İnternet Yayıncılığı Dersi 2. Ünite Özet

İnternet Yayıncılığı Araçları

Giriş

İnternete dönük ilginin çoğalması ve yaygınlaşması site tasarımının ve internet yayıncılığının önemini artırmıştır. Günümüzde site tasarımı da internet yayıncılığı ve ona bağla alt yapı hizmetleri de önemli bir gelir getirici faaliyet alanına dönüşmüştür. Alan adları sadece adres değildir. Bir mülkiyetin adıdır. Sitenin barındığı alan, ancak alan adları ile anlamlıdır.

Erişim araçları evlerde ve ofislerde kullanılan sabit araçlar olabildiği gibi, mobil araçlar olarak bireyin yanında taşıyabildiği araçlar olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu durum bağlantı türlerinin de benzer bir farklılaşmaya gitmesine neden olmuştur. Mekâna dönük kablo alt yapısı ile kurulan bağlantılara karşılık taşınabilir cihazları hedef alan kablosuz bağlantılar ortaya çıkmıştır.

Erişim Araçları

İnternete şu araçlardan erişilmektedir:

  • Masaüstü ve dizüstü bilgisayar,
  • Tablet bilgisayarlar,
  • Akıllı telefonlar.

Bilgisayar: Bilgisayar çeşitli programlar aracılığıyla iletilen belirli komutlar doğrultusunda veri işleyen ve depolayan makinedir. Masaüstü, diz üstü, netbook, tabletler ve akıllı telefonlar günümüzde kullanılan bilgisayar türevi araçlardır.

İlk bilgisayarlar büyük bir oda kadar olup, günümüz bilgisayarlarından yüzlerce kat daha fazla enerji tüketiyordu. 21. yüzyılın başına varıldığında ise bilgisayarlar bir kol saatine sığacak ve küçük bir pil ile çalışacak duruma gelmiştir. Toplum gözünde kişisel bilgisayarlar ve onun taşınabilir eşdeğeri, dizüstü bilgisayarlar, bilgi çağının simgeleri olarak tanınmıştır. İlk dönemin bilgisayar örnekleri arasında sayı boncuğu (abaküs) ve AntiKitira Makinesi sayılabilir.

Joseph Marie Jacquard'ın dokuma tezgâhındaki işlemi otomatikleştirmek adına ürettiği delikli kartlar bilgisayarların gelişme sürecindeki, ilk yazılım olarak görülmektedir. Yapılacak işleme standart getiren, otomatikleştiren kartlı sistem makinenin karttaki deliklere göre programlanması anlamına gelmektedir.

ABD Ordusunun gereksinimleri doğrultusunda 1946’da geliştirilen ENIAC, onluk sayı tabanına dayalı olan ilk genel kullanım amaçlı elektronik bilgisayardır. ENIAC'ın eksikliklerinden yola çıkan geliştiricileri, kullanımı daha esnek bir model üzerinde çalışıp, saklı yazılım mimarisi veya daha çok “von Neumann mimarisi” olarak tanınan tasarımı geliştirdiler. Bu mimariye dayalı olarak geliştirilen bilgisayarlardan ilki İngiltere'de tamamlandı (SSEM). Aynı mimariye bir yıl sonra kavuşan ENIAC'a ise EDVAC adı verildi.

Boşluk tüpüne dayalı bilgisayar teknolojisi 1950'ler boyunca kullanıldıktan sonra, 1960'larda daha hızlı ve ucuz olan transistörlü bilgisayarlar yaygınlık kazandı.

1970'lere varıldığında tümleşik devre uygulayımı ve Intel 4004 gibi mikroişlemcilerin geliştirilmesi ile daha büyük bir başarı, güvenilirlik artışı ve maliyet düşüşü yaşandı. 1980'lerde artık bilgisayarlar, çamaşır makinesi gibi günlük hayat kullanımındaki birçok makinenin denetleyici donanımlarındaki yerlerini almaya başlamışlardı. Son olarak 1990'larda ki İnternet'in gelişimi ile de bilgisayarlar televizyon ve telefon gibi alışılmış birer aygıt hâline gelmişlerdir.

Tablet Bilgisayar: Tablet bilgisayarlar, cep telefonlarından, kişisel veri bankalarından daha büyük ve gelişmiş, bütünleşik dokunmatik ekranları olan ve fiziksel bir klavye yerine ekranlara dokunmak yoluyla verilen komutlarla işleyen taşınabilir cihazlardır. Tablet bilgisayar, ilk kez 1990'larda Pen Computing tarafından “PenGo Tablet Computer” adıyla tanıtıldı ve Microsoft tarafından da üne kavuşturuldu. Bir tablet kişisel bilgisayar olarak ilk kez Microsoft’un hazırladığı Tablet PC teknolojisi ve yazılımları ile kullanımı sunuldu.

İki yaygın dokunmatik ekran teknolojisinden biri olan yüzey dalgalı sistemde, cam ekran üzerinde yerleşmiş şeffaf bir iletken kaplama bulunur. Yüzey dalgalı ekranlarda çoklu dokunma (multi-touch) özelliği de bulunur. İki ya da daha fazla çoklu dokunuşu destekleyen bu ekranlarda aynı anda bir kaç noktadan komut verilebilmektedir.

Diğer bir yaygın dokunmatik ekran teknolojisi olan dirençli yüzey ise endüstride ve kamu hizmeti veren cihazlarda kullanılmaktadır. Çünkü bu cihazlar yüzeye baskı uygulanarak çalışmaktadır. Pratik bir sistem olan dirençli ekranlar, yüzey dalgalı sistemler kadar titiz ve hassas değildir.

Tablet bilgisayarlar konusunda ilk yazılımı Microsoft firması üretmiş olsa da tablet bilgisayarların yeniden gündeme girmesi ile yazılım piyasasına Apple firmasının İOS ve Google firmasının Android işletim sistemleri egemen olmuştur. Günümüz tablet piyasası bu iki işletim sistemi ve bunlara uygun yazılımlar üzerinden ilerlemektedir.

Akıllı Telefonlar: Akıllı telefon (Smart Phone) cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan Avuç içi bilgisayarların (PDA) özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır.

Tıpkı bilgisayarlar gibi bir işlemciye sahip olan bu cihazların işlemcileri karmaşık işlemleri sorunsuzca yapabilmektedir. Aynı zamanda çoğu akıllı telefonda Grafik İşlemci de mevcuttur. Bu yolla yüksek çözünürlüklü video ve fotoğraf çekebilmekte ve işlenebilmektedir. Akıllı telefonların neredeyse hepsinde ARM tabanlı işlemciler kullanılır. Bu tür işlemcilerin kullanılmasının ana sebebi düşük güç tüketimi ve buna rağmen yüksek performans sağlamalarıdır.

Çoğu akıllı telefonun bağlantı özellikleri eksiksizdir. Yani, akıllı telefonlar ile kablosuz ağlara (Wi-Fi) bağlanabilir,  Bluetooth ile dosya alışverişi yapabilir ve de yüksek anten performanslarıyla kaliteli sayılabilecek bir konuşma yapabilirsiniz. 3G teknolojisi ile internete bağlanabilirsiniz.

Mobil İşletim Sistemleri, bir cep telefonunda bulunmayan esneklik, özellik ve de uygulama sayısını akıllı telefonlara verir. Dünyada, akıllı telefonlarda en fazla kullanılan mobil işletim sistemidir. Android yalnızca dokunmatik ekranlı telefonlar için kullanılabilir bir işletim sistemidir. Açık kaynaklı ve Linux tabanlı bir mobil işletim sistemidir. Ancak, herhangi bir Android akıllı telefonun yüksek donanım performansı ve yüksek güçlü bataryalara ihtiyacı bulunmaktadır. iOS Apple tarafından üretilmiş ve geliştirilmekte olan bir diğer mobil işletim sistemidir. Yalnızca Apple markalı IPhone ve IPad gibi cihazlarda çalışmaktadır.

Erişim Desteği Sağlayan Araçlar

İnternet erişim araçlarının destek aldığı araçlar ve onlarla ilgili alt yapılar denildiğinde akla bağlantı türleri gelmelidir. Destekleyen araçlar denildiğinde de modemler gündeme gelmelidir.

Bağlantı Türleri: Bağlantının veri taşıma hızı ve kapasitesi bağlantının kalitesini belirlemektedir. Kablolu ve kablosuz bağlantılar ortaya çıkan gereksinimleri karşılayabilecek biçimde gelişmektedir.

Çevirmeli Ağ Bağlantısı: Analog bir bağlantı çeşidi olan çevirmeli ağ bağlantısı ucuz ve yavaş bir bağlantı çeşididir. Bağlantı bilgisayara bağlı bir modem aracılığıyla bir telefon hattı üzerinden bu iş için ayrılmış bir telefon numarasının aranması yoluyla gerçekleşir. Modem analog hat üzerinden gelen sinyali dijital veriye dönüştürür ve bilgisayara iletir.

Tümleşik Dijital Ağ Servisi: Tümleşik Dijital Ağ Servisi (ISDN) dijital ve analog telefon hatları üzerinden ses, video ve veri iletiminin uluslararası standardıdır. Klasik ISDN erişiminin veri taşıma hızı ve kapasitesi saniye de 64 KB ile 128 KB arasındadır. B-ISDN olarak anılan Geniş bantTümleşik Dijital Ağ Servisi veriyi normal telefon hatları yerine fiber optik telefon hatları üzerinden kullanır.

Sayısal Abone Hattı: Sayısal Abone Hattı (DSL-Digital Subscriber Line), sıradan bakır kablolar üzerinden evlere ve ofislere yüksek bant genişliği sağlayan bir teknolojidir.

Asimetrik Sayısal Abone Hattı: ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), Asimetrik Sayısal Abone Hattı, günümüzde internet bağlantısı için en çok kullanılan bağlantı tekniğidir. Bir dağıtıcı, tek bir telefon bağlantısı ile hem ADSL hattına hem de gelen çağrılara izin verir.

Asimetrik Sayısal Abone Hattı 2: Asimetrik Sayısal Abone Hattı 2 (ADSL2) ve Bant Genişliği Arttırılmış Asimetrik Sayısal Abone Hattı (ADSL2+) ADSL’nin geliştirilmiş halidir. En büyük farkı veri hızı ve uygun santrale daha uzak mesafedeki istemcilerin bağlanmasına izin vermesidir.

Geniş bant teknolojisinin standartları, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından ADSL2 ve ADSL2+ G.992.3 ve G.992.5 olarak belirlenmiştir.

Yüksek Hızlı Sayısal Hizmet Hattı: Yüksek Hızlı Sayısal Hizmet Hattı (VDSL) ADSL’e çok benzeyen bir DSL teknolojisidir. VDSL'in ADSL den en belirgin farkı iletim mesafesinin azlığındadır. 13 Mbps hız için 1.5 km, 55.2 Mbps için 300 metrelik mesafelerden daha öteye erişememektedir.

Kablolu ağ bağlantısı uygun bir modem aracılığıyla kullanıcının geniş bant internet eriştirir. Genellikle kablolu TV için düzenlenmiş hatlar kullanılır. Türkiye'de Kablo TV yayınları 1991 yılında PTT tarafından dokuz büyük ilde başlatılmıştır.

Kablosuz Ağ Bağlantısı: Kablosuz ağ bağlantısı geniş bant olanağıyla ve kullanıcıyı da kullandığı cihazı da bağımsızlaştırması nedeniyle geniş kitleler ve firmalar tarafından yoğun bir biçimde tercih edilmektedir. Kablosuz ağ bağlantısında radyo frekansları kullanılmaktadır.

Uydu Üzerinden İnternet Bağlantısı: Uydu üzerinden internet bağlantısı kullanıcıya karasal şebekeler üzerinden değil de veriyi uzaydan yollayıp yine uzaydan alma olanağı vermektedir. Dünyanın her 24 saatte kendi etrafında dönmesiyle bağlantı noktası ile uydu arasındaki mesafe uzaklaşıp yaklaşmaktadır. Bu durum uydu üzerinden kurulan internet bağlantısının zaman zaman yavaşlamasını veri akışının güçleşmesine neden olmaktadır. Uydu üzerinden internet bağlantısı standart internet bağlantısından yaklaşık saniyede 500 KB daha hızlıdır. Buna karşılık fiber optik bağlantıdan yavaştır.

Modem ve Türleri: Modem, tanım olarak "Modülatör" ve "De modülatör" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Çevirge ya da Modem, bilgisayarların İnternete bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayarlara bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine, ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır.

Modemler genellikle birim zamanda gönderebildikleri veri miktarı ile sınıflandırılırlar ve bu miktar genelde bit bölü saniye (bit/s) olarak ölçülür. Aynı zamanda modemler baud ile ölçülen simge hızlarına göre de sınıflandırılabilirler.

Uzak mesafeye kablo ile very iletmek özel yöntemlerle sağlanabilir. Bunun için birçok metot vardır. Bu metotlar voltaj seviyelerinin değiştirilmesi, frekans modülasyonu (FM), genlik modülasyonu (AM), kablosuz olarak radio frekanslarını kullanma, ışık ile fiber optik kablolardan gönderme metotları olabilir.

Dahili (İnternal) Modemler: Bilgisayarın ana veri yoluna direkt monte edilebildiklerinden daha aktif görev yaparlar. Gücünü cihazın güç kaynağından temin eder. Ses ayarları yazılım kontrollüdür.

Harici (External) Modemler: Bilgisayara dışarıdan kabloyla bağlanan modemlerdir. Bu modemler genellikle birer kutu görünümü şeklindedirler. Harici modemlerin ön yüzlerinde, kullanıcılara modemin o anki durumuyla ilgili bilgi vermek amacıyla ışıklar bulunur.

Ethernet: İki ya da daha fazla sayıda bilgisayarın birbirleri ile bağlantı kurmasına “Bilgisayar Ağı” denir. Ethernet bilgisayarlar arasında bir ağ oluşturmaya yarayan yöntemdir. Ethernet yalnız başına bir teknoloji değil, bir teknoloji ailesidir. Ethernet sadece bir teknoloji değil, hızlı ethernet, gigabit ethernet gibi alt teknoloji gruplarını içeren bir teknoloji ailesidir.Ethernetin tipik özellikleri şunlardır:

  • Basitlik, düşük fiyat,
  • Uyumluluk,
  • Adresleme esnekliği,
  • Bütün istasyonlara eşit haklar,
  • Yüksek hız,
  • Bakıma uygun olma.

Günümüzde ağ bağlantıları için kullanılan kartlara da bu teknolojiden dolayı Ethernet Kartı (Network Card) denmektedir. Ethernet kartları genel olarak anakart üzerindeki PCI slota yerleşecek şekilde üretilmektedir.

Akıllı Telefon Bağlantı Türleri

Gprs: GPRS (General Packet Radio Service), ikinci nesil cep telefonlarında kullanılan şebeke üzerinden very alıp göndermeye yarayan teknolojinin ismidir. Kullanılan cep telefonu (GSM) hattının GPRS’e açık olması ve telefonun GPRS özelliğini desteklemesi durumunda telefon internet erişimine açık hale gelir. GPRS teknolojisinin bir sonraki aşaması EDGE olarak anılan bağlantı biçimidir. İngilizce Enhanced Data rates for GSM Evolution tamlamasında yer alan sözcüklerin ilk harflerinden oluşmuştur. EDGE veri transferi oranını geniş bant üzerinden saniyede 384 KB’ye kadar desteklemektedir.

Kablosuz Uygulama Protokolü: Kablosuz uygulama Protokolü (WAP - Wireless Application Protocol) mobil telefonlar, avuç içi bilgisayarlar (PDA) gibi mobil iletişim araçları için internet içeriği sağlayan bir teknolojidir. WAP HTML, XML ve WML dillerini de desteklemektedir. WAP altyapısı kullanılarak hazırlanan sayfa içerikleri küçük ekranlara sığacak ve tek elle kullanılabilecek biçimde tasarlanırlar.

Üçüncü Nesil Bağlantı: 3G (3rd Generation), GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WİMAX gibi veri aktarım ve görüntüleme teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Kendinden önceki 2G ve 2.5G teknolojilerinin sağladığı hizmetler ile karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve çift yönlü veri taşıma hizmetleriyle daha hızlı ve yüksek kapasiteli veri taşıma olanağı sunmaktadır. 3G'nin 2G'ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik, iletimin ses yerine veri odaklı olmasıdır.

Dördüncü Nesil Bağlantı: Telekomünikasyon’da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps, Wi-fi ağlarda 1Gbps'dir. 17 Ağustos 2009'da ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından yapılmıştır.

Erişim Programları

Ağ Tarayıcıları: Ağ tarayıcısı küresel ağ üzerindeki enformasyon kaynaklarına, erişmek, onları işlemek ve üretilenleri sunmak için geliştirilmiş uygulama yazılımlarıdır. Ağ tarayıcıları hiperbağlar yardımıyla kullanıcının sayfalar arasında gezinmesini ve aradığı içeriğe erişmesini sağlar. İlk ağ tarayıcısı Tim Berners Lee tarafından 1990’da geliştirilmiştir. İlk ağ tarayıcısı yazılımı 1993 yılında Marc Andreesen tarafından geliştirilmiştir ve Mosaic adı ile piyasaya sürülmüştür. Mosaic daha sonrasında Netscape adını alarak bir dönem dünyanın en popüler ağ tarayıcısı olmuştur. Microsoft firması bu rekabete 1995 yılında Internet Explorer ile girmiştir. Explorer’ın Microsoft Windows işletim sisteminin içinde kurulu olarak gelmesi onu bu rekabette öne geçirmiştir. http, https, ftp, file ve diğer URL biçimleri kullanılarak kaynağa erişildiğinde ağ tarayıcısı içeriği gösterir. Yaygın kullanıma sahip ağ tarayıcılarında bulunan özellikler şöyle sıralanabilir:

  • Gezinme sırasında ziyaret edilen sayfalara geri dönebilmek için geri ve ileri butonu bulunur.
  • İçeriği belirli aralıklarla yenilenen sayfaların otomatik güncellemesini beklemeden yüklenmesini sağlamak için sayfayı yenile ya da yeniden yükle butonu bulunur.
  • Yüklemesi geciken içeriklerin yüklenmesini beklememek ya da durdurmak için sayfanın yüklenmesini durdur butonu bulunur.
  • Kullanıcının ağ tarayıcısının başlangıç sayfasına dönmesini sağlamak için giriş sayfasına dön butonu bulunur.
  • Kullanıcının erişmek istediği sayfanın ağ adresini yazabilmesi için adres satırı bulunur.
  • Kullanıcının arama motorlarına doğrudan erişimini sağlayan arama satırı bulunur.
  • Sayfanın yüklenip yüklenmediğinin ya da ne kadarının yüklendiğinin anlaşılması için durum satırı bulunur.

Yayın Araçları

Sunucu: Kullanıcının bir başka bilgisayar aracılığıyla talep ettiği veriyi bir işletim sistemi aracılığıyla tam da kullanıcının istediği gibi iletebilen bilgisayarlar sunucu niteliği kazanır. Bu noktada bilgisayarın sunucuya dönüşmesini sağlayan şey bir işletim sistemi ya da paylaşım özelliği kazandıran bir programdır. Açık kaynak kodlu bir yazılım olan Apache Web Server bu programlardan biridir ve ücretsiz olarak edinilip kurulabilmektedir. İnternet kendisi sunuculardan ve kullanıcılardan oluşan dev bir ormandır. Başlıca sunucu tipleri şunlardır:

  • Uygulama Sunucusu,
  • İletişim Sunucusu,
  • Veri Tabanı Sunucusu,
  • Dosya Sunucusu,
  • Oyun Sunucusu,
  • Ev Sunucusu,
  • Vekil Sunucu,
  • Alan Adı Sunucusu,
  • Ağ Sunucusu.

Uygulama Sunucusu: Uygulama Sunucusu, belirli bir yazılımın uygulamalarını çalıştırmak için oluşturulmuş bir yazılımdır. Daha çok ağ sunucuları için kullanılır. ASP, .NET, PHP, Java Script uygulamaları için kullanılmaktadır.

İletişim Sunucusu: İletişim Sunucusu, bir dizi iletişim tabanlı uygulamanın işleyişini düzenlemek üzere tasarlanmış bir bilgisayar sistemidir.

Veri Tabanı Sunucusu: Veri tabanı sunucusu, sunucu niteliğine, amaca uygun yapılandırılabilme esnekliğine sahip bir bilgisayarın, veri tabanı yazılımları ile veriyi saklayabilecek işleyebilecek ve dağıtabilecek bir yapıya kavuşturulması ile elde edilir.

Dosya Sunucusu: Dosya Sunucusu, temel görevi bir ağa bağlı bilgisayarda paylaşılan bir alan üzerinde yetkili kullanıcıların erişimine açık olarak dosya, veri ve belge barındırmak ve paylaşmak olan sunucu tipidir.

Oyun Sunucusu: Oyun Sunucusu, belirli bir oyunun birden fazla kişi tarafından çevrim içi olarak oynamasına izin veren sunucu türüdür. Oyun sunucuları, sadece bu amaca hizmet eden bilgisayarlar üzerine kurulmuş sunucu yazılımlarıdır.

Ev Sunucusu: Ev Sunucusu, ev ağı ve internet üzerinde erişilebilen kişinin özel konutundaki kişisel gereksinimleri için kullanacağı yerel bir sunucudur.

Vekil Sunucu: Vekil Sunucu, ya da yaygın kullanılan İngilizce adıyla Proxy sunucu, kullanıcının bilgisayarı ile İnternet arasında yer alan bir aracı bilgisayardır. Proxy sunucular; güvenlik duvarı veya içerik filtresi görevi görür ve performansı artırır.

Alan İsimlendirme Sistemi Sunucusu: Alan İsimlendirme Sistemi Sunucusu, DNS İngilizce Domain Name System’in kısaltılmış şeklidir. DNS, en fazla 256 karakter uzunluğunda olabilen alan isimlerini IP’ye çevirmek için kullanılan bir sistemdir. DNS, verilen bir makina adının IP adresini çözerek makinelerin internet üzerinde alan isimleri ile haberleşmelerine olanak tanır. Bu amaç için çok yaygın olarak "Berkeley Internet Name Domain (BIND)" yazılımı kullanılmaktadır. Kullanıcı bir siteye erişmek istediğinizde, DNS sayesinde hangi site nerede, hangi IP hangi bilgisayara ait olduğu belirlenir ve istediğiniz yere erişirsiniz.

Alan isimlerinin atanmasını, standartların belirlenmesini ve geliştirilmesini ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) isimli kâr amacı gütmeyen uluslararası bir örgüt sağlamaktadır. Alan adı uzantıları;

  • Birinci seviye ve
  • İkinci seviye olmak üzere iki gruba ayrılır.

Birinci seviye isimler com, net, org gibi isteyen herkesin satın alabileceği adresler olabildiği gibi eğitim kurumları veya ulusal örgütler için kullanılan ve satın alınamayan .edu, .gov, .mil, .int gibi adresler de bulunmaktadır. İkinci seviye alan isimleri ise her ülkenin kendi belirlediği alt uzantılar ve ülke kodu içermektedir.

Türkiye'deki tüm alt alan adresleri, .tr ile bitmektedir. https://www.nic.tr adresinden resmi başvuru yapılarak .tr uzantılı alan adı alınabilmektedir. Nic.tr (".tr" Alan Adları) Yönetimi, 1991 yılından bu yana Türkiye'yi ilk olarak İnternet'e bağlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde, çalışmalarına devam etmektedir. Nic.tr yönetiminin görevleri;

  • ".tr" uzantılı alan adı başvurusunda bulunan yurt içi/yurt dışı tüm kurum, kuruluş ve şahısların, alan adı başvurularını değerlendirmek ve uygun olan başvuruların tahsis işlemlerini sonuçlandırmak,
  • Mevcut alan adları ile ilgili gerekli olan veya talep edilen idari, mali ve teknik işlemleri gerçekleştirmek,
  • Tüm alan adı işlemleri sırasında telefon, mesaj ve e-posta aracılığı ile destek vermektir.

Ağ Sunucusu: Hosting, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır. Web sitesine ait dosyalar için depo vazifesi gören ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bilgisayarlara ağ sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de ağ dosyaları barındırma (web hosting) denir.

Ağ alanı kiralama ya da satın alma yoluyla site içeriğinin barındırılacağı alana sahip olunur. Bunlardan biri “platform” seçimidir. "Platform" sunucu üzerinde kurulan Windows, Unix, MacOS, Linux gibi işletim sistemleri için kullanılan bir terimdir. Günümüzde Windows ve yeni bir Unix formu olan Linux platformları en çok kullanılan sunucu sistemleridir. Php, Mysql, Cgi ve Perl gibi açık kaynak kodlu işaretleme dilleri kullanarak site yapılmışsa Unix tabanlı sunucular daha çok tercih edilmektedir. Unix sistemi Windows sistemine göre genellikle daha ucuz ve kullanışlıdır. Güvenlik açısından Unix, kullanım ve kurulum kolaylığı açısından ise Windows tercih edilir.

Genellikle bir sunucu bir den çok siteyi barındırır. Ancak bir sunucunun tümüyle bir kişi ya da kurum tarafından kiralanmasına ya da sahip olunması durumuna adanmış barındırma (dedicated hosting) denir. Bir siteye ait sayfaların yüklenme hızı önemlidir. Ziyaretçinin gezdiği bir sitenin yavaş olmasının bazı önemli nedenleri vardır:

  • Bilgisayarın yeterli donanıma sahip olamaması,
  • Barındırma hizmeti alınan sunucunun internete bağlanma hızı,
  • Sayfaların dosya olarak büyüklüğü.

Bant genişliği, veri transfer limitidir. Bir sitenin ne kadar çok ziyaretçisi olursa o kadar çok bant genişliğine ihtiyacı olacaktır. Her ay 50.000 kişi tarafından ziyaret edilen 100 kilo bitlik bir web sayfası, aylık beş gigabaytlık trafik anlamına gelir.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi