Sağlık Ekonomisi Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim
Küreselleşme Ve Sağlık Ekonomisi
Küreselleşme ne anlama gelmektedir?
Küreselleşme, en basit bir ifadeyle ülkeler ve toplumlar arasındaki etkileşim ve bütünleşme süreci olarak tanımlanabilir.
Daha geniş bir çerçevede ifade edilecek olursa ise OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) tarafından yapılan tanıma göre küreselleşme; mal ve hizmet piyasalarının, üretim araçlarının, finansal sistemlerin, rekabetin, kurumların, teknolojinin ve sektörlerin giderek daha uluslararası bir hale gelmesidir.
Küreselleşmenin tarihi gelişiminden kısaca bahsediniz?
Ekonomik anlamda global etkileşimlerin 19. yüzyılda hızlanmasından yola çıkılarak, modern küreselleşmenin bu yüzyılın ortalarında başladığı iddia edilmektedir. Söz konusu küreselleşme dalgası 1. Dünya Savaşı ile kesintiye uğramış, sonrasında 2. Dünya Savaşı’nın bitimiyle yeniden canlanmıştır. Esas itibarıyla asırlar alan bir süreç ile 19. ve 20. yüzyıllar- da son dönemecine giren küreselleşmenin, teknolojik gelişimin ivme kazanmasına paralel olarak son birkaç on yılda ise en hızlı hâlini aldığı söylenebilir.
Küreselleşmeyi tetikleyen olgular nelerdir?
Ticaret, sermaye ve yatırım akımları
Göç ve insan mobilitesi
Teknolojik gelişim ve bilginin yayılması
Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Birimi (UN Population Division) verilerine göre; yıllar içerisindeki göç oranı nasıldır?
irleşmiş Milletler (BM) Nüfus Birimi (UN Population Division) verilerine göre; 1970’te 84,5 milyon olan uluslararası göçmen sayısı, 2000 yılında 174,5 milyona, 2013 itibarıyla ise 231,5 milyona yükselmiştir.
Küreselleşmeye önemli bir katkısı olan teknolojik gelişmeler ve küresel bilgi devrimi olarak adlandırılabilecek sürece katkı sağlayan teknolojik buluşlar nelerdir?
Kişisel bilgisayarlar ve modem kullanımının artması
World wide web'in keşfi
Fiber optik kablo sistemlerinin uygulanması
Dijital cihazların günlük hayatın bir parçası olması
İten ve çeken unsur ne demektir?
Uluslararası literatürde push factor olarak geçen “iten unsurlar”, kararların şekillenmesinde zorlayıcı şartların yaptığı etkiyi adreslerken, pull factor olarak adlandırılan “çeken unsurlar” ise daha avantajlı koşulların bir yönelim yaratmasına işaret etmektedir.
Ülkelere ve ticaret merkezlerine göre küreselleşmenin cazip tarafları nelerdir?
Dünyanın geride kalan son on yıllarda ticaret bağlamında daha entegre bir hâle gelmişolmasının ve bu süreçte olgunlaşan ticari kolaylıkların, firmalar için cezbedici nitelikte olduğu ortadadır. Yeni pazar fırsatları yaratan bu süreç, diğer yandan üretim ve yatırım açısından farklı ülkelerde sunulabilen avantajlarla da teşvik edici bir ortam yaratmıştır.
Küreselleşmenin olumsuz yönleri nelerdir?
Küreselleşmeyi çekici kılan bu öğelerin yanı sıra, benzer ekonomik ve demografik dinamikler çerçevesinde itici yönde etki yapan faktörlerin de olduğu bilinmektedir. Bunların başında, ticaret, sermaye ve yatırım akımlarının global ekonomide yarattığı yüksek düzey rekabet gelmektedir. Nitekim küreselleşmenin yoğunlaştığı bir konjonktürde ortaya çıkan fırsatlardan yararlanan ekonomik aktörler, diğerleri için dezavantajlar yaratabilerek rekabet ortamını kızıştırmaktadır. Buna ek olarak, dünya ekonomisindeki bağlantıların giderek güçlenmesi, uluslararası standartlar ve düzenlemeleri de daha yaygın bir hâle getirmektedir. Tüm bunların sonucunda ise, küresel iş birlikleri ve anlaşmalar kaçınılmaz olmaktadır.
Küreselleşmenin sağlık üzerindeki etkilerini ekonomik gelişmişlik açısından tartışınız?
Yükselen gelir ve azalan yoksulluk düzeylerinin daha iyi sağlık göstergelerini beraberinde getirdiği söylenebilir. Yükselen gelirin sağlık üzerinde pozitif bir etki yapması kaçınılmazdır. Nitekim kişi başına millî gelirin artmasıyla birlikte, insanların daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürme imkânı bulmaları, sağlıkları üzerinde pozitif etki yapmaktadır. Bu anlamda, beslenme ve hijyen kritik faktörler olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, geliri yükselen ülkeler, vatandaşlarına nicelik ve nitelik açışından daha üstün sağlık ürünleri ve hizmetleri sunarken, refah seviyeleri artan toplum bireyleri de bunlara daha kolay bir erişim sağlayabilmektedir. Tüm bunlar ise insan sağlığını hiç şüphesiz olumlu etkilemektedir.
Sağlık sistemi ne demektir?
Sağlık Sistemleri; Sağlığı iyileştirmeye yönelik aksiyonlara adanmış kurum, kuruluş ve kaynaklardır.
Sağlık profesyonellerinin göçe iten veya göçten alıkoyan nedenler nelerdir?
Sağlık profesyonelleri göçünün arkasında ise gerek iten gerekse çeken unsurlar bulun- maktadır. İten unsurlara örnek olarak, mensup olunan ülkedeki kötü çalışma koşulları,işsizlik, altyapı yetersizliği ve toplumsal çatışmalar verilebilecekken, çeken faktörler içinise yabancı ülkedeki cazip çalışma şartları, refah ve istikrarlı ortam ile mesleki gelişim ve kariyer fırsatları gibi etmenler gösterilebilir.
Küreselleşme ve aşı-ilaç ilişkisini gelişmekte olan ülkeler açısından tartışınız?
İlaç ve aşı sektöründeki gelişmelerin olumsuz yönü ise gerek ilaç gerekse aşılarda ger- çekleştirilen inovasyonların, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların bunlara ulaşmasını zorlaştıran fiyatlarda sunulması olmuştur. Bu ise ahlaki olmayan bir durum olarak değer- lendirilmenin yanı sıra, dünyanın uzun vadeli menfaatleri açısından da doğru bulunma- maktadır
TRIPS ne demektir?
TRIPS: 1995 yılında, ticaretle bağlantılı fikrî mülkiyet haklarını düzenleyen bir anlaşma olarak uluslararası ticaret sistemine eklenmiştir.
DSÖ tarafından 2005 yılında düzenlenen IHR hakkında bilgi veriniz?
IHR 2005 olarak da bilinen düzenlemeler kamu sağlığına yönelik tehditleri, sınırlar ve limanların da ötesinde ülkelerin her köşesinde engellemeye odaklanmıştır. Yenilenen
IMF ve DTÖ adlı kuruluşların 2007 yılında yapmış oldukları Lister çalışmasına göre sağlık reformunda yer maddelere üç örnek veriniz?
- Bazı küçük muafiyetler dışında, çoğu sağlık hizmeti için ücret yaptırımı
- Kamu hizmetleri tedarikinde artan bir rol oynaması amacıyla, özelleştirmeler ve kamu-özel ortaklıkları yoluyla özel sektörün azami şekilde dâhil edilmesi
- Kamu tarafından finanse edilen sağlık hizmetlerinde asgari devlet katkısını amaçlayan ve bu hizmetleri minimum ya da temel paketlerle kısıtlayan bir model teşviki
Dünya genelinde göçmen payı nasıldır, anlatınız?
Kuzey Amerika, Okyanusya ve Avrupa bölgelerindeki göçmen sayısındaki oransal artışlar dikkat çekmektedir. Bu bölgelerde, Kanada, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve çeşitli Batı Avrupa ülkeleri, göçmen paylarındaki artışlarla öne çıkmata, Afrika genelinde göçmen oranı gerilemektedir.
Dünya genelinde internet kullanım oranını tartışınız?
İnternet kullanımı 2000'li yıllarda genel nüfus içindeki oranı %4 iken, 2014 yılında %40'a ulaşmıştır, bu hız günümüzde de artmaya devam etmektedir.
Küreselleşmenin sağlamış olduğu net fayda üzerine tartışınız?
Küreselleşmenin, dünya ekonomisin- deki gelişimi büyük ölçüde tetikleyerek olumlu katkılar yaptığına şüphe yokken, bazı olumsuzluklara da sebebiyet verdiği iddia edilmektedir. Küreselleşmenin savunucuları, yoksul ülkelerin refahlarının bu yolla yükselme şansı bulduğuna inanırken, karşıtlarıise uluslararası pazarlara yayılan gelişmiş ülke firmalarının yerli işletme ve bireyler için dezavantaj oluşturduğunu savunmaktadır (SUNY Levin Institute). Bunun yanı sıra, küreselleşmenin gelir eşitsizliğini artırdığına dair de eleştiriler bulunmaktadır. Buradan hareketle, iddialar kapsamında her ülke ve ilgili aktörler için farklı etkiler görülebilmekle birlikte, küreselleşmeye dair kararlarda fayda-maliyet analizinin yapılmasının gerekli ol- duğu da ortadadır.
Küreselleşmenin gelişmekte olan ülkelerdeki sağlık hizmetleri üzerindeki etkilerini tartışınız?
Bu ülkelerdeki yoksul bireylerin sağlığının, küreselleşme sonucunda bazı yönlerden iyileşmeler, diğer bazı yönlerden ise kötüleşmeler yaşayabilmektedir. Bu noktada, küreselleşmenin, sağlık çıktılarını farklı kanallardan nasıl etkilediğine dair birkaç örnek vermek gerekirse; bunların başında sosyoekonomik koşullar, devlet kaynakları ve politikaları, sağlık sektörüne ilişkin ticaret politikaları, global sağlık riskleri gibi faktörler gelmektedir.
Küreselleşme ekonomi ilişkisini tartışınız?
Küreselleşmenin ekonomiler üzerindeki etkisi, bir yandan sağladığı ivme ile artması beklenen gelir, diğer yandan da bunun dağılımıyla doğrudan ilişkilidir. Bu kombinasyonun ideal olması hâlinde ise yükselen gelirin sağlık üzerinde pozitif bir etki yapması kaçınılmazdır. Nitekim kişi başına millî gelirin artmasıyla birlikte, insanların daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürme imkânı bulmaları, sağlıkları üzerinde pozitif etki yapmaktadır. Bu anlamda, beslenme ve hijyen kritik faktörler olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, geliri yükselen ülkeler, vatandaşlarına nicelik ve nitelik açışından daha üstün sağlık ürünleri ve hizmetleri sunarken, refah seviyeleri artan toplum bireyleri de bunlara daha kolay bir erişim sağlayabilmektedir. Tüm bunlar ise insan sağlığını hiç şüphesiz olumlu etkilemektedir.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 7 Gün önce comment 11 visibility 17788
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1155
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 611
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2737
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 905
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25565
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14502
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12507
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12494
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10421