Marka İletişim Kampanyaları Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Siyasal İletişim Kampanyaları

1. Soru

Siyasal kampanyaların amaçları nelerdir?

Cevap

Siyasal kampanyaların amacı üç başlık altında toplanabilir. Bunlar; seçmenlere siyasal parti ve bu partinin projeleri hakkında bilgi vermek, adaylara ilişkin seçmene bilgi vermek ve aday imajı yaratmak ve seçmenleri belirli bir siyasal partiye oy vermeye ikna etmektir.


2. Soru

Siyasal seçim kampanya süreci nasıldır?

Cevap

Siyasal seçim kampanya çalışmalarının ilk aşaması, kampanya altyapısının oluşturulmasıdır. Kampanya altyapı çalışmaları kampanya merkezinin hazırlanması, kampanya ekibinin seçilmesi, ekip arasında görev ve sorumluluk dağılımının yapılması, kampanya bütçesinin oluşturulması ve kampanyanın finansmanın sağlanması, kapsamlı bir kamuoyu araştırmasının yapılması, bütçe içerisinde yer alan kalemlerin zamanlama ve kullanım planlarının hazırlanması, kampanya stratejisinin tespit edilmesi, kampanya temasının belirlenmesi, kampanya mesajının yazılması ve medya planının yapılması gibi bir dizi çalışmayı kapsamaktadır. Siyasal partiler ve adaylar kampanya sürecinin hemen başında, çalışmalarını organize edecekleri, gönüllülerini eğitecekleri ve kampanya materyallerini hazırlayacakları bir merkez kurmak zorundadırlar. Öncelikle ilgili seçim bölgesinin büyük bir haritasının yer alması gereken kampanya merkezinin, kendine özgü bir dizi özelliklere ve ekipmanlara sahip olması gerekmektedir. Bir kampanya merkezinde telefon, faks, bilgisayar ve ek donanımları, internet, tarayıcı, yazıcı, fotoğraf makinesi, kamera gibi temel araç ve gereçlerin bulunması gerekir.


3. Soru

Seçim kampanya çalışmasının sınırlarını belirleyen en önemli unsur nedir? Açıklayınız.

Cevap

Bir seçim kampanya çalışmasının sınırlarını belirleyen en önemli unsurlardan biri hiç şüphesiz kampanya bütçesidir. Günümüzde seçimlerin başarısı, neredeyse kampanya bütçesi ile eş tutulmaya başlanmıştır. Siyasal kampanya yönetimleri, kampanya çalışma planına göre küçük, orta veya büyük ölçekte bütçe hazırlamaktadırlar. Kampanya bütçesinin hazırlanabilmesi için bazı ölçütlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu ölçütler seçimin türü, seçim bölgesinin büyüklüğü, kampanya çalışma planında yer alacak kalemler, kampanya araştırma giderleri, medya kullanımı ve organizasyon giderleri gibi ölçütlerdir.


4. Soru

Siyasal seçimlerde ilk kamuoyu yoklaması kim tarafından, ne zaman gerçekleştirilmiştir?

Cevap

Siyasal seçimlerde ilk kamuoyu yoklamasını George Gallup, 1936 yılındaki ABD başkanlık seçimleri öncesinde gerçekleştirmiştir.


5. Soru

Siyasal kampanyalarda anket çalışmaları ve kamuoyu araştırmalarının faydaları nelerdir?

Cevap

Bu çalışmalar, adayların kamuoyundaki imajlarını saptamaya imkan sağlar. Seçmenlerin endişelerinin ve sorunlarının belirlenmesine katkıda bulunur ve belirli sosyal ve siyasal konularda seçmenlerin tutumlarının neler olduğunun öğrenilmesine yardımcı olur. Bunların yanı sıra, kampanya sürecindeki tema, mesaj, slogan ve strateji belirleme ve etkili medya planlama yapmaya imkan sağlama, seçim bölgesindeki seçmenlerin, çıkar gruplarının veya belirli hedef kitlelerin önceliklerinin saptanması ve bu öncelikleri baz alan seçim kampanyalarının yürütülmesine imkan verme ile hedef kitlenin belirlenmesine katkıda bulunma, anketlerin diğer faydalarıdır. Kamuoyu araştırmaları, kampanya sürecinde verilecek mesajların ön testinin yapılmasını sağlamaktadır. Seçmenlerin zihnindeki başarılı aday imajının temel çerçevesi kamuoyu araştırmaları ile belirlenerek, aday veya parti imajının yaratılmasına katkıda bulunulmaktadır. Kamuoyu araştırmaları ayrıca, kampanya mesajlarının ve stratejisinin kamuoyundaki etkisi ile rakip adayın ilettiği saldırı mesajlarının etkisini ölçmeye de yaramaktadır.


6. Soru

Siyasal kampanyalar süresince en çok kullanılan anket çalışmaları ve grup araştırma yöntemleri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap

En çok kullanılan anket çalışmaları ve grup araştırma yöntemleri; genel ölçüm anketi, izleme anketi, yakın takip anketi, yönlendirme anketi gibi anketlerdir. Genel ölçüm anketi, kampanya öncesinde geçekleştirilen ve kampanyanın planlanması için gerekli bütün verilerin elde edilmesini sağlayan bir anket çeşididir. Bu anket çalışmasının belli başlı amaçları; kampanyanın güçlü veya zayıf noktalarını tespit etmek, kampanyanın avantajlarını saptamak, kampanyanın seçim sürecinde karşılaşacağı tehditler konusunda detaylı bilgi sağlamak, rakip adayın hassas olduğu ve yaralanabileceği noktaları belirlemek, adaylar hakkında kamuoyunun genel kanaatini öğrenmek ve kampanyada gündeme getirilmesi olası olan konularda seçmenin görüşlerini öğrenmek gibi sıralanabilir. İzleme anketi kampanya süresince belli aralıklarla uygulanan ve kampanya çalışmalarının etkisini ve kampanyanın gidişatını ölçmeye yarayan bir anket biçimidir. Ayrıca, bu çalışmanın rakip adayın kampanya çalışmalarında verdiği mesajların seçmen kitlesi üzerindeki etkisini öğrenmek, kampanya çalışmaları sırasında rakip adayın ilettiği olumsuz mesajları etkisiz kılmak amacıyla seçmene iletilen mesajların etkili olup olmadığını saptamak ve kampanyanın son günlerinde seçmene verilecek mesajları belirlemek gibi faydaları da bulunmaktadır. Yakın takip anketi ise, kampanya sürecinde gerçekleştirilen bir aktivitenin veya televizyonlarda yayınlanan bir reklam filminin hedef kitle üzerindeki etkisinin ölçülmesi amacıyla yapılan bir anket uygulamasıdır. Yönlendirme anketinde ise asıl amaç, seçmenlerin kanaatini öğrenmekten çok onları belli konularda yönlendirmektir. Örneğin bu tür bir anket formunda şu sorular bulunabilir: Sizin için adayın dürüst olması, oyunuzu vermede ne kadar önemlidir? Oy vermeyi düşündüğünüz adayın yolsuzluğa bulaşmış olduğunu öğrenirseniz kanaatinizi değiştirir misiniz? Aday X’ın profesyonel yaşamında kamuyu zarara uğratmaktan mahkum olduğunu biliyor musunuz? Bu soruların asıl amacı, aday X’in geçmişte yolsuzluk yaptığını seçmene ileterek onların kanaatlerini değiştirmektir


7. Soru

Siyasal kampanya faaliyetlerinde tematik kampanya oluşturmanın avantajları nelerdir?

Cevap

Bunlar: ? Adaylar tematik kampanyayla, kendilerinin neden seçilmesi, rakiplerinin ise neden kaybetmesi gerektiğinin mantığını ortaya koyarak, seçmenlerin hangi adayı tercih edeceklerine dair karar vermelerini sağlarlar. ? Adaylar, kendileri ile rakipleri arasında net bir farklılık hazırlayarak, seçmenlerden yapmalarını istedikleri tercihi tanımlamış olurlar. ? Tematik kampanya, farklı seçmen gruplarına yönelik mesajların iletiminde etkili olmaktadır; çünkü adayın ileteceği mesaj, sürekli olarak kampanya teması içerisinde yer almaktadır.


8. Soru

Siyasal kampanya teması belirlenirken dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?

Cevap

Tema belirlenirken şu unsurları dikkate almak gerekir; Adayın katıldığı seçim türü, adayın konumu, özellikleri, icraatları, tecrübesi; seçmenlerin konumu, toplumun gündemindeki konular, siyasi partinin ideolojisi, yaratılmak istenen imaj ve adayın var olan imajı.


9. Soru

Siyasal kampanya mesajlarını oluşturmanın amaçları nelerdir?

Cevap

Siyasal kampanya mesajlarını oluşturmanın amaçları; ? Kampanya mesajları, siyasal partiye inananları seçim gününde oylarını kullanmaları konusunda cesaretlendirmeye yöneliktir. ? Kampanya mesajları bağımsız ve etkileme olasılığı olan seçmenleri ikna etmeye yöneliktir. ? Kampanya mesajları rakip partiyi destekleyecek seçmenlere seslenerek, bu seçimlerde diğer partinin adayını desteklemelerinin birçok açıdan daha doğru ve yararlı olacağını vurgular. ? Bu amaçlara uygun olarak hazırlanacak kampanya mesajları net, tutarlı ve anlaşılabilir olmalıdır. ? Mesaj ayrıca çeşitli sözcük ve ifadeler kullanılarak sembolize edilmeli, değişik sloganlar ve göstergelerle de iletilebilmelidir.


10. Soru

Siyasal kampanya stratejisi nedir?

Cevap

Siyasal kampanya stratejisi, seçim kampanyası çalışmalarında en düşük bütçe ile en olumlu sonuca ulaşmanın genel planı olarak tanımlanabilir. Aday strateji belirlerken, kendisini seçimlerde nasıl konumlandıracağını, gücünü maksimum noktaya çıkartmak ve zayıf noktalarını minimum düzeye indirebilmek için kısıtlı kaynaklarını verimli bir biçimde nasıl kullanacağını doğru şekilde tasarlamalıdır.


11. Soru

Siyasal kampanya stratejisinin belirlenmesinde sorulabilecek sorular nelerdir?

Cevap

Stratejinin belirlenebilmesi için şu soruların sorulması gerekir: ? Mesajların içeriği hangi alt başlıklara sahip olacak? Mesajlar hangi aralıklarla ve ne zaman iletilecek? Mesajlar hangi yoğunlukta iletilecek? ? Mesajlar hangi sıra ile iletilecek? ? Mesajlar hangi kitle iletişim araçları kullanılarak iletilecek? ? Kampanya bütçesi ne zaman ve nasıl harcanacak?


12. Soru

Siyasal Kampanyalarda genellikle kullanılan mesaj stratejileri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap

Siyasal kampanyalarda genellikle olumlu, olumsuz, reaktif (tepkisel) ve aşılama olmak üzere dört farklı mesaj stratejisi kullanılmaktadır. Bu stratejilerin her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Siyasal partiler kampanya sürecinde konumlarına, seçmen tercihlerine, anket sonuçlarına, partinin ideolojik yapısına, adayın oluşturulmak istenen imajına ve kampanyanın bütçesine göre bu mesaj stratejilerinden birini ya da birkaçını tercih edebilirler.


13. Soru

Olumlu mesaj stratejisi kullanımının temel amaçları nelerdir?

Cevap

? Adayın adının tanınmasını sağlamak, ? Adayın liderlik özelliğini vurgulamak, ? Seçmenlerle aday arasında özdeşim kurmak, ? Aday hakkında kahraman imajı yaratmak, ? Adayın belirli konulardaki görüşlerini açıklamak bu görüşlerin seçmenlerin görüşleri ile ne kadar uyumlu olduğunu vurgulamak.


14. Soru

Olumsuz mesaj stratejisi kullanımında uyulması gereken ilkeler nelerdir?

Cevap

Olumsuz mesaj stratejisi kullanımında uyulması gereken ilkeler: ? Rakip hakkında yapılan açıklamalar doğru olmalıdır. ? İddialar, gerçek olayların centilmence ve kibarca açıklanması şeklinde olmalıdır. ? İddialar, rakibin kamuda yaptığı icraatlar hakkında olmalıdır. ? Adayların kişiliğine yönelik olumsuz strateji uygulanmamalıdır.


15. Soru

Olumsuz mesaj stratejisi kullanımının sağlamış olduğu önemli işlevler nelerdir?

Cevap

Bu işlevler şunlardır: ? Olumsuz mesajlar, siyasal adaylar ve onların gündemleri hakkında bilgi vermektedirler. ? Seçmenlerin siyasal gündeme ilişkin konu önceliklerini belirlemede yardımcı olmaktadırlar. ? Kampanyaya yönelik ilgiyi artırmaktadırlar. ? Siyasal tartışmalara yol açmaktadırlar. ? Akılda kalıcılıkları daha uzun sürelidir.


16. Soru

Bir olumsuz mesaj stratejisinde yer alabilecek alt stratejiler nelerdir? Açıklayınız.

Cevap

Bir olumsuz mesaj stratejisinde üç ayrı alt strateji uygulanabilir. Bunlar doğrudan saldırı, karşılaştırmalı saldırı ve imalı saldırı stratejileridir. Doğrudan saldırı stratejisi, özellikle fazla bütçeye sahip olmayan siyasal partilerin kampanya çalışmalarında kullanılmaktadır. Doğrudan saldırı mesajları az eğitimli insanları inançlarından, kanaatlerinden ya da görüşlerinden döndürmek ve var olan kanaatin pekiştirilmesini sağlamak açılarından önemlidir. Karşılaştırmalı saldırı stratejisi nde ise, iki adayın farklılıkları ortaya konularak karşılaştırılması yapılır.


17. Soru

Reaktif mesaj stratejisi nedir?

Cevap

Reaktif (Tepkisel) mesaj stratejisi, rakip adayın yoğun saldırılarına, yine mesajla karşılık verme şeklinde yürütülür. Siyasal aday ve partiler rakiplerinden gelecek olumsuz mesajların etkisini zayıflatmak ya da büsbütün yok etmek için farklı tepkilerde bulunabilir. Bu tepkiler şunlar olabilir: Sessiz kalma, karşı saldırıya geçme, yalanlama, gizleme, karşı imaj oluşturma vb. Adaylar bazen de kendileri hakkında dile getirilen iddiaları doğrulamakla ve kabullenmekle beraber, yaşanan şeylerin geçmişte kaldığını kendilerinin ise geleceğe baktıklarını ifade edebilirler.


18. Soru

Siyasal kampanyalarda stil ne demektir?

Cevap

Siyasal kampanyalarda stil, bir kampanya yürütme biçimi olarak kampanyayı tanımlayan ve ona biçim veren özellikler olarak kabul edilmektedir. Siyasal seçimlere katılan adaylar, iktidar partisi adayı ve muhalefet partisi adayı olmak üzere iki farklı statüde bulunurlar. Bu iki farklı statü, adayları farklı noktalarda konumlandırmaktadır. Adaylar kendilerini konumlandırırken üç değişik kampanya stili oluşturabilirler. Bu stiller, iktidar stili, muhalefet stili ve iktidar-muhalefet stili olarak sınıflandırılmaktadır.


19. Soru

Seçimlerde iktidar konumundaki partinin avantajları nelerdir?

Cevap

Bu avantajlar şunlardır: ? Medyanın ilgisini çekebilme ve medya kullanımı, ? Önemli görevlere atamalar yapabilme, ? Soruşturma amaçlı komisyon ve heyetler oluşturabilme, İktidar makamının verdiği gücü kullanabilme, ? Devletin fonlarından ve bütçesinden ödenekler ayırabilme, Seçilmiş görevlilerin desteğini kazanabilme, ? Dünya liderleriyle görüşebilme, ? Ekonomik ya da ulusal sorunları yönlendirebilme.


20. Soru

Seçmenler ile doğrudan iletişim kurmanın yararları nelerdir?

Cevap

Bu yaralar; ? Seçmenlerle iletişim kurmak seçmeni kampanya iletişimi açısından farklı bir algı düzeyine getirmektir. ? Seçmenlerle kurulan yüz yüze iletişim iki yönlü bir iletişime imkan sağlar. ? Yüz yüze iletişimde adayın veya gönüllü kişinin fiziki yapısı, vücut dili, ses tonu ve hareketi seçmenin ikna edilmesi sürecine yardımcı olabilir. ? Yüz yüze iletişim, kampanyaya daha büyük bir insani boyut katar. ? Yüz yüze iletişim kurmak için gerçekleştirilen alan çalışmasının maliyeti oldukça yüksektir; ancak gönüllü çalışanların kullanımı bu maliyeti minimum düzeye indirecektir. ? Yüz yüze iletişim kurmak amacıyla gerçekleştirilen alan çalışmaları seçmende daha büyük coşku yaratabilir, medyanın ilgisini daha fazla çekebilir ve kampanyaya maddi yardım sağlanmasına katkıda bulunabilir.


21. Soru

Medyada yer almanın zorluğuna rağmen kampanya yöneticileri çalışmalarının medyada yer almasını sağlamak içine tür alternatif yöntemler kullanabilirler?

Cevap

Bu yöntemler şunlardır: ? Basın açıklaması, ? Aday ziyaretleri, ? Haber konferansı, ? Tartışmalar, ? Söyleşiler, ? Editör sayfası.


22. Soru

Basın toplantılarının medyada yer almasını isteyen kampanya yöneticileri ve adayların dikkat etmesi gereken kurallar nelerdir?

Cevap

Bu unsurlar; ? Basın toplantısında sunulacak bilgiler yeni bilgiler olmalıdır. ? Medya kuruluşlarının adayın hangi konu hakkında konuşacağı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir. ? Basın mensupları toplantı sırasında adayın yaptığı açıklamaları güvenilir bulmalıdır. ? Basın toplantılarında adaylar özellikle bir veya birkaç konuya odaklanmalı, görüşlerini ve farklı bakış açılarını ortaya koymalı, konudan konuya atlamamalıdır. ? Basın toplantıları, aday ile basın mensupları arasında iletişimin kurulmasına ve bir ilişkinin başlamasına katkı sağlamalıdır.


23. Soru

Basılı reklamların diğer reklam türlerine göre avantajları nelerdir?

Cevap

Bu avantajlar: ? Zaman açısından sınırlılıkları yoktur. ? Medyada daha büyük yerler satın alınarak mesajlar daha detaylı olarak verilebilir. ? Belirli bölgesel mesajlar için bölgesel medya seçimi ya da bölgesel ekleri kullanılabilir.


24. Soru

Siyasal kampanya çalışmalarında radyoyu etkili bir biçimde kullanmanın avantajları nelerdir?

Cevap

Radyo reklamları basılı değildir. Bu nedenle radyo reklamlarında dil daha kestirme yoldan kullanılabilir; oysa basılı reklamlarda bunu gerçekleştirmek mümkün değildir. Radyoda ses efektinin kullanımı önemlidir, doğru bir biçimde kullanılarak izleyicinin ilgisi çekilebilir. Dinleyicinin kolayca iletişim sürecine katılması sağlanabilir. Bunu gerçekleştirmek için sürekli sorular sorulmalıdır. Bilhassa gerilla taktiğinin uygulandığı kampanyalar için radyo çok uygun bir kitle iletişim aracıdır. Saldırı reklamlarında aday gözükmediğinden dolayı radyo özellikle tercih edilmektedir. Ayrıca radyo rakip adayın televizyondan yaptığı saldırılara kısa süre içerisinde ve sert bir üslupla cevap verme açısından idealdir.


25. Soru

Bir aday ya da siyasal danışmanları, televizyonda tartışmaya çıkıp çıkmama konusunda kendilerine hangi soruları sormalıdır?

Cevap

Bir aday ya da siyasal danışmanları, televizyonda tartışmaya çıkıp çıkmama konusunda kendilerine şu soruları sormalıdır: ? Yakında bir seçim olacak mı? Eğer seçim olmayacaksa tartışmanın fazla bir anlamı olmayabilir. ? Tartışma ne tür avantajlar getirebilir? ? Rakip aday acaba iyi bir tartışmacı mı? Tartışmaya katılacak kaç aday var? İki aday mı yoksa daha fazla aday mı?


26. Soru

Seçimlere katılan adaylar ve partiler hakkında skandal patlak vermesi durumunda kampanya yönetimi birtakım hasar kontrol taktikleri geliştirebilir. Bu taktikler nelerdir?

Cevap

Bu taktikler: ? Adaylar iddiaları kabul edip, Evet benim geçmiş yaşamımda böyle bir olay olmuştur. Bunu inkar etmiyorum, bu olay benim yaşamımım bir parçasıdır. diyerek geleceğe dönük plan ve projelerini ön plana çıkarabilir. ? Aday iddiaları kabul edip yarıştan çekilebilir. Aday iddiaları kabul edip seçmenlerden kendilerini affetmesini isteyerek yoluna devam edebilir. Konuyu hafifleterek geçiştirebilir. ? Basına herhangi bir problem olmadığını ifade ederek konunun önüne taş duvar örebilir. Aşılama denen yöntemle aday, skandal patlamadan önce konu hakkında kamuoyuna kısa bir ön bilgi vererek, kendisine yönelik saldırının önüne geçebilir. ? Suçlamayı inkar edip delil isteyebilir. Bu iddiaların hayatının bir dönemine ilişkin olduğunu ifade ederek olaya sınırlama getirebilir. Suçlamaları önemsemeyebilir.


27. Soru

Siyasal seçim kampanyaları ne anlama gelmektedir?

Cevap

Siyasal Seçim Kampanyaları: Seçmenleri projeleri hakkında bilgilendirmek, aday imajı yaratmak ve ikna etmek için yürütülen planlı çalışmalardır.


28. Soru

Siyasal seçim kampanyalarının öneminin artmasının temel nedenleri nelerdir?

Cevap

Siyasal seçim kampanyalarının önemi, kararsız seçmenlerin ve yüzen oyların gün geçtikçe artması, seçmenler ile siyasal partiler arasındaki bağların giderek zayıflaması ve ideolojilerin seçmen tercihlerindeki belirleyiciliğinin azalması gibi nedenlerden dolayı her geçen gün artmaktadır.


29. Soru

Siyasal seçim kampanya çalışmalarının ilk aşaması nedir?

Cevap

Siyasal seçim kampanya çalışmalarının ilk aşaması, kampanya altyapısının oluşturulmasıdır. Kampanya altyapı çalışmaları kampanya merkezinin hazırlanması, kampanya ekibinin seçilmesi, ekip arasında görev ve sorumluluk dağılımının yapılması, kampanya bütçesinin oluşturulması ve kampanyanın finansmanın sağlanması, kapsamlı bir kamuoyu araştırmasının yapılması, bütçe içerisinde yer alan kalemlerin zamanlama ve kullanım planlarının hazırlanması, kampanya stratejisinin tespit edilmesi, kampanya temasının belirlenmesi, kampanya mesajının yazılması ve medya planının yapılması gibi bir dizi çalışmayı kapsamaktadır


30. Soru

Bir seçim kampanya çalışmasının sınırlarını belirleyen en önemli unsurlardan biri nedir?

Cevap

Bir seçim kampanya çalışmasının sınırlarını belirleyen en önemli unsurlardan biri hiç şüphesiz “kampanya bütçesi”dir. Günümüzde seçimlerin başarısı, neredeyse kampanya bütçesi ile eş tutulmaya başlanmıştır. Siyasal kampanya yönetimleri, kampanya çalışma planına göre küçük, orta veya büyük ölçekte bütçe hazırlamaktadırlar. Kampanya bütçesinin hazırlanabilmesi için bazı ölçütlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu ölçütler seçimin türü, seçim bölgesinin büyüklüğü, kampanya çalışma planında yer alacak kalemler, kampanya araştırma giderleri, medya kullanımı ve organizasyon giderleri gibi ölçütlerdir


31. Soru

Siyasal kampanyalarda anket çalışmaları ve kamuoyu araştırmalarının faydaları nasıl özetlenebilir?

Cevap

Siyasal kampanyalarda anket çalışmaları ve kamuoyu araştırmalarının faydalarını şu şekilde özetlemek mümkündür (Newman, 1999: 5 ve Shea, Burton, 2001: 102). Bu çalışmalar, adayların kamuoyundaki imajlarını saptamaya imkan sağlar. Seçmenlerin endişelerinin ve sorunlarının belirlenmesine katkıda bulunur ve belirli sosyal ve siyasal konularda seçmenlerin tutumlarının neler olduğunun öğrenilmesine yardımcı olur. Bunların yanı sıra, kampanya sürecindeki tema, mesaj, slogan ve strateji belirleme ve etkili medya planlama yapmaya imkan sağlama, seçim bölgesindeki seçmenlerin, çıkar gruplarının veya belirli hedef kitlelerin önceliklerinin saptanması ve bu öncelikleri baz alan seçim kampanyalarının yürütülmesine imkan verme ile hedef kitlenin belirlenmesine katkıda bulunma, anketlerin diğer faydalarıdır


32. Soru

Siyasal kampanya yönetimleri, kampanyalarının değişik aşamalarında kendi kamuoyu anket çalışmalarını ve araştırmalarını gerçekleştirmektedir. Bunlardan en çok uygulananları hangileridir?

Cevap

Siyasal kampanya yönetimleri, kampanyalarının değişik aşamalarında kendi kamuoyu anket çalışmalarını ve araştırmalarını gerçekleştirmektedir. Bu anket çalışmalarının ve grup araştırma yöntemlerinin en çok uygulananları genel ölçüm anketi, izleme anketi, yakın takip anketi, yönlendirme anketi gibi anketlerdir.


33. Soru

Siyasal seçimlerde yapılan anket çalışmalarının amacı hedef kitlenin belirlenmesidir. Siyasette hedef kitle belirleme tipleri nelerdir?

Cevap

Siyasal seçimlerde yapılan bu anket çalışmalarının amacı hedef kitlenin iyi analiz edilmesini sağlamaktır. Hedef kitle, seçimi kazanmak için kampanya yönetiminin oylarını almayı amaçladığı ve kampanya mesajlarını yönlendirdiği seçmen grubudur. Siyasette genellikle iki tip hedef kitle belirlemeden bahsedilir. İlki, “nüfus yapısına göre hedef kitlenin belirlenmesi”dir. Nüfus yapısına göre hedef kitle belirlenirken seçim bölgesindeki nüfusun karakteristik özellikleri incelenmekte ve hangi bölgelerin belirli kampanya mesajlarını almaya uygun olduğu saptanmaktadır. İkinci tip hedef kitle belirlenmesi olan “seçmen yapısına göre hedef kitlenin belirlenmesi” ise, belirli bölgelerdeki seçmenlerin tarihsel oy verme eğilimlerinin ve seçmen davranışlarının analizini zorunlu kılmaktadır.


34. Soru

Siyasal kampanya faaliyetlerinde tematik kampanya oluşturmanın avantajları nasıl sıralanabilir?

Cevap

Siyasal kampanya faaliyetlerinde tematik kampanya oluşturmanın birtakım avantajları vardır. Bunlar:

• Adaylar tematik kampanyayla, kendilerinin neden seçilmesi, rakiplerinin ise neden kaybetmesi gerektiğinin mantığını ortaya koyarak, seçmenlerin hangi adayı tercih edeceklerine dair karar vermelerini sağlarlar.

• Adaylar, kendileri ile rakipleri arasında net bir farklılık hazırlayarak, seçmenlerden yapmalarını istedikleri tercihi tanımlamış olurlar.

• Tematik kampanya, farklı seçmen gruplarına yönelik mesajların iletiminde etkili olmaktadır; çünkü adayın ileteceği mesaj, sürekli olarak kampanya teması içerisinde yer almaktadır


35. Soru

Kampanya yönetimleri  mesajların hazırlanma sürecinde neye dikkat etmelidir?

Cevap

Kampanya yönetimleri hazırladıkları mesajların doğru olmasına özen göstermelidir. Mesaj hazırlanırken seçim bölgesinin nüfus profili, seçmenlerin tutum ve davranış profili, koalisyon profili, adayın rakibinin eksikliklerinden kaynaklanan gücü ve adayın kişisel artıları gibi değişik faktörler göz önünde bulundurulur.


36. Soru

Siyasi kampanya stratejileri belirlenirken sorulması gereken sorular nelerdir?

Cevap

Stratejinin belirlenebilmesi için şu soruların sorulması gerekir: Mesajların içeriği hangi alt başlıklara sahip olacak? Mesajlar hangi aralıklarla ve ne zaman iletilecek? Mesajlar hangi yoğunlukta iletilecek? Mesajlar hangi sıra ile iletilecek? Mesajlar hangi kitle iletişim araçları kullanılarak iletilecek? Kampanya bütçesi ne zaman ve nasıl harcanacak?


37. Soru

Siyasal kampanyalarda genellikle kullanılan mesaj stratejileri nelerdir?

Cevap

Siyasal kampanyalarda genellikle “olumlu”, “olumsuz”, “reaktif ” (tepkisel) ve “aşılama” olmak üzere dört farklı mesaj stratejisi kullanılmaktadır. Bu stratejilerin her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Siyasal partiler kampanya sürecinde konumlarına, seçmen tercihlerine, anket sonuçlarına, partinin ideolojik yapısına, adayın oluşturulmak istenen imajına ve kampanyanın bütçesine göre bu mesaj stratejilerinden birini ya da birkaçını tercih edebilirler.


38. Soru

Rakip adaya dair olumsuz mesaj stratejisi tasarlarken hangi ilkelere riayet etmek gerekmektedir?

Cevap

Rakip adaya dair olumsuz mesaj stratejisi tasarlarken bazı ilkelere riayet etmek gerekir; çünkü bir aday bu ilkelerden ne kadar uzaklaşırsa rakip adayın karşı saldırıda bulunma ihtimali artacaktır. Bu ilkeler şunlardır:

• Rakip hakkında yapılan açıklamalar doğru olmalıdır.

• İddialar, gerçek olayların centilmence ve kibarca açıklanması şeklinde olmalıdır.

• İddialar, rakibin kamuda yaptığı icraatlar hakkında olmalıdır.

• Adayların kişiliğine yönelik olumsuz strateji uygulanmamalıdır.


39. Soru

Bir olumsuz mesaj stratejisinde üç ayrı alt strateji uygulanabilir. Bunlar nelerdir?

Cevap

Bir olumsuz mesaj stratejisinde üç ayrı alt strateji uygulanabilir. Bunlar “doğrudan saldırı”, “karşılaştırmalı saldırı” ve “imalı saldırı” stratejileridir. “Doğrudan saldırı stratejisi”, özellikle fazla bütçeye sahip olmayan siyasal partilerin kampanya çalışmalarında kullanılmaktadır. “Karşılaştırmalı saldırı stratejisi” nde ise, iki adayın farklılıkları ortaya konularak karşılaştırılması yapılır.“İmalı saldırı stratejisi” nde rakibe doğrudan saldırılmayıp ima yöntemiyle eleştiri yapılmaktadır.


40. Soru

Siyasal iletişim uzmanları kamuoyunda pek tanınmayan bir aday için çalışma stratejilerini zaman dilimi açısından üç ana bölüme ayırmaktadır. Bu bölümler nelerdir?

Cevap

Siyasal kampanya çalışmalarında mesajların ne zaman ve hangi yoğunlukta iletileceği stratejik planlamanın önemli bir parçasıdır. Siyasal iletişim uzmanları kamuoyunda pek tanınmayan bir aday için çalışma stratejilerini zaman dilimi açısından üç ana bölüme ayırmaktadır. Bu bölümler: Adayın adının duyurulması: Seçmeni adayın adaylığı hakkında haberdar etmek, aday hakkında seçmeni bilgilendirmek ve adayın adını kamuoyunda bilinen bir isim konumuna getirmek. Etkileme: Seçmenlere adayı inandırmak veya aday hakkında olumlu kanaat oluşturmak. Harekete geçirme: Seçmenlerin adaya oy vermelerini sağlamaktır.


41. Soru

Seçimlerde iktidar partisinin avantajları nelerdir?

Cevap

Seçimlerde kuşkusuz iktidar partisinin belli başlı avantajları vardır. Bu avantajlar şunlardır (Trent, Friedenberg, 1991: 79): Medyanın ilgisini çekebilme ve medya kullanımı, önemli görevlere atamalar yapabilme, soruşturma amaçlı komisyon ve heyetler oluşturabilme, iktidar makamının verdiği gücü kullanabilme, devletin fonlarından ve bütçesinden ödenekler ayırabilme, seçilmiş görevlilerin desteğini kazanabilme, dünya liderleriyle görüşebilme, ekonomik ya da ulusal sorunları yönlendirebilme.


42. Soru

Siyasi adayların imajını belirleyen ögeler nelerdir?

Cevap

Adayların imajını belirleyen bazı öğeler vardır. Bu öğeler şu şekilde özetlenebilir: Görünüş: Fiziksel özellikler ve giysiler. İletişim tarzı: Konuşma biçimi, dinleme, düşünme ve sunum tarzı. Beden dili: Tavırlar, duruş, jest ve mimikler. Karizma ve öz güven. Ün: Adayın nitelikleri, çizgisi ve deneyimi.


43. Soru

Seçmenlerle iletişim kurma yöntemleri nelerdir?

Cevap

Seçmenle iletişim kurma yöntemleri şunlardır: Gönüllülerin kapı kapı ziyaretleri, telefonla görüşme, doğrudan mesaj gönderme, adayın kendisinin kapı kapı gezerek seçmenle tokalaşması.


44. Soru

Seçmenlerle doğrudan iletişim kurmanın yararları nelerdir?

Cevap

Seçmenle doğrudan iletişim kurmanın yararları şunlardır: Seçmenlerle iletişim kurmak seçmeni kampanya iletişimi açısından farklı bir algı düzeyine getirmektir. Seçmenlerle kurulan yüz yüze iletişim iki yönlü bir iletişime imkan sağlar. Yüz yüze iletişimde adayın veya gönüllü kişinin fiziki yapısı, vücut dili, ses tonu ve hareketi seçmenin ikna edilmesi sürecine yardımcı olabilir (Shea, Burton, 2001: 185). Yüz yüze iletişim, kampanyaya daha büyük bir insani boyut katar.


45. Soru

Kampanya yöneticileri çalışmalarının medyada yer almasını sağlamak için ne gibi yöntemler kullanmaktadır?

Cevap

Medyada yer almanın zorluğuna rağmen kampanya yöneticileri çalışmalarının medyada yer almasını sağlamak için alternatif yöntemler kullanarak basına bilgi sunabilir. Bu yöntemler şunlardır: Basın açıklaması, aday ziyaretleri, haber konferansı, tartışmalar, söyleşiler, editör sayfası.


46. Soru

siyasal seçim sürecinde en sık kullanılan kitle iletişim aracı olarak televizyonun kullanımın avantajatları nelerdir?

Cevap

Televizyon siyasal kampanyayı, siyasal parti adayını ve hatta siyasal söylemin yapısını tamamen değiştirmiştir (Johnson-Cartee, Copeland, 1997: 193). Televizyonun kitle iletişim aracı olarak kendine has bazı özelliklerinin başında görsel bir iletişim aracı olması gelmektedir. Televizyon ayrıca mesajların sesli bir biçimde iletilmesine de imkan sağlamaktadır. Televizyonun da radyo gibi geniş bir alana ulaşma özelliği vardır.


47. Soru

Liderlerin televizyon tartışmalarındaki amaçları nasıl sıralanabilir?

Cevap

Liderlerin televizyon tartışmalarındaki amaçlarını iki başlık altında toplanabilir. Bunlar “konuya dair amaçlar” ve “imaj oluşturmaya ilişkin amaçlar”dır.


48. Soru

Televizyonlardaki lider tartışmalarının imaja dönük amaçları nelerdir?

Cevap

Televizyonlardaki lider tartışmalarının imaja dönük amaçları ise şunlardır (Friedenberg, 1994: 242): Kendileri hakkında olumlu bir imaj oluşturmak, rakip aday hakkında çok olumsuz bir imaj oluşturmak, kendisi hakkında var olan olumsuz imajı olumlu olarak değiştirmek ve rakibi hakkında var olan olumlu imajı olumsuz imaja dönüştürmek.


49. Soru

Seçimlere katılan adaylar ve partiler hakkında skandal patlak vermesi durumunda kampanya yönetimi hangi hasar kontrol taktiklerini uygulayabilir?

Cevap

Seçimlere katılan adaylar ve partiler hakkında skandal patlak vermesi durumunda kampanya yönetimi birtakım hasar kontrol taktikleri geliştirebilir. Bu taktikleri şu şekilde özetlemek mümkündür (Stewart, 1998: 567; Alexander 1993: 49-62; Johnson-Cartee, Copeland, 1997: 49): Adaylar iddiaları kabul edip, “Evet benim geçmiş yaşamımda böyle bir olay olmuştur. Bunu inkar etmiyorum, bu olay benim yaşamımım bir parçasıdır.” diyerek geleceğe dönük plan ve projelerini ön plana çıkarabilir. Aday iddiaları kabul edip yarıştan çekilebilir. Aday iddiaları kabul edip seçmenlerden kendilerini affetmesini isteyerek yoluna devam edebilir. Konuyu hafifleterek geçiştirebilir. Basına herhangi bir problem olmadığını ifade ederek konunun önüne taş duvar örebilir. Aşılama denen yöntemle aday, skandal patlamadan önce konu hakkında kamuoyuna kısa bir ön bilgi vererek, kendisine yönelik saldırının önüne geçebilir. Suçlamayı inkar edip delil isteyebilir. Bu iddiaların hayatının bir dönemine ilişkin olduğunu ifade ederek olaya sınırlama getirebilir. Suçlamaları önemsemeyebilir.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi