Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim
Sağlık Kurumlarında Finansal Yürütme-Dönen Varlıkların Yönetimi
Sağlık kurumlarında finansal yürütme neyi ifade etmektedir?
Finansal yürütme, aktif ve pasiflerin yönetimini içermektedir. Sağlık kurumlarının varlıkları ile bu varlıkların karşılandığı kaynakların yönetimi ile ilgili faaliyetlerin tümünü kapsamaktadır.
Sağlık kurumlarının varlıkları nasıl gruplandırılır?
Sağlık kurumu varlıkları dönen varlıklar ve duran varlıklardan oluşmaktadır.
Sağlık kurumlarının kaynakları nelerden oluşmaktadır?
Kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özkaynaklardan oluşmaktadır.
Dönen varlıklar neyi ifade etmektedir?
Dönen varlıklar, işletmenin kasada ve bankada tuttuğu paralarla normal koşullarda bir yıl içinde ya da işletmenin normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrilmesi veya tüketilmesi öngörülen varlıklardan oluşmaktadır.
Dönen varlıkların yönetimi hangi aşamalardan oluşur?
Dönen varlıkların yönetimi; nakit ve nakit benzeri varlıkların yönetimi, alacakların yönetimini ve stokların yönetimini kapsamaktadır.
Paranın zaman değeri kavramını açıklayınız
Paranın zaman değeri kavramı; gelecekte elde edilecek paranın, bugün elimizdeki aynı miktar parayla eşdeğer olmadığını ifade eder. Diğer bir ifadeyle bugünkü 100 TL ile üç sene sonraki 100 TL arasında bir değer farkı olacaktır. Bu durum paranın zaman değeri kavramı ile açıklanır.
Paranın zaman itibariyle değerini farklılaştıran olgu nedir?
Paranın zaman itibariyle değerini farklılaştıran olgu faiz oranıdır.
Basit faiz türünü açıklayınız
Basit faiz, anapara üzerinden sadece bir kez hesaplanan faiz türüdür. Belirli bir vade sonunda elde edilen faiz anaparaya eklenip tekrar bankaya yatırılmıyorsa, diğer bir ifadeyle faize faiz işletilmeyip, sadece anapara değerlendiriliyorsa bu durumda basit faiz hesaplaması kullanılır.
Basit faiz hesaplamasında faiz tutarı nasıl hesaplanır?
Basit faiz hesaplamasında faiz tutarı, anaparanın (yatırılacak paranın bugünkü değerinin) faiz oranı ve vade ile çarpılması ile bulunur.
Yıllık basit faiz tutarı hangi formülle hesaplanır?
Faiz tutarı Anapara x Vade x Faiz yüzdesi / 100
Aylık basit faiz tutarı hangi formülle hesaplanır?
Faiz tutarı Anapara x Vade x Faiz yüzdesi / 1200
Günlük basit faiz tutarı hangi formülle hesaplanır?
Faiz tutarı Anapara x Vade x Faiz yüzdesi / 36000
Gelecek değer nedir?
Gelecek değer (GD), belli bir faiz oranı üzerinden bugünden yatırılan paranın (anaparanın) vade sonunda ulaşacağı toplu değerdir (Anapara + faiz).
Bileşik faiz türünü açıklayınız
Bileşik faiz, kazanılmış faizlerin de anaparaya eklenerek faizin de faizinin hesaplandığı bir faiz türüdür. Bir sonraki dönemde anapara, önceki dönemde elde edilen faiz kadar arttığından elde edilen faiz de daha fazla olmaktadır ve değer bir sonraki döneme (1+i) oranında artarak gitmektedir.
Bileşik faiz türünde gelecek değer hangi formülle hesaplanır?
Gelecek değer Anapara x (1+ Faiz oranı)Vade
Gelecek değer faktörü nedir?
Gelecek değer faktörü (GDF) bugünkü 1 TL’nin istenilen herhangi bir dönemdeki değerini ifade eder.
Bugünkü değer nedir?
Bugünkü değer (BD), belirli bir faiz oranı üzerinden yatırılmış olan ve gelecekte elde edilmesi beklenen belli bir tutarın bugüne indirgenmiş (peşin) değeridir.
Bugünkü değer faktörü nedir?
Bugünkü değer faktörü (BDF), gelecekte elde edilecek olan 1 TL’nin çeşitli faiz oranları üzerinden bugünkü değerini ifade eder.
Anüite (taksit) nedir?
Belli bir sürede eşit zaman aralıklarında, eşit miktarda gerçekleşen nakit akışlarına anüite (taksit) denir
Gelecek Değer Faktörü Anüite (GDFA) nedir?
Her dönemin sonundaki 1 TL’lerin istenilen herhangi bir dönemin sonundaki değerini ifade etmektedir.
Anüite formülünün uygulanabilmesi için gereken şartlar nelerdir?
Anüite formülünün uygulanabilmesi için; zaman aralıklarının eşit olması, yatırılan tutarların eşit olması ve iskonto oranının vade sonuna kadar değişmemesi gerekmektedir.
Bugünkü Değer Faktörü Anüite (BDFA) nedir?
Belli bir dönem boyunca her dönem sonunda yapılan her 1 TL ödemenin belli bir faiz oranı üzerinden bugünkü değerini ifade eder.
Anüitelerde hangi tip taksitler bulunur, açıklayınız.
Anüitelerde olağan taksit ve peşin taksit olmak üzere iki tür taksit bulunmaktadır. Olağan taksitler, dönem sonu taksitlerini; peşin taksitler ise dönem başı taksitlerini ifade etmektedir.
Paranın zaman değeri hesaplamalarında bulunan üç unsuru yazınız
Paranın zaman değeri hesaplamalarında üç unsur olduğu görülmektedir. Bunlar; para, zaman ve iskonto (faiz) oranıdır.
Paranın zaman değeri hesaplamalarında kullanılan unsurlardan birinin artması bugün ve gelecek değerlerinde nasıl bir değişiklikle sonuçlanır?
Eğer geleceğe yönelik bir hesaplama yapılmakta ise, bu unsurlardan birinin artması gelecekteki değeri arttıracaktır; bugüne yönelik bir hesaplama yapılmakta ise, unsurlardan birinin artması bugünkü değeri azaltacaktır
İşletme (çalışma) sermayesi nedir?
İşletme (çalışma) sermayesi, sağlık kurumlarının faaliyetlerinin sürdürülmesi amacıyla kullanılan ve kısa sürede paraya dönüşme özelliğine sahip varlıkları ifade etmektedir.
İşletme sermayesi hangi özellikteki varlıklardan oluşur, muhasebede nasıl adlandırılır?
Bir yıl içerisinde paraya (nakde) dönüşebilen varlıklardan oluşan işletme sermayesi, muhasebede dönen varlıklar (cari varlıklar, cari aktifler) şeklinde adlandırılmaktadır.
İşletme sermayesinin varlık unsurları nelerdir?
Dönen varlıklar olarak, işletme sermayesi unsurları; hazır değerleri, menkul kıymetleri, ticari alacakları, diğer alacakları, stokları, yıllara yaygın inşaat ve onarım maliyetlerini, gelecek aylara ait gelir ve gider tahakkuklarını ve diğer dönen varlıkları kapsamaktadır.
İşletme sermayesi yönetimi neleri kapsamaktadır?
İşletme sermayesi yönetimi; nakdin, pazarlanabilir senetlerin (menkul kıymetlerin), alacakların, stokların ve diğer dönen varlıkların yönetimini kapsamakla beraber daha geniş biçimiyle kısa vadeli borçların yönetimini de içine alır.
Brüt işletme sermayesi nedir?
Brüt işletme sermayesi, sağlık kurumlarının sahip oldukları dönen varlıklarıdır.
Net işletme sermayesi nedir?
Net işletme sermayesi, dönen varlıklar ile kısa vadeli borçlar arasındaki farktır.
Sağlık kurumlarında işletme sermayesi yönetimi ile ilgili politikaların temelinde bulunan iki odak noktası nedir?
Sağlık kurumlarında işletme sermayesi yönetimi ile ilgili politikaların temelde iki odak noktası bulunmaktadır. Bunlar; işletme sermayesi tutarının ne olacağı ve bu tutarların nasıl finanse edileceğidir.
İşletme sermayesinin finanslaması hangi temel stratejilere dayanmaktadır?
İşletme sermayesinin finanslaması üç temel stratejiye dayanmaktadır; dengeli finanslama stratejisi, ihtiyatlı finanslama stratejisi ve atılgan finanslama stratejisi.
Dengeli finanslama stratejisini açıklayınız
Dengeli finanslama stratejisinde, sağlık kurumunun duran varlıkları ve işletme sermayesinin süreklilik gösteren kısmı uzun vadeli kaynaklarla; işletme sermayesinin dalgalanma gösteren kısmı olan işletme sermayesi unsurları ise kısa vadeli kaynaklarla finanse edilir. Bu stratejide kaynakların sağlandığı süre ile varlıkların paraya çevrilme zamanları uyumlu olmaktadır. Bu alternatifte likidite riski oldukça düşük düzeydedir ancak uzun vadeli kaynak kullanılması nedeniyle kaynak maliyeti yükseldiğinden karlılık düşüktür.
İhtiyatlı finanslama stratejisini açıklayınız
İhtiyatlı finanslama stratejisinde, sağlık kurumunun sahip olduğu tüm varlıklar diğer bir ifadeyle duran varlıklar ve işletme sermayesi uzun vadeli kaynaklarla finanse edilmektedir. Likidite riskinin en düşük ancak maliyetin en yüksek ve dolayısıyla karlılığın da en düşük olduğu stratejidir.
Atılgan finanslama stratejisini açıklayınız
Atılgan finanslama alternatifi, işletme sermayesinin hem dalgalanan hem de süreklilik gösteren kısımlarının diğer bir ifadeyle işletme sermayesinin tümünün kısa vadeli yabancı kaynaklarla finanse edildiği bir stratejidir. En görünür avantajı, kısa vadeli yabancı kaynak kullanımı nedeniyle kaynak maliyetinin düşük olmasıdır ki, bu da karlılığı arttırır. Buna karşılık diğer stratejilere göre daha risklidir çünkü likidite derecesi düşüktür.
İşletme sermayesi unsurlarını genel olarak sınıflayınız.
Unsurlar genel olarak nakit, nakit benzeri varlıklar, alacaklar, stoklar ve diğer dönen varlıklar olarak sınıflandırılır.
Sağlık kurumları işletme sermayesini finanslama stratejisini belirlerken nelere dikkat etmektedir?
Sağlık kurumlarının işletme sermayesini finanslama kararında hangi stratejiyi benimseyeceği, kaynaklar arasında yapacağı tercihlere bağlıdır. Sağlık kurumları, işletme sermayesinin finansmanında kaynak seçimini yaparken; varlık ve kaynaklar arasındaki uyumu, kaynak maliyetini ve riskini, finansal kaldıraçtan yararlanma durumunu, fonların kullanımı sırasında esnekliği, kontrol ve yönetim yetkilerini paylaşma konusundaki isteğini ve rahat ve elverişli şekilde fon bulabilme konusundaki zamanlamasını göz önüne alarak karar vermek durumundadır.
İşletme sermayesi unsurlarından anahtar role sahip olan unsur hangisidir?
İşletme sermayesi unsurları içerisinde nakitler anahtar role sahiptirler.
İşletme sermayesi unsurlarından nakitlerden sonra paraya dönüşüm hızı en yüksek olan varlık grubu nedir?
Nakit benzeri varlıklardır. Bunlar, doğrudan nakit olarak kasa veya bankada tutulmayıp çeşitli menkul kıymetlere yatırılan kısa sürede nakde dönüşümü kolay olan varlıklardır.
Sermaye unsurlarından stoklar neleri kapsar?
Stoklar, sağlık hizmetinin kesintisiz sunulması için sağlık kurumunda tutulan ilaç ve tıbbi malzeme, laboratuvar malzemesi gibi varlıklardır.
Stokların paraya dönüşümünü değerlendiriniz
Sağlık kurumlarının hizmet sunumundan bağımsız olarak dışarıya ilaç ve tıbbi malzeme satma imkânı bulunmamaktadır. Bu nedenle sağlık kurumlarında stokların paraya dönüşümü sağlık hizmeti sunumu ile paralel gitmektedir.
Sağlık kurumlarında işletme sermayesi döngüsü nasıl gerçekleşmektedir?
Sağlık kurumlarında işletme sermayesi döngüsü, nakitle başlamakta, nakitler ilaç ve tıbbi sarf malzemelerinin alımı ve diğer üretim girdilerinin tedariki ve kullanımı ile sağlık hizmetine dönüşmekte, sağlık hizmeti üretimi ve sunumu aynı anda gerçekleşmekte, alacaklar ortaya çıkmakta, alacakların tahsil edilmesi ile de alacaklar nakte dönüşerek döngü tamamlanmaktadır.
Sağlık kurumlarında üretim ve satış (hizmet sunumu) eş zamanlı gerçekleşmesinin nedeni nedir?
Hizmetin stoklanması mümkün olmadığından, hizmet işletmelerinde mamul stoğu bulunmamaktadır. Bu nedenle sağlık kurumlarında üretim ve satış (hizmet sunumu) eş zamanlı gerçekleştirilmektedir. İşletme sermayesi yönetiminde sağlık kurumlarının stok unsurlarını ilaç ve tıbbi sarf malzemeler diğer bir ifadeyle ilk madde ve malzemeler oluşturmaktadır.
İşletme sermayesi yönetiminin sağlık kurumları açısından önemi nedir?
İşletme sermayesi, sağlık kurumlarının verimli ve tam kapasite ile çalışabilmesinde, hayati öneme sahip olan sağlık hizmetlerinin kesintisiz şekilde sunulabilmesinde, yükümlülüklerini karşılayamama riskini azaltarak mali yönden zor duruma düşmesini önlemede, faaliyetlerin karlı ve verimli bir şekilde yürütülmesinde büyük önem taşımaktadır.
Sağlık kurumlarında nakit ve nakit benzeri varlıkların yönetiminin temel amacı nedir?
Nakit ve nakit benzeri varlıkların yönetiminin temel amacı, sağlık kurumlarının likiditesini, kurumun firma değerini yükseltecek biçimde düzenlemektir.
Sağlık kurumlarında nakit yönetimini tanımlayınız
Nakit yönetimini, nakit giriş ve çıkışlarını tahmin etmek, elde tutulacak optimum nakit miktarını saptamak, nakit girişlerini hızlandırırken nakit çıkışlarını yavaşlatmak ve nakit mevcudunu en iyi şekilde değerlendirmek şeklinde tanımlayabiliriz
Sağlık kurumlarındaki finansal yöneticinin nakit ve nakit benzeri varlıkların yönetim fonksiyonunu yerine getirirken alması gereken kararlar nelerdir?
• Planlama dönemi içerisinde sağlık kurumunun nakit açığı ve nakit fazlasını tahmin etmek, • Bulundurulması gereken optimum nakit miktarını saptamak, • Nakit yetersizliği karşısında sağlanacak ek nakdin maliyetini belirlemek, • Nakit girişlerini hızlandırıcı, nakit çıkışlarını yavaşlatıcı önlemler almak, • Nakit mevcudunun kasa, banka ve menkul kıymetler arasındaki dağılımını belirlemek
Sağlık kurumunun bulunduracağı nakit tutarını etkileyen faktörler nelerdir?
• Sağlık kurumunun büyüklüğü • Sağlık kurumu organizasyonunun merkezileşmiş ya da merkezileşmemiş olması • Sağlık kurumu hizmetlerinin genel yapısı • Muhasebe ve denetim fonksiyonunun yapısı
Sağlık kurumunun ana nakit bulundurma amaçları nelerdir?
Genellikle, işlem, ihtiyat ve spekülasyon olmak üzere üç amaç için nakit bulundurulmaktadır.
İşlem amacıyla bulundurulan nakit hangi unsurlara kaynak olarak kullanılır?
İşlem amacıyla bulundurulan nakit, sağlık kurumlarının günlük faaliyetleri sırasında gereken ödemeleri için kullanılan nakitlerdir. Sağlık kurumları, sundukları sağlık hizmeti ile ilgili ilk madde ve malzemelerin veya girdilerin satın alınması, çalışanların ücretlerinin ödenmesi, genel giderler için harcama yapılması, duran varlıkların satın alınması gibi çeşitli işlemler nedeniyle nakit bulundurma ihtiyacı içerisindedirler.
İhtiyat amaçlı nakit bulundurulmasının sebebi nedir?
İhtiyat nedeni ile nakit bulundurulması, mevsimlik veya dönemsel dalgalanmalara, olağanüstü olaylara karşı hazırlıklı olmak amacıyla nakit tutulmasını ifade etmektedir.
Spekülasyon amacıyla bulundurulan nakit hangi amaçlar için kullanılır?
Spekülasyon amacıyla nakit bulundurma ise, beklenmeyen fiyat artışlarından yararlanarak kazanç elde etmek amacıyla nakit bulundurmalıdır. Spekülatif amaçlı olarak elde bulundurulan bu nakitler, sağlık kurumlarının elverişli koşullarda satın alma yapabilmeleri, avantajlı iş ve yatırım imkanlarının kaçırılmaması ve alış iskontolarından yararlanılması gibi amaçlar için kullanılırlar.
Sağlık kurumlarının nakit bulundurmanın yararları nelerdir?
1. Günlük işlemlerin gerektirdiği ödemeleri eksiksiz şekilde karşılamak. 2. Beklenen ödemeleri zamanında yapmak. 3. Beklenmedik olaylara karşı hazırlıklı olmak. 4. Olağanüstü nakit ödemelerini yapabilmek (zarar, tazminat ödemeleri gibi). 5. Alışlarda nakit iskontosundan faydalanmak. 6. Bankalardan ve diğer finansman kuruluşlarından kolaylıkla kredi temin etmek. 7. Ortaya çıkabilecek karlı iş olanaklarını ve yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek.
Sağlık kurumlarında nakit bulundurmanın sakıncaları nelerdir?
1. Sağlık kurumları likit fon tutmakla, bu fonları karlı yatırım alanlarında kullanma olanağından yoksun kalmaktadır. Nakit bulundurmanın önemli bir fırsat (alternatif) maliyeti vardır. 2. Elde bulundurulan nakitler, kısa vadeli borçların ödenmesinde kullanılarak fonlama riskinin azaltılmasını ve faiz tasarrufunu sağlayabilir. 3. Sağlık kurumunun elinde bulundurduğu nakde aşırı ölçüde bağlı bulunması, kısa süreli finansman piyasalarından uzaklaşmasına, bu durum da ihtiyaç halinde para piyasasından fon temin edememesine neden olabilir.
Finansal yöneticinin bulundurulacak likit fonların optimum tutarlarının belirlenmesinde kullandığı yöntem tipleri nelerdir, çözüme ulaşma açısından kıyaslayınız.
Pratik yöntemler olan basit metotlarla ya da matematiksel karar metotları kullanılarak çözüm aranmaktadır. Basit metotlar pratik olma gibi avantajlı yönlerinin bulunmasına karşılık soruna doğru çözüm getirdikleri tartışma konusudur. Optimum nakit tutarının saptanmasına yönelik gerçekçi çözümler matematiksel modeller kullanılarak bulunabilmektedir.
Sağlık kurumlarının bulundurmaları gereken nakit tutarını belirlemesi ile ilgili uygulamada kullanılan pratik yöntemler nelerdir?
1. Sağlık kurumunun en az 15 günlük hizmet sunum tutarına eşit miktarda nakit bulundurması. 2. Sağlık kurumunun kısa vadeli borçlarının belirli bir oranını karşılayacak nakdi bulundurması. 3. Sağlık kurumunun belirli bir süredeki nakit çıkışını karşılayacak nakdi bulundurması
Baumol modelinin amacı nedir?
Baumol Modeli’nin amacı, sağlık kurumlarının faaliyetini yürütebilmesi için her seferinde borç alacağı veya diğer kullanım alanlarından çekeceği likit fonların optimum tutarını belirlemektir. Diğer bir ifadeyle model, her iki nakit maliyetinin kesiştiği optimum noktayı bulmayı hedefler.
Optimum nakit tutarının saptanmasına yönelik kullanılan matematiksel modeller nelerdir?
Baumol modeli, Beranek modeli ve Miller-Orr modeli.
Baumol modelinin işleyişini anlatınız.
Nakit maliyetlerini; nakit bulundurma ve nakit tedarik maliyetleri olarak ikiye ayırarak inceleyen modeldir. Fırsat maliyeti olarak da adlandırılan nakit bulundurma maliyetleri, nakdin maliyetine bağlı olarak bulundurulacak tutarla orantılı olarak artmaktadır. Nakit tedarik maliyetleri ise, tedarik edilen miktar ve tedarik süresiyle birlikte artış veya azalışlar göstermektedir.
Baumol modelinin temel varsayımları nelerdir?
• Sağlık kurumunun gelecekte belli bir zaman süresi içerisinde ihtiyaç duyacağı nakit miktarı bilinmektedir. • Sağlık kurumunun ihtiyaç duyacağı nakitler her defasında borç alınarak ya da kurumun diğer kullanım alanlarındaki likit fonlar çekilerek karşılanacaktır. • Toplam nakit ihtiyacı eşit zaman aralıklarında ve eşit tutarlarda kullanılabilecektir. • Eşit tutarlar ile borç alma veya eşit tutarlar ile diğer fonların nakit olarak çekilmesi halinde katlanılacak maliyetler sabit olacaktır. • Nakitler yalnızca işlem amacıyla elde bulundurulacak ve ihtiyat veya spekülasyon amacı ile kullanılmayacaktır.
Beranek modelini anlatınız
Beranek geliştirdiği modelle, mevcut fonların ne kadarının nakit olarak tutulması, ne kadarının menkul kıymetlere yatırılması sorununa optimal bir çözüm getirmek istemiştir. Modelde nakit ödemeleri, nakit girişlerine nazaran daha fazla kontrol edilmektedir. Sağlık kurumuna para girişlerinin devamlı olduğu, nakit ödemelerinin ise kontrol altında bulundurularak belirli günlerde ve büyük tutarlarda yapıldığı varsayımı ile hesaplama yapılmaktadır. Bu varsayımlar altında para girişleri kolaylıkla tahmin edilmekte ve ödemeler kontrol altına alındıktan sonra fazla fonlar menkul kıymetlere yatırılmaktadır. Modelin esası, menkul kıymetlerden sağlanacak getiriler ile nakit bulundurma maliyetlerinin eşit olduğu noktaya kadar nakdin menkul kıymetlere yatırılabileceğidir. O noktada nakit yönetimi optimal olmaktadır.
Miller-Orr modelinin işleyişini anlatınız.
Miller-Orr modeli, firmaların net nakit akışlarının rastlantısal olacağı ve gözlem sayısı arttıkça, net nakit akışlarının normal dağılım göstereceği varsayımı altında geliştirilmiştir. Model, pazarlanabilir menkul kıymetlerle nakit arasındaki karşılıklı aktarmaların zaman ve tutarını belirlemek için düzenlenmiştir.
Miller-Orr modelinin amacı nedir?
Model, hedef nakit seviyesine bağlı olarak elde bulundurulacak nakit düzeyini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Nakit ve nakit benzeri varlıkların yönetiminde etkililiği arttırmak amacıyla sağlık kurumları tarafından alınabilecek başlıca önlemler nelerdir?
• Nakit devir hızını arttırmak. • Tahsilat ile fonların kullanımı arasındaki zaman aralığını kısaltmak. • Çok sayıda banka ve banka şubesi ile çalışmak yerine, para alımı ve ödemelerini belirli banka veya banka şubelerinde toplamak. • Nakit giriş ve çıkışları arasında zaman uyumu sağlamak. • Ödemeleri haftanın belirli gününde merkezden yapmak. • Peşin ödemeler konusunda dikkatli davranmak ve olabildiğince kaçınmak. • Yatırım harcamalarında öncelik analizi yaparak acil olmayanları ertelemek. • Haftalık hatta daha kısa süreli nakit giriş ve çıkışlarını gösteren nakit bütçeleri hazırlamak.
Alacaklar en yaygın olarak hangi biçimlerde sınıflandırılmaktadır?
En yaygın sınıflandırmalar; vadelerine göre, niteliklerine göre ve vergi usulüne göre yapılan sınıflandırmalardır.
Vadelerine göre alacakları sınıflandırarak açıklayınız.
Vadelerine göre sınıflandırmalar, kısa vadeli ve uzun vadeli alacaklar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kısa vadeli alacaklar, bir yıl veya daha kısa süre içerisinde tahsil edilebilecek alacaklardır, uzun vadeli alacaklar ise, bir yıldan daha uzun süre içerisinde tahsil edilebilecek alacaklardır.
Niteliklerine göre alacaklar nasıl sınıflandırılır, bunlar nelerden oluşur?
Niteliklerine göre alacaklar; ticari alacaklar ve diğer alacaklardır. İşletmenin ana faaliyet konusu ile ilgili ticari ilişkileri nedeniyle ortaya çıkan, senetli ve senetsiz alacaklar ile verilen depozito ve teminatlar ticari alacakları oluşturur. Herhangi bir ticari nedene dayanmaksızın ortaya çıkan senetli ve senetsiz alacaklar diğer alacakları oluşturur.
Vergi usulü açısından alacakları sınıflandırınız.
Vergi usulü açısından ise alacaklar normal alacaklar, şüpheli alacaklar, değersiz alacaklar ve vazgeçilen alacaklar olmak üzere dört grupta incelenmektedir.
Sağlık kurumlarında alacaklara yapılacak yatırımı ve alacakların düzeyini etkileyen faktörler nelerdir?
• Üretilen sağlık hizmetinin türü ve değerinin yüksekliği • Üretilen sağlık hizmetinin mevsimlere göre farklılık arz etmesi • Sağlık kurumunun büyüklüğü • Genel ekonomik yapı • Sağlık kurumları arasında rekabetin varlığı • Sağlık kurumunun kredi politikası ile ilgili uygulamaları • Sağlık kurumunun iskonto politikası ile ilgili uygulamaları • Sağlık kurumunun tahsilât politikası ile ilgili uygulamaları • Finansal çevrede alacak senetlerinin nakde dönüşüm olanaklarının varlığı • Sağlık kurumlarında finansal büro faaliyetlerinin etkililiği
Sağlık kurumları alacak yönetimi sürecinde hangi düzenlemeleri esas alır?
Sağlık kurumlarının alacak yönetimi sürecinde uymaları gereken, SGK’nın sağlık hizmeti bedellerinin ödenmesine yönelik olarak yaptığı iki temel düzenleme bulunmaktadır. Bunlar SGK tarafından yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve fatura inceleme usul ve esaslarıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) neler yer almaktadır?
• Sağlık hizmeti sunucuları, • Sağlık hizmeti sunucularına müracaat ve yükümlülükler, • Tedavi hizmetleri temini ve ödeme esasları, • Yol ve gündelik giderleri, • Tıbbi malzeme temini ve ödeme esasları, • Faturalandırma ve ödemeye yönelik ayrıntılı düzenlemeler yer almaktadır.
Sunulan sağlık hizmetlerine ilişkin bilgiler ile karşılığı ödeme işlemlerinin yapıldığı sistem nedir?
Elektronik ortamda MEDULA sistemidir
Sağlık kuruluşlarında alacaklara bağlanan fonların nakde dönüştürülebilmesinde uygulanan başlıca finansal teknikler nelerdir?
Alacakların iskonto ettirilmesi, factoring ve forfaitingdir.
Alacakların iskonto edilmesi tekniğini açıklayınız.
Alacakların iskonto ettirilmesi işleminde, sağlık kuruluşunun senetli alacakları, cari piyasa iskonto oranları üzerinden iskonto ettirilerek bir banka tarafından alınmaktadır. Ödenmeyen alacaklar sağlık kuruluşu tarafından bankaya ödenir.
Factoring işlemi nedir?
Factoring, kredili satıştan doğan vadeli alacakların factor adı verilen finansal kuruluşlara peşin bedelle, belirli bir iskontoya tabi tutularak satılması işlemidir.
Factoring işleminde alacakların vadeleri azami olarak kaç gündür?
Factoringe konu olan alacakların vadeleri genelde azami 180 gündür.
Forfaiting işlemi nedir?
Forfaiting; genellikle uluslararası işlemlerde, vadeli mal veya hizmet ihracatından doğan ve bedeli belirli bir ödeme planına bağlı olarak tahsil edilebilecek alacakların bir banka veya bu alanda uzman bir finans kuruluşu tarafından rücu edilemez biçimde satın alınması işlemidir.
Alacakların yönetiminde etkinliğin arttırılmasına yönelik olarak sağlık kurumları tarafından alınabilecek başlıca önlemler nelerdir?
• Kredili satış koşullarının sağlık kurumları açısından daha elverişli hale getirilmesi • Kredi taleplerinde risk analizlerinin yapılması • İskonto politikalarının uygulanması • Alacakların tahsilinin hızlandırılması • Tahsilat politikası tekniklerinden yararlanılması • Banka kredi kartları ile tahsilat yönteminden yararlanılması • Büro hizmetlerinin hızlandırılması • Alacakların izlenmesi • Şüpheli alacakların ayıklanması • Alacakların sigorta edilmesi • Satış elemanlarının tahsilat sürecine katılması • Alacakların değerlemesi • SUT ve fatura usul ve esaslarının düzenli takip edilmesi
Stokları Türkiye Muhasebe Standartları’na göre tanımlayınız.
Stoklar, Türkiye Muhasebe Standartları’nda, işin normal akışı içinde satılmak için elde tutulan; satılmak üzere üretilmekte olan; ya da üretim sürecinde ya da hizmet sunumunda kullanılacak ilk madde ve malzemeler şeklinde bulunan varlıklardır şeklinde tanımlanmıştır.
Stoklar içerisine hangi unsurlar dahil edilir?
İşletmelerin üretim ve satış faaliyetlerinde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, ilk madde ve malzeme, yarı mamul, mamul, ticari mal, yan ürün, artık ve hurda gibi varlıklar stoklardır.
Sağlık kurumlarında hangi stok varlıkları bulunmaz?
Sağlık kurumları hizmet üreten işletmeler oldukları için stokları içerisinde yarı mamul ve mamuller yer almamaktadır.
Sağlık kurumlarında bulunan stok varlıkları nelerdir?
Sağlık kurumları için, ilaçlar, tıbbi sarf malzemeleri, laboratuvar kitleri, radyoaktif malzemeler ilk madde ve malzeme stoklarına; özel hastanelerde protez ve ortezler ticari mallara; eğitim hastanesi niteliğindeki hastanelerin ürettiği eğitim hizmetleri yan ürünlere örnek olarak verilebilir.
Stok yönetiminde nelere dikkat edilmelidir?
Üç nokta dikkat gerektirir; stok unsuru işletme varlıkları içerisinde önemli bir orana sahiptir; stokların likiditesi diğer işletme sermayesi unsurlarına göre daha düşük olduğundan stok yönetiminde yapılan hataların düzeltilmesi zaman alabilir; stok düzeyindeki dalgalanmaların önemli ekonomik etkileri vardır.
Sağlık kurumlarında stok türleri nelerdir?
Tıbbi stoklar ve diğer stoklardır.
Tıbbi stoklar hangi varlıklardan oluşur?
İlaçlar, tıbbi sarf malzemeleri, laboratuvar malzemeleri, tıbbi gazlar, radyoaktif malzemeler ve diğer tıbbi sarf malzemelerden oluşur.
Diğer stoklar hangi varlıklardan oluşur?
Büro malzemeleri, temizlik malzemeleri, ısıtma malzemeleri, akaryakıt ve yağlar, yiyecek malzemeleri, teknik bakım ve onarım malzemeleri ve diğer malzemelerden oluşur.
Sağlık kurumlarında bulundurulacak ilk madde ve malzeme stoklarının miktarını etkileyen faktörler nelerdir?
• Planlanan poliklinik ve klinik hizmet üretim miktarları • Sağlık hizmeti üretiminin mevsimsel özellikleri • Emniyet stok miktarı • Fiyat iskontolarının çekiciliği • İlaç ve tıbbi malzeme fiyatları ile ilgili beklentiler • İlk madde ve malzemelerin miadı • Stok yatırımlarını karşılayacak finansman imkanları ve kaynağın maliyeti • Stoklara ilişkin depolarının kapasitesi
Stok bulundurma maliyetleri nelerden oluşur?
Stok bulundurma maliyetleri, stok bedelleri, tedarik (sipariş) maliyetleri ve bulundurma maliyetlerinden oluşmaktadır.
Stok tedarik maliyetleri hangi giderleri içerir?
Malların tedariki ile ilgili olarak ödenen ücretler, yazılı ve her türlü haberleşme giderleri, sözleşme giderleri, eksper ücretleri, kalite kontrol analizleri ile ilgili harcamaların tümü tedarik (sipariş) maliyetinin unsurlarıdır.
Stok bulundurmama maliyetleri nelerdir?
Stok yetersizliği nedeniyle karşılaşılması muhtemel olan kayıplardır. Bu maliyetleri; stok bulundurmama nedeniyle hizmet üretiminde gecikme, üretimin gecikmesi nedeniyle taahhütlerin yerine getirilememesi, geciken üretim nedeniyle muhtemel gelirlerin elde edilememesi, hizmet üretimin durması halinde sabit giderlere katlanılma durumu, hizmet üretiminin durması nedeniyle talep azalması ve müşteri kaybı, taahhütlerin yerine getirilememesi nedeniyle alınan cezalar olarak belirtebiliriz.
En uygun (optimum) stok seviyesinin hesaplanması neden önemlidir?
Stokların fazla miktarda bulundurulması sağlık kurumlarına, faaliyetlerini yerine getirme açısından bir rahatlık tanımaktadır. Ancak bulundurulan her stoğa bağlı olarak bulundurma maliyetleri de artacaktır. Fazla maliyetten kurtulmak amacıyla stok bulundurmaktan kaçınılması ise siparişlerin küçük partiler halinde sık sık verilmesini gerektirecek bu da sipariş maliyetinin artmasına sebep olacaktır. Bu nedenle, stok bulundurma maliyetleri ve stok bulundurmama maliyetlerinin dengelenerek en uygun (optimum) stok seviyesinin hesaplanması gerekmektedir. Optimum stok seviyesinin belirlenerek stokların yönetilmesi, firma değerinin artmasında önemli rol oynayacaktır.
En uygun stok seviyesi nedir?
En uygun stok seviyesi, stok maliyetlerinin en düşük olduğu noktadaki stok miktarıdır.
Stok miktarı ile sipariş maliyeti ve bulundurma maliyetleri arasında nasıl bir ilişki vardır?
Stok miktarı ile sipariş maliyeti arasında ters; bulundurma maliyetleri ile arasında doğru yönde bir ilişki bulunmaktadır.
Ekonomik sipariş miktarı nedir?
Ekonomik sipariş miktarı, stok miktarları, stokların sipariş maliyetleri ve stok bulundurma maliyetleri arasındaki ilişkiden yararlanarak optimum stok miktarının bulunmasına yönelik bir yöntemdir.
Ekonomik satış miktarı hangi yöntemlerle hesaplanır?
Ekonomik sipariş miktarının hesaplanmasında tablolama yöntemi ve matematiksel yöntem olmak üzere iki temel hesap yöntemi kullanılmaktadır.
Stok yönetiminde etkinlik sağlanabilmesi için sağlık kurumları yöneticilerince uygulanabilecek yöntemler nelerdir?
1. Yanlış satın alma politikalarını önlemek için sağlık kurumu bünyesinde Satın Alma Planlama Biriminin kurulması 2. Stok türleri için sağlık kurumunda standardizasyon çalışmalarının geliştirilmesi (İhtiyaca yönelik satın alma) 3. Satın alma sonrasında stokların sipariş miktarlarının izlenmesi 4. Stok yönetimi ile ilgili birimler arasında koordinasyonun sağlanması 5. Toplam Kalite Yönetimi tekniklerine ait uygulamaların stok yönetimi politikalarına uygulanması 6. Karar verme yöntemlerinin ve maliyet hacim kar analizlerinin kullanılması 7. Finansal tablo analizleri ile stok politikalarının denetimlerinin yapılması
Finansal yürütme ne demektir?
Finansal yürütme, aktif ve pasiflerin yönetimini içermektedir. Diğer bir ifadeyle finansal yürütme, sağlık kurumlarının varlıkları ile bu varlıkların karşılandığı kaynakların yönetimi ile ilgili faaliyetlerin tümünü kapsamaktadır
Sağlık kurumlarının varlıkları nelerden oluşmaktadır?
Sağlık kurumlarının varlıkları, dönen varlıklar ve duran varlıklardan; kaynakları ise kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özkaynaklardan oluşmaktadır
Finansal yürütme kaç bölümden oluşmaktadır?
Finansal yürütme fonksiyonu; dönen varlıkların yönetimi, duran varlıkların yönetimi ve kaynakların yönetimi olarak üç ayrı bölümden oluşmaktadır.
Dönen varlıkları oluşturan unsurlar nelerdir?
Dönen varlıklar, işletmenin kasada ve bankada tuttuğu paralarla normal koşullarda bir yıl içinde ya da işletmenin normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrilmesi veya tüketilmesi öngörülen varlıklardan oluşmaktadır.
Finansal yönetimde dönen varlıkların yönetimi hangi unsurları kapsamaktadır?
Finansal yönetimde işletme sermayesi olarak ifade edilen dönen varlıkların yönetimi; nakit ve nakit benzeri varlıkların yönetimini, alacakların yönetimini ve stokların yönetimini kapsamaktadır
Paranın zaman değeri kavramı ne demektir?
Paranın zaman değeri kavramı, parayı bugün kullanmaktan vazgeçmenin veya gelecekte kullanabileceğimiz parayı bugünden kullanmanın bedelini ifade eden bir kavramdır ve bu bedel faiz olarak nitelendirilir
Dönen varlıklar, finansal yönetim içerisinde ne olarak adlandırılır?
Dönen varlıklar, finansal yönetim içerisinde işletme sermayesi olarak adlandırılmaktadır. İşletme sermayesi aslında daha geniş bir ifadeyle kısa vadeli kaynakları da içine alan bir terimdir.
İşletme sermayesinin unsurları nelerden oluşmaktadır?
İşletme sermayesinin unsurları; varlık unsurları ve kaynak unsurlarından oluşmaktadır
İşletmelerin temel amacı nedir?
İşletmelerin temel amacı firmanın bugünkü değerini maksimum kılmaktır. Yöneticiler verdikleri tüm kararlarda bu amacı ön planda tutmak zorundadırlar.
Paranın zaman itibariyle değerini farklılaştıran olgu nedir?
Paranın zaman itibariyle değerini farklılaştıran olgu faiz oranıdır.
Faizin en önemli iki türü nedir?
Faizin en önemli iki türü basit faiz ve bileşik faizdir.
Anapara üzerinden sadece bir kez hesaplanan faiz türüne ne denir?
Basit faiz, anapara üzerinden sadece bir kez hesaplanan faiz türüdür
Basit faiz hesaplamasında faiz tutarı nasıl bulunur?
Basit faiz hesaplamasında faiz tutarı, anaparanın (yatırılacak paranın bugünkü değerinin) faiz oranı ve vade ile çarpılması ile bulunur.
Kazanılmış faizlerin de anaparaya eklenerek faizin de faizinin hesaplandığı bir faiz türüne ne ad verilir?
Bileşik faiz, kazanılmış faizlerin de anaparaya eklenerek faizin de faizinin hesaplandığı bir faiz türüdür
Gelecek değer (GD) ne demektir?
Gelecek değer (GD), belli bir faiz oranı üzerinden bugünden yatırılan paranın (anaparanın) vade sonunda ulaşacağı toplu değerdir (anapara+faiz)
Gelecek değer faktörü (GDF) nedir?
Gelecek değer faktörü (GDF), bugünkü 1 TL’nin istenilen herhangi bir dönemdeki değerini ifade eder.
GDF hesaplaması nasıl yapılır?
GDF hesaplaması, bileşik faiz hesaplaması gibidir ve bileşik faiz yönteminde uygulanan formül kullanılır.
Bugünkü değer (BD) nedir?
Bugünkü değer (BD), belirli bir faiz oranı üzerinden yatırılmış olan ve gelecekte elde edilmesi beklenen belli bir tutarın bugüne indirgenmiş (peşin) değeridir.
Sağlık kurumlarında değer hesaplamaları, hangi alan için yararlı bilgiler sağlamaktadır?
Sağlık kurumlarında yatırım kararlarının
verilmesinde bugünkü değer hesaplamaları yararlı bilgiler sağlamaktadır
Anüite ne demektir?
Belli bir sürede eşit zaman aralıklarında, eşit miktarda gerçekleşen nakit akışlarına anüite (taksit) denir.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 1 Gün önce comment 0 visibility 45
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 322
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 911
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1285
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20152
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25839
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12644
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12640
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10581