Medya ve Reklam Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim
Mobil Reklam
Dijital pazarlamayı önemli kılan unsurlar nelerdir?
İletişim teknolojilerindeki gelişmelere, bilgisayarların yaygınlaşmasına ve internet kullanımındaki artışa paralel olarak dijital pazarlama uygulamaları önem kazanmaktadır.
Günümüzde reklam platformlarının ön plana çıkma sebepleri nelerdir?
Günümüzde televizyon, radyo, gazete, dergi gibi geleneksel reklam mecralarının kullanılması hedef kitleyi oluşturan tüketicilere erişmede yeterli olmamaktadır. Bu duruma paralel olarak bilişim ve mobil iletişim teknolojilerinin kullanıldığı dijital reklam platformları ön plana çıkmaktadır.
Mobil iletişim platformlarının hızla gelişmesinin nedenleri nelerdir?
Cep telefonlarının fiyatlarının düşmesi, cep telefonlarına erişim oranını artırmaktadır. Cep telefonuna yeni özelliklerin eklenmesiyle de birlikte mobil telefon kullanıcılarının sayısı artmaktadır. Cep telefonlarına sürekli eklenen yeni özelliklere paralel olarak tüketiciler mobil iletişime daha fazla zaman ayırmaktadır. Bu gelişmeler, mobil iletişim platformlarını, reklamların tüketicilere ulaştırıldığı yeni mecralardan biri haline dönüştürmektedir. Tüketicilerin cep telefonlarına olan yoğun ilgisini göz önüne alan reklamverenler, hedefledikleri tüketicilere erişim noktalarından biri olarak, mobil mecraları kullanmaktadır. Cep telefonlarının hem kullanım alanlarının artması, hem de kullanım oranının artması, mobil reklamcılık uygulamalarının gelişmesini sağlamaktadır.
Mobil reklamcılık nedir?
Mobil reklamcılık, mobil iletişim araçları kullanarak hedef gruba kişiselleştirilmiş bilgilerle ürün, hizmet ve fikirler sunulması ya da hedef müşteri gruplarının bulunduğu yer, zaman ve ilgilerine göre kişiselleştirilmiş, bilgilendirici, hatırlatıcı veya ikna edici reklam mesajlarının gönderilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Mobil reklamcılık hangi kanallar aracılığıyla gerçekleştirilir?
Mobil reklamcılığın, ürün ve hizmetleri tanıtan mesajların, tüketicilere mobil kanallar kullanılarak ulaştırılmasına ya da reklamverenlerin hedef kitleye ürün ve hizmetleri ile ilgili mesajları taşınabilir iletişim araçları aracılığıyla iletmesine gönderme yaptığı ifade edilebilir. Mobil reklamcılık, mobil telefonlara gönderilen reklamların yanı sıra, bir yerden bir yere taşınan (örneğin toplu taşıma araçlarındaki) reklamlara da gönderme yapmaktadır.
Geleneksel reklam mecralarının özellikleri nelerdir?
Geleneksel reklam mecraları, kitlesel pazarlama anlayışına ve tek yönlü iletişime dayanmaktadır. Geleneksel reklam mecralarının en büyük dezavantajı, mesajın tek yönlü iletilmesi ve tüketicilerin reklamlara ilişkin geribildirimlerinin hiç olmaması ya da sınırlı geribildirimin söz konusu olmasıdır. Geleneksel reklam mecraları kullanıldığında, tüketiciler daha pasif bir konumda olduğu için bu mecralar onların ilgisinin çekilmesinde yetersiz kalmaktadır. Geleneksel reklam mecralarının en önemli dezavantajlarından birisi de, bu mecraların ölçümlenmesi konusunda yaşanan sorunlardır.
Geleneksel mecralar söz konusu olduğunda eleştirilen en önemli hususlar nelerdir?
Geleneksel mecralar söz konusu olduğunda eleştirilen en önemli hususlar şunlardır: reklamların hedef kitleye ulaşmaması ya da geniş kitlelere ulaşılmasından dolayı çok masraflı olması, kampanya sonuçlarının doğru şekilde ölçülememesi, şirketler için büyük ve geri dönüşümü olmayan harcamalara neden olması.
Cep telefonu sahiplik ve kullanım oranının fazla olması mobil iletişim platformları için nasıl bir avantaj sağlamaktadır?
Mobil iletişim platformlarının en önemli özelliklerinden biri cep telefonu sahiplik ve kullanım oranının, küresel ve yerel ölçekte yüksek olması nedeniyle, geniş bir tüketici kitlesine ulaşılmasına imkan vermesidir. Bu platformlar sadece geniş bir tüketici kitlesine değil, istenildiği takdirde daha küçük gruplara erişime de izin vermektedir. Başka bir anlatımla, mobil iletişim platformları sınırlı sayıda hedef tüketiciye odaklanılarak, sadece onlara reklam gönderilmesini de olanaklı kılmaktadır.
Mobil iletişim platformları, reklamların tüketicilerin gündelik yaşamlarındaki nüfuz alanının artmasında nasıl bir rol üstlenmektedir?
Mobil iletişim platformları, reklamların tüketicilerin gündelik yaşamındaki nüfuz alanının artmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Geleneksel mecraların tüketicilere erişim açısından, yer ve zaman boyutu göz önüne alındığında önemli kısıtlılıkları bulunmaktadır. Buna karşılık, mobil platformların en önemli avantajlarından biri, tüketicilerin gündelik yaşamlarının büyük bir kısmında cep telefonlarını yanlarında bulundurmasıdır. Tüketicilerin gündelik yaşamlarının büyük bir kısmında cep telefonlarını yanlarında bulundurması, onlara farklı mekânlarda ve zamanlarda ulaşılabilmesine olanak sağlamaktadır. Bunun yanısıra, mobil platformlarda diğer mecralarda olduğu gibi başka bağlantılara (masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlara, internet bağlantısına vb.) ihtiyaç duyulmamaktadır. Mobil iletişim platformlarının bu özellikleri, zaman ve yer sınırlaması olmadan tüketicilere erişmeye olanak sağlamaktadır.
Mobil reklamların hedef kitleye doğrudan ulaşmasının avantajları nelerdir?
Mobil reklamlar, hedef kitleye doğrudan ve kişisel olarak ulaşılmasına imkan verdiği için bu mesajların hedef kitleye ulaşma olasılığı daha yüksektir. Mobil reklamlarda tüketiciyle kitlesel olmayan medya aracılığıyla birebir iletişim kurulduğu için, cep telefonundan gönderilen mesajın, gazete okunurken bakılmayan reklamlar gibi görülmeme ihtimali düşüktür. Dijital medya platformlarındaki uygulamaların tüketicilere göre kişiselleştirilebilmesi, kişiselleştirilen mesajların tüketiciler nezdinde daha olumlu algılanması, reklamverenler ve reklamcılar açısından mobil reklamcılık uygulamalarına verilen önemi artırmaktadır.
Mobil reklamların etkileşimi ön plana çıkarmasının avantajları nelerdir?
Mobil reklamcılığın en temel karakteristiklerinden biri etkileşimi ön plana çıkarması ve interaktif kullanıma uygun olmasıdır. Mobil reklamcılık uygulamalarında tüketiciler daha aktif bir rol üstlenmektedir ve mobil kanallar üzerinden örneğin ürün ambalajı üzerindeki çeşitli bilgileri belirli numaralara göndererek- kampanyaya katılmaları yönünde teşvik edilmektedir. Mobil iletişim platformlarının en önemli avantajlarından bir diğeri de, tüketicilerin kolaylıkla ve hızlı bir biçimde geribildirimde bulunmasına izin vermesidir. Tüketicilerin fazla çaba harcamadan, kolay bir biçimde geribildirimde bulunabilmesi, geri dönüş oranının yükselmesine katkıda bulunmaktadır.
Mobil iletişim platformlarının kolay ölçülebilir olmasının avantajları nelerdir?
Mobil iletişim platformlarının en temel karakteristiklerinden biri de, kolay ölçümlenebilir bir reklam mecrası olmasıdır. Mobil iletişim platformlarınının temelinde bulunan dijital altyapı, tüketici davranışlarının takip edilmesine olanak sağlamaktadır. Mobil reklam kampanyasına katılım oranları, kolay ve hızlı bir biçimde ölçümlenebilmektedir.
Mobil iletişim platformlarının maliyet açısından avantajları nelerdir?
Mobil platformlar, maliyet açısından da diğer reklam mecralarına oranla daha avantajlıdır. Mobil iletişim platformları, bir şirketin pazarlama stratejisini oluştururken, oldukça pahalı pazarlama kampanyalarının olduğu geleneksel iletişim kanallarının aksine, düşük maliyetle anında pazarlamaya olanak vermektedir. Başka bir anlatımla, mobil iletişim platformları, hedef kitleye daha az harcama yapılarak yüksek frekansla erişilmesini mümkün kılmaktadır. Mobil platformlarda düşük maliyet ile yüksek görüntülenme oranının söz konusu olması, yapılan yatırımın geri dönüş oranının yüksek olmasını beraberinde getirmektedir.
Mobil reklam türleri nelerdir?
Mobil platformlar, tüketicilere birçok farklı yoldan, metinle, görsel ve işitsel bileşenler kullanılarak ulaşılmasına olanak sağlamaktadır. En çok tercih edilen mobil reklamcılık uygulamalarını şunlardır: • SMS • EMS • MMS • IVR reklamları • Mobil internet reklamları • Mobil arama motoru reklamcılığı • Lokasyon tabanlı reklamlar • Bluetooth reklamları • QR kod uygulamaları • Mobil platformlardaki reklam içeren oyunlar • Mobil televizyon reklamları ve mobil radyo reklamları • Mobilecasting • Bluecasting • Çağrı melodisi reklamları.
SMS reklamlarının özellikleri nelerdir?
SMS (short message service/kısa mesaj servisi) reklamları ile tüketicilerin cep telefonlarına GSM operatörleri aracılığıyla, ürün ve hizmetlerle ilgili 160 karakterle sınırlı metinler ya da yazılı mesajlar gönderilmektedir. Tüketicilerin cep telefonlarına kısa mesaj gönderilerek, yeni ürün ve hizmetler, ürün ve hizmetlerdeki indirimler ve çeşitli kampanyalar ile ilgili bilgiler iletilmektedir. Bu çerçevede, reklamverenlerin düzenledikleri katıl ve kazan kampanyaları en çok tercih edilen uygulamalara örnek olarak verilebilir. Bu tarz kampanyalarda, reklamverenlerin düzenledikleri kampanyaya SMS göndererek katılan veya ürünün ambalajına ya da içeriğine dair önerilerini SMS’le gönderen tüketiciler, çeşitli ödüller kazanmaktadır. Bu uygulamanın tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri, cep telefonlarının çoğunun kısa mesaj servisinin olması ve mesaj gönderiminde teknik sorunların yaşanma ihtimalinin düşük olmasıdır. Bu uygulamanın en önemli avantajlarından biri, hızlı ve etkili olmasıdır. Mesajın saklanması ve iletilmesine, mesajın teslim edildi bilgisinin ulaşmasına olanak veren SMS reklamlarının en önemli dezavantajı, sınırlı bilgi gönderme kapasitesi ve sesli ve görüntülü mesajların gönderilmemesidir.
Mobil internet reklamlarının özellikleri nelerdir?
Mobil platformlardaki en önemli teknolojik yeniliklerden biri, internet ile mobil telefon teknolojilerinin yöndeşmesi sonucunda cep telefonları aracılığıyla internete bağlanılabilmesidir. Mobil internet sayesinde, cep telefonu kullanıcıları istedikleri bilgiye ya da hizmete zaman ve yer sınırlaması olmaksızın ulaşabilmektedir. Mobil internet ürün ve hizmet satın alınması; faturaların ödenmesini, bankacılık işlemlerinin yapılmasını ya da gazetelerin okunmasını olanaklı kılmaktadır. 3G teknolojisi, internete geniş banttan bağlanılmasını da mümkün kılarak, internetteki çeşitli içeriklerin cep telefonuna daha hızlı indirilmesini mümkün kılmaktadır. Tüketicilerin istedikleri mekân ve zamanda, internet sitelerine girmek ve veri indirmek amacıyla mobil sitelere girme olanağı, mobil internet kullanım oranını artırmaktadır. Bu duruma paralel olarak, hedef kitleye erişmede mobil internet reklamları daha fazla kullanılmaktadır ve bu kapsamda özellikle mobil bannerler ön plana çıkmaktadır. Banner uygulamalarının yanı sıra, mobil eposta da mobil iletişim platformlarında tüketicilere temas noktalarından biri olarak kullanılmaktadır. Reklamverenlerin tüketicilere ulaşmasındaki önemli erişim noktalarından biri de, mobil platformlardaki sosyal medya ağlarıdır. Tüketiciler interneti aktif şekilde kullanmaktadır ve zamanının önemli bir kısmını sanal platformlarda sosyal medya ağlarında geçirmektedir. Bir reklam mecrası olarak mobil sosyal ağların kullanımı oranı, tüketicilerin istedikleri mekân ve zamanda sosyal medya sitelerine girmek amacıyla internete girme isteğine paralel olarak artmaktadır.
QR kodlu reklamların özellikleri nelerdir?
Bilgi kodlama teknolojisindeki yöntemlerden biri olan QR kod (quick response code/hızlı yanıt veren kod), kameralı cep telefonlarına yüklenen yazılımlar aracılığı ile kodlanmış veriye erişilmesini sağlayan bir arayüzdür. Yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan QR kod uygulaması, gerçek dünya ile dijital platformlar arasında köprü rolü üstlenmektedir. Bu uygulamada bir ürün paketi üzerinde ya da geleneksel mecralarda yayınlanan bir reklamda yer alan kod, cep telefonu aracılığıyla taranmaktadır ve tarama sonucunda kodlanan bilgiye erişilmektedir. Bu uygulamada öncelikle ürün ve hizmetleri tanıtan mesajları şifreleyen etiketler yaratılmaktadır ya da bir QR kod oluşturulmaktadır. Tüketiciler kodu taradıklarında, genellikle web sayfasına ya da reklama yönlendirilmektedir. Bu yaygın kullanımın altında yatan önemli bir etken, QR kodların, web sayfası adresi (URL bilgisi) gibi çok sayıda karakter içeren dizileri saklayabilecek kapasiteye sahip olması ve kullanıcıların bu bilgiye cep telefonları ve PDA cihazları aracılığı ile erişebilmesidir.
Mobil televizyon reklamları ve mobil radio reklamlarının özellikleri nelerdir?
Mobil reklamcılık uygulamalarının gelişimi gözlenildiğinde, metin tabanlı SMS reklamlarından görselişitsel unsurlara dayalı reklamların kullanımına yönelik bir eğilim olduğu görülmektedir. 3G teknolojisi, canlı veya daha önceden kaydedilmiş görsel ve işitsel unsurlar barındıran verilerin cep telefonuna daha hızlı indirilmesini mümkün kılmaktadır. Cep telefonu teknolojisindeki bu gelişmeler, reklamverenlerin tüketicilere ulaşmasındaki önemli erişim noktalarından biri olarak mobil televizyon reklamlarını ön plana çıkmaktadır. Mobil televizyon reklamlarının en önemli avantajlarından biri, hedef kitleye görsel-işitsel unsurlarla ulaşılmasına olanak vermesidir. Buna karşılık, bu uygulamanın en büyük dezavantajlarından biri, mobil televizyon reklamlarının birçok telefon tipi için uygun olsa da, bazı cep telefonu modellerinde daha düşük kalitede görüntülenmesidir. Tüketiciler, özellikle de gençler, sohbet etmenin ve mesaj göndermenin yanısıra, radyo dinlemek için de cep telefonlarını kullanmaktadır. Bu da mobil radyo reklamlarını hedef kitleye etkin erişim açısından avantajlı konuma getirmektedir. Mobil televizyon ve radyo reklamlarının en önemli avantajlarından biri, internet üzerinden yayın yapan tüm televizyon ve radyo kanallarının cep telefonları aracılığıyla da izlenebilmesi ya da dinlenebilmesidir.
Çağrı melodisi reklamlarının özellikleri nelerdir?
Reklamverenlerin tüketicilere ulaşmasındaki önemli erişim noktalarından biri de, çağrı melodileridir. Bu uygulamada, telefonla birini ararken, numarayı çevirdikten sonra karşı taraf çağrıyı yanıtlayana kadar geçen sürede dinlenilen melodi (ringback tone), mobil reklam platformuna dönüştürülmektedir ve telefonla arama yapıldığında bu melodi yerine reklam müziği dinletilmektedir. Bir mobil telefon görüşmesi sırasında tüketiciler, numarayı çevirerek çağrıyı başlatma işlemi ile telefona cevap verilinceye kadar geçen sürede reklam müziği dinlemektedir. Böylelikle reklamverenler, tüketicilere, aradıkları kişi çağrıyı yanıtlayana kadar, markanın akılda kalıcı olmasına katkıda bulunan reklam müzikleri ile de ulaşmaktadır.
Mobil reklam kampanyası hazırlama sürecindeki temel aşamalar neledir?
Mobil reklam kampanyası hazırlama sürecindeki temel aşamalar; kampanyanın tasarımı, kampanyanın gelişimi, uygulama, ölçümleme ve analizdir.
Kampanyanın tasarımı aşamalarında neler gerçekleştirilmektedir?
Mobil reklam kampanyasının tasarlanması aşamasında öncelikle amaçlar, ya da ulaşılmak istenen hedefler ve kampanyanın başarılı sayılması için gerekli olan başarı ölçütleri belirlenmektedir. Daha sonraki adımda, hedef kitle analiz edilmektedir ve hangi tüketici gruplarına ulaşılacağına karar verilmektedir. Mobil reklamcılık uygulamalarında, tüketicilerinin demografik özelliklerini, beklentilerini ve ilgi alanlarını belirlemek; kampanyanın başarısı açısından büyük önem taşımaktadır. Hedef kitleyi oluşturan tüketicileri demografik verilerin yanısıra ilgi alanları, geçmiş kampanya katılımı, bulunduğu bölge gibi kıriterlere göre de gruplandırılabilmektedir. Mobil reklam kampanyasının tasarımı sürecinde hedef kitle belirlendikten sonra, kampanyanın bütçesi belirlenerek kampanya sürecinde yapılacak harcamalara ilişkin kararlar verilmekte ve daha sonraki adımda temel stratejiler biçimlendirilmektedir. Kampanya süresince hangi reklam türünün ya da türlerinin kullanılacağına karar verilmektedir. Geleneksel mecralarda yayınlanan reklamlarda olduğu gibi, mobil platformlardaki reklamlarda da, hedef tüketicilerin dikkatini çekilmesi sürecinde mesajların içeriği önemli bir rol üstlenmektedir. Bu noktada mesaj içeriği oluşturma sürecinde, genellikle mobil iletişim platformlarını kullanmanın avantajlarından yararlanılmaktadır. Mobil iletişim platformlarının en önemli karakteristiklerinden biri; mesajların kişiselleştirilmesine olanak sağlamasıdır. Mobil platformlar, ilgi alanlarına göre tüketicilere farklı içerikler sunulmasına olanak sağlamaktadır.
Kampanya gelişim sürecinde neler yaşanmaktadır?
Kampanyanın gelişimi aşamasında izinli veritabanı listeleri oluşturulmaktadır veya satın alınmaktadır. Mobil reklamcılık uygulamalarında, reklamların gönderilmesi için tüketicilerden izin alınması önem taşımaktadır. Bu çerçevede, mobil reklamcılık uygulamalarının artmasıyla birlikte, izinli pazarlama kavramının ön plana çıktığı görülmektedir. İzin temelli reklamcılık, hedef kitlenin ön izninin alınması ile rahatsız edicilik etkisinin azaltılmasına odaklanmaktadır. Bu çerçevede, izinli pazarlama uygulamasında cep telefonu kullanıcılarının onayı alındıktan sonra reklam gönderilmektedir. Tüketicilerin ticari mesajlara maruz kalmama hakkına saygı duyulmalıdır; tüketicilerin mobil reklam kabul edip etmeme konusundaki tercihi dikkate alınmalıdır ve tüketicilerin rızası olmadan reklam gönderilmemelidir. İzin almadan gerçekleştirilen mobil reklamcılık uygulamaları marka imajına zarar verme riski de taşımaktadır. Bu süreçte reklam endüstrisindeki kuruluşlar, izin alınmadan gerçekleştirilen uygulamaların mobil reklamcılık faaliyetlerine yönelik olumsuz bir tutum geliştirilmesine yol açmaması için çeşitli önlemler almaktadır. Mobil Pazarlama Birliği’nin, mobil iletişim endüstrisindeki aktörlere yol göstermek amacıyla hazırladığı, Mobil Pazarlama Birliği Global Etik Kuralları adlı yönerge buna örnek olarak gösterilebilir.
Kampanya uygulama sürecinde neler yaşanmaktadır?
Mobil reklam kampanyasının uygulama aşamasında hazırlanan mesajlar tüketicilere iletilmektedir ve mesaj dağılımı doğrulanmaktadır. Mobil platformlar, reklamverenlerin, reklam ajanslarının, medya planlama ve satınalma ajanslarının reklamların gönderimi üzerindeki kontrolünün artmasına olanak sağlamaktadır. Bunun en önemli göstergelerinden biri, mobil iletişim platformlarının kampanyanın segmente edilmiş bir veritabanına duyurulmasına olanak sağlamasıdır. Mobil platformlarda reklamlar cinsiyet, yaş, bölge gibi parametrelere göre kategorize edilerek gönderilebilmektedir. Bu bağlamda, sadece belirli yaş aralığındaki tüketicilere; örneğin sadece kadınlara veya sadece erkeklere, ya da daha önce kampanyaya geri dönüş yapanlara mesaj gönderilebilmektedir. Mobil iletişim platformları, ürün ve hizmetleri tanıtan mesajları tüketicilere farklı zaman dilimlerinde göndermeyi mümkün kılmaktadır. Reklam kampanyasının zaman çizelgesinde belirlenen herhangi bir tarihte ya da bayram, anneler günü, babalar günü gibi özel günlerde mesaj otomatik olarak gönderilebilmektedir. Buna ek olarak, mobil iletişim platformları sayesinde reklamverenler müşterisine doğum günü, evlilik yıldönümü gibi özel anlam taşıyan günlerde de mesaj gönderebilmektedir. Mobil iletişim platformları dijital altyapısı sayesinde reklamların tüketicilere periyodik olarak gönderilmesine de olanak sağlamaktadır. Buna giyim mağazalarının tüketicilere her ay periyodik olarak gönderdikleri reklamlar örnek olarak gösterilebilir. Tüketiciler reklamı okuyup okumamasına, ya da görüp görmemesine veya istenilen geribildirimi yapıp yapmamasına göre de kategorize edilebilmektedir. Her kategoride yer alan tüketiciler için kampanyaya verdikleri tepkiler değerlendirilerek, farklı stratejiler belirlenebilmektedir. Ayrıca mobil iletişim platformları kolaylıkla pre-test (öntest) yapmayı mümkün kılarak, mesajların anlamlandırılması sürecindeki olası sorunlara karşı önlem alma olanağı sunmaktadır. Bu çerçevede, reklam doğru anlaşılmama ya da yanlış anlaşılma gibi bir sorun olup olmadığını saptamak üzere sadece belirli sayıda tüketiciye gönderilmektedir. Tüketicilerden gelen geribildirimler değerlendirildikten sonra ve eğer gerekiyorsa gerekli düzeltmeler ya da değişiklikler yapıldıktan sonra reklam hedef kitleyi oluşturan tüm tüketicilere gönderilmektedir.
Kampanya ölçümleme ve analiz sürecinde neler gerçekleştirilmektedir?
Mobil iletişim platformları, reklam kampanyasının etkinliğinin kolayca ölçümlenmesine olanak sağlamaktadır ve tüketici davranışları ile ilgili bilgi toplanması konusunda önemli fırsatlar sunmaktadır. Reklamların okunma bilgisi anlık olarak saptanabilmektedir. Gönderim raporlarının incelenmesi sonucunda hedef kitlenin mesajı okuyup okumadığı belirlenebilmektedir. Buna ek olarak, gönderilen reklam ve kullanıcı sayısı, hedef kitleye ulaşmayan ya da gönderim işlemi başarısız olan reklam sayısı, mesajın okunma tarihi ve saati, eğer bir link (bağlantı adresi) verilmiş ise bu linkin tıklanıp tıklanmadığı, tıklandıysa ne zaman ve kaç kez tıklandığı da tespit edilebilmektedir. Müşterilerin mobil reklam kampanyasıyla ilgili eylem ve işlemleri ile ilgili istatistiksel veriler kolaylıkla ortaya konabilmektedir. Hedef kitleyi oluşturan tüketicilerin mesaja tepkileri takip edilebilmektedir ve kampanyaya geri dönüş oranları anlık ölçülebilmektedir. Mobil iletişim platformlarında yer alan reklamları hangi şehirden kaç tüketicinin okuduğu ya da görüntülediği de saptanabilmektedir. Reklam kampanyasının ölçümlenmesi ile ilgili tüm bu veriler reklamverenlere ve ajanslara detaylı bir şekilde iletilmektedir. Kampanya erişim raporlarından yararlanılarak tüketicilerin mobil reklam kampanyasıyla ilgili eylem ve işlemleri, cinsiyet, yaş, mesajı okuma zamanı, mesaja geri dönüş oranı gibi parametreler açısından sınıflandırılmaktadır. Bu bilgiler analiz edilerek kampanya hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığı kolaylıkla tespit edilmektedir ve başarı oranı niceliksel olarak ortaya konulabilmektedir. Mobil reklamcılık, bu bilgilerden hareket edilerek doğru stratejiler ve en uygun segmentasyonun belirlenmesine ya da doğru hedef kitleye odaklanılmasına olanak sağlamaktadır. Tanıtımı yapılan ürün ve hizmetlerle ilgilenmeyen kişilere ulaşmakla zaman kaybedilmemektedir. Reklamı en çok okuyan ya da en hızlı geri dönüşü yapan tüketicilerin saptanması, daha sonra düzenlenecek olan kampanyalarda bu tüketiciler için farklı stratejiler belirlenmesine olanak sağlamaktadır. Geçmişte yapılmış kampanyalara ilişkin verilerin analizi, yeni mobil reklam kampanyalarının düzenlenmesi ve yürütülmesi sürecinde yol gösterici bir nitelik taşımaktadır.
Mobil iletişim araçları kullanarak hedef gruba kişiselleştirilmiş bilgilerle ürün, hizmet ve fikirler sunulması hangi kavramla açıklanmaktadır?
Mobil reklamcılık
Geleneksel reklam mecraları hangi temellere dayanmaktadır?
kitlesel pazarlama anlayışına ve tek yönlü iletişime
Tüketicilerin cep telefonlarına GSM operatörleri aracılığıyla gönderilen, ürün ve hizmetlerle ilgili 160 karakterle sınırlı metinler ya da yazılı mesajlar hangi kavram ile açıklanmaktadır.
SMS Reklamları
Tüketicilerin cep telefonlarına, ürün ve hizmetlerle ilgili yazılı mesajların yanısıra; grafik, resim ve ses dosyası da içeren reklamlar
gönderilebilmesini mümkün kılan mobil reklam türü aşağıdakilerden hangisidir?
EMS Reklamları
Görsel ve işitsel unsurların mesajın iletilmesinde de kullanıldığı mobil reklamcılık uygulaması hangi kavramla tanımlanmaktadır?
MMS Reklamları
Sesli mesaj ile mobil reklam yapılmasını mümkün kılan mobil reklam uygulaması hangi kavramla tanımlanmaktadır?
IVR Reklamları
İnternete geniş banttan bağlanılmasını da mümkün kılarak, internetteki çeşitli içeriklerin cep telefonuna daha hızlı
indirilmesini mümkün kılan teknoloji hangi kavramla tanımlanmaktadır?
3G teknolojisi
İnternette bilgi edinme sürecini kolaylaştıran ve tüketicilerin aradıkları bilgilere kısa sürede ulaşmasına imkan veren teknoloji hangi kavramla tanımlanmaktadır?
Arama motorları
Hedef kitlenin fiziki konumuna ilişkin bilgilerin dijital olarak saptanmasını, kaydedilmesini, analiz edilmesini, grafiksel olarak sunulmasını sağlayan, coğrafi enformasyon sistemleri ile elde edilen veriler aracılığıyla pazarlama iletişimi kampanyalarının
planlanması, düzenlenmesi ve kontrolü hangi kavramla tanımlanmaktadır?
Coğrafi pazarlama
Kablo bağlantısını ortada kaldıran kısa mesafe radyo frekansı (RF) teknolojisi hangi kavramla tanımlanmaktadır?
Bluetooth
kablolu bağlantılara alternatif olarak geliştirilen radyo dalgaları vasıtasıyla, kısa mesafede yüksek hızda veri aktarımı sağlayan kablosuz iletişim sistemi hangi kavramla açıklanmaktadır?
Bluetooth
Kameralı cep telefonlarına yüklenen yazılımlar aracılığı ile kodlanmış veriye erişilmesini sağlayan arayüz hangi kavramla tanımlanmaktadır?
QR Kod
Bir ürün veya hizmetinin tanıtımının etkileşimli video oyunlarının içerisine reklam mesajlarının yerleştirilerek yapılması olarak tanımlanan kavram nedir?
Advergame
Dijital medya dosyalarının mp3 çalar, iPod ve bilgisayar gibi cihazlarda kullanılmak üzere hazırlanarak internet üzerinden dağıtılması hangi kavramla açıklanmaktadır?
Podcasting
Videonun .mpeg uyumlu cihazlar üzerinde dinlenmesi veya seyredilmesi hangi kavramla açıklanmaktadır?
Podcasting
Podcasting uygulamaları yaygınlaşmasına paralel olarak, dijital ortamdaki verilerin taşınabilir mobil cihazlara yüklenmesine ve mobil platformlarda kolay içerik paylaşımına izin veren teknoloji hangi kavramla açıklanmaktadır?
Mobilcastler
Bluetooth aracılığıyla dijital verilerin ücretsiz bir şekilde paylaşılmasını mümkün kılan teknoloji hangi kavramla açıklanmaktadır?
Bluecastler
Hedef kitlenin ön izninin alınması ile rahatsız edicilik etkisinin azaltılmasına odaklanan reklamcılık türü hangisidir?
İzin temelli reklamcılık
Hedef kitleyi oluşturan tüketicilere, ürün ve hizmetlerle ilgili yazılı ve görüntülü mesajlar gönderilmesi esasına dayanan mobil reklamcılık stratejisi hangi kavramla tanımlanmaktadır?
İtme stratejisi
Kulanıcıların, klasik reklam araçlarıyla duyurulan kampanyaya cep telefonları aracılığıyla katılmasını ifade eden mobil reklamcılık stratejisi hangi kavramla açıklanmaktadır?
Çekme stratejisi
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 3 Gün önce comment 0 visibility 67
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 334
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 922
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1291
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20164
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14702
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12643
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582