Sanat Tarihi Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Doğu Ve Uzak Doğu Sanatı

1. Soru

Çin'şn en eski dini hangisidir?

Cevap

Çin'şn en eski dini Gök dinidir.


2. Soru

Abadana ne demektir?

Cevap

Abadana: Eski İran hükümdarlarının taht salonlarına ve taht salonunu da içeren önü sütunlu saraylarına verilen addır.


3. Soru

Japon bahçe mimarisi hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Japon bahçeleri, başlı başına bir tasarım ve sanat ürünüdür. Özenle düzenlenen bahçelerin, beğenilen güzel manzaralı bir yerin küçük birer kopyası biçiminde yapılanları da vardır. Bahçelere özel tekniklerle küçük kalmaları sağlanan, gövdelerine ve dallarına istenilen biçimlerin verilebildiği küçük ağaçlar ve uyumlu çiçekler dikilir. Ayrıca, kaya, köprü, yapay mağara, küçük köşk ve tapınak gibi hacimli nesnelerden biri ya da birkaçıyla dekore edilirler. Köprü başlarına taş ya da tunçtan yapılmış fenerler konur. Japonların kendilerine özgü bir bahçe mimarisi vardır.


4. Soru

Ateşgede ne demektir?

Cevap

Ateşgede: Eski İran’da Zerdüştler’in ateşe tapmak üzere yaptıkları tapınaklara ataşgede denir. Önlerindeki bir avlu bulunan yaklaşık iki metre yükseklikteki kare tabanlı bir kaide üzerinde yükselen, köşelerindeki birer payenin bulunduğu kutsal makamlardır.


5. Soru

Kerub ne anlama gelmektedir?

Cevap

İnsan başlı-boğa vücutlu karışık yaratıklardır.


6. Soru

Hint mimarisinin evreleri nelerdir?

Cevap

Hint mimarisi, Yunan-Hint üslubu, Brahmanlığa ait mimari, Budacılığa ait mimari, Hint-İslam mimarisi ve Modern Hint mimarisi olmak üzere başlıca dört devirde toplanarak incelenmektedir.


7. Soru

Eski İran coğrafyasından günümüze gelebilen en erken tarihli eserler hangi uygarlıya aittir?

Cevap

Eski İran coğrafyasından günümüze gelebilen en erken tarihli eserler Elam uygarlığına 2300’li yıllara tarihlenmektedir.


8. Soru

Hindistan'da kaya içlerine oyulmuş mabedlerin en ünlüleri hangileridir?

Cevap

Kaya içlerine oyulmuş mabedlerin en ünlüleri Ajunta Mabetleri (MÖ 150-MS7.yy)’dir.


9. Soru

İran sanatı başlıca hangi devrelerde incelenir?

Cevap

İran sanatı, Eski İran ve Arap Müslüman ordularınca fethinden günümüze kadar geçen devreyi kapsayan İran-İslam sanatı olmak üzere başlıca iki büyük devre ayrılarak incelenir.


10. Soru

İran'a minyatür sanatının gelişi nasıl olmuştur?

Cevap

İran’a minyatür sanatını 8. yüzyıldan itibaren İran bölgesine gelen Uygur ressamları getirmiştir. Büyük Selçuklu Sultanlarının emrinde Uygurlu ressam ve yazıcıların çalıştığı bilinmektedir.


11. Soru

İran-Arap devrinin ilk camii hangisidir?

Cevap

Bu devrin ve İran’ın ilk camisi Muhammed İbni Haccac tarafında yaptırılan Kazvin Cuma Camii’dir.


12. Soru

Japon mimarisinde 7., 8. ve 9. yy önrekleri nelerdir?

Cevap

7. yüzyıl Japon mimarisini Assakura Sarayı ve Horinji Buda Mabedi temsil eder. 8. yüzyılda İmparator Şiyummun’un (724-949), Tago Kalesi’ni ve zamanının başkenti Nara’da içlerinde Todaiji Buda Mabedi’nin de bulunduğu birçok binayı, İmparator Kuanmu’nun (782-806) Hyü-janya’daki İmparatorluk Sarayı ile Kiyoto’daki Enriyokundzi büyük mabedini inşaettirmeleriyle mimaride büyük sıçrama yaşanır. 9. yüzyılın öne çıkan yapılarını,Nara’daki Knann ilahesi adına inşa edilen bir mabet, Hatshiman Mabedi, Gos-ho Sarayı ve Obaku Mabedi teşkil eder.


13. Soru

İran'ın bilinen en eski mimari eseri hangisidir?

Cevap

İran’ın bilinen en eski mimari eserini Med Kralı Kyaksares (MÖ 625-MÖ 585)’in Hemedan şehrinde yaptırdığı saray oluşturur.


14. Soru

Tibet evlerinin özellikleri nelerdir?

Cevap

Tek ya da bir kaç katlı olabilen Tibet evleri küp biçimli, az pencereli ve düz damlı yapılardır. Genel bir oturma odası (sofa) ile bu mekanı çevreleyen yatak odalarından oluşurlar. Odaların tavanlarında ocak dumanlarının dışarıya çıkmasını sağlayan açıklıklar yer alır. Anadolu evleriyle benzerlik gösteren bu evler, dış görünüşleri itibariyle oldukça moderndir.


15. Soru

Taoculuk öğretisinin en önemli sembolu nedir?

Cevap

Konfüçyüs ile aynı yüzyılda yaşamış bulunan filozof ’nin (MÖ 604-MÖ 517) kurduğu Taoculuk öğretisinin en önemli sembolü, daire biçimli bir yüzeye yapılmış kırık hatlı geometrik çizgilerle oluşturulmuş semboldür.


16. Soru

Ying-yang sembolü neyi ifade eder?

Cevap

Ying-yang: Dişi unsur ying ile erkek unsur yang’dan oluşan iki evrensel güç ve bu iki gücün etkileşiminin dengede olma halini temsil eden bir semboldür.


17. Soru

Cayna/Merkezi Hindistan uslübunun en önemli eseri hangisidir?

Cevap

Üslubun, en önemli eserleri Bombay’ın doğusundaki Ellora’da bulunmaktadır. 30 metre yükseklikteki İndra (6.yy) ve Kailasa (8.yy) Mabedleri, kayanın içinden oyularak bir bütün olarak çıkarılan kaya kütlesinin etrafı temizlenerek merkeze alındığı, dışının heykel gibi biçimlendirildiği, içine yine oyularak mekanlarının yapıldığı binalardır.


18. Soru

İran İslam Devri Sanatı hangi dönemi kapsamaktadır?

Cevap

Arap-İslam ordularının İran’ı fethetmelerinden (637-641) günümüze gelinceye
kadar geçen süreç, İran-İslam devri olarak adlandırılmaktadır.


19. Soru

Hind-i Çin terimi hangi coğrafi alanı kapsamaktadır?

Cevap

Güneydoğu Asya’da, Hindistan ile Çin arasında bulunan yarımada ve uzantılarındaki Myanmar, Tayland, Singapur, Kamboçya, Malezya ve Vietnam’ı kapsayan bölge için kullanılan Hind-i Çin terimi, tarihte Laos, Kamboçya ve Vietnam’ı tanımlamak için kullanılmıştır.


20. Soru

Konfüçyüsçülük öğretisinde dua nasıl işler ve ne tür semboller vardır?

Cevap

Bu öğretide hiçbir heykele ve resme tapılmamakta, dağ, rüzgar, yıldız, nehir ve ata ruhlarına dua edilmektedir. Nefesiyle bulutları oluşturduğuna ve yağmur getirdiğine inanılan gökyüzünü temsil eden ejderha figürü, ölümsüzlük sembolü olan simurg kuşu, bir dairenin iç ve dış bükey kıvrımlı helezoni bir hatla biri beyaz diğeri siyah iki eşit parçaya ayrıldığı, parçaların şişkin kısımlarının ortasındadiğer parçanın renginde küçük birer dairenin yerleştirildiğiying-yangadı verilenbir sembolleri vardır.


21. Soru

Ahamenid sanatına yön veren şey nedir?

Cevap

Ahamenid sanatına Pers İmparatoru II. Kiros’un benimsediği Zerdüşt dini ile İmparator I. Darius’un resmi devlet dini haline getirdiği Ahura Mazda dini yön vermiştir.


22. Soru

İran Sanatı'nda Timurlu devri mimarisinin özellikleri nelerdir?

Cevap

Çok büyük külliye yapılarıyla öne çıkan Timurlu devri mimarisi yüksek kasnaklı soğan biçimli çift cidarlı kubbeleri, sırlı tuğla, mozayik, renkli sır altı ve sır üstü çini bezemeleriyle karakteristik özellikler sunar. Cami ve medrese mimarisinde dört eyvanlı şemayı sürdürmüşlerdir.


23. Soru

Hindistandaki Türk hakimiyeti hangileridir?

Cevap

Hindistan’da Türk hakimiyeti: Gazneliler (963-1186), Kölemenler (1206-1290), Halaçlar (1290-1320), Tuğluğlar (1320-1398 ve 1399-1413), Timurlular (1398-1399), Seyitliler (1413-1451), Ludiler (1451-1526), Babürlüler (1526-1857) hüküm sürmüşlerdi.

Gazneli Devleti’yle özellikle kuzey Hindistan’da Türk hakimiyeti başlamış ve bu hakimiyet Gaznelilerin yıkılışından sonra da ard arda gelen Türk Hanedanlıkları tarafından 1857’deki İngiliz işgaline kadar yaklaşık 864 yıl sürdürülmüştür.


24. Soru

Feng-shui nedir?

Cevap

Feng-shui: iki bin yıl boyunca Çin ve Çin kültüründen beslenmiş milletlerde rüzgar ve su bilimine verilen addır. Feng-shui uzmanına sormadan ne ev, ne mezar yeri belirlenebilir. Önemli olan dağanın güçlerini en iyi şekilde etkileyebilmek için düzenlemek ve yönetmektir.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v