Medya ve Reklam Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim
İnternet Ve Reklam
İnternet nedir? Açıklayınız.
İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan ve giderek dünya çapında yaygınlaşan ve büyüyen bir iletişim ağıdır. Günümüzün internet kullanıcıları, evlerinden ya da işyerlerindeki bilgisayarlardan, bir modem cihazı aracılığı ile internet ağına kolaylıkla bağlanabilmektedirler. İnternet günümüzde bilgiye kolaylıkla, ucuz yoldan ve hızlı bir biçimde erişmenin bir yoludur. Bireyler interneti bilgi edinmek, iletişim kurmak, eğlenmek ya da ticari faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kullanabilmektedirler.
İnternette iletişimin iki yönlü olması nedir?
İnternet günümüzde enformasyon çağı olarak da adlandırılan dönemde pazarlama, tanıtım, halkla ilişkiler ve reklam alanına yeni bir boyut kazandırmıştır. Gündelik hayatımızda temel olarak pek çok şeyi değiştiren internet, iletişim kurma biçimlerimizin değişmesi açısından da önemli etkilerde bulunmuştur. İnternetin sağladığı en önemli olanaklardan birisi iletişimin iki yönlü olmasıdır. Etkileşimli bir iletişim platformu yaratması nedeniyle geleneksel medya araçlarının önüne geçmiştir. Televizyon, gazete, radyo, dergi gibi medya araçları sundukları bütün olanaklara rağmen tek yönlü iletişim araçlarıdır. İzleyiciler, okuyucular ya da dinleyiciler mesajların yalnızca alıcısı konumundadırlar. Oysa internet, kullanıcılarına etkileşimli bir iletişim ortamı yaratmakta ve kullanıcılara da aktif olarak iletişimin içeriğini ya da aktif bir katılımla sürecin parçası olma olanağını vermektedir.
İnternetin reklamcılıkta tercih edilme nedeni nedir?
İnternet, tüketicilere pek çok iletişim biçimini aynı anda sunabilen bir platformdur. Yazılı, sözlü, yüz yüze (görüntüsel anlamda) iletişim gibi pek çok iletişim türünün bir arada var olabilmesi internet aracılığıyla mümkün olmuştur. Çok yönlü ve doğrudan etkileşimli bir ortam olanağı sunan internet, bu özellikleri nedeniyle de reklamcıların ilgi odağı haline gelmiştir. Üretici-tüketici ilişkileri de önemli bir değişim süreci başlamıştır.
İnternet reklamcılığının avantajları nelerdir?
İnternet reklamcılığının diğer reklam mecralarına göre sahip olduğu avantajlar arasında; kişiye özel olabilmesi ve ölçümlenebilirliği sayılabilir. Reklamın kaç kişiye, ne zaman ve ne sıklıkta ulaşıldığı daha net bir biçimde saptanabilir. İnternet reklamcılığı, geleneksel mecraları kullanan reklam anlayışına göre bilgilere daha hızlı ve daha düşük maliyetle ulaşılabilmesini temin etmektedir. Tüketicilerin giderek artan sayıda bu mecrayı takip etmesi ve internetin gündelik yaşamın önemli bir parçası haline dönüşmesi reklam verenleri internet reklamlarına yöneltmektedir.
Türkiye’de internet alanı nasıl ilerlemiştir?
Türkiye’de internet alanında hızlı bir büyüme söz konusudur. Bilişim sektörüne yapılan yatırımların ve desteğin artmasıyla internet reklamcılığı alanında da bir gelişme gözlemlenmektedir. Bu nedenle işletmeler, sürdürdükleri rutin halkla ilişkiler ve reklam harcamalarının yanında, internet reklamları için de özel bir bütçe ayırmaya başlamışlardır. İşletmelerin reklam faaliyetleriyle ilgili olarak giderek önem verdiği bir alan haline gelmesi nedeniyle de, özel olarak internet reklamları üzerine uzmanlaşmış ajanslar doğmaya başlamıştır. Beraberinde internet reklamlarının etkinliğini, ulaştığı kişi sayısını ve bu kişilerin niteliksel özelliklerini de araştırmaya dönük faaliyetler yürütülmektedir.
Yeni iletişim araçları derken neden bahsedilmektedir?
20. yüzyılın sonlarından itibaren yaygınlaşmaya başlayan iletişim ve bilgi teknolojilerinin gelişimi sayesinde, 21.yy’da Dünya’nın herhangi bir yerinden bilgi aktarabilmek anlık hale gelmiştir. Geleneksel iletişim araçlarından farklı olarak sayısal teknolojilerle üretilen yeni medya araç ve ortamları yazı, ses ve görüntüyü bir arada sunabilmekte ve etkileşime dayalı iki yönlü iletişim olanağı gibi imkanlar sağlayabilmektedir. İnternet, sayısal televizyon, GSM, GPRS, etkileşimli CD ve benzeri teknolojiler bu dönemde yeni iletişim araçları olarak tanımlanmaktadır.
İletişim ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler ne gibi ilerlemelere yol açmıştır?
İletişim ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, bilgi teknolojilerinin yenilenmesini sağlamış, gelişmelere bağlı bilgi miktarındaki artış, bilgilerin saklanması ve dağıtılmasıyla ilgili kanalların geliştirilmesini de hızlandırmıştır. Uyduların gönderdikleri sinyallerin güçlenmesi, iletişim araçlarının küçülmesi ve ekonomik hale gelmesiyle birleşince, küresel yeni iletişim çağı açılmıştır. Yeni iletişim teknolojilerinde bilginin üretimi, depolanması, işlenmesi, aktarılması ve alınmasındaki hızlı artış bu noktada önem kazanmıştır. Yeni iletişim teknolojilerinin hızla etkinleşmesi, yayım ve iletim olanaklarının da hızla büyümesini sağlamakta, bilginin yönlendirilmesi ve iletilmesini de aynı hızla sağlamaktadır.
Yeni iletişim teknolojisinin gelişimini bir örnek ile açıklayınız?
Dünyadaki milyonlarca bilgisayarın bir ağa bağlanmasıyla gerçekleştirilen internet teknolojisi büyük bilgi ve enformasyon bankalarına ulaşımı sağlamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerinden internete bağlanan bir kişi, herhangi bir yerdeki bilgi bankasına ulaşarak, buradan edindiği bilgileri bilgisayarına aktarabilmektedir.
İnternet nasıl oluşmuştur?
21. yy’ın en önemli iletişim sistemi olarak değerlendirilen internetin kökleri, dünyanın en yenilikçi araştırma kurumlarından birisi olan Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Kurumu’nun (DARPA) çalışmalarında bulunmaktadır. 1960’lı yıllarda ABD Savunma Bakanlığı, savunma kaynaklarını geliştirmek ve askeri verilere ulaşabilmek amacıyla başlattığı çalışmada, savunma amaçlı çalışan bilgisayarlar için oldukça sıkı örülmüş bir iletişim sistemi tasarlamıştır. Bu sistem ağın komuta ve kontrol merkezlerinden bağımsız olmasını sağlayarak, mesaj birimlerinin ağ içerisinde bir diziyi izlemeden kendi yollarını bularak hedefe varıp, ağın herhangi bir noktasında tutarlı anlamla yeniden toplanabilmesine imkân sağlamaktadır. Birden fazla kullanıcının, birimlere ayrılmış verilere aynı bağlantı içinde erişmesine olanak sağlayan bu yöntem ile, bilgisayarların birbirlerine bağlanarak verilere aynı anda ulaşması mümkün olmuştur. Böylece ses, görüntü ve veri dahil her türlü mesajı iletebilen bir ağ olan internet oluşturulmuştur.
İnternet nasıl bir ağdır?
İnternet sisteminin gelişimi ile beraber her türlü hareketli ve sabit görüntünün, müzik, ses ve metinsel verilerin bir bilgisayardan diğer bilgisayara aktarımı mümkün hale gelmiştir. İnterneti farklı disiplinlerden gelen çok sayıda bilim insanı farklı ölçütler kullanarak tanımlamaya çalışsa da; sonuçta internetin bir iletişim ağı olduğu noktasında hem fikir olmuşlardır. Bu aşamada internet ile ilgili yapılan çeşitli tanımların verilmesi, bu iletişim aracının doğasının değişik açılardan kavranmasını sağlayacaktır. İnternet, bilgi erişimine ve kişiler arasında iletişime izin veren, bilgisayarlar ve diğer sayısal aygıtlar vasıtasıyla insanları ve bilgiyi birbirine bağlayan elektronik bir ağdır. İnternet, intranet (işletme içi internet kullanımı) ve extranetler (işletmelerarası internet kullanımı) sayesinde kişiler, gruplar ya da kurumlar arasında sistematik bir ilişki kurabilirler.
Bir örgütlenme biçimi olarak internet nasıl bir platformdur?
İnternet, birçok insanı birçok insana bağlayan, yeni bir elektronik iletişim teknolojisi, yeni bir örgütlenme biçimi, yeni bir iletişim aracıdır. İnternet, temelde medyanın yeni türlerinin ortaya çıktığı karmaşık bir iletişim platformudur. İnternet saklama, değiştirme, etkileşim, yeniden üretim ve iletişim kanallarının değiştirilebilmesi gibi iletişim süreçlerinin çok sayıda aşamasını bir araya getirerek bütünleştirmektedir. İnternetin temel niteliklerinden bir tanesi, farklı medya biçimlerini ağlarla bütünleştirmesi ve farklı iletişim biçimlerine imkân vermesidir.
İnternet alışverişi hakkında bilgi veriniz?
İnternetten alışveriş eden bir tüketici kitlesi giderek artmaktadır. Sanal alışveriş merkezleri ve mağazalar yoluyla, elektronik ticaretin ürün ve hizmetler üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır. Online alışverişler yoluyla, tüketiciler internete bağlanabildikleri her türlü ortamda, ürünlerin ve hizmetlerin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini karşılaştırarak ve ödemeyi de yine internet üzerinden yaparak ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilmektedirler. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin en önemli avantajı, hem tüketici açısından zaman darlığı sorununun aşılmasına yardımcı olması hem de tüketicinin bizzat yerinde göremeyeceği kadar çok seçeneği karşılaştırmalı olarak değerlendirme fırsatı sunmasıdır.
Geleneksel kitle iletişim araçlarına nazaran internetin avantajları nelerdir?
Geleneksel kitle iletişim araçları, ürün ve hizmetlerinin tanıtımı yapmak isteyen kurum ve kuruluşlardan aldıkları mesajları hedef kitlelere yaymaktadırlar. İnternet gibi etkileşimci kitle iletişim araçları ise, hedef kitlenin bilgiye gereksinimi olduğu anda onu bilgilendiren bir kitle iletişim aracı olarak işlev görmektedir. Yeni iletişim teknolojilerinin sağladığı olanaklar içinde internet, reklamcılık açısından yeni bir dönüm noktası olmuştur. İşletmeler de değişen tüketici profiline, alışkanlıklarına ve kitle iletişim araçlarını kullanma biçimlerine uyum gösterebilmek için internet reklamları kullanmaktadırlar.
İnternet reklamcılığı nasıl ilerlemiştir?
İnternet reklamcılığının alt yapısı ise 1980’lerde ortaya çıkmış ve 1990’larda bu alan tam bir yükseliş göstermiştir. Önce basit metinler aracılığıyla kurgulanan reklam çalışmaları, daha sonra grafik ve resimlerle desteklenerek günümüzde çok ileri bir düzeye ulaşmıştır. Giderek yaygınlaşan internet kullanımı, reklamverenlerden reklam ajanslarına ve bu sektöre bağlı alt sektörlere kadar büyük bir yelpaze içinde yeni bir mecranın açılmasına olanak sağlamıştır. 1950’lerde televizyonun reklamcılık sektörü için yarattığı olağanüstü etkiyi, günümüzde iletişimin her türünü derinden etkilemesi nedeniyle internet yaratmaktadır.
İnternet reklamcılığı nedir? Açıklayınız.
İnternette gerçekleştirilen her türlü reklam faaliyetinin adı internet reklamı olarak adlandırılmaktadır. İnternet reklamı satıcıyla alıcıyı biraraya getirmeye yönelik her türlü bilginin, internet yoluyla erişilebilir tarzda internet kullanıcılarına sunulmasıdır. Teknolojik gelişmelerin kurumlara etkileri sonucunda günümüz işletmeleri ürünlerini, hizmetlerini ve kendilerini hedef kitlelerine tanıtırken ve aynı zamanda tanıttıkları ürün ve hizmetlerin satışını yaparken, interneti bir pazarlama ve reklam mecrası olarak kullanmaktadırlar. Etkileşimci bir ortam oluşturan internet yoluyla, bireylerin ve kurumların karşılıklı iletişimde bulunmalarını sağlamaktadır.
İnternet reklamlarının temel amaçları nelerdir?
İnternet reklamlarının üç temel amacı bulunmaktadır: • Bir markanın, kuruluşun ya da web sitesinin kamuoyunda bilinirliğini artırmak • Web sitesinin ziyaretçi trafiğini oluşturup genişletmek • Tüketici tepkilerini web sitesine yönlendirerek bir reklam kampanyasının stratejik amacını belirlemek.
İnternet reklamcılığının sağladığı avantajlar nelerdir?
İnternet, yeni bir reklam mecrası olarak, reklamcıların uzun zamandır geleneksel medya ile yaşadıkları sorunları aşma noktasında önemli avantajlar sağlamaktadır. En önemli reklam mecralarından biri olan televizyonun kanal değiştirme, programları izlemenin belirli zaman dilimlerine sıkışması gibi nedenlerle bazı sınırlılıklar barındırması, reklamcılar için birtakım zorluklar yaratmaktadır. Geleneksel reklamcılıkta firmaların yaptıkları reklamların geri dönüş oranını bilmek ve firmaların yaptığı reklamların yoğunluğunu belirleyecek olan faktörleri saptamak hayati önem taşıyan sorulardır. İnternet reklamlarının geleneksel reklam faaliyetlerine göre iki önemli avantajı; reklamcı ve müşteri arasında iki yönlü ve etkin bir iletişim imkanı sağlamasıdır. İnternet reklamcılığı, geleneksel reklam araçlarından daha farklı özellikler taşıması nedeniyle bu sorunlara bir çözüm niteliği barındırmaktadır. İnternet reklamlarının en belirgin farklılığı, reklam mesajının etkileşimci bir özellik göstermesidir. Bu nedenle mesajlar tüketiciler üzerinde etkin olabilmektedir. Bunun yanı sıra reklam sürecinin kontrolü, belli bir reklam kampanyasının etkinliğinin değerlendirilmesinin hızlı ve net bir biçimde saptanabilmesi ve maliyetinin düşük olması gibi özellikler de internet reklamcılığını geleneksel reklamlardan farklılaştırmaktadır. Ayrıca internet üzerinde bilgiye erişimin kolay olması ve böylelikle fiyatların müşteri lehine değişebilmesi, hızlı bir şekilde istek ve ihtiyaçların giderilebilmesi, alış veriş sürecinde zaman kaybedilmemesinin temini ve müşterinin satın alma kararının olgunlaşması açısından online tanıtım faaliyetleri müşteri için avantajlar sunmaktadır.
İnternet reklamının güçlü yönleri nelerdir?
• Mekana bağlı olmaksızın yeni, önemli ve uzak hedef kitlelerle iletişim kurmak mümkün olabilir, • İnternet üzerinden günün her saatinde spesifik bir hedef kitleye ulaşılabilir, • Yazı, grafik, fotoğraf, hareketli görüntü ve sesin bir arada kullanılması mümkündür, • Karşılıklı etkileşim sayesinde kaç kişiye ulaşılabildiği ek bir maliyete katlanılmadan öğrenilebilir. Müşterilerin tüketim alışkanlıklarına ait bilgiler derlenebilir, • Herhangi bir kağıt vs. sarf malzemeleri tüketimi olmadığı için çevreye zarar vermemekte ve açık hava reklamlarında olduğu gibi görüntü kirliliğine sebep olmamaktadır, • Herşey elektronik ortamda gerçekleştiğinden, satış maliyetleri aşağı çekilebilmektedir, • Reklam mesajı kişiselleştirilerek hedef kitleye ulaştırılabilir, böylece dikkat çekme ve ikna kolaylaştırılabilir, • İnternet bilgilerin hızla güncellenebildiği bir olanağa sahiptir. Müşterilerden gelen öneri ve eleştiriler değerlendirilerek gerekli önlemler alınabilir ve değişiklikler yapılabilir. Reklam içeriği arzu edildiğinde hızla değiştirilebilir, • İşletme faaliyetleri kapsamlı bir şekilde tanıtılabilir. Geleneksel iletişim araçlarından web sayfasına gönderme yapılabilir, • Mekana bağlı olmaksızın yeni, önemli ve uzak hedef kitlelerle iletişim kurmak mümkün olabilir, • İnternet üzerinden kurulan ağ sayesinde, bütün şirketler için çok büyük bir potansiyel alıcı kitlesine ulaşma olanağı sağlanabilir. Bu anlamda bütün dünyada ortak bir pazar kurulması gündeme gelebilir.
İnternet reklamının zayıf yönleri nelerdir?
• Tüm iletişim araçları mesajlarını tek sesli ve çelişki yaratmadan iletmek zorundadır. Ancak internet üzerinde yapılan çalışmalarda farklı birimlerde çalışan farklı kişilerin bu araçları kullandıkları düşünüldüğünde bu işin kolay olmadığı görülmektedir. • Çoklu araç ile verilmek istenilen bilgilerin çok iyi denetlenmesi gerekmektedir. Metin ve görsel unsurların uyum içinde hedefe yansıtılmasına dikkat edilmelidir. • İnternette hedef kitleye iletilen bilgilerin güncel olması son derece önem taşımaktadır. Web üzerinde güncel olmayan bir bilgi, hedef kitleyi olumsuz yönde etkilemektedir. • İnternet kullanıcılarının mekan ve zaman sınırlaması olmaksızın dünyanın her yerinden web sitesine ulaşabildikleri gözönünde bulundurularak; farklı kültürlere, farklı dillere ve farklı beklentilere yönelik bir yapılandırmanın güçlüklerinin bulunmasıdır. • Aşırı bilgi yüklemesi, internet karmaşası, yasal konulardaki eksiklikler ve güvenlik sorunları bulunmaktadır. • Doğru hedef kitle analizi yapılmadığında e-posta ile yapılan reklamlar, ilgili ilgisiz herkese ulaşabilmektedir. • İnternet her ne kadar tüm dünyada kullanılsa da, kullanıcı sayısı hala düşük seviyededir. Bu ise ulaşılması gereken hedef kitle sayısı açısından yetersiz bir potansiyele neden olmaktadır. • Potansiyel müşteriler piyasa araştırmalarında interneti tercih ettiklerini söylemekte, ancak çoğu kez alışverişlerinde geleneksel yöntemleri kullanmayı sürdürmektedirler.
Reklam endüstrisinin internet alanında yerleşik bir iş modeli kuramamasının nedenleri nelerdir?
Reklam endüstrisi hala internet ortamında yerleşik bir iş modeli kurmakta güçlük çekmektedir. Bunun nedeni internet reklamcılığında henüz bir standartlaşmanın olmamasıdır. Bu da dört nedene bağlı olarak açıklanabilir: • Ticari web siteleri üzerindeki trafiği ölçmeye yarayan yerleşik ilkelerin olmaması, • Tüketicilerin reklama verdiği tepkiyi ölçmeyi sağlayacak standart bir yöntemin olmaması, • İdeal medya ücretlendirme modellerinin olmaması, • Genel olarak mecranın kendisinin karmaşık bir yapıda olmasının standartlaşma sürecini engellemesi.
Web siteleri reklam aracı olarak nasıl kullanılmaktadır?
Web siteleri genellikle kurumsal reklam mesajlarının sunulduğu ortamlar olarak kullanılırlar. Sanal dünyada yapılan bu tanıtımlar aracılığıyla; işletmeler kim olduklarını, ne yaptıklarını ve kurum kimliklerini aktarabilmektedirler. Bu sitelerde kurum ve ürünlerinin reklamı yapılabilmekte, kurumun vizyonu, misyonu, felsefesi, kazandıkları başarılar, faaliyet alanları, satış noktaları, iletişim bilgileri gibi bölümler bulunmaktadır. Aynı zamanda ürün ya da hizmet satışı gerçekleştirilebilmektedir. İyi tasarlanmış siteler, ziyaretçilere firma hakkında çağı yakalamış ve teknolojiyi takip eden, iyi kullanan firma imajının oluşturulduğuna yönelik bir imaj oluşturmaktadır. Ürün ya da hizmetlerin detaylı tanıtımları, satışın yapılması ya da satış sonrası hizmetler gibi işlemlerde web siteleri aktif bir biçimde kullanılmaktadır.
Web siteleri yoluyla yapılan reklam çeşitleri nelerdir?
• Banner reklamları (Bant reklamlar) • Fırlayan (Pop-up/Pop-under) Kutular • Kenar Çerçeveleri • Rich Medya • Ekran Koruyucular (Screen Savers) • Profil Reklam • İçerik sponsorlukları • Advertorials Modelleri • Affiliate Programlar • İtme (Push) • Görünürlük • Kardeş Pencereler • Arama Motorlu Reklamlar.
Banner reklamların uygulama avantajları nelerdir?
• Yayın adedi bazında fiyatlandırma sayesinde reklam bütçeleri verimli kullanılır. • Reklam periyodu ve zamanlaması istendiği gibi düzenlenebilir. • Reklamın istenilen hedef kitleye yönlendirilmesine olanak sağlanır. • Bir reklam mesajının her kullanıcıya belirli bir sayıdan daha fazla yayınlanması önlenir. • İnternet ortamında reklamı gören ve tıklayanların belli olmasından dolayı kesin raporlar alınabilir. • Reklam hangi sayfada olursa olsun eşit oranda görünürlüğe sahip olur.
E posta yoluyla yapılan reklamların üstün yönleri nelerdir?
• Olası ve Gerçek Müşterilerle Doğrudan İletişim Kurabilme: E-posta sayesinde işletmeler hem mevcut müşterileriyle hem de potansiyel müşterileriyle tam bir iletişim kurabilirler. Eposta, video, değişik animasyonlar, ses gibi özelliklerle zenginleştirilirse doğal olarak müşterilerin ilgisi daha fazla çekecek bir hale getirilebilir. • Etkileşim: E-postada, işletme ve tüketici arasında etkileşim fazladır. İyi bir e-posta sayesinde tüketiciler önce işletmeyi tanırlar ve güven duyguları gelişir. Daha sonra da alışveriş yapmaları için bir zemin oluşur. • Düşük Maliyet: E-posta diğer reklam mecralarına göre, maliyet açısından oldukça düşüktür. • Birebir İletişim Temeli İçin İdeal Olması: İşletmeler çeşitli e-posta listeleri sayesinde kullanıcıların özelliklerini bilerek onlarla iletişime geçerler. Bu özelliklerin verimli bir şekilde kullanılabilmesi için de işletmeler bazı noktalara dikkat etmelidirler. İşletmeler kendi sitelerine üye olan kullanıcılara öncelik vermelidir. Başka yerlerden elde ettikleri e-posta adreslerine mesaj göndermeden önce, o kişilerin özelliklerini dikkate almalıdırlar. E-posta yoluyla kullanıcıların ilgi alanı dışında kalan reklamların yer aldığı mesajların dikkate alınma oranı düşüktür.
İnternet üzerinden reklamların ölçülmesi nasıl gerçekleşmektedir?
İnternet reklamlarının ölçümü en çok internet ortamındaki sitelere ne kadar sayıda kullanıcının girdiği ve o reklamın ne kadar tıklandığı ile gerçekleştirilmektedir. İnternet ortamı elektronik bir ortam olduğu için, kullanıcı ve katılımcıların bir siteye tıklama oranları hesaplanmaktadır. Ziyaretçilerin sitede kalma süreleri, hangi sayfaları daha çok tıkladıkları da sitenin değerini artıran ya da azaltan unsurlardır. Çok sayıda ziyaretçinin olduğu sitelerin reklam değeri artmaktadır. İnternet reklamcılığında reklam ölçümlerinin sayısal olarak kolayca yapılması, geleneksel reklam mecralarına nazaran en büyük avantajlarından birisini oluşturmaktadır.
İnternet reklamları planlanırken nelere dikkat edilir?
Reklam kampanyaları için internet ortamı üzerinden planlama yapılırken, siteye giriş sayısının yüksekliği, site içeriğinin hedef kitle uyumlu olması, maliyeti, sitenin raporlama kabiliyeti göz önünde bulundurulması gereken öncelikli noktalardır. Bunun yanında sitenin reklam gösterme kabiliyeti (bazı sitelerin altyapısı banner’ı sadece sabit yayınlamaya uygunken, bazıları kayıtlı kullanıcılarına demografik özelliklerine göre farklı reklam gösterebilmektedir), sitenin raporlama kabiliyeti (banner’ın gösterim sayısı, banner’a tıklanma oranı) gibi hususlar da internet tabanlı planlamalarda önemli olmaktadır. Banner reklamlarının yanı sıra yaratıcı uygulamaların eklenmesi, sponsorluklar, anketler, e- mail vs. gibi olanaklar da internet planlamalarında kullanılabilecek reklam ve tanıtım faaliyetleridir.
Geleneksel iletişim araçlarından farklı olarak günümüzdeki iletişim teknolojilerine örnek veriniz.
İnternet, sayısal televizyon, GSM, GPRS, etkileşimli CD ve benzeri teknolojiler bu dönemde yeni iletişim araçları olarak tanımlanmaktadır.
İletişim ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerin hayatımıza ne gibi sonuçları olmuştur?
İletişim ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, bilgi teknolojilerinin yenilenmesini sağlamış, gelişmelere bağlı bilgi miktarındaki artış, bilgilerin saklanması ve dağıtılmasıyla ilgili kanalların geliştirilmesini de hızlandırmıştır. Uyduların gönderdikleri sinyallerin güçlenmesi, iletişim araçlarının küçülmesi ve ekonomik hale gelmesiyle birleşince, küresel yeni iletişim çağı açılmıştır. Yeni iletişim teknolojilerinde bilginin üretimi, depolanması, işlenmesi, aktarılması ve alınmasındaki hızlı artış bu noktada önem kazanmıştır. Yeni iletişim teknolojilerinin hızla etkinleşmesi, yayım ve iletim olanaklarının da hızla büyümesini sağlamakta, bilginin yönlendirilmesi ve iletilmesini de aynı hızla sağlamaktadır.
İntranet ve extranet arasında nasıl bir fark vardır?
İnternet, bilgi erişimine ve kişiler arasında iletişime izin veren, bilgisayarlar ve diğer sayısal aygıtlar vasıtasıyla insanları ve bilgiyi birbirine bağlayan elektronik bir ağdır. İnternet, intranet (işletme içi internet kullanımı) ve extranetler (işletmelerarası internet kullanımı) sayesinde kişiler, gruplar ya da kurumlar arasında sistematik bir ilişki kurabilirler.
Sanal alışverişin sağladığı olanaklar nelerdir?
On-line alışverişler yoluyla, tüketiciler internete bağlanabildikleri her türlü ortamda, ürünlerin ve hizmetlerin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini karşılaştırarak ve ödemeyi de yine internet üzerinden yaparak ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilmektedirler. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin en önemli avantajı, hem tüketici açısından zaman darlığı sorununun aşılmasına yardımcı olması hem de tüketicinin bizzat yerinde göremeyeceği kadar çok seçeneği karşılaştırmalı olarak değerlendirme fırsatı sunmasıdır.
İnternet reklamcılığının alt yapısı hangi yıllarda ortaya çıkmıştır?
İnternet reklamcılığının alt yapısı 1980’lerde ortaya çıkmış ve 1990’larda bu alan tam bir yükseliş göstermiştir. Önce basit metinler aracılığıyla kurgulanan reklam çalışmaları, daha sonra grafik ve resimlerle desteklenerek günümüzde çok ileri bir düzeye ulaşmıştır. Giderek yaygınlaşan internet kullanımı, reklamverenlerden reklam ajanslarına ve bu sektöre bağlı alt sektörlere kadar büyük bir yelpaze içinde yeni bir mecranın açılmasına olanak sağlamıştır.
İnternet reklamlarının üç temel amacı nedir?
Bir markanın, kuruluşun ya da web sitesinin kamuoyunda bilinirliğini artırmak
Web sitesinin ziyaretçi trafiğini oluşturup genişletmek
Tüketici tepkilerini web sitesine yönlendirerek bir reklam kampanyasının stratejik amacını belirlemek
İnternet reklamlarının gelişmesindeki en önemli iki neden nedir?
İnternet reklamlarının gelişmesindeki en önemli iki neden; e-postaların bir reklam aracı olarak kullanılmaya başlanması ve web sayfalarının tanıtım amaçlı kullanılmasıdır.
İnternet reklamcılığının tercih edilme sebepleri nelerdir?
Kurum ve kuruluşlar kurum kimliklerini tanıtmak. Kurum bilgilerini ulaşılır kılmak. Tüketiciye en uygun hizmeti sunmak. Kitlenin ilgisini artırmak. Satış yapmak. Zaman sınırlılığını ortadan kaldırmak. Ses/resim/film gibi unsurlarla bilgiyi desteklemek. Tüketicilerin demografik bilgilerini güncellemek. Tüketicilerin sorunlarına anında yanıt verebilmek ve tepkilerini değerlendirebilmek. Uluslararası pazarlara ulaşabilmek. 7/24 hizmet sunabilmek. Değişen bilgilere göre anında güncelleme yapabilmek.
İnternet reklamcılığı'nın 3 temel türü nedir?
İnternet reklamcılığı, web sitelerinin reklam aracı olarak kullanılması, web sayfalarına reklam verilmesi ve e-posta yoluyla yapılan reklamlar olmak üzere üç temel tür dahilinde ele alınabilir.
Bant reklamların özellikleri nelerdir?
Web sayfasının küçük bir bölümünde yer alır, Reklam metni çok az kullanılır, Tüketicinin dikkatini çekecek animasyonlar kullanılır, Değişik sayfalara bölünmüş bir halde yapılan kampanyalarda farklı tüketici tepkilerinin alınmasını sağlar, Bu reklamların kullanımı konusunda tüketiciyi bilgilendirmek için “burayı tıklayın” sözcüğü yer alır, Tüketicinin reklama ulaştığı zaman elde edeceği yarar belirtilir.
E-posta yoluyla yapılan reklamların üstün yönleri nelerdir?
Olası ve Gerçek Müşterilerle Doğrudan İletişim Kurabilme
Etkileşim
Düşük Maliyet
Birebir İletişim Temeli İçin İdeal Olması
İnternet reklamlarının etkinliğini ölçen şirketler, ne gibi uygulamalar yapmaktadırlar?
Günümüzde internet reklamlarının etkinliğini ölçen çok sayıda şirket vardır. Bu şirketler; kullanıcıların bilgisayarlarına ölçüm yazılımları yükleyerek, web sitesi kullanım istatistikleri oluşturarak, ana sunucuları kullanarak, çeşitli anketler v.b. yaparak mümkün olduğunca internet üzerinden yapılan reklamın etkinliğini ölçümlemeye çalışmaktadırlar. On-line olarak düzenlenen anketler de reklam etkinliğini ölçmede kullanılan önemli araçlardır.
Reklam kampanyaları için internet ortamı üzerinden planlama yapılırken ne tür konular göz önünde tutulmalıdır?
Reklam kampanyaları için internet ortamı üzerinden planlama yapılırken, siteye giriş sayısının yüksekliği, site içeriğinin hedef kitle uyumlu olması, maliyeti, sitenin raporlama kabiliyeti göz önünde bulundurulması gereken öncelikli noktalardır.
Spam nedir?
Spam; aynı mesajın çok sayıdaki kopyasının, böyle bir mesajı alma talebinde bulunmamış kişilere, zorlayıcı nitelikte gönderilmesidir.
İtme (push) nedir?
İtme (Push): İtme, kullanıcıların daha önce girdikleri ya da alışveriş yaptıkları bir siteye bıraktıkları bilgilerden hareketle kullanıcılara gönderilen içeriklerin tanımlanmasında kullanılan bir terimdir. İtmede içerikler e-posta yoluyla kullanıcılara gönderilebileceği gibi, web sitesindeki veya çevrimiçi hizmet sunan “kanallara” da gönderilebilir ve aynı zamanda ekran koruyucularla birlikte sunulabilir.
Pop-up kutu ne demektir?
Fırlayan (Pop-up/Pop-under) Kutular: Kullanıcıların internette gezinirken karşılarına çıkan, küçük reklam kutucuklarıdır. Genellikle bir web sayfası üzerinden otomatik olarak kullanıcıların karşısına çıkan, bu reklam kutucukları genellikle kullanıcılar tarafından rahatsız edici bulunmaktadır. Bu doğrultuda kullanıcılar kullanıcılar çeşitli pop-up önleme yazılımları kullanarak bunlara engel olabilmektedirler.
Reklam endüstrisi hala internet ortamında yerleşik bir iş modeli kurmakta güçlük çekmektedir. Bunun nedeni internet reklamcılığında henüz bir standartlaşmanın olmamasıdır. Bu dört nedene bağlıdır. Bu nedenler nelerdir?
Ticari web siteleri üzerindeki trafiği ölçmeye yarayan yerleşik ilkelerin olmaması, Tüketicilerin reklama verdiği tepkiyi ölçmeyi sağlayacak standart bir yöntemin olmaması, İdeal medya ücretlendirme modellerinin olmaması, Genel olarak mecranın kendisinin karmaşık bir yapıda olmasının standartlaşma sürecini engellemesi.
İnternet reklamlarının geleneksel reklam faaliyetlerine göre iki önemli avantajı nedir?
İnternet reklamlarının geleneksel reklam faaliyetlerine göre iki önemli avantajı; reklamcı ve müşteri arasında iki yönlü ve etkin bir iletişim imkanı sağlamasıdır.
21.yy’ın en önemli iletişim sistemi olarak değerlendirilen internetin kökleri, nereye dayanmaktadır?
21.yy’ın en önemli iletişim sistemi olarak değerlendirilen internetin kökleri, dünyanın en yenilikçi araştırma kurumlarından birisi olan Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Kurumu’nun (DARPA) çalışmalarında bulunmaktadır. 1960’lı yıllarda ABD Savunma Bakanlığı, savunma kaynaklarını geliştirmek ve askeri verilere ulaşabilmek amacıyla başlattığı çalışmada, savunma amaçlı çalışan bilgisayarlar için oldukça sıkı örülmüş bir iletişim sistemi tasarlamıştır.
Rich medya nedir?
Rich Medya: Kullanıcı internette gezinirken ve açmak istediği sayfa yüklenirken ya da bir sayfadan diğerine geçerken, çok kısa sürelerle görülen tam ekran reklamlardır. Animasyonun, sesin ve interaktifliğin bütünleştirildiği reklamlardır. Eğer reklamı gören kişi reklamdan etkilenirse satın alma kararını verebilir. Bu türün en önemli avantajı otomatik olarak kullanıcının dolaştığı pencerenin arkasında kendiliğinden yüklenmesidir.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 3 Gün önce comment 0 visibility 67
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 334
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 922
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1291
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20164
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14702
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12643
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582