Sınıf Yönetimi Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

İstenen Davranışların Desteklenmesi

1. Soru

İstendik davranışlara yönlendiren, bu tür davranışlarını destekleyen, yaptıklarıyla bu davranışları çağrıştıran, insanları bu davranışların yararlılığına inandıran, bu davranışları kolaylaştıran, gösterilmeye başlandığında onları güçlendiren kişiye verilen isim aşağıdakilerden hangisidie?

Cevap

Eğitici, istendik davranışlara yönlendiren, bu tür davranışlarını destekleyen, yaptıklarıyla bu davranışları çağrıştıran, insanları bu davranışların yararlılığına inandıran, bu davranışları kolaylaştıran, gösterilmeye başlandığında onları güçlendiren kişidir.


2. Soru

İstenilen davranış için en iyi ortam nasıl olmalıdır?

Cevap

İstenen davranışın ne zaman, nerede, nasıl yapılacağını bilmek yetmez; bunun için uygun ortamlar da gerekir. En iyi ortam, destekleyici olandır.


3. Soru

İsteneni desteklemenin bir yolu, onu gündemde tutmaktır. Gündemde tutma niçin yapılmaktadır?

Cevap

İsteneni desteklemenin bir yolu, onu gündemde tutmaktır. Bu, istenenin pekiştirilmesine hizmet eder, onun reklamını yapar.


4. Soru

İstenen davranışı çağrıştırıcı dil nasıl olmalıdır?

Cevap

Kullanılan dil de isteneni çağrıştırıcı olmalıdır. Olumsuz sözcükler yerine, aynı veya yakın anlamlı olumlu sözcükleri kullanmak, o sözcüklerin anlamlarıyla ilgili davranışları çağrıştırabilir: Kirli sözü kirliyi, temiz değil sözü, ilk sözcük nedeniyle daha çok “temiz”i anımsatır.


5. Soru

Davranışı değiştirmenin gerçek yolu nedir?

Cevap

Davranışı değiştirmenin gerçek yolu, insanları istenen davranışın yapılması gerektiğine inandırılmasıdır.


6. Soru

İstenen davranışın sürekliliğini sağlamanın yolu nedir?

Cevap

İstenen davranışı sağlamlaştırmak, istenen davranışın sürekliliğini sağlamanın da bir yoludur.


7. Soru

İstenen davranış yerleştirip sağlamlaştırma yollarını tartışınız.

Cevap

İstenen davranış yerleştirip sağlamlaştırmanın yolları:
• Övgü ve ödülle destekleme
• Övgü ve ödülü kaldırma
• İstenmeyen bir uygulamaya son verme
• Acı ve sıkıntı veren bir durumla karşılaştırmadır.


8. Soru

Birincil pekiştireçler nasıl adlandırılmaktadır?

Cevap

Fiziksel pekiştireçlerin bir diğer adı birincil pekiştireçlerdir.


9. Soru

İkincil pekiştireçlerin bir diğer adı nedir?

Cevap

Sosyal pekiştireçler ikincil pekiştireç olarak adlandırılır.


10. Soru

Olumsuz pekiştirme ne demektir?

Cevap

Olumsuz pekiştirme, istenen davranış gerçekleştiğinde, istenmeyen, rahatsızlık veren bir sonucun/uygulamanın kaldırılmasıdır.


11. Soru

Öğrencinin çekingen, isteksiz, istenene yönelmeyen bireyler olmasını engelleyebilmenin yolu nedir?

Cevap

İstenen davranışı yapmayı engelleyici değişkenler ortadan kaldırılmalıdır, yoksa öğrenci çekingen, isteksiz olur, istenene yönelmez. İstenen davranışın gösterilmesi, istenmeyenin gösterilmesinden kolay olmalı ki, öğrenci ona yönelsin. Sınıfın fiziksel, eğitsel, sosyal düzeninde değişiklikler yapılarak istenen davranışlar kolaylaştırılabilir.


12. Soru

Davranışları aşırı kısıtlamak yerine, özgürlük vermek ama sorumlu tutmayı sağlamanın amacı nedir?

Cevap

Davranışlarını aşırı kısıtlamak yerine, özgürlük vermek ama sorumlu tutmak da, isteneni destekleyicidir. Bu süreçte kişinin kendisini başkasının yerine koymasının sağlanması, gerekiyorsa, kişiyi yaptığı davranışın aynısı ile karşı karşıya getirerek (elbette fazla zarar görmemesini sağlayıp) ne yaptığının bilincine ulaşması, öğretmenin işini kolaylaştıracaktır.


13. Soru

“Kural böyle, böyle davranmazsak şu zararları görürüz, böyle yapmamız gerek, yönetmeliklerde böyle yapılması gerektiği yazıyor...” diyen bireyin amacı ne olabilir?

Cevap

İstenen davranışın yasallığını (toplumca beğenildiğini, seçildiğini) belirtmek inanma sağlayabilir. Bu nedenle kuralları belirten bu bireyin amacı istenen davranışa inandırmaktır.


14. Soru

Arkadaşının kalemini çekip almak isteyen öğrenciye “Arkadaşına, lütfen kalemini verir misin, diyeceksin değil mi?” diyen öğretmenin amacı ne olabilir?

Cevap

İstenen davranışı sağlamlaştırma amacındadır. İstenen davranışı sağlamlaştırmak için, istenmeyen davranışın ortaya çıkacağı durumlarda, onun yerine istenen davranış sergilenebilir.


15. Soru

İstenen davranışın kapsamlı, birkaç parçalı, güç olması durumunda hangi uygulamalar yapılabilir?

Cevap

İstenen davranışın kapsamlı, birkaç parçalı, güç olması durumunda, davranış parçalara ayrılarak, basamaklı hale getirilir, her basamak gerçekleştiğinde pekiştireç verilir.


16. Soru

Pekiştirme amaçlı ödüller, birikimli de olabilir. Bu durumu açıklayan bir örnek yazınız.

Cevap

Pekiştirme amaçlı ödüller, birikimli de olabilir. Bir tek davranışa değil, bir dizi davranış tamamlandığında ödül verilebilir. Öğrencinin her olumlu eylemi belli bir puan alır, belirlenen bir toplam puana ulaşıldığında ödül verilebilir.


17. Soru

Öğrencinin her gün okula getirip götürdüğü eşyaların, kitapların getirilip götürülmesi zorsa, bu nedenle bazı eşyalar bazı günler getirilmiyorsa, okulda öğrencilere eşyalarını bırakabilecekleri dolaplar verilerek, bu eşyaların her gün okulda olmasının sağlanması hangi duruma örnektir?

Cevap

İstenen davranışı yapmayı engelleyici değişkenler ortadan kaldırılmalıdır, yoksa öğrenci çekingen, isteksiz olur, istenene yönelmez. Verilen örnek istenen davranışı kolaylaştırma örneğidir.


18. Soru

"Ödevini yaparken karşılaştığın bir güçlük var mı? Yardım ister misin? Ödevin çok zaman alıcı oluyor mu?” diyen öğretmenin amacı ne olabilir?

Cevap

Davranışlar, isteneni akla getirdiğinde, akla gelenin yapılması daha olasıdır. Karşılaştığı insanlardan “günaydın” sözü ile birlikte bir gülümseme ve baş selâmı gören insanın, başkalarına bunları yansıtması beklenir. Böyle durumlarda, istenen davranışın mutlaka aynısının ve tamamının sergilenmesi şart değildir. O davranışı anımsatacak bir ipucu şeklindeki davranışlar da onu çağrıştırdığına, istenene götürebilecektir.


19. Soru

Öğretmenlerin istenen davranışı destekleyici olarak kullandıkları en etkili yedi yöntem nelerdir?

Cevap

Bir araştırmada, öğretmenler, istenen davranışı destekleyici olarak kullandıkları en etkili yedi yöntemi şöyle belirtmişlerdir: Ödül verme, ödül vereceğini duyurma, sorumluluk hissettirme, uzmanlık gücünü kullanma (öğretmenim biliyor), kendine saygı duymasını sağlama, başkalarını düşünmesini sağlama, öyle davranması gerektiğini, bunun bir görev olduğunu düşünmedir.


20. Soru

İstenen davranışları desteklemede kullanılan yaklaşımlardan en bilinen dört tanesini yazınız.

Cevap

  • İsteneni çağrıştırıcı davranmak
  • İstenen davranışa inandırmak
  • İstenen davranışı sağlamlaştırmak
  • İstenen davranışı kolaylaştırmak


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi