Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim
Sağlık Kurumlarında Finansal Analiz Ve Denetim
Muhasebenin tanımı nedir?
Muhasebe, finansal sonuçlar doğuran olay ve işlemlere ait sayısal verileri toplayan, kaydeden, sınıflayan, analiz yoluyla değerlendiren, elde ettiği sonuçları özel raporlar halinde ilgililere sunan sistematik bilgi sağlama düzenidir.
Muhasebe temel olarak kaç alt dala ayrılır?
Genel muhasebe ve yönetim muhasebesi olmak üzere iki alt dala ayrılır.
Genel muhasebe nedir tanımlayınız
İşletmenin varlıklarını, bu varlıkları nasıl finanse ettiğini gösteren, gelir ve giderlerini genel kabul görmüş muhasebe kavram ve ilkelerine ve ülkenin mali mevzuatına göre doğru ve güvenilir bir biçimde belirlemeyi amaçlayan, bu amacı gerçekleştirmek için uygun bir kayıt ortamı ve düzenine sahip muhasebe yaklaşımıdır
Genel muhasebenin amaçları nelerdir?
Genel muhasebe kamu kuruluşları ve yatırımcılar başta olmak üzere işletme dışındaki kişi ve kuruluşlara finansal bilgi sunmayı amaçlar.
Genel muhasebe alt dalları nelerdir?
Ticaret Muhasebesi, Şirketler Muhasebesi, Vergi Muhasebesi ve İşletme Hesapları Dış Denetimi Genel Muhasebenin alt dallarını oluşturmaktadır.
Dönem sonlarında işletmenin finansal durumunu yansıtan Bilanço, Gelir Tablosu, Satışların Maliyeti Tablosu, Fon Akım Tablosu ve Nakit Akım Tablosu gibi finansal tablolar hangi bilgilere göre hazırlanır?
Genel muhasebe bilgilerine göre hazırlanır.
İşletme içinde yer alan yöneticilerin ihtiyaç duyduğu finansal bilgileri sağlamak amacı ile kurulmuş olan ve onlara bilgi sağlamaya yönelik alt muhasebe sistemlerini içeren muhasebe sistemi nedir?
Yönetim muhasebesidir.
Yönetim muhasebesi kaç alt dala ayrılır?
Maliyet Muhasebesi, Maliyet Analizleri, Finansal Tablo Analizleri olmak üzere 3 alt dala ayrılır.
Yönetim muhasebesi nedir?
Muhasebe verilerinin işletme içine dönük olarak karar almaya, planlama ve kontrole katkıda bulunduğu sahaya Yönetim Muhasebesi denilmektedir.
Maliyet muhasebesinin başlıca amacı nedir?
Maliyet Muhasebesinin başlıca amaçları; birim maliyetleri tespit etmek, işletme faaliyetlerinde kontrole yardımcı olmak, planlamaya yardımcı olmak ve karar almaya yardımcı olmaktır.
Maliyet analizleri nedir?
Maliyet analizleri, yönetim muhasebesi sisteminin maliyet muhasebesi alt sistemi içerisinde üretilen maliyet bilgilerinden yararlanarak, işletmenin hem geçmiş dönemlerine yönelik maliyet verileri ile üretimi arasındaki ilişkileri irdeleyen, hem de işletmenin geleceğine yönelik kararlar için yöneticilere bilgiler üreten analizlerdir.
Finansal tablo analizleri analizin yapılma amaçlarına göre kaça ayrılır?
Yönetim analizleri, kredi analizleri, yatırım analizleri olmak üzere üçe ayrılır.
Finansal tablo analizleri analizin içeriği veya kapsamına göre kaça ayrılır? Kısaca açıklayın.
Statik analizler ve dinamik analizlerdir. Statik analizler; bir tek dönem verisi üzerinden yapılabilen analizler olup bu analizler dikey analiz olarak da adlandırılır. Dinamik analizler ise yapılabilmeleri için birden fazla dönemin verisine ihtiyaç gösteren analizlerdir. Bu analizler aynı zamanda yatay analiz olarak da adlandırılır.
Sağlık kurumunda muhasebe sistemi kaça ayırır?
Sağlık kurumu muhasebe sistemini, sağlık kurumu genel muhasebesi ve sağlık kurumu yönetim muhasebesi olmak üzere ikiye ayırabiliriz.
Türkiye’nin mevcut bütçe sistemi hangi kanun ile düzenlenmiştir?
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu ile düzenlenmiştir.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu’na göre sağlık kurumları bütçeleri nasıl sınıflandırılmıştır?
Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumları genel bütçeli, Üniversitelere bağlı sağlık kurumları özel bütçeli ve Belediyelere bağlı sağlık kurumları mahalli bütçeli sağlık kurumlarıdır.
Sağlık kurumlarında genel-özel-mahalli bütçe muhasebesinin tutulmasını zorunlu kılan yasal düzenlemeler nelerdir?
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu, Bütçe Kanunları, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 6245 sayılı Harcırah Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu kanunlara bağlı olarak çıkartılan yönetmelikler, tebliğler, genelgeler ve uygulama talimatlarıdır.
Döner sermaye işletmeleri nedir?
Kamu sağlık kurumlarında hizmetlerinin yerine getirilmesi sırasında, sağlık hizmetlerine olan mevcut taleplerin değerlendirilmesi ve devlete ek bir gelir sağlanması amacıyla kurulan ve bu amaçlar doğrultusunda devlet tarafından döner sermaye isimli bir ödenek tahsis edilerek işletilen işletmelere döner sermaye işletmeleri denilmektedir.
Kamu sağlık kurumlarında döner sermaye muhasebesinin tutulmasını zorunlu kılan yasal düzenlemeler nelerdir? Açıklayınız.
Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumların için 209 sayılı Döner Sermaye Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan 106 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkındaki 209 Sayılı Kanun Gereğince İşletme, İdare ve Muhasebe İşlerine Dair Yönetmelik tir. Üniversitelere ait sağlık kurumları için ise 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58. maddesi ile ve buna bağlı olarak çıkarılan,2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliktir. Ayrıca Maliye Bakanlığınca yayınlanan Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği tüm kamu sağlık kurumlarını kapsayan düzenlemeler içermektedir.
Dernek veya vakıflar muhasebesi nedir?
Sağlık kurumlarında Genel Bütçe ve Döner Sermaye bütçeleri ile sağlanma imkânı bulunmayan acil ve zorunlu ihtiyaçları karşılamak ve diğer muhasebe sistemlerine bağlı kalmaksızın harcama yapmak üzere kurulmuş bulunan dernek veya vakıf işletmeleri ne ait muhasebedir.
Taşınır mal muhasebesinin amacı nedir?
Taşınır mal Muhasebesinin amacı, kaynağına ve edinme yöntemine bakılmaksızın kamu idarelerine ait taşınır malların kaydı, muhafazası ve kullanımı ile yönetim hesabının verilmesi, merkez ve taşrada taşınır yönetim sorumlularıyla bunlar adına görev yapacak olanların belirlenmesi ve kamu idareleri arasında taşınırın bedelsiz devrine ilişkin esas ve usulleri belirlemektir.
Taşınır mal muhasebesi hamgi tebliğ ve genelgeler göre yapılır?
Sağlık kurumlarında taşınır mal muhasebesinin tutulmasını zorunlu kılan yasal düzenlemeler, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan Taşınır Mal Yönetmeliği ile bunlara dayanılarak çıkarılan tebliğler, genelgeler ve uygulama talimatlarıdır.
Finansal denetim nedir?
Sağlık kurumunun finansal yönetim kapsamındaki faaliyetlerine sonuçlarını, önceden belirlenmiş amaçlar, kriterler ve standartlara göre tarafsız olarak değerlendirmek ve elde edilen sonuç ve bulguları ilgililere bildirilmesine sağlık kurumlarında denetim denilmektedir.
Finansal denetim kaç başlık altında toplanır?
Denetim üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar; • Devlet Organlarına Göre Sınıflandırma • Denetim Statüsüne (İşlevsel-Fonksiyonel) Sınıflandırma • Denetimin Amacına (Kapsamına) Göre Sınıflandırma
Devlet organına göre denetleme kaç başlık altında incelenir?
Yasama (siyasi) denetimi, yönetsel (yürütme) denetimi, yargı denetimi ve yasama adına denetim olmak üzere dört başlık altında toplanmaktadır.
Yasama denetimi nedir? Kim tarafından yapılır?
Yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde soru, genel görüşme, meclis araştırması, gensoru, meclis soruşturması gibi yollar ve TBMM ihtisas komisyonları tarafından yapılan denetimdir.
TBMM’de komisyonlarından hangileri sağlık kurumları açısından oldukça önemlidir?
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonudur.
Yönetsel (Yürütme) Denetimi yapılış biçimine göre kaça ayrılır?
Hiyerarşik ve örgütsel bazlı denetimler olmak üzere iki başlık altında toplanır.
Hiyerarşik denetimin işleyişi nasıldır?
Üstlerin astlar üzerindeki gözetleme ve kontrol yetkilerini ifade eder. Sağlık kurumlarında başhekimin, hastane müdürünün ve başhemşirenin yaptığı denetimleri örnek olarak verebiliriz.
Yargı denetimi kimler tarafından yapılır?
Yargısal denetim; Anayasa Mahkemesi, adli yargı organları, idari yargı organları, askeri yargı organları ve Sayıştay tarafından yapılmaktadır.
Denetim statüsüne göre sınıflandırma nasıl yapılır? Kısaca açıklayınız.
• İç Denetim: Örgütün kendi personeli olan denetçiler tarafından yapılan denetimdir. • Dış Denetim: Örgütün; kendisi dışında yer alan ve kendisinden bağımsız denetim elemanlarınca denetlenmesidir. Dış denetim kendi içinde iki başlık altında incelenmektedir. o Bağımsız Denetim: Kurumların finansal tablolarının profesyonel denetim hizmeti sunan kişi ya da örgütler tarafından denetlenmesidir. o Kamu Denetimi: Görev ve yetkilerini yasalardan alan kişi ve kurumlarca yapılan denetimdir. (Devlet Denetleme Kurulu) DDK, Başbakanlık Teftiş Kurulu vb.
Denetimin Amacına (Kapsamına) Göre Sınıflandırma nasıl yapılır?
• Finansal Denetim: İşletmenin finansal tablolarının önceden belirlenmiş kriterlere uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği incelenmesidir. • Uygunluk Denetimi: Örgütün mali işlem ve faaliyetlerinin, kurallara veya mevzuata uygunluğunu belirlemek amacıyla yapılan denetimdir. • Performans Denetimi: Örgüt ekonomiklik, verimlilik ve etkililiğini değerlendirmek amacıyla bu faaliyetlerle ilişkili usul ve yöntemlerin uygulanışının gözden geçirilmesini kapsar. • Ekonomik (Bütünleşik) Denetim: Finansal, uygunluk ve performans denetimlerinin birlikte yürütüldüğü ve raporlandığı bir denetim türüdür.
Finansal analiz nedir?
Finansal analiz, işletmelerde tutulan muhasebe kayıtlarının doğal bir sonucu olarak düzenlenen bilanço ve gelir tabloları ile bu amaçla düzenlenen diğer mali tabloları çeşitli analiz tekniklerine tabi tutarak bir yorumda bulunmayı mümkün kılan önemli bir finansman tekniğidir.
Finansal analizin sağladığı kolaylıklar nelerdir?
• Sağlık kurumlarında finansal planların hazırlanmasında, • Sağlık kurumlarının faaliyetlerini denetleme ve değerlendirmede, • Sağlık kurumlarının amaçlarına ulaşıp ulaşmadığını belirlemede, eğer amaca ulaşılmamış ise nedenlerini araştırmada, • Sağlık kurumları faaliyetlerinin verimlilik ve başarı derecesini ölçmede, • Kurumda üretilecek sağlık hizmetleri ve bu hizmetler için izlenecek fiyat politikasını kararlaştırmada, • Sağlık hizmeti üretiminin her aşamasında doğru ve düzeltici kararlar almada kolaylıklar sağlar.
Finansal analiz teknikleri nelerdir?
• Oran analizi tekniği (Rasyo analizi) • Karşılaştırmalı tablolar analizi • Yüzde yöntemi ile analiz tekniği • Eğilim yüzdeleri yöntemi ile analiz tekniği
Oran analizi tekniği nedir?
Finansal tablolarda yer alan iki hesap kalemi arasındaki ilişkinin basit matematiksel ifadesine oran (rasyo) denilmektedir.
Oran tekniği analizinde kullanılan oranlar nelerdir?
Bu teknikle elde edilmiş oranlar; • Uluslararası ortalamalar (Genel kabul görmüş oranlar) ile, • Ulusal oranlar ile • Sektör ortalamaları ile • Endüstri oranları ile • Rakip kurumların oranları ile • Kurumun geçmiş yıllardaki oranları ile • Kurumun ilgili yıldaki diğer oranları ile karşılaştırılarak yorumlanır.
Oran analizi tekniği alt başlıkları nelerdir?
• Likidite Analizine İlişkin Oranlar • Finansal Yapı Oranlarına İlişkin Analizler • Faaliyet (Verimlilik) Oranları • Kârlılık Oranları
Likidite analizine ilişkin oranların amacı nedir?
Sağlık kurumunun kısa vadeli borçlarını ödeme yeteneğini ölçmek ve işletme sermayesinin yeterli olup olmadığını belirlemek amacıyla uygulanır.
Likidite oranları nelerdir?
• Cari oran • Asit-test oranı • Nakit oranı
Sağlık kurumu faaliyetlerinin ne kadarının kısa vadeli yabancı kaynaklar, ne kadarının uzun vadeli yabancı kaynaklar ve ne kadarının özkaynaklar ile finanse edildiğini gösteren oranlar nedir?
Finansal yapı oranlarına ilişkin analizlerdir.
Finansal yapı oranları nelerdir?
• Borçlanma (Finansal Kaldıraç) Oranı • Kısa Vadeli Yabancı Kaynakların Pasif Toplamına Oranı • Uzun Vadeli Yabancı Kaynakların Pasif Toplamına Oranı • Öz Kaynakların Aktif Toplamına Oranı • Kısa Vadeli Yabancı Kaynakların Özkaynaklara Oranı • Borçların Özkaynaklara Oranı • Duran Varlıkların Devamlı Sermayeye Oranı
Kısa vadeli yabancı kaynaklarının tutarı 258,564,484 TL, uzun vadeli yabancı kaynaklarının tutarı 541,435,516 TL ve pasif kaynaklarının toplamı 814,409,431 TL olan bir hastanede borçlanma oranı nedir?
BOKısa vadeli yabancı kaynaklar+Uzun vadeli yabancı kaynaklar /Pasif toplamı BO258,564,484+541,435,516 /814,409,431 BO0,98%98
En sık kullanılan faaliyet oranları nelerdir?
• Stok Devir Hızı • Alacak Devir Hızı • Hazır Değer Devir Hızı • Dönen Varlık (Brüt İşletme Sermayesi) Devir Hızı • Duran Varlık Devir Hızı • Aktif (Toplam Varlık) Devir Hızı • Öz Kaynakların Devir Hızı • Alacakların Ortalama Tahsil Süresi • Ticari Borçların Ortalama Ödeme Süresi
Kârlılık oranının uygulanma amacı nedir? Nasıl değerlendirilir?
Kârlılık oranları sağlık kurumunun faaliyetleri sonucunda yeterli kâr sağlayıp sağlamadığını ölçmeye yarar. Başarı ölçütü oranın yüksek çıkmasıyla doğru orantılıdır.
Kârlılık oranları kaç gruba ayrılır?
Yatırıma Göre Kârlılığı Gösteren Oranlar ve Satışlara Göre Kârlılığı Gösteren Oranlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Öz kaynak kârlılığı oranı nasıl hesaplanır?
ÖKKO Net kâr/Özkaynaklar formülü ile hesaplanır.
Toplam Varlık (Aktif) Kârlılığı Oranı nasıl tanımlanır?
Sağlık kurumunu aktifinde yer alan varlıkların sağlık hizmeti sunumunda ne derece kârlı kullanıldığını belirleyen orandır.
Satışlara göre kârlılığı gösteren oranlar kaça ayrılır? Kısaca açıklayınız.
• Brüt Kâr Marjı Oranı • Faaliyet Kâr Marjı Oranı • Net Kâr Marjı Oranı olmak üzere üçe ayrılır.
Karşılaştırmalı tablolar analizi tekniği nedir?
Sağlık kurumlarının birden fazla dönemlerine ait finansal tablolarının birbirini izleyen dönemler bakımından karşılaştırmalı olarak düzenlenmesi ve bu tablolarda yer alan TL ve % farkların zaman içindeki değişimlerinin hesaplanarak yorumlanmasıdır.
Yüzde yöntemi ile analiz nasıl yapılmaktadır?
Sağlık kurumunun finansal tabloları üzerindeki her hesap kaleminin hem bulunduğu grup itibarı ile hem de genel toplam itibarı ile yüzdelerinin hesaplanarak ayrı sütunlar halinde gösterilmesi esasına dayanır.
İlgili yıl verisi/temel yıl vergisi*100 şeklinde hesaplanan analiz tekniği hangisidir?
Eğilim Yüzdeleri Yöntemi ile Analiz Tekniği’dir.
Genel muhasebe sistemi nedir?
İşletmenin varlıklarını, bu varlıkları nasıl finanse ettiğini gösteren, gelir ve giderlerini genel kabul görmüş muhasebe kavram ve ilkelerine ve ülkenin mali mevzuatına göre doğru ve güvenilir bir biçimde belirlemeyi amaçlayan, bu amacı gerçekleştirmek için uygun bir kayıt ortamı ve düzenine sahip muhasebe
yaklaşımıdır. Kamu kuruluşları ve yatırımcılar başta olmak üzere işletme dışındaki kişi ve kuruluşlara finansal bilgi sunmayı amaçlayan çeşitli muhasebe alt sistemlerini içeren muhasebe sistemidir.
Yönetim muhasebesi sistemi nedir?
Yönetim muhasebesi, işletme yönetimi ile muhasebe arasında köprü işlevi gören muhasebe koludur. İşletme içinde yer alan yöneticilerin ihtiyaç duyduğu finansal bilgileri sağlamak amacı ile kurulmuş olan ve onlara bilgi sağlamaya yönelik alt muhasebe sistemlerini içeren muhasebe sistemidir.
Maaliyet muhasebesi sistemi nedir?
Maliyet muhasebesi, işletmelerin mal veya hizmet üretim faaliyetleri ile ilgili finansal bilgileri, mal veya hizmet üretim maliyetlerinin belirlenmesi için kendine özgü teknikler ile kaydeden ve raporlayan bir finansal bilgi sistemidir.
Maaliyet muhasebesinin başlıca amaçları nelerdir?
Maliyet Muhasebesinin başlıca amaçları; birim maliyetleri tespit etmek, işletme faaliyetlerinde kontrole yardımcı olmak, planlamaya yardımcı olmak ve karar almaya yardımcı olmak şeklinde özetlenebilir.
Maaliyet analizi kavramını açıklayınız.
Maliyet verilerinden yararlanarak, gerçekleşen maliyetlerin değerlendirmesini yapan ve bu
değerlendirmeler sonucunda işletme yöneticilerinin ileride alacakları finansal kararlara ışık tutmaya
çalışan yönetim muhasebesi alt sistemidir.
Finansal tablo analizleri sistemini açıklayınız.
Genel muhasebe, maliyet muhasebesi ve maliyet analizleri alt sistemlerinde oluşan finansal tabloları, çeşitli finansal analiz yöntemleri ile değerlendiren, işletmenin finansal yapısını ölçmeyi ve işletme yöneticilerini ileriye yönelik olarak alacakları kararları yönlendirmeyi amaçlayan yönetim muhasebesi alt
sistemidir.
Sağlık kurumları muhasebe sistemi nedir?
Kamu kurumları ve yatırımcılar gibi sağlık kurumu dışındaki kişi ve kuruluşlara, gelir ve giderleri başta olmak üzere sağlık kurumunun finansal yapısı hakkında bilgiler vermeyi amaçlayan ve çeşitli alt sistemleri içeren muhasebe sistemidir.
Genel-Özel-Mahalli bütçe muhasebe sistemi nedir?
Devletin bütçe kanunları ile sağlık kurumlarına tahsis etmiş bulunduğu bütçeden, fon harcamaya ve harcanan bu fonların kaydının tutulmasına yönelik muhasebe sistemidir.
Türkiye'nin mevcut bütçe sistemi hangi kanunla düzenlenmiştir?
Türkiye’nin mevcut bütçe sistemi 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu ile düzenlenmiştir.
Sağlık kurumlarında finansal denetim kaç başlık altında sınıflandırılmaktadır?
Denetim üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar;
• Devlet Organlarına Göre Sınıflandırma
• Denetim Statüsüne (İşlevsel-Fonksiyonel) Sınıflandırma
• Denetimin Amacına (Kapsamına) Göre Sınıflandırma
Devlet organlarına göre denetim kaç başlık altında toplanmaktadır?
Devlet organlarına göre denetim; yasama (siyasi) denetimi, yönetsel (yürütme) denetimi, yargı denetimi ve yasama adına denetim olmak üzere dört başlık altında toplanmaktadır.
Denetim statüsüne göre yapılan sınıflandırmada yer alan iç ve diş denetim kavramını açıklayınız.
İç Denetim: Örgütün kendi personeli olan denetçiler tarafından yapılan denetimdir.
Dış Denetim: Örgütün; kendisi dışında yer alan ve kendisinden bağımsız denetim elemanlarınca
denetlenmesidir.
Dış denetim kaça ayrılır? Açıklayınız.
Dış denetim kendi içinde iki başlık altında incelenmektedir.
a. Bağımsız Denetim: Kurumların finansal tablolarının profesyonel denetim hizmeti sunan kişi ya da örgütler tarafından denetlenmesidir.
b. Kamu Denetimi: Görev ve yetkilerini yasalardan alan kişi ve kurumlarca yapılan denetimdir. (Devlet Denetleme Kurulu) DDK, Başbakanlık Teftiş Kurulu vb.
Denetim amacına göre sınıflandırmada yer alan denetim türleri nelerdir?
Finansal Denetim: İşletmenin finansal tablolarının önceden belirlenmiş kriterlere uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği incelenmesidir.
Uygunluk Denetimi: Örgütün mali işlem ve faaliyetlerinin, kurallara veya mevzuata uygunluğunu belirlemek amacıyla yapılan denetimdir.
Performans Denetimi: Örgüt ekonomiklik, verimlilik ve etkililiğini değerlendirmek amacıyla bu faaliyetlerle ilişkili usul ve yöntemlerin uygulanışının gözden geçirilmesini kapsar.
Ekonomik (Bütünleşik) Denetim: Finansal, uygunluk ve performans denetimlerinin birlikte yürütüldüğü ve raporlandığı bir denetim türüdür.
Sağlık kurumlarında finansal analiz yöneticilere hangi konularda kolaylık sağlar?
Finansal analiz sağlık kurumları yöneticileri için bir araç olup aşağıdaki konuların gerçekleşmesinde yönetime büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
• Sağlık kurumlarında finansal planların hazırlanmasında,
• Sağlık kurumlarının faaliyetlerini denetleme ve değerlendirmede,
• Sağlık kurumlarının amaçlarına ulaşıp ulaşmadığını belirlemede, eğer amaca ulaşılmamış ise nedenlerini araştırmada,
• Sağlık kurumları faaliyetlerinin verimlilik ve başarı derecesini ölçmede,
• Kurumda üretilecek sağlık hizmetleri ve bu hizmetler için izlenecek fiyat politikasını kararlaştırmada,
• Sağlık hizmeti üretiminin her aşamasında doğru ve düzeltici kararlar almada.
Finansal analiz teknikleri nelerdir?
Değişik yazarlar tarafından farklı sınıflamalar yapılmakla birlikte sıklıkla kullanılan finansal analiz teknikleri dört grupta toplanabilir.
1. Oran analizi tekniği (Rasyo analizi)
2. Karşılaştırmalı tablolar analizi
3. Yüzde yöntemi ile analiz tekniği
4. Eğilim yüzdeleri yöntemi ile analiz tekniği
En sık kullanılan finansal analiz tekniği hangisidir?
Oran analizi tekniği en sık kullanılan finansal analiz yöntemidir.
Oran analizi tekniği ile elde edilen oranlar hangi oranlar ile karşılaştırılarak yorumlanır?
Bu teknikle elde edilmiş oranlar,
• Uluslar arası ortalamalar (Genel kabul görmüş oranlar) ile,
• Ulusal oranlar ile
• Sektör ortalamaları ile
• Endüstri oranları ile
• Rakip kurumların oranları ile
• Kurumun geçmiş yıllardaki oranları ile
• Kurumun ilgili yıldaki diğer oranları ile karşılaştırılarak yorumlanır.
Oran analizi tekniği kaç başlık altında incelenmektedir?
Oran analizi tekniği dört alt başlık altında incelenmektedir.
A. Likidite Analizine İlişkin Oranlar
B. Finansal Yapı Oranlarına İlişkin Analizler
C. Faaliyet (Verimlilik) Oranları
D. Kârlılık Oranları
Cari oran nedir?
Normal şartlar altında sağlık kurumunun kısa vadeli borçlarını ödeme yeteneğinin göstergesidir. Bu orana “İşletme Sermayesi Oranı” adı da verilmektedir. Dönen varlıklar ile kısa vadeli yabancı kaynaklar arasındaki orandır.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 19 Aralık 2024 Perşembe comment 0 visibility 615
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 426
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1234
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1384
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 13 visibility 20395
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25881
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14745
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12680
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12679
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10591