Turizm Pazarlaması Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim
Pazarlama Bilgi Sistemleri Ve Pazarlama Araştırması
Pazarlama araştırmasının yöneticiler açısından önemi nedir?
Yöneticilerin hangi ürünlerin üretileceğine, hangi hizmetlerin pazara sunulacağına, hangi reklam uygulamalarının daha etkin olduğuna, hangi pazarların büyüdüğü veya hangilerinin küçüldüğüne, hangi fiyat düzeylerinin yatırımın geri dönüş hedeflerine ulaşmaya yardımcı olacağına ve hangi dağıtım sisteminin tedarik zincirine en büyük faydayı sağlayacağına karar vermeleri gerekmektedir. Bu noktada, pazarlama araştırması önemli hâle gelmektedir. Pazarlama araştırması ve bilgi sistemi, karar vericilerin daha doğru karar vermelerine yardımcı olacak bilgiyi sağlamaktadır.
Pazarlamada belirsizliği azaltmanın en iyi yolu nedir?
Belirsizliği azaltmanın en iyi aracı, bilgiye sahip olmak ve geliştirmektir.
Pazarlama bilgi sistemi nedir?
Pazarlama Bilgi Sistemi, pazarlama karar vericileri için gerekli olan bilginin toplanması, ayrılması, analiz edilmesi, değerlendirilmesi ve ilgili kişilere ulaştırılması için insanlardan, araçlardan ve süreçlerden oluşur. İşletmelerde pazarlama kararları için bilgi toplama ve yönetime sunma görevini üstlenen bilgi sistemi, pazarlama kararları için gerekli bilgileri düzenli ve sürekli bir biçimde toplamak, saklamak, analiz etmek ve dağıtmak üzere geliştirilmiş bir süreçler ve yöntemler dizisidir.
İyi bir pazarlama bilgi sisteminin temel görevi ne olmalıdır?
İyi bir pazarlama bilgi sisteminin temel görevi, karar vericilerin gereksinim duyduğu bilgi türü, niteliği ve miktarı ile sunulacak bilginin türü, niteliği ve miktarı arasında dengeyi sağlamak olmalıdır
Pazarlama bilgi sistemini kurma ve işletme süreci nasıl olmalıdır?
Pazarlama bilgi sistemi, işletmelerin kendilerine özgü gereksinimlere göre planlanmalı ve geliştirilmelidir. Sürecin başlangıcında, işletmedeki pazarlama karar vericilerin tanımlanması yer almaktadır. Bunlar arasında ürün yöneticileri, satış yöneticileri, reklam yöneticileri, stratejik planlamacılar gibi pazarlama alanında sorumluluğu bulunan işletme çalışanları yer almaktadır. Bunun ardından bu kişilerin bilgi gereksinimleri belirlenir. Bir sonraki aşamada ise, bu bilgilerin hangi kaynaklardan ve yöntemlerle elde edileceği saptanır.
Pazarlama yöneticileri tarafından gereksinim duyulan bilgi hangi kaynaklardan temin edilir?
Pazarlama yöneticileri tarafından gereksinim duyulan bilgi, işletme içi kaynaklardan, pazarlama istihbaratından ve pazarlama araştırmasından sağlanabilir
Pazarlama bilgi sistemi hangi alt sistemlerden oluşmaktadır?
a) İç Raporlama Alt Sistemi
b) Pazarlama İstihbaratı Alt Sistemi
c) Pazarlama Araştırması Alt Sistemi
d) Analitik Pazarlama Alt Sistemi
İç raporlama sisteminin bilgi kaynağı nedir?
İç raporlama sistemi, sipariş, stok, alacaklar, faturalar gibi iç raporlarla elde edilen bilgiyi toplamaktadır.
İç raporlama sistemi aynı zamanda hangi isimle adlandırılır?
Çoğu durumda iç raporlama sistemi, muhasebe bilgi sistemi olarak adlandırılmaktadır
İşletme içi kaynaklardan bilgi elde etmenin sakıncaları nedir?
İşletme içi kaynaklardan bilgi elde etmek, diğer bilgi kaynaklarına göre hem daha hızlı hem de daha az maliyetlidir ancak işletme içi bilgi kaynaklarını kullanmak kimi zaman beraberinde bazı sorunları da getirir. İşletme içi bilgiler diğer amaçlar için de kullanıldığından pazarlama kararlarını vermek için yeterli miktarda olmayabilir ya da yanlış formda olabilir.
Pazarlama isthbaratı nedir?
Pazarlama istihbaratı, pazarlama çevresindeki gelişmelere ilişkin günlük bilgilerdir.
Pazarlama istihbaratı sisteminin görevi nedir?
Pazarlama istihbaratı sistemi, hangi istihbarat bilgilerinin gerekli olduğunu belirler, çevreyi araştırarak bu bilgileri toplar ve topladığı bilgileri pazarlama yöneticilerine aktarır.
Pazarlama istihbaratına yönelik bilgiler hangi kaynaktan elde edilir?
Pazarlama istihbaratına yönelik bilgiler pek çok kaynaktan elde edilebilir. Bu bilgilerin büyük bir kısmı, işletmenin kendi personelinden, bir başka deyişle yöneticilerinden, mühendislerden, araştırmacılarından, satın alma personelinden ve satış gücünden elde edilir. Ancak genellikle şirket elemanları ya çok meşgul olduklarından ya da bazı bilgilerin farkına varamadıklarından önemli bilgileri kaçırırlar.
İşletmeler içinde kurulan özel istihbarat bölümlerini görevleri nelerdir?
Bazı işletmeler, pazarlama istihbaratı bilgilerini toplamak için özel bir bölüm oluştururlar. Bölüm çalışanları önemli yayınları tarar, ilgili haberleri özetler ve bunları bültenler halinde pazarlama yöneticilerine düzenli bir şekilde iletirler. Ayrıca, söz konusu bu bölüm tarafından pazarlama istihbaratı bilgilerinin toplandığı bir veri tabanı oluşturularak pazarlama yöneticilerinin yeni bilgileri etkin bir şekilde değerlendirmeleri sağlanır. İşletme içinde kurulan bu bölüm, pazarlama yöneticileri için mevcut bilgilerin kalitesini arttırır.
Pazarlama araştırması nedir?
Pazarlama araştırmasını, pazarlamada karar verici ile alıcı arasında kurulan bilgi akış yolu olarak tanımlamak mümkündür.
Pazarlama araştırması, hangi amaçla kullanılır?
Pazarlama araştırması, pazar fırsat ve tehditlerini tanımlamak; pazarlama faaliyetlerini belirlemek, analiz etmek ve değerlendirmek; pazarlama performansını incelemek ve pazarlama süreci anlayışını geliştirmek için kullanılır.
Pazarlama araştırmacıları, hangi konularda çalışma yaparlar?
Pazarlama araştırmacıları, pazar potansiyeli ve Pazar payından müşteri tatmini ve satın alma davranışları ile fiyatlandırma, ürün, dağıtım ve tutundurma faaliyetlerine kadar uzanan geniş bir faaliyet alanı içinde çalışmalarını yürütürler.
İşletme, gereksinim duyduğu pazarlama araştırmalarını kimlere yaptırırlar?
İşletme, gereksinim duyduğu pazarlama araştırmalarını ya kendi bünyesi içinde yer alan pazarlama departmanına ya da işletme dışında yer alan bağımsız araştırma kuruluşlarına yaptırır. Bir işletmenin bağımsız araştırma kuruluşlarını kullanıp kullanmaması kendi araştırma becerisine ve kaynaklarına bağlıdır.
Pazarlama Bilgi Sisteminin yararları nelerdir?
Pazarlama Bilgi Sisteminin yararları şöyle sıralanmaktadır:
- İşletme yöneticilerinin günlük sorunlar arasında kaybolmasını önler ve bakış açılarının genişlemesine yardımcı olur.
- Yöneticilerin moralini ve verimliliklerini arttırır, günlük faaliyetlerindeki gereksiz tekrarları azaltır.
- Beklenmedik olaylar karşısında daha hazırlıklı olmaya yardımcı olur.
- Planlamaya yönelik çalışma ve uygulamaları kolaylaştırır.
- Yöneticiler ve diğer personel için eğitim işlevi görür.
Verilen bir projeye özel ve sistematik olarak verinin toplanması ve bilginin üretilmesine ne ad verilir.?
Pazarlama araştırması, verilen bir projeye özel ve sistematik olarak verinin toplanması ve bilginin üretilmesidir.
Amerikan Pazarlama Birliği’nin "tüketiciler, müşteriler ve toplumu bilgi aracılığıyla pazarlamacıya bağlayan faaliyet"olarak adlandırdığı sisteme ne ad verilir?
Amerikan Pazarlama Birliği pazarlama araştırmasını, "tüketiciler, müşteriler ve toplumu bilgi aracılığıyla pazarlamacıya bağlayan faaliyet" olarak adlandırmaktadırlar
Pazarlama fırsat ve problemlerini tanımlayan, pazarlama eylem ve performanslarını izleyen ve değerlendiren ve bulgu ve göstergeleri yönetime ileten sürece ne ad verilir?
Pazarlama araştırması, pazarlama fırsat ve problemlerini tanımlayan, pazarlama eylem ve performanslarını izleyen ve değerlendiren ve bulgu ve göstergeleri yönetime ileten süreçtir.
Pazarlama araştırması kaç şekilde yürütülür?
Pazarlama araştırması iki farklı şekilde yürütülebilir. Birincisi, bir araştırmanın kurum içi çalışanlarla tasarlanıp yürütülmesidir. Diğeri ise pazarlama araştırmasında uzmanlaşmış bir dış şirketin kullanılmasıdır.
Araştırma brifinglerinin pazarlama araştırmasındaki rolü nedir?
Pazarlama araştırmasının doğru ve objektif yapılması hazırlanan araştırma brifingine bağlıdır. Araştırma şirketleri, bu brifingi temel alarak araştırma projelerini tasarlarlar. İşletmenin araştırma projelerinden en üst düzeyde yarar sağlamasında brifingin katkısı oldukça önemlidir.
İşletmenin hazırladığı bir araştırma brifinginde hangi bilgiler yer almalıdır?
a) Araştırmayı gerektiren sorunun yapısı
b) Araştırmanın amaçları, müşteri işletmenin istediği ve bu bağlamdaki öncelikleri üzerine görüşleri
c) Verimli ve etkili bir araştırmanın tasarımında gerekli olabilecek her türlü ön bilgi
d) Araştırma tasarımını etkileyebilecek her türlü zorunluluk ve kısıtlama
e) Projenin alternatif araştırma tasarımı ve/veya fiyat önerileri için birden fazla araştırmacıya sunulması durumu
Pazarlama araştırmasının alanları nelerdir?
Genel olarak pazarlama araştırmasının sorumluluk alanları şöyle belirtilir:
- Pazar potansiyelinin tahmini
- Pazar payı analizleri
- Pazar niteliklerinin ve tutumlarının belirlenmesi
- Satış analizleri
- Satış tahminleri
- İşletme ve pazar trendleri
- Yeni ürün kabulü ve potansiyeli
- Rakip analizleri
- Satış kotalarının ve bölgelerinin belirlenmesi .... vb.
Turizm işletmelerinin başlıca pazarlama araştırması alanlarını sayınız?
- Tüketici ihtiyaçları araştırması
- Tüketici beklentileri araştırması
- Tüketici algıları araştırması
- Mal ve hizmet dağıtımının izlenmesi
- Tüketici anketleri
- Benzer sektör araştırmaları
- Aracılarla ilgili araştırma
- Önemli müşterilere yönelik araştırmalar
- Tüketici panelleri
- Müşteri şikâyetlerinin izlenmesi
- Personel araştırması
Pazarlama araştırması ve pazar araştırması arasındaki farklar nelerdir?
Bazılarına göre pazarlama araştırması ile pazar araştırması eş anlamlı kavramlardır. Bu yönde, pazarlama araştırması yerine pazar araştırması kullanılmaktadır. Buna karşın, bazıları kavramlar arasında fark olduğunu ifade etmekte ve pazar araştırmasını, pazarlama araştırmasının belirli bir pazarlama alanına uyarlanması olarak tanımlamakta ve pazar araştırmasının pazarlama araştırmasının bir alt kümesi olduğunu savunmaktadırlar. Pazarlama Araştırması Derneği (MRA) pazar araştırmasını, bir mal veya hizmet için pazarın büyüklüğünü, yerini, donanımını tanımlama süreci olarak ifade etmektedir. Dolayısıyla kapsam ve içerik açısından her iki kavram arasında farklar bulunmaktadır.
Anket yönteminde veriler, nasıl sağlanır?
Anket yönteminde veriler, araştırma konusu ana kütleden seçilen örneğe dâhil kişilere sözlü ya da yazılı sorular sormak yoluyla sağlanır.
Anket yönteminin zayıf yönleri nelerdir?
Anket yönteminin zayıf yönleri dört noktada toplanabilir:
- Soru sormak üzere başvurulan kişi, zamanı olmadığını ileri sürerek anketörle iş birliğinden kaçınabilir.
- Cevaplayıcı, kişiliği ile ilgili soruları cevaplamak istemeyebilir.
- Soru sorulan kişi, soruları cevaplama yeteneğinden yoksun olabilir.
- Belirli bir olaya ait soru sorulduğunda kişi olayı hatırlamayabilir.
Anket yöntemi birkaç şekilde uygulanabilir?
- Kişisel görüşme
- Telefonla yapılan anket
- Mektupla anket
- İnternet yoluyla yapılan anket
Gözlem nedir?
Gözlem, çalışma konusu olaylara hiçbir müdahalede bulunmadan, soru sormadan onları gözlemek suretiyle veri sağlamaktır. Örneğin, tüketicilere hangi televizyon programını izledikleri veya hangi marka malı aldığını sormak yerine araştırmacı, tüketicilerin hangi malı satın aldıklarını ve hangi programları izlediklerini gözler.
Kaç tür gözlem yöntemi vardır?
İki tür gözlem yöntemi vardır:
- Direkt gözlem
- Mekanik gözlem
Veri toplamada direkt gözlemin amacı nedir?
Burada davranışı izleyerek gerekli kayıtları gerçekleştirme işi kişilere verilmektedir. Gözlemci, gözlemlerini yapmakta ve bunları anında gözlem formlarına kaydetmektedir. Gözlem formlarının hazırlanması, anket formlarının hazırlanmasından daha kolaydır. Çünkü formun cevaplayıcı üzerindeki psikolojik etkilerini düşünmeye gerek yoktur.
Mekanik gözlem nedir?
Mekanik gözlem: İşletme ve insan davranışlarını gözlemenin bir yolu da kayıt araçlarından yararlanmaktır. Mekanik araçlar, davranışın tam ve doğru şekilde gözlenmesini sağlar ve pahalıdır. Sonuçlarının karar vermek için yorumlanmış olması gerekir. Bu sınırlamalara rağmen, pazarlama bilgileri için bu araçların kullanılışının gelecekte artacağı söylenebilir.
Projeksiyon yönteminin temeli nedir?
Projeksiyon yönteminin temelini cevaplayıcının kişiliğine ilişkin özellikleri, belli bir duruma yansıtması teşkil etmektedir. Satın alma merkezi üyelerinin kişilik özelliklerini belirlemede özellikle bu yöntem yararlıdır.
Projeksiyon yöntemi kişiliğine ilişkin özellikleri, dolaysız sorularla elde edilemeyen bilgileri nasıl elde eder?
Projeksiyon yönteminin temelini cevaplayıcının kişiliğine ilişkin özellikleri, belli bir duruma yansıtması teşkil etmektedir. Satın alma merkezi üyelerinin kişilik özelliklerini belirlemede özellikle bu yöntem yararlıdır. Yeni ürün kabul gibi stratejik araştırmalarla projeksiyon yönteminden oldukça detaylı bilgiler sağlanmaktadır. Diğer bir deyişle bu yöntemin uygulanmasında, açık ve kişisel olmayan belli bir durumu tasvir etmesi istenmektedir. Cevaplayıcının söz konusu durumu kendi değer yargılarına ve güdülerine göre yorumlayacağı ve yapılan tasvirin cevaplayıcının kişiliğine ilişkin özellikleri yansıtacağı kabul edilmektedir. Böylece cevaplayıcı, belli bir durumu tasvir ederken, tasvirlerine kendi değer yargılarını yansıtmış ve dolaysız sorularla elde edilemeyen bilgileri açığa vurmuş olmaktadır.
Projeksiyon yönteminin türleri nelerdir?
Projeksiyon yönteminin türleri fazla olmakla beraber, pazarlama araştırmalarında gerekli olan psikolojik bilginin derlenmesinde en sık kullanılanları şunlardır:
- Kelime çağrışım testi
- Cümle tamamlama testi
- Resim yorumlama testi
- Temel algılama testi
- Olay tamamlama testi
- Rol oynama testi
Örnekleme sürecinin aşamaları hakkında bilgi veriniz?
Örnekleme sürecinin aşamaları şunlardır:
- Örnekleme amacının saptanması
- Ana kütlenin tanımlanması
- Ana kütle çerçevesinin ve örnekleme birimlerinin tanımlanması
- Örneğin seçimi
- Örnek verilerinden ana kütlenin özelliklerinin tahmini
Örnekleme yöntemleri kaça ayrılır?
Örnekleme yöntemlerini iki ayrı başlık hâlinde ele almak mümkündür. Bunlar, tesadüfi örnekleme yöntemleri ve tesadüfi olmayan örnekleme yöntemleridir.
Tesadüfi örnekleme yönteminin özellikleri nedir?
Tesadüfi örnekleme yöntemleri: Bu yöntemler, ana kütlenin her birimine örneğe seçilmede eşit şans verirler. Örnekleme birimlerinin seçilmesinde araştırmacının etkisi yoktur. Örnekleme hatalarını hesaplamaya imkân veren seçim yöntemidir.
Kaç çeşit tesadüfi örnekleme yöntemi vardır?
Tesadüfi örnekleme yöntemleri kendi içinde dörde ayrılır. Bunlar:
- Basit tesadüfi örnekleme
- Zümrelere göre örnekleme
- Kümelere göre örnekleme
- Alanlara göre örnekleme
Tesadüfi olmayan örnekleme yöntemleri hakkında bilgi veriniz?
Tesadüfi olmayan örnekleme yöntemleri: Tesadüfi olmayan örnekleme yöntemleri, ana kütleyi oluşturan birimlerin örneğe girme şanslarının belli olmadığı yöntemleridir. Bunlar;
- Kolay yoldan örnekleme
- Kararsal örnekleme
- Kontenjan örneklemedir
Tesadüfi olmayan örnekleme yöntemin zayıf yönü nedir?
Bu örnekleme yöntemlerinin zayıf yönü, sonuçlarının objektif olarak ölçülememesidir. Bu, zayılığına göre pazarlama araştırmasında kullanılan önemli örnekleme yöntemleridir.
Yorum ve rapor hazırlayacak kişi hangi özelliklere sahip olmalıdir?
Yorumda yorumu yapacak kişi de önemlidir. Yorumcunun analiz ve sentez kabiliyetine sahip olması, objektif olması ve yaratıcı olması gerekir.
Yorum yaparken nelere dikkat edilmelidir?
- Doğru ve makul yorum yapılmalıdır. Dikkati çekmek için, varılan sonuçların bazı yönlerini olduğundan kötü veya iyi göstermeye çaba gösterilmemelidir.
- Araştırma amaçları ve karmaşık olmayan analiz ilkeleri ön planda tutulmalıdır.
- Küçük örneklerin sınırlamalarından sakınılmalıdır.
- Büyük delillere uygun ağırlık verilmelidir.
- Bazı önemli cevaplara dikkat edilmeli, önemleri unutulmamalıdır.
- Ortalamalara fazla güvenilmemelidir.
- Olaylar ve fikirler birbirinden ayırt edilmelidir.
Araştırma raporunun hazırlanmasında nelere dikkat edilmelidir?
- Raporu hazırlarken raporu okuyacak kişiler göz önüne alınmalıdır.
- Rapor hazırlanırken araştırmanın hedefi göz önünde tutulmalıdır.
- Raporu yazacak kişi tarafsızlığını her zaman korumalıdır.
- Rapor, çok kısa bir süre içinde tüm durumu raporu okuyacak kişinin gözünün önüne sermelidir.
- Rapor, herkesin anlayacağı biçimde yazılmalıdır.
- Raporda kullanılan kavramlara dikkat edilmelidir.
- Teknik kavramlar fazlaca kullanılmamalıdır.
- Rapor ne çok uzun ne de çok kısa olmalıdır.
- Cümleler kısa olmalı, anlatım açık ve seçik olmalı, kullanılacak dil herkesin anlayabileceği nitelikte olmalıdır.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 53
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 325
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 913
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1286
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20159
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12642
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582