Küresel Pazarlama Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Küresel Pazarlar İçin Ürün Ve Hizmet Stratejileri

1. Soru

Küresel pazarlamada hedefe ulaşmak için kullanılan temel araçlar nelerdir?

Cevap

  1. Ürünün kendisi
  2. Tespit edilen fiyat
  3. Satış ve dağıtım çalışmaları
  4. Reklam
  5. Satış ve teşvik kampanyaları


2. Soru

Temel uluslararası işletme modelleri nelerdir?

Cevap

Temel olarak, uluslararası alanda faaliyet gösteren işletmelerin karşılarına iki ayrı modelin çıktığı söylenebilir. Birinci model, kullanılan üretim teknolojileri açısından değerlendirildiğinde, üretimi gerçekleştirilen ürünler üzerinde her hangi bir değişiklik yapmadan ve dünyanın farklı bölgelerinde ortaya çıkan farklı beklentileri dikkate almadan gerçekleştirilen üretim modelinin benimsendiği küresel üretim modelidir. Buna karşılık ikinci model ise gerek kullanılan teknolojinin özelliğine bağlı olarak ve gerekse üretilen ürünün özelliğine uygun olarak yerel ve bölgesel özelliklerin üretim süreçlerine dahil edildiği çok uluslu işletme modelidir.


3. Soru

Ürün yaşam eğrisi ne amaçla kullanılır?

Cevap

Ürün yaşam eğrisi, yöneticiler tarafından belirli bir hedef pazarın dinamiğini analiz etmede, çeşitli ülkelerin pazarlarında aynı zamanda ürünlerin pozisyonlarını belirlemede kullanılır. Firmalar, ürünlerin değişik ülkelerde yaşam çizgilerinin hangi evrelerde olduğunu saptayıp stratejilerini buna göre ayarlamalıdırlar.


4. Soru

Ürün yaşam eğrisi hangi aşamalardan oluşur?

Cevap

Ürün yaşam eğrisi; giriş, gelişme, olgunluk ve gerileme olarak adlandırılan dört aşamadan oluşur. Her aşamanın kendine özgü özellikleri vardır ve bu özelliklere göre işletmelerin uyguladıkları stratejileri güncellemesi gerekir.


5. Soru

Küresel pazarlara yönelen işletme ilk olarak hangi stratejisini belirler?

Cevap

Küresel pazarlara yönelen işletme, kullanacağı beş temel araçtan ilki olan ürün stratejisini öncelikle belirler. Belirlediği temel ürün stratejilerinde gerekli standartlaştırmayı sağlar, ürünün yaşam dönemini dikkate alarak pazar bölümlendirmesine gider, oradan girmek istediği pazarı seçer ve piyasa payını da belirler böylece küresel temel pazarlama stratejisini oluşturmuş olur. İhracata yönelik ürün geliştirildikten sonra, bu ürünün hedef alınan ülkelerde hangi stratejilerle pazarlanacağına karar vermek gerekmektedir.


6. Soru

Uluslararası pazarlara yönelik ürün kararları hangi kararları içermektedir?

Cevap

Ürün kendisinin belirlenmesinin yanında uluslararası pazarlara yönelik ürün kararları; ürün planlama ve geliştirme kararlarını, ürün dizisinin genişliği ve uzunluğu ile ilgili kararları ve ürün stratejisini, yani var olan ürünler için standartlaştırma veya uyumlaştırma kararlarını içermektedir.


7. Soru

Ülkelerin sahip olduğu kültürel özellikler bir ürünü nasıl etkilemektedir?

Cevap

Ülkelerin sahip olduğu kültürel özellikler, ürüne ilişkin beklentileri de etkilemektedir.
Özellikle kültür kodları ürüne ilişkin beklenti ve algıları yönetmekte, aynı ürün farklı toplumlarda farklı biçimlerde kabul görmektedir. Bu durum işletmelerin ürün/marka politikalarını etkilemektedir.


8. Soru

Ürün ve marka açısından standartlaştırma ne anlama gelir?

Cevap

Ürün ve marka açısından bakıldığında standartlaştırma, işletmelerin iç ve dış pazarda standart bir ürünle faaliyet göstermesi anlamına gelmektedir ve ürünün geliştirilmesinde iç pazar yapısının ve iç pazarı oluşturan tüketicilerin özellikleri dikkate alınmaktadır. Diğer bir ifade ile uluslararası pazarlara sunulan ürün, iç pazara sunulmuş olan ürünün ve markanın getirdiği temel faydayı ve ek özellikleri
taşımaktadır


9. Soru

Ürünün standardizasyonunu etkileyen ürün ile ilgili temel nitelikler nelerdir?

Cevap

Ürünün çeşidi (endüstriyel/tüketici) ve ürün konumlandırması standardizasyonu etkileyen iki temel niteliktir.


10. Soru

Hangi ürünlerin standardizasyonu daha kolaydır?

Cevap

“Standartlaştırma” endüstriyel mallar için tüketici mallarına kıyasla çok daha uygundur. Tüketici mallarında ise dayanıklı tüketim mallarında dayanıksız mallara kıyasla standartlaştırma olanağı daha fazladır. Bunun sebebi dayanıksız malların daha çok damak tadı, gelenekler ve görenekler gibi her bir toplumun kendine özgü değerlerine göre cazibesi olmasıdır. Bu konuda yakın zamanda yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlar ise endüstriyel ve yüksek teknoloji ürünü malların (bilgisayar parçaları, makine parçaları vb.) küresel marka stratejileri için en uygun ürünler olduğunu ortaya koymaktadır.


11. Soru

Ürün konumlandırma nedir?

Cevap

Ürün Konumlandırma, işletmenin belirli bir ürün için benzerlerine göre bir pazar rolü tanımlama sürecidir. Bir başka ifadeyle konumlandırma, işletmenin belirli bir ürüne ilişkin pazarda belirli bir yer belirlemesi ya da tüketicinin zihninde ürüne
ve ürün imajına ilişkin bir yer oluşturmasıdır.


12. Soru

Standardizasyonun önündeki en önemli engel nedir?

Cevap

Standardizasyonun önündeki en önemli engel, pazarlar arası kültürel kodlarda ortaya çıkan farklılıklardır.


13. Soru

Standartlaştırmanın başlıca olumlu etkileri nelerdir?

Cevap

Küresel pazarlarda standartlaştırma stratejisinin esas yararları, ölçek ekonomisinden faydalanmayı, önemli maliyet tasarrufunu, birim maliyetini düşürmeyi, planlama ve dağıtım kanallarını iyileştirmeyi, lojistik maliyetlerini düşürmeyi, ulusal sınırlara karşı büyük kontrolü içermektedir.


14. Soru

Standartlaştırmanın başlıca olumsuz etkileri nelerdir?

Cevap

Standardizasyon yaklaşımının esas eksikliklerinden başında müşteri ve rakip odaklı olmasından ziyade, daha çok ürün odaklı olması gelir. Diğer yandan, pazarla ilgili, özellikle yabancı işletmelerin uymasının zorunlu oldukları çevresel düzenlemeler, ürün güvenlik standardı ya da yerel şartlarla ilgili devlet düzenlemelerinde değişiklik olduğunda, standardizasyon stratejisini uygulamak zorlaşabilmektedir.


15. Soru

"Pazarlama evrenselleri" nedir?

Cevap

“Pazarlama evrenselleri” bir ürün sınıfına karşı kültürden kültüre farklılık göstermeyen tüketici davranışları olarak, tanımlanabilmektedir.


16. Soru

Uyarlama (uyumlaştırma) nedir?

Cevap

Farklı pazarlama programları hazırlanmasına yönelik bir seçenek olan uyarlama(adaptasyon-uyumlaştırma) iç pazarlar için geliştirilmiş olan bir ürün veya markanın dış pazarlara uygun hâle getirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Bu durumda, üründen sağlanan temel fayda aynı olmakla beraber sunulacak olan ek özelliklerde farklılaştırmanın gerçekleştirilmesiyle dış pazarlardaki tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına uygun ürün üretilmesi mümkün olmaktadır.


17. Soru

Zorunlu uyumlaştırma ve gönüllü uyumlaştırma arasındaki farklar nelerdir?

Cevap

Zorunlu uyumlaştırma, ihracatçının ürün üzerinde yabancı pazarlara girebilmek için veya dış çevre etmenleri zorunlu kıldığı için yapmak zorunda olduğu değişiklikleri içermektedir. Gönüllü uyumlaştırmada ise ihracatçı ürün veya ürünleri üzerinde değişiklik yapmaya kendisi karar vermektedir.


18. Soru

Ürün uyarlama stratejisi kaç aşamada gerçekleşir? Bu aşamalar nelerdir?

Cevap

İki aşamalıdır: “pazara girişte ürünü uyarlama”, “pazara girdikten sonra uyarlama”. Pazara girişte ürün uyarlama, stratejisi yasal ve teknik düzenlemelere cevap olarak kullanmaktadır. Pazara girdikten sonraki ürün uyarlama yöneticinin isteği ve dış pazarlardaki istek ve ihtiyaçları algılamasına bağlı olmaktadır.


19. Soru

Ürün uyarlama derecesini etkileyen etkenler kaça ayrılır? Nelerdir?

Cevap

Ürün uyarlama derecesini etkileyen etkenlerüçe ayrılır:

  1. İşletme ile ilgili etkenler
  2. Ürünle ilgili etkenler
    1. Pazarla ilgili etkenler

20. Soru

Uluslararası pazarlarda uygulanabilecek ürün planlama ve geliştirme yolları nelerdir?

Cevap

Uluslararası pazarlarda, ürün planlama ve geliştirme değişik yollardan yapılabilmekte, diğer bir deyişle bu kararı verecek olan firmanın önünde değişik seçenekler bulunmaktadır. Bunlar özetle aşağıdaki gibi açıklanabilmektedir:

  1. Yeni ürün geliştirme veya ekleme
  2. Var olan ürünlerde değişiklik yapma
  3. Var olan ürünler için yeni kullanım alanları bulma
  4. Ürünleri pazardan çekme

21. Soru

İnovasyon (yenilik) nedir?

Cevap

İnovasyon, bilimsel ve teknolojik araştırmalar sonucu ortaya konan bulguları, pazarlanabilir yeni ürün, yeni sistem, yeni üretim yöntemleri ve yeni toplumsal hizmetlere dönüştürmek veya aynı bulgulardan hareketle, mevcut ürünleri, sistemleri, toplumsal hizmetleri nicel ve nitelik olarak geliştirerek toplumsal faydaya dönüştüren süreçtir.


22. Soru

Ürün yeniliği nedir?

Cevap

Ürün yeniliği yeni veya özellikleri ya da kullanım amaçları açısından önemli ölçüde geliştirilmiş/iyileştirilmiş bir mal veya hizmetin pazara sunulması, farklı ya da yeni bir ürün geliştirme, mevcut üründe değişikliğe gitme ve onu piyasaya sunma sürecidir.


23. Soru

Yenilik yönetimi nedir?

Cevap

Yenilik yönetimi, kurumsal yönetim aktivitelerinin geçmişinde benzeri olmayan yeniliklerin zaman içindeki durumu ve niteliğini ifade eden farklılıklar olarak tanımlanabilmektedir. Farklı bir ifade ile yenilik yönetimi; yönetim uygulama, süreç, yapı veya tekniklerini, kurumsal amaçların gerçekleştirilmesine yönelik olarak yeni bir durumda gerçekleştirme ve yerine getirme çalışmalarıdır.


24. Soru

Günümüzde yapılan yeni ürün tanımlamaları nelerdir?

Cevap

Yeni ürün, pazara daha önce hiç sunulmamış ticari ürün olarak tarif edilse bile, bu tarif günümüzün yeni ürün anlayışını tam olarak yansıtmamaktadır. Bunun için dört tip yeni ürün tanımlaması yapılabilmektedir:

  1. Gerçekten yeni bir ürün
  2. İşletme için yeni, pazar için yeni olmayan ürün
  3. Başka ülkelerde üretilmekte olan bir ürünün uyarlanarak pazara sunulması
  4. İşletmenin değişiklik yaparak pazara sunduğu ürün

25. Soru

Küresel pazarlama nedir?

Cevap

Küresel pazarlama ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım çabalarında tüm dünyanın tek bir pazar olarak kabul edilmesi ve buna göre faaliyette bulunması olarak tanımlanmaktadır.


26. Soru

Küresel ürün nedir?

Cevap

Küresel ürün genel olarak çok geniş coğrafik alana yönelik olan, tüketiciler tarafından küresel olarak tanımlanabilen yani tüm dünyada satıldığı bilinen ve tüm dünyada tekdüze bir konumlamanın gerçekleştirildiği ürünler olarak ifade edilebilmektedir.


27. Soru

Bir ürünü dünya markası yapmak için hangi adımların gerçekleştirilmesi gerekmektedir?

Cevap

Bir ürünü dünya markası yapmak için birinci adım ürünün adında özelliklerinde ve imajında dünya çapında standardizasyona gitmektir. İkinci adım aynı üründen yararlanan veya benzer psikolojik özellikleri paylaşan küresel segmenti (Pazar bölümü) belirlemektir. Son aşama ise ürünü konumlandırmaktır”.


28. Soru

Küresel markanın temel özellikleri nelerdir?

Cevap

Küresel markanın temel özellikleri aşağıdaki gibi özetlenebilmektedir:

  • Yurt içi pazarda lider durumunda olmalıdır
  • Evrensel bir tüketici ihtiyacını karşılamalıdır
  • Dengeli ülke-pazar kapsamına sahip olmalıdır
  • Dünyanın her yerinde aynı biçimde konumlandırılmalıdır
  • Olumlu firma menşei faktörlerinden yararlanmalıdır
  • Ürün kategorisi üzerine odaklanmalıdır

29. Soru

Marka imajı nedir? Nasıl oluşur?

Cevap

Marka imajı, tüketicinin ürünle özdeşleştirdikleri anlam ya da tüketicilerin üründen anladıklarının toplamı olarak tanımlanmaktadır. Marka imajı tüketicinin bir markayla ilgili çeşitli kaynaklardan edindiği izlenimin sonucunda oluşur.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v