Vergi Uygulamaları Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim
Gayrimenkul Vergileri,Taşıtlarda Ve Ölüm Halinde Vergileme
Gayrimenkul kavramı ne ifade etmektedir?
Gayrimenkul, Medeni Kanun’un 704. maddesinde taşınmaz terimiyle ifade edilmiştir. Medeni Kanun’a göre arazi, tapu sicilinde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklarla kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler taşınmaz kapsamında yer almaktadır.
Gayrimenkul mülkiyeti nasıl kazanılır?
Kural olarak gayrimenkul mülkiyeti tescille kazanılır. Tescil, tapu sicilindeki kütüğe kayıtla gerçekleşir. Bununla beraber, vergi kanunlarının uygulanması bakımından gayrimenkul kabul edilen motorlu kara taşıtları için trafik siciline, gemiler için liman siciline kayıt yapılır. Gayrimenkul mülkiyetinin tescille kazanılmasının istisnaları bulunmaktadır. Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma hâlleri ile Kanun’da öngörülen diğer hâllerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır. Ancak, bu durumlarda malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlı kılınmıştır.
Emlak vergisinin konusu nedir?
Emlak vergisinin konusu, Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve arazilerdir.
Bina deyimi ne ifade etmektedir?
Bina deyimi, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit yapıları kapsar. Kanun’un uygulanmasında yüzer havuzlar, yüzer yapılar, çadırlar ve nakil araçlarına takılıp çekilebilen seyyar evler bina sayılmamaktadır.
Arazi deyimi ne ifade etmektedir?
Arazi yeryüzü parçasını ifade etmektedir. İmar planları ile iskân bölgesine alınmış ve parsellere ayrılmış arazilere arsa denilmektedir. Emlak vergisi uygulaması bakımından, arazinin özel bir türü olarak arsalar da vergiye tabidir.
Emlak vergisinin mükellefi kimdir?
Emlak vergisinin mükellefi, bina ve arazinin malikidir. Verginin konusuna giren bina veya arazi üzerinde intifa hakkı kurulmuşsa mükellef intifa hakkı sahibidir. Bina ve arazinin maliki ve intifa hakkı sahibi yoksa binayı malik gibi tasarruf eden gerçek veya tüzel kişi mükellef kabul edilir.
Emlak vergisinde bildirim nasıl yapılmaktadır?
Emlak vergisinde mükelleflerin beyanname vermesi söz konusu değildir. Mükellefler, ancak Kanun’da belirtilen sebeplerin ortaya çıkması hâlinde bildirim vermektedir. Mükellefler tarafından verilen bildirimlerde; mükellefin kimlik bilgileri, adres bilgileri ve vergi konusu Emlak’a ilişkin bilgiler yer alır. Mükellefin verdiği bildirimde yer alan bilgiler, yapılacak vergi tarhiyatlarının temelini oluşturur. Bildirim verilmesini gerektiren yeni bir sebep ortaya çıkmadıkça bir daha bildirim verilmez.
Mükelleflerin bildirimde bulunmasını gerektiren sebepler nelerdir?
• Yeni bina inşa edilmesi, • Mevcut binaya eklemeler yapılması, • Asansör veya kalorifer tesisatı yapılması, • Binanın yanması, yıkılması ve benzeri nedenlerle harap olması veya değerinin düşmesi, • Binada var olan asansör veya kalorifer tesisatının kaldırılması, • Binanın kullanım tarzının değişmesi, • Emlak’ın bütünleyici parçası durumunda olan arazinin bu vasfını yitirmesi, • Emlak’ın ifraz veya taksim edilmesi, • Emlak’ın malikinin değişmesi, • Arazinin yapısının veya kullanım biçiminin değişmesi.
Emlak vergisinde bildirim verilmesini gerektiren sebeplerin ortaya çıkması hâlinde bunlara ilişkin bildirim ne zaman verilmelidir?
Bildirimde bulunulmasını gerektiren sebebin ortaya çıktığı bütçe yılı içinde bildirimin yapılması gerekir. Yeni bina inşa edilmesi hâlinde inşaatının tamamlandığı yıl içinde bildirimde bulunulması gerekir. Emlak vergisine ilişkin bildirim, Emlak’ın bulunduğu yerdeki belediyeye verilir. Mükellefiyet, bildirim verilmesini gerektiren sebeplerin ortaya çıktığı yılı izleyen yıldan itibaren başlar.
Emlak vergisinde verginin matrahı nedir ve nasıl tespit edilir?
Emlak vergisinin matrahı, vergiye konu Emlak’ın vergi değeridir. Vergi değerleri asgari değerler olarak 4 yılda bir belirlenir. Önce, vergi konusu Emlak’ın niteliğine göre metrekare birim değeri ile Emlak’ın yüzölçümü çarpılarak temel vergi değeri bulunur. Bu değere binalar için bazı eklemeler yapılır (asansör için % 6, kalorifer için % 8 gibi). Bu şekilde bulunan değer her yıl yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılarak vergi değerine ulaşılır. Vergi değerinden varsa istisnalar düşüldükten sonra vergi matrahı bulunur.
Binalarda emlak vergisi oranı nedir?
Emlak vergisi oranları, Emlak’ın niteliği ve bulunduğu yere göre farklı belirlenmiştir. Konut olan binalarda emlak vergisi oranı binde 1’dir. Diğer binalarda (örneğin işyeri olarak kullanılan) vergi oranı binde 2’dir. Vergiye konu binaların büyükşehir belediyesi sınırları içinde veya büyükşehir belediyesi mücavir alanı sınırları içinde olması hâlinde vergi oranı iki kat (binde 2 ve binde 4) olarak uygulanır.
Arsa ve arazilerde emlak vergisi oranı nedir?
Arazilerde emlak vergisi oranı binde 1’dir. Arsalarda vergi oranı binde 3 olarak uygulanır. Arazi ve arsaların büyükşehir belediyesi sınırları içinde veya büyükşehir belediyesi mücavir alanı sınırları içinde olması hâlinde vergi oranı iki kat olarak uygulanır.
Emlak vergisi nasıl tarh ve tahakkuk eder?
Emlak vergisi mükelleflerin vermiş oldukları bildirimler dikkate alınarak tarh edilir. Bildirimlerin geç verilmesi veya hiç verilmemesi hâlinde ise vergi, idarece tarh edilir. Vergi tarh edildiği tarihte tahakkuk eder. Tahakkuk eden vergi mükellefe yazı ile bildirilir (tebliğ edilir). İzleyen yıllarda ise ayrıca tebliğe gerek kalmaksızın her yılın başında o yıl için vergi tahakkuk eder. Yıllık olarak tarh ve tahakkuk eden emlak vergisine ayrıca verginin % 10’u oranında Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunması Katkı Payı (TKVKKP) eklenir.
Tahakkuk eden emlak vergisi ne zaman ve nereye ödenir?
Tahakkuk eden emlak vergisi ve TKVKKP; biri Mart, Nisan Mayıs ayları içinde diğeri Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ilgili belediyeye ödenir.
Emlak vergisinde yeni konutlara nasıl bir istisna uygulanmaktadır?
Konut olarak kullanılan ve yeni inşa edilen binaların vergi değerinin dörtte biri (2.500 Türk Lirasından az olmamak üzere) 5 yıl süreyle vergiden istisnadır. İstisna, inşaatın tamamlandığı yılı izleyen yıldan itibaren uygulanacaktır. Binanın satılması hâlinde, yeni sahibi istisnadan kalan süre için yararlanabilir.
Emlak vergisinde arazi istisnası ne kadardır?
Belediye sınırları veya mücavir alan sınırları içinde bulunan arazilerin toplam vergi değerinin 10.000 Türk Lirası vergiden istisnadır. İstisna sadece araziler için geçerli olup arsalara uygulanmaz.
Gayrimenkullerde değer artış kazancını açıklayınız.
İvazsız edinimler hariç olmak üzere gayrimenkullerin ve bu nitelikteki mal ve hakların edinme tarihinden itibaren beş yıl (1.1.2007 tarihinden önce iktisap edilmiş olanlarda dört yıl) içinde elden çıkarılması hâlinde doğacak kazançlar değer artış kazancı kapsamına girmektedir.
Değer artış kazancı nasıl hesaplanır?
Bir takvim yılında elde edilen değer artış kazancının, 2014 yılında 9.700 Trük Lirası gelir vergisinden müstesna olup safi kazancın istisna tutarını aşmaması hâlinde beyan edilmesi ve vergi ödenmesi gerekmez. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi yoluyla bulunur, Gayrimenkulün elden çıkarılmasında iktisap bedeli, gayrimenkulün, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen TEFE (Yİ-ÜFE) artış oranında artırılarak tespit edilmektedir. Ancak endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının yüzde 10 veya üzerinde olması gerekiyor.
Gayrimenkul satışları dolayısıyla ticari kazanç elde edilmesi hangi durumlarda ortaya çıkmaktadır? Açıklayınız.
Gayrimenkul satışları dolayısıyla ticari kazanç elde edilmesi iki farklı durumda ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan ilki, satışların sürekli yapılmasıdır. Mükelleflerin gayrimenkul satışlarını süreklilik gösterecek şekilde yapmaları hâlinde, ticari faaliyette bulundukları kabul edilmektedir. İkinci durum ise, satın alınan veya trampa yoluyla edinilen arazinin edinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde parsellenerek bu süre içinde veya daha sonraki yıllarda kısmen veya tamamen satılması hâlinde elde edilen kazanç ticari kazanç olarak kabul edilmektedir. Arazi satın alanların, bu arazinin alındığı tarihten itibaren 5 yıl içinde parsellenmesi (yani arsa haline dönüşmesi) hâlinde, bu gayrimenkul 5 yıl içinde veya daha sonra satıldığında ortaya çıkan kazanç, ticari kazanç olarak vergiye tabi tutuluyor. Bu uygulama sadece satın alınan veya trampa yoluyla edinilen araziler için geçerli olup miras veya bağış yoluyla edinilen araziler için geçerli değildir.
Motorlu taşıtlar vergisinin konusu nedir?
Motorlu taşıtlar vergisinin konusu motorlu taşıtlardır. Motoru olmayan taşıt araçları vergi konusuna girmez. Motorlu olmakla birlikte tarifelerde yer verilmeyen taşıtlar da verginin konusuna girmez.
Motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi kimdir?
Motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi taşıtın ilgili sicilde adlarına kayıt ve tescil edildiği gerçek ve tüzel kişilerdir. Bir araç sicilde kimin adına kayıtlı ise o kişi verginin mükellefi olur. Yeni tescil edilecek taşıtlarda takvim yılının ilk altı ayı içinde kayıt ve tescil edilen taşıtlarda mükellefiyet kayıt ve tescilin yapıldığı takvim yılı başından itibaren başlar.
Motorlu taşıtlar vergisi ne şekilde hesaplanmaktadır?
Motorlu taşıtlar vergisi vergi konusuna giren taşıtlar için belirlenmiş tarifelere göre alınmaktadır. Vergi konusuna giren taşıtın özellikleri dikkate alınarak bulunduğu yere karşılık gelen vergi her yılbaşında tahakkuk etmektedir.
Motorlu taşıtlar vergisi ne zaman ödenmektedir?
Tahakkuk eden vergi her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki taksitte ödenir. Takvim yılının ilk altı ayında vergide değişiklik yapılması hâlinde bu ikinci taksite yansır. Ayrıca, takvim yılının ilk altı ayında araçta vergiyi etkileyecek değişiklikler meydana gelmesi hâlinde de bu durum ikinci taksitte dikkate alınır.
Motorlu taşıtlar vergisi indirimli olarak ödenebilir mi?
Bazı özel durumlarda motorlu taşıtlar vergisinin indirimli olarak ödenmesi söz konusu olabilmektedir. Otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıt sahiplerinin ödemeleri gereken motorlu taşıtlar vergisi, araçların o yıla ait kasko değerinin yüzde 5’ini aşması hâlinde vergilerini bir alt tarifeden ödemeleri mümkündür.
Motorlu taşıtlar vergisinde indirimden yararlanabilmek için ne yapılmalıdır?
Ödeyeceği MTV, aracının kasko sigorta değerinin yüzde 5’ini aştığını fark eden araç sahibinin, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir. Araç sahipleri Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu’nu, yetkili sigorta acentasına düzenlettirecekler. Ardından, motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine, söz konusu formu, dilekçeye eklemek suretiyle başvuruda bulunacaklardır.
Veraset ve intikal vergisinin konusu nedir?
Veraset veya sağlar arasındaki ivazsız intikaller veraset ve intikal vergisinin konusunu oluşturur. Ölüm nedeniyle kişilik de sona ereceğinden ölen kişinin malları üzerindeki hakları sona erer. Bu mallar kanuni veya mansup mirasçılarına geçer. Bir kimsenin malları üzerindeki tasarruf hakkı, malların başkasına ivazsız (karşılıksız) olarak devredilmesi (hibe, bağış) hâlinde de sona erer. Veraset ve intikal vergisi hem miras hem de bağış yoluyla gerçekleşen ivazsız intikalleri konu alır.
Veraset ve intikal vergisinin mükellefi kimdir?
Veraset ve intikal vergisinin mükellefi, miras yoluyla veya ivazsız olarak mal edinen gerçek veya tüzel kişilerdir. Mirasçı konumunda olanların mirası reddetmeleri için üç aylık süre söz konusudur. Bu süre içinde mirası reddeden kişilerin miras üzerinde hak talep etmeleri de söz konusu olamayacağından vergi yükümlülüğü de söz konusu değildir.
Veraset ve intikal vergisinden muaf olan kişi ve kurumlar kimlerdir?
• Kamu idareleri, • Emekli ve yardım sandıkları ile sosyal güvenlik kurumları, • Kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti olan vakıflar, • Siyasi partiler, • Bazı kurumlara ait teşekküller, • Yabancı devlet temsilcileri.
Veraset ve intikal vergisinden istisna edilen edinimler nelerdir?
• Ölene ait ev eşyası, • Ölene ait kişisel eşyalar, • Aile hatırası olarak saklanan ve korunan eşyalar (tablo, kılıç, madalya), • Örf ve âdete göre verilmesi mutat olan taşınır nitelikteki hediye, çeyiz, yüz görümlüğü ve drahomalar, • İvazsız intikallerle yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerin her yıl belirlenen tutarı (2014 yılı için 3.371 Türk Lirası), • Evlatlıklar dâhil füruğ ve eşe isabet eden miras payının her yıl belirlenen tutarı (2014 yılı için her birine isabet eden miras payının 146.306 Türk Lirası, füruğ bulunmaması hâlinde eşe isabet eden miras payının 292.791 Türk Lirası).
Veraset ve intikal vergisi nasıl ve kim tarafından beyan edilir?
Veraset ve intikal vergisi beyan esasına dayalı bir vergidir. Veraset ve intikal vergisi mükellefleri, kendilerine intikal eden mallar üzerinden bazı indirimleri (ölenin belgeye bağlanmış borçları, intikal eden mala ait borçlar, ölen kişinin cenaze masrafları) yaparak beyan olunacak tutarı belirler.
Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin ne zaman verilmesi gerekir?
Veraset ve intikal vergisinde beyanname verme süresi değişkenlik taşımaktadır. Miras yoluyla intikallerde ölüm tarihini izleyen dört ay içinde (ölüm yabancı ülkede gerçekleşmişse altı ay), gaiplik hâlinde gaiplik kararının sicile işlendiği tarihten itibaren bir ay içinde beyanname verilir. Diğer intikallerde intikal tarihinden itibaren bir ay içinde beyanname verilmesi gerekir. Veraset ve intikal vergisinde yukarıda değinilen beyanname verme süresi dışında ek süreler de söz konusudur. Normal beyanname verme süresini izleyen15 günlük süre birinci ek süredir. Birinci ek sürede beyanname verilmemesi hâlinde beyana çağrı yazısı tebliğ edildikten sonraki 15 günlük süre ikinci ek süredir.
Yarışma, çekiliş ve bahislerde veraset ve intikal vergisi kim tarafından beyan edilir?
Gerçek ve tüzel kişiler tarafından düzenlenen yarışma ve çekilişlerle futbol ve at yarışlarına ait müşterek bahislerde kazanılan ikramiyeler için kazananların beyanname vermesi söz konusu değildir. Bu tür yarışma, çekiliş ve bahisleri düzenleyenler ödeme yaparken % 10 oranında kesinti yapmak zorundadır. Yapılan bu kesintiler, kesinti yapanlar tarafından izleyen ayın yirminci günü akşamına kadar ödenir.
Sevdiği bir arkadaşı 2014 yılında Bay K’ye 200.000 Türk Lirası tutarında bağış yapmıştır. Bay K’nin bu bağış için vergi yükümlülüğü doğmuş mudur? Ne yapması gerekir?
Bay K’ye yapılan bağış ivazsız intikal olduğundan bu bağış dolayısıyla Bay K için vergi yükümlülüğü doğmuştur. Bay K, bağışın yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içinde beyanname vermek zorundadır. Bay K’ye yapılan bağışın 3.371 Trük Lirası vergiden istisnadır. Yapılan bağıştan bu tutar düşüldüğünde; 200.000 - 3.371 196.629’lik vergi matrahına ulaşılır. Bu matrahın 190.000’si için % 10 oranı uygulanır (19.000), kalan 6.629’si için % 15 oranı uygulanır (994,35) ve bu şekilde bulunan değerler toplandığında (19.000 + 994,35 19.994,35) 19.994,35 Türk Lirası veraset ve intikal vergisi hesaplanacaktır.
Gayrimenkul mülkiyeti nasıl kazanılır?
Kural olarak gayrimenkul mülkiyeti tescille kazanılır. Tescil, tapu sicilindeki kütüğe kayıtla gerçekleşir.
Emlak vergisi nedir?
Emlak vergisi, servet üzerinden alınan bir vergi türüdür.
Emlak vergisinde mükelleflerin bildirimde bulunmasını gerektiren sebepler nelerdir?
- Yeni bina inşa edilmesi, mevcut binaya eklemeler yapılması, asansör veya kalorifer tesisatı yapılması,
- Binanın yanması, yıkılması ve benzeri nedenlerle harap olması veya değerinin düşmesi, binada var olan asansör veya kalorifer tesisatının kaldırılması,
- Binanın kullanım tarzının değişmesi,
- Emlakın bütünleyici parçası durumunda olan arazinin bu vasfını yitirmesi,
- Emlakın ifraz veya taksim edilmesi,
- Emlakın malikinin değişmesi,
- Arazinin yapısının veya kullanım biçiminin değişmesi.
Emlak vergisi nasıl tarh edilir?
Emlak vergisi mükelleflerin vermiş oldukları bildirimler dikkate alınarak tarh edilir. Bildirimlerin geç verilmesi veya hiç verilmemesi hâlinde ise vergi idarece tarh edilir.
Emlak vergisinde uygulanan "Yeni Konut İnşaatı İstisnası" nedir?
Yeni Konut İnşaatı İstisnası: Konut olarak kullanılan ve yeni inşa edilen binaların vergi değerinin dörtte biri 5 yıl süreyle vergiden istisnadır. İstisna, inşaatın tamamlandığı yılı izleyen yıldan itibaren uygulanır.
Değer artış kazancı hangi gayrimenkulleri kapsar?
Değer artış kazancı, bir ivaz karşılığında alınan gayrimenkuller için söz konusu olup miras veya bağış yoluyla karşılıksız edinilen gayrimenkullerin satışından elde edilen gelirlerin değer artış kazancı kapsamına girmesi söz konusu değildir.
Konut yapı kooperatiflerinin iktisap tarihi nedir?
Konut yapı kooperatiflerinden gayrimenkulü fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alanların, söz konusu gayrimenkulleri fiilen kullandıklarını; tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları ve benzeri belgelerle tevsik etmeleri hâlinde, değer artışı kazancının tespiti yönünden fiilen kullanıma başladıkları tarih iktisap tarihi olarak kabul edilmektedir.
Motorlu taşıtlar vergisinin muhattapları kimlerdir?
Motorlu taşıtlar vergisinin konusu motorlu taşıtlardır. Motoru olmayan taşıt araçları vergi konusuna girmez. Motorlu olmakla birlikte tarifelerde yer verilmeyen taşıtlar da verginin konusuna girmez.
Motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri nasıl yapılmaktadır?
Tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki taksitte ödenir.
Veraset ve intikal vergisinden muaf olan kurum ve kişiler kimlerdir?
- Kamu idareleri,
- Emekli ve yardım sandıkları ile sosyal güvenlik kurumları,
- Kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti olan vakıflar,
- Siyasi partiler,
- Bazı kurumlara ait teşekküller,
- Yabancı devlet temsilcileri.
Veraset ve intikal vergisi beyanname verme süresi ne kadardır?
Veraset ve intikal vergisinde beyanname verme süresi değişkenlik taşımaktadır. Miras yoluyla intikallerde ölüm tarihini izleyen dört ay içinde (ölüm yabancı ülkede gerçekleşmişse altı ay), gaiplik hâlinde gaiplik kararının sicile işlendiği tarihten itibaren bir ay içinde beyanname verilir. Diğer intikallerde intikal tarihinden itibaren bir ay içinde beyanname verilmesi gerekir.
Devlet memurluğundan emekli olup Kastamonu’da yaşayan Mustafa Beyin tek varlığı 150 metrekarelik evidir. Konutun vergi değeri 185.000 TL’dir. Buna göre Mustafa Bey'in ödemesi gereken emlak vergisi ne kadardır?
Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen tek meskeni olan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri sıfır oranlı emlak vergisi öderler. Yani, emlak vergisi ödemezler.
Zeki Bey'e bir arsa miras kalsaydı ve bu arsa satılsaydı sonuç ne olurdu?
Herhangi bir bedel ödenmeden (ivazsız) edinilen taşınmazların satışından elde edilen kazançlar değer artış kazancı kapsamına girmez. Söz konusu arsanın miras kalması hâlinde ne zaman ve kaç liraya satıldırsa satılsın vergi yükümlülüğü doğmaz.
Veraset ve intikal vergisinin ödemeleri hangi sürelerde yapılır?
Veraset ve intikal vergisi, tahakkuk tarihinden itibaren üç yıl içinde 6 taksitte ödenir. Taksitlerin ödenme zamanı her yılın Mayıs ve Kasım aylarıdır.
Motorlu taşıtlar vergisinin ödeme süreleri nasıldır?
Motorlu taşıtlar vergisi vergi konusuna giren taşıtlar için belirlenmiş tarifelere göre alınmaktadır. Vergi konusuna giren taşıtın özellikleri dikkate alınarak bulunduğu yere karşılık gelen vergi her yılbaşında tahakkuk etmektedir.Tahakkuk eden vergi her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki taksitte ödenir. Takvim yılının ilk altı ayında vergide değişiklik yapılması hâlinde bu ikinci taksite yansır.
Müşterek bahislerden kazanılan ikramiyeler için veraset ve intikal vergisi ödenir mi?
Gerçek ve tüzel kişiler tarafından düzenlenen yarışma ve çekilişlerle futbol ve at yarışlarına ait müşterek bahislerde kazanılan ikramiyeler için kazananların beyanname vermesi söz konusu değildir. Bu tür yarışma, çekiliş ve bahisleri düzenleyenler ödeme yaparken % 20 oranında kesinti yapmak zorundadır.
Haluk Bey'in İznik’te konut olarak inşa ettirdiği bina 2019 yılı Ekim ayında tamamlanmıştır. Binanın vergi değeri 130.000 TL’dir. Buna göre Haluk Bey 2019 yılı için emlak vergisi açısından yapması gereken işlem var mıdır?
Yeni bina inşa edilmesi hâlinde inşaatının tamamlandığı yıl içinde bildirimde bulunulması gerekir. Haluk Bey emlak vergisine ilişkin bildirimi 2019 yılı sonuna kadar İznik Belediyesi’ne vermesi gerekir.
Sevdiği bir arkadaşı 2019 yılında Kemal Bey'e 200.000 TL. tutarında bağış yapmıştır. Kemal Bey'in bu bağış için vergi yükümlülüğü doğmuş mudur?
Kemal Bey'e yapılan bağış ivazsız intikal olduğundan bu bağış dolayısıyla vergi yükümlülüğü doğmuştur.
Faruk Bey geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşamını yitimiştir. 500.000 TL’lik mal varlığı olan merhumun eşi E ile çocukları D ve G hayattadır. Bu bilgilere göre mirasçılar E, D ve G’nin miras payları ne kadardır?
Miras 1. zümrede paylaşıldığından eşin miras payı 1/4’tür (125.000 TL). Kalan 375.000 TL. çocuklar D ve G arasında eşit olarak paylaştırılır. 375.000/2 = 187.500 TL
Cüneyt Bey, gezmek için gittiği Bursa’da Osmangazi Hipodromu’nda altılı ganyan oynamış ve 300.000 TL ikramiye kazanmıştır. Cüneyt Bey'in bu ikramiye için beyanname vermesi gerekir mi?
Cüneyt Bey'in bu ikramiye dolayısıyla vergi yükümlülüğü vardır. Ancak beyanname vermesi söz konusu değildir. Gerçek ve tüzel kişiler tarafından düzenlenen yarışma ve çekilişlerle futbol ve at yarışlarına ait müşterek bahislerde kazanılan ikramiyeler için kazananların beyanname verilmesi gerekmez.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 19 Aralık 2024 Perşembe comment 0 visibility 656
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 3 visibility 435
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 3 visibility 1262
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1392
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 14 visibility 20417
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25886
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14746
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12683
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12682
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10592