Radyo ve Televizyonda Ölçü Bakım Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sistem Kurulumunda Kablolama

1. Soru

EFP kameraların ve CCU ünitelerinin bağlantı türlerine göre kablolama teknikleri nelerdir ?

Cevap

• Çoklu Kablo (Multicore) • Triax Kablo (Üç Eksenli) • Fiber Optik Kablo


2. Soru

Kablolama nedir?

Cevap

Kablolar tek başlarına bir işe yaramazlar. Kabloların uçlarına takılan fiş ve konnektörler kablolara işlevsellik kazandırır. Kabloların üzerine uygulanan etiket ve numaralandırma işlemleri de kabloların kullanımını kolaylaştır. Kısaca, kabloların iş yapmaya uygun bir hale getirilmesi “kablolama” olarak tanımlanır.


3. Soru

MDU Ünitesinden (Mains Distribution Unit, fiebeke Dağıtım Ünitesi) cihazlara elektrik dağıtımı nasıl gerçekleşir?

Cevap

MDU çıkışlarından rack kabindeki ilgili cihazlara enerji sağlamak için, yine TTR tipi kablo kullanılır. Teknik özelliklerine göre, enerji bağlantısı yapılacak cihazın akım değeri oranında en az 3x1.5mm2 kesitli kablo kullanılır. MDU ile rack kabinde bulunan cihaz arasındaki mesafe ölçülerek kablo uzunluğu tespiti yapılır. Kablonun iletken uçları kablo sıyırma pensesiyle uygun ölçüde açılır. Dişi tip güç bağlantısında olduğu gibi uç bağlantıları yapılır. Erkek fiş içerisindeki vidalara iletkenler sıkıldıktan sonra fiş kapağı kapatılarak kablo fiş yapımı tamamlanır. TV yapım cihazlarında sıklıkla kullanılan dişi tip güç fişi. Erkek fiş içerisindeki vidalara iletkenler sıkıldıktan sonra fiş kapağı kapatılarak kablo fişi yapımı tamamlanır.


4. Soru

Elektrik iletim kabloları hangi hususlara göre sınıflandırılır?

Cevap

Enerji iletim kabloları kullanım amaçlarına, türlerine, gerilim değerlerine ve yalıtkan kılıf malzemelerine göre sınıflandırılırlar.


5. Soru

Yapılarına göre kablolar KAÇ grupta toplanır?

Cevap

• Enerji iletim kabloları • Veri (data) iletim kabloları


6. Soru

Kablolama projesinde hangi durumlar değerlendirilir?

Cevap

• Binanın fiziksel durumuna bağlı olarak çalışma alanlarını belirlemek. • Çalışma alanlarında ne tür cihazların yer alacağını belirlemek. • Cihazların teknik özelliklerine göre kablo, fiş, konnektör ve yardımcı malzemeleri belirlemek. • Kabloların döşenmesinde kullanılacak kablo kanalı ve borularının değerlendirmesini yapmak. • Kablo uzunluklarında cihaz bağlantıları için gerekli payları bırakmak. • Aşırı pay bırakıldığında rulo yapılmış kablolarda sinyal bozulmaları, sinyal kayıpları, manyetik alan ve ısınma gibi etkiler oluşabilir. Tam tersi bir durumda da cihaz bağlantısı için kablo uzunluğu yetmeyebilir. • Sonradan sisteme ilave edilebilecek kablolar için kablo kanalı ve borularında gerekli boşluklar bırakmak. • Kablo borularında kılavuz amaçlı ip ya da kablolar bırakılabilir. • Kaliteli ve işlevsel olarak yapılmış bir kablolama iş kalitesini artırır, hız kazandırır, maddi kayıpları engeller ve çalışanların işini kolaylaştırır.


7. Soru

Güç panosundan MDU Ünitesine elektrik bağlantısı nasıl yapılır?

Cevap

TTR tipi ve 3x2.5mm2 kesitindeki elektrik kablosunun güç panosuna bağlantısı yapılır ve numaralandırılır. Kablonun MDU ünitesine bağlanabilmesi için kablo metrajı belirlenip, bir sıyırma pensesiyle kablo uçları açılır. Çok telli bakır iletkenlerin uçları havya yardımıyla lehimlenip ya da kablo yüzükleri kullanılarak, kablo iç iletkeninin ince tellerinin dağılması önlenir . MDU ünitesine 220V enerji girişi için gerekli bağlantı dişi tip güç fişle yapılır. Elektrik bağlantı uçları kablo renk kodlarına göre yapılmalıdır.


8. Soru

Kanallar döşenmeden hangi tür kanalın kullanılacağına nasıl karar verilir?

Cevap

Kanallar döşenmeden önce hangi tür kanalın kullanılacağına karar vermek gerekir. Bunun için kablonun tür, kalınlık ve sayısı belirlenmelidir. Her kablo türü kendi arasında gruplandırılmalıdır.


9. Soru

Üç iletkenli bir enerji kablosu renk kodlarına göre nasıl bağlanır?

Cevap

• “Nötr” uç enerji kablosunun “mavi” renkteki ucuna bağlanır. • “Toprak” uç enerji kablosunun “sarı-yeşil” renkteki ucuna bağlanır. • “Faz” ucu ise enerji kablosunun “kahverengi” ya da” kırmızı” renkteki ucuna bağlanır.


10. Soru

Çok Modlu Fiber Optik Kabloların (Multi Mode) görevi nedir?

Cevap

En içteki cam çekirdek lifin çapı 50-70 mikron arasındadır. Işık, bu lif üzerinde bulunan ve onu dıştan çevrelemiş, yine cam yapılı örtüye çarparak ilerler. Tek modlu fibere göre iletimi gerçekleştirilen sinyalin alımı ve gönderimi daha yavaş ve kısa mesafelidir.


11. Soru

Fiber optic kabloların özellikleri nedir?

Cevap

Fiber optik kablolar elektrik parazitlerinden etkilenmezler, UV ışık ve neme karşı dayanıklıdırlar. Teknolojideki hızlı gelişmeler sayesinde TV stüdyoları ile yayıncılıkta kullanılan video kayıt ve okuma birimlerinde disk sistemler kullanılmaya başlanmıştır. Bant ve kaset gibi kayıt ortamlarının yerini artık yüksek kapasiteli bilgisayar sistemlerine bağlı depolama birimleri almaktadır. Bu dijital kayıt ve depolama ünitelerinin ana omurgaları yerel alan ağı olarak kurulur. Bu sebepten doKablo numaraları, kablo konnektör koruyucular ve kablolanmış BNC konnektörler. Konnektör bağlantısı yapılmış BNC video kabloları. layı fiber optik kablolar LAN (Local Area Network, Yerel Alan Ağı) kurulumlarında da kullanılırlar. Fiber optik kablolar sayesinde yerel ağda veriler hızlı ve sorunsuz transfer edilebilirler.


12. Soru

Kablo montajlarında sinyalin bütünlüğünü doğrudan etkileyen etmenler nelerdir?

Cevap

• Keskin kıvrımlar • Kablolama sırasında meydana gelen sıyrılma ve ezilme gibi fiziksel yıpranmalar • Aşırı sıkılan kablo bağları


13. Soru

Koaksiyel kablo nedir?

Cevap

Koaksiyel kablo, yüksek frekanslı sinyallerin iletiminde kullanılan bir kablo türüdür. Kablo yapısı iç içe dört bölümden oluşur. Kablonun en iç kısmında canlı uç, yani sinyalin iletimini gerçekleştiren iletken bulunur. Bu iletken tek ya da çoklu ince tellerden oluşur. Etrafı dielektrik katsayısı yüksek bir yalıtkan ile çevrelenmiştir. Yalıtkanın çevresinde iletkenlerden oluşan bir örgü (veya ince varak) vardır. Bu örgü, iletilen sinyali elektromanyetik alan oluşturan cihazların olumsuz etkilerinden korur. En dışta ise PVC ya da PE koruyucu kılıf yer alır.


14. Soru

Kablo döşeme ve montajlama yöntemleri nelerdir?

Cevap

• Yükseltilmiş zeminler ve asma tavanlar • PVC kablo kanal ve boruları


15. Soru

Dişi tip güç fişi nedir?

Cevap

Elektrikle çalışan cihazların bağlandığı, dışarıya elektrik enerjisi çıkışı sağlayan fişlerdir.


16. Soru

Erkek tipi fiş nedir?

Cevap

Elektrikle çalışan cihazların üzerinde bulunan, elektrik enerjisinin girişinin yapıldığı fişlerdir.


17. Soru

Enerji iletim kabloları görevi nedir?

Cevap

Cihazların çalışabilmesi için gerekli olan elektrik enerjisini taşıyan kablolardır.


18. Soru

“NYM” türü sabit tesisat kabloları nerede kullanılır?

Cevap

: İlk kaynaklarına ait anahtarlama ve kontrol ünitesinin (dimmer) çıkışlarından, mekanik veya motorlu pantograf ünitelerine kadar “NYM” türü kablo kullanılır.


19. Soru

Silikon Kablo nedir ?

Cevap

Dış çekim aydınlatma kaynakları ve bunlarda kullanılan uzatma kablolarında da benzer durumlarla karşılaşılabilir. Bu sebeple mekanik zorlanmalara (darbe ve ezilmelere) ve ısıya dayanıklı “SIMH “ kablolar tercih edilir. SIMH tipi kablolar “Silikon Kablo” olarak da adlandırılır.


20. Soru

Elektrik kabloları kaça ayrılır?

Cevap

Elektrik kabloları “iletken” ve “yalıtkan” olmak üzere iki temel yapıdan oluşurlar.


21. Soru

Sıkmalı tip BNC konnektörler kaç parçadan oluşur?

Cevap

• Ana gövde • Canlı uç pini • Sıkma yüzüğü


22. Soru

Antigron Kablo nedir?

Cevap

Stüdyoların sabit aydınlatma tesisatı sistemlerinde çekme, bükülme ve burulma gibi fiziksel zorlamalar olmadığından tercih edilirler. Yapı olarak PVC yalıtkanlı bakır iletkenler ve yalıtılmış iletkenler üzerinde de sert bir dış yalıtkan kılıftan oluşur. Yaygın olarak bu kablolar “Antigron Kablo” olarak da tanımlanırlar.


23. Soru

Cam örtü nedir?

Cevap

Işığı ileten merkez kısmın dışını saran ve optik malzemelerden üretilmiş, merkezden yansıyan ışığı tekrar merkeze geri gönderen kısımdır.


24. Soru

Tek Modlu Fiber Optik Kabloların (Single Mode) görevi nedir?

Cevap

Verinin daha uzak mesafelere iletilmesinde ve veri kaybının az olması istenilen yerlerde kullanılır. iletilen ışığın tümü tek bir yol üzerinde hareket eder. Yüksek kapasitedeki bilgi iletimi son derece başarılıdır. Tek modlu fiberlerde merkez kısım çok küçük çaplıdır (3- 10 mikron). 100 kilometreye kadar sorunsuz kullanılabilirler.


25. Soru

Fiber optic kabloların yapısı kaç bölümden oluşur?

Cevap

Fiber optik kablolar yapı olarak başlıca 3 kısımdan oluşur: Merkez ışık iletimi), cam örtü ve kılıf


26. Soru

Yerel ağların kurulumunda ana omurgada kullanılan fiber optik kabloları nelerdir?

Cevap

Servis bilgisayarları (server), yönlendirici (router) veya anahtarlayıcı (switch) ekipmanlar fiber optik kablolarla birbirine bağlar. Daha sonra, oluşturulan yerel ağ üzerinden kullanıcıların ihtiyaç duydukları görsel ya da işitsel medyalara erişimler sağlanır.


27. Soru

Triax kablo kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Cevap

Triax kabloların üzerine herhangi bir ekipman konmamalıdır. Kablolara ait konnektörler kameralardan çıkartıldığında veya dış çekim hazırlıkları esnasında mutlaka plastik koruyucu kapakları takılmalıdır. Bu kapaklar konnektörleri toz, nem ve korozyondan korumak amacıyla konnektör dış yüzeyine sabitlenmişlerdir. Zeminde duran kabloların çeşitli sebeplerle ezilmemeleri için kablo köprüleri kullanılmalıdır. Bu sayede kablolarda oluşabilecek ezilme, kırılma ve kesilmelerin önüne geçilebilir.


28. Soru

Merkez (ışık iletkeni) nedir?

Cevap

Işığın iletilmesini sağlayan ana parça olup, çok ince bir çekirdek liften oluşur. Işık, ana malzemesi cam olan bu parça üzerinden uzak mesafelere kadar gidebilir.


29. Soru

Çoklu kabloların özelliği nedir?

Cevap

Çoklu kablolar, içinde aynı ya da farklı kablo türleri bulunulan bir kablo türüdür. Bu tür çoklu kablolar “multicore” olarak da tanımlanırlar. Çoklu kablolarda ses, görüntü, kontrol ve besleme gibi faklı sinyaller iletilir. EFP kameralarda kullanılan multicore kablolar CCU ünitesiyle bağlantılanır. Bu kabloların üzeri zırh (kalkan) görevi yapan bir örgüyle sarılıdır. Kablonun dış yalıtım malzemesi PVC koruyucu kılıftan oluşur. Çok damarlı bir yapıya sahip olan bu kablolarda kablo boyu uzadıkça iletkenlerin direnci artar, dolayısıyla empedansları yükselir. Empedans yükseldiğinde de, kablonun ilettiği sinyallerde kayıp ya da bozulmalar oluşabilir.


30. Soru

Kirli konnektör uçları nasıl temizlenmelidir?

Cevap

Kirli olan konnektör uçları mutlaka özel temizleyicilerle temizlenmelidir. Üfleyerek ya da herhangi bir bezle silinerek temizleme yapılmamalıdır. Parmakla konnektör uçlarına kesinlikle dokunulmamalıdır.


31. Soru

Günümüzde kullanılan triax kablo çeşitleri nelerdir?

Cevap

• Triax 8: 250 metreye kadar mesafelerde kullanılır. • Triax 11: 250-500 metre arası mesafelerde kullanılır • Triax 14: 500-1.100 metre arası mesafelerde kullanılır.


32. Soru

Analog ses sistemlerinde hangi fişler kullanılır?

Cevap

Analog ses sistemlerinde yaygın olarak XLR (Cannon) konnektörler kullanılmasına karşın TS, TRS ve RCA tipi fişlerden de yararlanılır.


33. Soru

Çift bükümlü tüp kablolarda kullanılan ikişerli renkler nelerdir?

Cevap

Yerel alan ağlarında en yaygın olarak çift bükümlü tip kablolar kullanılmaktadır (TPC, Twisted Pair Cable). Kablolar arasındaki elektromanyetik alan etkisini azaltmak için bakır kablolar birbirine ikişerli dolanmış çiftlerden oluşur. Birbirlerinden yalıtılmış iletkenler PE koruyucu bir kılıfla kaplıdır. Kablo içindeki her çiftin bir ana rengi vardır (turuncu, yeşil, mavi ve kahverengi). Ayrıca her ana rengin yanında beyaz renkte kablolar vardır (turuncu-beyaz, yeşil-beyaz, mavi-beyaz ve kahverengi-beyaz). Diğer bir deyişle kablo 8 farklı renkte ve 4 grupta toplanmış iletkenlerden oluşur.


34. Soru

STP Kablo (Shielded Twisted Pair, Korumalı Çift Bükümlü Kablo)’nun özellikleri nelerdir?

Cevap

Çift bükümlü kablo gruplarının her biri, ince bir metal folyo ile kaplıdır. Bu metal folyo kabloyu elektromanyetik etkilerden koruyan ve iletilen sinyalin bozulmasına engel olan bir zırh ya da kalkan görevi yapar. Stüdyo sistemlerinde bu tür kablolar tercih edildiğinde kablonun metal folyosu topraklanmalıdır. Topraklama işlemi yapılmazsa metal folyo elektromanyetik dalgaları toplayan bir anten gibi çalışır. Bu durum iletilen sinyalin bozulmasına ya da kaybına neden olabilir. Metal folyodan başka, veri iletiminin yapıldığı ağ kartlarında, duvar prizlerin de ve anahtarlayıcılarda da (switch) topraklama yapılmalıdır. Ayrıca kablo montajı esnasında metal folyonun zedelenmemiş olması gerekir.


35. Soru

UTP Kablo (Unshielded Twisted Pair, Korumasız Çift Bükümlü Kablo) nun özellikleri nelerdir?

Cevap

İletken çiftler üzerinde herhangi bir koruyucu zırh bulunmaz. Dış kablo çapları küçük olduğundan montaj yapılırken kablo kanallarında daha az yer kaplarlar. UTP kablolar, STP kabloların tersine elektromanyetik gürültülerden (RF, Radyo Frekansı) etkilenirler. Bu sebeple ağ kurulum çalışmalarında STP kablo kullanımı daha uygundur. UTP kablolar, belli bir mesafede iletebildikleri veri miktarına göre 1 ile 7 değerleri arasında kategorilere ayrılırlar. Bu kategoriler kablonun veri sinyalini ne kadar sağlıklı ve az kayıpla iletebildiğini, manyetik alanlara karşı sinyali ne kadar koruyabildiğini belirler. Kategorileri 1 ile 4 arasında olan kablolar, günümüz ağlarında yoğun hızları karşılayamadıkları için kullanılmazlar. En son geliştirilen “Kategori 7” kablosunda, STP kablo türü yapısına ek olarak, metal folyoyu çevreleyen bir bakır örgü vardır. Bu tür kablolarda, dış kısmı metal zırhlı “RJ45” konnektörler kullanılır.


36. Soru

XLR konnektörün pin numaraları nelerdir?

Cevap

• 1 nolu pin: fiase (Ground) • 2 nolu pin: + (Hot) • 3 nolu pin: _ (Cold)


37. Soru

Triax (Üç Eksenli) Kablolar nedir?

Cevap

Triax kablolar 75 ohm empedans değerininde ve koaksiyel kablo formundadırlar. Triax kabloların “üç eksenli” olarak tanımlanmasının nedeni kablo iç iletkeni üzerinde, aralarında PE yalıtkanlar olan iki örgü zırhın olmasıdır . Kameralar ve onların kontrol üniteleri arasında kullanılan kablodur. Triax kablolar sabit stüdyo montajına ya da dış çekim araç kullanımına uygun olarak seçilirler. Sabit stüdyo montajların da PVC dış korumalı kablolar seçilebilir. Dış çekim araç kullanımlarında ise triax kabloların aleve dayanıklı yapıda olanları tercih edilmelidir.


38. Soru

Analog ses kablolarının özellikleri nelerdir?

Cevap

Analog ses kabloları yapılarına bağlı olarak 40- 70 ohm arasında empedans değerlerine sahiptirler. Kapasitans değerleri de oldukça düşüktür. Dengeli tip kablolar iki iletken (canlı) ve bir flase (zırh ya da kalkan) uçlarından oluşur. Mikrofon ve hat (line) sinyallerinde kullanılan dengeli bağlantı türü mono ses sinyali taşır. Dengeli bağlantı türünde üç uç olması ses sinyalinin stereo olduğu anlamına gelmez. Dengeli bağlantılar, analog ses sinyalini elektromanyetik gürültülerden korumak amacıyla yapılır. Dengesiz sinyal taşıyan kablolar ise bir iletken ve flase uçtan oluşur. Bu kablolar PVC yalıtımlı esnek bir dış kılıfa sahiptirler. PVC kılıf içinde birçok ince telden oluşan tek (unbalanced) ya da iki iletken (balanced) damar bulunur. Damar veya damarların üzerinde örgülü ya da örgüsüz zırh vardır. Sabit stüdyo kurulumlarında içinde çok sayıda ses kablosunun bulunduğu multicore kablolardan da yararlanılır (4’lü, 8’li, 16’lı ve 24’lü gibi). Stüdyo ya da dış çekim mikrofon bağlantılarında ise çekme ve gerilmelere karşı daha mukavemetli ve esnek yapılı olan analog ses kabloları kullanılır.


39. Soru

Televizyon stüdyolarında ve dış çekim araçlarında hangi ses sistemleri kullanılır?

Cevap

Televizyon stüdyolarında ve dış çekim araçlarında çeşitli mikrofonlar, ses mikserleri, ses kayıt üniteleri ve hoparlörler gibi ses sistemleri kullanılır. Bu ses donanımlarında da profesyonel standartlara sahip kablo, fiş ve konnektörler kullanılır.


40. Soru

Profesyonel ses kayıt sistemlerinde kullanılan kablolama çeşitleri nedir?

Cevap

• Dengeli (balanced) bağlantı • Dengesiz (unbalanced) bağlantı


41. Soru

Hoparlörler çalışma yapılarına göre kaça ayrılırlar?

Cevap

• Aktif hoparlörler: Ses yükselteçleri (amplifikatör) hoparlör kabininde olanlar. • Pasif hoparlörler: Ses yükselteçleri hoparlör kabininde olmayanlar.


42. Soru

Aktif ve pasif hoparlör özellikleri nelerdir?

Cevap

Aktif hoparlör bağlantılarında TRS, RCA, XLR tip fiş ve konnektörler kullanılabilir. Fakat pasif hoparlörlere doğrudan ses sinyali bağlanamaz. Çünkü ses kaynağından gelen sinyalin önce bir amplifikatör yardımıyla yükseltilmesi gerekir. Ses sinyali amplifikatöre bağlanır ve pasif hoparlörün ses gücüne uygun olarak yükseltilmiş ses sinyali hoparlöre gönderilir. Bu tür hoparlör bağlantılarında TS tipi fiş kullanımı olsa da sağlamlık ve güvenilirlik açısından “speakon” konnektör kullanımı tercih edilir. Speakon konnektörler bir kilit mekanizmasına ve çıplak el temasından dolayı oluşabilecek elektrik floklarına karşı yalıtıma sahiptirler. Pasif hoparlör ve amplifikatör bağlantılarında “binding post” olarak tanımlanan bağlantılar da yapılır. Binding post bağlantılarında herhangi bir fiş ya da konnektör kullanılmaz. Hoparlör ve amplifikatör bağlantılarında kablo iletkenlerinin yalıtkan kılıfları uygun uzunlukta sıyrılır ve çıplak olarak binding post terminal vidalarına sıkılır.


43. Soru

Hoparlör kurulumunda kablonun önemi nedir?

Cevap

Hoparlör bağlantılarında kablo çok önemli bir faktördür. Tüm kablolarda olduğu gibi kablo uzunlukları arttıkça dirençleri de artacağından güç kaybı meydana gelir. Güç kaybını engellemek için mümkün olduğunca hoparlör kablolarının kısa olması gerekir. Hoparlör kablo iletkenleri uygun kesitte olmalı ve yüksek kaliteli bakırdan imal edilmelidir.


44. Soru

Televizyon yapımlarında kullanılan kablolar yapılarına göre kaç grupta toplanır?

Cevap

  • Enerji iletim kabloları
  • Veri (data) iletim kabloları


45. Soru

Cihazların çalışabilmesi için gerekli olan elektrik enerjisini taşıyan kablolara ne ad verilir?

Cevap

Enerji iletim kabloları


46. Soru

Cihaz ya da cihazlar arasında görüntü, ses veya haberleşme verilerini taşıyan kablolara ne ad verilir?

Cevap

Veri iletim kabloları


47. Soru

Kabloların iş yapmaya uygun bir hale getirilmesine ne ad verilir?

Cevap

Kablolama


48. Soru

Kabloların, kamera, ses vb. gibi cihazlara ulaştırılmasında çeşitli kablo döşeme ve montajlama yöntemleri kullanılır. Bu yöntemlerden en kullanışlı olanları hangileridir?

Cevap

  • Yükseltilmiş zeminler ve asma tavanlar
  • PVC kablo kanal ve boruları


49. Soru

Kablolama projesinde hangi aşamalar değerlendirilmelidir?

Cevap

  • Binanın fiziksel durumuna bağlı olarak çalışma alanlarını belirlemek.
  • Çalışma alanlarında ne tür cihazların yer alacağını belirlemek.
  • Cihazların teknik özelliklerine göre kablo, fiş, konnektör ve yardımcı malzemeleri belirlemek.
  • Kabloların döşenmesinde kullanılacak kablo kanalı ve borularının değerlendirmesini yapmak.
  • Kablo uzunluklarında cihaz bağlantıları için gerekli payları bırakmak.
  • Aşırı pay bırakıldığında rulo yapılmış kablolarda sinyal bozulmaları, sinyal kayıpları, manyetik alan ve ısınma gibi etkiler oluşabilir. Tam tersi bir durumda da cihaz bağlantısı için kablo uzunluğu yetmeyebilir.
  • Sonradan sisteme ilave edilebilecek kablolar için kablo kanalı ve borularında gerekli boşluklar bırakmak.
  • Kablo borularında klavuz amaçlı ip ya da kablolar bırakılabilir. Kaliteli ve işlevsel olarak yapılmış bir kablolama iş kalitesini artırır, hız kazandırır, maddi kayıpları engeller ve çalışanların işini kolaylaştırır.


50. Soru

Üç iletkenli bir enerji kablosunda "nötr" uç hangi renge bağlanır?

Cevap

Mavi


51. Soru

Üç iletkenli bir elektrik kablosunda "toprak" uç hangi renge bağlanır?

Cevap

Sarı-yeşil


52. Soru

Üç iletkenli bir elektrik kablosunda "faz" ucu hangi renge bağlanır?

Cevap

Kahverengi ya da kırmızı


53. Soru

220 volt değerindeki elektrik enerjisinin cihazlara dağılımında grup prize benzer bir üniteden yararlanılır. Bu ünitenin adı nedir?

Cevap

MDU (Mains Distribution Unit, Şebeke Dağıtım Ünitesi)


54. Soru

Elektrik güç sistemlerinin kablolamasında kaç tür fiş kullanılır?

Cevap

İki tür fiş kullanılır;

  • Dişi güç fiş tipi
  • Erkek güç fiş tipi

55. Soru

Elektrikle çalışan cihazların bağlandığı, dışarıya elektrik enerjisi çıkışı sağlayan fişlere ne ad verilir?

Cevap

Dişi tip güç fişi


56. Soru

Elektrikle çalışan cihazların üzerinde bulunan, elektrik enerjisinin girişinin yapıldığı fişlere ne ad verilir?

Cevap

Erkek tip güç fişi


57. Soru

“Antigron Kablo” olarak tanımlanan, stüdyoların sabit aydınlatma tesisatı sistemlerinde çekme, bükülme ve burulma gizi fiziksel zorlamalar olmadığından tercih edilen kablo türü hangisidir?

Cevap

"NYM" kablo


58. Soru

Video sistemlerinde kullanılan başlıca kablolar nelerdir?

Cevap

  • Koaksiyonel kablo
  • Fiber optik kablolar
  • Yerel alan ağ (Lan) kabloları
  • EFT kamera kabloları


59. Soru

Analog, SDI (Serial Digital İnterface, Seri Dijital Arayüz) ve HD (High Definition, Yüksek Tanımlı) görüntü sinyallerinin iletiminde kullanılan kablo hangisidir?

Cevap

Koaksiyonel kablo


60. Soru

Sıkmalı tip BNC konnektörler kaç parçadan meydana gelir?

Cevap

  • Ana gövde
  • Canlı uç pini
  • Sıkma yüzüğü


61. Soru

Fiber optik kablolar ışık yayılım güçlerine göre kaç grupta toplanır?

Cevap

  • Tek modlu fiber optik kablolar
  • Çok modlu fiber optik kablolar


62. Soru

Hem mikrofon hem de hat sinyal bağlantılarında kullanılan konnektörler hangisidir?

Cevap

XLR konnektörler


63. Soru

Ses yükselteçleri (amplifikatör) hoparlör kabininde olan hoparlörlere ne ad verilir?

Cevap

Aktif hoparlörler


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi