Dış Ticaret İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim
İhracat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi
Yurt dışı alıcılar yardımcı hesabının çalışma prensibi nasıldır?
Mal ihraç eden firmalarda satış tarihindeki, hizmet ihraç eden firmalarda fatura tarihindeki döviz alış kuru ile değerlenmiş yabancı para tutarı bu hesaba borç, Yurtdışı Satışlar hesabına alacak kaydedilir.
Yurt dışından alacaklar hesabı dönem sonunda nasıl değerlenir?
Dönem sonunda yurtdışından alacaklar da Vergi Usul Kanunu’nun 280. maddesi gereği Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ve Vergi Usul Kanunu Tebliği ile yayımlanan döviz kurları ile değerlendirilir.
Maliye Bakanlığı’nın ilan ettiği, değerlemede esas alınacak kurlar nasıl belirlenir?
Maliye Bakanlığı’nın ilan ettiği, değerlemede esas alınacak kurlar, değerleme tarihi itibariyle TCMB tarafından belirlenmiş döviz alış kurlarıdır.
Yurtdışına doğrudan yapılan satışlar hangi hesaba kaydedilir?
Yurtdışına doğrudan yapılan satışlar Yurtdışı Satışlar ana hesabının yardımcı hesabı olan 601.01. Doğrudan Satışlar yardımcı hesabına kaydedilir.
İhraç kaydıyla yapılan satışlar hangi hesaba kaydedilir?
İhraç kaydıyla yapılan satışlar 601.02. İhraç Kaydıyla Satışlar yardımcı hesabına kaydedilir.
Yurt dışına hizmet satışları hangi hesaba kaydedilir?
Yurt dışına hizmet satışları 601.03. Hizmet Satışları yardımcı hesabına kaydedilir.
Yurt dışına satışlardan kaynaklanan lehte kur farkları hangi hesaba kaydedilir?
Lehte kur farkları 601.04. Kambiyo Karları yardımcı hesabına kaydedilir.
Yurt dışı satışlardan elde edilen lehte kur farkları neden yurt dışı satışların bir yardımcı hesabında izlenir?
İhracatın gerçekleştiği yılda oluşan lehte kur farkları Yurtdışı Satış gibi değerlendirilir ve Yurtdışı Satışlar hesabının 601.04. Kambiyo Kârları yardımcı hesabına kaydedilir.
Yurt dışı satışlardan kaynaklana aleyhte kur farkları hangi hesapta izlenir?
Lehte kur farkları yurtdışı satış hasılatını arttırıyorsa, aleyhte kur farkları da azaltır. Bu nedenle satışın yapıldığı yıl ortaya çıkan aleyhte kur farkları, satış indirimleri hesabına kaydedilmek suretiyle, yurtdışı satışlardan düşülür.
Yurt dışı satışlardan kaynaklana aleyhte kur farkları neden kambiyo zararları hesabında kaydedilmez?
Yapılan ihracat ile ilgili olarak yıl sonuna kadar olan alacakların değerlemesi sonucu ortaya çıkan aleyhte kur farkları 612. Satış İndirimleri hesabına kaydedilir. Gelir tablosunda yurtdışı satışlardan, satış indirimleri çıkartıldığında net satışlar bulunur. Dolayısıyla aleyhte kur farkı net satışları azaltır.
Satışın yapıldığı yılı takip eden yılda ortaya çıkan kur farkları hangi hesaba kaydedilir?
Satışın yapıldığı yılı takip eden yılda tahsilat ve/veya değerleme sırasında ortaya çıkan kur farkları Satışlar hesabına değil, Kambiyo Kârları veya Zararları hesaplarına kaydedilir. Çünkü tahsilatın bir önceki yıldaki satışlarla ilgisi kalmamıştır.
İhracat giderleri hangi hesaba kaydedilir?
İhracat ile ilgili giderler tekdüzen hesap planında 7/A seçeneğinde 760. Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri ana hesabında; Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler yardımcı hesabında; 7/B seçeneğinde ise 793. Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler ana hesabında izlenir.
İhracat giderlerine örnek olarak neleri gösterebiliriz?
İhracat giderlerine örnek olarak; taşıma ücreti, sigorta gideri, banka giderleri, konsolosluk harcı, menşe şahadetnamesi gideri, İhracatçılar Birliği’ne ödenen harç, gümrük müşaviri ücreti, gümrük müşavirinin yaptığı harcamalar verilebilir.
CIF satışlarda ihracat ile ilgili giderler hangileridir?
CIF satışlarda; taşıma ve sigorta giderleri, bankaların ihracat işlemleri dolayısıyla ihracatçı kuruluşlardan aldıkları komisyonlar gibi banka giderleri, yurtiçinde veya dışında ödenen komisyonlar, ihracat işlemlerini takip eden gümrük müşavirinin ücreti, gümrük müşavirinin yaptığı giderler, varsa konsolosluk harcı, menşe şahadetnamesi gideri, İhracatçılar Birliği’ne ödenen nisbi ücretler ihracat ile ilgili giderlerdir.
CIF satışlarda taşıma ücreti neyi ifade etmektedir?
CIF satışlarda taşıma ücreti (deniz taşımacılığında navlun olarak ifade edilir.) ihracatçı tarafından ödenir. Taşıma bedeli ihracatçı için Pazarlama Satış ve Dağıtım gideridir. Uluslararası taşıma KDV’den istisnadır.
CIF satışlarda sigorta gideri neyi ifade etmektedir?
CIF satışlarda sigorta ihracatçı tarafından yaptırılır ve bedeli ihracatçı tarafından ödenir. Sigorta bedeli, taşıma ücreti gibi fiyatın içindedir. Sigorta, Banka ve Sigorta Muamele Vergisi’ne tabidir, KDV’ye tabi değildir.
CIF satışlarda banka giderleri neyi ifade etmektedir?
Bankaların ödemeler ile ilgili olarak ihracatçıdan aldıkları giderlerdir. Banka komisyonları, muhabir banka masrafları, işlem masrafları bu giderlere örnektir. Banka giderleri, Banka ve Sigorta Muamele Vergisine tabidir, KDV’ye tabi değildir.
CIF satışlarda gümrük müşaviri ücreti neyi ifade etmektedir?
Gümrükte ihracat işini takip eden gümrük müşavirinin ücretidir. Gümrük müşavirleri genellikle şirket olarak hizmet verdiklerinden fatura düzenlerler. Hizmet KDV’ye tabidir, faturada ayrı gösterilir.
CIF satışlarda gümrük müşavirinin harcamaları neyi ifade etmektedir?
Gümrük müşavirleri gümrükleme işlemlerini sürdürürken yaptıkları harcamalara ait belgeleri iş bitiminde dekontları ekinde ihracatçıya iletirler. Taksi ücreti, yükleme boşaltma giderleri, varsa gümrükleme giderleri bunlara örnektir. Bu belgelerin ihracatçı adına düzenlenmiş olması gerekir.
Diğer İhracat Giderleri nelerdir?
Menşe şahadetnamesi gideri, konsolosluk harcı, gözetim şirketi giderleri, tartı analiz giderleri, radyoaktivite belgesi giderleri, İhracatçılar Birliği harçları bu tür giderlere örnektir.
İhracat giderleri nasıl muhasebeleştirilir?
İsteğe ve ihtiyaca göre ihracat giderleri, türlerine göre veya her bir parti ihracat için ayrı ayrı hesaplarda izlenebilir.
Yurt dışı seyahat giderleri hangi hesapta izlenir?
Yurtdışı Seyahat Giderleri, yurtdışına giden kişinin görevine göre 760. Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri hesabına veya 770. Genel Yönetim Giderleri ana hesabının yardımcı hesaplarına kaydedilir.
Harcamaların ticari seyahat gideri olarak kabul edilebilmesi için hangi koşulları sağlaması gerekmektedir?
Harcamaların ticari seyahat gideri olarak kabul edilebilmesi için seyahatin; • İşle ilgili olması, • Yapılan işin çapına uygun olması, • İşe uygun süre ile kısıtlı olması gerekmektedir.
Ticari seyahatin işle ilgili olması neyi ifade etmektedir?
Seyahatin ticari kazancın elde edilmesi ile ilgili olması gerekir. Turistik amaçlı seyahatlere ait harcamalar ticari kazancın belirlenmesinde gider kaydedilemeyeceği gibi, vergi matrahından da düşülemez. Seyahate gidecek kişinin hizmet erbabı olması veya geçici bir görevle görevlendirilmiş olması gerekir.
Seyahatin yapılan işin çapına uygun olması neyi ifade etmektedir?
Seyahat ile yapılan iş arasında belirli bir uygunluğun mevcut olması gerekmektedir. Uygunluk ifadesinden küçük çaplı bir iş için yüksek seyahat giderlerinin kabul edilemeyeceği anlaşılmalıdır.
Seyahatin süresinin işle uygun olması neyi ifade etmektedir?
Seyahat giderlerinin işin gerektirdiği süreyi aşan kısmının ticari kazancın elde edilmesi ile ilgisi yoktur. Bu tür giderlerin ücret olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.
Yurt dışı günlük harcırah tutarları nasıl belirlenir?
Günlük harcırah tutarları Harcırah Kanununa bağlı olarak belirlenir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 24. maddesinin 2. fıkrasına göre Harcırah Kanunu’nun kapsamı dışında kalan müesseseler tarafından idare meclisi başkanı ve üyeleri ile denetçilerine, tasfiye memurlarına ve hizmet erbabına verilen gerçek yol giderlerinin tamamı ile yemek ve yatmak giderlerine karşılık verilen gündelikler gelir vergisinden istisna edilmiştir. Ancak bu gündelikler aynı aylık seviyesindeki devlet memurlarına verilen gündeliklerden fazla ise veya devletçe verilen seviyesindeki devlet memurlarına verilen gündeliklerden fazla ise veya devletçe verilen gündeliklerin en yüksek haddini aşarsa, aradaki fark ücret olarak vergiye tabi tutulur. Yurtdışında görevlendirilen memurlara verilen harcırahın miktarı gidilecek ülkeye, memur ve hizmetlilerin aylık veya günlük ücretleri ile işin mahiyetine göre 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 34. maddesi gereği Maliye Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca belirlenir ve Resmi Gazete’de yayınlanır. Bu karara göre yurtdışı gündeliklerin Türk Lirası cinsinden miktarları, yabancı cinsinden gündelik miktarlarının TCMB tarafından ilan edilen cari (efektif veya döviz) satış kuru ile çarpılması suretiyle bulunur. Tahakkuk ve mahsup işlemlerinde, döviz satış bordrosunda gösterilen tarihteki kur esas alınır. Birden fazla ülkeyi kapsayacak yurtdışı geçici görev yolluk ve ikametlerinde, her ülkedeki kalış süresi için o ülkeye ilişkin gündelik miktarı ödemelere esas alınır.
Seyahat edene verilen harcırah sınırı aşar ve vergiye tabi olursa nasıl bir yol izlenir?
Harcırah ücret sayılır. Seyahat edene verilen harcırah sınırı aşar ve vergiye tabi olursa, seyahat edenin ücretine ait vergi matrahı yükselir.
Yurt dışı harcırah tutarlarında ulaşım giderleri nasıl hesaplanır?
Yol giderleri (uçak bileti) harcıraha dahil değildir.
Yurt dışına görevlendirmelerde konaklama ücretleri nasıl hesaplanır?
Yurtdışına her çıkışta, seyahat süresinin ilk on günü için ödenecek gündelikler karara ekli cetveldeki miktarlar % 50 arttırılmak suretiyle hesaplanır. Aynı süre ile sınırlı olmak kaydıyla yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen yatak bedelinin bu şekilde hesaplanan gündeliklerinin % 40’ını aşması halinde aşan kısmının % 70’i ayrıca ödenir. Ancak, yatacak yer temini için ödenecek ilave miktar, hesaplanan gündeliklerin % 100’ünden fazla olamaz.
Gerçek gider yöntemi neyi ifade etmektedir?
Gelir vergisi kanununun 40. maddesinin 4. fıkrasına göre işle ilgili seyahat ve ikamet giderleri (seyahat maksadının gerektirdiği süreye uygun olmak suretiyle) kazancın tespitinde indirilebilir. Yurtdışı seyahat giderlerinin hesaplanmasında ve vergilendirilmesinde bu yöntem tercih edilecek ise, gerçek yol giderleri, yemek ve konaklama giderleri, iş ile ilgili olarak seyahatin amacı ile uygun sair giderler belgelenmek kaydıyla gider kaydedilir.
Yabancı para üzerinden değişik tarihlerde alınan belgelerin Türk Lirasına çevrilmesinde kullanılacak döviz kuru nasıl belirlenir?
Yabancı para üzerinden değişik tarihlerde alınan belgelerin Türk Lirasına çevrilmesinde fatura tarihindeki döviz alış kuru esas alınır.
Doğrudan ihracat nedir?
Doğrudan ihracattan anlaşılması gereken satıcının yurtdışındaki alıcıya İhracat Rejimi Kararı, İhracat Yönetmeliği ve Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar çerçevesinde mal satışıdır.
Mal ve hizmet ihracında KDV oranı yüzde kaçtır?
Mal ve hizmet ihracatı KDV’den istisnadır. Mal veya hizmet ihracatı dolayısıyla yurtdışına düzenlenen faturalarda KDV yoktur.
İhracat yapan işletmeler İndirilecek KDV mahsubunu nasıl yapabilirler?
İhracatçılar, ihraç ettikleri mallar ve hizmetler için KDV’yi hesaplanan KDV’den indiremedikleri hallerde Vergi Dairesi’nden iade alabilirler. Sadece ihracat yapan (yurtiçi satışı olmayan) bir işletmede hesaplanan KDV söz konu olmadığından, o işletme ihraç ettiği malın edinimi sırasında yüklendiği KDV’yi (artı genel giderlere ait KDV’yi) iade alabilir. Hem yurtdışına, hem de yurtiçine mal satan şirketler de yurtdışına sattıkları malın edinimi sırasında yüklendikleri KDV’yi (artı ihracat ile ilgili genel giderlere ait KDV’yi) iade alabilirler.
Doğrudan ihracatta fatura hangi dilde düzenlenir?
Anlaşmalı matbaalara bastırılmış (veya notere tasdik ettirilmiş), muhasebe kayıtları için geçerli olan faturalara açıklamalar Türkçe; fatura tutarı yabancı para üzerinden yazılır. Yurtdışındaki alıcıya gönderilmek üzere yabancı dilde ayrı bir fatura düzenlenir. Alıcı için esas olan yabancı dilde düzenlenmiş olan bu faturadır. Bu fatura diğer belgelerle birlikte ödeme şekline göre ya mal ile birlikte ya da banka kanalıyla alıcıya ulaştırılır. Türkçe faturanın ilk nüshası gümrük beyannamesi ekinde çıkış gümrüğüne verilir.
KDV iadesi talebinde bulunulabilmesi için hangi şartların gerçekleşmesi gerekir?
Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre iade talebinde bulunabilmek için malın gümrük hattını geçmiş olması gerekir.
Yurt dışı alacağın tahsil edilmesi durumunda nasıl bir kayıt yapılır?
Yurtdışı satış dolayısıyla borçlandırılan Yurtdışı Alıcılar yardımcı hesabının alacağına, tahsilat yapıldığında iki türlü kayıt yapılabilir: • Hesabın alacağına, hesabın borçlandırıldığı tarihteki kur ile kayıt • Hesabın alacağına tahsilat tarihindeki kur ile kayıt
Yurt dışı alıcılar yardımcı hesabının alacağına, hesabın borçlandırıldığı tarihteki kur ile kayıt nasıl yapılır?
Bu kayıt şeklinde hesabın alacağına, borçlandırıldığı tarihteki kur esas alınarak kayıt yapılır. Böylece hesabın borcuna ve alacağına aynı kur ile kayıt yapıldığından hesap kalanı gümrük (çıkış) beyannamesi veya fatura tarihindeki döviz alış kuruna (yani hesaba işlemlerin yapıldığı kura) bölününce yabancı para üzerinden alacak tutarı bulunur. Gümrük (çıkış) beyannamesi veya fatura tarihindeki kur ile tahsil tarihindeki kur arasındaki fark, tahsil edilen yabancı para ile çarpılınca bulunan tutar kur farkı geliri veya gideridir.
Yurt dışı alıcılar yardımcı hesabının alacağına tahsilat tarihindeki kur ile kayıt nasıl yapılır?
Bu kayıt şeklinde alacak tahsil edildiğinde Yurtdışı Alıcılar hesabı tahsilat tarihindeki kur ile alacaklandırılır. Böylece hesabın borcuna ve alacağına değişik kurlar esas alınarak kayıt yapılmış olur (borcuna fatura tarihindeki, alacağına tahsilat tarihindeki kur). Bu şekilde kayıt yapıldığında alacağın tamamı tahsil edilmiş olsa bile kur farkından dolayı hesap kalan verecektir.
Yurt dışı alıcılar yardımcı hesabındaki bakiye her zaman fiili durumu gösterir mi?
Yurtdışı Alıcılar yardımcı hesabı kalanının değerleme yapılmadan önce hiç bir anlamı yoktur. Yabancı para üzerinden alacağın değerleme günündeki kur ile çarpılması ve hesap kalanının bu tutara getirilmesi gerekir.
Aracılı ihracat nedir?
Üreticiler ürettikleri mamulleri doğrudan ihraç edebilecekleri gibi, ihracat konusunda uzmanlaşmış ihracatçı kurumlar (Dış Ticaret Sermaye Şirketleri, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri veya diğer ihracatçılar) aracılığı ile de ihraç edebilirler. Üreticilerin bu tür ihracatına uygulamada Aracılı İhracat denilmektedir.
Aracılı satışlarda mal bedelinin tahsil edilmesinden kim sorumludur?
Yurtdışındaki alıcıyı üretici bulmuş olsa bile, aracılı satışlarda 32 Sayılı Karar’a göre mal bedelinin yurda getirilmesinden ihracatçı sorumludur.
Aracılı satışlarda Ödenecek KDV, ihraç kaydıyla yapılan satış KDV’sinden büyükse fark nasıl kapatılır?
Ödenecek KDV, ihraç kaydıyla yapılan satış KDV’sinden büyükse, ihraç kaydıyla yapılan satış KDV’si tecil edilir, fark vergi dairesine ödenir.
Aracılı satışlarda Ödenecek KDV, ihraç kaydıyla yapılan satış KDV’sinden küçükse fark nasıl kapatılır?
Ödenecek KDV, ihraç kaydıyla yapılan satış KDV’sinden küçükse, ödenecek olan kısım ödenmez, tecil edilir, tecil edilen tutar ile ihraç kaydıyla yapılan satış KDV’si arasındaki fark vergi dairesinden iade alınır.
Aracılı satışlarda ihracat gerçekleşmezse tecil edilen KDV ile ilgili nasıl bir uygulama yapılır?
KDV risk ve sorumlulukları üreticiye aittir. İhracatçı belirli süre içinde malı ihraç edemez ise, KDV kaybından dolayı Vergi Dairesi’ne karşı üretici sorumludur.
Hizmet ihracat nedir?
Yurtdışındaki müşterilere verilen müşavirlik, danışmanlık hizmetleri, yönetim hizmetleri, aracılık hizmetleri, telif, marka, lisans satışları gibi hizmetler hizmet ihracatı olarak değerlendirilir.
Hizmet ihracatında hangi durumlarda KDV istisnası ortaya çıkar?
Hizmet ihracatı aşağıdaki şartların gerçekleşmesi halinde KDV’den istisnadır. Bu şartlar; • Hizmetin Türkiye’de yurtdışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır. • Hizmetten yurtdışında faydalanılmalıdır. • Hizmet Türkiye’de yurtdışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır. • Fatura yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmelidir. • Hizmet bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmelidir. • Hizmetten yurtdışında yararlanılmalıdır.
Hizmet ihracatı nedeniyle hak kazanılan KDV iadesi için ibraz edilmesi gereken belgeler hangileridir?
Hizmet ihracatı nedeniyle hak kazanılan KDV iadesi için (84 No’lu) KDV Genel Tebliği’ne göre ibrazı gereken belgeler şunlarıdır: • Yurtdışındaki müşteri adına düzenlenen faturanın aslı veya fotokopisi, • İhracatın gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek KDV listesi ile ihraç edilen hizmet nedeniyle yüklenilen vergi miktarına ilişkin hesaplamaları gösterir tablo, • Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar veya özel finans kurumlarınca düzenlenmiş döviz alım belgesi aslı veya ilgili banka veya özel finans kurumu şubesince onaylamış örneği ya da dövizin yurtdışından geldiğini gösteren bankadan alınmış belge.
İhracatın ülke ekonomisine ne tür katkıları olmaktadır?
Üretilen malın ihraç edilmesi sadece üreticiler için değil, ülke ekonomisi için de çok önemlidir. İhracat bir ülke için en önemli gelir kaynağıdır. Bir ülkenin ekonomik gücünü ithalata karşı ihracatın büyüklüğü gösterir. İhracata yönelen ülkeler döviz geliri sağlayarak ödemeler dengelerini düzenlerler.
Alıcılar hesabı ihracat işlemlerinde nasıl çalıştırılır?
Yurtdışı Alıcılar Hesabı, Alıcılar ana hesabının yardımcı hesabıdır. Mal veya turizm, mümessillik, müşavirlik gibi hizmet ihraç eden kurumların yurtdışından alacakları için kullandıkları hesaptır.
Dövizli işlemlerin değerlenmesinde hangi kur esas alınır?
Maliye Bakanlığı’nın ilan ettiği, değerlemede esas alınacak kurlar, değerleme tarihi itibariyle TCMB tarafından belirlenmiş “döviz alış” kurlarıdır.
İhracatın gerçekleştiği yılda oluşan lehte kur farkları hangi hesapta izlenir?
İhracatın gerçekleştiği yılda oluşan lehte kur farkları “Yurtdışı Satış” gibi değerlendirilir ve Yurtdışı Satışlar hesabının 601.04. Kambiyo Kârları yardımcı hesabına kaydedilir.
Satışın yapıldığı yıl ortaya çıkan aleyhte kur farkları hangi hesapta izlenir?
Aleyhte kur farkları yurtdışı satış hasılatını azaltır. Bu nedenle satışın yapıldığı yıl ortaya çıkan aleyhte kur farkları, satış indirimleri hesabına kaydedilmek suretiyle, yurtdışı satışlardan düşülür.
Satışın yapıldığı yılı takip eden yılda ortaya çıkan kur farkları hangi hesapta izlenir?
Satışın yapıldığı yılı takip eden yılda tahsilat ve/veya değerleme sırasında ortaya çıkan kur farkları Kambiyo Kârları veya Zararları hesaplarına kaydedilir.
İhracat ile ilgili giderler 7/A seçeneğine göre hangi hesapta izlenir?
İhracat ile ilgili giderler tekdüzen hesap planında 7/A seçeneğinde 760. Pazarlama Satış ve Dağıtım
Giderleri ana hesabında; Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler yardımcı hesabında izlenir.
İhracat ile ilgili giderler 7/B seçeneğine göre hangi hesapta izlenir?
İhracat ile ilgili giderler tekdüzen hesap planında ; 7/B seçeneğinde 793. Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler ana hesabında izlenir.
İhracat giderleri ne tür giderlerden oluşur?
İhracat giderlerine örnek: Taşıma ücreti, sigorta gideri, banka giderleri, konsolosluk harcı, menşe şahadetnamesi gideri, İhracatçılar Birliği’ne ödenen harç, gümrük müşaviri ücreti, gümrük müşavirinin yaptığı harcamalar verilebilir.
Harcamaların ticari seyahat gideri olarak kabul edilebilmesi hangi koşlların sağlanması gerekir?
Harcamaların ticari seyahat gideri olarak kabul edilebilmesi için seyahatin;
• işle ilgili olması,
• yapılan işin çapına uygun olması,
• işe uygun süre ile kısıtlı olması gerekmektedir.
Günlük harcırah tutarları nasıl belirlenir?
Günlük harcırah tutarları Harcırah Kanununa bağlı olarak belirlenir.
Doğrudan ihracat ne demektir?
Doğrudan ihracattan anlaşılması gereken satıcının yurtdışındaki alıcıya İhracat Rejimi Kararı, İhracat Yönetmeliği ve Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar çerçevesinde mal satışıdır.
Aracılı ihracat ne demektir?
Üreticiler ürettikleri mamulleri doğrudan ihraç edebilecekleri gibi, ihracat konusunda uzmanlaşmış ihracatçı kurumlar (Dış Ticaret Sermaye Şirketleri, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri veya diğer ihracatçılar) aracılığı ile de ihraç edebilirler. Üreticilerin bu tür ihracatına uygulamada “Aracılı İhracat” denilmektedir.
Aracılı ihracatta KDV uygulanır mı?
Üreticiler yurtiçindeki ihracatçı kuruma düzenledikleri faturaya (yurtiçi satış gibi) KDV eklerler, ancak faturanın altına “3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu hükümlerine göre ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden Katma Değer Vergisi tahsil edilmemiştir” ibaresi yazarlar ve dolayısıyla katma değer vergisi tahsil etmezler.
Hizmet ihracatı hangi durumda KDV'den muaf olur?
Hizmet ihracatı aşağıdaki şartların gerçekleşmesi halinde KDV’den istisnadır. Bu şartlar;
• Hizmetin Türkiye’de yurtdışındaki bir müşteri için yapılmış olması ve
• Hizmetten yurtdışında faydalanılmasıdır.
Hizmet ihracatında KDV iadesi alabilmek için hangi koşullar sağlanmalıdır?
Hizmet ihracatında KDV iadesi alabilmek için;
• Hizmet Türkiye’de yurtdışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır
• Fatura yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmelidir:
• Hizmet bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmelidir:
• Hizmetten yurtdışında yararlanılmalıdır.
Hizmet ihracatı nedeniyle hak kazanılan KDV iadesi için hangi belgelerin ibraz edilmesi gerekir?
Hizmet ihracatı nedeniyle hak kazanılan KDV iadesi için (84 No’lu) KDV Genel Tebliği’ne göre ibrazı gereken belgeler şunlarıdır:
• Yurtdışındaki müşteri adına düzenlenen faturanın aslı veya fotokopisi,
• İhracatın gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek KDV listesi ile ihraç edilen hizmet nedeniyle yüklenilen vergi miktarına ilişkin hesaplamaları gösterir tablo,
• Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar veya özel finans kurumlarınca düzenlenmiş döviz alım belgesi aslı veya ilgili banka veya özel finans kurumu şubesince onaylamış örneği ya da dövizin yurtdışından geldiğini gösteren bankadan alınmış belge.
Harcırah tutarları gelir vergisine tabi midir?
Harcırah ücret sayılır. Seyahat edene verilen harcırah sınırı aşar ve vergiye tabi olursa, seyahat edenin ücretine ait vergi matrahı yükselir.
İhracatın yasal şartlara uygun olarak gerçekleşmemesi halinde, tecil olunan vergi ile ilgili nasıl bir uygulama yapılır?
İhracatın yasal şartlara uygun olarak gerçekleşmemesi halinde tecil olunan verginin ödenmesinden üretici sorumludur.
Üreticinin yurtiçi ve ihraç kaydıyla teslimlerinden sonra KDV mahsup işlemleri nasıl yapılır?
• Ödenecek KDV, ihraç kaydıyla yapılan satış KDV’sinden büyükse, ihraç kaydıyla yapılan satış KDV’si tecil edilir, fark vergi dairesine ödenir.
• Ödenecek KDV, ihraç kaydıyla yapılan satış KDV’sinden küçükse, ödenecek olan kısım ödenmez, tecil edilir, tecil edilen tutar ile ihraç kaydıyla yapılan satış KDV’si arasındaki fark vergi dairesinden iade alınır.
• Devreden KDV çıkarsa, tutar ertesi döneme devreder, ihraç kaydıyla yapılan satış KDV’si vergi dairesinden iade alınır.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 7 Gün önce comment 11 visibility 17706
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1144
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 605
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2735
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 898
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25562
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14499
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12505
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12493
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10421