Sosyal Hizmet Uygulaması 2 Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sosyal Hizmet Uygulaması Iı Dersi Sosyal Çalışmacı Adayı (Öğrenci) Kılavuzu

1. Soru

Sosyal Hizmet Uygulaması II dersi kaç hafta boyunca devam etmektedir?

Cevap

Sosyal Hizmet Uygulaması II dersi 14 hafta boyunca süren bir derstir.


2. Soru

Sosyal Hizmet Uygulaması II dersi haftada kaç saat olacak şekilde düzenlenmektedir?

Cevap

Sosyal Hizmet Uygulaması II dersi haftada 8 saat olarak düzenlenecektir.


3. Soru

Sosyal Hizmet Uygulaması II dersi hangi günlerde ve hangi saatlerde düzenlenecektir?

Cevap

Sosyal Hizmet Uygulaması II dersi haftanın iş günlerinde, çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilecektir.


4. Soru

Sosyal çalışmacı adayına atandığı kurumlarda kim danışmanlık yapar?

Cevap

Sosyal Hizmet Uygulaması II dersi, sosyal çalışmacı adayı olarak öğrencilere alanında en az iki yıl deneyimi olan sosyal çalışmacıların danışmanlığında gerçekleştirilir.


5. Soru

Sosyal Hizmet Uygulaması II dersini alan bir aday öğrencinin yerleştirilmesinden kim sorumludur?

Cevap

Öğrenci Sosyal Hizmet Uygulaması sürecinin ilk 2 haftasında AÖF tarafından uygulama yapacağı sosyal hizmet kuruluşuna yerleştirilir.


6. Soru

Öğrencileri atandıkları kurumla ilgili bilgilendirmek kimin sorumluluğundadır?

Cevap

Öğrencileri atandıkları sosyal hizmet kuruluşları ve kuruluş danışmanları konusunda bilgilendirmek AÖF Uygulama Koordinatörünün görevidir.


7. Soru

Öğrencilerin atandıkları sosyal hizmet kuruluşları ile ilgili bilgilendirme ne şekilde yapılır?

Cevap

Bilgilendirme elektronik ortamda ilan edilerek yapılır.


8. Soru

Öğrenci Sosyal Hizmet Uygulaması II Başlama Formu’nun içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Öğrenci Sosyal Hizmet Uygulaması II Başlama Formu, öğrenci tarafından doldurulan, öğrencinin kimlik bilgileri ile sosyal hizmet uygulaması yapılacak kuruluş bilgilerinin yer aldığı, Kuruluş Danışmanının imzalı ve Uygulama Kuruluşu Koordinatörünün imzalı ve mühürlü onayını gösteren formdur.


9. Soru

Öğrenci Sosyal Hizmet Uygulaması II Başlama Formu’nun doldurulması ve onaylatılmasında sorumluluk kime aittir?

Cevap

Öğrenci hazırlamış olduğu Sosyal Hizmet Uygulaması II Başlama Formu’nu Kuruluş Danışmanına ve Uygulama Kuruluşu Koordinatörüne onaylatmakla yükümlüdür. Kuruluş Danışmanı ve Uygulama Kuruluşu Koordinatörü formda uygulamanın onayı kapsamında yer verilen kısmı doldurarak öğrencinin sosyal hizmet uygulamasına başladığını onaylarlar.


10. Soru

Zamanında yüklenmeyen formlara ilişkin nasıl bir yaptırım uygulanmaktadır?

Cevap

Herhangi bir nedenle zamanında yüklenmeyen formlar için bir gün geç yükleme süresi tanımlanmıştır. Geç yüklenen rapor ve formların toplam puanından %10 düşülür. Bu süre sonunda da form yüklenmezse, öğrenci tarafından yapılması gereken hafta etkinliği yapılmamış sayılacaktır.


11. Soru

Kuruluş Tanıtma Raporu I’in içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Kuruluş Tanıtma Raporu I, öğrencinin sosyal hizmet uygulaması yaptığı kuruluşu tarihsel gelişimi, amacı ve sosyal hizmetlerle ilişkisi gibi farklı boyutları ile tanıtan rapordur.


12. Soru

Kuruluş Tanıtma Raporu II’nin içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Kuruluş Tanıtma Raporu II, öğrencinin sosyal hizmet uygulaması yaptığı kuruluşu bağlı olduğu üst kuruluş, sosyal hizmet işlevleri, sosyal çalışmacının yeri ve rolü, hizmetlerindeki usul ve işlemler, kayıtları ve dosyalama sistemleri, raporlar vb. yönetim yapısı ve işleyişi bakımından tanıtan ve kuruluşun genel değerlendirilmesinin yapıldığı rapordur.


13. Soru

Sorun Alanı İnceleme ve Değerlendirme Raporu I’in içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Sorun Alanı İnceleme ve Değerlendirme Raporu I, öğrencinin kimlik bilgileri ile sosyal hizmet uygulaması yapılacak kuruluş bilgilerinin yer aldığı öğrencinin uygulamaya başladığı sorun alanına ilişkin tanımları, mevzuatı ve kurumsal yapıyı bütüncül bir bakışla analiz ettiği rapordur.


14. Soru

Sorun Alanı İnceleme ve Değerlendirme Raporu II’nin içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Sorun Alanı İnceleme ve Değerlendirme Raporu II, öğrencinin kimlik bilgileri ile sosyal hizmet uygulaması yapılacak kuruluş bilgilerinin yer aldığı öğrencinin uygulamaya başladığı sorun alanıyla ilgili başvuru sahiplerinin özelliklerini, sorunlarını ve bu sorunların sosyal hizmet mesleği ile ilişkisini, sorunların giderilme derecesini ve karşılaşılan güçlükleri bütüncül bir bakışla analiz ettiği ve açıkladığı bir rapordur.


15. Soru

Bireysel Görüşme Raporu I’in içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Bireysel Görüşme Raporu I, sosyal hizmet uygulaması yapılacak kuruluş bilgileri ile birlikte başvuru sahibinin kişisel bilgilerinin yer aldığı, görüşmenin tarihi, süresinin belirtildiği, görüşme öncesi hakkında önbilginin alındığı ve görüşmenin amacının belirtildiği, çeşitli müdahale düzeylerindeki çalışmaların, müdahale planında ayrıntılı olarak yer aldığı rapordur


16. Soru

Bireysel Görüşme Raporu II’nin içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Bireysel Görüşme Raporu II, sosyal hizmet uygulaması yapılacak kuruluş bilgileri ile birlikte başvuru sahibinin kişisel bilgilerinin yer aldığı, görüşmenin tarihi, süresinin belirtildiği, görüşmenin değerlendirildiği ve gelecek görüşme için planlamanın yapıldığı, çeşitli müdahale düzeylerindeki çalışmaların, müdahale planında ayrıntılı olarak yer aldığı rapordur.


17. Soru

Grup Çalışması Raporu I’in içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Grup Çalışması Raporu I, öğrenci kimlik bilgileri ile sosyal hizmet uygulaması yapılacak kuruluş bilgilerinin yer aldığı, grubun ve grup üyelerinin tanıtımına yönelik bilgilerin yer aldığı, grup çalışması düzeyinde gerçekleştirilen sosyal hizmet uygulamalarının ayrıntılı olarak yer aldığı rapordur.


18. Soru

Grup Çalışması Raporu II’nin içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Grup Çalışması Raporu II, öğrenci kimlik bilgileri ile sosyal hizmet uygulaması yapılacak kuruluş bilgilerinin yer aldığı, grup çalışması düzeyinde gerçekleştirilen sosyal hizmet uygulamalarının ayrıntılı olarak yer aldığı rapordur.


19. Soru

Müdahale Planı Raporu I’in içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Müdahale Planı Raporu I, öğrencinin kimlik bilgileri ile sosyal hizmet uygulaması yapılacak kuruluş bilgilerinin yer aldığı başvuru sahibiyle tanışma, ön değerlendirilmesi ile ilgili bilgilerle birlikte, müdahalenin planlanması, gerçekleştirilmesine ilişkin açıklamaların yer aldığı sosyal hizmet müdahale düzeyinde genelci yaklaşımın “çevresi içinde birey” kavramını gözeterek hazırlanan rapordur.


20. Soru

Müdahale Planı Raporu II’nin içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Müdahale Planı Raporu II, öğrenci tarafından doldurulan, öğrencinin kimlik bilgileri ile sosyal hizmet uygulaması yapılacak kuruluş bilgilerinin yer aldığı mikro, mezzo ve makro düzeyde izleme planı ve tamamlanması ile değerlendirilmesinin açıklandığı sosyal hizmet müdahale düzeyinde genelci yaklaşımın “çevresi içinde birey” kavramını gözeterek hazırlanan rapordur.


21. Soru

Öğrenci Sosyal Hizmet Uygulaması II Tamamlama Formu’nun içeriğinde neler bulunmaktadır?

Cevap

Öğrenci Sosyal Hizmet Uygulaması II Tamamlama Formu, öğrencinin kimlik bilgileri ile Sosyal Hizmet Uygulaması yapılan kuruluş bilgilerinin yer aldığı, öğrencinin sosyal hizmet uygulamasını tamamladığını gösteren, Kuruluş Danışmanının imzalı ve Uygulama Kuruluşu Koordinatörünün imzalı ve mühürlü onayanı gösteren formdur.


22. Soru

Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamındaki uygulama ve incelemelerin değerlendirilmesinin ne amaçla yapılmaktadır?

Cevap

Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamındaki uygulama ve incelemelerin değerlendirilmesindeki amaç, Sosyal Hizmet Lisans Programı öğrencisinin sosyal hizmet kuruluşlarında dikkat edilmesi gereken hususları fark edip etmediğini, teorik bilgileri uygulamaya geçirip geçiremediğini, uygulamaları gözlemleyip gözlemleyemediğini ve çeşitli uygulamalara katılıp katılmadığını değerlendirmek, bütün bu yeterlikleri edinme sürecinde ona yardım etmek ve kılavuzluk etmektir.


23. Soru

Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi not dağılımı ne şekildedir?

Cevap

Öğrencinin ara sınav notu; test sınavdan aldığı puanın %40’ı ile ara sınavına kadar hazırladığı uygulama raporlarından aldığı puanların ortalamasının %60’ı alınarak hesaplanır. Öğrencinin dönem sonu sınav notu; ara sınav sonrasından dönem sonu sınavına kadar hazırlamış olduğu Sosyal Hizmet Uygulaması raporlarından aldığı puanların ortalamasından oluşur. Ara sınav notunun ders başarısına katkısı %40, dönem sonu sınav notunun katkısı ise %60 olarak hesaplanır.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v