Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sağlık Kurumlarında Finansal Planlama

1. Soru

Planlama nedir ve hangi aşamaları içermektedir?

Cevap

Planlama, yönetimin ilk fonksiyonu olup geleceği tahmin etmek ve geleceğe yönelik kararlar almaktır. Planlama; amaçların belirlenmesi, mevcut durumun değerlendirilmesi, zamanlama, alternatiflerin karşılaştırılması, gerekli olan ikincil planların belirlenmesi, planın yazılı hale getirilmesi aşamalarını içermektedir.


2. Soru

Kısa, orta ve uzun süreli planlar nelerdir?

Cevap

a. Kısa Süreli Planlar: Günlük, haftalık, aylık, üç aylık ve yıllık planlardan oluşur b. Orta Süreli Planlar: Bir yıldan daha uzun ve beş yıldan daha kısa süreli olan planlardır. c. Uzun Süreli Planlar: Beş yıl ve daha uzun süreli planlardır.


3. Soru

Sağlık kurumu işletme bütçesini oluşturan bütçeler nelerdir?

Cevap

• Sağlık Kurumu Satış Bütçesi • Sağlık Kurumu Üretim Bütçesi • Sağlık Kurumu Direkt İlk Madde ve Malzeme Bütçesi • Sağlık Kurumu Direkt İşçilik Bütçesi • Sağlık Kurumu Genel Üretim Maliyetleri Bütçesi • Sağlık Kurumu Faaliyet Giderleri Bütçesi • Sağlık Kurumu Yatırım Bütçesi • Sağlık Kurumu Nakit Bütçesi • Proforma Gelir Tablosu • Sağlık Kurumu Proforma Bilançosu


4. Soru

Sağlık kurumlarında direkt ilk madde ve malzeme bütçesinin işlevi nedir ve hazırlanırken neye dikkat edilmelidir?

Cevap

Sağlık kurumlarında sunulacak sağlık hizmeti belirlendikten sonra, bu sağlık hizmeti sunumu için gerekli olan ilaç, tıbbi malzeme, laboratuvar malzemesi, ameliyat malzemesi vb. malzemenin miktarı ve tutarının belirlenmesi direkt ilk madde ve malzeme bütçesi ile olur. Direkt ilk madde ve malzeme bütçesi ile direkt ilk madde ve malzemeye ilişkin satın almaların ve stok politikalarının planlanması ve kontrolü sağlanır. Direk ilk madde ve malzeme bütçesi hazırlanırken Sosyal Güvenlik Kurumunun ilaç ve tıbbi malzemeye yönelik geri ödeme uygulamalarının dikkate alınmasında yarar bulunmaktadır.


5. Soru

Döner sermaye ve döner sermaye işletmesi kavramları nelerdir?

Cevap

Genel bütçe ile özel bütçeli kapsamındaki kamu idarelerinin görevleri ile ilgili olarak ortaya çıkan fiyatlandırılabilir nitelikteki mal ve hizmetlerin üretim ve satışını gerçekleştirmek üzere bir veya birden fazla işletme için tahsis edilen sermayeye döner sermaye ve bu amaçla kurulan işletmelerde döner sermaye işletmesi denir.


6. Soru

Genel üretim giderleri bütçesi nedir?

Cevap

Sağlık hizmeti üretimi için ilaç, tıbbi malzeme ve insan gücü doğrudan gerekli ancak yeterli değildir. Sağlık hizmeti üretimi için, elektrik, su, doğalgaz, kırtasiye, haberleşme, yemek, tamir, bakım ve onarım vb. dolaylı malzeme ve hizmetlere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu malzeme ve hizmetlerin bütçe döneminde sağlık kurumuna maliyetini öngören bütçeye genel üretim giderleri bütçesi denilir. Genel üretim giderleri bütçesi ile sağlık hizmeti için gerekli olan genel madde ve malzemeye ilişkin satın almaların ve stok politikalarının planlanması ve kontrolü sağlanır.


7. Soru

Planlama nedir?

Cevap

Planlama yönetimin ilk fonksiyonu olup geleceği tahmin etmek ve geleceğe yönelik kararlar almaktır. Planlama; amaçların belirlenmesi, mevcut durumun değerlendirilmesi, zamanlama, alternatiflerin karşılaştırılması, gerekli olan ikincil planların belirlenmesi, planın yazılı hale getirilmesi aşamalarını içermektedir.


8. Soru

Sağlık hizmeti satış maliyeti bütçesi nasıl hazırlanır?

Cevap

Sağlık kurumunda dönem başındaki ilk madde ve malzeme stoklarının maliyetine, o dönem içinde üretilecek sağlık hizmetlerine ilişkin; ilk madde ve malzeme, direk işçilik ve genel üretim malzeme ve hizmetlerine ilişkin maliyetler eklenir. Böylece sağlık hizmeti toplam satış maliyeti bulunur. Ancak dönemin sonunda sağlık kurumunun depolarında bulunacak ve o dönem satılmayarak kalacak, dönem sonu ilk madde ve malzeme stoklarının maliyeti, yukarıda sözü edilen sağlık hizmeti toplam satış toplam maliyetinden çıkarılarak, o dönemin sağlık hizmeti toplam satış maliyeti elde edilir. Bu maliyet aynı zamanda proforma gelir tablosu içinde de kullanılacak olan maliyettir. Sağlık kurumları hizmet üreten kurumlardır. Hizmetleri stoklama imkânı olmayıp ancak ilaç ve tıbbi malzeme gibi ürünleri stoklarında bulundurmaktadırlar. Sağlık kurumları stok maliyeti nedeniyle ilaç ve tıbbi malzemeyi de stokta yüksek miktarda bulundurmamaktadırlar. Bu nedenle, sağlık kurumlarında sağlık hizmeti satış maliyeti bütçesi; direk ilk madde ve malzeme, direk işçilik ve genel üretim maliyetlerine ilişkin bütçelerin toplamına yakın olarak gerçekleşmektedir.


9. Soru

Planlama düzeylerine göre planlar kaç çeşittir?

Cevap

Düzeyine göre planlar üç başlık altında incelenmektedir.
a. Politika planlaması b. Stratejik planlama  c. Taktik planlama


10. Soru

Bütçe uygulama süreci hangi aşamalardan oluşur?

Cevap

• Gelir bütçesinin uygulanması, • Gider bütçesinin uygulanması ve • Hazine işlemlerinden oluşur.


11. Soru

İşletme bütçesi nedir?

Cevap

Sağlık kurumunun gelecekteki belli bir dönemi (genellikle 1 yıl) için, kurumunun amaçlarına, hedeflerine ve politikalarına uygun olarak, sağlık kurumu yönetimi tarafından hazırlanan gelecek dönem faaliyetlerini ve sonuçlarını parasal ve sayısal olarak ifade eden belgelere işletme bütçesi denir.


12. Soru

Tekrar edilmelerine göre planlar kaça ayrılır ve nelerdir?

Cevap

a. Tek Kullanımlı Planlar: Bu planlar yapılıp sadece bir kez kullanılan planlardır. b. Sürekli Planlar: Bu planlar yapıldıktan sonra belli dönemlerde sürekli uygulanan planlardır.


13. Soru

Planlar planlama düzeylerine göre kaça ayrılır?

Cevap

Planlama; a. Politika planlaması b. Stratejik planlama c. Taktik planlama olmak üzere üçe ayrılır.


14. Soru

Planlar sürelerine göre kaça ayrılır?

Cevap

a. Kısa süreli planlar b. Orta süreli planlar c. Uzun süreli planlar olmak üzere üçe ayrılır.


15. Soru

Sağlık kurumunda finansal planlama hangi aşamaları kapsamaktadır?

Cevap

Finansal planlama; gerekli gelir ve giderlerin tahmin edilmesi, alternatif finansal planların ortaya konularak değerlendirilmesi, en uygun alternatifin seçilerek karar verilmesi aşamalarını kapsamaktadır.


16. Soru

İyi bir planın sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Cevap

a. Açık, ulaşılabilir bir amaca sahip olmalıdır b. Kurumun iç ve dış şartlarına uyum sağlamalı, esnek olmalı c. Planlama ve uygulama en uygun maliyet gerektirmeli, d. Optimal bir zaman süresini kapsamalı, e. Yeni yetki, mevki, araç-gereç gerektirmeden mümkün ölçüde eldeki mevcutlardan yararlanmalı


17. Soru

Kapsamlarına göre planlar kaça ayrılır ve nelerdir?

Cevap

a. Genel Planlar: Bir kurumun tamamını kapsayan planlara genel planlar denilir. b. Özel Planlar: Bir kurumun tamamını değil sadece bir bölümünü kapsayan planlara özel plan denir.


18. Soru

Direkt işçilik bütçesi, işlevi nedir ve hazırlanırken dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Cevap

Sağlık kurumlarında sağlık hizmet sunumunu gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan, hekim, hemşire, teknisyen, idari personel vb. işgücünün ne kadar olduğu ve bunların sağlık kurumuna bütçe dönemi içinde maliyetini öngören bütçeye direkt işçilik bütçesi adı verilir. Sağlık hizmetlerinin emek yoğun olması nedeniyle personel giderleri sağlık kurumlarının bütçeleri içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Direk işçilik bütçesi personelin verimli çalışmasını sağlayacak şekilde hazırlanmalıdır. Ayrıca Sağlık Bakanlığının kamu ve özel sağlık kurumlarına yönelik olarak personel planlaması uygulamalarına da dikkat etmekte yarar bulunmaktadır.


19. Soru

Faaliyet giderleri bütçeleri nasıl hazırlanır?

Cevap

Faaliyet giderleri, sağlık kurumunun esas faaliyeti olan sağlık hizmeti üretimi ile ilgili olarak yaptığı fakat sağlık hizmeti üretim maliyeti dışında kalan giderleri kapsar. Bu kapsamdan da anlaşılacağı gibi faaliyet giderleri bütçesi, bütçe dönemi içinde, sağlık hizmeti üretim faaliyeti dışındaki diğer faaliyetler nedeniyle katlanılan giderlerin bütçelenmesini konu alır. Sağlık hizmeti üretimi faaliyet giderleri içerisinde bütçelenen başlıca gider kalemleri şunlardır; sağlık hizmeti tanıtım giderleri, genel yönetim giderleri, araştırma ve geliştirme giderleri ile finansman giderleridir. Uygulamada bu giderler sağlık kurumun un büyüklüğüne ve hizmet çeşitliliğine göre ayrı ayrı ya da bir arada bütçelenebilmektedir.


20. Soru

Stratejik planlama nedir?

Cevap

Sağlık kurumunu iç ve dış çevresi ile bir bütün olarak değerlendirerek
kurumun misyon, vizyon ve değerlerin ifade edildiği, amaçlar ve hedeflerin belirlendiği planlamadır


21. Soru

Politika, stratejik ve taktik planlama nedir?

Cevap

• Politika planlaması: Neyin olacağı, olması gerekenin planlandığı en kavramsal ve en üst düzeydeki planlardır. • Stratejik planlama: Sağlık kurumunu iç ve dış çevresi ile bir bütün olarak değerlendirerek kurumun misyon, vizyon ve değerlerin ifade edildiği, amaçlar ve hedeflerin belirlendiği planlamadır. • Taktik planlama: Sağlık kurumunun stratejik planında belirlenen misyon, vizyonu gerçekleştirme, amaçlar ve hedeflere ulaşmak için hazırlanan ayrıntılı planlardır.


22. Soru

Taktik planlama nedir?

Cevap

Sağlık kurumunun stratejik planında belirlenen misyon, vizyonu
gerçekleştirme, amaçlar ve hedeflere ulaşmak için hazırlanan ayrıntılı planlardır


23. Soru

Sağlık kurumu nakit bütçesinin diğer bütçelerden farkları nelerdir?

Cevap

Nakit bütçesi diğer bütçelerden farklı olarak yalnız gerçekleşecek nakit hareketleri ile ilgilidir. Nakit bütçesinin düzenlenmesindeki amaç, işletmenin nakit ihtiyaçlarının ve fazlalıklarının önceden tespit edilmesidir. Böylece ne zaman nakit ihtiyacı ile karşılaşacağını ödeme güçlüğü ile karşı karşıya kalmadan saptadığı gibi, nakit fazlalıklarını da önceden görerek, gerekli harcama yerlerini belirleyebilir. Nakit bütçesinin diğer işletme bütçelerinden önemli bir farkı vardır. Diğer işletme bütçeleri tahakkuk esasına göre düzenlenirken, nakit bütçesinde ilke nakit esasına dayanmaktadır.


24. Soru

Bütçe nedir ve ülkemizde uygulanan bütçeler nelerdir?

Cevap

Planların belli dönemler itibariyle rakamsal olarak ifade edilmesine bütçeleme denir. Türkiye’de sağlık kurumlarında uygulanan bütçeler sağlık kurumunun mülkiyetine göre farklılık göstermektedir. Özel sağlık kurumlarında işletme bütçesi yapılmakta ve uygulanmaktadır. Devlete ait sağlık kurumlarında ise farklı bütçeler uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına bağlı sağlık kurumlarında genel bütçe uygulanırken üniversitelere ait sağlık kurumlarında özel bütçe uygulanmaktadır. Devlete ait sağlık kurumlarındaki bütçe uygulamaları 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında yürütülmektedir. Diğer yandan hem bakanlıklara hem de üniversitelere bağlı sağlık kurumlarında döner sermaye işletme bütçesi de uygulanmaktadır.


25. Soru

Yasama aşaması nasıl gerçekleşmektedir?

Cevap

Bütçe Kanunu tasarısı TBMM Başkanlığı tarafından görüşülmek üzere TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilir. Plan bütçe komisyonu 40 üyelidir. Bu üyelerin 25’i iktidar partisi ya da partilerine, 15’ide muhalefet partilerine aittir. Bütçe belirlenen sıraya göre 55 gün içinde komisyonda görüşülür. Bütçesi görüşülen bakanlık, bağlı ilgili kuruluşların ilgili bakan dahil üst düzey yöneticileri komisyonun toplantısına katılarak gerekli açıklamalarda bulunurlar. Çünkü Plan ve Bütçe Komisyonunun bütçe üzerinde her türlü değişikliği yapma yetkisi bulunmaktadır. Komisyon görüşmelerini 55 gün içinde tamamlayarak bütçe kanunu tasarına son şeklinin verip TBMM başkalığına sunmaktadır. Meclis başkanlığı kendisine gelen bütçe kanunu tasarını TBMM genel kuruluna sunar. Genel kurulun bütçeyi müzakere yetkileri sınırlıdır. 15 gün içinde görüşmeleri tamamlamak zorundadır. TBMM üyeleri gelirleri azaltıcı ve giderleri arttırıcı önerilerde bulunamazlar. Bütçeye ilişkin görüşmeler yılbaşından önce tamamlanarak bütçe kanunu Cumhurbaşkanının onayına sunulur. Cumhurbaşkanının bütçe yasasını veto etme yetkisi bulunmamaktadır. Bütçe yasası Cumhurbaşkanı tarafından imzalanır ve Resmi Gazetede yayınlanarak mali yılbaşı olan 1 Ocakta yürürlüğe girer. Kamu yatırım programı, bütçe kanununa uygun olarak Kalkınma bakanlığı tarafından hazırlanır ve anılan kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on beş gün içinde Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi Gazetede yayımlanır.


26. Soru

İç, dış ve yasama denetimi nedir ve nasıl gerçekleşmektedir?

Cevap

• İç Denetim: Harcama birimleri, muhasebe ve malî hizmetleri ile ön malî kontrol ve iç denetim birimleri tarafından yapılan denetimdir. • Dış Denetim: Bütçe uygulamaları açısından dış denetim esas itibarı ile Sayıştay tarafından yapılan denetimdir. Anayasanın 160. Maddesine göre; Sayıştay, merkezî yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevlidir. • Yasama Denetimi: Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılan denetimdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi soru, Meclis araştırması, genel görüşme, gensoru ve Meclis soruşturması yollarıyla denetleme yetkisini kullanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçe uygulamalarına ilişkin denetim yetkisini esas olarak Kesin Hesap Kanun ile kullanır. Kesin Hesap Kanunu, Maliye Bakanlığı’nca hazırlanır. Kesin hesap kanunu tasarıları, kanunda daha kısa bir süre kabul edilmemiş ise, ilgili oldukları malî yılın sonundan başlayarak, en geç yedi ay sonra, Bakanlar Kurulunca Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur. Sayıştay, genel uygunluk bildirimini, ilişkin olduğu kesin hesap kanunu tasarısının verilmesinden başlayarak en geç yetmiş beş gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar.


27. Soru

Sağlık kurumu yatırım bütçesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken nokta nedir?

Cevap

Yatırım bütçeleri, sağlık kurumunun bütçe döneminde arazi-arsa, bina-tesis, makine-teçhizat gibi sabit varlıklara yapacağı yatırımlar ile patent, ticaret unvanı gibi maddi olmayan duran varlıklar için yapılan harcamaları da kapsar. Bu nedenle sağlık kurumlarında yatırım bütçesi hazırlanırken sermaye bütçelemesi yöntemlerinden mutlaka yararlanılmalıdır. Sağlık kurumu yatırım bütçesinin hazırlanmasında Sağlık Bakanlığının hastane ve tıbbi cihaz yatırım planlamasına dikkat etmekte yarar bulunmaktadır.


28. Soru

Bütçeleme nedir?

Cevap

Planların belli dönemler itibariyle rakamsal olarak ifade edilmesine bütçeleme denilir. Bütçeleme, rakamlarla ifade edilen sürekli bir finansal planlama faaliyetidir


29. Soru

Direkt işçilik bütçesi nedir?

Cevap

Sağlık kurumlarında sağlık hizmet sunumunu gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan, hekim, hemşire, teknisyen, idari personel vb işgücünün ne kadar olduğu ve bunların sağlık kurumuna bütçe dönemi içinde maliyetini
öngören bütçeye direkt işçilik bütçesi adı verilir.


30. Soru

Maliye Bakanlığı ve Hükümet aşaması nasıl gerçekleşmektedir?

Cevap

Makroekonomik göstergeler ve bütçe büyüklükleri en geç Ekim ayının ilk haftası içinde Yüksek Planlama Kurulunda görüşülür. Bundan sonra, Maliye Bakanlığının hazırladığı bütçe kanun tasarısı ve milli bütçe tahmin raporu Bakanlar Kurulu tarafından mali yıldan en az 75 gün önce(17 Ekim) Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunulur. Mali saydamlığı sağlamak için kanun tasarısına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmesi sırasında dikkate alınmak üzere; • Orta vadeli mali planı da içeren bütçe gerekçesi, • Yıllık ekonomik rapor, • Vergi muafiyeti, istisnası ve indirimleri ile benzeri uygulamalar nedeniyle vazgeçilen kamu gelirleri cetveli, • Kamu borç yönetimi raporu, • Bütçesi hazırlanan kurumların son iki yıla ait bütçe gerçekleşmeleri ile izleyen iki yıla ait gelir ve gider tahminleri, • Mahalli idareler ve sosyal güvenlik kurumlarının bütçe tahminleri ve • Merkezi yönetim kapsamında olmayıp bütçeden yardım alan diğer kurum ve kuruluşların listesi eklenir.


31. Soru

Sağlık Bakanlığı veya üniversitelere bağlı sağlık kurumlarının bütçeleri nasıl hazırlanır?

Cevap

• Orta vadeli program, • Orta vadeli malî plan, • Kendilerinin stratejik planı, • Bütçe çağrısı ve bütçe hazırlama rehberi ve • Yatırım genelgesi ve yatırım programı hazırlama rehberi esas alınır.


32. Soru

Global bütçe neyi ifade etmektedir?

Cevap

Global bütçe; ileriye dönük olarak belli bir zaman diliminde genellikle bir yıl içinde sunulacak hizmetler karşılığı tahsil edilecek tutarı ifade etmektedir.


33. Soru

Sağlık kurumunun düzenli olarak sağlık hizmeti sunabilmesi neye bağlıdır?

Cevap

Sağlık kurumunun düzenli olarak sağlık hizmeti sunabilmesi; kurumun kısa ve uzun vadeli nakit giriş ve çıkışlarının en uygun likidite durumunu sağlayacak şekilde planlanmasına bağlıdır


34. Soru

Sağlık kurumunun belirlenmiş amaçlarına ulaşabilmesi için ne gereklidir?

Cevap

Gerekli olan finansal yöntem ve araçların belirlenmesi gerekmektedir.


35. Soru

Global bütçe ile verilen ödeneklerin hastanelere tahsisinde bakılan parametreler nelerdir?

Cevap

Global bütçe ile verilen ödeneklerin hastanelere tahsisinde gelir, gider ve diğer parametrelerine bakılmaktadır. Bu parametreler aşağıdaki gibi gruplanmaktadır: • Gelirle İlgili Parametreler: Hastanelerin global bütçeden alacakları payı belirleyen en önemli faktör gelir parametreleridir. Bu parametreler, o Ayaktan Hasta Geliri, o Yatan Hasta Geliri ve o SGK Kapsam dışı Tahakkuk Geliridir. • Giderle İlgili Parametreler: Hastaneler arasında gider farklılığına yol açan parametreler arasındaki dengesizliklerin giderilmesi amacıyla kullanılan parametrelerdir. Bu parametrelere, o Personel Yükü, o Kapalı Alanı (m2 ) ve o Bina Amortismanıdır. • Diğer Parametreler: Hastaneleri olumlu uygulamalara teşvik etmek amacıyla uygulanan parametrelerdir. Bu parametreler; o Çerçeve Alımı Yapılması, o Satın Alma Yönünden Bağlılık, o Stok Kayıt Düzeni, o Hastane Rollerine Uyum, o Teşhisle İlişkili Gruplar Puantajı (TİG) ve B1 Tipi 112 Acil İstasyonu bulunmasıdır.


36. Soru

Sağlık hizmetlerini planlamada ve geliştirmede hangi konular önemlidir?

Cevap

Sağlık hizmetlerini planlamada ve geliştirmede beş konunun açıklanması önem arz etmektedir:toplum,kullanım ,kaynaklar,örgütlenme,yer seçimi


37. Soru

Sürelerine göre planlar kaç çeşittir?

Cevap

Sürelerine göre planlar üç başlık altında incelenmektedir.
a. Kısa Süreli Planlar b. Orta Süreli Planlar  c. Uzun Süreli Planlar


38. Soru

Bir sağlık kurumunun elektrik, su ya da ısınma sisteminin tamamının değiştirilmesine yönelik olarak hazırlanan planlara ne ad verilir?

Cevap

Genel Planlar denir.


39. Soru

Proforma, proforma bilanço, gelir tablosu ve proforma gelir tablosu nedir?

Cevap

• Proforma: bilanço düzenlemek mevcut veriler ışığında sağlık kurumunun önümüzdeki bütçe dönemi sonunda muhtemel bilanço rakamlarının neler olabileceğinin tahmin edilmesidir. • Proforma bilanço: dönem başı bilançosundan ve hazırlanan bütçelerden yola çıkılarak oluşturulur. • Gelir tablosu: sağlık kurumunun belirli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde katlandığı tüm maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda kurumun elde ettiği dönem net karını ya da uğradığı dönem net zararını topluca gösteren bir tablodur. • Proforma gelir tablosu: yukarıdaki tanımda belirtilen gelir ve giderlerin gelecek dönemler için tahmin edilmesiyle oluşturulan tablodur. Proforma gelir tablosu bütçe döneminde yapılacak çalışmalardan elde edilecek kazançları ve kayıpları ortaya koyar. Proforma bilanço ise bütçe dönemi içinde sağlık kurumunun varlıkları ve borçları hakkında bilgi verir


40. Soru

Bir yıldan daha uzun ve beş yıldan daha kısa süreli olan planlara ne ad verilir?

Cevap

Orta Süreli Planlar denir.


41. Soru

Maliye Bakanlığı’nın görevleri nelerdir?

Cevap

Maliye bakanlığı, bütçe kanunu tasarısının hazırlanmasından ve bu amaçla ilgili kamu idareleri arasında koordinasyonun sağlanmasından sorumludur. Hazırlanan bütçeler Maliye Bakanlığında toplanır. Bu süreçte Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü gelir bütçesini hazırlar. Böylece tüm gelir ve gider bütçeleri Maliye Bakanlığında toplanmış olmaktadır. Maliye Bakanlığı bütçe kanun tasarısını hazırlamak üzere gelen teklifler üzerinde gerekli çalışmaları yapar. Bütçe Kanunu tasarısı hazırlık çalışmaları Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.


42. Soru

Neyin olacağı, olması gerekenin planlandığı en kavramsal ve en üst
düzeydeki planlara ne ad verilir?

Cevap

Politika planlaması denir.


43. Soru

Döner sermaye işletme bütçelerinin hazırlanmasında ve uygulanmasında hangi ilkelere uyulması gerekmektedir?

Cevap

1. Bütçeleri; metin kısmı ile ekli cetvellerden oluşur. 2. Bütçeler, yılı içinde elde edilecek gelirler ile yapılacak giderleri gösterir. 3. Bütçeler, analitik bütçe sınıflandırmasına uygun olarak hazırlanır. 4. Bütçeyle verilen harcama yetkisi, mevzuatla düzenlenen görev ve hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla kullanılır. 5. Bütçeler, izleyen iki yılın bütçe tahminleriyle birlikte hazırlanır. 6. Tüm gelir ve giderler gayri safi olarak gösterilir. 7. Belirli gelirlerin belirli giderlere tahsis edilmemesi esastır. 8. Giderlerin, önceki yıldan gelen ve finansman cetvelinde gösterilen tutar ile yılı gelirlerinin toplamını aşmaması gerekir. 9. Bütçeler, ait olduğu yıl başlamadan önce onaylanır.


44. Soru

Kapsamına göre planlar kaça ayrılır?

Cevap

Kapsamına göre planlar genel planlar ve özel planlar olmak üzere iki başlık altında incelenmektedir.


45. Soru

Sağlık kurumlarında finansal planlama ne anlama gelir?

Cevap

Sağlık kurumlarında finansal planlama; yönetim fonksiyonu olan planlama ile işletme fonksiyonu olan finansmanı bir araya getirerek geleceğe yönelik finansal tahminlerde bulunmaktır


46. Soru

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu kurumları nelerdir?

Cevap

• Genel bütçeli kamu kurumları, • Özel bütçeli kamu kurumları ve • Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlardır.


47. Soru

Türkiye’de uygulanan genel ve özel bütçe sistemini oluşturan sürecin aşamaları nelerdir?

Cevap

• Kamu kurumlarının hazırlık aşaması, • Maliye Bakanlığı ve Hükümet aşaması, • Yasama aşaması, • Uygulama aşaması ve • Denetlenme aşamasıdır.


48. Soru

İşletme bütçesi nerede uygulanmaktadır?

Cevap

Özel sağlık kurumlarında işletme bütçesi yapılmakta ve uygulanmaktadır.


49. Soru

Döner sermaye yönetim bilgi sistemi nedir ve sağlık kurumuna sağladığı yararlar nelerdir?

Cevap

Döner Sermaye Yönetim Bilgi Sistemi, yöneticilerin sağlıklı, hızlı ve doğru karar vermelerine imkân veren, başta mali veriler olmak üzere mali verilere etki eden diğer verilere, raporlara, karşılaştırmalı sonuçlara ulaşmalarını sağlayan sistem olarak tanımlanır. Bu sistem ile; a. Karar vericilere, başta mali veriler olmak üzere, mali verilere etki eden diğer veriler hızlı ve doğru şekilde sunulması, b. Döner sermaye işletmelerin mali verileri, genel yönetim mali istatistikleriyle entegre edilmesi, c. Karar vericilerin ihtiyaç duyduğu raporlar anlık, günlük, haftalık, aylık ya da yıllık olarak üretilmesi ve, d. Kurumlar ve birimler arasında karşılaştırma yapma imkânı bulunmaktadır.


50. Soru

Politikalar, ilkeler, standartlar hangi tür planlara örnektir?

Cevap

Politikalar, ilkeler, standartlar sürekli planlara örnek olarak verilebilir


51. Soru

Sağlık kurumunun satış bütçesinden sonra hangi bütçenin hazırlanması gerekir?

Cevap

Sağlık kurumunun satış bütçesinden sonra bu bütçeye uygun olarak sağlık kurumu üretim bütçesinin hazırlanması gerekmektedir


52. Soru

Sağlık kurumlarında finansal planlamada kullanılan en önemli araç nedir?

Cevap

Sağlık kurumlarında finansal planlamada kullanılan en önemli araç bütçelerdir


53. Soru

Proforma nedir?

Cevap

Proforma bilanço düzenlemek mevcut veriler ışığında sağlık kurumunun önümüzdeki bütçe dönemi sonunda muhtemel bilanço rakamlarının neler olabileceğinin tahmin edilmesidir. Proforma bilanço, dönem başı bilançosundan ve hazırlanan bütçelerden yola çıkılarak oluşturulur


54. Soru

Sağlık planlaması nedir ve Sağlık hizmetlerini planlamada ve geliştirmede önemli olan noktalar nelerdir?

Cevap

Sağlık planlaması, gelecekteki sağlık ihtiyaçlarını belirleme, bu ihtiyaçları karşılama yollarını tespit etmek, bu tespitleri mevcut kaynaklarla karşılaştırarak önerilerde bulunma süreci olarak tanımlanabilir. Sağlık hizmetlerini planlamada ve geliştirmede toplum, kullanım, kaynaklar, örgütlenme, yer seçimi konularının açıklanması önemlidir.


55. Soru

Bir sağlık kurumunda misyon ve vizyon neyi ifade etmektedir?

Cevap

• Misyon: Bir sağlık kurumunun varlık nedenini belirleyen, diğer sağlık kurumlarından ayıran çok genel amaçtır. • Vizyon: Sağlık kurumunun mevcut koşullar altında ulaşmayı hayal ettiği durumdur. Yöneticilerin bütün amacı bu hayali gerçekleştirmektir.


56. Soru

Bütçe, genel bütçe ve özel bütçe kavramları nelerdir?

Cevap

• Bütçe: Belirli bir dönemdeki gelir ve gider tahminleri ile bunların uygulanmasına ilişkin hususları gösteren ve usulüne uygun olarak yürürlüğe konulan belgedir. • Genel Bütçe: Devlet tüzel kişiliğine dâhil olan ve bütün giderleri devlet tarafından toplanan gelirlerle karşılanan kamu idarelerinin bütçesidir. • Özel Bütçe: Bir bakanlığa bağlı veya ilgili olarak belirli bir kamu hizmetini yürütmek üzere kurulan, gelir tahsis edilen, bu gelirlerden harcama yapma yetkisi verilen, kuruluş ve çalışma esasları özel kanunla düzenlenen kamu kurumları bütçesidir.


57. Soru

Ülkemizde genel ve özel bütçelerin hazırlanma süreci nasıldır?

Cevap

Genel ve özel bütçeler gelecek yılı ve izleyen iki yılı kapsayacak şekilde üç yıllık olarak hazırlanmaktadır. Bütçe hazırlama süreci Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı orta vadeli programı Bakanlar Kurulunun en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar kabul etmesiyle başlar. Orta vadeli program aynı gün içinde Resmi Gazetede yayımlanır. Orta vadeli programa göre, Maliye Bakanlığı tarafından orta vadeli mali plan hazırlanır ve Eylül ayının on beşine kadar Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanarak Resmi Gazetede yayımlanır. Orta vadeli mali planda; gelecek üç yıla ilişkin gelir ve gider tahminleri, açık ve borçlanma durumu ile idarelerin ödenek teklif tavanları yer alır. Bu doğrultuda kamu kurumlarının bütçe hazırlıklarını yönlendirmek üzere; Maliye Bakanlığı; Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi, Kalkınma Bakanlığı ise Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberi hazırlayarak en geç Eylül ayının on beşine kadar Resmi Gazetede yayımlar. Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Programı Hazırlama Rehberi, bütçe tekliflerinde esas olmak üzere, kamu kurumlarının uyulması gereken genel ilkeleri, nesnel ve ölçülebilir standartları, hesaplama yöntemlerini, bunlara ilişkin olarak kullanılacak cetvel ve tablo örneklerini ve diğer bilgileri içerir.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
  • 12Gün
  • 08Saat
  • 06Dakika
  • 02Saniye
  • v