Muhasebe Yazılımları Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim
Muhasebe Ve Finans Yönetimi Modülü
Kurumsal Kaynak Planlaması II (KKP II) uygulamaları ne işe yaramaktadır?
KKP uygulamalarında; üretim yönetimi, üretim planlama, maliyet muhasebesi, müşteri ilişkileri yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, insan kaynakları yönetimi ve finansal uygulamalara ilişkin veriler söz konusu uygulamalara yönelik olarak geliştirilen modüllerden muhasebe modülüne eş zamanlı olarak aktarılabilmektedir. Bir başka deyişle, işletme faaliyetlerine yönelik olarak ortaya çıkan finansal ve finansal olmayan veriler ilgili modüller aracılığı ile işlenmekte ve finansal veriler muhasebe modülüne eş zamanlı olarak entegre edilebilmektedir.
KKP yazılımlarında muhasebe ve finans modülleri genellikle hangi alt modüllerden oluşmaktadır?
KKP yazılımlarında muhasebe ve finans modülleri genellikle genel muhasebe, maliyet muhasebesi, duran varlık yönetimi ve finans gibi alt modüllerden oluşmaktadır.
Maliyet muhasebesi alt modülünde neler yer alır?
Genel gider kartları, genel gider bilgileri, genel gider kartı muhasebe hesap kodları, maliyet merkezleri, maliyet merkezleri hizmet dağıtımı, maliyet merkezi genel gider güncellemeleri, fiili ve standart (tahmini) genel gider yükleme, maliyet merkezleri genel gider dağıtımları, genel gider fiili ve standart yükleme hareketleri, iş emri, ürün ve maliyet merkezi bazında maliyet analizleri v.b.
Finans alt modülünde neler yer alır?
Cari hesap kartları, banka ve banka hesap kartları, kasa kartları, ödeme/tahsilat planları, ödeme/tahsilat planı grup kodları Devir çek ve senet kartları, cari hesap fişleri, banka fişleri, kasa işlemleri, çek senet bordroları, teminat bordroları, cari hesap ve banka hareketleri, cari hesap kur farkları, cari hesap risk ayarlama işlemleri, cari hesap ihtar işlemleri, döviz raporları, teminat raporları, konsolide finansal raporlar, borç takibi, ödeme/tahsilat planları, ödeme/tahsilat hareketleri, kur ve vade farkları v.b
Genel muhasebe alt modülünde neler yer alır?
Genel muhasebe alt modülü genel olarak, ana kayıtlar, mali tablo tanımları, konsolide mali tablo tanımları, hareketler, işlemler ve raporlar ana başlığı altında hesap durumları, defterler ve dökümler, masraf merkezi raporları, bağlantılar, proje raporları, bütçe raporları ve pratik tablo raporları alt modüllerinden oluşmaktadır. Bu alt modüllerin altında da; hesap kartları, masraf merkezi kartları, muhasebe bağlantı kodları, projeler, e-beyanname, e-bildirge, mali tablo tanımları, konsolide mali tablo oluşturma, muhasebe fişleri, bütçe revizyon fişleri, yevmiye madde numaralama, kur farkı fişleri ve kur farkı hesaplama, muhasebeleştirme parametreleri ve otomatik muhasebeleştirme, hesaplar arası aktarım, yansıtma işlemleri v.b gibi alt modüller yer almakta ve diğer modüller ile entegre olarak çalışmaktadır.
Genel muhasebe alt bölümlerinden olan ana kayıtlarda hangi alt modüller yer alır?
Genel muhasebe alt bölümlerinden olan ana kayıtlar; hesap kartları, masraf merkezi kartları, muhasebe bağlantı kodları, projeler ve e-beyannameler alt modüllerinden oluşmaktadır.
Hesap planı ne demektir? Ülkemizdeki uygulamadaki durum nasıldır?
Hesap planı, hesap kartlarının belli bir yapıda gruplanması sonucu oluşan ve işletmelerin belge ve durum takibi yapmasını sağlayan bir yapı olarak tanımlanır. Hesap planı ana hesaplar ve onları tamamlayan alt hesaplardan oluşur. Gerekirse alt hesapların altında başka alt hesaplar da yer alır. Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile uygulamaya konan muhasebe sistemi ile Türkiye genelinde hesap planları standart hale getirilmiştir. Hesaplar kebir hesap (ana hesap) düzeyinde aynıdır. Her işletme, muhasebe sistemlerini Standart (Tek düzen) hesap planı olarak adlandırılan hesap planı doğrultusunda kurmak zorundadır. Hesapların işleyiş şekilleri hesap planı açıklamalarında belirtildiği gibidir.
Standart yani tek düzen hesap planı neye yarar?
Standart yani tek düzen hesap planı, yalnızca ana hesapların standart olmasını zorunlu kılar. Standart hesap planı firma ve dönem dosyaları oluşturulurken ana hesap düzeyinde otomatik olarak oluşturulur. Bu hesapların altında yer alacak alt hesaplar ise hesap kartları alt modülü aracılığı ile açılmaktadır.
Hesap kartları alt modülünün de alt modülleri nelerdir?
Hesap kartları alt modülünün de alt modülleri; hesap kartları, hesap bilgileri, bağlantılar/kontroller, hesap kartı bütçe bilgileri, hesap kartı izleme pencereleri, hesap hareketleri, hesap kartı döviz toplamaları, hesap ekstresi, hesap dağıtım şablonları ve hesap dağıtım şablonudur.
Masraf Merkezi Kartları Alt Modülünün fonksiyonu nedir?
Şirket ile ilgili her türlü muhasebe işlemi ve hesap durumları hesap planı üzerinden izlenir. İşlemlerle ilgili ayrıntılı detay bilgi almak daha fazla sayıda hesabın açılmasını gerektirir. Bu da hesap planının gerektiğinden fazla büyümesine neden olacaktır. Bu nedenle yardımcı bir hesap planı niteliğini taşıyan masraf merkezleri kullanılarak hesap planının gereğinden fazla büyümesi engellenir. Özellikle maliyet muhasebesi yapılırken hesap planının yanı sıra, yapılan masrafların dağıtılacağı ayrı masraf merkezleri tanımlanabilir. Muhasebe fişleri kaydedilirken hesabın gideceği masraf merkezleri belirtilir. Masraf merkezlerine ait bilgiler her bir masraf merkezi için ayrı açılan kartlarda tutulur.
Muhasebe bağlantı kodları alt modülünün fonksiyonu nedir?
Özellikle günlük faaliyetleri yoğun işletmelerde işlemlerin muhasebeleştirilmesi son derece kolaylaşmakta ve zaman kaybının önüne geçilmektedir. Program bölümlerinde yapılan işlemlerin, muhasebeleştirme yapıldığında izleneceği hesaplar muhasebe bağlantı kodları verilerek belirlenir. Muhasebe bağlantı kodları; kartlar üzerinden ve muhasebe bağlantı kodları seçeneği olmak üzere iki ayrı yöntemle verilebilir. Muhasebe bağlantı kodlarını kartlar (malzeme, cari hesap, indirim, promosyon vs.) üzerinde belirlemek için sağ fare düğmesi menüsünde ya da kart ve fiş listelerinde yer alan muhasebe kodları seçeneği kullanılır. Bu kartları içeren işlemler muhasebeye entegre edilirken kartların üzerindeki bu muhasebe kodları dikkate alınır. İşlemin farklı bir muhasebe hesabında izlenmesi isteniyorsa değiştirilebilir. Karta ait işlemlerin hangi muhasebe hesapları altında izleneceği ekrana gelen muhasebe kodları penceresinden kaydedilir. Hesap planı listelenir ve ilgili muhasebe hesabı seçilir. Muhasebe hesap kodları yanında işlemin hangi masraf merkezine ait olduğu da masraf merkezi kolonunda girilir. Bu alandan da masraf merkezleri listesine ulaşılır ve ilgili masraf merkezi seçilir. Kartlar üzerinde verilen bu kodlar, karta ait işlemlere ön değer olarak aktarılır. Ancak yapılan işlem farklı bir muhasebe hesabında izlenecekse işleme ait fiş ya da faturada değiştirilebilir. Fiş ya da faturada sağ fare düğmesi menüsünde ve fiş listelerinde yer alan muhasebe kodları seçeneği ile, işlemin muhasebeleşmesi sonucunda oluşacak mahsup fişi ekrana getirilir. Satıra ya da fiş geneline muhasebe kodları uygulanabileceği gibi, istenen hesap kodu da girilebilir.
Proje alt modülünün amaçları nelerdir?
Herhangi bir hesaba ait hareketin belirli dönemler için önceden belirlenmiş kurallar doğrultusunda masraf merkezlerine dağılımının yapılması proje kayıtları ile kaydedilir. Böylece, hesaplar arası kontroller sağlanır ve uygun raporlar alınır. Projeler alt modülünün bir diğer amacı da, proje maliyetlerinin takibi ve böylelikle kontrolünün sağlanmasına yönelik veri girişleri ve raporlamanın yapılabilmesidir.
E-Beyannameler alt modülünün fonksiyonu nedir?
Bu alt modül, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin vergilendirme döneminde mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satışlarının bildirilmesinde kullanılan formlarının elektronik ortamda verilebilmesi için kullanılan bölümdür. Mal ve Hizmet bildirimi, işletmelerin yıl içindeki mal ve hizmet faaliyetlerini gösteren tablodur.
Mali tablo tanımları alt modülü hangi alt modüllerden oluşur?
Mali tablo tanımları alt modülü; bilanço tablosu, kar/zarar (gelir) tablosu, satışların maliyeti tablosu, fon akım tablosu, nakit akış tablosu, kar dağıtım tablosu, net parasal pozisyon ve kar/zarar (gelir) tablosu gibi alt modüllerinden oluşmaktadır.
Mali tablo tanımları alt modülü nasıl çalıştırılır?
Mali tablolara ait tanımlar, genel muhasebe modülünde mali tablo tanımları seçeneği ile kaydedilir. Modülde her tablo için standart bir tanım bulunmaktadır. Tanım için standart tasarım kullanılabileceği gibi, boş tanım seçeneği ile tablo yeniden tanımlanabilir. Tanımlanan tablo, kaydet seçeneği ile tablo adı ve açıklaması verilerek; dipnotlar, grup, hesap, hesap aralığı, tutar, formül, ara toplam, genel toplam ve sayfa düzeni seçenekleri ile kaydedilir. Kayıtlı her tablo ilgili mali tablo seçeneğinde yer alır. Mali tablo raporunu almak için önce raporlanacak tablo daha sonra sağ fare tuşu menüsündeki rapor seçeneği kullanılır. Veri aktarımı olanağı ile mali tablo bilgileri bir dosyaya yazdırılır ve başka bir tablo tanımına aktarılabilir. Bunun için kayıtlı mali tablolar penceresinde sağ fare düğmesi menüsündeki veri aktarımı içeri ve veri aktarımı dışarı seçenekleri kullanılır.
Bilanço nedir?
Bilanço, bir işletmenin belirli bir tarihte sahip olduğu varlıklar ile bu varlıkların sağladığı kaynakları gösteren mali tablodur. Bilanço tablosu tanımı, mali tablo tanımları alt modülü altında yer alan bilanço tablosu başlığı seçeneği ile kaydedilir. Bilanço tablosu; rapor ayları, rapor seviyesi, para birimi, tablo çarpanı, para birimi, rapor başlığı, dipnot basımı, iş yeri ve bölüm numarası, maliyet merkezi kodu ve dönem numarası gibi çeşitli filtre seçenekleri verilerek alınabilmektedir.
Satışların maliyeti tablosu neyi düzenler?
Satışların maliyeti tablosu, bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
Fon akım tablosu nedir?
Fon akış tablosu, belirli bir dönem içinde işletmenin sağladığı mali kaynakları ve bunların kullanış yerlerini göstermek suretiyle işletmenin söz konusu dönemdeki mali işlemlerini özetleyen tablodur. Fon akım tablosu tanımı, mali tablo tanımları alt modülü altında yer alan fon akım tablosu başlığı seçeneği ile kaydedilir.
Kar dağıtım tablosu neyi düzenler? Nasıl kayıt edilir?
Kar dağıtım tablosu, bir işletmenin dönem karını, bu kardan ödenecek vergilerin, ayrılan yedeklerin ve ortaklara dağıtılacak kar paylarını ayrıntılı bir şekilde gösteren ve işletmenin hisse başına düşen kar ile temettü tutarını gösteren tablodur. Kar dağıtım tablosu tanımı, mali tablo tanımları alt modülü altında yer alan kar dağıtım tablosu başlığı seçeneği ile kaydedilir.
Net parasal pozisyon kar/zarar tablosunun düzenleme alanı nedir?
Net parasal pozisyon kar/zarar (gelir) tablosu, bir işletmenin dönem karını, bu kardan ödenecek vergilerin, ayrılan yedeklerin ve ortaklara dağıtılacak kar paylarını ayrıntılı bir şekilde gösteren ve işletmenin hisse başına düşen kar ile temettü tutarını gösteren tablodur.
Mali tablolar ile konsolide mali tablolar arasındaki farklar nelerdir?
? Mali tablolar, bir işletmenin belirli bir dönemdeki faaliyetlerinin finansal özetini ilgililere aktarmak ve böylece ilgililerin işletme hakkında ayrıntılı bir bilgiye sahip olmasını sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Konsolide mali tablolar da aynı amacı gerçekleştirmek için hazırlanmakta; ancak diğer mali tablolardan farklı olarak bu tablolar birden fazla işletmenin işlemlerini ifade etmektedir. ? Bir işletmenin özellikle bilanço ve gelir tabloları gibi finansal tablolarının düzenlenmesi hem hukuki hem de ekonomik bir zorunluluktur. Konsolide mali tabloların hazırlanması sadece ekonomik bir zorunluluk taşımakta ve bu tabloların düzenlenmesinin hukuki bir özelliği bulunmamaktadır.
.Konsolide mali tabloların düzenlenme amacı nedir?
Konsolide mali tabloların düzenlenme amacı, ana ortaklığa bağlı ortaklıklar ile kontrolü ana ortaklıkta olan iştiraklerin ve sınırlı iştiraklerin aktif, pasif, gelir ve giderleri ile gayri nakdi yükümlülüklerini tek bir ortaklığa aitmiş gibi göstererek, topluluğun bir bütün olarak finansal durumu ve faaliyet sonuçları hakkında tasarruf sahiplerine, yatırımcılara, denetim mercilerine ve ilgili diğer kişilere bilgi vermektir.
Konsolide mali tablo tanımları alt modülünde hangi alt modüller yer almaktadır?
Bilanço tablosu, kar/zarar (gelir) tablosu, satışların maliyeti tablosu, fon akım tablosu, nakit akış tablosu, kar dağıtım tablosu, net parasal pozisyon ve kar/zarar (gelir) tablosu gibi alt modüller yer alır.
Genel muhasebe modülü altında hareketler alt modülünde hangi alt modüller yer alır?
Hareketler alt modülü; muhasebe fişleri, harcama talepleri, tahsis fişleri ve bütçe revizyon fişleri alt modüllerinden oluşmaktadır.
Kur farkı hesaplama alt modülünün fonksiyonu nedir?
Muhasebede bir hesabının gerçek anlamda dövizle yapılan işlemleri yasal olarak, işlemin gerçekleştiği tarihteki döviz kurları üzerinden yerel para birimine çevrilerek kaydedilir. Bu durumda herhangi bir tarihte muhasebe hesaplarının yerel bakiyeleri incelendiğinde, döviz işlemlerinin etkisi güncel olarak görülemez. Bir başka deyişle, dövizli işlem görmüş bir hesabın yerel para birimi cinsinden bakiyesi olması gerekenden fazla veya eksik görünür. Bu modülde, kur farkının hangi hesaplar için yapılacağı, hangi tarih aralığındaki işlemlerin dikkate alınacağı, kur farkının hangi döviz türü için hesaplatılacağı ve hesaplanan kur farkının hangi hesap altında izleneceği önemlidir.
Yansıtma işlemi nedir? Yansıtma işlemi nasıl yapılır?
Yansıtma işlemi, tekdüzen muhasebe sistemindeki 7/A ya da 7/B seçeneği maliyet hesaplarının dönem sonunda yansıtma hesaplarına aktarılmasıdır. Yansıtma hesaplarından gelir tablosu hesaplarına aktarımı ve en son dönem sonunda bilanço (aylık, 3 aylık ya da yıllık) oluşturulmadan önce 690 nolu hesaba aktarılmasını içerir. Yansıtma işlemleri genel muhasebe alt modülündeki işlemler alt menüsü altında yer alan yansıtma işlemleri alt modülü aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Yansıtma işleminin ne şekilde yapılacağı yansıtma şablonu tanımlanarak belirlenir. Yeni şablon tanımlamak ve tanımlı şablonlar üzerinde yapılacak işlemler için yansıtma şablonları listesinde yer alan düğmeler ya da sağ fare düğmesi menüsünde yer alan seçenekler kullanılır.
Toplu hesap dağıtımı alt modülünün amacı nedir ve nasıl yapılır?
İşlemin amacı, masraf merkezi ve projelere dağıtımı yapılmamış bazı hesap hareketlerinin sistemde tanımlı uygun şablonlara göre dağıtımının yapılarak dağıtım detay satırlarının oluşturulmasıdır. Toplu hesap dağıtımının ne şekilde yapılacağı toplu hesap dağıtımı filtre seçenekleri ile belirlenir. Bu seçenekler, fiş türü, fiş tarihi, fiş numarası, fiş özel kodu, fiş belge no, iş yerleri, bölümler, hesap kodu, hesap açıklaması, hesap özel kodu, hareket özel kodu, dağıtılmış hareketler tekrar dağıtılsın v.b.’dir.
Maliyet muhasebesi alt bölümünün fonksiyonu nedir? Hangi alt modüllere sahiptir?
Maliyet muhasebesi alt modülünde, direkt işçilik, direkt hammadde ve genel giderler gibi maliyeti etkileyen üretim unsurlarının üretime katılma payları saptanır ve maliyetler bu paylar baz alınarak üretilen mamullere yansıtılır. Maliyet muhasebesi alt modülü; ana kayıtlar, işlemler ve raporlar olmak üzere üç alt modülden oluşmaktadır.
Maliyet yerleri alt modülünün fonksiyonu nedir?
Maliyet yerleri alt modülü, maliyet yerleri genel gider harcamalarının yapıldığı, maliyetleri bünyesinde toplayarak mamule yüklenmesini sağlayan; üretilen mamul hatları, üretim hatlarına hizmet veren ve mamul maliyetine dahil edilen bölümler, yemekhane, temizlik v.b. maliyetine katlanılan yerlerdir. Maliyet yeri kavramı, muhasebe sistemi içerisindeki masraf merkezleri kavramına özdeş olarak düşünebilir. Maliyet muhasebesi içerisinde maliyet yerleri, belirtilen periyotlar içerisinde genel giderler aracılığıyla bünyesinde toplanan maliyetleri, iş istasyonları vasıtasıyla malzemelere yüklemeye yarar.
Maliyet yeri genel gider güncelleme alt modülünün fonksiyonu nedir?
Maliyet yeri genel gider güncelleme işlemi ile maliyet yeri tanımında bir periyod için tanımlanmış olan genel giderlerin başka periyotlara kopyalanması işlemi gerçekleştirilir. Güncelleme işlemi ile periyotlara göre değişmeyen maliyet yeri-genel gider ilişkilerinin tek tek her bir periyot için tanımlanması işlemi otomatik olarak yapılmaktadır. Ancak Hizmet maliyet yerleri için ilgili periyoda ait olan dağıtım katsayılarının tekrar tanımlanması gerekmektedir. Güncelleme işlemi için geçerli olacak koşullar maliyet yeri genel gider güncelleme filtre satırlarında belirlenir.
Finans alt bölümünün içeriği nedir?
Finans alt modülü, işletmenin malzeme ve duran varlıkları dışındaki varlıklarının tanımlandığı, bunlar arasındaki işlemlerin kaydedildiği ve izlendiği bölümdür. Finans alt modülü genel olarak; ana kayıtlar, hareketler, işlemler ve raporlar ana başlığı altında; cari hesap raporları, ödeme/tahsilat raporları, çek/senet raporları, banka raporları, kasa raporları, döviz raporları, teminat raporları, konsolide finansal raporlar, pratik tablo raporları ve diğer raporlar alt modüllerinden oluşmaktadır.
Cari hesap kartları alt bölümünün işlevleri nedir?
İşletmenin müşteri ve tedarikçileri ile borç/alacak ilişkisi içinde olduğu diğer firmaları düzenli olarak izlemek amacıyla cari hesap kartları alt modülünde cari hesap kartları açılır. Her bir cari hesaba ait kimlik bilgileri ve özellikler kayıt türü seçilerek ilgili karta kaydedilir. Cari hesap kartları alt modülünde; ekle, değiştir, çıkar, incele, kopyala, kayıt bilgisi, ek bilgi formları, toplu kayıt çıkar gibi işlevler bulunmaktadır.
Banka kartları alt modülü nedir?
Banka kartları alt modülünde; işletmenin çalıştığı bankalar, bu bankalarda açılan hesaplara ait bilgiler banka kartları ve bu kartların altında açılan hesap kartları üzerinde tutulur. Banka tanımları bankalar ve banka hesapları olarak iki aşamada yapılmaktadır.
Teminat kartları alt modülü nedir?
Teminat kartları alt modülünde; verilen ve alınan teminatlar, teminata konu iş ve işlemlerle ilişkili olarak kaydedilir, teminata verilen çek, senet, rehin edilen menkul değerler ve ipotekler ile diğer teminatlar ve komisyon ödemeleri güncel olarak izlenir. Teminatlar, müşteri teminatları ve kendi teminatlarımız olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Müşteri teminatları, tedarikçi firmadan alınmış teminatları ifade eder. Kendi Teminatlarımız müşterilere verilen teminatları kapsar. Teminat kartları alt modülünde; değiştir, incele, bul, kayıt bilgisi, filtrele, yaz, ek bilgi formları, kayıt sayısı, güncelle, ön değerlere dön gibi işlevler bulunmaktadır.
Hareketler alt modülü hangi alt modüllerden oluşmaktadır?
Hareketler alt modülü; cari hesap fişleri, çek/senet bordroları, banka fişleri, kasa işlemleri, banka hareketleri, taksit hareketleri, teminat bordroları gibi alt modüllerden oluşmaktadır.
İşlemler alt modülü hangi alt modüllerden oluşmaktadır?
İşlemler alt modülü; cari hesap kur farkı hesapları, cari hesap risk ayarlamaları, cari hesap ihtar işlemleri, cari hesap borç kapama işlemleri gibi alt modüllerden oluşmaktadır.
Raporlar alt modülünün işlevi nedir?
Raporlar alt modülü; finans işlevine ilişkin işlemlerin raporlandığı alt modüldür. Cari hesap raporları, ödeme/tahsilat raporları, çek/senet raporları, banka raporları, kasa raporları, döviz raporları, teminat raporları, konsolide finansal raporlar, pratik tablo raporları ve diğer raporları içermektedir.
Genel muhasebe alt modülü hangi alt modüllerden oluşmaktadır?
Genel muhasebe alt modülü; hesap kartları, masraf merkezi kartları, muhasebe bağlantı kodları, projeler, e-beyanname, e-bildirge, mali tablo tanımları, konsolide mali tablo oluşturma, muhasebe fişleri, bütçe revizyon fişleri, yevmiye madde numaralama, kur farkı fişleri ve kur farkı hesaplama, muhasebeleştirme parametreleri ve otomatik muhasebeleştirme, hesaplar arası aktarım, yansıtma işlemleri, enflasyon muhasebesi işlemleri, hesap planı, hesap özetleri, geçici ve kesin mizanlar, hesap hareket dökümleri, fiş listeleri, muavin defter, yevmiye defteri, büyük defter, kasa defteri, enflasyon düzeltme defteri, proje raporları, bütçe raporları ve enflasyon muhasebesi raporları gibi alt modüllerden oluşmakta ve diğer modüller ile entegre olarak çalışmaktadır.
KKP yazılımlarında muhasebe ve finans modülleri hangi alt modüllerden oluşmaktadır?
KKP yazılımlarında muhasebe ve finans modülleri genellikle genel muhasebe, maliyet muhasebesi, duran varlık yönetimi ve finans gibi alt modüllerden oluşmaktadır.
Maliyet muhasebesi alt modülüne hangi alt kalemlerden oluşmaktadır?
Maliyet muhasebesi alt modülü; genel gider kartları, genel gider bilgileri, genel gider kartı muhasebe hesap kodları, maliyet merkezleri, maliyet merkezleri hizmet dağıtımı, maliyet merkezi genel gider güncellemeleri, fiili ve standart (tahmini) genel gider yükleme, maliyet merkezleri genel gider dağıtımları, genel gider fiili ve standart yükleme hareketleri, iş emri, ürün ve maliyet merkezi bazında maliyet analizleri v.b. alt modüllerden oluşmaktadır.
Finans modülünü oluşturan alt bölümler nelerdir?
Finans alt modülü; Cari hesap kartları, banka ve banka hesap kartları, kasa kartları, ödeme/tahsilat planları, ödeme/tahsilat planı grup kodları Devir çek ve senet kartları, cari hesap fişleri, banka fişleri, kasa işlemleri, çek senet bordroları, teminat bordroları, cari hesap ve banka hareketleri, cari hesap kur farkları, cari hesap risk ayarlama işlemleri, cari hesap ihtar işlemleri, döviz raporları, teminat raporları, konsolide finansal raporlar, borç takibi, ödeme/ tahsilat planları, ödeme/tahsilat hareketleri, kur ve vade farkları v.b. alt modüllerden oluşmakta ve diğer modüller ile entegre olarak çalışabilmektedir.
Hesap kartları, masraf merkezi kartları, muhasebe bağlantı kodları, projeler ve e-beyannameler alt modüllerinden oluşan modül hangisidir?
Ana kayıtlar; hesap kartları, masraf merkezi kartları, muhasebe bağlantı kodları, projeler ve e-beyannameler alt modüllerinden oluşmaktadır.
Hesap planını tanımlayınız?
Hesap planı, hesap kartlarının belli bir yapıda gruplanması sonucu oluşan ve işletmelerin belge ve durum takibi yapmasını sağlayan bir yapı olarak tanımlanır.
Hesap planı hangi hesaplardan oluşmaktadır?
Hesap planı ana hesaplar ve onları tamamlayan alt hesaplardan oluşur. Gerekirse alt hesapların altında başka alt hesaplar da yer alır.
Türkiye genelinde hesap planları standart hâle getirilmesi hangi tebliğ ile gerçekleştirilmiştir?
Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile uygulamaya konan muhasebe sistemi ile Türkiye genelinde hesap planları standart hâle getirilmiştir. Hesaplar kebir hesap (ana hesap) düzeyinde aynıdır.
Muhasebe bağlantı kodları nasıl gerçekleştirilmektedir?
Program bölümlerinde yapılan işlemlerin, muhasebeleştirme yapıldığında izleneceği hesaplar muhasebe bağlantı kodları verilerek belirlenir. Muhasebe bağlantı kodları; kartlar üzerinden ve muhasebe bağlantı kodları seçeneği olmak üzere iki ayrı yöntemle verilebilir.
Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin vergilendirme döneminde mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satışlarının bildirilmesinde kullanılan formlarının elektronik ortamda verilebilmesi için kullanılan alt modül hangisidir?
E-Beyannameler Alt Modülü;Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin vergilendirme döneminde mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satışlarının bildirilmesinde kullanılan formlarının elektronik ortamda verilebilmesi için kullanılan alt modüldür.
Bilanço tablosu, kar/zarar (gelir) tablosu, satışların maliyeti tablosu, fon akım tablosu, nakit akış tablosu, kâr dağıtım tablosu, net parasal pozisyon ve kâr/zarar (gelir) tablosu gibi alt modüllerinden oluşan modül hangisidir?
Mali tablo tanımları alt modülü; bilanço tablosu, kar/zarar (gelir) tablosu, satışların maliyeti tablosu, fon akım tablosu, nakit akış tablosu, kâr dağıtım tablosu, net parasal pozisyon ve kâr/zarar (gelir) tablosu gibi alt modüllerinden oluşmaktadır.
Mali tablolara ait tanımlar, genel muhasebe modülünde nasıl kaydedilmektedir?
Mali tablolara ait tanımlar, genel muhasebe modülünde mali tablo tanımları seçeneği ile kaydedilir.
Bilanço tablosu tanımı nasıl kaydedilmektedir?
Bilanço tablosu tanımı, mali tablo tanımları alt modülü altında yer alan bilanço tablosu başlığı seçeneği ile kaydedilir.
Bilanço kavramını tanımlayınız?
Bilanço, bir işletmenin belirli bir tarihte sahip olduğu varlıklar ile bu varlıkların sağladığı kaynakları gösteren mali tablodur.
Bilanço tablosu hangi filtreleme seçenekleri ile kullanılabilir?
Bilanço tablosu; rapor ayları, rapor seviyesi, para birimi, tablo çarpanı, para birimi, rapor başlığı, dipnot basımı, iş yeri ve bölüm numarası, maliyet merkezi kodu ve dönem numarası gibi çeşitli filtre seçenekleri verilerek alınabilmektedir.
Muhasebeleştirme alt modülü nerede yer almaktadır?
Muhasebeleştirme alt modülü genel muhasebe alt modülü altında yer alan işlemler alt modülünde yer almaktadır.
Muhasebeleştirme alt modülleri nereden yapılabilmektedir?
Muhasebeleştirme işlemleri; muhasebe alt modülünden ya da ilgili diğer alt modüllerdeki fiş ya da fatura listesinden yapılabilir.
Fiyat endeksi atama alt modülü nasıl yapılmaktadır?
Fiyat endeksi atama alt modülü; genel muhasebe/işlemler/fiyat endeksi atama alt menüsü aracılığı ile yapılmaktadır. Açılan pencerede fiyat endeksi atanacak hareketlerin tarihi ve hangi işlemlere (giriş/çıkış) fiyat endeksi atanacağı belirtilir.
Defterler ve dökümler alt modülünü kısaca tanımlayınız?
Defterler ve dökümler alt modülü, genel muhasebe alt modülündeki finansal hareketler sonucunda oluşan bilgilerin yasal defterlere aktarıldığı alt modüldür.
Ana kayıtlar alt modülü hangi alt modüllerden oluşmaktadır?
Ana kayıtlar alt modülü, genel gider ve maliyet yeri tanımlarının kaydedildiği alt modüldür. Temelde genel gider kartları ve maliyet yerleri ile ilgili alt modüllerden oluşmaktadır.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 19 Aralık 2024 Perşembe comment 0 visibility 656
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 3 visibility 435
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 3 visibility 1262
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1392
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 14 visibility 20417
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25886
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14746
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12683
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12682
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10592