Medya Ekonomisi ve İşletmeciliği Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Basın İşletmeciliği

1. Soru

Bir işletmenin üretim yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu beş unsur nedir?

Cevap

Bir işletmenin üretim yapabilmesi için beş unsura gereksinim bulunmaktadır. Bunlar, yer, sermaye, emek, girişimci ve teknolojidir.


2. Soru

Basım ve basın işletmeleri arasındaki ayrım nasıldır?

Cevap

Basım ve basın işletmeleri arasında ayrıma gitmek yararlı olacaktır. Basım işletmeleri, sadece baskı işine bakarlar ve üretilen mamullerin içerik ya da fikir yönleriyle ilgilenmezler. Dolayısıyla, basım işletmeleri, farklı baskı sistemlerini kullanır. Bunları ayrı ya da birlikte kullanarak, standart tip ve belli hacimde olmayan mamuller üretir. Üretilen mamuller, basılı ürünlerdir.


3. Soru

Haber ve fikir üreten iktisadi kuruluşlar olarak basın işletmeleri kaç yönlü işletmelerdir?

Cevap

Haber ve fikir üreten iktisadi kuruluş olarak basın işletmelerinin iki yönü bulunmaktadır. Bunlar, ekonomik ve ticari birim olarak işletme ve sosyal yönü olan konuları işleyen işletmelerdir. Dolayısıyla, basın işletmeleri, mamul üreten ticari işletmedir. Bunun yanında, düşünce üretir ve kamu hizmeti görür.


4. Soru

Basın işletmeleri kaç kategoride toplanır?

Cevap

Basın işletmeleri, iki kategoride toplanmaktadır. Bunlar, gazete ve dergi işletmeleri olan yazılı basın işletmeleriyle, radyo ve televizyon işletmelerinden oluşan sözlü basın işletmeleridir. Bunlara, interneti de eklemek gerekmektedir. Yazılı basın işletmesi, ürettiği hizmeti kendi ürettiği mal aracılığıyla tüketiciye ulaştırmaktadır. Bu anlamda, yazılı basın işletmesi, bazı dış etkenlerden etkilenmektedir. Bunlar arasında, devlet, yasalar, teknoloji, kültür, kamuoyu ve okuyucular bulunmaktadır. Sözlü basın işletmeleri ise, Basın İşletmeciliği sadece hizmet üretirler. Radyoda müzik dinlemek ya da televizyonda haber dinlemek tipik olarak bu kurumların hizmet ürettiklerini ortaya koymaktadır.


5. Soru

Basın işletmelerinin başlıcaları hangileridir?

Cevap

Başlıca basın işletmeleri şunlardır: Günlük gazeteler, dergiler, ajanslar, radyo ve televizyon, çeşitli yayınevleri ve basımevleri. Bunlara, son yıllarda gelişen internet sitelerini de eklemek gerekmektedir.


6. Soru

İşletmeler kaç grupta incelenebilir?

Cevap

Ürün türüne göre işletmeler, Üretim araçlarına göre işletmeler, Büyüklüklerine göre işletmeler, Yasal yapılarına göre işletmeler olmak üzere döt gruta toplanabilir.


7. Soru

İşletmeler üretim araçlarının mülkiyetlerine göre kaça ayrılırlar?

Cevap

İşletmeler, üretim araçlarının mülkiyetine göre sınıflandırıldığında ise, üç tür işletmelerin varlığından söz etmek mümkündür. Bunlar, özel işletmeler, kamu işletmeleri ve karma işletmelerdir. Özel işletmelerin sermayesinin büyük bölümü ya da tamamı özel kişilere aittir. Kamu işletmelerinin sermayesinin tamamı ya da büyük bölümü kamu tüzel kişilerine aittir. Karma işletmeler de, sermayelerinin bir bölümü özel, bir bölümü de kamuya ait olan ve her iki işletmenin yapısal özelliğine sahip olan işletmelerdir.


8. Soru

Üretim yapılan mallar açısından basım işletmeleri kaç grupta toplanır?

Cevap

Üretimi yapılan mallar açısından basım işletmeleri üç grupta toplanmaktadır. Birinci grupta işletmeler, çoğunlukla tüketicilere seslenen, gazete, dergi, tebrik kartı gibi malları üretip pazarlamaktadır. İkinci grupta, özel üretim yapan, uzmanlaşmış işletmeler bulunmaktadır. Üçüncü grupta ise, siparişle çalışan büyük çaplı işletmeler yer almaktadır.


9. Soru

Basım işletmelerinin üretim yapısının değişiklik göstermesinin nedenleri nelerdir?

Cevap

Basım işletmelerinin üretim yapısı, işletmeden işletmeye değişebilmektedir. Bunun nedeni, üretilen mala bağlı olarak, farklı baskı sistemleri, farklı hammadde ve işçilik kullanılmasıdır. Finansal olanaklar da üretim yapısını etkilemektedir.


10. Soru

Basın işletmelerinin üretim süreci nasıl işlemektedir?

Cevap

Basın işletmeleri, haber, resim, kâğıt, mürekkep, boya, makine, donanım, insan gücü vb. girdileri alıp, bunları belirli düzeyde bir baskı ve yayın teknolojisi ile bir araya getiren ve sürecin sonunda elde ettikleri malı örneğin gazete ve dergiyi, tekrar çevresine veren birimlerdir.


11. Soru

Basın işletmelerinin ürettikleri mallar neden önemlidir?

Cevap

Basın işletmelerinin ürettikleri mallar, fiziki özelliklerinden dolayı değil, üzerlerindeki haber ve fikirlerden dolayı önem taşımaktadır.


12. Soru

Basım ve basın işletmeleri büyüklükleri bakımından kaça ayrılırlar?

Cevap

İşletme büyüklüğü açısından basım ve basın işletmeleri, küçük, orta ve büyük işletmeler olarak ayrılmaktadır. Çalıştırılan işçi, makine ve donanım, toplam satış rakamları büyüklük ölçeği olarak alınabilir.


13. Soru

Basın işletmesi kurmadan önce dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?

Cevap

Bir basın işletmesi kurmak için karar vermeden önce talep, uygunluk, rekabet durumu, mal, maliyet, pazarlama faaliyetlerinin planlaması yapılmalıdır.


14. Soru

Basın işletmelerinde verilecek hizmetin nicel ve nitel açıdan yeterli olması için nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Basın işletmelerinde verilecek hizmetin nicel ve nitel açıdan yeterli olması için, maliyetlerin yeterli derecede düşük olmasına dikkat edilmelidir. Nitekim basın işletmesi kâr etmek için varlığını koruyacaktır. Ayrıca, alıcı için uygun bir fiyat konulmalıdır. Bir hizmetin maliyeti yükseldikçe, alıcısının sayısı düşebilir. Bu da, basın işletmeleri için istenen bir durum değildir. Nitekim, gazetelerin toplam satış rakamlarının yüksekliği, reklam alma açısından önemlidir. Bunların yanında, tüketicinin doyum sağlaması için de elden ne geliyorsa yapılmalıdır.


15. Soru

Yoğun rekabet ortamında faaliyet gösteren basın işletmelerinin pazarda var olabilmeleri için nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Basın işletmeleri, neredeyse rekabetin içine doğmaktadır. Dolayısıyla, pazarda var olan firmalar, olası firmaların daha iyi iş yapabilme olanakları ve onlar hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Bu bilgiler elde edildikten sonra, basın işletmesinin kendi yönetim kadrosunu, finansal gücünü, pazarlama ve dağıtım kanalları gibi olanaklarını rakip işletmelerle karşılaştırması yararlı olacaktır. Bu açıdan basın işletmesinde üretilen malın rakiplerinkinden kaliteli olması gerekecektir.


16. Soru

Basın işletmeleri yatırım için ön proje etüdü yaparken hangi konulara dikkat etmelidir?

Cevap

Yatırım için gerekli hammadde durumu, Yatırım konusu mamulün iç ve dış pazar durumu, Projenin büyüklüğü ve yeri, Üretimi yapılacak mal ve hizmetin maliyeti, Yatırım gerçekleştirebilmek için gerekli kapasite, Yatırım tutarının hesaplanması, Yatırım finansmanı konularına dikkat edilmelidir.


17. Soru

Ön proje etüdü sonrasında yatırım süreci nasıl devam eder?

Cevap

Ön proje etüdünü, değerlendirme aşaması oluşturur. Değerlendirme sonuçları yatırım için uygun çıktığında, yatırımı gerçekleştirme etkinlikleri başlatılır. Bir başka deyişle, yatırım kararı alınır. Bu aşamadan sonra kesin proje hazırlanır. Proje uygulaması tamamlandığında ise, işletme üretime hazır hale gelmiştir demektir.


18. Soru

Kuruluş yerinin belirlenmesi süreci nasıldır ve nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

İşletmenin yeri, rekabet için avantaj sağlayabilir. Ayrıca, uygun bir yerde kurulan işletmenin yerini değiştirmesi büyük harcamalara neden olacaktır. Basın işletmelerinde kuruluş yerinin anlamı üretim yapılan yer anlamına gelir ve oldukça önemlidir. İşletmede verimliliğin, ekonomikliğin ve kârlılığın sağlanması için yatırım yerinin en uygun yer olması zorunludur. Basın işletmelerinin kuruluş yeri seçimi için en uygun yer seçiminde bazı faktörleri göz önüne almak gerekir. Bunlar, ekonomik, sosyal, psikolojik ve politik faktörler başlıklarında toplanmaktadır.


19. Soru

Basın işletmelerinde örgütlenme kaç şekilde gerçekleşir?

Cevap

Basın işletmelerinde örgütlenme işleve göre, yere göre, konuya göre, araçlara göre ve zamana göre olmak üzere beş şekilde gerçekleşir.


20. Soru

Bir basın işletmesinde işlevlere göre temel bölümler hangileridir?

Cevap

İki ana bölümden oluşur. Bunlar yazı işleri ve ticari bölümdür. Yazı işleri bölümü kendi içinde haber bölümü ve yayım bölümüne ayrılır. Ticari bölüm ise ilan ve reklam, tiraj bölümü, pazarlama bölümü ve matbaa bölümlerinden oluşur.


21. Soru

Bir basın işletmesinde yer alan birimler hangileridir?

Cevap

Bir basın işletmesinde yer alan birimleri şu şekilde açıklamak mümkündür: Başta yayıncı eşdeyişle, patron bulunmaktadır. Yayıncıya bağlı olarak, genel yayın müdürü ve finans müdürü vardır. Sayfa sekreteri de, bu aşamada görev almaktadır. Genel yayın müdürüne bağlı olanlar ise şunlardır: Sorumlu müdür, yazı işleri müdürü ve haber müdürü. Daha sonra, haber müdürünün altında da şunlar bulunmaktadır: Şehir, devlet, dünya, ekonomi, spor, fotoğraf, sanat vb. Öte yandan, finans müdürüne bağlı olarak da pazarlama, tiraj, reklam, üretim ve diğerleri bulunmaktadır.


22. Soru

Gazetelerin reklam müdürleri neden önemlidir ve görevleri nelerdir?

Cevap

Gazeteler, gelirlerinin önemli bir kısmını reklamdan almaktadır. Bu nedenle, reklam müdürünün önemli bir görevi yerine getirdiğini belirtmek mümkündür. Reklam müdürü, işletme içerisinde gelir üreten bölümlerden birinin eşdeyişle, reklam bölümünün başında olan kişidir. Reklam ünitelerini o yönetir. Bu üniteler ise, üç tanedir: Perakende satış (reklam), ulusal ilanlar, küçük ilanlar. Reklam müdürünün gelişen teknolojilere uyum sağlaması, gazetenin yayın politikasını iyi bilmesi, personelini işe iyi motive etmesi gerekir. Nitekim, o, sadece reklam satan kişi değildir. Aynı zamanda, reklam geliri üreten bölümü ve reklam bölümünde çalışanları yöneten kişidir.


23. Soru

Gazetelerin üretim müdürlerinin görevleri nelerdir?

Cevap

Üretim müdürü, gazetenin üretimi ile ilgili tüm üretim öğelerini yönetir. Üretim müdürü, hammaddenin işletmeye girişinden, dağıtım bölümüne ulaşımına kadar gerçekleştirilen tüm etkinliklerden sorumludur. Üretim müdürü, üst yönetimle, gazetenin arka bölümü arasındaki ilişkileri sürdürür. Ayrıca, yönetimle organize emek arasındaki ilişkilerde de söz sahibidir.


24. Soru

Gazetelerin promosyon müdürü kimdir ve görevleri nelerdir?

Cevap

Promosyon müdürü, satış arttırma çabalarını yöneten kişidir. Promosyon müdürü, aynı zamanda, gazetedeki değişiklikleri, okuyucu ve reklamcılara sunar ve böylece, gazetenin imajını güçlendirir. Bu müdür, haber ve ticari bölümün yapısını iyi bilmelidir. Çalışmalarını halkla ilişkiler çalışması olarak da anlamlandırmak mümkündür. Pazarlama/araştırma bölümünün edindiği veriler, promosyon bölümü tarafından kullanılır.


25. Soru

Bir gazetenin hazırlanması ve okuyucuya ulaşması aşamaları nelerdir?

Cevap

• Haber konularının muhabirlere dağıtılması; • Özel haber yapılması; • Haberlerin toplanması; • Sayfaların hazırlanması; • İlan ve reklamların toplanması; • Gazetenin basılması ve dağıtılması; • Satılması.


26. Soru

Bir işletmede kaç çeşit organizasyon yapısından bahsedilebilir?

Cevap

Bir işletmede beş tür organizasyon yapısından söz etmek mümkündür. Bunlar, dikey organizasyon yapısı, dikey kurmay organizasyon yapısı, dikey-fonksiyonel organizasyon yapısı, fonksiyonel organizasyon yapısı ve matriks organizasyon yapısıdır.


27. Soru

Günümüzde basın işletmelerinde dikey ve dikeykurmay organizasyon yapılarının yetersiz olmasının nedeni nedir ve bu organizasyon türlerinin yerini hangi organizasyon türü almıştır?

Cevap

Günümüzde, basın işletmeleri büyümüş ve modernleşmiştir. Bu işletmelerde, dikey ve dikey kurmay organizasyon yapısı yeterli olamamaktadır. Dikeyfonksiyonel organizasyon yapısı, genişleyen ve modernleşen bir basın işletmesinde gerekli ve gereksinim duyulan ilişkilere yanıt vermektedir. Dikey-fonksiyonel organizasyon yapısına sahip bir basın işletmesinde, bir bölümden sorumlu bir yönetici başka bir bölümde çalışan birine emir verebilir. Böylece, kurmay yetkiler dağıtılmış olur. Bu durumda, klasik ast-üst ilişkileri ortadan kalkmakta ve bir ast, birden fazla üstten emir alabilmektedir. Dikey-fonksiyonel organizasyon yapısı, basın işletmelerinin iç içe girmiş etkinliklerinin yerine getirilmesinde önemli derecede yararlar sağlayabilmektedir.


28. Soru

Likert’in modeline göre kaç çeşit yönetim şekli vardır?

Cevap

Likert’in modeline göre; tam otokratik, ılımlı otokratik, danışmacı ve katılımcı olmak üzere dört çeşit yönetim şekli vardır.


29. Soru

Tam otokratik yönetim şeklinde yöneticinin çalışanlarına sergilediği olumsuz tavır nedir?

Cevap

Tam otokratik yönetim şeklinde yöneticiler çalışanlarına güven duymazlar. İş ile ilgili süreçlerde sürekli kontrolcü olurlar. Sürekli hatırlatmalarda ve yönlendirmelerde bulunurlar.


30. Soru

Ilımlı otokratik yönetim şeklinin tam otokratik yönetim şeklinden farkı nedir?

Cevap

Ilımlı otokratik yönetim şekli, tam otokratik yönetim şeklinin, biraz da olsa yumuşatılmış biçimidir. Kuşkusuz, bu yönetim şeklinde de kararlar üstler tarafından alınmaktadır. Ancak kısıtlı da olsa, astların görüşlerine başvurulmaktadır. Bu durum, üstlerin astlara bir ayrıcalığı olarak değerlendirilmektedir. Astlar, kararların alınmasında sınırlı derecede esneklik ve özgürlüğe sahiptir. Onlara, kontrol edilmek üzere yetki de devredilebilir. Aşağıdan yukarıya doğru iletişime az da olsa izin verilmektedir.


31. Soru

Danışmalı yönetim şeklinin otokratik yönetim şekillerinden farkı nedir?

Cevap

Danışmalı yönetim şeklinde, astlar, tam otokratik ve ılımlı otokratik yönetim şekillerinde olduğundan daha önemli konumdadır. Amaçların belirlenmesi ve kararların alınması sırasında onların görüşlerine de başvurulmaktadır. Astlara, işin nasıl yapılacağı konusunda önemli derecede özgürlük tanınmaktadır.


32. Soru

Katılımcı yönetim şeklinde amaçların belirlenmesinde ve kararların alınmasında önemli olan unsur nedir ve yönetim sonucunu nasıl etkiler?

Cevap

Katılımcı yönetim şeklinde ise, amaçların belirlenmesi ve kararların alınmasında tam katılım söz konusudur. Bilgiye önem verilir ve bu, otoritenin gücünden daha anlamlıdır. Böylelikle, bir basın işletmesinde kararların alınması tüm organizasyona dağıtılmıştır. Bu sisteme aynı zamanda katılımcı grup da denilmektedir. Basın işletmesinde, zaman zaman gruplar oluşturulur ve bu grupların tasarrufları doğal olarak ödüllendirilir. Ayrıca, gruplara yetki devredilir ve kendi başlarına etkinlikte bulunmaları sağlanır. Anlaşılacağı üzere, iletişim çift yönlü olarak akmaktadır. Bir başka deyişle, iletişim, yukarıdan aşağıya doğru olmasının yanında; aşağıdan yukarıya doğru da olabilmektedir.


33. Soru

Haber üretme sürecine etki eden unsurlar nelerdir?

Cevap

Basın işletmelerinde haber üretme süresine etki eden unsurlar; otoriteler, patronlar, yönetim, yardımcılar, meslektaşlar, rakipler, uzmanlar, örgütler ve kamular olarak sıralanabilir.


34. Soru

Gerbner’a göre gücün sistematik uygulamaları hangi kavramların ilişkisi temeline dayanmaktadır?

Cevap

Gerbner’a göre, gücün sistematik uygulamaları, kurumsal rolleri ve gücün merkeziyle olan ilişkilerinde yatmaktadır. Bu süreci çözümlemek amacıyla oluşturulan bir şema, gücün rollerini tanımlama (ayırt etme), güçlerini bazı kaynaklarını önerme ve medyanın neyle iletişimde bulunacağını etkileyen işlevleri tanımlama gereksinimini gösterir.


35. Soru

Haber üretme sürecine etki eden otoriteler ne tür davranışlar sergileyip sürece etki edebilirler?

Cevap

Bir haberin üretilmesinden, okuyucuya ulaşmasına kadar olan sürecin başında patron değil, otoriteler bulunmaktadır. Dolayısıyla, patronların yapamayacağı kontrolü otoriteler yapabilirler. Onlar, patronlara da baskı uygulayabilir. Örneğin, yasal düzenleme yapabilir. Reklamları çekebilir. Bu nedenle, haber üretim sürecinde otoritelerin etkisini görmezden gelmek doğru olmayacaktır.


36. Soru

Kimlere patron denir? Kimler medya patronu olabilir?

Cevap

Patronlar, ekonomik, politik ya da kültürel çıkarlara dönüştürmek için, medyayı sübvanse eden ya da doğrudan medyaya yatırım yapan kişilerdir. Medya patronları; bankalar, reklamcılar, diğer şirket ya da diğer sivil kuruluşlar, dini ya da askeri organlar ve hükümetler olabilir.


37. Soru

Örgütler haber üretme sürecini nasıl etkiler?

Cevap

Örgütler, dikkat, koruma ya da hizmet gerektiren şirket ya da diğer biçimsel olarak yapılandırılmış gruplardır. Onlar, işletmeler, politik, sivil, dini ya da profesyonel kuruluşlar olabilir. Medya aracılığıyla halkla ilişkilere yapılan büyük örgüt yatırımları, medyanın içeriği üzerinde bir baskı oluşturur ve medyayı serbestçe elde edilebilen hizmetlere bağımlı kılar.


38. Soru

Basın işletmesinde yönetimin temel işlevleri nelerdir?

Cevap

Bir basın işletmesinde yönetimin temel işlevleri müşteri ilişkilerin yetiştirmek ve halkla ilişkileri düzenlemektir.


39. Soru

Bir işletmenin üretim yapabilmesi için gerekli unsurlar nelerdir?

Cevap

Bir işletmenin üretim yapabilmesi için beş unsura gereksinim bulunmaktadır. Bunlar; yer, sermaye, emek, girişimci ve teknolojidir.


40. Soru

Basın işletmelerinin iki yönü nedir?

Cevap

Basın işletmelerinin iki yönü bulunmaktadır. Bunlar, ekonomik ve ticari birim olarak işletme ve sosyal yönü olan konuları işleyen işletmelerdir.


41. Soru

İşletme türleri nelerdir?

Cevap

İşletmeler, şu gruplarda incelenebilir:

Ürün türüne göre işletmeler,

Üretim araçlarına göre işletmeler,

Büyüklüklerine göre işletmeler,

Yasal yapılarına göre işletmeler.


42. Soru

Ürün türüne göre işletmelere iki örnek veriniz.

Cevap

İşletmeler, üretilen ürün türüne göre sınıflandırılabilir. Sanayii, madencilik, ticaret, banka, taşıma, tarım, hizmet bu sınıflara örnek olabilir.


43. Soru

Büyüklüklerine göre işletmelerde kast edilen büyüklük nedir?

Cevap

Büyüklüklerine göre işletmelerde, işletmenin üretim kapasitesi ve/veya çalışanların sayısı baz alınmaktadır.


44. Soru

Büyüklüklerine göre işletme türleri nelerdir?

Cevap

Büyüklüklerine göre işletmeler 5 grupta toplanmaktadır. Bunlar, yarım işletmeler, küçük işletmeler, orta büyüklükte işletmeler, büyük işletmeler ve dev işletmelerdir.


45. Soru

Orta bütyüklükteki işletmelerde kaç kişi çalışmaktadır?

Cevap

Orta büyüklükte işletmelerde, 6 ile 50 arası insan görev yapmaktadır.


46. Soru

Dev işletmelerde kaç kişi çalışmaktadır?

Cevap

Dev işletmelerde ise, işgörenlerin sayısı 2000'den fazladır.


47. Soru

Yasal yapılarına göre işletme türleri nelerdir?

Cevap

Yasal yapılarına göre işletmeler başlangıçta üçe ayrılmaktadır. Bunlar, kişi işletmeleri, sermaye işletmeleri ve kooperatiflerdir. Kişi işletmesi, kendi içerinde dört gruba ayrılmaktadır. Bunlar, tek kişi işletmeleri, adi işletmeler, kolektif ve komandit şirketlerdir.


48. Soru

Kolektif şirketi tanımlayınız.

Cevap

Kolektif şirket ticari bir işletmeyi bir ticaret ünvanı altında işletmek maksadıyla hakiki şahıslar arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirisinin mesuliyeti, şirket alacaklarına karşı tahdit edilmemiş olan şirkettir.


49. Soru

Komandit şirket nedir?

Cevap

Komandit şirket ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek maksadiyle kurulan ve şirket alacaklarına karşıortaklardan bir veya birkaçının mesuliyeti tahdit edilmemiş ve diğer ortak veya ortakların mesuliyeti muayyen bir sermaye ile tahdit edilmiş olan şirketir. 


50. Soru

Komandit şirket, kaç kişi ile kurulabilir?

Cevap

Komandit şirket, biri komandite biri komanditer olarak en az iki kişi ile kurulur.


51. Soru

Sermaye işletmelerini kişi işletmelerinden ayıran temel fark nedir?

Cevap

Sermaye işletmelerini kişi işletmelerinden en büyük fark, işletme ortaklarının sermayeleri kadar işletme alacaklarına karşı sorumlu olmasıdır.


52. Soru

Sermaye işletmelerinin türleri nelerdir?

Cevap

Sermaye işletmeleri, üç başlıkta gruplanmaktadır. Bunlar, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerdir.


53. Soru

Bir gazetenin hazırlanması ve okuyucuya ulaşması aşamalarını sıralayınız.

Cevap

Bir gazetenin hazırlanması ve okuyucuya ulaşması aşamaları şöyledir: 1.Haber konularının muhabirlere dağıtılması, 2.Özel haber yapılması, 3.Haberlerin toplanması, 4.Sayfaların hazırlanması, 5.İlan ve reklamların toplanması, 6.Gazetenin basılması ve dağıtılması, 7.Satılması.


54. Soru

Basın işletmeciliği tarihinde telefonu kim bulmuştur?

Cevap

1876’da Alexander Graham Bell, telefonu bulmuştur.


55. Soru

Basım işletmelerinin üretim yapısı neden işletmeden işletmeye değişebilmektedir?

Cevap

Basım işletmelerinin üretim yapısı, işletmeden işletmeye değişebilmektedir. Bunun nedeni, üretilen mala bağlı olarak, farklı baskı sistemleri, farklı hammadde ve işçilik kullanılmasıdır.


56. Soru

İş yeri düzeninin tamalnaması için izlenecek üç aşama nedir?

Cevap

İşyeri düzeni, kuruluş yeri ile başlayarak üç aşamada tamamlanır. Bu aşamalar şunlardır:

1.Konum içinde bölümlerin düzenlenmesi, 2.Bölüm içinde makinelerin ve gereçlerin düzenlenmesi, 3.Bireysel iş istasyonlarının düzenlenmesi.


57. Soru

Bir basın işletmesinde finans müdürünün görevleri nelerdir?

Cevap

Finans müdürü, işletmenin finansal tüm konularından sorumludur. Finans müdürü, tüm bölümlerle finansal konularda iletişim içerisindedir. İşletme zaman zaman finansal açıdan zor durumda kalabilir. Finans müdürünün, bu tür sorunları zamanında fark ederek anlaması ve gerekli önlemleri alması zorunludur. Finans müdürünün başarısı, planlama, bütçenin oluşturulması ve gelir toplanması sırasında, maliyet kontrolünde önemli bir rol oynamaktadır. Finans müdürü, işletmenin kâr etmesinde işlevsel olmalıdır. Dikkatli planlama ve stratejik maliyet kontrolü yapmalıdır.


58. Soru

Bir basın işletmesindeki beş organizasyon yapısının isimleri nelerdir?

Cevap

Bir işletmede beş tür organizasyon yapısından söz etmek mümkündür. Bunlar, dikey organizasyon yapısı, dikey kurmay organizasyon yapısı, dikey-fonksiyonel organizasyon yapısı, fonksiyonel organizasyon yapısı ve matriks organizasyon yapısıdır.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v