Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sağlık Kurumları Finansal Yönetiminde Gelecek Trendler

1. Soru

Sağlık alanında beklenen demografik değişiklikler nelerdir?

Cevap

Yaşlı nüfusta meydana gelen dünya genelindeki bu artış, dünyanın birçok bölgesindeki doğum hızlarında önemli düşüşlerin gözlemlenmesi, beslenme ve temel sağlık hizmetlerinde gerçekleşen gelişmeler sonucu ortalama yaşam süresinin uzaması ve bebek ölümlerinin kontrol edilebilir düzeylere gerilemesi ile gerçekleşmiştir.


2. Soru

Yaşlanan nüfusun sağlık sektörüne yansımaları ne şekilde olmaktadır?

Cevap

Yaşlanan nüfusla birlikte sağlık problemlerinin artması da beklenmektedir. Yaşlılıkta daha çok ortaya çıkan ve yaşlandıkça artan kronik hastalıklar, kalp-damar hastalıkları, akciğer rahatsızlıkları, psikolojik rahatsızlıklar ve ağız ve diş rahatsızlıkları özel bakım ve uzmanlık gerektiren durumlar yaratırlar. Bu hastalıklar uzun süreli bakım gerektirebilen hastalıklardır.


3. Soru

Bireylerin sağlık hizmeti taleplerini etkileyen unsurlar nelerdir?

Cevap

• Yaş • Beslenme alışkanlıkları • Sigara • Alkol • Egzersiz


4. Soru

Doğuşta beklenen yaşam süre verilerinin ülkelere göre değerlendirmesi hangi sisteme göre yapılabilmektedir?

Cevap

The Organization for Economic Co-operation and Development Health Data


5. Soru

Tele-tıp projesi uygulamaları nelerdir?

Cevap

Tele-tıp projesi ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasıyla görüntüleme alanında uzaktan raporlama hizmeti sağlanarak tele-radyoloji, telepatoloji, tele-dermatoloji alanlarında bazı hastanelerde uygulama yapılmaya başlanmış ancak bu uygulamaların ülke geneline yaygınlaştırılması sağlık hizmetleri sunumunda daha hızlı ve kaliteli hizmet sunumu sağlayacaktır.


6. Soru

Türkiye’deki yaşlı nüfusundaki değişikliğin nasıl olacağı ön görülmektedir?

Cevap

65 yaş üstündeki nüfus oranının 2025 yılında en az iki katına çıkacağı ön görülmektedir.


7. Soru

Sağlık turizmi ve turistin sağlığı ile ilgili hizmetleri yerine getirmek üzere hangi kurum görev yapmaktadır?

Cevap

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı


8. Soru

Doğuşta beklenen değişiklikler nelerdir?

Cevap

Doğuşta yaşam beklentisi yüzyılın ilk yarısında, özellikle Avrupa ülkelerinde 20 yıllık bir artış göstermiştir bununla birlikte 2050’ye kadar 10 yıl daha artacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’de 2010 yılı itibariyle Türkiye’de yaşayan bireylerin doğuşta beklenen yaşam süresi 74,3’tür.


9. Soru

Yaşlıların demografik özelliklerin belirlenmesinin önemini açıklayınız.

Cevap

Yaşlıların sosyoekonomik ve demografik özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak, bu yaş grubunun ihtiyaçlarının ve beklentilerinin karşılanmasının yanı sıra nüfusun tüm gruplarına sunulan hizmetlerin planlanması konusunda da önem taşımaktadır. Demografik anlamdaki bu değişikliklere bakıldığında bu yeniliklerin finansman boyutuna yansımaları önemini koruduğu anlamına gelmektedir. Sağlık kurumlarının finansal yönetimi boyutundaki trendlere bakıldığında sağlık kurumlarının sermaye yapıları ve borçlanma seviyelerinin rekabetçi pazarda daha önemli hale geleceği görülmektedir.


10. Soru

2016 yılı verilerine göre erkeklerde 65 yaşından sonra en düşük yaşama süresine sahip ülke neresidir?

Cevap

En düşük yaşama süresinin de 14 yıl ile Letonya'da olduğu anlaşılmaktadır.


11. Soru

Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmelik hangi tarih ve sayı ile yürürlüğe girmiştir?

Cevap

10.03.2005 tarih ve 25751 sayı


12. Soru

Nüfusun yaşlanması neyi ifade etmektedir?

Cevap

Nüfusun yaşlanması, bir nüfusun yaş yapısının değişerek, o nüfustaki çocukların ve gençlerin payı azalması ve yaşlı insanların payının göreceli olarak artmasıdır.


13. Soru

Hastalar sistemden birbirleriyle ilişkili olmayan durumlardafaydalanırşeklindekiyaklaşımın ilerideneşekildedeğişeceği düşünülmektedir?

Cevap

• İhtiyaç sezilir, • Sağlık kurumları hastalığın bütün seyrini yönetebilmek için yöntemler geliştirir, • Hastalara kendi evlerinde destek verir, • Bakımın sürekliliğini sağlamak için elektronik kayıtlar tutar


14. Soru

Avrupa Yaşam ve Çalışma Koşullarını İyileştirme Vakfı’nın yayınladığı ve sağlık alanını etkileyecek unsurlar nelerdir?

Cevap

• Demografik değişiklikler • Beklentilerin yükselmesi • Sağlık bilişiminde gelişmeler ve yeni tıbbi teknolojiler • Sağlık hizmetlerinin maliyetinin artması


15. Soru

Sağlık alanında yaşanan gelişmelerin ortaya çıkış nedenleri nelerdir?

Cevap

Hızla gelişen teknoloji, nüfus yapısı, yaşam koşulları, beslenme koşulları ve değişen hastalık dokuları gibi unsurlar sağlık hizmetlerinin gelişimine etki eden unsurlardır.


16. Soru

Ulusal sağlık sistemlerinin karşılaştığı ortak sorun nedir?

Cevap

Tıbbi bakım maliyetlerinin ulusal gelirden artan miktar ve oranda pay almasıdır


17. Soru

Tele-sağlık uygulamalarında sağlık kurumları açısından hangi alt yapılar gereklidir?

Cevap

Tele-sağlık uygulamalarında sağlık kurumları açısından iki grup teknolojik altyapı gereklidir. Birincisi, tele-sağlık içeriğini teşkil edecek her türlü işitsel, görsel, yaşamsal ve eğitime yarayacak verilerin elde edilmesine, stoklanmasına, gönderime hazırlanmasına yarayacak cihaz ve ekipmandır. İkinci grup teknolojik ekipman ise gönderilen verileri karşı tarafta alan, görünür ve kaydedilir hale getiren alet ve cihazlardır. Tele-sağlığın önemli bir teknolojik unsuru da, tele-sağlık içeriği olan elektronik verileri taşıyıcı, telefon, faks, internet, ISDN, uydu, vb. iletişim altyapısıdır. Bütün bu teknolojik alt yapı sağlık kurumları açısından önemli finansal planlamalar gerektirmektedir.


18. Soru

Uzaktan cerrahi nedir?

Cevap

Uzaktan cerrahi, belli bir mesafeden ameliyat sahasının gerçek zamanlı görüntüsünün aktarılması ile yapılan cerrahi müdahaleler olarak tanımlanır ve uzaktan rehberlik, uzaktan robot kullanımı ve uzakta bulunarak cerrahlık olmak üzere üç bölümde sınıflandırılır.


19. Soru

Türkiye’de evde bakım hizmetleri hangi tarihten itibaren başlamıştır?

Cevap

2010-02-01 00:00:00


20. Soru

Modern Health Care dergisinin yayınladığı ve uzmanların ön gördüğü gelecek 20 yılda gelişmeler nelerdir?

Cevap

• Bilgiye erişim hastaları güçlendirecek ve hizmet sunucularının tanı ve tedavilerini daha verimli ve etkili hale getirecektir (Berwick, 1999). • DNA çipleri, klonlama, yeni ilaçlar ve biyonikler, sağlık bakımını ve yaşam kalitesi ve süresini önemli ölçüde geliştirecektir (Dwyer, 1999). • Hastanelerin birleştirilmesi yatak ve sağlık kurumu sayılarının büyük ölçüde azalması ile sonuçlanacak ve geriye kalan hastaneler öncelikli olarak çoklu sistem yetmezliği olan, ağır travma geçiren ya da büyük bir ameliyat geçiren hastalara hizmet verecektir (Morrison, 1999). • Özellikle destekli yaşam ve evde bakım gibi uzun süreli bakımda geniş çaplı artışlar meydana gelecek; büyüme belirli grupları hedefleyen hizmetleri içerecektir (Saphir, 1999). • Sağlık sigorta kapsamı ile ilgili kararları işverenlerden ziyade, tüketiciler verecektir (Pallarito, 1999). • Sağlık sektöründe devlet kontrolü artacaktır (Hallam, 1999).


21. Soru

Ülkemizde yayımlanan Dokuzuncu Kalkınma Planı hangi dönemler için hazırlanmıştır?

Cevap

2007-2013


22. Soru

Sağlık turizmi kaç başlık altında değerlendirilir?

Cevap

• Tıp turizmi • Termal turizm • Yaşlı ve engelli turizmi


23. Soru

Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmelik neyi kapsamaktadır?

Cevap

Bireylerin sağlığını korumak amacıyla, evde bakım hizmeti veren sağlık kuruluşlarının açılması, çalışması ve denetlenmesi ile bunları işleten kurum ve kuruluşların, özel hukuk tüzel kişilerinin ve gerçek kişilerin uyması gereken usul ve esasları kapsamaktadır.


24. Soru

Rechel ve arkadaşlarının ön görülerine göre hastaların gelecekteki yaklaşımları ne şekilde olacaktır?

Cevap

• İhtiyaç sezilir, • Sağlık kurumları hastalığın bütün seyrini yönetebilmek için yöntemler geliştirir, • Hastalara kendi evlerinde destek verir, • Bakımın sürekliliğini sağlamak için elektronik kayıtlar tutar, • Hastalar kendi bakımlarının yönetiminde etkendir, • Hastalar sağlık hizmetleri talebinde bulunduktan sonra çok az beklerler, • Ev odaklı teknoloji ve tanı ekipmanı sağlık kurumlarının kullanımını azaltır, • Hastalar e-posta ve telefonla iletişim kurmak konusunda isteklidir, • Hastalar sağlık kurumlarına ihtiyaç hissettiklerinde izleme için başvurur, • Hastaların yaşamlarının son dönemleri için planları olur.


25. Soru

Türkiye’de Hasta Hakları Yönetmeliği hangi tarih ve sayı ile yürürlüğe girmiştir?

Cevap

01.08.1998 tarih ve 23420 sayılı Resmi Gazete


26. Soru

Nüfusun yaşlanması ne demektir?

Cevap

Nüfusun yaşlanması, bir nüfusun yaş yapısının değişerek, o nüfustaki çocukların ve gençlerin payı azalması ve yaşlı insanların payının göreceli olarak artmasıdır.


27. Soru

Sağlık hizmetleri ve klinik veri biçimleri için hangi standart kullanılmaktadır?

Cevap

HL7 Health Level Seven


28. Soru

Türkiye’nin sağlık turizmi açısından durumunu değerlendiriniz

Cevap

Türkiye gelen turist sayısı açısından Dünyada 7. sıradadır. Yılda yaklaşık 30 milyon turist gelmektedir. Sağlık Bakanlığının 2010-2014 stratejik eylem planında Türkiye’nin sağlık turizminde lider konuma gelmesi hedeflenmiştir. Sağlık turizminde Türkiye’nin önemli avantajları bulunmaktadır çünkü Türkiye jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi ülke arasında yer almakta olup, Avrupa’da birinci sıradadır. Sağlık turizmi ve turistin sağlığı ile ilgili hizmetleri yerine getirmek üzere Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı kurulmuştur. Sağlık turizmi sağlık kurumları için önemli bir alternatif finansman kaynağı haline gelmiş durumdadır. Sağlık kurumlarının gelecek trendlerinde sağlık turizmine yönelik girişimler yapılmalarının faydalı olacağı düşünülmektedir.


29. Soru

Sağlık turizmini 3 başlık altında sınıflandırınız.

Cevap

Sağlık turizmi; Tıp Turizmi, Termal Turizm ve Yaşlı ve Engelli Turizmi olmak üzere 3 ana başlıkta değerlendirilmektedir.


30. Soru

Bireylerde gözlenen obezitenin yaratacağı sorunlar neler olabilir? Açıklayınız

Cevap

Obezite, diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık sorunlarının artmasına neden olarak, gelecekte bireylerin daha çok sağlık hizmetleri talebi ile sağlık kurumlarına başvurmaları ve dolayısıyla daha yüksek sağlık harcamaları olarak karşımıza çıkacaktır.


31. Soru

Evde bakım hizmetlerinin yararları nelerdir?

Cevap

• Hastanın yaşam kalitesini arttırması, • Bireyin alışık olduğu ortamda bakım gereksinimi karşılanarak memnuniyetin artması • Bireyin ve ailenin gereksinimine özgü bakımın planlanması ve uygulanması, • Son dönemdeki hastalar için ev ortamında fiziksel ve zihinsel rahatlığın sürdürülerek yaşama anlam katılması • Hastaneye başvuru oranının azalması, • Hastanede kalış süresinin kısalması, • Sağlık sisteminde bakımın sürekliliğinin sağlanması, • Sağlık hizmetleri maliyetini azaltması


32. Soru

Sağlık turizmi nedir?

Cevap

İkamet edilen yerden başka bir yere herhangi bir sebeple sağlık hizmeti almak için yapılan planlı seyahate sağlık turizmi denir.


33. Soru

Türkiye'de yaşayan kişilerin doğuşta beklenen yaşam süreleri ne kadardır?

Cevap

78


34. Soru

Hasta hakları uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla hangi yönerge yürürlüğe girmiştir?

Cevap

26.04.2005 tarih ve 3077 sayılı Hasta hakları Uygulama Yönergesi


35. Soru

Merkezi Hastane Randevu sistemi hangi amaçla geliştirilmiştir?

Cevap

Sağlık Bakanlığı hastaların sağlık hizmetlerinden hızlı bir şekilde faydalanabilmelerini sağlamak amacıyla bu sistem geliştirilmiştir. Bu şekilde hastaların sıra beklemeden, zaman kaybetmeden istedikleri hekimlere muayene olabilmeleri sağlanmış ve hastaların beklentilerinin karşılanmasına yönelik önemli adımlar atılmıştır.


36. Soru

2016 yılı verilerine göre kadınlarda 65 yaşından sonra en düşük yaşama süresine sahip ülke neresidir?

Cevap

En düşük yaşama süresinin de 18,7 yıl ile Macaristan ve Meksika'dır.


37. Soru

Sağlık kurumlarının kalite ve akreditasyon çalışmalarına öncelik verme nedenleri nelerdir?

Cevap

Günümüzde hastalar, ihtiyaçları olduğu anda onlara hizmet sunabilecek, en yüksek kalitede sağlık hizmeti sunun kurumlardan hizmet almayı istemektedir. Hasta beklentilerindeki değişim, artan rekabet ve tıp dünyasındaki gelişmeler, hastaların kendi sağlıkları konusunda hem bilgi hem de söz sahibi olması, güvenilir ve akredite olmuş sağlık kurumlarından sağlık hizmeti talep etmeleri anlamına gelmektedir. Ayrıca özel sağlık sigortaları başta olmak üzere tüm geri ödeme kurumları mensupları için daha iyi sağlık hizmeti almak için sağlık kurumlarına baskı yapmaya başlamıştır.


38. Soru

Hastaların sağlık hizmetlerini kullanımlarında yaklaşımlarını değiştirmedeki en büyük unsur nedir? Açıklayınız

Cevap

Günümüzde bilgi ve teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte özellikle bireylerin eğitim düzeylerindeki artış sağlık hizmetlerindeki yaklaşımları etkilemektedir. Bireylerin eğitim düzeylerinin artması, daha bilgili ve verilen hizmeti değerlendirebilen sağlık hizmeti tüketicileri ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu bireyler sağlıklarıyla ilgili karar verme sürecinde daha çok söz sahibi olmak istemektedir. Dolayısıyla hasta ve sağlık hizmeti veren hekim arasındaki ilişki değişmekte, hekimler daha bilgili ve bilinçli hastalarla karşı karşıya kalmaktadır.


39. Soru

Türkiye’de yürürlüğe giren Hasta Hakları Yönetmeliği’nin kapsamında neler bulunmaktadır?

Cevap

• Sağlık Hizmetlerinden Faydalanma Hakkı, • Sağlık Durumu İle İlgili Bilgi Alma Hakkı, • Hasta Haklarının Korunması, • Tıbbi Müdahalede Hastanın Rızası, • Tıbbi Araştırmalar, • Diğer Haklar, • Sorumluluk • Hukuki Korunma Yolları


40. Soru

PACS olarak bilinen Picture Archiving Communication Systems hangi amaçla kullanılmaktadır?

Cevap

Tıbbi veri, metin ve şekillerin kolayca geri alınması ve transfer edilmesini sağlamak amacıyla PACS kullanılmaktadır.


41. Soru

Ülkemizde akreditasyon çalışmalarını hangi kurum üstlenmektedir?

Cevap

Türk Akreditasyon Kurumu


42. Soru

Doğuştan Beklenen Yaşam Süresi hangi ülkede en düşüktür?

Cevap

Letonya 74,70.


43. Soru

Tıbbi bilgi ve şekillerin depolanmasını sağlamak için hangi standart kullanılmaktadır?

Cevap

DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine)


44. Soru

Sağlık harcamalarına ilişkin veriler OECD’ye hangi kurum aracılığı ile gönderilmektedir?

Cevap

Türkiye İstatistik Kurumu


45. Soru

Tıbbi bakım maliyetlerindeki hızlı artışı ortaya koyan önemli göstergeler nelerdir?

Cevap

Kişi başına düşen toplam sağlık harcaması ve sağlık harcamalarının GSYİH’ye oranıdır.


46. Soru

Türkiye’de yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Programı neleri kapsamaktadır?

Cevap

Sağlık hizmeti verilirken iletişim kurulan kurumların standart tanımları, hizmet veren doktorların veri bankası, uluslararası kabul edilmiş hastalık sınıflaması, ilaç ve tıbbi malzeme kodlamaları gibi standart kodlama sistemleri belirlenmiş ve uyumlaştırılarak sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Aile Hekimliği Bilgi Sistemi uygulamaya konulmuş ve Elektronik Sağlık Kayıtları tutulmaya başlanmıştır.


47. Soru

Tele-sağlık uygulamalarının faydaları nelerdir?

Cevap

Tele-sağlık uygulamaları sağlık kurumlarına gelemeyen ya da uzakta bulunan hastaların sağlık bakımı almasını kolaylaştırmaktadır. Böylelikle hasta ve hatta hasta yakınlarının sağlık kurumlarına yapacakları seyahatlerini ortadan kaldırmış olur. Tele-sağlık uygulamaları ile maliyetler azalmakta, hasta daha çok seçeneğe sahip olmakta ve coğrafi sınırlılıklar ortadan kalkmaktadır. Tele-sağlık aynı zamanda hasta ve sağlık çalışanları açısından araştırma zamanı, tıbbi kayıtlarda kağıt kullanımı, iyileşme zamanının kısalması, gereksiz ilaç kullanımının azalması, hasta ve sağlık kurumu masraflarının azaltılması gibi faydalar da sağlamaktadır.


48. Soru

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün görevleri nelerdir?

Cevap

• Sağlık alanında kullanılan bilişim sistemleri ve iletişim teknolojileri ile ilgili ülke çapında politika, strateji ve standartları belirlemek, • Kişisel sağlık verileri ile ülke düzeyinde sağlık durumu ve sağlık hizmetlerine ilişkin veri ve bilgi akışını içeren her türden bilgi sistemleri ve projelerini yapmak ve yaptırmak, • Sağlık bilgi sistemleri ve teknolojileri alanında uluslararası gelişmeleri izlemek, ülke uygulamalarını ve tecrübelerini paylaşmak, gerektiğinde uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak, • Sağlık bilişimi ve teknolojisi alanında çalışacak kamu ve özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilerin uyacakları kuralları belirlemek, uygulamak, gerektiğinde bunların yazılım ve ürünlerinin uygunluğuna karar vermek ve müelliflerini yetkilendirmek


49. Soru

Tele-sağlık nedir?

Cevap

Tele-sağlık, bilişim ve iletişim teknolojileri kullanılarak tıp ve sağlık konularında uzak mesafeler arasında yapılan bilgi alışverişidir.


50. Soru

Avrupa Yaşam ve Çalışma Koşullarını İyileştirme Vakfının (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) 2003 yılında Sağlık ve Sosyal Hizmetlerin Geleceği raporunda yer alan sağlık alanını
etkileyebilecek en önemli unsurlar nelerdir?

Cevap

-Demografik değişiklikler
-Beklentilerin yükselmesi
-Sağlık bilişiminde gelişmeler ve yeni tıbbi teknolojiler
-Sağlık hizmetlerinin maliyetinin artması


51. Soru

2016 yılı verilerine göre kadınlarda 65 yaşından sonra en uzun yaşama süresine sahip ülke neresidir?

Cevap

2016 yılı verilerine göre kadınlarda 65 yaşından sonra en uzun yaşama süresinin 24,4 yıl ile Japonya’dır.


52. Soru

Modern Health Care (Modern Sağlık Bakımı) dergisinin özel bir sayısında yer alan (Eylül 27, 1999), alanlarında otorite olarak kabul edilen sektör uzmanlarının gelecek 20 yıldaki gelişmeler hakkındaki görüşleri nelerdir?

Cevap

• Bilgiye erişim hastaları güçlendirecek ve hizmet sunucularının tanı ve tedavilerini daha verimli ve etkili hale getirecektir (Berwick, 1999).
• DNA çipleri, klonlama, yeni ilaçlar ve biyonikler, sağlık bakımını ve yaşam kalitesi ve süresini önemli ölçüde geliştirecektir (Dwyer, 1999).
• Hastanelerin birleştirilmesi yatak ve sağlık kurumu sayılarının büyük ölçüde azalması ile sonuçlanacak ve geriye kalan hastaneler öncelikli olarak çoklu sistem yetmezliği olan, ağır travma geçiren ya da büyük bir ameliyat geçiren hastalara hizmet verecektir (Morrison, 1999).
• Özellikle destekli yaşam ve evde bakım gibi uzun süreli bakımda geniş çaplı artışlar meydana gelecek; büyüme belirli grupları hedefleyen hizmetleri içerecektir (Saphir, 1999).
• Sağlık sigorta kapsamı ile ilgili kararları işverenlerden ziyade, tüketiciler verecektir (Pallarito, 1999).
• Sağlık sektöründe devlet kontrolü artacaktır (Hallam, 1999).


53. Soru

Sağlık harcamalarının GSYİH içindeki oranına bakıldığında en yüksek harcama hangi ülkede gerçekleşmiştir?

Cevap

Sağlık harcamalarının GSYİH içindeki oranına bakıldığında en yüksek oranın %17,1 ile ABD’de olduğu görülmektedir. 


54. Soru

2016 yılı verilerine göre erkeklerde 65 yaşından sonra en uzun yaşama süresine sahip ülke neresidir?

Cevap

2016 yılı verilerine göre erkeklerde 65 yaşından sonra en uzun yaşama süresinin 20 yıl ile İsviçre olduğu görülmektedir.


55. Soru

Sağlık harcamalarını artıran nedenler nelerdir?

Cevap

Ortalama yaşam süresinin artması ve buna bağlı kronik hastalıkların ve yetersizliklerin artması, sağlıkta yüksek maliyetli ileri teknoloji kullanımı, emek yoğun bir sektör olması, sağlık bilincinin artması, gelir artışı ile birlikte sağlık harcamaları talebinin artması gibi nedenlerden ötürü sağlık harcamalarında artış görülebilmektedir.


56. Soru

Evde bakım hizmetlerinin yararları nelerdir?

Cevap

Evde bakım hizmetlerinin; hastanın yaşam kalitesini arttırması, bireyin alışık olduğu ortamda bakım gereksinimi karşılanarak memnuniyetin artması bireyin ve ailenin gereksinimine özgü bakımın planlanması ve uygulanması, son dönemdeki hastalar için ev ortamında fiziksel ve zihinsel rahatlığın sürdürülerek yaşama anlam katılması gibi bireysel yararlarının yanında, hastaneye başvuru oranının azalması, hastanede kalış süresinin kısalması, sağlık sisteminde bakımın sürekliliğinin sağlanması, sağlık hizmetleri maliyetini azaltması gibi toplumsal yararları da bulunmaktadır.


57. Soru

Sağlık Bakanlığı hastaların sağlık hizmetlerinden hızlı bir şekilde faydalanabilmelerini sağlamak, hastaların sıra beklemeden, zaman kaybetmeden istedikleri hekimlere muayene
olabilmeleri için hangi sistemi geliştirmişlerdir?

Cevap

Sağlık Bakanlığı hastaların sağlık hizmetlerinden hızlı bir şekilde faydalanabilmelerini sağlamak için Merkezi Hastane Randevu Sistemi geliştirmiştir. Bu şekilde hastaların sıra beklemeden, zaman kaybetmeden istedikleri hekimlere muayene olabilmeleri sağlanmış ve hastaların beklentilerinin karşılanmasına yönelik önemli adımlar atılmıştır.


58. Soru

Sağlık turisti nedir?

Cevap

İkamet edilen yerden başka bir yere herhangi bir sebeple sağlık hizmeti almak için seyahat edene sağlık turisti denir.


59. Soru

Sağlık turizmi nedir?

Cevap

İkamet edilen yerden başka bir yere herhangi bir sebeple sağlık hizmeti almak için yapılan planlı seyahate denir.
 


60. Soru

Sağlık kurumlarının akredite olabilmek için hangi kuruluşa başvurmaları gerekir?

Cevap

Sağlık kurumlarının akredite olabilmek için bağımsız bir kuruluş olan JCI başvurusu yapmaları gerekir.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v