Çağdaş Lojistik Uygulamaları Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Tersine Lojistik

1. Soru

Tersine lojistik temel olarak hangi sorunlar ile ilgilenmektedir?

Cevap

Tersine lojistik genel olarak aşağıdaki beş temel soru ile ilgilenmektedir: • Ürünlerin, parçaların veya malzemelerin geri kazanımı için ne gibi alternatifler vardır? • Geri kazanım alternatiflerinin her birini kim gerçekleştirmelidir? • Geri kazanım aktiviteleri nasıl gerçekleştirilmelidir? • Tersine lojistik aktivitelerini ileri yöndeki üretim ve dağıtım sistemlerine entegre etmek mümkün müdür? • Hem ekonomik hem de çevresel faktörler göz önüne alındığında tersine lojistik aktivitelerinin maliyet ve faydaları nelerdir?


2. Soru

Tersine lojistik faaliyetleri nelerdir?

Cevap

Tersine lojistik faaliyetleri, bozuk bir ürünün garanti kapsamında iadesini kapsadığı gibi boş palet ve konteynırların yönetimini, ömrünü tamamlamış bir ürünün geri dönüşümünü veya bertarafını da kapsamaktadır.


3. Soru

Ürün kazanım yönetimi nedir?

Cevap

Ürün geri kazanım yönetimi, ürünlerin ve malzemelerin kullanımı sonrasında ortaya çıkan tüm aktivitelerin yönetimini içermektedir.


4. Soru

Tersine lojistik sürecini sıralayınız.

Cevap

1)Tersine lojistik ağlarındaki akış kullanılmış, ömrünü tamamlamış, arızalı ya da istenmeyen ürünlerin kullanıcılardan toplanması ile başlamaktadır. Ürünler toplandıktan sonra muayene, sınıflandırma ve ayrıştırma gibi işlemlerden geçmektedir. Muayene süreci ürünlerin durumunun incelenmesi, gerekli ölçümlere ve testlere tabi tutulması, hasar ve kalite tespitini kapsamaktadır. Muayene sonrası ürünler geri kazanım alternatiflerine göre sınıflandırılmaktadır. Sınıflandırılan ürünler gerekli ise sökülerek parçalara ayrıştırılmakta, tekrar kullanılabilecek parçalar ve malzemeler de geri kazanım yöntemlerine göre tekrar sınıflandırılmak


5. Soru

tüm elektrikli ve elektronik alet çeşitleri için toplama ve geri kazanım hedefleri belirleyen kuruluş nedir?

Cevap

elektrikli ve elektronik aletlerin atıkları ile ilgili olan Avrupa Birliği WEEE Direktif’i tüm elektrikli ve elektronik alet çeşitleri için toplama ve geri kazanım hedefleri belirlemektedir.


6. Soru

Tesine lojistik ne demektir?

Cevap

Tersine lojistik, ürünlerin veya malzemelerin, geri kazanılması veya uygun bir şekilde bertaraf edilmesi amacıyla, tüketim noktasından başka herhangi bir noktaya ulaştırılması esnasındaki tüm faaliyetleri kapsar.


7. Soru

Tersine lojistik kapsamında birçok farklı ürün, parça veya malzeme geri kazanılmalmasına örnekler veriniz.

Cevap

Tersine lojistik kapsamında birçok farklı ürün, parça veya malzeme geri kazanılmaktadır. Sıklıkla geri kazanılan materyallere paketleme malzemeleri (paletler, kutular, şişeler), tekrar kullanılabilen yedek parçalar (yazıcı kartuşları, makine parçaları, televizyon tüpleri) ve tüketim malzemeleri (buzdolapları, elektrikli ev aletleri, fotokopi makineleri) örnek olarak verilebilir.


8. Soru

Tersine lojistik kapsamındaki süreçleri sıralayınız.

Cevap

ham madde, yarı bitmiş mamuller, nihai ürünler ve ilgili bilgilerin akışının planlanması, uygulanması ve kontrolünün uygun maliyetle etkin bir şekilde yapılması için gerekli tüm süreçleri içerir.


9. Soru

Ömrünü tamamlamış motorlu araçlarla ilgili olan Avrupa Birliği ELV Direktifi neyi hedeflemektedir?

Cevap

Tersine lojistik uygulamalarını zorunlu kılan kanun ve yönetmeliklere ömrünü tamamlamış motorlu araçlarla ilgili olan Avrupa Birliği ELV Direktifi örnek olarak verilebilir. Bu direktif, motorlu taşıtlardaki tehlikeli madde kullanımına ciddi kısıtlamalar getirmekte ve üreticilere belirli geri kazanım sorumlulukları yükleyerek, ömrünü tamamlamış motorlu araçlardan kaynaklanan atığın azaltılmasınıhedeflemektedir.


10. Soru

Tersine lojistik sürecinde ürünler toplandıktan sonra muayene aşaması neler yapılmaktadır?

Cevap

Muayene süreci ürünlerin durumunun incelenmesi, gerekli ölçümlere ve testlere tabi tutulması, hasar ve kalite tespitini kapsamaktadır.


11. Soru

Yeniden kullanım, onarım, yenileme aktivitelerin tanımını yapınız.

Cevap

Yeniden kullanım: Ürünün tasarlandığı amaca benzer bir amaçla başlıca bir işlem görmeden tekrar kullanılması. Mesela, paletler, konteynırlar ve diğer bazı paketleme malzemeleri aynı işlevi görecek şekilde herhangi bir işleme tabi tutulmadan tekrar kullanılmaktadır. Onarım: Arızalı bir ürünün tamir edilip çalışır ve kullanılabilir hale getirilmesi. Örneğin, birçok ev aleti, elektronik aletler ve endüstriyel makineler sıklıkla onarılmaktadır. Yenileme: Ürünün temizlenip gerekli işlemlerden geçirildikten sonra yeni gibi bir hale getirilmesi. Mesela, iade edilmiş bozuk elektronik ürünler tamir edildikten sonra temizleme, boyama gibi gerekli işlemlerden geçirilip yenilenmiş halde tekrar satışa sunulabilmektedir.


12. Soru

Atık minimizasyonu, bertaraf, genişletilmiş üretici sorumlulukları tanımını yapınız.

Cevap

Atık minimizasyonu: Üretilen atık miktarlarının azaltılmaya çalışılması.

Bertaraf: Katı atık sahasına gönderme, yakma, biyolojik arıtma gibi çeşitli yollarla imha etme.

Genişletilmiş üretici sorumlulukları: Üreticilerin, ürettikleri ürünlerin geri kazanımından ve uygun bir şekilde bertaraf edilmesinden de sorumlu tutulmaları.


13. Soru

Tersine lojistik öneminin artma nedenleri nelerdir?

Cevap

Günümüzde, tersine lojistik faaliyetleri, birçok firma için en az lojistik faaliyetleri kadar önem kazanmıştır. Tersine lojistiğe verilen önemin artması aşağıdaki üç ana nedene bağlanabilir: • Kanun ve yönetmelikler • Ekonomik sebepler • Çevre bilinci Bu üç ana neden, aşağıdaki başlıklarda ayrıntılı olarak incelenmektedir.


14. Soru

Geri kazanım için yapılan alternatifler nelerdir?

Cevap

Geri kazanım için çok çeşitli alternatifler mevcuttur. Başlıca alternatifler; yeniden kullanım, onarım, yenileme, yeniden üretim ve geri dönüşüm olarak sıralanabilir.


15. Soru

Tersine lojistiğin nasıl çevre bilincini arttırdığına örnek veriniz.

Cevap

Müşteriler artık çevresel konularda çok daha bilinçli tercihler yapmaktadır. Mesela, birçok müşteri daha pahalı olduğu halde süpermarketlerde geri dövüşülebilir torbaları satın almayı tercih etmektedir. Bilinçli tüketiciler, artık aldıkları ürünün tedarik zinciri boyunca ki ayak izini de takip etmek istemektedir


16. Soru

'Yeşil lojistik' kavramını açıklayınız.

Cevap

yeşil lojistik” yani çevreye duyarlı, sürdürülebilir lojistiktir.


17. Soru

Tersine lojistik ağlarında sıklıkla karşılaşılan stratejik karar verme problemlerine aşağıdaki maddeler örnek veriniz.

Cevap

Tersine lojistik ağlarında sıklıkla karşılaşılan stratejik karar verme problemlerine aşağıdaki maddeler örnek olarak verilebilir: • Tersine lojistik ağında hangi tip tesislere ihtiyaç duyulduğunun belirlenmesi • Kurulacak tesislerin yerlerinin ve kapasitelerinin belirlenmesi • Hangi geri kazanım alternatiflerinin kullanılacağının ve bu alternatiflerin hangi tesislerde ele alınacağının belirlenmesi • Tersine lojistik aktivitelerinin ileri yöndeki lojistik aktivitelerine nasıl entegre edileceğinin belirlenmesi • Ürün tasarımlarının tersine lojistik aktivitelerini göz önüne alacak şekilde yapılması (ürünün kolay sökülebilmesinin düşünülmesi, yeniden kullanılabilir parçaların gözetilmesi, gibi)


18. Soru

Uzun vadede tersine lojistik aktiviteleri sayesinde geri kazanılan ürün ve malzemeler hangi alanlarda fayda sağlayacaktır?

Cevap

Uzun vadede tersine lojistik aktiviteleri sayesinde geri kazanılan ürün ve malzemelerin çevresel ve sosyoekonomik anlamda fayda sağlayacağı şüphesizdir.


19. Soru

Tersine lojistik ağlarında karşılaşılan taktik ve operasyonel problemlere örnek veriniz.

Cevap

Tersine Lojistik Ağlarında Karşılaşılan Taktik ve Operasyonel Problemler Tersine lojistik ağlarında karşılaşılan taktik ve operasyonel problemlere aşağıdaki konular örnek olarak verilebilir: • Yeniden üretimin planlanması ve kontrolü • Üretim ile yeniden üretimin entegre edilmesi ve kaynak paylaşımı • Geri kazanılan ürün ve parçalar için envanter yönetimi • Geri kazanılan ürün ve parçaların akış miktarlarındaki ve kalitelerindeki belirsizliğin yönetimi • Ürün ve parça takip sistemlerinin geliştirilmesi • Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde belirlenen geri kazanım hedeflerine ulaşılmasının sağlanması


20. Soru

Günümüzde gittikçe yaygınlaşan e-ticaret uygulamaları ne gibi ihtiyaçlar doğurmuştur?

Cevap

Çok kısa teslim sürelerinde, dünyanın farklı yerlerinde yer alan çok sayıda müşteriye, küçük ve orta ölçekli birçok teslimat gönderilmesi gerekmektedir. E-ticaret’te geri gönderilen malzemelerin oranı çok fazla olabildiğinden, iade edilen ve hasarlı ürünlerin geri dönüşünün yönetimi çok maliyetli olabilmektedir.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v