Spor Pazarlaması Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sporda Pazarlama İletişimi

1. Soru

Reklamda dolaylı amaçlar nelerdir?

Cevap

Reklamda dolaylı amaçlar marka imajı, kurum imajı, farkındalık ve tutum geliştirme gibi daha orta ya da uzun vadeli amaçları içerir. Belli durumlarda reklam tüketicilere bilgi vermeyi amaçlar. Üreticiler ürünlerinin özellikleri hakkında tüketicileri bilgilendirmek isterler. Özellikle yeni bir ürün söz konusu olduğunda yeni ürünle ilgili potansiyel tüketicilere bilgi verme ihtiyacı ortaya çıkar.


2. Soru

İletişim süreci ögelerini açıklayınız?

Cevap

İletişim süreci ögeleri 6 alt basamakta incelenmektedir. Bunlar; • Kaynak: Mesajı ileten kişi ya da bir kurum olabilir. Kısaca kaynak, mesajı gönderendir. • Alıcı: Mesajın gönderildiği kişi ya da kuruluş alıcıdır. Alıcı, kod açma eylemi ile sembolleri yeniden düşünceye dönüştürür. • Mesaj (İleti): Kaynağın düşüncesinin sembolik ifadesi mesajdır. Kodlama eylemi ile düşünce sembolik hâle getirilir. Sembol, bir şeyi ifade etmek için kullanılan, insanlar tarafından yapay olarak oluşturulan yapıdır. • Kanal: Mesajın kaynaktan alıcıya doğru gittiği yol ya da araçlar kanal olarak tanımlanır. Bu araçlar kitle iletişim ya da kişiler arası iletişim araçları olabilir. • Geri besleme: Geri besleme, alıcının mesajı nasıl yorumladığını ve nasıl tepkide bulunduğunu kaynağın öğrenmesine olanak sağlar. • Gürültü: İletişimin olumlu biçimde gerçekleşmesini etkileyen her türlü faktöre “gürültü” denir. Üç tür gürültüden söz etmek olanaklıdır. Bunlardan birincisi çevresel faktörlerdir ve uzaklık, dikkat dağıtıcı gürültü, görüntü gibi unsurları içerir. İkinci bir gürültü ise kişisel niteliklidir; algılama, dikkat ve ilgilenim gibi konuları içerir. Son gürültü türü, daha çok tecrübe ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan sembolik sistemin sınırlamalarından doğar.


3. Soru

Pazarlama iletişiminin özellikleri nelerdir?

Cevap

Pazarlama iletişimi genel iletişim modeline dayanır ve tüm iletişim unsurlarını içerir. Kaynak, mesaj, kanal, alıcı, geri besleme ve gürültü olarak bilinen bu unsurlar pazarlama boyutu içerisinde ele alınarak incelenir. • Pazarlama iletişimini yönetenlerin, tüketicinin deneyim alanını çok iyi analiz edip bu alan içerisine girebilecek mesajları oluşturmaları gerekmektedir. Pazarlama iletişimi iki yönlü bir iletişimdir. • Bilgi ve deneyim alışverişi iki yönlü gerçekleştirilir. • Pazarlama iletişimini oluşturan unsurlar arasında uyumlu ve tutarlı mesaj birliği vardır. • Pazarlama iletişimi yoluyla iletilen mesajların tüketicinin zihninde bilgi olarak kalması ve dolayısıyla gelecekteki satın alma kararını etkilemesi arzu edilmektedir.


4. Soru

Spor açısından düşünüldüğünde reklamda yaratıcı süreçler nelerdir? Örneklerle açıklayınız.

Cevap

Spor ürününün yararlarını tanımlamak, reklamın çekiciliğini tasarımlamak ve reklamın gerçekleştirilmesi olarak üçe ayrılmaktadır. Örneğin futbol müsabakaların göre daha az izleyici kitlesine sahip olan basketbolda Avrupa Şampiyonası öncesi yapılan 12 Dev Adam reklamları ile Avrupa Şampiyonasına ilgi arttırılmış ve televizyonlardan izlenmesi sağlanmıştır.


5. Soru

Spor pazarlamasında kullanılan satış tutundurma araçlarını yazınız.

Cevap

Sporda satış tutundurma aracı olarak; hediyeler, yarışmalar, şans oyunları ve çekilişler, örnek ürün dağıtımı, satış noktasında sergileme ya da reklam, fiyat teşvikleri, kuponlar kullanılmaktadır.


6. Soru

Tutundurmanın özellikleri nelerdir?

Cevap
  • Tutundurma, iletişim karmasına dayanır ve ikna edici olma özelliği vardır.

  • Tutundurma, doğrudan satışları kolaylaştırma amacına yönelik olduğu kadar, tutum ve

    davranışlara da yöneliktir.

  • Tutundurma, diğer pazarlama eylemleri ile birlikte uygulanır ve onların etkisi altındadır.

  • Tutundurma, ürün, fiyat ve dağıtım arasında planlı ve programlı bir çalışma gerekir ve sonuçta sinerjik bir etkiyi oluşturur.

  • Tutundurma, işletmelerin genellikle dış çevre ile olan iletişimini içerir.

  • Tutundurma, genellikle fiyata dayalı olmadan bir rekabet aracıdır.

  • Tutundurma, sadece tüketicilere yönelik değil, pazarlama kanal üyelerine de yöneliktir.


7. Soru

Tutundurma karması hangi aşamalardan oluşmaktadır?

Cevap

Tutundurma karması; halkla ilişkiler ve duyurum, reklam, satış tutundurma ve kişisel satıştan oluşur. Bunlardan kişisel satış ve reklam işletmeler için temel tutundurma yöntemi iken, diğer ikisi daha çok bunları tamamlayıcı bir niteliğe sahiptir. Birçok işletme, birden fazla tutundurma karma elemanını bir çalışma döneminde gerçekleştirdiği gibi, bazılarında sadece reklam ya da kişisel satışa önem verilebilmektedir.


8. Soru

Satış tutundurma kararı verirken göz önünde bulundurulması gereken durumlar nelerdir?

Cevap

Hedef kitlenin tanımlanması, kullanılacak teşviklerin hacmi, dağıtım şeklinin belirlenmesi, uygulama süreci, niceliğin belirlenmesi, bütçenin belirlenmesi, ön test yapılması, beklenmedik olaylara hazır olma şeklinde ayrılmaktadır.


9. Soru

Sporda halkla ilişkiler kavramının unsurları nelerdir?

Cevap

Sporda halkla ilişkiler bir yönetim fonksiyonudur. Sporda halkla ilişkiler hedef kitleler ve paydaşlar ile yararlı ilişkiler kurmak ve geliştirmek amacıyla yapılan uygulamalardır. Sporda halkla ilişkiler iletişim tabanlı uygulamalardır. Sporda halkla ilişkiler planlı ve sistematik uygulamaları içerir.


10. Soru

Günümüzde reklamlar çok çeşitli biçimlerde yapılmaktadır. Buna göre reklamı yapan açısından reklamları açıklayınız.

Cevap

Reklamı yapanlar açısından reklam; reklam, üretici, aracı ya da hizmet işletmesi tarafından planlanır, uygulanır ve bedeli ödenir. Mal ya da hizmet üreten işletmelerce yapılan reklamların yanı sıra, perakendeciler ve dağıtıcılar da reklam yapar. Ayrıca toptancıların da perakendecilere, üreticilere ve öteki toptancılara reklam yapmaları söz konusudur.


11. Soru

İletişim süreci hangi süreçlerden oluşmaktadır?

Cevap

İletişim süreci; kaynak, alıcı, mesaj, kanal, gürültü ve geri bildirim ögelerinden oluşmaktadır.


12. Soru

Sporda halka ilişkiler sürecinin odaklandığı alanları yazınız.

Cevap

Sporda halkla ilişkiler süreci; müşteri, medya, toplum, endüstri, yatırımcı, sivil toplum kuruluşları, işgören ve devlet kurumları ile ilişkiler olmak üzere temelde sekiz alana odaklanmaktadır.


13. Soru

İşlenen konu açısından reklamları açıklayınız.

Cevap

Kimi reklamlar tüketicilerde doğrudan davranış, kimi reklamlar da dolaylı davranış yaratmak için yapılır. Doğrudan davranış yaratmak için yapılan reklam, ürünün satın alınmasını ya da daha çok bilgi elde edilmesini teşvik eder. Dolaylı davranış yaratmak için yapılan reklam, ürünü pazara tanıtmak ve benimsenmesini sağlamak amacıyla yapılır.


14. Soru

Pazarlama dünyasında reklama duyulan ilgi neden azalmıştır? Tartışınız.

Cevap

Reklam, pazarlama dünyası içerisinde uzun bir dönem en popüler ve hâkim iletişim aracıydı. Son yıllarda ise reklama yönelik ilginin diğer araçların etkin uygulamaları sonucu azaldığını görmekteyiz. Bunun birkaç nedeni bulunmaktadır, ama en bariz neden artan maliyetler olarak ifade edilebilir. Bunun yanı sıra, izler kitlenin reklamda kullanılan çekiciliklere yönelik gösterdiği direnç pazarlama uzmanlarının reklama duydukları ilgiyi azaltmıştır.


15. Soru

Tutundurma karması elemanlarını açıklayınız.

Cevap

Tutundurma karması; halkla ilişkiler ve duyurum, reklam, satış tutundurma ve kişisel satıştan oluşur. Bunlardan kişisel satış ve reklam işletmeler için temel tutundurma yöntemi iken, diğer ikisi daha çok bunları tamamlayıcı bir niteliğe sahiptir. Önemli olan nokta, tutundurma karması ile sinerjik etkiyi yaratmaktır.


16. Soru

Pazarlama dünyasında reklamın hedef kitle üzerinde sahip olabileceği etkiler nelerdir?

Cevap

Reklam hedef kitle üzerinde farkındalık yaratabilir, nitelikler ve yararlar hakkında bilgi verebilir, bir imajı ya da kimliği geliştirmeye ya da değiştirmeye olanak sağlayabilir, duygu ve hislerle bir markayı birleştirebilir, normlar yaratabilir ve amaçlanan davranışın oluşunu hızlandırma etkilerine sahip olabilir.


17. Soru

Doğrudan pazarlama da kullanılan teknikleri açıklayınız.

Cevap

• Doğrudan posta: Bir işletmenin önceden belirlenmiş bir kitleye mesajı ve ürünü posta aracılığıyla ulaştırmasıdır. • Katalogla pazarlama: Katalogla pazarlamada fiyat, renk, malzeme vb. gibi çeşitli ürün bilgileri kapsamlı bir şekilde kataloglarda yer alır ve bu sayede müşterinin satın alma davranışı sergilemesi amaçlanır. • Kitlesel medya aracılığıyla doğrudan pazarlama: Televizyon, radyo ve gazetelerde verilecek bir adres, telefon numarası vb. gibi bilgiler izleyicileri ya da okuyucuları yönlendirerek hemen tepki vermesini sağlamaktadır. • Ticari amaçlı bilgi verici TV programları: Süreleri 3 ila 60 dakika arasında değişen, tüketicilere ürünler ve nasıl kullanılacağı konusunda detaylı bilgi veren televizyon reklamlarıdır. Etkileşimli medya: Etkileşimli medya dendiğinde ilk akla gelen bilgisayar ve internettir. Günümüzde İnternet’te alışveriş işletmeler için eşsiz fırsatlar sunmaktadır. • Tele-pazarlama: Telefonla iki yönlü iletişimi içeren tele-pazarlama aktif ve pasif olmak üzere iki farklı biçimde gerçekleşebilir. İşletme telefonla iletişimi başlatırsa aktif tele-pazarlama, müşteri gazetede gördüğü bir reklam gibi uyarıcıya tepki olarak hareket ederek işletmeyi ararsa pasif tele-pazarlama söz konusudur.


18. Soru

Tüketicinin etkilenmesini açıklayan kavram nedir? Açıklayınız.

Cevap

Tüketicinin etkilenmesini açıklayan kavram İngilizce sözcüklerin baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulan AIDA ifadesi ile tanımlanmaktadır. Bunlar; dikkat (attention), ilgi (interest), arzu (desire) ve eylem (action) olarak ayrılmaktadır.


19. Soru

Doğrudan pazarlama nedir?

Cevap

Doğrudan pazarlama, herhangi bir yerde ölçülebilir bir tepkiyi ve / ya da bir ticari işlemi etkilemek için bir ya da daha fazla reklam medyasını kullanan etkileşimli bir pazarlama sistemidir.


20. Soru

Pazarlama iletişim unsurları nelerdir?

Cevap

Pazarlama iletişimi; tutundurma, ürün, fiyat ve dağıtım ögelerinden oluşmaktadır.


21. Soru

Sporda halkla ilişkiler sürecinin odak noktaları nelerdir?

Cevap

Sporda halkla ilişkiler süreci müşteri, medya, toplum, endüstri, yatırımcı, sivil toplum kuruluşları, işgören ve devlet kurumları ile ilişkiler olmak üzere temelde sekiz alana odaklanmaktadır.


22. Soru

Satış temsilcisinin sahip olması gereken özelliklerden müşteri oryantasyonunu kısaca açıklayınız.

Cevap

Müşteri oryantasyonu, satış temsilcisinin kendi ilgi ve odağı kadar müşteri ilgilerini de vurgulaması anlamına gelmektedir. Sunumların dengesi lehte veya aleyhte olmalıdır. Satış temsilcisi müşterinin ihtiyacını iyi belirlemeli ve sponsorluk paketi içerisinde müşterinin ihtiyaç duymadığı bir unsur için baskı yapmamalıdır.


23. Soru

Reklam türleri nelerdir?

Cevap

Reklamı yapanlar açısından reklamlar, hedef pazar açısından reklamlar, talep açısından reklamlar, işlenen konu açısından reklamlar, mesaj açısından reklamlar, ödeme açısından reklamlar, coğrafi açıdan reklamlar reklam sınıflandırmalarından birine göre reklam türleridir.


24. Soru

İletişimin ögelerinden kaynak nedir?

Cevap

Kaynak: İletişim, kaynağın, düşüncesini kendisinin ve alıcının anlayabileceği bir biçimde kodlamasıyla başlar. Mesajı ileten kişi ya da bir kurum olabilir. Kısaca kaynak, mesajı gönderendir.


25. Soru

Pazarlama iletişiminin neden önemli olduğunu tartışınız.

Cevap

Pazarlama iletişimi; işletme ile hedef pazar arasında olan bütün iletişim şekilleri, mal/hizmet karmasının dokuna bilirliğini arttırır, tüketicilerin beklentilerini oluşturur ya da izler, ya da müşterileri satın almaya ikna eder. Pazarlama iletişimi; sadece mal ve hizmetlerin tüketiciler tarafından fark edilip satın alınmasını değil, aynı zamanda satın alma sonrası hizmetleri de içeren bir süreçtir. Pazarlama iletişimi, pazarlama karması elemanlarının birbiriyle ve işletmenin bütün yönetimsel kararlarıyla olan ilişkisini ve bu ilişkinin tüketici ve potansiyel tüketiciler ile olan sürecini kapsar. Bu nedenle pazarlama iletişimi önemlidir.


26. Soru

Kişisel satış kavramını açıklayınız.

Cevap

Kişisel satış; kimliği belirlenebilir bir kuruluşun pazarlama sunusunun, kişiler tarafından doğrudan doğruya sürülmesine yarayan; ikna edici iletişim ve tutundurma faaliyetidir.


27. Soru

Reklamda doğrudan amaçları açıklayınız.

Cevap

Reklamda doğrudan amaçlar, hedef kitlede davranışsal bir tepki ortaya çıkarma üzerine yapılandırılır. Çoğu reklam mal ve hizmetlerin satışını yükseltmeye çalışır. Bu amacı gerçekleştirmek için reklam, mal ve hizmet hakkında mevcut ya da potansiyel tüketicilere bilgi sunar. Son kullanıcılara yönelik reklam ve satış tutundurma reklamları olmak üzere iki grupta incelenebilir. Son kullanıcılara yönelik olan reklamlarda imaj, farkındalık gibi amaçlardan öte satışları arttırmak amaçlanır. Bu tür reklamlarda spor pazarlama yöneticileri bir spor karşılaşmasının biletlerini çabuk bir şekilde satmayı ve satış hacmini arttırmayı amaçlar. Satış tutundurma reklamlarında kupon, yarışma, çekiliş, etkinlik gibi satış tutundurma araçları reklam aracılığı ile duyurulur.


28. Soru

İletişim sürecinin ögeleri nelerdir?

Cevap

İletişim süreci kaynak, alıcı, mesaj, kanal, gürültü ve geri bildirim ögelerinden oluşmaktadır. Süreç içerisinde her bir ögenin diğerini etkilediği unutulmamalıdır. Ayrıca, iletişim sürecinde gönderenin aktif bir rolde olacağını ve alıcının ise pasif konumda bulunacağını varsaymamak gerekir.


29. Soru

Satış tutundurma terimini açıklayınız.

Cevap

Satı" tutundurma, en basit ifadesi ile ani bir değişim yaratmak için, tüketicilerin eyleme geçmesini amaçlayan kısa dönemli faaliyetler olarak tanımlanmaktadır.


30. Soru

Kişisel satış uygulaması ile potansiyel spor müşterisini gerçek spor müşterisine dönüştürmek için kullanılan adımlar nelerdir?

Cevap

Olası müşterileri tanımlamak, ön yaklaşma, sunum, itirazların ele alınması, satışı kapama, satış sonrası takip kişisel satış uygulaması ile potansiyel spor müşterisini gerçek spor müşterisine dönüştürmek için kullanılan adımlardır. 


31. Soru

Spor açısından reklamın hangi alanlarda işe yarayabileceğini birkaç örnek ile açıklayınız.

Cevap

Spor dünyasında reklam, hedef kitlenin bir spor müsabakasına katılımını teşvik edebilir, bir spor ayakkabısı ya da futbol ayakkabısının satın alınmasını sağlayabilir ya da spor karşılaşmalarının televizyonda izlenmesini sağlayabilir.


32. Soru

Mesaj nedir?

Cevap
  • Mesaj (İleti): Kaynağın düşüncesinin sembolik ifadesi mesajdır. Kodlama eylemi ile düşünce sembolik hâle getirilir. Sembol, bir şeyi ifade etmek için kullanılan, insanlar tarafından yapay olarak oluşturulan yapıdır. Kaynağın görevi, gönderilecek mesajın önceden belirlenmesini ve anlaşılır nitelikte oluşturulmasını sağlamaktır. Kaynaktan alıcıya gönderilen bir uyarı, bilgi, görüş ya da davranışın, kaynak tarafından ortak semboller kullanılarak kodlanması “mesaj” olarak adlandırılır. Bu eylem, kaynak tarafından denetlenir ve mesaj gönderildikten sonra denetimin etkisi ortadan kalkar. Hem kodlama hem kod açma birer zihinsel süreçtir. Mesajın anlam taşıyabilmesi, alıcının kod açma sürecini işletmesine bağlıdır.


33. Soru

Bir kuruluşun pazarlama iletişiminde yer alan ögeler nelerdir?

Cevap

Bir kuruluşun pazarlama iletişiminde yer alan ögeler; tutundurma, ürün, fiyat ve dağıtımdır. 


34. Soru

Bir reklam mesajı alıcı ya da hedef kitle üzerinde çeşitli etkilere sahip olabilir. Bu etkiler nelerdir?

Cevap

Farkındalık yaratmak, nitelikler ve yararlar hakkında bilgi vermek, bir imajı ya da kimliği geliştirme ya da değiştirmek, duygu ve hislerle bir markayı birleştirmek, norm gruplar yaratmak, amaçlanan davranışın oluşumunu hızlandırmaktır.


35. Soru

Tutundurma planlamasını sporda tutundurma yönü örnekleri ile tartışınız.

Cevap

Tutundurma planlaması 5 temel adımı kapsar. Bunlar; • Hedef pazarın özellikleri: Tutundurma planlaması yapılırken hedef pazarın özelliklerinin göz ardı edilmesi imkânsızdır. Tutundurma planlaması geniş çaplı olarak temel hedef tüketiciler olarak tanımlanan kişilere odaklanır. Sporda bu kişiler seyirciler ya da sporu değişik düzeylerde yapan katılımcılar olabilir. Tutundurma stratejilerinden biri, spor ürünlerinin nihai tüketiciler olarak bilinen gruba ulaşmasına dayanır. Bu strateji “çekme” stratejisi olarak bilinir. • Tutundurma amaçlarının oluşturulması: Hedef pazarlar tanımlandıktan sonra, tutundurma planlama sürecindeki bir sonraki adım tutundurma amaçlarının belirlenmesidir. Tutundurma amaçlarının oluşturulması, spor organizasyonunun tutundurma ile neyi başarmak istediğine bağlıdır. • Tutundurma bütçesinin belirlenmesi: Amaçlar belirlendikten sonra bu amaçlara ulaştıracak tutundurma yöntemleri için kaynak tahsisi gerekir. Bu metodu kullanan spor pazarlama yöneticisi bir yıl önceki tutundurma bütçesini, etkinliğini, rakiplerin ne yaptığını ve o anki stratejik amaçları göz önünde bulundurmadan bütçeye karar verir. Rekabet yönteminde rakiplerin tutundurma için ne kadar harcama yaptığı belirlenip buna göre bir bütçe belirlenir. • Tutundurma karmasının geliştirilmesi: Spor için tutundurma planlaması yapmak, giderek daha da karmaşık hâle gelmektedir. Teknolojideki hızlı gelişme sayesinde, spor pazarlama yöneticilerinin mesajları yeni tutundurma araçları ile taşınabilmektedir. Hedef kitlenin dikkatini aynı tutundurma elemanın üzerinde uzun süre yoğunlaştırmak çok zordur. Bu nedenle sürekli yeniliklerin aranması gerekir. • Değerlendirme: Tutundurma planlamasındaki son adım kullanılan tutundurma yöntemlerinin etkinliğini değerlendirme işlemidir.


36. Soru

Doğrudan pazarlamada kullanılan teknikler nelerdir?

Cevap

Doğrudan pazarlama da kullanılan teknikler, doğrudan posta, katalogla pazarlama, kitlesel medya aracılığı ile doğrudan pazarlama, ticari amaçlı bilgi verici TV programları, etkileşimli medya ve tele-pazarlama şeklinde sıralanabilir.


37. Soru

Tutundurma çabaları günümüzde oldukça önem kazanmıştır. Bu durumun nedenleri nelerdir?

Cevap
  • Üreticiler ile tüketiciler arasındaki fiziksel mesafenin artması,

  • Tüketici istek, ihtiyaç ve beklentilerindeki değişim,

  • İkame ürünlerin çoğalmasıyla pazarda artan rekabet,

  • Gelir artışı sonucu tüketici sayısının artması,

  • Aracı kurumların artması ve dağıtım kanallarının genişlemesi,

  • Perakendecilerin büyümesi ve zincirler oluşturmasıdır.


38. Soru

Yaygın olarak kullanılan duyurum yöntemleri nelerdir?

Cevap

Basın bültenleri, basın toplantıları, konuşmalar, özel haberler yaygın olarak kullanılan duyurum yöntemleridir. 


39. Soru

Kişisel satış sürecinde potansiyel spor müşterisini gerçek spor müşterisine dönüştürmek için izlenmesi gereken adımlar nelerdir?

Cevap

Olası müşterileri tanımlamak, ön yaklaşma, sınırım, itirazların ele alınması, satışı kapama ve satış sonrası takip süreçlerini kapsamaktadır.


40. Soru

Hedef pazar açısından reklamları açıklayınız.

Cevap

Tüm reklamlar, ya son tüketicilere, ya üreticilere ya da aracılara yöneliktir. Üreticilere yönelik reklamlar, ticari reklamlar; tüketicilere yönelik reklamlar tüketici reklamları ve ham madde ya da yarı mamul alan işletmelere yönelik reklamlar endüstriyel reklamlar olarak adlandırılır.


41. Soru

Tutundurma kavramının özellikleri nelerdir?

Cevap

Tutundurma; iletişim karmasına dayanmakta ve ikna edici olma özelliğine sahiptir. Doğrudan satışları kolaylaştırma amacına yönelik olduğu kadar, tutum ve davranışlara da yöneliktir. Diğer Pazar eylemleri ile birlikte uygulanır ve onların etkisi altındadır. Ürün, fiyat ve dağıtım arasında planlı ve programlı bir çalışma gerekir ve sonuçta sinerjik bir etkiyi oluşturur. İşletmelerin genellikle dış çevre ile olan iletişimini içerir ve genellikle fiyata dayalı olmadan bir rekabet aracıdır. Sadece tüketicilere yönelik değil, pazarlama kanal üyelerine de yöneliktir.


42. Soru

Sporda halk ile ilişkiler kavramını açıklayınız.

Cevap

Sportif faaliyet ve/ya da spor ile ilişkili faaliyet gösteren kuruluşların hedef kitleleri ve paydaşları ile yararlı ilişkiler kurmak ve geliştirmek amacıyla yürüttüğü planlı iletişim faaliyetlerinin bütünü olarak tanımlanmaktadır.


43. Soru

Gürültü nedir ve türleri nelerdir?

Cevap

Gürültü: İletişimin olumlu biçimde gerçekleşmesini etkileyen her türlü faktöre “gürültü” denir. Üç tür gürültüden söz etmek olanaklıdır. Bunlardan birincisi çevresel faktörlerdir ve uzaklık, dikkat dağıtıcı gürültü, görüntü gibi unsurları içerir. İkinci bir gürültü ise kişisel niteliklidir; algılama, dikkat ve ilgilenim gibi konuları içerir. Son gürültü türü, daha çok tecrübe ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan sembolik sistemin sınırlamalarından doğar.


44. Soru

Sporda halk ile ilişkiler kavramı unsurları nelerdir?

Cevap

Sporda halk ile ilişkiler bir yönetim fonksiyonudur. Hedef kitleler ve paydaşlar ile yararlı ilişki kurmak ve geliştirmek amacıyla yapılan uygulamalardır. İletişim tabanlı uygulamalardır. Sporda halk ile ilişkiler planlı ve sistematik uygulamalar içerir.


45. Soru

Reklam araçlarından biri olan gazetelerin üstün ve zayıf yönleri nelerdir?

Cevap

Gazetelerin üstün yönleri; esnek olması, zaman tercihi vermesi, iyi konumlandırmaya fırsat tanıması, geniş kitlelerce izlenebilmesi, yüksek inandırıcılığa sahip olması, bölgesel ücretlendirme uygulanabilmesi iken zayıf yönleri ise reklam kalitesinin baskı kalitesine bağlı olması, kısa sürede okunması ve unutulabilmesi, gözden kaçırılmaya açık olması, çöpe atılabilmesi olarak ifade edilmektedir. 


46. Soru

Sporda halk ile ilişkilerde duyurum yöntemleri nelerdir?

Cevap

Duyurum yöntemleri; basın bültenleri, basın toplantıları, konuşmalar, özel haberler, müşteri ilişkileri, endüstri ilişkileri, işgörenler ile ilişkiler, medya ile ilişkiler, toplumsal ilişkiler, yatırımcılar ile ilişkiler, devlet kurumları ile ilişkiler ve sivil toplum kuruluşları ile ilişkiler olarak sayılabilir.


47. Soru

Bir satış temsilcisinin tüketici ile güvenli ilişki kurması için hangi özelliklere sahip olması gerektiğini yazınız.

Cevap

Satış temsilcisi, müşteri oryantasyonu, yeterlilik, güvenirlilik, dürüstlük ve sempatiklik özelliklerine sahip olmalıdır.


48. Soru

Tutundurma nedir?

Cevap

Bir mal ya da hizmetin, bir kurumun, bir kişinin ya da bir fikrin kamuya (hedef pazara) olumlu bir biçimde tanıtılıp benimsetilmesi tutundurma (promotion) olarak tanımlanır. Tutundurma; bir işletmenin mal ya da hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eş güdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir (Altunışık ve ark., 2006). Kısacası tutundurma; işletmenin ürettiği mal ve hizmetler hakkında tüketicilere bilgi verme, onları inandırma, belli bir davranışa yöneltme ve hatırlatma çabalarıdır.


49. Soru

Tutundurma planlamasının aşamaları nelerdir?

Cevap

Tutundurma planlaması; hedef pazarın özelliklerinin belirlenmesi, tutundurma amaçlarının oluşturulması, tutundurma bütçesinin belirlenmesi, tutundurma karmasının geliştirilmesi ve değerlendirme aşamalarından oluşmaktadır. 


50. Soru

Reklamın doğrudan amaçları ile dolaylı amaçları arasındaki fark nedir?

Cevap
  • Doğrudan amaçlar: Reklamda doğrudan amaçlar, hedef kitlede davranışsal bir tepki ortaya çıkarma üzerine yapılandırılır. Çoğu reklam mal ve hizmetlerin satışını yükseltmeye çalışır. Bu amacı gerçekleştirmek için reklam, mal ve hizmet hakkında mevcut ya da potansiyel tüketicilere bilgi sunar. Aslında, kâr amacıyla çalışan firmaların nihai amacı satışları artırarak kâr elde etmektir. Ancak, bazı durumlarda reklam kısa vadede satışları harekete geçirmeye yönelik olarak ortaya çıkar. “İndirim”, “kelepir”, “sezon sonu” gibi vurgulamaların reklamlarda kullanımı ile satışlar artırılmaya çalışılır. Spor pazarlaması ile ilgili davranışsal bir tepki, bir müsabaka biletinin satın alınmasından, internette tanıtımı yapılan spor ürününün satın alınmasına kadar farklı düzeylerde elde edilebilir. Bazen reklam, tüketicilerde birden fazla davranış oluşturmak için tasarlanır. Doğrudan reklam amaçlarına göre; son kullanıcılara yönelik reklam ve satıştutundurma reklamları olmak üzere iki grup altında sınıflandırılabilir. Son kullanıcılara yönelik olan reklamlarda imaj, farkındalık gibi amaçlardan öte satışları arttırmak amaçlanır. Bu tür reklamlarda spor pazarlama yöneticileri bir spor karşılaşmasının biletlerini çabuk bir şekilde satmayı ve satış hacmini arttırmayı amaçlar. Satış tutundurma reklamlarında kupon, yarışma, çekiliş, etkinlik gibi satış tutundurma araçları reklam aracılığı ile duyurulur.

  • Dolaylı amaçlar: Dolaylı amaçlar marka imajı, kurum imajı, farkındalık ve tutum geliştirme gibi daha orta ya da uzun vadeli amaçları içerir. Belli durumlarda reklam, tüketicilere bilgi vermeyi amaçlar. Üreticiler ürünlerinin özellikleri hakkında tüketicileri bilgilendirmek isterler. Özellikle yeni bir ürün söz konusu olduğunda yeni ürünle ilgili potansiyel tüketicilere bilgi verme ihtiyacı ortaya çıkar.


51. Soru

Doğrudan pazarlama nedir?

Cevap

Doğrudan pazarlama, herhangi bir yerde ölçülebilir bir tepkiyi ve / ya da bir ticari işlemi etkilemek için bir ya da daha fazla reklam medyasını kullanan etkileşimli bir pazarlama sistemidir.


52. Soru

Tutundurma kavramını açıklayınız.

Cevap

Bir mal ya da hizmetin, bir kurumun, bir kişinin ya da bir fikrin kamuya (hedef pazara) olumlu bir biçimde tanıtılıp benimsetilmesi tutundurma olarak tanımlanmaktadır.


53. Soru

Sporda tutundurma işlemini tartışınız

Cevap

Sporda tutundurma, spor işletmesinin ürünleri, toplumla bütünleşme ya da imaj hakkında insanlara bilgi verme ya da etkide bulunma fonksiyonudur. Spor işletmelerinde tutundurma stratejileri geliştirilirken bu stratejilerin uygulanacağı hedef kitlenin belirlenmesi büyük önem arz eder. Spor işletmeleri nihai tüketicilere, endüstriyel tüketicilere, toplumun değişik bölümlerine, iş dünyasına ve medyaya yönelik tutundurma eylemlerinde bulunur. Bu eylemler ile hedef kitlede belirli bir davranışın oluşması istenir. Genellikle nihai davranışın satın alma davranışı olması arzulanmaktadır.


54. Soru

Satış kavramını açıklayınız.

Cevap

Satış, bir işletmenin ürettiği mal ya da hizmetleri tüketicileri bilgilendirmek ve tüketicilerin beğenisini kazanmak suretiyle hedef tüketicilere satmak için sürdüreceği zorunlu çabalardır.


55. Soru

Kişisel satış neden diğer tutundurma çabalarına göre önemlidir?

Cevap

Çünkü kişisel satış sürecinde müşteri ile doğrudan ya da dolaylı olarak iletişim kurma fırsatının olmasıdır. Böylelikle müşterilerin tepkilerini ve onlardan gelen geribildirimleri anında almak ve anında cevap verme yetisine sahip olma durumunda müşteri kaybını önleme şansının olmasıdır.


56. Soru

Pazarlama iletişimi nedir? Açıklayınız.

Cevap

Pazarlama iletişimi; işletme ile hedef pazar arasında olan bütün iletişim şekilleri, mal/hizmet karmasının dokunabilirliğini arttırır, tüketicilerin beklentilerini oluşturur ya da izler, ya da müşterileri satın almaya ikna eder. Pazarlama iletişimi; sadece mal ve hizmetlerin tüketiciler tarafından fark edilip satın alınmasını değil, aynı zamanda satın alma sonrası hizmetleri de içeren bir süreçtir. Pazarlama iletişimi, pazarlama karması elemanlarının birbiriyle ve işletmenin bütün yönetimsel kararlarıyla olan ilişkisini ve bu ilişkinin tüketici ve potansiyel tüketiciler ile olan sürecini kapsar.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v