Sosyal Hizmet Uygulaması 2 Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Sosyal Hizmet Alanında Kurumsal Uygulamalar
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda kapsama alınan sosyal hizmet birimleri nelerdir?
• Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü,• Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, • Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü,• Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, • Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, • Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı’dır.
Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü hangi konularda çalışmalar yapar?
Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü ailenin toplum içinde her bireyle birlikte güçlendirilmesi, sağlıklı aile bilincinin geliştirilmesi, aile içi ilişkilerin sağlıklı olarak güçlendirilmesi gibi aile sağlığını her boyutuyla ilgilendiren konularda çalışmalar yapar.
Toplum merkezleri ve aile danışma merkezleri hangi genel müdürlüğün çatısı altındadır?
Toplum merkezleri ve aile danışma merkezleri Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğünün çatısı altındadır.
Kadın konukevlerinde nasıl çalışmalar yapılmaktadır?
Kadın konukevlerinde; kadınların durumlarının, aileleri ya da eşleri ile olan anlaşmazlıklarının incelenmesi ve sorunlarının giderilmesine yönelik mesleki çalışmalar yapılmaktadır.
Çocuk evleri ve sevgi evleri ne tür kuruluşlardır?
Bu kuruluşlar gençlerin ve özellikle çocukların korunmalarına, bakımlarına, eğitilmelerine yönelik kuruluşlardır. Her çocuk ve genç korunması gereken bir değerdir. Ancak devletin bu alanda önceliği olan, korunma ve bakımlarına özel önem verdiği çocuklar, bireysel olarak (engelli) ailesi olmayan (yardımsız, desteksiz), zarara uğramış (mağdur) çocuklar ve gençlerdir.
Çocuklara yönelik koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmek ve koordine etmek hangi genel müdürlüğün görevidir?
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görevidir.
Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkındaki Kanun hangi yıl çıkarılmıştır?
Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkındaki Kanun 1961yılında yürürlüğe girmiştir.
224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkındaki Kanunun hedefi nedir?
Bu kanunla, sağlık hizmetlerinin yaygın, sürekli, entegre, kademeli ve halkın ihtiyaçlarına yönelik olarak sunulması hedeflenmiştir. Ulusal sağlık hizmetlerinin sunumunda kademeli, il içinde bütünleşmiş bir yapı kabul edilmiş ve sağlık evleri, sağlık ocakları, ilçe ve il hastaneleri şeklinde bir yapılanmaya gidilmiştir.
Tıbbi Sosyal Hizmet Uygulama Yönergesi’nde tıbbi sosyal hizmet nasıl tanımlanmıştır?
Tıbbi Sosyal Hizmet Uygulama Yönergesi’nde tıbbi sosyal hizmet; ayakta ya da yatarak tedavi gören hastaların tıbbi tedaviden etkili bir şekilde yararlan-ması, sosyal sağlığının korunması ve geliştirilmesi, tedavi sürecinde hastanın ailesi ve çevresi ile ilişkilerinin düzenlenmesi, tedavi sürecini etkileyen psiko-sosyal ve sosyo-ekonomik sorunlarının zamanında çözümlenerek sosyal işlevselliğini yeniden kazanması amacıyla yürütülen sosyal hizmet uygulaması olarak tanımlanmıştır.
Tıbbi sosyal hizmetin en önemli amacı nedir?
Tıbbi sosyal hizmetin en önemli amacı, hastalıkla ve hastalığın tıbbi tedavisi ile ilgili, bireyin ve ailenin yaşamını etkileyen sosyal ve duygusal sorunları çözebilmektir.
Okul sosyal çalışması nasıl bir uygulamadır?
Okul sosyal çalışması; okul öğrencilerinin okuldaki sosyal ilişkilerinin bozuk, derse ilgilerinin yetersiz, başarı düzeylerinin düşük olduğu durumlarda öğrenciyle, onun arkadaş çevresiyle hem de aile çevresiyle çalışma yaparak öğrencinin ruhsal, sosyal ve eğitsel sorunlarının çözümü, derslere ilgisinin ve okuldaki başarısının artmasını amaçlayan, sosyal çalışmanın öğrencilere yönelik şeklidir. Eğitim kurumlarındaki öğrencilerin eğitimle ilgili ya da eğitimlerinin başarısını engelleyen eğitim dışı sorunlarının çözümüne yönelen sosyal çalışma uygulamasıdır.
Okul sosyal çalışmasının amaçları nelerdir?
a. Öğrencinin bireysel özelliklerinin okul başarısını olumlu etkileyecek düzeyde olması için gereken desteklerin verilmesi, b. Öğrencinin aile ilişkilerinin okul başarısını olumlu etkileyecek düzeyde olmasına yardımcı olunması, c. Öğrencinin akraba ilişkilerinin okul başarısını olumlu etkileyecek düzeyde olması için destek verilmesi, d. Öğrencinin arkadaşlık ilişkilerinin dersleriyle ilişkilerini olumlu etkileyecek düzeyde olması için destek verilmesi, e. Okulda öğretmen ve öğrencilerle ilişkilerinin okul başarısını olumlu etkileyecek düzeyde olmasına yardımcı olunması, f. Okul çevresi koşullarının okul başarısını olumlu etkileyecek düzeyde olması için gerekli iş ve işlemlerin yapılması
Sosyal inceleme raporları (SİR) ve denetim raporlarının amacı nedir?
Bu raporlar, suça yönelen çocukların içinde bulunduğu koşulların “nasıl” olduğunu ve toplumla bütünleşmesi açısından çocuğun “neye ihtiyacı” olduğunu açığa çıkarır. Başka bir ifadeyle çocukların suça yönelme nedenleri ve ihtiyaç duydukları müdahalenin içerildiği belgelerdir.
Eko sistem yaklaşımı nedir?
Eko sistem yaklaşımı, birey ile çevre etkileşimini temel alan, yaşanan sorunların birey ve çevre etkileşiminden kaynaklandığını ifade eden bir düşünce yapısını yansıtmaktadır.
Tutuklu ve hükümlerle sosyal hizmet uygulaması nasıl olmalıdır?
1. Sosyal çalışmacılar çalıştıkları bireyi sosyal çevresi ile birlikte anlamaya çalışmalıdır.
2. Bireyin ihtiyaçlarına göre farklı meslek elemanları ile çalışmayı koordine etmelidir.
3. Sosyal çalışmacılar tutuklu/hükümlülerin yeniden toplumla bütünleşmelerini hedefleyerek toplum kaynaklarını kullanabilmelidir.
4. Tutuklu/hükümlülerlebireysel çalışma yapabildikleri gibi grup çalışmaları da yapmalıdırlar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik alanında sosyal hizmet uygulamaları hangi bakanlığın hizmet ilkeleri içinde bulunur?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik alanında sosyal hizmet uygulamaları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hizmet ilkeleri içinde bulunur.
Sosyal hizmet kuruluşlarında sosyal hizmet uygulaması fonksiyonları hangi birimler tarafından yerine getirilir?
Sosyal hizmet kuruluşlarında sosyal hizmet uygulaması fonksiyonları sosyal mevzuatın çizdiği olanaklar içinde kuruluş çerçevesinde sosyal hizmet büroları ya da sosyal servisler tarafından yerine getirilir.
Göçmenlerle sosyal çalışma nasıl bir hizmet uygulamasıdır?
Göçmenlerle sosyal çalışma; bir ülkeye gelen göçmenlerin yerleştirilmelerinden beslenme, barınma, sağlık, eğitim gibi bireysel ve ailesel her türlü sorunlarının çözülmesi ve bu yolla göçmenlerin yeni yerleştikleri topluma olabildiğince çabuk uyum sağlayabilmelerini amaçlayan sosyal hizmet uygulamalarıdır.
Sığınmacı nedir?
Sığınmacı; bir ülke yurttaşının herhangi bir, özellikle politik nedenle kendi ülkesini bırakarak başka bir ülkede yaşamak üzere o ülkeye geçmesi ve o ülkenin resmi makamlarına başvurması ve sığınma isteminin resmi makamlarca kabulüyle sahip olduğu hukuksal statü anlamına gelir.
Sivil Toplum Örgütleri nasıl kuruluşlardır?
Sosyal hizmetlerin gerçekleştirilmesinde, sistemin önemli bir parçasını oluşturan Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) esas olarak kamu gücü veya zorunluluk olmaksızın gönüllülük esasına dayalı olarak oluşturulan kuruluşlardır.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 8 Gün önce comment 11 visibility 17820
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1158
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 613
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2739
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 905
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25567
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14502
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12507
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12498
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10421