Perakendeciliğe Giriş Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim
Perakendecilik Türleri
Perakendeci kurumlar hangi özelliklerine göre sınıflandırılırlar?
? Genel özelliklerine göre (ürünler, hizmetler, mülkiyet, yerleşim vb.) ? Örgütsel yapıları ve pazarlama yöntemlerine göre, ? Ölçek büyüklüklerine göre, ? Hizmet düzeylerine göre ? Yerleşim yerine göre sınıflanabilir.
Örgütsel yapı esas alındığında perakendeci kurumlar kaça ayrılır?
Örgütsel yapı esas alındığında perakendeci kurumlar geleneksel perakendeciler ve modern (organize) perakendeciler olarak ayrılır. Geleneksel yapıda daha çok kişisel hizmetin ve ilişkilerin ağırlıkta olduğu, kasap, bakkal, manav gibi bağımsız, küçük ölçekli kişi ya da kurumlar akla gelir. Modern perakendeciler ise ürün çeşitleri, sundukları hizmetler, ölçekleri ve pazarlama anlayışları ile geleneksel perakendecilerden farklılaşan; bölümlü mağazalar, süpermarketler, hipermarketler, zincir mağazalar gibi büyük ve modern kuruluşlardır.
Modern perakendeciliğin gelişimi için gerekli başlıca koşullardan Türkiye için geçerli olanları nelerdir?
? Demografik yapı: Yüksek nüfus, artan nüfus, genç nüfus, artan şehirde yaşayan nüfus ve hem büyük hem de büyümekte olan şehir adedi. ? Gelir düzeyi: ekonomik büyüme, artmakta olan kişi başı milli gelir, gelir dağılımında farklı segmentler olması. ? Liberal ticaret ve ekonomik koşullar, gümrük birlikleri. ? Coğrafi konum, lojistik avantajlar. ? Geleneksel perakendenin toplam perakende içindeki payının göreceli olarak fazla olması. (Türkiye’de yaklaşık %60, AB ortalaması yaklaşık %10-20) ? Sınır ülkeleri ile artan ticari, ekonomik ilişkiler, vizesiz seyahat kolaylıkları.
Gıda ağırlıklı perakendeci kurumlar hangileridir?
Gıda ağırlıklı perakendeciler; kolaylık mağazaları, geleneksel süpermarketler, gıda ağırlıklı süpermarketler, karma mağazalar, sınırlı ürün dizisi sunanlar ve depo mağazalarından oluşmaktadır.
Kolaylık mağazalarını açıklayınız?
Gıda ürünlerinin ağırlıkta olduğu, sınırlı bir ürün kategorisine ve çeşidine sahip, tüketicilerin kolaylıkla ulaşılabileceği yerlerde kurulmuş, genelde geç saate kadar açık mağazalardır.
Süpermarketlerin avantajları nelerdir?
? Müşteri başına satış miktarı yüksek olduğundan işlem başına satış giderleri düşüktür. ? Daha geniş bir pazara hitap ettiklerinden mağaza ve ürün birimi başına düşen tutundurma giderleri daha düşüktür. ? Üreticiler arasındaki rekabet nedeniyle mağaza giderleri düşüktür. ? Soğutma, saklama, ambalajlama, sipariş, kontrol, teslim alma ve teslim etme gibi uygulamalar modern araç ve yöntemlerle yapıldığından, fireler önemli oranda düşürmektedir. ? Banka ve diğer kredi kurumlarından uygun faizle kredi bulma imkânları vardır. ? Tartma, ölçme, sayma, ürün bilgisi verme gibi işlemler önceden ambalajlama yoluyla üreticiler tarafından yerine getirildiğinden işçilik, ambalaj malzemesi ve firelerden tasarruf sağlanır. ? Self-servis anlayışı ve doğrudan üreticiden ürünleri tedarik etme olanağı da maliyet tasarrufuna, düşük fiyat ve düşük kâr marjı ile satışa yardımcı olur.
Karma Mağazalar (Hipermarketler) ne demektir?
Bir karma mağaza süpermarket ve genel ürün satışlarının bir ortamda birleştiği yani gıda ağırlıklı bir süpermarket ile gıda dışı ürünlerin satıldığı bir genel mağazanın birleşimi olarak görebileceğimiz bir mağaza türüdür.
Sınırlı ürün dizisi sunan mağazaları tanımlayınız?
Bu mağazalar gıda ürünlerinin ağırlıkta olduğu mağazalardır.
Depo Mağazaları nasıl mağazalardır?
Gıda ağırlıklı ürünlerin ucuz fiyatlarla, çok sınırlı hizmetle ve gösterişli olmayan bir ortamda satışa sunulduğu mağazalardır. 1400 m2 veya üzerinde bir alana sahiptirler.
Özel mağazalar ne demektir?
Özel mağazalar bir ürün dizisini, yoğun müşteri hizmetleriyle müşterilerine sunarlar. Kitlesel pazarlama yaklaşımının aksine, bölümlü ve indirimli mağazaların tersine, belli bir ürün kategorisinde dar fakat derin bir ürün çeşitliliği bulundurarak seçici pazar bölümlerine hitap eden mağazalardır.
Bölümlü mağazalar ne tür yerlerdir?
Genellikle gıda dışı, bazen de gıda da dahil olmak üzere geniş ve derin ürün dizilerinin, tek ya da çok katlı geniş mekânlarda, her katı ayrı reyonlar halinde çalışacak şekilde satışa sunulduğu perakendeci türüdür. Bölümlere ayırma satın alma, tutundurma, müşteri hizmetleri ve kontrol açısından kolaylıklar sunar. Mağaza içindeki her bölüm ona tahsis edilen özel bir satış alanına sahiptir.
Bölümlü mağazaların üstün yönlerini sıralayınız?
? Büyük ölçekli satın almalar nedeniyle alım maliyetlerinin düşük olması, ? Doğrudan imalatçıdan satın alma olanağı, ? İşlevsel esasa göre uzman personel kullanabilme, ? Doğrudan üretime geçebilme ya da fason üretim yaptırma, ? Müşterilere kapsamlı kolaylıklar sağlama (banka, kafeterya, dinlenme alanı vb.), ? Büyüklüğün getirdiği prestij, ? Geniş tüketici kitlesine tutundurma etkinlikleri yapabilme olanağıdır.
İndirim mağazaları nedir?
Geniş ürün çeşidinin düşük fiyatlarla ve sınırlı bir müşteri hizmeti aracılığıyla sunulduğu mağazalardır.
Çeşit mağazaları ne tür yerlerdir?
Kırtasiye ürünleri, küçük hediyelik ürünler, kadınlara yönelik aksesuarlar, şekerlemeler, oyuncaklar, aydınlatma ürünleri gibi pahalı olmayan, piyasaya uygun fiyatlandırılmış geniş bir ürün çeşidinin sunulduğu mağazalardır.
Düşük fiyatlı perakendeciler ne demektir?
Bu perakendeciler çeşit itibariyle bir tutarlılık göstermeyen, tanınmış markaların ya da tanınmış tasarımcıların ürünlerinden oluşan, çoğunluğu modaya tabi düşük fiyatlı ürünler sunarlar. Giysiler, aksesuarlar, ayakkabılar, nevresimler, kozmetikler, kumaşlar vb. örnek verilebilir.
Depo kulüpleri nasıl kurumlardır?
Bu perakendeci kurumlar depo ya da toptancı kulüpleri ve üyelik kulüpleri olarak da isimlendirilir. Bu tür mağazalardan alışveriş yapabilmek için, genellikle üyelik şartı aranmaktadır. Fiyat bilinci olan alıcılara hitap eden, sınırlı ürün çeşidini çok az müşteri hizmetiyle ve düşük fiyatlarla sunan işletmelerdir. Bu kulüplerin iki tür üyesi vardır; küçük işletme sahipleri ve çalışanlarıdır ve nihai tüketicilerdir.
Alışveriş merkezleri nasıl yerlerdir?
Belli bir coğrafik alanda alışveriş yapanların gıdadan eğlenceye, giysiden kişisel bakım hizmetlerine kadar tüm ihtiyaçlarını ve isteklerini tek bir birimden sağlamak üzere planlanan ve koordine edilen, çok çeşitli mağazalardan oluşan merkezlerdir.
Alışveriş merkezleri başka hangi isimle anılır?
Planlı alışveriş merkezleri olarak da adlandırılırlar.
Mağazasız perakendecilikle faaliyetlerini sürdüren perakendeciler tüketicilerle hangi kaynaklardan iletişim kurarlar?
Mağazasız perakendecilikle faaliyetlerini sürdüren perakendeciler, tüketicilerle iletişim kurmak için kullandıkları araç ve ortamlara göre tanımlanabilirler. Yani tüketicilerle basılı herhangi bir materyalle iletişim kuran (gazete, dergi, katalog, mektup vb.) perakendeciler, satış elemanı ile yüzyüze iletişimi tercih eden doğrudan satış perakendecileri, TV, telefon aracılığıyla iletişim kuranlar ya da etkileşimli elektronik sistemleri kullananlar gibi.
Sektörün mağazasız perakendeciliğe yönelmenin sebepleri nelerdir?
Sektörde yaşanan yoğun rekabet nedeniyle perakendeciler hem mağaza yeri bulma, yatırım yaparak açma vb. maliyetlerden uzak bir şekilde perakende işinde olmak hem de farklı beklentileri olan kitleleri yakalamak gibi nedenlerle mağazasız perakendeciliğe yönelebilmektedir.
Mağazasız perakendecilik uygulamaları nelerdir?
? Doğrudan postalama ? Katalogla satış ? Kitlesel medya aracılığıyla satış ? Telefonla pazarlama ? Otomatik satış makineleri ve kiosklar ? İnternet perakendeciliği ? Doğrudan satış
Doğrudan postalama ne demektir?
Doğrudan postalama; hedef kitleden bireylere bizzat ulaşmak amacıyla, posta aracılığıyla, alıcı adına yazılan mektuplar, broşürler, küçük el ilanları, kataloglar vb.nin gönderilmesidir.
Reklama dayalı perakendecilik uygulamaları ne demektir?
Perakendeci kurumun telefon ya da posta aracılığıyla doğrudan yanıt almak üzere her türlü medya aracılığıyla gerçekleştirdiği, reklama dayalı perakendecilik uygulamalarıdır.
Televizyonun kullanıldığı perakendecilik uygulamaları başka hangi isimle anılır?
Televizyonun kullanıldığı perakendecilik uygulamaları, televizyonla evden alışveriş perakendeciliği olarak da tanımlanır.
Televizyon perakendeciliğinin en temel sınırlılığı nedir?
Televizyonun en temel sınırlılığı ise maliyetli bir ortam olmasıdır.
Telefonla pazarlamanın en önemli özelliği nedir?
En önemli özelliği iki yönlü iletişimi sağlaması, alıcı ile satıcı arasında kişisel iletişimi kurmasıdır. Sınırlı bir zaman süresi içinde bilgi alma, bilgi verme, geniş kitlelere ulaşabilme gibi artıları da vardır.
Otomatik satış makineleri ve kiosklar ne demektir?
Herhangi bir satış elemanı olmadan, alıcı ile satıcı arasında kişisel bir ilişki kurulmaksızın makine aracılığıyla bilgi ve ürün alımının gerçekleştiği makinelerdir.
Otomatik satış makinleri ve kioskların tercih edilmesinin sebeplerini anlatınız?
Otomatik satış makinleri ve kiosklar satış elemanı gerektirmediği için personel giderlerinden tasarruf sağlaması, 24 saat hizmet vermesi, tüketici trafiğinin yoğun olduğu yerlere yerleştirmenin getirdiği avantajlar, hizmet çabukluğu gibi üstünlükleri nedeniyle tercih edilen bir uygulamadır.
Kiosk ne demektir?
Otomatik satış makinelerinin en yeni formu kiosk olarak tanımlanmaktadır. Kiosklar otomatik satış makinelerinden çok daha donanımlıdır. Çok basit olarak tüketicinin kullanımına sunulmuş, ekranı aracılığıyla istediği işlemi yapabileceği şık bir kutunun içine yerleştirilmiş bir bilgisayardır.
Kiosk tüketiciye nasıl hizmet verir?
Tüketicinin istediği bilgiye bir veri tabanı aracılığıyla ya da web sayfasına link vererek ulaşmasını sağlar. Müşteriyle kiosk arasındaki etkileşim, ekranın yüzeyine dokunarak gerçekleşir. Kullanıcı ekran yüzeyindeki seçeneklere dokunarak istediği işlemi gerçekleştirir. Ekrandaki bilgi yazılı olmakla birlikte, görüntüler, grafikler, sesler ve animasyonlarla zenginleştirilmiştir. Tüketiciler; ilgili ürünler, stok düzeyleri ve uygunluğu, kullanım kılavuzları, özel sunular ya da promosyonlar, kişiselleştirilmiş ürün tasarımları gibi bilgi ve olanaklar elde ederler. Bazı kiosklarda, ödeme yapabilmek için kredi kartı okuyucuları, klavye ve hatta bir mause, kuponlar, indirimler vb. için çıktı alma olanağı tanıyan bir yazıcı da yer alır.
Mağaza içlerine yerleştirilen kiosklar işlevleri itibariyle kaç grupta incelenir?
? Bilgi sağlayıcı, ? Etkileşimli, ? İşlem ağırlıklı, ? Bağ-sadakat yönlü.
Bilgi sağlama işlevli kiosku açıklayınız?
Bilgi sağlama işlevli olanlarda kullanıcı gereksinim duyduğu bilgiyi ekrandan edinerek satın alma kararlarında kullanır. Yani tek taraflı bilgilenme söz konusudur.
Etkileşimli kioskun özelliği nedir?
Etkileşimli kioskda ise kullanıcı ile kiosk arasında bilgi alışverişi olur. Müşteri kendisi ve tercihleri hakkında bilgi aktarır, kiosk sistemi de bu bilgiyi değerlendirerek ek bilgi verir ya da yorum getirir.
İşlem/mübadele kioskları nasıl kiosklardır?
İşlem/mübadele kioskları satışla ilgilidir. İşlemin sonucu hemen alınabilir (bir tren bileti gibi) ya da ürün siparişi alıcıya sonra gerçekleştirilebilir.
Bağlılık/sadakat yönlü kioskları anlatınız?
Tüketicilerin perakendecilerle ilişkilerini güçlendirmek, aralarında bir bağ yaratmak amacıyla kullanılırlar. Çoğunlukla da perakendecilerin sadık müşterilerini ödüllendirmek için kullandıkları sadakat programlarıyla bağlantılıdır. Müşterilerle olan ilişkileri geliştirmek üzere kullanılan; ödüller, özel sunular ve tüketicilere sürekli müşteri olmadıkları için bir katma değer yaratan uygulamalardan yararlanılır.
Doğrudan satış nasıl gerçekleşir?
Satış görevini üstlenen kişinin tüketicilerle mağaza ortamı dışında kişisel bağlantı kurması yoluyla gerçekleşir. Satış elemanı tüketicilerin evlerine, işyerlerine ya da bir arada toplandıkları ortamlara giderek ürünleri, özellikleri ve yararlarını tanıtır, sipariş alır ve yerine getirir.
Doğrudan satışın olumlu yönleri nelerdir?
Tüketicilerle yüzyüze ya da telefonla bağlantı kurulur. Mağazasız perakendecilik uygulamaları içinde etkileşimin en yüksek olduğu uygulamadır. Satış elemanı ya da distribütöre ürünü kapsamlı bir şekilde tanıtma, müşteri ve ortamına ilişkin gözlem yapma, gelecek soruları açıklama ve itirazları hemen ele alıp değerlendirme olanağı verir. Teknik olarak karmaşık ya da kullanımı için detaylı açıklama gerektiren ürünlerde oldukça etkili bir yöntemdir. Özellikle ürünün gösteriminin yapıldığı durumlarda, ürünün hemen her yönünü alıcının görebileceği objektif bir değerlendirme ortamı yaratılır. Üstelik mağazadaki gibi birçok rakip markanın çeldirici olabileceği bir ortam da yoktur. Tüketicilere de mağazaya gitmeden rahat bir ortamda alışveriş yapma kolaylığı sunar. Alışverişe gitme sorunları olan yaşlı, çocuklu, engelli kişiler içinde bir çözüm fırsatı yaratır.
Doğrudan satışın kaç türü vardır?
? Kapıdan kapıya satış ? Satış partisi planlama
Kapıdan kapıya satış nasıl olmaktadır?
Kapıdan kapıya ya da evden eve satış, satışçıların yaya olarak ya da araçla evleri, işyerlerini dolaşarak tüketicilere ürünleri satmasıdır. Ürünleri müşterinin ayağına götürme olanağı vardır. Ev ziyareti önceden telefonla randevu alınarak yapılabileceği gibi, herhangi bir bağlantı kurulmadan ya da eleme yapılmadan da gerçekleştirilebilir. Satış sunumundan sonra müşteri satın almaya ikna olduysa satış işlemi gerçekleştirilir. Bazı ürün gruplarında ürünlerin teslimi hemen yapılırken bazılarında sonradan gerçekleştirilebilir.
Satış partisi planlama ne demektir?
Satış partisi planlamada ise satış elemanı tüketicilerden arkadaş, komşu, akraba ya da meslektaşlarından oluşacak grupları eve davet etmesi ve satış sunuşunun bir parti atmosferinde geçmesi için ikna eder. Satış sunuşu çoğunlukla hanımların kabul günü ortamında gerçekleşir. Böylelikle satış elemanı hem daha çok potansiyel alıcıya ulaşma hem de dostça, sosyal ilişkilerin olduğu bir atmosfer yaratma olanağı elde edilir. Çalışan kadın sayısının artması nedeniyle, çalışan kadın müşterilerle ofis ortamında özellikle öğle saatleri, kahve molalarında bağlantı kurmak gibi satış girişimleri gerçekleştirilmektedir.
Ülkemizdeki doğrudan satış yöntemlerinden bazıları nelerdir?
Ülkemizde doğrudan satışın en eski ve basit örnekleri bohçacılar, sütçüler, seyyar satıcılar olarak görülebilir. Ancak modern doğrudan satış 1990’lı yıllarda doğrudan satış yöntemiyle çalışan yabancı firmaların faaliyetleriyle artmaya başlamıştır. Avon, Oriflame gibi kozmetik-kişisel bakım ürünleri sunan markalar ya da temizlik ürünleri, mobilya bakımı vb. ürünler sunan Amway, özel saklama kapları vb. sunan Tupperware Türkiye pazarında, distribütörler aracılığıyla tüketiciye ulaşmışlardır.
Elektronik perakendecilik ne demektir?
Mağazasız perakendecilik uygulamalarının hızla gelişme gösteren formatı elektronik perakendecilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Artık işletmeler hem gerçek hem de sanal ortamda müşterileriyle buluşmaktadırlar. İnternette kendi mağazalarını açmış birçok marka hem kurumsal amaçlı hem de satış amaçlı Web’ de yerini almıştır. Bu markaların yanı sıra, özel alışveriş siteleri de internette oldukça rağbet görmektedir.
Mağazalı ve mağazasız perakendecilik uygulaması ne demektir?
Perakendeciler bazen tüketiciye ulaşmak için hem mağazalı hem de mağazasız perakendecilik uygulamalarını bir arada kullanabilirler. Başka bir ifadeyle perakendeci bir taraftan mağazasında hizmet verirken, bir taraftan da katalog, medya, kiosklar, doğrudan postalama ya da doğrudan satış olanaklarından yararlanabilir. Tüketiciler bir perakendecinin sunduğu bu seçeneklerin her birini ayrı ayrı kullanarak alışveriş yapabilecekleri gibi, bir seçenekten ürünlere ilişkin bilgi toplama, bir seçenekte ürünü deneme sonra evinde etraflı bir değerlendirme yaparak başka bir seçenek aracılığıyla sipariş verme yoluna da gidebilir.
Mağazalı ve mağazasız perakendecilik uygulamasının olumlu yönleri nelerdir?
Bu tür uygulamalar tüketicilere tercihlerini genişletme, perakendecilere ise her bir seçenek arasında sinerji yaratarak, müşterilerini ve pazar payını artırma olanağı sunar. Birçok satış kanal seçeneğiyle tüketicilerin karşısına çıkan bir perakendeci, tek bir kanalı kullanan bir perakendecinin aksine, farklı hedef pazarlara ulaşmak ya da belli ürün ve hizmetleri satmak için, tüm ürünlerine en uygun kanalı belirleme yeteneğine sahip olacaktır. Çünkü her kanal güçlü ve zayıf yönlere sahiptir. Perakendeci bu yönleri dikkate alarak tüketiciye ulaşacağı seçenekleri belirleyecektir. Böylece bir tek seçeneğe bağlı olmanın risklerinden kurtulabilecektir.
Ülkeler arasındaki hangi farklı yapılar perakendeci kurumların sınıflandırılmasında farklı yaklaşımlar çıkmasına sebep olur?
Perakendeci kurumların sınıflandırılmasında farklı yaklaşımlar söz konusudur. Ülkeler arasındaki farklı ekonomik, teknolojik, yasal ve sosyal yapılar nedeniyle sınıflamada farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, tüketicilerin günümüz dünyasında yaşadığı zaman baskısı; alışverişte kolaylık beklentisi içine girmesine, bu potansiyeli gören perakendecilerin doğrudan satış, internet gibi mağazasız perakendecilik uygulamalarına yönelmesine neden olmuştur.
Perakendeci kurumlar hangi maddelere göre sınıflandırılabilir?
Perakendeci kurumlar;
-
Genel özelliklerine göre (ürünler, hizmetler, mülkiyet, yerleşim vb.)
-
Örgütsel yapıları ve pazarlama yöntemlerine göre,
-
Ölçek büyüklüklerine göre,
-
Hizmet düzeylerine göre ve
-
Yerleşim yerine göre sınıflanabilir.
Örgütsel yapı esas alındığında perakendeci kurumlar nasıl ayrılır?
Örgütsel yapı esas alındığında perakendeci kurumlar geleneksel perakendeciler ve modern (organize) perakendeciler olarak ayrılır. Geleneksel yapıda daha çok kişisel hizmetin ve ilişkilerin ağırlıkta olduğu, kasap, bakkal, manav gibi bağımsız, küçük ölçekli kişi ya da kurumlar akla gelir. Modern perakendeciler ise ürün çeşitleri, sundukları hizmetler, ölçekleri ve pazarlama anlayışları ile geleneksel perakendecilerden farklılaşan; bölümlü mağazalar, süpermarketler, hipermarketler, zincir mağazalar gibi büyük ve modern kuruluşlardır.
Modern perakendeciliğin gelişimi için gerekli başlıca koşullardan Türkiye için geçerli olanları hangileridir?
Modern perakendeciliğin gelişimi için gerekli başlıca koşullardan Türkiye için geçerli olanları şöyle özetlenmektedir:
-
Demografik yapı: Yüksek nüfus, artan nüfus, genç nüfus, artan şehirde yaşayan nüfus ve hem büyük hem de büyümekte olan şehir adedi
-
Gelir düzeyi: ekonomik büyüme, artmakta olan kişi başı milli gelir, gelir dağılımında farklı segmentler olması
-
Liberal ticaret ve ekonomik koşullar, gümrük birlikleri
-
Coğrafi konum, lojistik avantajlar
-
Geleneksel perakendenin toplam perakende içindeki payının göreceli olarak fazla olması (Türkiye’de yaklaşık %60, AB ortalaması yaklaşık %10-20)
-
Sınır ülkeleri ile artan ticari, ekonomik ilişkiler, vizesiz seyahat kolaylıkları.
Perakendeci mağazalar ölçek büyüklüğüne göre sınıflanıyorsa hangi kriterler esas alınır?
Perakendeci mağazalar ölçek büyüklüğüne göre sınıflanıyorsa, mağazanın satış alanı, yıllık satışları, çalışan sayısı ve hukuki yapısı (anonim şirketler vb.) gibi kriterler esas alınır. Bu kriterlere göre mağazalar küçük ve büyük ölçekli olarak ayrılır.
Bir perakendeciyi mağazalı perakendecilik içinde sınıflamamız için ne gerekir?
Bir perakendeciyi mağazalı perakendecilik içinde sınıflamamız için, perakendecilik işlevlerinin bir mağaza ortamında yerine getirilmesi gerekir.
Gıda ağırlıklı perakendeciler nelerden oluşmaktadır?
Gıda ağırlıklı perakendeciler; kolaylık mağazaları, geleneksel süpermarketler, gıda ağırlıklı süpermarketler, karma mağazalar, sınırlı ürün dizisi sunanlar ve depo mağazalarından oluşmaktadır.
ACNielsen Zet Araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, alan büyüklükleri açısından marketler nasıl sınıflandırılmıştır?
Bu sınıflamaya göre alanları 2500 m2 ve üstü olanlar hipermarket, 1000-2499 m2 olanlar büyük süpermarket, 400-999 m2 olanlar süpermarket, 100-399 m2 olanlar küçük süpermarket, 50-100 m2 olanlar market ve 50 m2’den düşük olanlar bakkal olarak tanımlanabilmektedir.
Kolaylık mağazalarının özellikleri nelerdir?
Gıda ürünlerinin ağırlıkta olduğu, sınırlı bir ürün kategorisine ve çeşidine sahip, tüketicilerin kolaylıkla ulaşılabileceği yerlerde kurulmuş, genelde geç saate kadar açık mağazalardır. Küçük bir alana sahip bu mağazalar müşterilerine büyük mağazalarda giriştikleri yoğun ürün arama çabasından, yazar kasa önünde oluşan kuyruklarda beklemeler gibi alışveriş zorluklarından kurtulma kolaylığı sunar.
1930’ların başlarında ilk kez ABD’de kurulan süpermarketlerin 'süper' olarak adlandırılmasının sebebi nedir?
1930’ların başlarında ilk kez ABD’de kurulan süpermarketlerin “süper” olarak adlandırılmasının Hollywood süper starlarının bu işe yatırım yapmalarından kaynaklandığı ileri sürülür.
Süpermarketlerin temel özellikleri nelerdir?
-
Temel olarak bakkaliye, kuru gıda, yaş sebze ve meyve, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünlerine ek olarak kozmetik, temizlik, tuhafiye malzemelerinden oyuncağa değin gıda dışı ürünlerin de satılması,
-
Her grup ürünün ayrı reyonlarda, çok çeşit ve sayıda satışa sunulması,
-
Self servis yöntemi ile (müşterinin ürünü raflardan kendisinin seçmesi, bedelini ödemek için çıkıştaki kasaya taşıması, bedelini ödemesi ve kullanacağı yere kendisinin taşımasıdır) ürünlerin raflarda, açık vitrinlerde satılması,
-
Genellikle tek katlı ve geniş bir satış alanına sahip olması,
-
Otopark olanağı,
-
Ürünlerin mümkün olduğunca üreticiden aracı olmaksızın doğrudan satın alınarak satışa sunulması,
-
Büyük ölçekli süpermarket zincirlerinin kendi markalarını taşıyan ürünler satması.
Süpermarketlerin avantajları nelerdir?
-
Müşteri başına satış miktarı yüksek olduğundan işlem başına satış giderleri düşüktür.
-
Daha geniş bir pazara hitap ettiklerinden mağaza ve ürün birimi başına düşen tutundurma giderleri daha düşüktür.
-
Üreticiler arasındaki rekabet nedeniyle mağaza giderleri düşüktür.
-
Soğutma, saklama, ambalajlama, sipariş, kontrol, teslim alma ve teslim etme gibi uygulamalar
modern araç ve yöntemlerle yapıldığından, fireler önemli oranda düşürmektedir.
-
Banka ve diğer kredi kurumlarından uygun faizle kredi bulma imkânları vardır.
-
Tartma, ölçme, sayma, ürün bilgisi verme gibi işlemler önceden ambalajlama yoluyla üreticiler tarafından yerine getirildiğinden işçilik, ambalaj malzemesi ve firelerden tasarruf sağlanır.
-
Self-servis anlayışı ve doğrudan üreticiden ürünleri tedarik etme olanağı da maliyet tasarrufuna, düşük fiyat ve düşük kâr marjı ile satışa yardımcı olur.
Depo mağazalarının özellikleri nelerdir?
Gıda ağırlıklı ürünlerin ucuz fiyatlarla, çok sınırlı hizmetle ve gösterişli olmayan bir ortamda satışa sunulduğu mağazalardır. 1400 m2 veya üzerinde bir alana sahiptirler.
Bölümlü mağazaların üstün yönleri nelerdir?
Bölümlü mağazaların üstün yönleri:
-
Büyük ölçekli satın almalar nedeniyle alım maliyetlerinin düşük olması,
-
Doğrudan imalatçıdan satın alma olanağı,
-
İşlevsel esasa göre uzman personel kullanabilme,
-
Doğrudan üretime geçebilme ya da fason üretim yaptırma,
-
Müşterilere kapsamlı kolaylıklar sağlama (banka, kafeterya, dinlenme alanı vb.),
-
Büyüklüğün getirdiği prestij,
-
Geniş tüketici kitlesine tutundurma etkinlikleri yapabilme olanağıdır.
-
Mağazasız perakendecilik kavramı kimi zaman doğrudan perakendecilik kimi zaman da doğrudan pazarlama olarak tanımlanır. Bunun sebebi nedir?
Mağazasız perakendecilik kavramı kimi zaman doğrudan perakendecilik kimi zaman da doğrudan pazarlama olarak tanımlanır. Bunun nedeni mağazasız perakendecilikte birçok uygulamanın doğrudan pazarlama temelli olmasıdır. Örneğin A.B.D.’de tüm mağazasız perakende satışlar yaklaşık 350 milyar $’dır ve bunun %70’inden fazlası doğrudan pazarlamaya dayanır. Bu nedenle mağazasız perakendeciliğin hem gelişimi, özellikleri hem de üstün ve zayıf yönleri büyük ölçüde doğrudan pazarlamayla paralellik gösterir.
Mağazasız perakendeciliğin üstün yönleri nelerdir?
Mağazasız perakendeciliğin üstün yönleri şöyle sıralanabilir:
-
Mağazasız perakendecilik uygulamaları perakendeci ile müşteri arasında kişisel ve karşılıklı bir iletişime dayalıdır.
-
Herhangi bir mekânda ve zamanda iletişim ve pazarlama olanağı vardır. Müşterinin mağazaya gitmesini gerektirmez.
-
Çoğu mağazasız perakendecilik uygulamasında (doğrudan posta, vb.) gerçekleştirilen pazarlama eylemlerine gösterilen tepki ölçülebilir.
-
Çoğu uygulamada müşteriye ilişkin kapsamlı bilgi edinme olanağı vardır ki bu da müşterileri daha yakından tanıma olanağı yaratır.
-
Yatırım maliyetleri düşüktür. Mağaza donanımı gerektirmemesi, hizmet saati kısıtı olmaması, personel gerektirmemesi gibi nedenler maliyetlerde tasarrufa neden olur, bu da düşük fiyat olarak tüketiciye yansıtılabilir.
-
Perakendeci kuruma kendi ürünlerine karşı ilginin yoğun olduğu pazar bölümlerini belirleme ve bu bölüme doğrudan ulaşma olanağı taşır, yani seçicilik olanağı vardır.
-
Bir perakendeci, perakendeciliği mağaza ortamında yapsa dahi, bu işini desteklemek, pazar hacmini arttırmak için yeni satış yerleri açmaksızın mağazasız perakendecilik uygulamalarına gidebilir.
-
Tüketicilere kolaylık sağlar.
Mağazasız perakendeciliğin zayıf yönleri nelerdir?
Mağazasız perakendeciliğin zayıf yönleri şunlardır:
-
Bazı mağazasız perakendecilik uygulamalarının işlem maliyetleri (postalama, katalog yenileme ve basma, doğrudan satışta satış gücünü bulma ve eğitme vb.) yüksek olabilmektedir.
-
Çok iyi bir müşteri veri tabanı oluşturmak, alım ve iadeleri izlemek, dağıtımı sorunsuz gerçekleştirmek için gelişmiş bilgisayar sistemlerine gereksinim duyulur. Veri tabanı oluşturmak ve geliştirmek maliyetli olabilir.
-
Bazı kötü niyetli uygulamacıların ayıplı ürünler göndermesi ya da ürünlerinde olmayan üstünlükleri var gibi göstermeleri şeklindeki uygulamalar, mağazasız perakendeciliğin imajını olumsuz etkileyip, tüketicilerde güven kaybına ya da kuşkulu yaklaşıma neden olabilir.
-
Elektronik perakendecilikte teknik sorunlar, internette kredi kartı kullanımının hala güven telkin etmemesi ya da hackerlerin hedefi haline gelmek gibi zayıflıklar oluşabilir.
-
Tüketicilerin ürünü satın almadan önce yakından görme, dokunma şansı yoktur.
Mağazasız perakendecilikte kataloglarda en çok satılan ürünler hangileridir?
Kataloglarda en çok satılan ürünler ise şöyle sıralanabilir:
-
Giyim eşyaları
-
Elektronik ürünler
-
Gıda ürünleri
-
Bahçe malzemeleri
-
Mefruşat
-
Mutfak eşyaları
-
Hediyelik eşyalar
-
Spor malzemeleri
-
Oyun ve oyuncaklar
Otomatik satış makinelerinde çoğunlukla ne tarz ürünler satılır?
Otomatik satış makinelerinde çoğunlukla yiyecek-içecek ağırlıklı standartlaştırılmış ürünler satılır. Çikolatalar, bisküviler, çikletler ve şekerlemeler, alkolsüz sıcak-soğuk içecekler ve sigaralar çoklukla satılan ürün türleridir.
Telefonla pazarlamanın en önemli yönü nedir?
Telefonla pazarlama Uürünleri tüketicilere satmak için telefonun kullanılmasına dayalı bir uygulamadır. En önemli özelliği iki yönlü iletişimi sağlaması, alıcı ile satıcı arasında kişisel iletişimi kurmasıdır. Sınırlı bir zaman süresi içinde bilgi alma, bilgi verme, geniş kitlelere ulaşabilme gibi artıları da vardır.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 1 Gün önce comment 11 visibility 16720
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1059
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 552
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2618
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 825
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25489
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14446
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12481
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12440
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10365