Temel Veteriner Fizyoloji Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sinir Sistemi Ve Duyu Organları

1. Soru

Homeostazis ne demektir?

Cevap

Canlılığın devamlılığı için dış ortama karşın iç ortamın değişmez tutulmasına homeostazis denir. 


2. Soru

Sinir sisteminin ana işini yapan sinir hücrelerine ne ad verilir?

Cevap

Sinir sisteminin ana işini nöron adı verilen sinir hücreleri yapmaktadır.


3. Soru

Bir nöronu oluşturan yapılar nelerdir?

Cevap

Nöronlar, sinir hücre gövdesi, dendritler olarak adlandırılan yan dallar ve nöronda oluşan uyarımları diğer bir nörona ya da uzak organa taşıyan tek bir uzantı olan aksondan oluşurlar.


4. Soru

Bir sinir hücresinin gövdesinde bulunan yapılar nelerdir?

Cevap

Hücre gövdesi içinde çekirdek, nissel granülleri, ribozomlar, mitokondri, golgi aparatı ve nörofibriller bulunur.


5. Soru

Sinir sisteminde yer alan oligodendrosit, mikroglia ve astrosit glia hücrelerinin işlevleri nelerdir?

Cevap

Genel olarak glia hücreleri adı verilen oligodendrosit, mikroglia ve astrosit glia hücrelerinin genel işlevleri, sinir hücrelerinin ve sinir sisteminin fonksiyonunu sürdürmesine yardımcı olmaktır. Oligodendrositler, aksonları saran miyelin kılıfı oluşturmakla görevlidirler. Mikroglia hücreleri fagositoz yaparak, sinir sistemini yabancı madde ve mikroorganizmalara karşı korurlar. Astrosit glia hücreleri ise, kan damarları ile nöronlar arasında bağlantılar kurarak, sinir hücreleri için gerekli maddeleri sağlarlar.


6. Soru

Aksiyon potansiyeli nasıl oluşur?

Cevap

Aksiyon potansiyeli depolarizasyon ve repolarizasyondan oluşmaktadır. Uygun bir uyaran ile hücre zarında bulunan sodyum kanalları açılır ve sodyum hücre içine girer. Böylece hücre içerisi dışına oranla daha pozitif değer kazanır, bu durumda hücre depolarize olarak aksiyon potansiyelini başlatır. Zar potansiyelinin depolarizasyondan tekrar dinlenim potansiyeline geri dönüşü ise repolarizasyon olarak tanımlanmaktadır.


7. Soru

İki nöronun birbiri ile bağlantı kurduğu yerlere ne ad verilir?

Cevap

İki nöronun birbiri ile bağlantı kurduğu ve impulsun bir nörondan diğerine geçirildiği ya da geçirilmediği yerler sinaps olarak adlandırılır. 


8. Soru

Periferik sinir sisteminin görevleri nelerdir?

Cevap

Periferik sinir sistemi, vücudun her yanından alınan tat, dokunma, görme, işitme, vücudun pozisyonu, ağrı, ısı, gibi duyuları merkeze taşıyan ve alınan uyarılara uygun yanıtları merkezden kas veya salgı bezi gibi iş yapan organa götüren sinirlerdir.


9. Soru

Merkezi sinir sisteminin görevi nedir?

Cevap

Merkezi sinir sistemi, periferik sinir sisteminden gelen verileri değerlendirip, oluşturduğu emirler aracılığıyla canlının yeni durumlara uyum sağlamasına yardımcı olan sinirlerdir.


10. Soru

Merkezi sinir sistemini çevreleyen zar sisteminin dıştan içe doğru sıralanan katmanları nelerdir?

Cevap

Merkezi sinir sistemini çevrelemiş zarlar dıştan içe doğru duramater, araknoid zar ve piamater olarak sıralanırlar.


11. Soru

Temel hayati öneme sahip fonksiyonların kontrolünü sağlayan ve  istem dışı gerçekleşen işleri kontrol eden anatomik yapı nedir?

Cevap

Anatomik olarak, omurilikle beyni birbirine bağlayan bir köprü görevi gören beyin sapı, temel hayati öneme sahip fonksiyonların kontrolünü sağlayan yerdir.  Beyin sapı tarafından kontrol edilen bütün işler istem dışı gerçekleşir.


12. Soru

Pirimidal ve ekstrapirimidal sistemlerin işlevleri nelerdir?

Cevap

Pirimidal sistem kaslara emir veren sistemdir. Ekstrapirimidal sistem ise, amaca uygun hareketler yaparken, farkında olmadan aktivite gösteren kaslara emir gönderir. Örneğin bir şeyi almak için uzanırken pirimidal sistem kaslara amaca uygun hareketler yaptırırken, ekstrapirimidal sistem vücudun hareket yaparken dengesini korumasını sağlar.


13. Soru

Beş duyunun bilinçli değerlendirilmesi, öğrenme, plan yapma, alınan verilerin değerlendirilmesi ve kişilik özellikleri gibi işleri düzenleyen yapı nedir?

Cevap

Beyin kabuğunda bulunan yapılar, beş duyunun bilinçli değerlendirilmesinin yanı sıra, öğrenme, plan yapma, alınan verilerin değerlendirilmesi, eski bilgilerle karşılaştırılması, kişilik özellikleri gibi işleri de düzenler.


14. Soru

Otonom sinir sisteminin hangi kısmı "savaş ya da kaç" tepkisini oluturur?

Cevap

Sempatik sinirler, sinir sisteminin duygularla hareket eden bölümüdür. Sempatik sinir tepkileri, genellikle stres gibi bedensel ya da duygusal baskılarda ortaya çıkar ve savaş ya da kaç tepkisi oluşturur.


15. Soru

Sempatik ve parasempatik sinirlerin akson ucundan saldıkları nörotrasmitter maddeler nelerdir?

Cevap

Parasempatik sinirler, akson ucundan nörotrasmitter madde olarak asetikolin salarken sempatik sinirler noradrenalin salarlar. 


16. Soru

Ağtabakaya ulaşan ışık ışınlarını elektrik sinyallerine dönüştürerek, bu sinyalleri görme siniri aracılığıyla beyne ulaştıran hücrelerin adı nedir?

Cevap

Çubuk ve koni hücreler olarak adlandırılan iki tip reseptör bu işi gerçekleştirir. Çubuk hücreler yalnızca ışığa duyarlıdır, koni hücreler ise nesneleri renkli görmeyi sağlar.


17. Soru

İris ile göz bebeğinin görevleri nelerdir?

Cevap

İris, gözün halka biçimindeki renkli bölümü, gözbebeği de bunun ortasında siyah bir nokta gibi görünen yuvarlak bir deliktir. Işık ışınları gözbebeğinden geçerek içeri girer; iris de gözbebeğinin açıklığını denetleyerek giren ışığın miktarını ayarlar.


18. Soru

İç kulakta yer alan ve denge ile ilişkili olan sistemin adı nedir?

Cevap

Denge ile ilişkili olan sisteme vestibüler sistem adı verilir.


19. Soru

Orta kulakta yer alan işitme kemikciklerinin isimleri nelerdir?

Cevap

Orta kulakta çekiç, örs ve üzengi gibi 3 tane işitme kemikçiği yerleşmiştir.


20. Soru

Tat alma olayının gerçekleşmesi için neler gereklidir?

Cevap

Tat alma olayının gerçekleşmesi için tadı alınacak maddenin tat tomurcuklarına değmesi, maddenin erimiş halde bulunması, tadılan cismin uygun ısıda bulunması gerekmektedir. 


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi