Muhasebe Yazılımları Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Muhasebe Bilgi Sistemi

1. Soru

Muhasebe bilgi sistemi nedir?

Cevap

Muhasebe bilgi sistemi, karar alıcıların gereksindiği muhasebe verisini toplayan, işleyen ve saklayarak raporlayan bir bilgi sistemdir. MBS, yönetim tarafından içsel olarak kullanılan raporları ve yatırımcılar, kredi verenler, vergi otoriteleri gibi diğer üçüncü tarafların kullandığı dışsal raporları üretir.


2. Soru

Muhasebe bilgi sisteminin bilgi işleme sisteminde ve evrelerindeki döngüsü nasıldır?

Cevap

Birer döngü olarak bilgi işleme sistemi sürecini ve MBS sürecini karşılaştıracak olursak; bilgi işleme döngüsündeki veri derleme ve sınıflandırma, muhasebe döngüsündeki günlük girdilerin yapılması ile eşanlamlıdır. Veri derleme için, kaynak belgeler olarak faturaların, siparişlerin hazırlanması ve işçi zaman kartları gösterilebilir. Veri sınıflama için ise faturaların türlerine göre (alış faturası, satış faturası vb.) gruplandırılarak sıralanması örnek verilebilir.


3. Soru

Bilgisayar kullanımı muhasebe de ne gibi farklılıklara yol açmaktadır?

Cevap

Muhasebede bilgisayar kullanımı ile örgütlemede yapısal bir değişikliğe yol açılacaktır. Bu yapısal değişiklik bilgi işlem bölümünün daha önce de değindiğimiz bağlanma yeri ve muhasebe personelinin işlevlerindeki değişikliktir. Bilgi işlem bölümünün özerk bir bölüm olarak, mali işler bölümü dahil olmak üzere örgütün ana bölümlerine bağlı olarak veya doğrudan mali işler bölümüne bağlı olarak işlev görmesi durumunda bilgisayarla bilgi işlemeye yönelik olarak işleyişin eşgüdümü ve personelin nitelikleri gündeme gelecektir.


4. Soru

Bilgi işleme sistemi süreç olarak evreleri nelerdir?

Cevap

Bilgi işleme sistemi süreç olarak toptan ele alındığında bu sürecin; verilerin derlenmesi, sınıflandırılması, sıralanması, hesaplanması, karşılaştırılması, özetlenmesi, saklanması ve raporlar biçiminde kullanıcı ve karar vericilere iletilmesi, evrelerini içermektedir.


5. Soru

Veri kavramı nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Veri, “Data” karşılığı kullanılan ve “Datum” sözcüğünün çoğulu olan bir kavramdır. Veri kavramı, çeşitli durumların, gözlemlerin veya oluşumların her türlü gösterimidir. Bu gösterimlerin yani verilerin temel özelliği, ham olmaları; diğer bir deyişle işlenmemiş
durumda olmalarıdır.


7. Soru

Uygun bir büyük defter işlemleri işleme sisteminin özellikleri nelerdir?

Cevap

• Tüm mali karakterli işlemleri hızlı ve tam olarak kaydetmeli,
• Mali karakterli işlemleri uygun hesaplarda sını?andırmalı,
• Hesaplar arasında borç ve alacak eşitliklerini sağlamalı (mizan),
• Envanter kayıtlarının yapılabilmesine olanak sağlamalı,
• Her döneme ilişkin finansal tabloların zamanlı ve güvenilir bir şekilde elde edilmesine olanak sağlamalıdır.


8. Soru

Genel amaçlı finansal raporların nasıl bir içeriğe sahip olması gerekmektedir?

Cevap

Genel amaçlı finansal raporların yararlı olabilmesi için; ? Yatırım ve kredi kararlarına yardımcı, ? Nakit akış bilgisi sağlayan, ? İşletmenin kaynakları ve alacaklarındaki değişmeleri ile niteliği hakkında bilgi sağlayan, bir içeriğe sahip olması gerekir.


9. Soru

Bilgi teknolojileri ile içiçe yaşamanın en önemli dezavantajı nedir?

Cevap

Günümüzde yaşamımızı karmaşık, yoğun ve bütünleşik bir bilgi teknolojileri ortamında sürdürmekteyiz. Bu durum yaşantımızı birçok alanda ve noktada kolaylaştırırken bir yandan da bu sistemlere bağımlı hale getirmiştir. Bu sistemlerde oluşabilecek bir aksama, kesinti veya bozulma tüm yaşamımızı altüst edecek noktaya gelmiştir. İletişim, ulaşım, sağlık, eğitim, endüstri, ticaret vb. neredeyse her şey ve doğal olarak tüm yaşamımız BT’lere bağlıdır/bağımlıdır. Bu bakımdan birincisi; BT Sistemlerinin işleyişinin sürekliliği sağlanmalı, ikincisi; doğru, etkin ve verimli olarak sürdürülmelidir.


10. Soru

Bilgisayarla bilgi işlemenin temel bileşenleri nelerdir?

Cevap

Girdi, işleme, çıktı, geri bildirim ve kontrol, saklama bilgisayarla bilgi işlemenin temel bileşenlerini oluşturmaktadır.


11. Soru

Finansal tabloların özellikleri nelerdir?

Cevap

Gerek işletme içi kullanıcılar gerekse işletme dışı kullanıcılar için finansal tablolar hazırlanmalıdır. Bilanço, gelir tablosu, satışların
maliyeti tablosu, fon akım tablosu, nakit akım tablosu, kâr dağıtım tablosu ve öz kaynaklar değişim tablosu düzenlenecek finansal tablolara örnektir. Finansal tabloları kullananların sağlıklı kararlar verebilmeleri için, finansal tabloların destekleyici
dipnot bilgilerine sahip olması gereklidir.


12. Soru

Bilgi işlemenin gelişimi ve bilgisayarların ilk ortaya çıkışı nasıl olmuştur?

Cevap

Tarihsel perspektiften bakıldığında bilinen bir araç olan Abacusle bu süreci başlatabiliriz Bugün bile ilkokullarda öğrencilerin aritmetiksel işlemler yapmada kullandıkları Abacus, bundan binlerce yıl önce Çinliler tarafından kullanılmıştır. Bir takım durumları, sayılarla göstermek ise yine bilgi işlemenin temelini oluşturmaktadır.


13. Soru

Bilgi teknolojilerini oluşturan etmenler nelerdir?

Cevap

Bilgiyi yaratmaya, değiştirmeye, saklamaya, kullanmaya, çoğaltmaya, paylaştırmaya, geliştirmeye, bütünleşik ve etkileşimli hale getirmeye yönelik karmaşık yapının tümü, bilgisayar temelinde işlev gören Bilgi Teknolojilerini oluşturmaktadır.


14. Soru

Sistemin temel bileşenleri nelerdir?

Cevap

Her sistem için üç temel bileşen; girdi, işleme ve çıktıdır. Birbiriyle etkileşimli bu üç temel bileşen sistem biçimini oluşturur. Sistem kavramı, önem taşıyan ek iki bileşeni de içermektedir. Bunlar geribildirim (feedback) ve kontrol bileşenleridir.


15. Soru

İşletim sisteminin bilgi teknolojileri için önemi nedir?

Cevap

Bilgisayarın yazılım düzeyinde özünü işletim sistemi oluşturur. İşletim sistemi, ana işlem birimindeki işlemleri denetleyen programlar bütünüdür.


16. Soru

Veri bilgiye nasıl dönüşmektedir?

Cevap

Veri kavramı, çeşitli durumların, gözlemlerin veya oluşumların her türlü gösterimidir. Bu gösterimler, nümerik veya alfabetik karakterler ya da semboller olabileceği gibi, çeşitli biçimlerdeki grafik çizimler ve diğer tür grafik gösterimler şeklinde de olabilir. Ancak tüm bu gösterimlerin yani verilerin temel özelliği, ham olmaları, diğer bir deyişle işlenmemiş durumda olmalarıdır. Bu; verilerin işlenme sürecinden geçmeden anlam taşıyan bir niteliğe kavuşamayacakları anlamına gelmektedir. Verilerin anlam taşıyan bir niteliğe kavuşmaları da, onların bilgiye (information) dönüşmüş olmaları demektir.


17. Soru

Bilgi işleme kavramı nedir?

Cevap

Bilgi işleme kısaca, veriyi bilgiye dönüştürme süreci veya veriyi kullanılabilir ve anlamlı kılan her türlü eylem olarak tanımlanabilir. Bilgi işleme sürecinde, işlevsel ögeler sırasal biçimde bir araya gelerek amaca yönelik sonuçları üretirler. Bu, elle olsun veya bilgisayarla olsun girdilerin oluşturulması, eyletimi (manipulation) ve çıktı işlemlerinin elde edilmesi demektir ve bilgi işlemenin temel süreci budur. Bu durumda, bilgi işlemeyi sistem yaklaşımı içinde ele alabiliriz.


18. Soru

Muhasebenin yapısal organizasyonu hangi aşamalardan meydana gelmektedir?

Cevap

Muhasebenin yapısal organizasyonu muhasebe işlevleri ile ilgili işlerin belirlenmesi, gruplandırılması, gruplara ayrılan işlerin kademeler ve kadrolar hâlinde düzenlenerek aralarındaki ilişkilerin kurulması ve her kadronun belirli yetkilerle donatılması ile oluşur. Bu yapısal düzenleme, olması gereken ilişkileri belirlediğinden formal (biçimsel) organizasyonu ifade eder ve organizasyon
şeması veya örgüt şeması şeklinde ortaya konur.


19. Soru

Farklı düzeylerdeki yönetim muhasebecilerinin sorumlulukları nelerdir ve bu sorumluluklar nasıl karşılanır?

Cevap

Farklı düzeylerdeki yönetim muhasebecileri; ? Planlamadan, ? Değerlendirmeden, ? Kontrolden ? Muhasebeleştirilebilirliğin oluşturulmasından, ? Dış raporlamadan sorumludurlar. Bu sorumluluklar; ? Raporlama, ? Açıklama ? Kaynak yönetimi ? Bilgi sistemleri geliştirme ? Yeni teknoloji kullanma ? Veri ve bilginin kesinliğini doğrulama ? Örgütün yönetimi işlemlerinin, yerine getirilmesiyle karşılanır.


20. Soru

Finansal muhasebe nedir?

Cevap

Finansal muhasebe; işletmenin, üçüncü şahıslar olarak adlandırılan diğer işletmelerle ve/veya diğer kişilerle olan ticari kaynaklı ilişkilerini izlemeye yoğunlaşmıştır. Genel muhasebe olarak da adlandırılan finansal muhasebe, bu ilişkiler içinde ortaya çıkan borçların, alacakların, nakit giriş ve çıkışlarının hesaplar olarak kayıtlanmasını ve sonuçlarının saptanmasını üstlenir. Bunu gerçekleştirirken belirli ilkelere, yasalara ve ölçütlere uymak zorundadır.


21. Soru

BT ortamındaki bir organizasyonda göze çarpan temel özellikler nelerdir?

Cevap

BT ortamındaki bir organizasyonda göze çarpan temel özellikler şu şekilde özetlenebilir: ? Belge düzeni köklü bir biçimde değişmiştir, ? Uygun bir kodlamaya ve hesap planına gereksinme duyulacaktır, ? Hesapların kullanılışı ile kayıt düzeni teknolojik olarak değişmiştir, ? Organizasyonun rapor verme ve hazırlaması değişerek mükemmelleşmiş, böylece karar alma süreci olumlu yönde etkilenmiştir, ? Organizasyonun işlerliği önemli ölçüde artmıştır.


22. Soru

Bilgi teknolojilerinde donanım ve yazılım nedir?

Cevap

Donanım, özellikle bir bilgisayarda fiziksel ögeler bütünü anlamına gelir. Bilgisayar yazılımı ise bilgisayarın bilgi işleme işlevini yerine getirmesini sağlayan her tür programı, yordamı, kuralları ve belgelendirmeyi içeren bir kavramdır. Bir anlamda donanıma yaşam veren öge, yazılımdır. Bu nedenle, donanım ve yazılım birbirinden ayrı düşünülemez.


23. Soru

İşletmeler hangi birimlerden oluşmaktadır ve bu birimlerin muhasebe ile ilişkisi nedir?

Cevap

İşletmeler; Üretim, Pazarlama, Finans, Muhasebe, İnsan Kaynakları, Stok Yönetimi gibi işlevsel birimler oluşturarak, amaçlarını gerçekleştirmeye çalışırlar. Sıraladığımız bu birimlerin işlev görmesi ise herbir birimin; Gelir, nakit, satınalma, stok, ücretler, üretim gibi belirli döngüleri uygun biçimde tasarlayarak kullanmasıyla ve yine bu döngülerin uygun şekilde birbirleriyle ilişkilendirilmesiyle olanaklıdır. Sıraladığımız tüm işletme sistemleri bir biçimde muhasebe ile ilişkilidirler ve faaliyetlerinin tümü ya da önemli bir kısmı muhasebe sistemi içinde yer almak durumundadır. Çünkü yönetim, bu işletme sistemlerinin işlevlerinin, amaçlara uygun biçimde gerçekleştiğini anlamak ve karar süreçlerinde kullanmak durumundadır. Bu da bu faaliyetlerin muhasebe bilgi sistemi tarafından uygun biçimde raporlanmasıyla olanaklıdır.


24. Soru

Yönetim muhasebesi nedir?

Cevap

Yönetim muhasebesi; işletme amaçlarının ve faaliyet standartlarının saptanması, faaliyetin denetimi ve gerekli düzeltmeleri yapmayı sağlayıcı bir araç olarak belirir. Yönetim muhasebesi, finansal muhasebenin üstlendiği defter tutma, kayıtlama gibi işlemlerin çok ötesinde, işletme yöneticilerinin karar almada yararlanacakları bilgileri derleyen ve yorumlayan bir niteliğe sahiptir.


25. Soru

Kaydetme ve raporlama döngüsünün işleme fonksiyonu nasıl ifade edilmektedir?

Cevap

Toplanan veriler muhasebe defterlerine kaydedilmeden önce bazı işlemlerden geçecektir. Bu amaçla yapılması gerekli işlemlerden biri uygun hesaba kaydedilip kaydedilmediği ile işlemle ilgili muhasebe kaydının borç ve alacak tara?arının birbirine eşit olup olmadığının kontrol edilmesidir. Ayrıca her bir mali karakterli işlemin genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre kaydedilmesinin sağlanması gereklidir. Bunların sağlanmasından sonra, işlem muhasebe defterlerine kaydedilecektir. Burada unutulmaması gereken, işlemlerin ardışık olarak kaydedilmesidir.


26. Soru

Büyük defter işleme sistemi nasıl olmalıdır?

Cevap

Uygun bir büyük defter işlemleri işleme sistemi; ? Tüm mali karakterli işlemleri hızlı ve tam olarak kaydetmeli, ? Mali karakterli işlemler uygun hesaplarda sınıflandırmalı, ? Hesaplar arasında borç ve alacak eşitliklerini sağlamalı (mizan), ? Envanter kayıtlarının yapılabilmesine olanak sağlamalı, ? Her döneme ilişkin finansal tabloların zamanlı ve güvenilir bir şekilde elde edilmesine olanak sağlamalıdır.


27. Soru

Muhasebe bilgi sisteminin, yönetim bilgi sistemi içindeki yeri nedir?

Cevap

MBS, YBS’nin bir alt sistemidir. MBS diğer alt bilgi sistemlerini önemli ölçüde etkileyen ve yönlendiren bir özelliğe sahiptir. MBS, YBS’nin gereksindiği tüm bilgiyi ve YBS için finansal muhasebe verilerinin dış raporlama gereksinmesini yerine getiren bir sistemdir.


28. Soru

Kaydetme ve raporlama döngüsünün hangi fonksiyonları yerine getirmesi gerekmektedir?

Cevap

Kaydetme ve raporlama döngüsünün şu fonksiyonları yerine getirmesi gereklidir; ? Verilerin Toplanması ? İşleme ? Verilerin Saklanması ? Muhasebe Kontrollerinin Oluşturulması ? Finansal Raporların Hazırlanması ? Veri ve Hesapların Sınıflandırılması ve Kodlanması


29. Soru

Yönetim muhasebecilerinin işlevlerinin içerdiği temel görevler nelerdir?

Cevap

Yönetim muhasebecileri farklı örgütsel görevlere ve işlevlere sahip olabilirler. Ancak işlevleri çoğunlukla iki temel görevi içerir. Bunlar;
• Bilgi sağlamak,
• Karar verme sürecine katılmaktır.


30. Soru

Üretim Bilgi Sistemi nedir?

Cevap

Üretim işlevince kullanılacak olan bilgileri sağlayan bir YBS’dir. Bu sistem için de gereksinilen bilgilerin çoğu, muhasebe bilgi sisteminden sağlanır. Malzeme stoklarına ilişkin bilgiler ve maliyet bilgisi örneklerden birkaçıdır. Çevresel bilgiler ise hammadde ve yeni satıcı profili ile yeni üretim tekniklerini içine alır.


31. Soru

Analiz raporları nedir?

Cevap

Bu raporlar muhasebe defterlerine yapılan kayıtların doğruluğunun analiz edilmesinde kullanılmaktadır. Mizanlar bu grup raporlara verilebilecek en önemli örnektir. Diğer örnekler; her bir hesap için düzenlenecek işlem listeleri, maliyetlerin ilgili maliyet yerlerine dağıtımı tablosu ve hesapların dönemler itibarıyla karşılaştırması raporudur.


32. Soru

Finansal Bilgi Sistemi nedir?

Cevap

Finansman işlevince kullanılacak olan bilgileri sağlayan bir YBS’dir. Doğallıkla finansal bilgi sisteminin bilgi kaynağı muhasebe bilgi sistemi uygulamalarıdır. Nakit akışları ve ödemelere ilişkin bilgiler örnek olarak verilebilir. Diğer bilgiler ise çevreden sağlanır; faiz oranları, kredi sağlayanların profili ve kredi piyasasına ilişkin bilgiler gibi.


33. Soru

Finansal bilgi sistemi nasıl ifade edilmektedir?

Cevap

Finansman işlevince kullanılacak olan bilgileri sağlayan bir YBS’dir. Doğallıkla finansal bilgi sisteminin bilgi kaynağı muhasebe bilgi sistemi uygulamalarıdır. Nakit akışları ve ödemelere ilişkin bilgiler örnek olarak verilebilir.


34. Soru

Pazarlama Bilgi Sistemi nedir?

Cevap

Pazarlama işlevince kullanılacak olan bilgileri sağlayan bir YBS’dir. Bu bilgilerin çoğu işletmenin muhasebe bilgi sistemince üretilen bilgilerdir. Satış özetleri ve maliyet bilgileri örnek olarak gösterilebilir. Diğer bilgiler ise işletmenin çevresinden derlenecektir; tüketim tercihleri verisi, tüketici profilleri ve rakip ürünler gibi.


35. Soru

BT ortamındaki bir organizasyonda göze çarpan temel özellikler nelerdir?

Cevap

• Belge düzeni köklü bir biçimde değişmiştir,
• Uygun bir kodlamaya ve hesap planına ge
reksinim duyulacaktır,
• Hesapların kullanılışı ile kayıt düzeni teknolojik olarak değişmiştir,
• Organizasyonun rapor verme ve hazırlanması değişerek mükemmelleşmiş, böylece karar alma süreci olumlu yönde etkilenmiştir,
• Organizasyonun işlerliği önemli ölçüde artmıştır.


36. Soru

Hesap planı nedir?

Cevap

Hesap planı, belirli bir hesap çerçevesine ya da genel hesap planına dayanarak, kurum ve işletmelerde tutulan ana hesapları büyük defter hesaplarını, hesapları, as hesapları ve ayrıntı hesaplarını, belirli bir sistem içinde amaca, plana, denetime uygun bir biçimde tanımlayan, kesin olarak sınırlayan ve açıklayan, aynı iş olgularının sürekli ve duraksamadan aynı hesaplara işlenmesini ve aynı hesaplarda izlenmesini sağlayan özel bir yönergedir.


37. Soru

Bilgi işleme sistemi ve evreleri hangi bileşenlerden meydana gelmektedir?

Cevap

Ham veri, veri derleme, veri sınıflama, bilgi işleme ve özetleme, rapor üretme ve rapor bileşenleri bilgi işleme sistemi ve evrelerini oluşturmaktadır.


38. Soru

İnsan Kaynakları Bilgi Sistemi nedir?

Cevap

İnsan kaynakları işlevince kullanılacak olan bilgileri sağlayan bir YBS’dir. Bu bilgilerin çoğu, işletmenin muhasebe bilgi sisteminden elde edilir. Ücretler, ücretlerden kesilen vergiler ve kıdem tazminatları özetleri örnek olarak verilebilir. Hükümetin yaptığı yasal düzenlemeler, işçiliklere ilişkin genel istatistikler gibi bilgiler ise işletmenin dışarıdan sağlayacağı bilgilerdir.


39. Soru

Hesap planı nedir?

Cevap

Hesap planı, belirli bir hesap çerçevesine ya da genel hesap planına dayanarak, kurum ve işletmelerde tutulan ana hesapları “büyük defter hesaplarını”, hesapları, ashesapları ve ayrıntı hesaplarını, belirli bir sistem içinde amaca, plana, denetime uygun bir biçimde tanımlayan, kesin olarak sınırlayan ve açıklayan, aynı iş olgularının sürekli ve duraksamadan aynı hesaplara işlenmesini ve aynı hesaplarda izlenmesini sağlayan özel bir yönergedir.


40. Soru

Muhasebenin yapısal organizasyonu nedir?

Cevap

Muhasebenin yapısal organizasyonu, muhasebe işlevleri ile ilgili işlerin belirlenmesi, gruplandırılması, gruplara ayrılan işlerin kademeler ve kadrolar halinde düzenlenerek aralarındaki ilişkilerin kurulması ve her kadronun belirli yetkilerle donatılması ile oluşur. Bu yapısal düzenleme, olması gereken ilişkileri belirlediğinden formal (biçimsel) organizasyonu ifade eder ve organizasyon şeması veya örgüt şeması şeklinde ortaya konur. Bu şema ayrıca organizasyon el kitabı ile ayrıntılı bir niteliğe kavuşturulur. Böylece, işletmede muhasebe işlevlerini yürütenlerin yetki ve sorumluluklarının nasıl ve hangi kademeler itibariyle bölündüğü ve dağıtıldığı görülebilir.


41. Soru

Karar destek sistemi (KDS) nedir?

Cevap

Karar Destek Sistemleri (KDS), karar alma sürecinde bilgisayar donanımı ve yazılımı desteğiyle karar alıcının gereksindiği bilgiyi üreterek sunan ve bu şekilde yönetime karar desteği sağlayan etkileşimli sistemlerdir.


42. Soru

Yönetsel raporlar nelerdir?

Cevap

Özellikle işletme yöneticilerinin karar almalarında gerekli olan bazı raporlar da muhasebe kayıt sistemi tarafından üretilmektedir. Bu raporların birçoğunda işletmenin mevcut finansal tablolarındaki bilgiler kullanılmaktadır.


43. Soru

Sistemlerin temel bileşenleri nelerdir?

Cevap

Her sistem için üç temel bileşen; girdi, işleme ve çıktıdır. Birbiriyle etkileşimli bu üç temel bileşen sistem biçimini oluşturur.


44. Soru

Kaydetme ve raporlama döngüsünün veri ve hesapların sını?andırılması ve kodlanması fonksiyonu nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Kaydetme ve raporlama döngüsü uygun bir sını?andırma ve kodlama sistemi ile başarılabilir. Sını?andırma çeşitli hesapları muhasebe defterlerinde (büyük defter) izlemek için gereklidir. Kodlama ise hesapları, işlemleri, kütükleri ve diğer ögeleri tanımlamak için kullanılır.


45. Soru

Muhasebe bilgi sistemi (MBS) nedir?

Cevap

MBS, karar alıcıların gereksindiği muhasebe verisini toplayan, saklayan ve işleyerek raporlayan bir bilgi sistemidir. MBS, yönetim tarafından içsel olarak kullanılan veya yatırımcılar, kredi verenler ve vergi otoriteleri gibi diğer üçüncü tara?arın kullandığı dışsal raporları üretir.


46. Soru

Muhasebede kullanılan fişler temel olarak hangi başlıklar altında ele alınmaktadır?

Cevap

Muhasebede kullanılan fişler, temel olarak “nakde bağlı olan” ve “nakde bağlı olmayan” fişler olmak üzere iki ayrımda ele alınabilir. Bunlardan nakde bağlı olanlar; kasa tahsil ve kasa tediye (ödeme) fişleri, nakde bağlı olmayanlar ise “mahsup” fişleridir. Ancak, bunların ekran çıktısı olarak tasarlanması ve görüntüde farklı renklerle verilmesi önem taşımaktadır.


47. Soru

Finansal muhasebenin amacı nedir?

Cevap

Finansal muhasebenin amacı, ekonomik kararlar için gereksinilen yararlı bilgiyi sağlamak olarak özetlenebilir. Finansal muhasebenin önemli bir kısmını verilerin derlenmesi, sını?anması, işlenmesi ve özetlenmesi oluşturmaktadır. Bu süreç, finansal tabloların ve finansal nitelikli raporların elde edilmesini sağlayan bir süreçtir.


48. Soru

Muhasebe kayıt sistemi tarafından üretilen finansal raporlar kaç temel grupta sını?andırılmaktadır?

Cevap

Muhasebe kayıt sistemi tarafından üretilen finansal raporlar üç ana grupta sını?andırılabilir. Analiz raporları, finansal tablolar, yönetsel raporlar.


49. Soru

Amerikan Ulusal Muhasebeciler Birliği yönetim muhasebesini nasıl tanımlamaktadır?

Cevap

Amerikan Ulusal Muhasebeciler Birliği, yönetim muhasebesini; bir organizasyonda planlama, değerleme ve kontrol amacıyla ve kaynakların açıklanabilirliği ve uygun kullanımını sağlamak için, yönetim tarafından kullanılan finansal bilgiyi belirleme, ölçme, toplama, analiz etme, hazırlama, açıklama ve iletme süreci olarak tanımlamaktadır. Yönetim muhasebesi aynı zamanda yönetici olmayan; hissedarlar, kredi verenler, vergi yetkilileri gibi gruplar için finansal tabloların hazırlanması görevini de üstlenir.


50. Soru

Bilgisayar teknolojileri muhasebe belgelerinin nasıl düzenlenmesini gerektirmektedir?

Cevap

BT ortamında, bu tür özel olayların tümü önceden tasarlanmak ve öngörülmek durumundadır. Yani daha baştan ayrıntılı bir ön çözümleme yapılmalıdır. Organizasyonda daha önce kullanılmakta olan muhasebe belgelerinin yerini alacak belgeler BT ortamına uygun olarak tasarlanmalıdır. Bu tür belgelerin kullanılması yerine muhasebe olayını gösteren özgün (orijinal) belge doğrudan işlenebilmekte ya da bu belgeye ilişkin, tasarlanmış tek bir fişle giriş yapılmaktadır. Bu girişlerde iki tür yaklaşımdan söz edilebilir. Birincisi; muhasebe olayının gerçekleşmesiyle birlikte ilgili fiş girişinin anında yapılmasıdır. İkincisi ise fişlerin önceden belirlenmiş bir sayıya (veya düzeye) ulaşıncaya dek biriktirilerek ya da belirli zaman aralıkları gözetilerek (işlem yoğunluğuna göre gün sonu, hafta sonu gibi...), toplu-yığın işlenmesidir (batch processing).


51. Soru

Finansal tablolar nelerdir?

Cevap

Gerek işletme içi kullanıcılar, gerekse işletme dışı kullanıcılar için finansal tablolar hazırlanmalıdır. Bilanço, gelir tablosu, satışların maliyeti tablosu, fon akım tablosu, nakit akım tablosu, kâr dağıtım tablosu ve öz kaynaklar değişim tablosu düzenlenecek finansal tablolara örnektir. Finansal tabloları kullananların sağlıklı kararlar verebilmeleri için, finansal tabloların destekleyici dipnot bilgilerine sahip olması gereklidir.


52. Soru

Bilgi Teknolojisi (BT) nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Bilgiyi yaratmaya, değiştirmeye, saklamaya, kullanmaya, çoğaltmaya, paylaştırmaya, geliştirmeye, bütünleşik ve etkileşimli hâle getirmeye yönelik karmaşık yapının tümü, bilgisayar temelinde işlev gören Bilgi Teknolojilerini oluşturmaktadır.


53. Soru

İnsan kaynakları bilgi sistemi nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

İnsan kaynakları işlevince kullanılacak olan bilgileri sağlayan bir YBS’dir. Bu bilgilerin çoğu, işletmenin muhasebe bilgi sisteminden elde edilir.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v