir davetli kalkmamalıdır. Ev sahipleri bütün konuklar yemeklerini bitirdikten sonra birlikte, varsa onur konuğu ile birlikte sofradan kalkarlar. Sofradan kalktıktan sonra, ayakta bir şeyler yemeye veya içmeye devam etmek hoş olmayan bir davranıştır.


45. Soru

Görgü kurallarına göre nasıl çorba içilir?

Cevap

Çorba ekmekle içilmez, çorbanın içine ekmek doğranmaz. Çorba, kâseden masanın ortasına doğru olan tarafından 2/3 oranında doldurularak kaşığa alınır ve kaşığın yan uç kısmından bir defada üflenmeden ve höpürdetilmeden içilir; kaşık tamamen ağza sokulmaz. Çorba çok sıcak ise soğutmak için kaşıkla biraz karıştırılır. Çorba içerken hafif eğilmek normaldir. Çorba içerken kaşık çorba kâsesinin içinde bırakılır, kâseye köprü yapılmaz. Çorba bitince kaşık kâsenin altındaki tabağın sağ tarafına konur. Çorba kâsesinin altında tabak yoksa kaşık çorba kâsesinin içinde bırakılmalıdır. Resmî davette kâsenin dibindeki çorbayı içmek için kâse eğilmez. Özel ortamda kâsenin dibindeki çorbayı içmek için kâse masanın ortasına doğru eğilir, kaşığın masanın ortasına bakan yanıyla alınır.


46. Soru

Yemekte çatal ve bıçak kullanma kuralları nelerdir?

Cevap

Yemekte çatal bıçak beraber kullanıldığı zaman, çatal sol ele, bıçak sağ ele alınır. Bir yiyecek kesmek için, mutlaka çatal-bıçak kullanılır. Yemek sırasında çatal-bıçak birlikte kullanıldığında tabak içine ters V şeklinde bırakılır. Bu pozisyon yemeğin devam ettiğini gösterir. Yemek sırasında çatal ve bıçak tabakta çapraz bırakılmaz, tabağa dıştan köprü yapılmaz; masanın veya peçetenin üstüne konmaz. Yemek bittiğinde çatal ve bıçak tabak içinde saat dördü yirmi geçe pozisyonunda birbirine paralel biçimde bırakılır. Bıçağın yüzü çatala (sola), çatalın dişleri tabağa bakar.


47. Soru

Bir davette yemek yeme konusunda kime uymak gereklidir?

Cevap

Bir davette yemek yeme konusunda masada bulunan onur konuğuna; yoksa evsahibine veya refakat edilen hanıma uymak gerekir.


48. Soru

İşyerinde yapılan ikramlarda konuğa ne alacağını sorma biçimi neye göre değişir?

Cevap

İşyerinde, konuğa yapılmak istenen ikramlarda ne alacağını sorma biçimi konuğun statüsüne göre değişir.


49. Soru

Resmi davetler hangi türlerde, nerelerde ve hangi vesileyle düzenlenebilir ve hangi türlerde düzenlenemez?

Cevap

Resmî davetler; kokteyl parti, resepsiyon ve yemek daveti olarak düzenlenir. Kahvaltı, branç ve açık büfe olarak resmî davet düzenlenmez.

Resmî davetler uluslararası veya kurumlararası kongre, konferans veya toplantılarda; devlet ve hükûmet adamlarının, kordiplomatik mensuplarının ve yabancı konukların ziyaretlerinde ya da kurumun kuruluş yıldönümü, önemli bir başarısı veya bir kutlama vesilesiyle düzenlenir.


50. Soru

Bir davetin resmî davet olabilmesi için gerekli koşullar nelerdir?

Cevap

Bir davetin, resmî davet olabilmesi için;

  • Resmî bir amacının olması,
  • Resmî kişilerin davet edilmesi,
  • Davetin basılı davetiye kartıyla yapılması,
  • Davet giderinin kurum bütçesinden karşılanması

     gereklidir.


51. Soru

Resmi davetlerde davet kaç gün öncesinden yapılmalı ve davet edilen kişiler katılım durumlarını ne kadar süre önceden bildirmelidir?

Cevap

Davete gerekli katılımın sağlanması, davetin programlanması için davet on beş gün öncesinden yapılmalı; davet edilen kişiler gelip gelemeyeceklerini en az üç gün önceden davet sahibine bildirmelidir.


52. Soru

Davetliler davet edildikleri yere ulaştıklarında kıyafetleri ve davranışları nasıl olmalıdır?

Cevap

Davetliler, davet edildikleri yere ulaştıklarında ceketlerinin önü açık, elleri cebinde olmamalı; ellerinde sigara, puro, pipo, cep telefonu, çanta, şemsiye, anahtarlık vb. bulunmamalıdır. Davetliler, karşılama hattında evsahiplerinin ellerini sıkmalı; tanışmıyorlarsa kendilerini tanıtmalı, saygı ve memnuniyetlerini sunmalı; fakat sözü uzatmamalıdır.


53. Soru

Bekâr olan bir yönetici davet verirken özellikle hangi kurala dikkat etmelidir?

Cevap

Bekâr olan bir yönetici, ilke olarak eşsiz davet verir. Ancak onur konuğu eşli olduğunda, eşli davet ve ziyafet verilir. Bu durumda bekâr olan yönetici, (bayan olarak) bir yakınını ya da yardımcısını ve eşini refakatine alır.


54. Soru

Resmi davetlerde, özel ve sosyal davetlerde salona giriş kuralları nelerdir?

Cevap

  • Resmî davet ve kabullerde evli davetliler salona girerlerken davet edilen makam ve/veya unvan sahibi önden, kendisine refakat eden eşi arkasından girer.
  • Özel ve sosyal davetlerde ise hanım eş önden girer.
  • Davetliler salona girince, tanıdıkları hanımları ve büyükleri baş eğerek selamlarlar.
  • Kalabalık olmayan davetlerde konukların, salonda bulunan diğer konukları, kendilerini takdim ederek selamlamaları ve el sıkmaları beklenir.


55. Soru

Davetiye nedir? Nasıl yazılmalıdır ve gönderilmelidir?

Cevap

Davetiye, yazılı bir çağrı mektubudur. Davetiye saygılı ve nazik bir dil ve üslupla yazılmalı; davetiyede, davetin türü ve amacı kısa ve açık olarak belirtilmeli; doğru, temiz ve düzgün bir Türkçe kullanılmalı; dilbilgisi, yazım ve noktalama kurallarına uyulmalıdır. Davetiye (çağrı) kartı veya kâğıdı zarif görünümlü ve kaliteli olmalıdır. Davetiyeler kurye ya da posta ile gönderilmelidir. Davetiyede, davet edilecek kişinin adının ve soyadının yazılacağı satır açık bırakılır. Bu satıra, davet edilenlerin resmî sıfatları ve/veya ad ve soyadları siyah mürekkepli dolmakalemle güzel bir el yazısı ile yazılır. 


56. Soru

Kokteyl partiler ve resepsiyonlarda hangi genel kurallar geçerlidir?

Cevap

  • Kokteyl ve resepsiyon ayakta verilen bir davettir. Bu yüzden kokteyl ve resepsiyonda konukları oturtma zorunluluğu yoktur. Yalnızca yaşlı konukların oturması için belirli yerlere sandalye konmalıdır. Kokteyl ve resepsiyonda alkollü ve alkolsüz içecekler ikram edilir. İçki servisi, konuklar gelmeye başladığında servis görevlileri tarafından yapılır. Ancak onur konuğu varsa, içki servisi için saygı gereği onur konuğunun gelmesi beklenir.
  • Kokteyl ve resepsiyonda içki kadehi sol elde tutulur. Sağ el tokalaşmak ve ikram edilen yiyecekleri almak için serbest kalmalıdır. Elde içki bardağı ile gezilebilir; fakat bir elde içki bardağı diğer elde meze tabağı varken veya yerken gezmek doğru değildir. Rakı, votka ve meyve suyu kadehinin ısınmaması ve ne kadar içildiğinin görülmemesi için kadeh kâğıt peçete ile sarılarak tutulmalıdır. Alınan içki yavaş yavaş içilmeli, boşalan kadeh ya da bardak hemen kenara konmamalı, ikinci bir ikram gelinceye kadar elde tutulmalıdır. Kokteyl ve resepsiyonda davetliler sadece ikram edilen yiyecek ve içecekler arasından seçim yapabilir.
  • Kokteyl ve resepsiyonda evsahipleri konuklarıyla ilgilenmeli; hiç kimsenin bir köşede yalnız başına kalmasına izin vermemeli; bu amaçla sık sık yer ve grup değiştirmeli, konukların hatırını sormalıdır. Önemli konuklarla biraz daha fazla ilgilenmelidir. 
  • Kurum mensupları evsahibi olarak konuklarla ilgilenmeli, kendi aralarında toplanıp sohbet etmemelidirler. Kokteyl ve resepsiyonda grup hâlinde konuşurken başka bir konuğa sırt dönmek, bir hanımla konuşurken onu yalnız bırakıp gitmek hoş olmayan davranışlardır. Konuşurken kişisel sorunlardan ve olumsuz konulardan söz etmek de uygun değildir. Kokteyl ve resepsiyondan ayrılmanın en uygun zamanı, belirtilen bitiş saatinden on beş yirmi dakika öncedir. Ayrılan her davetli davet sahiplerine teşekkür etmelidir.


57. Soru

Kokteyl parti nedir?

Cevap

Kokteyl parti, kurumsal ve toplumsal yaşamda konukları resmî veya sosyal vesilelerle bir araya getiren ve onların ayaküstü görüşmelerini sağlayan; bu sırada kendilerine alkollü ve alkolsüz içecekler ve hafif çerezler (ordövr) ikram edilen;kışın saat 17.00-19.00, yazın saat 18.00-20.00 arasında konutta, işyerinde, otelde veya sosyal tesislerde düzenlenen yarı resmî veya sosyal bir davettir. Kısaca kokteyl de denir. 


58. Soru

Kokteyl parti hangi nedenlerle düzenlenir?

Cevap

Kokteyl parti, kamusal ve özel kuruluşlarda, kuruluş yıldönümü, anma ve kutlama günü, açılış töreni, diploma töreni, kurumda bir yöneticinin göreve başlaması veya görevden ayrılması gibi sosyokültürel nedenlerle düzenlenir. Ayrıcayabancı ve önemli konukların onuruna kokteyl parti verilir. Sosyal yaşamda doğum ve evlenme yıldönümlerinde, nişan ve nikâh törenlerinde kokteyl parti düzenlenebilir.


59. Soru

Resepsiyon nedir, hangi amaçlarla düzenlenir? Resepsiyonun önemli özellikleri nelerdir?

Cevap

Resepsiyon; millî ve resmî vesilelerle kutlamalarda, kuruluş günlerinde, her türlü yıldönümde, üst düzeydeki atamalarda ve görevden ayrılmalarda, yabancı resmî konuk veya seçkin bir ziyaretçi onuruna düzenlenen kabul törenidir. Resepsiyon; devlet ve hükümet adamları, valiler, büyükelçiler ve kurum yöneticileri tarafından resmî amaçla düzenlenir.

Resepsiyonun en önemli özellikleri;

  • Resmî nitelikte olması,
  • Kıyafet zorunluluğu bulunması,
  • Kabul ve karşılama hattı oluşturulması,
  • Konukların zengin bir büfe ile ağırlanması ve
  • Alkollü içki sunulmasıdır.

60. Soru

Özel, sosyal ve resmi yemek daveti nedir? Bu kavramları açıklayarak kavramlar hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Özel olarak evde verilen yemek davet ve ziyafetleri özel (gayriresmî); sosyal yaşamda restoranda veya sosyal tesiste düzenlenen yemek davet ve ziyafetleri sosyal; kamusal ve kurumsal yaşamda düzenlenen yemek davet ve ziyafetleri de resmîdir. Resmî davet ve ziyafetler protokol kurallarına; özel ve sosyal davet ve ziyafetler toplumsal örf ve âdetlere, görgü ve nezaket kurallarına göre düzenlenir. Sosyal davetlerde kıyafet serbesttir. Ancak akşam yemeklerinde genel kural olarak ziyafet özel veya sosyal olsa da koyu renk takım elbise giymek gereklidir. Çünkü akşam yemeği resmî niteliktedir. Alkollü içki sadece akşam yemeklerinde ve hafta sonu öğle yemeklerinde ikram edilir.


61. Soru

Resmi yemek davetlerinde masa ve oturma düzeni hakkında genel anlamda bilgi veriniz.

Cevap

  • Masanın ve oturma düzeninin nasıl olacağı, davette onur konuğu bulunmasına, davetin eşli olmasına, davetlilerin statülerine, yemek salonun şekline göre saptanır. Başkentte verilen resmî davetlerde masa ve oturma düzeninde devlet protokol listesi; il ve ilçelerde il protokol listesi dikkate alınmalıdır. 8-14 kişilik yemekler orta merkezli uzun masada; 18-32 kişilik yemekler U masada; eşit düzeydeki kişiler oval veya yuvarlak masada; kalabalık karışık gruplar protokol masasına bakan yuvarlak masalarda düzenlenir. Resmî yemeklerde tek uzun masa, U masa veya baş merkezli yuvarlak masa düzenleri tercih edilmelidir.
  • Masa ve sandalyeler ile masa örtüleri ve peçeteler uyumlu olmalı; masada her konuğa 60-80 cm yer ayrılmalı; sıkışık oturulmamalıdır. Yemek masası/masaları salonunun biçimine uygun olarak kapının giriş istikametine ya da orkestraya doğru yerleştirilmelidir. Yemek salonunda onur yeri, orkestraya veya müziğe karşı olan masadır. Bunlar yoksa kapıya karşı geniş alana bakan masa; kapı yanda ise pencerenin karşısındaki masadır. Onur konuğu ya da birinci konuk salonda başmasada sırtı duvara, önden veya yandan kapıya ve/veya pencereye ve/veya geniş alana bakacak biçimde oturtulmalıdır. Hangi masa ve oturma düzeni olursa olsun, evsahipleriyle onur konuklarının oturduğu başmasanın (protokol masasının) önü açık olmalıdır.
  • Resmî yemekte konukların oturacakları yerler temsil ettikleri kurumların devlet veya il protokol listesindeki öndegelim sırasına; kişilerin unvan ve statülerine uygun olarak belirlenmelidir. Kurumda çalışan davetli personel, masalarda unvanlarına göre konuklarla eşdüzeyde bir konuk bir evsahibi olarak dönüşümlü oturmalı ya da her konuk masasında mutlaka evsahibi personel bulunmalıdır.
  • Dikdörtgen masa düzeninde evsahibi konuğunu karşısına alır; masanın orta merkezinde karşılıklı otururlar. Masa duvar dibinde ise, evsahibi ve konuk sırtı duvara gelecek, yüzleri geniş alana bakacak şekilde yan yana otururlar; ancak evsahibi konuğunu sağına alır


62. Soru

Menü hazırlamada dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Cevap

  • Menüde yabancı konuklara verilen ziyafetlerde ulusal nitelikli yemekler ve içecekler; özel ev davetlerinde yöresel yemekler sunulmalıdır.
  • Menü; ülkenin ve yörenin koşulları, kurumun veya kişinin maddi gücü ve statüsü çerçevesinde hazırlanmalıdır. Menü seçiminde yemek çeşidinin çokluğundan ziyade dengeli olmasına dikkat edilmelidir
  • Aynı lezzette, aynı baharatları içeren ve içinde aynı maddelerin bulunduğu yemekler aynı menüde yer almamalıdır. Yemekler göze ve damağa hitap etmeli, sunulan yemeklerin süslemesine önem verilmelidir.
  • Menü hazırlamasında mevsim yemekleri ve meyveleri göz önünde bulundurulmalı; konserve yerine taze sebze, meyve tercih edilmeli; balık mevsimine göre seçilmelidir. Resmî yemeklerde menü listesi hazırlanmalı, masaya konmalıdır. Yemek servisi menüdeki sıraya göre yapılmalıdır. Serviste hafif lezzetli yemekler (çorba, zeytinyağlı sebzeler, beyaz etler) önce; ağızda tat bırakan ağır yemekler (kırmızı sıcak etler) daha sonra verilmelidir.
  • Akşam yemeği davetinde menü içkili ise ordövr (soğuk yiyecek) tabağı hazırlanmalı, ikram edilen içkiler ile yemek uyumlu olmalıdır. Beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap servis edilmelidir. Resmî davetlerde balık veya hindi, kuzu, süt dana eti ikram edilmeli; tavuk ikram edilmemelidir.
  • Yabancı konuklara verilecek yemek davetlerinde menü hazırlanırken konukların hangi ülkeye mensup olduğu dikkate alınmalıdır.
  • Çalışma günlerinde verilen öğle yemeklerinde içki ikram edilmemeli, resmî ve eşli akşam yemeklerinde sert içki ikram edilmemelidir.Davetlerde alkollü içkiler, iki kadehten fazla ikram edilmemelidir. Yemek içkili olsun veya olmasın, alkollü içki sevmeyen ve içmeyenler için mutlaka meyve suyu ikram edilmelidir.
  • Ziyafetlerde, onur konuğu alkollü içki içmiyorsa konuklara alkollü içki ikram edilmemeli ya da onur konuğunun izniyle edilmelidir.
  • Alkollü içki ikramında kural; davet sahibinin içki içip içmemesi değil, onur konuğunun alkollü içki içip içmemesidir. Onur konuğu alkol alıyorsa davet alkollü içki ile verilir. Onur konuğu yoksa, alkol ikramı davet sahibinin takdirine bağlıdır.


63. Soru

Resmi yemek davetlerinde menü servis sırası nasıl olmalıdır? Maddeler halinde yazınız.

Cevap

Resmî yemek davetlerinde servis sırası aşağıdaki gibidir:

  • Antre
  • Arasıcak
  • Anayemek
  • Salata
  • Tatlı ve/veya meyve
  • Kahve ve/veya likör

64. Soru

Yemek servisinde hangi kurallara dikkat edilmelidir?

Cevap

  • Resmî ve yarı resmî yemek davetlerinde servis, servis elemanları tarafından yapılır.
  • Masa üstü sofra ve servis düzeni konuklar gelmeden önce hazırlanmış olmalıdır. İlke olarak kaşık ve bıçaklar servis tabağının sağına, çatallar sola yerleştirilir. Bu yerleştirme, servis sırasına göre dıştan içe doğru sıralanır. Su bardakları davetliler masaya oturmadan doldurulur. İçki ve meyve suları önceden servis edilmez, arzuya göre yemek sırasında servis edilir.
  • Ekmek masaya önceden değil, servis başlayınca konur. Ekmek resmî davetlerde dilimlenmiş olarak tabakta servis edilir ve yemek tabağının soluna konur. Özel ve sosyal davetlerde dilimlenmiş veya küçük yuvarlak olarak sepetiyle ortaya konur.
  • Servis, herkes masaya oturunca başlar.Servis, evsahibinin sağındaki birinci konuktan başlar ve atlamadan sağdan devam eder. Yemekte hanımlar varsa, ilk servis evsahibi erkeğin sağında oturan birinci konuk hanımdan başlar ve sağdan atlamadan devam eder.
  • Servisin önce hanımlara, sonra erkeklere yapılması uygulamasından vazgeçilmiştir. Eşli olarak onur konuğunun bulunduğu yemekte ilk servis onur konuğu hanıma, ikinci servis onur konuğu erkeğe yapılır; servise atlamadan devam edilir. Herkese eşit servis edilir.
  • Masada 12 kişiden fazla davetlinin olduğu davetlerde iki servis elemanı görevlendirilir ve servis aynı anda, onur konuğu hanım ve erkekten başlar. Kalabalık davetlerde 10 kişiye bir servis elemanı görevlendirilir.
  • Servis, İngiliz yöntemiyle yapılabileceği gibi, Fransız yöntemiyle de yapılabilir. Türkiye’de özel ve sosyal yemeklerde birinci yöntem; resmî yemeklerde ikinci yöntem uygulanır. Servis tabağından yemek alırken iki eli de kullanmak gerekir. Servis tabağındaki servis çatalı sol elle, servis kaşığı sağ elle tutularak yemek tabağa alınır.
  • Çorba kâsesi doğrudan masa üstüne konmaz, servis tabağı üzerine konur. Servis tabağı yoksa, çorba kendi alt tabağı ile sunulur. Çorba kâsesi ağzına kadar doldurulmaz.
  • Çorba içildikten sonra konukların önündeki çorba kâsesi ile çorba altlığı kaşık ile birlikte kaldırılır. Masada herkes yemeğini bitirmeden ikinci servise geçilmez.
  • Herhangi bir yemek servis edilmeden içki servisi yapılmaz. Şarap servisi, ana yemek servisinin hemen sonrasında yapılır.
  • Servis elemanı, önce evsahibinin sağındaki birinci konuktan, sonra evsahibini atlayarak solundaki ikinci konuktan itibaren servise devam etmelidir.
  • Salata, ufak salata tabağı ile herkese ayrı servis edilir ve ana yemek tabağının soluna konur.
  • Tatlı servisine geçmeden önce masa temizlenir. Masada kullanılmış tabak konuğun sağından alınır; temiz tabak konuğun solundan konur. 
  • Masa toplandıktan ve temizlendikten sonra tatlı tabağı ile tatlı çatal veya kaşığı getirilip servis edilir. Özel ve sosyal davetlerde tatlı kaşığı veya çatal bıçağı masaya önceden konulur.
  • Salona, masaya getirilen ve servis edilen her şey tepsi içinde sunulur.
  • Elle yenen yiyecek ikram edildiğinde, içinde limonlu ılık su bulunan parmak yıkama kâsesi (bol) ile peçete ya da kolonyalı mendil servis edilir.
  • Resmî yemeklerde meyve masaya tabak içinde konmaz, soyulmuş olarak sunulmaz. Meyve, her konuğa ayrı tabakta servis edilir.
  • İçki, çay, kahve, süt, meyve suyu ve su servisi konuğun sağından yapılır. Boş kadeh, bardak ve fincanlar solundan alınır.


65. Soru

Köfte, balık ve et yerken hangi kurallara dikkat edilmelidir?

Cevap

Kural olarak yumuşak olan köfte, sebze ve salata bıçakla kesilmez; çatalın kenarı ile küçük parçaya bölünür. Ancak çatal bıçak servis edilmiş ise çatal bıçak kullanılarak yenir.

Balık, özel balık bıçağı ve çatalıyla yenir. Balık, önce başından kuyruğuna kadar bıçak ile çatalın yardımıyla orta kısmından yarılır, iskeletinden ayrılarak ikiye bölünür. Üstte kalan parça bıçakla kılçıktan ayıklanır. Bu kısım yendikten sonra diğer parça kılçıktan ayrılarak yenir. Balık, et gibi bıçakla kesilerek yenmez, kılçıktan ayrıldıkça çatalla parça parça yenir. Balığı temizledikçe yemek gerekir; baştan tamamen temizleyip sonra yemek doğru değildir. Balık yenirken iskelet ve kılçıklar, ayrıca servis edilen tabağa konur; ayrı tabak yoksa tabağın bir kenarında biriktirilir. Ağza gelen kılçık parmakla çıkarılıp tabağın kenarına konur. Yeme işi bitince, kılçıklar tabağın ortasına itilir.

Piliç ve tavuk, çatal bıçakla ve birer lokma kesilerek yenir.

Et yemeği (ana yemek) servis elemanı tarafından tepside servis edildiğinde seçim yapmadan, sırada ne varsa o alınır.

Et, çatal bıçakla lokma lokma kesilerek yenir. Tabakta etin hepsini çatal-bıçakla küçük parçalar hâlinde kesmek, kesilen parçaları tabakta biriktirip sonra yemek doğru değildir. Her lokma yeneceği zaman bıçakla kesilir, kesilen parça çatala saplanır ve çatal ağza götürülerek yenir.


66. Soru

Yemekte çatal-bıçak kullanımında nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Yemekte çatal bıçak beraber kullanıldığı zaman, çatal sol ele, bıçak sağ ele alınır. Bir yiyecek kesmek için, mutlaka çatal-bıçak kullanılır. Ancak sol elle yemek yiyemeyen kişi, iki üç lokmayı (yarısını) kesip bıçağı tabağın üst kısmına masaya paralel biçimde koyarak, çatalı sağ eline alarak yiyebilir. Yemek sırasında çatal bıçak birlikte kullanıldığında tabak içine L şeklinde bırakılır. Bu pozisyon yemeğin devam ettiğini gösterir. Yemek sırasında çatal ve bıçak tabakta çapraz bırakılmaz, tabağa dıştan köprü yapılmaz; masanın veya peçetenin üstüne konmaz. Yemek bittiğinde çatal ve bıçak tabak içinde saat dördü yirmi geçe pozisyonunda birbirine paralel biçimde bırakılır. Bıçağın yüzü çatala (sola), çatalın dişleri tabağa bakar. Yemekte sadece çatal kullanıldığı zaman, çatal sağ ele alınır, yemek sağ elle yenir. Kişi solaksa sol elle yer, ancak baştan solak olduğunu yanındakilere söylemelidir. Bıçakla ağza yemek alınmaz ve bıçak ağza götürülmez.

Kişi, ortadaki servis tabağından doğrudan kendi kaşığı ile yiyecek alıp yememeli; servis kaşığı ile almalıdır. Yemekte başkasının bardağı, kaşığı, çatalı ve bıçağı izin alınarak dahi kullanılmaz.


67. Soru

Meyve servis etme ve yeme kuralları nelerdir?

Cevap

Resmî davetlerde meyve her konuk için ayrı tabakta servis edilir. Özel ve sosyal davetlerde büyük ve özel meyve tabağı içinde masanın ortasına konabilir; konuklar sevdikleri meyveleri kendi tabaklarına alırlar. Ancak ortadan meyve alırken seçmeden almak gerekir. Evde veya restoranda verilen özel ve sosyal davetlerde meyveler soyulmuş ve dilimlenmiş olarak sunulabilir. Meyveler ne ile servis edilmiş ise onunla yenir. Çatal-bıçakla servis edilen meyveyi ele alıp soymak doğru değildir. Çekirdekli bir yiyecek ağza ne ile götürülürse çekirdeği de onunla çıkarılır. Örneğin zeytin çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır; üzüm elle yenir, çekirdeği elle çıkarılır komposto veya hoşaf kaşıkla içilir, çekirdek kaşıkla çıkarılır. 


68. Soru

Çay-kahve servis etme ve içme kuralları hakkında bilgi veriniz.

Cevap

  • İlke olarak kahvaltı çayı ile poşet çay ve bitki çayları fincanda; konuğa ikram edilen demleme çay ince belli düz cam bardakta ve tepsi içinde servis edilir.
  • Çay ve kahve servisinde, tabağın içine, bardak ya da fincanın kaymaması, çay veya kahve döküldüğünde dışarıya damlamaması, çayı karıştırırken ses çıkarmaması için bardak altına yuvarlak kâğıt peçete koymak inceliktir.
  • Çay ve kahve servisinde kaşık, sapı sağa gelecek biçimde tabağa konur; fincanın veya bardağın içine konmaz. Şeker, kaşığın içine konur.
  • Çay/kahve bardağı ya da fincanı konuğun eline verilmez; masada oturanın önüne, koltukta oturanın sehpasına konur.
  • Çay ve kahve oturularak içilir, ayakta içmek doğru değildir.
  • Çay, kahve içmek için çay bardağı ya da kahve fincanı tabağı ile birlikte ele alınır. Tabak sehpada bırakılmaz. Çay/kahve masada içiliyorsa tabak masada kalabilir.
  • Şeker, tabakta kaşığın içinde servis edildiğinde, kaşıktaki şeker birlikte bardağa konur. Şekerin erimesi için bardak tekrar masaya/ sehpaya bırakılır ve 5-10 saniye beklenir. Sonra bardak tabağıyla birlikte tekrar ele alınır, şekeri ses çıkartmadan karıştırılır. Kaşık bardak içinde bırakılmaz; çıkarılıp tabağın sağına konur.
  • Çayı sesli olarak karıştırmak; kaşığı içinde tutarak, üfleyerek ve höpürdeterek içmek görgüsüzce bir davranıştır.
  • Poşet çay, bitki çayları ve neskafe kulplu fincanla servis edilir. Poşetin suyu, kaşık ile fincanın kenarına bastırarak ya da poşet ipini kaşık yardımıyla poşetin etrafına dolayarak akıttıktan sonra, poşet tabağın kenarına konur. Poşet fincan içinde bırakılmaz.
  • Tabak yoksa poşeti koymak için tabak istenmelidir. Çay veya kahve tabağa döküldüğünde tabak alınması mümkün değilse tabağa kâğıt peçete konabilir.
  • Çay, kahve, süt, meyve suyu ve su servisi konuğun sağından yapılır; boş bardak ve fincanlar solundan alınır.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi