Stratejik Yönetim 2 Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim
Stratejilerin Uygulanması: Kaynak Dağılımı
Stratejik yönetim nedir?
Geleceği yönetmeyi amaç edinmesi, örgütün çevresini analiz etmesini gerektirmesi ve örgüte dinamik bir yapı kazandırması gibi özellikleri ile bahsedilen gereksinimlere cevap verme kapasitesine sahip önemli bir araçtır.
Stratejik yönetim süreci nedir?
Stratejik planlama faaliyetleri ile başlayan, stratejilerin uygulanması ile devam eden ve organizasyonun amaç ve hedeflerine ulaşma başarısının ölçülmesi ve elde edilen performans bilgisinin stratejik planlama faaliyetlerinde kullanılmasını içeren döngüsel bir yapıdır.
Strateji uygulama nedir?
Örgütsel ve stratejik planların geliştirilmesi, desteklenmesi ve uygulamaya dönüştürülmesidir.
Strateji uygulamasında yönetilmesi gereken değişkenler nelerdir?
Aşağıdaki gibi birçok soyut değişkenin yönetilmesi gerekmektedir ? Yapı, ? Kültür, ? Değerler, ? Motivasyon, ? Bağlılık, ? Örgütsel davranış ? Güç ilişkileri
Stratejik başarı için en önemli unsur nedir?
İyi bir uygulama stratejik başarı için çok önemlidir. Bu nedenle stratejilerin sistematik olarak uygulanması önemlidir. Uygulama için çeşitli örgütsel değişkenler kullanılabilir. Uygulama stratejileri finansal uygulamalarla bağlantılandırılır. Sistematik uygulama, yeni stratejilerce ifade edilen stratejik değişimin boyutlarını ve değişimini kolaylaştıran değişkenleri anlayarak elde edilebilir. Etkin uygulama gerçekleştirilmediğinde detaylı ve kusursuz tasarımlara sahip planlanmış stratejiler dahi başarısız olabilir.
Geçmişte uygulanmış ve revize edilmiş yeni stratejinin uygulama özellikleri nedir?
Eğer yeni strateji geçmişte uygulanmış ve küçük değişikliklerle revize edilip tekrar uygulanmaya konulmuş biçimdeyse strateji uygulamasının yönetilmesi basit olur. Çünkü örgüt bu stratejiyi bildiği ve çalışanlarının da alışkın olduğu yöntemleri kullanacağı için, yönetilmesi yeni bir stratejiye göre daha kolay olacaktır. Alışma süreci ve yapılandırma süreci olmayacaktır.
Yeni strateji örgütte radikal değişikliklere sebebiyet verecekse uygulanmasında nasıl zorluklar ile karşılaşılabilir?
Yeni strateji örgütte radikal değişikliği ifade ettiğinde strateji uygulanmasında çok büyük sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Bu tür stratejiler örgütün birçok parçasında değişiklikler gerektirir. Bu değişiklikler çeşitli seviyelerde ve çeşitli bölümlerde, işletme birimlerinde ve hizmet bölgelerinde eş zamanlı olarak yapılmalıdır. Aynı zamanda değişiklikler çok iyi şekilde koordine edilmelidir. Yöneticiler bu değişiklikleri etkin bir şekilde yönetmek için amaçlarını ve ölçütlerini değerlendirme ihtiyacı duyarlar. Anahtar, neyin değiştirilmesi gerektiğini ve ne tür değişikliklerin istendiğini belirlemektir
Örgütte büyük ölçekli değişimlerin getirdiği sorumluluklar nelerdir?
Büyük ölçekli örgüt değişimi zor ve zaman alan bir süreçtir. Stratejik değişimde anahtar olan noktalar zaman ve üst yönetimin ilgisiyle beraber mali ve insan kaynakları yatırımı yapmaya hazırlıklı olmalıdır. Bu tür bir değişim hem uzun sürebilir hem işletmenin harcamalarını arttırabilir hem de üst yönetimin desteğinin yoğun bir şekilde olması gerekir. Eğer bir işletmenin mali durumu yeterli değilse ve üst yönetimi bu tür bir değişikliği onaylamıyorsa değişim örgütte, mevcut iş şemalarında, örgütsel işlemlerde ve istikrarlı güç ilişkilerinde sorunlar yaratacaktır.
Strateji uygulama değişkenleri nelerdir?
Strateji uygulama değişkenleri; ? İşletmenin yapısı, ? Personeli, ? Kültürü, ? Hedefleri, ? Liderlik
Yapılan bilimsel çalışmalara göre faaliyetlerini iyi yürüten bir işletmede hangi unsurlar arasında uyum söz konusudur?
Yapılan çalışmalar faaliyetlerini iyi yürüten birişletmenin, yapısı, sistemleri, yeterlilikleri, personeli, hedefleri, kaynakları, liderliği, kültürü, stratejik performansın ölçülmesi ve strateji takibi gibi tüm değişkenleri arasında iyi bir uyuma sahip olduğunu göstermiştir.
Stratejik performans nedir, nasıl ölçülür?
Stratejilerin başarılı olabilmesi için, stratejik performans hedeflerini karşılanması gereklidir. Stratejik performans mali performans, pazar performansı ve işletmenin stratejik hedeflerine doğru giden süreç üzerinden ölçülebilir
Kaynak dağılımının konusu nedir?
Örgütte bulunan hangi bölüm ya da departmana ne kadar kaynak ayrılacağı, hangi maddi kolaylıklara ve hangi yönetsel kadrolara sahip olacaklarına ait kararlar kaynak dağılımını ilgilendirmektedir. Kaynak dağılımı, örgütte, mali, insan, teknoloji ve üst yönetimle ilgili her türlü kaynakla ilgilidir.
Uygulanacak strateji yeni pazarlarda büyümeyi planlıyorsa kaynak dağılımı hangi birimler lehine değişmelidir?
Strateji yeni pazarlarda büyümeyi planlıyorsa reklamlar, pazar araştırmaları ve satış personeli için, bu kez de pazarlama bölümü lehine bir kaynak ayrımına ihtiyaç olacaktır.
ARGE bölümü lehine kaynak ayrımının söz konusu olduğu yeni bir stratejide hangi durumlardan söz ediliyor demektir?
Yeni ürün geliştirme, bir aktif hücum stratejisi için temel unsur oluşturuyorsa Ar-Ge bölümü için daha fazla kaynak ve personel ayırmak zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Hatta uzun dönemde, yeni bir fabrikanın ya da en azından yeni donanımın alınması için, sermaye harcamaları imkânlarını araştırmak gerekecektir.
Kaynak dağılım değerlendirme süreci nasıl işlemektedir?
Herhangi bir dağılım yapmadan önce dağılım değerlendirmesinin yapılması önemlidir. Bu değerlendirmede stratejiyi uygulamak için gerekli harcamanın hesaplanması ve gereken kaynak türlerinin tam tahmini yapılır. Maliyet-fayda analizi, geri ödeme süresi analizi, iskonto edilmiş nakit akışı analizi, sermaye gereksinimleri analizi ve sermaye yapısı analizi finans teknikleri bu aşamada yararlı olabilir.
Kaynak dağılım değerlendirme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Mali kaynaklar çoğunlukla kaynak dağılım değerlendirmesini ve dağılımını kısıtlar. Çoğu finansal kaynaklara ek olarak uzmanlaşmış insan, teknolojik ve yönetimsel yeterlilikler gerektirdiğinden dolayı, sınırlı değerlendirme yapılmasına ve stratejik başarısızlıklara sebep olmaktadır. Bu nedenle örgütler içlerinde değerlendirme yapmalı ve bu yeni yeterliliklerinin kullanılabilirliğini hesaplamalıdır. Bu yeterlilikleri geliştiren programlar strateji uygulama sürecinin bir parçası hâline getirilmelidir.
Enflasyonun kaynak dağılımı üzerindeki etkileri nelerdir?
Kaynak yönetimine dair önemli bir sorun uzun dönemli programlar üzerindeki enflasyon etkisidir. Birçok stratejik programın uygulanması üç ila beş yıl alır. Bu süreçteki enflasyon daha önceki tahminleri gerçek dışı hâle getirebilir. Bu özellikle de enflasyonun daha yüksek ve daha değişken olduğu yabancı ülkelerdeki projeler için geçerli olabilir. Eğer enflasyonun değişken olduğu bir ülkede faaliyet gösteriyorsa bir işletme, gerektiğinde ilave kaynakları kullanıma hazır hâle getirmeyi sağlayacak bazı durumlar elde etmelidir.
Tasarruf stratejileri izleyen bir örgütte kaynak dağılımında nelere dikkat edilmelidir?
Tasarruf stratejilerinin izlenmesi söz konusuysa kaynak dağılımı, yine özel bir öneme sahiptir. Uzun dönemde rekabet avantajları sağlayan bazı ürün hatları dikkatle korunurlarken diğerlerine ayrılan fonlar, dengeli biçimde azaltılmaya çalışılacaktır. Bu durumda, uzun dönemde devreden çıkarılacak biçimde kaynak dağıtımının azaltılmasına, kısa vadede gelir getirme durumları göz önünde bulundurularak devam edilir.
Kar payı dağıtım politikalarında dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?
Kâr payı dağıtım politikaları da amaçlarla ilişkili olarak önemlidir ve firmaya uzun dönemde sermaye kaynakları çekme kabiliyeti kazandırır. Beklenen kârın yatırımcılar, yönetim ve çalışanlar arasında nasıl dağıtılacağı ya da uzun dönemli stratejik kaynak dağılım seçimlerini birleştirerek işletme faaliyetlerini yeniden elde etme önemlidir.
Kaynak dağılımında hissedarların etkisi ve dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?
Hissedarların etkisi, daha fazla kâr payı ödemeye sebep olabilir. Böyle bir stratejik karar, kısmi olarak amaç belirlemeyi etkileyen faktörlerden biridir ve bu durum kaynak dağılımı olarak ifade ettiğimiz strateji uygulamaları için gerekli kaynakları sınırlandırır. Stratejik seçimler de bu durumdan etkilenilir.
Örgütsel yapı nedir?
Örgütsel görevlerin paylaştırılması, yetki alanları ve sorumluluklar arasındaki ilişkidir
Örgütsel yapının özellikleri nelerdir?
Örgütsel yapı örgüt içerisindeki bilgi akışını ve merkezden yönetim kapsamını veya karar alma sürecindeki görev dağılımını belirler. Stratejik görevlerin uygulanmasında kimlerin yetkili ve sorumlu olacağına karar verilir. Bu nedenle örgütün yapısının kurumsal ve rekabetçi strateji gereksinimlerini karşıladığından emin olunması çok önemlidir.
Yapısal gelişim nedir?
Yapısal gelişim, görevlerin farklılaştırılması veya bölünmesi, benzer görevlerin gruplanması ve örgütsel hedefleri başaracak görevlerin koordine edilmesinden meydana gelir. Örgütsel görevlerin sorumluluklarının paylaştırılmasını örgütsel yapılar belirler. Örgütsel görevler uzmanlık veya özel beceri gereksinimleri esas alınarak bölünür.
Biçimsel ve biçimsel olmayan örgüt yapısı nedir?
Biçimsel örgüt yapısının yanı sıra örgüt içerisindeki sosyal ilişkileri, çalışma normlarını ve kültürel uygulamaları belirleyen biçimsel olmayan bir yapı da vardır. Biçimsel yapıyı örgüt içerisindeki sorumluluk ve yetki dağılımını tamamlamaktadır, biçimsel olmayan yapı da bütünlemektedir.
Örgütsel yapı türlerinden basit yapı nedir?
Basit yapı az sayıda personele sahip, küçük, sahibi tarafından yönetilen ve çoğunlukla herkesin sahibine bildirimde bulunduğu küçük bir işletmedir. Bu yapı sınırlı sayıda çalışan olduğunda etkin bir şekilde çalışabilir.
Örgütsel yapı türlerinden basit yapının avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Asıl avantajı sahibinin, denetim faaliyetlerinin maliyetini sınırlayan tüm faaliyetler üzerinde tümüyle denetim sunabilmesidir. Diğer taraftan, tek bir kişi sadece birkaç personeli denetleyebilir. Bu yapıya önerilen yirmi çalışan bile yüksek olabilir. Böylesi durumlarda yönetici (sahip) günlük faaliyetlerle çok uğraşır ve uzun dönemli planlama yapmada zorluk yaşayabilir.
Örgütsel yapıların türleri nelerdir?
Örgütsel yapılar; ? Basit, ? Fonksiyonel, ? Stratejik işletme birimi ve ? Matriks yapılar olmak üzere dört türlüdür
Örgütsel yapı türlerinden fonksiyonel yapı nedir?
Küçük işletmeler geleneksel olarak fonksiyonel yapılar etrafında örgütlenmişlerdir. Burada görev sorumluluklar üretim, finans, pazarlama ve yönetim gibi fonksiyonel alanlar tarafından gruplandırılır. Her bir fonksiyonel alan bir yönetici tarafından yönetilebilir ve başkan veya üst yönetim (çoğunlukla sahibi) fonksiyonlar arası koordinasyonu gerçekleştirir.
Örgütsel yapı türlerinden fonksiyonel yapının avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Bu tip yapı örgütün farklılaştırılması ve dolayısıyla uzmanların kullanılması avantajına sahiptir. Koordinasyon personelin de minimumda tutulmasına yardımcı olur. Küçük işletmeler için en uygun olan fonksiyonel yapılardır. Ancak sınırlı bir coğrafyadaki iyi tanımlanmış ürün pazarında faaliyet gösteren bazı büyük işletmeler de bu tür bir yapıyı etkin bir şekilde kullanabilirler.
Örgütsel yapı türlerinden bölgesel veya stratejik işletme birimi yapılar nelerdir? Açıklayınız
Çeşitli ürünleri olan ve pazarlarda faaliyet gösteren büyük örgütler çoğunlukla bölgesel veya SBU yapıları kullanırlar. Örgütte yer alan bölümler diğer örgütlerde bulanan bölümler gibidir. Her bir bölüm veya grup çeşitli ayrı ve farklı faaliyet gösteren alanlara sahiptir. Bu faaliyet alanları açıkça belirlenebilen ürün hatlarına ve hedef pazarlara sahiptir. Fonksiyonel yapılar çoğunlukla işletmede bulunan bölümleri oluştururlar. Ancak bölümler çok fazla faaliyet alanına sahip olduğunda, işletmeler çeşitli bölümleri Stratejik İşletme Birimleri veya Grupları içerisinde birleştirebilir. Böylece bölgesel veya SBU yapılar meydana gelir.
Örgütsel yapı türlerinden matriks yapılar nedir? Açıklayınız.
Bu yapıda işletmede faaliyet gösteren bölümde, ürün, bölgesel ve tamamlayıcı hatları kesen ikili veya bazen üçlü raporlama düzenlemeleri bulunmaktadır. Yöneticiler fonksiyonel görevler için fonksiyonel alan yöneticisine, ürün performansı için işletme birimi yöneticisine ve belki de bölgesel performans için bölgesel alan yöneticisine rapor verebilirler.
Örgütsel yapı türlerinden matriks yapıların avantajları nelerdir? Açıklayınız
Matriks yapıları faaliyetler üzerinde daha kapsamlı kontrol ve ikili gözetim sağlar. Büyük, karmaşık, çok ürünlü, çoklu pazar, küresel işletmeler için gerçekten önemli ve büyük oranda kullanılan bir yapıdır. Bununla beraber ikili bağlılıktan doğan anlaşmazlıklara karşı hassastır. Matriks yapı koordinasyonu arttırırken aynı zamanda da esnekliği ve uyum sağlamayı geliştirir
Örgütsel yapı türlerinden matriks yapıların eksiklikleri nelerdir? Açıklayınız.
? Birçok bölüm yöneticisinin birçok toplantı faaliyetlerini koordine etmesini gerekir. Karmaşık koordinasyon ihtiyacı karar alma süreciyle zaman kaybedilmesine ve şirketin tepki süresinin artmasına neden olur. ? Bireysel sorumluluk matriks şirket yapısında belirginliğini yitirebilir. Sorumluluk paylaşıldığı için, yöneticiler diğer yöneticilerin performanslarını olumsuz olarak nitelendirebilirler. ? Bunun yanı sıra, matriks yapısındaki sorunların kaynağının tespit edilmesi zor olabilir, bu da doğru olan eylemin gerçekleştirilmesini zorlaştırır.
Örgütsel ve yönetsel sistemlerin amacı ve faaliyet alanları nelerdir?
Örgütsel ve yönetsel sistemler örgütsel görevlerin gerçekleştirilmesinde sürekli ve değişmeyen faaliyetlerle ilgilidir. Örgütsel stratejilerin uygulanması ve kontrol edilmesi için gerekli ve yararlı bilgileri sağlarlar. Bu tür sistemler örgütsel faaliyetlere kılavuzluk eden hem biçimsel hem de biçimsel olmayan süreçleri temsil ederler.
Örgütsel ve yönetsel sistemler hangi ana başlıklardan oluşur?
Bu tür sistemler, yönetim bilgi sistemleri, karar destek sistemleri ve üst yönetim sistemleridir.
Yönetim bilgi sistemleri nedir?
Bilgisayar tabanlı, yönetim, pazarlama, üretim, muhasebe ve finans gibi işletme işlevleri için bilgi sağlayan sistemlerdir.
Yönetim bilgi sistemlerinin amaçları nelerdir?
Yönetim bilgi sistemleri; karar verme, planlama, kontrol ve diğer fonksiyonlar için gerekli bilgilere doğru ve zamanın da ulaşmak için kurulan sistemlerdir. Bilgi sistemi; verileri toplar, bilgi hâline dönüştürür, bilginin depolanmasını sağlar. Toplanan bu bilgileri de gerektiğinde yöneticiye rapor olarak sunar. Toplanan bu bilgiler, karar durumlarında grupların bilgi gereksinimlerini karşılar.
Karar destek sistemleri nedir?
Zor kararlarda, karar destek sistemlerinin yardımına ihtiyaç duyulmaktadır. Karar destek sistemleri, yönetimin faaliyetlerinde karar alma işlevine yardımcı olmak üzere geliştirilmiştir. Ayrıca veri tabanına ve karar modellerine dayalı etkileşimli bir sistem olarak da tanımlanabilir. Bu sistemler yöneticinin problemi gidermek için uygun kararı vermesini desteklemekle birlikte, yöneticiye karar vermesi için birçok seçenek sunmak amacıyla geliştirilmiş sistemlerdir
Karar destek sistemlerinin başlıca amacı nedir?
Karar destek sistemlerinin başlıca amacı, karar verilecek konuyla ilgili karar vericinin anlayış, kavrayış ve etkinliğini artırmaktadır. Karar destek sistemleri, karar vericinin deneyim, sezgi, muhakeme ve bilgi birikimleri ile güncel bilgi teknolojisini birleştirerek, işletmenin pazardaki değişimlere daha hızlı cevap verebilmesini sağlar. Ayrıca daha etkili ve verimli yollarla kaynakların daha iyi yönetimini sağlayan işletme zekâlarının oluşturmasına yardım eder.
Üst yönetim bilgi sistemleri nedir?
Üst yönetimde yer alan kişilerin, işletmenin ve bireylerin başarısını değerlendirmek için, bilgi ve veriye ihtiyaçları vardır. 1980’li yıllarda geliştirilen üst yönetim bilgi sistemleri, üst yönetimin iç ve dış bilgilere burada da kendi öznel bilgilerine daha kolay erişmesini sağlayan bilgisayar tabanlı sistemleridir.
Üst yönetim bilgi kaynakları nelerdir?
Üst yönetim bilgi kaynakları genellikle, raporlar, toplantılar, telefon görüşmeleri ve çeşitli aktivitelerdir. Üst yönetim bilgi kaynaklarının çoğu, bilgisayarsız ortamlardadır.
Üst yönetim bilgi sisteminin temel görevleri nelerdir?
Üst yönetim bilgi sistemi, karar destek sisteminin bir ögesidir. Üst yönetimin karar sürecini desteklemek için geliştirilir. Üst yönetim bilgi sisteminin temel görevi, karar vericiler ve karar değişkenleri arasında iletişimi sağlamaktır. Üst yönetim bilgi sistemleri, yöneticilere ihtiyaçları olan güncel bilgiyi sunar. Bunun yanında, güncel karar verilerini modellerle birleştirerek gerekli analizleri de yapar ve yöneticilere sunar.
Stratejilerin uygulanmasında etkin performans elde etmek için örgütsel yapıların uyarlanması süreci nasıl ilerler?
Her bir strateji kendi fonksiyonel dağılımlarını karşılamak için uyumlu bir örgütsel yapıya ihtiyaç duyar. Etkin performans elde etmek için örgütsel yapıları işletme stratejisi ile eşleştirmek önemlidir. Bu uyum, stratejiler tarafından oluşturulan bilgi gereksinimleri ve görevleri incelenerek belirlenir. Özel görevler belirlendiğinde mantıksal gruplar içerisine yerleştirilebilirler. Görevler her bir grupta yer alan sorumluluğu belli bireylere dağıtılmalıdır. Görev grupları bir koordinatör eşliğinde bütünleştirilmeli ve koordine edilmelidir.
Örgütsel yapılar ile örgütsel sistemlerin değişimi nasıl gerçekleşmektedir? Farklar nelerdir?
Örgütsel yapılar örgütsel bölümlerin veya birimlerin tekrar gruplanmasıyla veya farklı işletme birimlerinin koordinatörü olarak yeni personelin belirlenmesiyle değiştirilebilir. Yapılar çoğunlukla pozisyonların değiştirilmesi veya yenilerinin eklenmesiyle değiştirilir. Örgütsel sistemlerin değişimi çalışma prosedürlerinin tekrar tasarlanmasını gerektirir. Aynı zamanda eski çalışma yöntemlerinin genişletilmesiyle veya düzenlenmesiyle de yapılabilir.
İşletmelerde beceri kavramı nasıl tanımlanır?
Beceri, çalışanların işletmelerin görevleri ve işlevlerini yerine getirirken başarılı olmasını sağlayan kabiliyetleri ve baskın özellikleri ifade eder.
İşletmelerde beceri ile strateji uygulanması arasındaki ilişki nasıldır?
Beceriler işletmelerin stratejik görevleri gerçekleştirmesini sağlar ve işletmelere benzersiz rekabet avantajları sağlar. Yeni stratejiler, işletmenin elinde olmayan belirli becerilere çok ciddi bir şekilde bağımlı olabilir. Bu gerekli becerilerin edinilmesi strateji uygulamasının bir parçası olabilir. Stratejilerin başarıyla uygulanması için gerekli beceriler örgüt içerisinde mevcut değilse geliştirilmelidir.
Kişilerin, becerileri edinmesi işletmelerde nasıl gerçekleşir?
Kişilerin içerisindeki becerilerin edinilmesi ve geliştirilmesi insan kaynakları yönetiminde önemli değişiklikleri içerebilir. Beceri edinmenin kalbinde çalışanların edinilmesi, eğitilmesi ve desteklenmesi yatmaktadır. Çalışanların yeni işletim sistemlerini kullanmaları, yeni çalışma yaklaşımları ve değerler geliştirmeleri ve bilgi tabanını güncellemeleri için eğitim almaları gereklidir. Bu çalışanları elde tutmak örgüt içerisinde beceri seviyelerinin devam etmesi için çok önemlidir.
İşletmede baskın ürün stratejisi uygulamak için hangi tip bilgi ve becerilere sahip olunmalıdır?
Baskın ürün stratejisine en iyi şekilde hizmet eden teknolojik olarak etkin ve büyük ölçekli üretim sistemleri, düşük maliyetli kitle dağıtım kanalları ve sektör koşulları hakkında ayrıntılı bilgidir.
İşletmenin holdingleşmesinde hangi beceriler hâkimdir?
Holdingleşme stratejisi işletme alt kuruluşları üzerinde etkin finansal kontroller, büyük bir sermaye havuzu, iş alanı arama ve edinme yeterliliği, değerlerin ve işletmelerin elden çıkarılması veya satılması becerisini ve stratejik planlama kapsamlılığı gerektirir.
Düşük maliyet stratejileri uygulayan bir işletmenin sahip olduğu beceriler nelerdir?
Düşük maliyet stratejilerini uyarlayan işletme birimleri toplu üretim ve dağıtımda, otomasyonda, etkin bayi yönetiminde ve sınırlı çalışma sermayesinin etkin yönetiminde becerilere dağılım duyacaktır.
Niş iş stratejileri uygulayan bir işletmenin sahip olduğu beceriler nelerdir?
Niş stratejisine en iyi şekilde niş talebi özelliklerini belirleyen çevresel tarama ve niş dağılımlarını karşılayan ürün tasarım yeterlilikleri becerileri tarafından cevap verilir. Bu strateji için uygun maliyet ve otomasyon gerekli dahi olmayabilir.
Strateji uygulamayı ve neleri içerdiğini açıklayınız.
Strateji uygulamasının anlamı stratejinin uygulamaya geçmesi veya harekete dönüşmesi anlamında gelir. Daha detaylı bir şekilde tanımlamak gerekirse de yöneticinin görevlerinin üstesinden gelmesi, gerekli kaynakların stratejik programlara dağılımı ve stratejik planların desteklenmesi için uygun örgütsel sistemler ile yeterliliklerin geliştirilmesini kapsar.
Stratejik değişimin kapsamı ve ölçüsü ne olmalıdır?
Yeni stratejiler bir dizi alanda sürekli olarak stratejik değişiklikleri ifade eder. Eğer yeni strateji geçmişte uygulanmış ve küçük değişikliklerle revize edilip tekrar uygulanmaya konulmuş biçimdeyse strateji uygulamasının yönetilmesi basit olur. Çünkü örgüt bu stratejiyi bildiği ve çalışanlarının da alışkın olduğu yöntemleri kullanacağı için, yönetilmesi yeni bir stratejiye göre daha kolay olacaktır. Alışma süreci ve yapılandırma süreci olmayacaktır.
Yeni strateji örgütte radikal değişikliği ifade ettiğinde strateji uygulanmasında çok büyük sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Bu tür stratejiler örgütün birçok parçasında değişiklikler gerektirir. Bu değişiklikler çeşitli seviyelerde ve çeşitli bölümlerde, işletme birimlerinde ve hizmet bölgelerinde eş zamanlı olarak yapılmalıdır. Aynı zamanda değişiklikler çok iyi şekilde koordine edilmelidir. Yöneticiler bu değişiklikleri etkin bir şekilde yönetmek için amaçlarını ve ölçütlerini değerlendirme ihtiyacı duyarlar. Anahtar, neyin değiştirilmesi gerektiğini ve ne tür değişikliklerin istendiğini belirlemektir.
Strateji uygulama değişkenleri nelerdir?
Yöneticiler stratejileri uygulamak üzere birçok örgütsel değişkeni değiştirebilir. “Peters and Waterman” (1980) faaliyetlerini iyi sürdüren bir işletmenin stratejileri ile birlikte işletmenin yapısı, sistemleri, yeterlilikleri, personeli ve hedefleri gibi diğer örgütsel değişkenler arasında iyi bir uyuma sahip olduğu fikrini ortaya koymuştur. Diğer çalışmalarsa kaynakların, liderliğin, kültürün, stratejik performansın ölçülmesinin ve strateji takibinin önemini göstermiştir.
Yeni ürün geliştirme hedeflendiğinde kaynak dağılımı nasıl yapılır?
Yeni ürün geliştirme, bir aktif hücum stratejisi için temel unsur oluşturuyorsa Ar-Ge bölümü için daha fazla kaynak ve personel ayırmak zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Hatta uzun dönemde, yeni bir fabrikanın ya da en azından yeni donanımın alınması için, sermaye harcamaları imkânlarını araştırmak gerekecektir.
Yeni pazarlarda büyüme stratejisi benimsendiğinde kaynak dağılımı nasıl yapılır?
Strateji yeni pazarlarda büyümeyi planlıyorsa reklamlar, pazar araştırmaları ve satış personeli için, bu kez de pazarlama bölümü lehine bir kaynak ayrımına ihtiyaç olacaktır.
Kaynak dağılımı üzerindeki enflasyon etkisini açıklayınız.
Kaynak yönetimine dair önemli bir sorun uzun dönemli programlar üzerindeki enflasyon etkisidir. Birçok stratejik programın uygulanması üç ila beş yıl alır. Bu süreçteki enflasyon daha önceki tahminleri gerçek dışı hâle getirebilir. Bu özellikle de enflasyonun daha yüksek ve daha değişken olduğu yabancı ülkelerdeki projeler için geçerli olabilir. Eğer enflasyonun değişken olduğu bir ülkede faaliyet gösteriyorsa bir işletme, gerektiğinde ilave kaynakları kullanıma hazır hâle getirmeyi sağlayacak bazı durumlar elde etmelidir.
Tasarruf stratejileri uygulandığında kaynak dağılımı nasıl yapılır?
Tasarruf stratejilerinin izlenmesi söz konusuysa kaynak dağılımı, yine özel bir öneme sahiptir. Uzun dönemde rekabet avantajları sağlayan bazı ürün hatları dikkatle korunurlarken diğerlerine ayrılan fonlar, dengeli biçimde azaltılmaya çalışılacaktır. Bu durumda, uzun dönemde devreden çıkarılacak biçimde kaynak dağıtımının azaltılmasına, kısa vadede gelir getirme durumları göz önünde bulundurularak devam edilir. Örneğin; artık tasarruf stratejisi uygulanan ürünler için Ar-Ge ve bakım masrafları kesilir.
Kaynak dağılımında dışsal faktörlerin önemini açıklayınız.
Kaynak dağılımında dışsal (çevresel) faktörler önemli rol oynar. Örneğin; hükûmet düzenlemeleri, bir firmanın kaynaklarının verimli ve kârlı olmayan varlıklara yatırılmasını zorunlu kılabilir. Örneğin; çevre kirliliğini önleyici yatırım ve donanım satın alınması gibi.
Yapısal gelişimi tarifleyiniz.
Yapısal gelişim, görevlerin farklılaştırılması veya bölünmesi, benzer görevlerin gruplanması ve örgütsel hedefleri başaracak görevlerin koordine edilmesinden meydana gelir. Örgütsel görevlerin sorumluluklarının paylaştırılmasını örgütsel yapılar belirler. Örgütsel görevler uzmanlık veya özel beceri gereksinimleri esas alınarak bölünür. Bu işlem rollerin belirlenmesini ve görevlerin gruplarını tamamlamak için sorumluluğun belirli rollere dağılım edilmesini içerir.
Basit yapıyı tanımlayınız.
Basit yapı az sayıda personele sahip, küçük, sahibi tarafından yönetilen ve çoğunlukla herkesin sahibine bildirimde bulunduğu küçük bir işletmedir. Bu yapı sınırlı sayıda çalışan olduğunda etkin bir şekilde çalışabilir. Asıl avantajı sahibinin, denetim faaliyetlerinin maliyetini sınırlayan tüm faaliyetler üzerinde tümüyle denetim sunabilmesidir. Diğer taraftan, tek bir kişi sadece birkaç personeli denetleyebilir. Bu yapıya önerilen yirmi çalışan bile yüksek olabilir. Böylesi durumlarda yönetici (sahip) günlük faaliyetlerle çok uğraşır ve uzun dönemli planlama yapmada zorluk yaşayabilir.
Bölgesel veya stratejik işletme birimi genellikle hangi durumlarda kullanılır?
Çeşitli ürünleri olan ve pazarlarda faaliyet gösteren büyük örgütler çoğunlukla bölgesel veya SBU yapıları kullanırlar. Örgütte yer alan bölümler diğer örgütlerde bulanan bölümler gibidir. eder. Her bir bölüm veya grup çeşitli ayrı ve farklı faaliyet gösteren alanlara sahiptir. Bu faaliyet alanları açıkça belirlenebilen ürün hatlarına ve hedef pazarlara sahiptir. Fonksiyonel yapılar çoğunlukla işletmede bulunan bölümleri oluştururlar. Ancak bölümler çok fazla faaliyet alanına alanına sahip olduğunda, işletmeler çeşitli bölümleri Stratejik İşletme Birimleri veya Grupları içerisinde birleştirebilir. Böylece bölgesel veya SBU yapılar meydana gelir.
Matriks yapıları açıklayınız.
İşletmeler artan bir şekilde farklılaşmaya ve uluslararası hâle gelmeye başlarken yeni yapısal düzenlemeleri de takip etmektedir. Son yıllarda Matriks yapısı oldukça kullanılır hâle gelmiştir. Bu yapıda işletmede faaliyet gösteren bölümde, ürün, bölgesel ve tamamlayıcı hatları kesen ikili veya bazen üçlü raporlama düzenlemeleri bulunmaktadır. Yöneticiler fonksiyonel görevler için fonksiyonel alan yöneticisine, ürün performansı için işletme birimi yöneticisine ve belki de bölgesel performans için bölgesel alan yöneticisine rapor verebilirler.
Matriks yapıların avantajları nelerdir?
Matriks yapı diğer örgütsel yapıların eksiklikleri için, özellikle de bölümler arasındaki iletişimi geliştirmek ve yüksek derecede uzmanlığı olan çalışanların verimliliğini artırmak açısından bir çözüm sunar. Matriks yapı koordinasyonu arttırırken aynı zamanda da esnekliği ve uyum sağlamayı geliştirir.
Yönetim bilgi sistemlerinin işlevi nedir?
Bunlar yönetime çeşitli pazarlama, üretim finans ve muhasebe bilgisi temin eden bilgisayar tabanlı bilgi sistemleridir. Yönetim tarafından kullanılan bilgiler çalışma performansını değerlendirmek içindir. Performans beklentilerin veya hedeflerin altına düştüğünde yöneticiler strateji ve kaynak dağılımlarında değişiklikler yaparlar. Kontrol kararlarının stratejik performansını kontrol etmeye çalışırlar. Yönetim bilgi sistemleri; karar verme, planlama, kontrol ve diğer fonksiyonlar için gerekli bilgilere doğru ve zamanın da ulaşmak için kurulan sistemlerdir.
Karar destek sistemlerini açıklayınız.
Örgütün temel fonksiyonlarından biri de karar vermedir. Bu fonksiyon bazen çok zor bir görev hâline dönüşmektedir. Bu tür zor kararlarda, karar destek sistemlerinin yardımına ihtiyaç duyulmaktadır. Karar destek sistemleri, yönetimin faaliyetlerinde karar alma işlevine yardımcı olmak üzere geliştirilmiştir. Ayrıca veri tabanına ve karar modellerine dayalı etkileşimli bir sistem olarak da tanımlanabilir. Bu sistemler yöneticinin problemi gidermek için uygun kararı vermesini desteklemekle birlikte, yöneticiye karar vermesi için birçok seçenek sunmak amacıyla geliştirilmiş sistemlerdir.
Karar destek sistemlerinin avantajları nelerdir?
Karar destek sistemleri, karar vericinin deneyim, sezgi, muhakeme ve bilgi birikimleri ile güncel bilgi teknolojisini birleştirerek, işletmenin pazardaki değişimlere daha hızlı cevap verebilmesini sağlar. Ayrıca daha etkili ve verimli yollarla kaynakların daha iyi yönetimini sağlayan işletme zekâlarının oluşturmasına yardım eder.
Üst yönetim bilgi sistemlerinin amaçları nelerdir?
Üst yönetim bilgi kaynakları genellikle, raporlar, toplantılar, telefon görüşmeleri ve çeşitli aktivitelerdir. Üst yönetim bilgi kaynaklarının çoğu, bilgisayarsız ortamlardadır. Bilgiler unutulabilmekte ya da farklı algılanabilmektedir. Bu yüzden, bazen üst yöneticiler, yanlış kararlar verebilmektedirler. Üst yönetim bilgi sisteminin amacı, üst yönetime, stratejik hedeflerle doğrudan alakalı bilgiye kolay erişim olanağı sağlamaktır. Üst yönetim bilgi sistemi, karar destek sisteminin bir ögesidir. Üst yönetimin karar sürecini desteklemek için geliştirilir. Üst yönetim bilgi sisteminin temel görevi, karar vericiler ve kara değişkenleri arasında iletişimi sağlamaktır. Üst yönetim bilgi sistemleri, yöneticilere ihtiyaçları olan güncel bilgiyi sunar. Bunun yanında üst yönetim bilgi sistemi, güncel karar verilerini modellerle birleştirerek gerekli analizleri de yapar ve yöneticilere sunar.
Üst yönetim bilgi sistemlerine bilgi hangi şekillerde elde edilir?
Bilgi iç, dış ve öznel kaynaklar olmak üzere üç şekilde elde edilir. İç kaynaklar, finans, muhasebe ve insan kaynakları raporlarıdır. Dış kaynaklar, doğrudan erişimli veri tabanları, gazeteler ve kişisel bağlantılardır. Karar vericilerin algılamaları, birikimleri ve deneyimleri ise öznel kaynak olarak nitelendirilir.
Beceri geliştirmeyi daha etkin bir şekilde gerçekleştirmek için ne yapılmalıdır?
Yönetim geliştirme ve eğitim programları, becerilerin ve kurumların temel yetkinliklerinin artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Maalesef insan kaynakları bölümünde çalışan personel bu görevleri sıklıkla rutin bir şekilde ve uygunsuzca idare etmektedir. Beceri gelişiminde daha etkili bir yaklaşım, strateji yöneticilerinin stratejik insan kaynakları stratejisini açıkça ifade etmesidir. Kurumsal ve iş stratejileri için gereken insan kaynakları becerilerini açık bir biçimde göstermelidir. Daha sonra insan kaynakları bölümündeki profesyonellerden bu becerileri geliştirmek üzere programlar tasarlamaları istenebilir.
İşletmeler açısından beceri geliştirmenin avantajları nelerdir?
İşletme birimi kademesinde, işletmeye sektör içerisinde rekabetçi bir avantaj sağlayan becerileri oluşturmak olmalıdır. Bu avantaj yeni ürünler, düşük maliyetler, daha iyi pazar pozisyonlandırma, teknolojik üstünlük, finansal esneklik, verimli üretim ve ikmal sistemi ve daha nicesi şeklinde olabilir.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 1 Gün önce comment 11 visibility 16716
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1059
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 552
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2618
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 825
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25489
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14446
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12481
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12440
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10365