Küresel Pazarlama Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

Küresel İletişim Stratejileri

1. Soru

Küresel pazarlarda en fazla reklam yapan sektör hangisidir?

Cevap

Küresel reklam harcamaları içinde en büyük payı gıda, içecek, kişisel bakım ve sağlık ürünleri sektörü oluşturmaktadır (%25,4).


2. Soru

2010 yılı itibariyle en büyük küresel reklamveren işletme hangisidir?

Cevap

ABD'li Proctor & Gamble 11.43 milyar dolar ile birinci sıradadır.


3. Soru

Küresel kitle reklamcılığı hangi açıdan kuşkuyla karşılanıp eleştirilmektedir?

Cevap

Küresel kitle reklamcılığı farklı ülke pazarlarında kültürel değişim yaratmak açısından en etkili araçlardan birisi konumundadır ve bu nedenle pek çok kurum tarafından da kuşkuyla karşılanmakta ve eleştirilmektedir.


4. Soru

Uluslararası reklam tasarımında uygulanabilecek temel yaklaşımın adımları şöyle nelerdir?

Cevap

Uluslararası reklam tasarımında uygulanabilecek temel yaklaşımın adımları şöyle sıralanabilir:

1. Pazarlama araştırması gerçekleştirmek, 2. Pazarlama iletişiminin hedeflerini belirlemek, 3. Seçilen pazarlar için en etkili reklam mesajını geliştirmek, 4. Mesajı iletmek açısından etkili olacak mecraları belirlemek, 5. Kampanyanın bütçesini belirlemek, 6. Kampanyayı gerçekleştirmek, 7. Belirlenmiş hedefler doğrultusunda kampanyayı değerlendirmek.


5. Soru

Uluslararası iletişim süreci hangi aşamalardan oluşmaktadır?

Cevap

1. Bilgi Kaynağı: Ürün mesajı iletmeyi planlayan uluslararası işletme 2. Kodlama: Alıcıya iletilecek mesajın kaynak tarafından uygun ve etkili bir semboller bütününe dönüştürülmesi 3. Mesaj Kanalı: Kodlanmış mesajı planlanan alıcılara ulaştıracak reklam mecrası ve/veya satış gücü 4. Kod Açma: Bilgi kaynağı tarafından iletilen semboller bütününün alıcı tarafından yorumlanması 5. Alıcı: Mesajın alması istenen tüketiciler ve bunların aldıkları mesaja karşılık verdikleri tepki 6. Geribildirim: Alıcıdan tarafından alınan mesajın etkinliğine ilişkin olarak bilgi kaynağına iletilen bilgi 7. Gürültü: İletişim sürecini etkileyen ve ilgi dağıtan, kontrol edilemeyen ve öngörülemeyen etkenler (sözgelimi, rakiplerin faaliyetleri).


6. Soru

İletişim sürecinde gürültü ne anlama gelmektedir?

Cevap

İletişim sürecini etkileyen ve ilgi dağıtan, kontrol edilemeyen ve öngörülemeyen etkenlere (sözgelimi, rakiplerin faaliyetleri) gürültü denilmektedir.


7. Soru

Gerçekleştirilecek reklam kampanyasının bazı bölümlerinin her ülke için aynı bırakılıp dil ve kişi kullanımında değişiklik yapılarak hedef pazara uyumu sağlanması hangi stratejik yaklaşımı ifade eder?

Cevap

Uzlaşma stratejisinde gerçekleştirilecek reklam kampanyasının bazı bölümleri her ülke için aynı bırakılırken diğer bir deyişle konsept değişmezken dil ve kişi kullanımında değişiklik yapılarak hedef pazara uyumu sağlanır. Ülke pazarlarının benzer ve farklı özellikleri birlikte ele alındığı için kampanyanın bir bütün olarak aynı şekilde uygulanmasına imkân sağlar.


8. Soru

Küresel reklamlarda yaratıcılığın önündeki temel kısıtlamalar nelerdir?

Cevap

Yasal kısıtlamalar, dil farklılıkları, kültürel farklılıklar, medya sınırlamaları başlıca engeller ve sınırlamalar küresel reklamlarda yaratıcılığın önündeki temel kısıtlamalar arasında sayılabilir.


9. Soru

Halkla ilişkilerin temel araçları nelerdir?

Cevap

Halkla ilişkilerin temel araçları, çeşitli medyalarda yayınlanan işletme haberleri, haber bültenleri, basın konferansları, işletme bültenleri ve yayınları, televizyon ve radyolarda işletme yöneticileri ve çalışanları ile yapılan söyleşi ve röportajlar olarak sıralanabilir. Bunların yanı sıra, son yıllarda işletmeler açısından önemi gittikçe artan sponsorluk faaliyetleri, özel olaylar ve işletmelerin kurumsal web sayfalarının da halkla ilişkiler araçları olarak kabul edilmesine neden olmuştur.


10. Soru

Halkla ilişkiler faaliyetlerin reklamdan farklı tarafı nedir?

Cevap

Halkla ilişkiler faaliyetlerin en güçlü yanı, reklamdan farklı olarak işletmenin topluma iletmek istediği mesajlar ve toplumla paylaşmak istediği konuların yayınlanması ya da basılması için para ödenmemesi, dolayısıyla inandırıcılığının reklamlara göre daha yüksek olmasıdır. Reklamlar parası ödenerek yayınlanan tutundurma faaliyetleri olduğu için işletmeler tarafından her açıdan kontrol edilebilirken işletmeler hakkında medyada çıkan haberler, hikâyeler ya da rivayetler üzerinde işletmelerin doğrudan kontrolü söz konusu olmayabilir.


11. Soru

Sigara ve tütün mamülleri reklamlarının ve alkollü içki reklamlarının medyada yayınlanmasının yasaklanması işletmeleri neye yöneltmiştir?

Cevap

Ülkemizde olduğu gibi tüm Avrupa’da sigara ve tütün mamülleri reklamlarının; yine ülkemizle birlikte İspanya, Fransa, İngiltere, İrlanda, Finlandiya, Avusturya ve İsviçre’de de alkollü içki reklamlarının medyada yayınlanmasının yasaklanması, işletmeleri daha çok sponsorluk ve özel olaylar alanlarına yöneltmiştir


12. Soru

Bir satış temsilcisinin görevleri nedir?

Cevap

Satıcı işletmenin olası alıcı ile iletişim çabası temelde alıcıyı bilgilendirmek ve satın almaya ikna etmektir. Burada satıcı kısa dönemde satış yapmayı, uzun dönemde ise alıcı ile kârlı bir müşteri ilişkisi kurmayı hedefler. Bu açıdan bakıldığında satış temsilcisinin görevi;

 • İşletmenin ürünlerine ilişkin ayrıntılı bilgileri alıcıya aktarmak, • Müşterilerin kendilerine özgü ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda iletişim biçimini ve ürünleri uyarlamak ve • Müşterileri, işletmenin ürünlerinin rakiplerinkinden daha iyi olduğuna ikna ederek satışı gerçekleştirmek olarak sıralanabilir.


13. Soru

Kişisel satış daha çok hangi pazarlarda tercih edilen tutundurma aracıdır?

Cevap

Kişisel satış, reklam uygulamalarında yasal kısıtlamaların olduğu, reklamcılık altyapısının gelişmediği ve medyanın yeterli olmadığı pazarlarda tercih edilen bir tutundurma aracıdır. Özellikle endüstriyel ürünler için her koşulda daha etkili olabilen kişisel satış, endüstriyel ürünlerin ve pazarların daha yakın ilişki gerektiren yapısı açısından oldukça verimli olduğunu kanıtlamıştır.


14. Soru

Halkla ilişkiler faaliyetleri işletmeler tarafından hangi amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır?

Cevap

Halkla ilişkiler faaliyetleri, işletmenin içindeki ve dışındaki kitlelerde karşılıklı iyi niyet, güven ve anlayış yaratmak, başarılı bir kurumsal imaj oluşturmak ve karşılaşılabilecek olumsuz durumlara karşı harekete geçmek amaçları doğrultusunda kullanılır.


15. Soru

Pazar bilinmezleri neyi ifade etmektedir?

Cevap

Bir uluslararası işletme dünyanın daha önce faaliyet göstermediği bir bölgesindeki bir ülke pazarına giriş yaptığında söz konusu pazarın koşullarına tamamıyla yabancı olabilir. Eğer işletme pazara giriş yapmadan önce pazarlama araştırması ya da başka bir yolla bu pazar hakkında bilgi edinmemiş olursa diğer tüm pazarlama faaliyetleri gibi kişisel satış süreci ve elemanları bilgi eksikliğinin getireceği sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Dolayısıyla herhangi bir ülke pazarında satış gücü etkinliklerine başlanmadan önce ülke pazarını tanımaya ve koşullarını anlamaya dönük birtakım önlemler alınmalıdır.


16. Soru

Kişisel satış elemanlarının sahip olması gereken becerileri nelerdir?

Cevap

Müzakere becerileri, Kültürel uyum becerisi, bilişim teknolojilerini kullanabilme becerisi, pazar istihbaratı toplama becerileri, satış destek becerileri.


17. Soru

Uluslararası işletmeler satış ekibi kurarken hangi yaklaşımlara göre hareket edebilir?

Cevap

Uluslararası işletmeler satış ekibi kurarken üç farklı yaklaşıma göre hareket edebilir: (1) Alıcı ülkenin vatandaşı olmayan kişileri işe alabilir. (2) Alıcı ülkenin vatandaşlarını işe alabilir ya da (3) Üçüncü bir ülkenin vatandaşlarını işe alabilir.


18. Soru

Uluslararası işletmenin satış ekibi kurarken alıcı ülkenin vatandaşlarını işe almasının avantajları ne olabilir?

Cevap

Alıcı ülkenin vatandaşlarını işe almak, yoğun pazar ve kültür bilgisine ve dil becerisine sahip, iş yapma geleneklerini bilen biri ile çalışmak açısından faydalıdır. Yerli bir satış elemanı, görece daha kısa zamanda verimli olabileceği için uyum süreci daha kısa sürer.


19. Soru

Uluslararası işletmelerin satış ekibi için üçüncü ülke vatandaşlarını işe almasının beraberinde getirdiği dezavantajlar ne olabilmektedir?

Cevap

Üçüncü ülke vatandaşlarını işe almanın beraberinde getirdiği birtakım dezavantajlar bulunmaktadır. Söz gelimi üçüncü bir ülkenin vatandaşlarını satış elemanı olarak işe almak diğer seçeneklerden daha pahalıya gelebilir veya bu elemanların aidiyet duygusu yüksek olmayabilir.


20. Soru

Satış tutundurma faaliyetleri planlanırken dikkate alınması gereken başlıca faktörler nelerdir?

Cevap

Satış tutundurma faaliyetleri planlanırken dikkate alınması gereken başlıca faktörler şunlardır: Tüketici algıları, ekonomik gelişmişlik, pazarın olgunluğu, ticaret kültürü ve yasal düzenlemeler. Farklı ülke pazarlarında satış tutundurma faaliyetlerinin kabul görmesi ve yasal düzenlemelere takılmaması için uluslararası işletmelerin bu faktörleri dikkatle ele alması gerekmektedir. 


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v