Stratejik Yönetim 2 Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
İşlevsel Stratejiler
İşletme stratejileri temel olarak neleri hedeflemektedir? Açıklayınız.
İşletme stratejileri, hem analitik bir yaklaşımla sorun çözme alışkanlığı kazandırmayı hem de sistemli bir düşünce anlayışını işletme kültürüne yerleştirmeyi hedefler. Biraz daha detaylı bir biçimde açıklayacak olursak, işletmenin varlığını sürdürdüğü dış çevrede hangi yolları takip etmesi gerektiği, bu yollar arasından nasıl bir tercih yapacağı, tercih ettiği yolda nasıl ilerleyeceği, hangi sorunlarla karşılaşabileceği ve bu sorunları nasıl çözüme kavuşturacağı, işletme stratejileri ile ortaya çıkarılacak konulardır.
İşlevsel stratejiler nedir?
İşlevsel stratejiler, üst yönetim ve rekabet stratejilerine uygun olarak, orta ve alt yönetim düzeylerinde hazırlanıp uygulanan teknik bilgi ve uzmanlık isteyen stratejilerdir.
Strateji nedir?
Politikanın uygulanmasında kullanılan araçlardır.
Politika nedir?
İşletmenin amaçlarına ulaşmada izlenecek hareket şeklini ifade eder. Politika tekrarlanabilen, tahmin edilebilen durumlarda söz konusu olur. Beklenmeyen, tekrarlanabilme özelliği olmayan bir olayda politika tespiti mümkün değildir.
İşlevsel stratejilerin başarı ile uygulanma oranının düşük olmasının başlıca nedenleri nelerdir?
Yeni işe alınan biri için gereğinden fazla ödeme yapılması, piyasaların doğru analiz edilememesi, Ar-Ge çalışmalarında rakiplerin gerisinde kalınması bu nedenlerden sadece bazılarıdır.
Yönetim düzeylerine göre işlevsel stratejileri sıralaması nasıldır?
Üst yönetim stratejileri, rekabet stratejileri ve işlevsel stratejiler.
Temel olarak işlevsel stratejiler kaç ana gruba ayrılır ve bu gruplar nelerdir?
İşlevsel stratejiler temel olarak 5 ana grupta toplanır. Bunlar; ? Pazarlama, satış, servis, tedarik ve lojistik faaliyetlerle ilgili stratejiler ? Finansman ve muhasebe faaliyetleriyle ilgili stratejiler ? Üretim faaliyetleri ile ilgili stratejiler ? İnsan kaynakları yönetimi faaliyetleriyle ilgili stratejiler ? Ar-Ge/teknoloji geliştirme faaliyetleriyle ilgili stratejilerdir
Pazarlama ile ilgili işlevsel stratejilerin temel ilgi alanları nelerdir?
Ürün karması, pazar dağılımı, dağıtım kanalları, satış promosyonları, fiyatlandırma konuları ve kamu politikasıdır.
Finans ile ilgili işlevsel stratejilerin temel ilgi alanları nelerdir?
Sermaye yapısı, borç politikaları, varlık yönetimi ve kar dağılım politikasıdır.
Üretim ile ilgili işlevsel stratejilerin temel ilgi alanları nelerdir?
Kalite, verimlilik, üretim planlaması, yasal düzenlemeler, üretim sahasının konumu ve teknolojidir.
İnsan kaynakları ile ilgili işlevsel stratejilerin temel ilgi alanları nelerdir?
İnsan kaynakları, iş gücü ilişkileri, yasal düzenlemeler ve yöneticilerin gelişimidir.
Araştırma ve geliştirme ile ilgili olan alt ilgi alanlarını yazınız.
Ürün gelişimi, teknolojik tahmin, patent ve lisanslar olarak özetlenebilir.
Pazarlama stratejisi nedir?
Mevcut veya muhtemel mal ve/veya hizmetlerin satılabileceği muhtemel müşteri yapılarını belirlemek için potansiyel müşteri gruplarının özelliklerini sistematik olarak sınıflandırmak, diğer bir ifadeyle hedef pazarı tayin etmek ve pazarlama karmasını geliştirmektir.
Hedef pazarın tanımı nedir?
: İşletmenin hitap etmeyi düşündüğü veya satış yapmayı tasarladığı belirli müşteri gruplarıdır.
Pazarlama karması nedir?
Hedef müşterilerini tatmin etmek için ürün/hizmet, yer, fiyat ve promosyondan (teşvik) oluşan dört temel pazarlama faaliyetinin nasıl olması gerektiğinin belirlenmesidir.
Piyasa bölümlenmesi nedir?
Piyasa bölümlenmesi, bir piyasanın müşterilere göre küçük alt gruplara ayrılması ve bu ayrımın tüketicinin ihtiyaç ve alışveriş alışkanlıklarına göre yapılmasını ifade eder. Bir diğer anlatımla pazarın benzer istek ve ihtiyaçları olan tüketicilerin oluşturduğu göreceli olarak homojen sayılabilecek alt bölümlere ayrılmasıdır.
Pazar konumlandırma nedir?
Pazar Konumlandırma: Bir işletmenin ürettiği mal ve/veya hizmetin uygulanan strateji çerçevesinde tüketicinin zihninde sahip olduğu yerdir. Diğer bir ifadeyle işletmenin işinin ne olduğunu olası müşterilere ve mevcut müşterilerin zihinlerine yerleştirilmesidir.
Hedef Pazar tayin edilmesinden sonra pazarlama karması nasıl şekillenmelidir?
? Yönetici hangi pazarlara hitap edeceğini bilmelidir. ? Müşteriye ürün ile ilgili ihtiyaç duyulan hizmeti sunmalıdır. ? Aranan mal /hizmeti zamanında ve en uygun fiyatla gereken yerde bulundurabilmelidir. ? En uygun satış ve dağıtım kanallarından faydalanarak mümkün olan en yüksek sayıda müşteriye satış yapabilmelidir. ? Reklam ve promosyon araçlarından faydalanarak mal/hizmetin satışını desteklemelidir.
Etkili bir ürün konumlandırma stratejisi işletmeye hangi konularda yarar sağlar?
Etkili bir ürün konumlandırma stratejisi, iki konuda işletmeye fayda sağlar. Bunlardan birincisi işletmeyi, rekabet ortamında farklı bir yere taşır. İkincisi ise tüketicilerin, işletmenin sunabileceğinden daha az hizmet beklentisi içine girmesini sağlar. İşletmeler, sunabilecekleri hizmetten daha fazlasını vaat etmemeli ve bu konuda bir beklenti yaratmamalıdır. Burada kritik olan konu, tüketicilere neleri beklemeleri gerektiği konusunda işletmelerin bilgilendirme yapması ve daha sonra da vaat ettiklerinden fazlasını icra etmeleridir.
İşletmelerde, etkili bir finansal yönetiminin temel amaçları nelerdir?
İşletmenin temin edilen öz sermayesi ve borç sermayesi ile bunu fazlasıyla karşılayacak değerde varlıklara sahip olmak ve bu durumu sürdürmek. Vadesi gelen borçlarının uygun bir şekilde ödenmesine olanak tanıyacak yeterli nakit akışını zamanında temin etmek. İşletmenin büyüme ve gelişmesi için yeterli ve uygun finansmanı sağlamaktır.
Stratejilerin uygulanması için ihtiyaç duyulan uygun sermaye yapısının tespiti nasıl yapılır?
Hisse başına kazanç/faiz ve vergiden önceki gelir (EPS/EBIT) analizi kullanılarak; tamamen hisse senediyle mi, tamamen borçla mı ya da her ikisinin karmasını kullanılarak mı daha iyi bir sermaye temini yoluna gidileceği belirlenir.
EPS/EBIT analizi kullanılırken hangi parametreler göz önünde bulundurulması gerekir?
EPS/EBIT analizi kullanılırken hisse bedellerinin hareketliliği, faiz oranları ve ödenecek tahviller açısından zamanlamanın iyi seçilmesi büyük önem kazanır. Hisse bedelleri düşük olduğunda hem maliyet hem de talep açısından borca yönelmek daha iyi bir alternatif olabilir. Ancak faiz oranları yüksekken, hisseler kesinlikle daha cazip bir yoldur.
Finansal bütçeler nedir? Açıklayınız.
Finansal bütçe fonların nasıl elde edileceğini ve belirli bir süre içinde nasıl harcanacağını gösteren bir dokümandır. Yıllık bütçeler daha yaygındır fakat bütçelerin süreleri bir günden on yıla kadar çeşitlilik gösterebilir. Temel olarak finansal bütçeleme, bir stratejinin başarılı olarak uygulanması için nelerin yapılması gerektiğini gösteren bir yöntemdir
Finansal bütçelerin temel kısıtlamaları nelerdir?
İlk olarak bütçe programları o kadar detaylıdır ki bu durum hem külfetli hem de çok pahalı olmaktadır. İkinci kısıt ise finansal bütçelerin hedeflerin yerine geçebilmesidir. Unutmamak gerekir bütçe bir amaç değil araçtır. Üçüncü kısıtlama, bütçelerin periyodik değerlendirme ve standartlar yerine yaşanmış olaylar üzerinden oluşturulması hâlinde yetersizlikleri gizleyen bir hâl alabilmektedir. Son olarak bütçelerin, zaman zaman iyi niyetli olmayan yönetimlerin araçları olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu da hayal kırıklığı, gücenme, işe devamsızlık ve yüksek istifa oranlarına neden olabilmektedir.
Hedeflenen mali bilanço nedir ve şirketlere ne gibi faydalar sağlamaktadır?
Hedeflenen mali bilanço analizi, strateji uygulamalarında kullanılan temel bir tekniktir. Çünkü bir organizasyona çeşitli faaliyetler ve yaklaşımların ardından oluşması beklenen sonuçları inceleme imkânı sunar. Bu analiz türü, farklı uygulama kararlarının etkilerini öngörmeye yardımcı olur.
Bir işletmenin değerini belirlemek için kullanılan ana yöntemler nelerdir?
Üç ana yöntem altında toplanır; Bir firma neye sahiptir, ne kazanır ya da piyasaya ne sunar.
Fiyat-kazanç oranı yöntemi nasıl uygulanır?
Bu yöntemi kullanmak için firmanın adi hisse senetlerinin piyasa rayici, hisse başına düşen yıllık kazanca bölünür ve ortaya çıkan rakam, firmanın son beş yıllık ortalama net geliri ile çarpılır.
Kıymetlendirme yöntemi olan tedavüldeki hisse senetleri yöntemi nasıl uygulanır?
Bu yöntemin kullanılması için, tedavüldeki hisse senetlerinin sayısı hisse başına düşen piyasa rayici ile çarpılır ve ortaya çıkan sonuca prim eklenir. Prim, bir kişinin ya da firmanın diğer şirketi kontrol için ödemeye razı olduğu hisse başına düşen bedeldir.
İşletmelerin toplam değerlerini belirlemelerinde, başka şirketler tarafından satın alınma ya da başka şirketleri satın almanın yanı sıra strateji uygulamasına yönelik diğer nedenleri başlıca nelerdir?
Personel planları, vergiler, emeklilik paketleri, birleşme, satın alma (diğer şirket, işletme vb.), genişleme planları, banka ilişkileri, yönetimden birinin vefatı, boşanma, ortaklık anlaşmaları ve denetlemeler periyodik kıymetlendirme için gereken diğer nedenler arasındadır.
Üretim stratejilerinin ele aldığı temel sorunlar nelerdir?
Üretkenliği arttıracak yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Üretim planlama (ne zaman üretilecek, ne kadar üretilecek ve nasıl üretilecek), üreticiler için son derece önemlidir. Son olarak üretim stratejisinin hükûmet organlarının düzenlemelerini göz önünde bulundurması gerekir.
Pek çok şirketin üretim stratejileri için büyük önem taşıyan alanlar nelerdir?
Makineleşme, robotik ekipmanlar ve esnek üretim sistemleridir.
Üretim yönetimi nedir?
Girdileri, çıktı hâline dönüştürerek mal ve hizmet yaratan karar ve faaliyetlerin bütününü kapsamaktadır. Üretim sürecinin, imalatın ötesinde daha geniş bir anlamı vardır. Kapsam içinde, hem mal (fiziki madde) hem de hizmet (fiziki olmayan, yarar sağlayan, değer yaratan faaliyet) bulunmaktadır.
Üretim işlevi ile ilgili temel stratejiler nelerdir?
Kalite ve kalite kontrol yöntemleri, mal ve hizmet tasarımı, süreç ve kapasite çalışmaları, yer seçimi çalışmaları, iş yeri düzenlemesi ve yerleşimi, stok kontrol sistemi, üretim planlama ve kontrol, bakım ve onarım çalışmalarıdır.
İnsan kaynakları stratejisi geliştirmeye neden ihtiyaç duyulmaktadır?
Personelin işten ayrılışında tazminat ödemelerinin yapılmasında, işe alımlarda yapılan seçmelerde ve performans değerlendirmesi gibi konularda insan kaynakları politikalarına ihtiyaç duyulmaktadır. İnsan kaynakları stratejisinin bir diğer boyutu da çalışanlarla olan ilişkinin şekillenmesine yardımcı olmasıdır. Özellikle de sendikalaşmış iş gücü ile yapılan görüşmelerde İK stratejilerine başvurulmaktadır. Yöneticilerin yetiştirilmesi de genellikle stratejik önem arz eden konulardan biridir.
İnsan kaynakları yönetiminin temel fonksiyonları nelerdir?
İşletmelerde iş gücünün seçilmesi, iş birimlerine yerleştirilmesi, eğitimi, geliştirilmesi, etkili ve verimli olanların çalışmalarının devamının sağlanması ile yükümlüdür. İnsan kaynakları yönetiminin önemli işlevlerinden biri de işletmenin kurumsal çıkarları ile çalışanların bireysel çıkarları arasındaki ilişkileri düzenlemek ve iki tarafın uyumlu bir şekilde iş birliği yapabilmelerini sağlamaktır.
İnsan kaynakları işlevi ile ilgili stratejiler belirlenirken hangi konular üzerinde durulur?
İş gücü planlaması, yönetici yetiştirme ve geliştirme, iş gücünün sahip olduğu yeteneklerin değerlendirilmesi, rekabet ve yaratıcılığa önem veren kültürün yetiştirilmesi olarak sıralanabilir.
İş gücü planlaması yapılırken hangi konulara önem verilmektedir?
? İşletmenin ürün, pazar ve süreçleriyle ilgili olarak mal ve hizmetlerin gelecekteki talep ve kapasite tahmin edilmeli, ? İşgücünde istifa, emeklilik veya işe son verme nedeni ile gelecekte oluşabilecek iş gücü açığının tahmin edilmeli, ? Teknolojik değişmelere göre iş gücünün özellik ve yetenekleri belirlenmeli, ? İşletmenin iş gücü için gerekli mali durumu analizi edilmelidir.
Ar-Ge çalışmalarının şirketlerin ilerlemesi açısından önemi nedir? Açıklayınız
Bir işletmenin başarısının ardında yatan nedenlerden biri, uzun zamandır piyasaya sürdükleri ürünlerle çığır açan yeniliklere imza atmaları ve teknolojik inovasyonda elde ettikleri ilerlemedir. İnovasyonu ortaya çıkaran da Ar-Ge alanındaki tutarlı çalışmalarıdır.
Agresif Ar-Ge çalışmaları nelerdir?
Temel araştırmalarla başlamakta ve daha sonra uygulamalı araştırmalarla işletmenin ana faaliyetlerinde uygulanarak rekabet üstünlüğü elde edilmeye çalışılmaktadır.
Savunmacı Ar-Ge faaliyetleri nedir?
Savunmacı Ar-Ge çalışmaları ise lideri izleyen ve genellikle bir sorunu çözmek için yapılan, uygulamaya dönük araştırmalardır.
Ar-Ge çalışanları ve yöneticilerin temel faaliyet alanları ve başlıca sorumlulukları nelerdir?
Bu bireyler genellikle yeni ürünlerin geliştirilmesi ve eski ürünlerin iyileştirilmesinden sorumlu oldukları için etkin strateji uygulamalarında önemli bir role sahiptir. ArGe çalışanları ve yöneticiler karmaşık teknoloji transferlerinden yerel ham maddelerin uyarlanmasına, yerel pazarlara uyum sürecinden ürünlerin belirli bir talebi karşılamak üzere yenilenmesine kadar çok çeşitli görevler icra etmektedir.
Ar-Ge politikaları hangi temel alanlarda strateji yürütme ve uygulamaya olanak sağlamaktadır?
Bu alanları yedi ana kategoride inceleyebiliriz; ? Ürün ya da süreç gelişimini vurgulama, ? Temel ya da uygulamalı araştırmayı ön plana çıkarma, ? Ar-Ge alanında lider ya da takipçi konumuna gelme, ? Robotik ya da manuel süreçleri geliştirme, ? Ar-Ge üzerine yüksek, ortalama ya da az miktarda para ayırma, ? Ar-Ge çalışmalarını firma içinde gerçekleştirme ya da dışarıdan Ar-Ge anlaşmaları yapma, ? Üniversiteden araştırmacıları kullanma ya da özel sektörden araştırmacılarla çalışmadır.
İşletmeler Ar-Ge faaliyetlerini karşılama konusunda hangi kriterleri esas almalıdır?
? İşletmenin teknik ilerleme oranı ? Teknolojinin hızı ve pazar büyüme oranı ? Teknoloji ile pazar büyüme oranının kendi içindeki değişimi ? Hızlı Pazar ve teknik ilerleme büyümesi gibi kendi içinde dinamik değişen kriterler göz önünde bundurulmalıdır.
Stratejilerin uygulanmasında temel Ar-Ge yaklaşımları nelerdir?
Stratejilerin uygulanmasında üç temel Ar-Ge yaklaşımı bulunmaktadır. Bunlar; ? Pazara yeni bir ürün sunan ilk teknolojik şirket olabilmek ? Başarılı ürünlerin yenilikçi taklitçisi olmak ? Piyasaya sunulan ürünlerin benzerini ama daha ucuzunu üreten düşük maliyetli şirket olabilmek
İşletmeler arasındaki Ar-Ge faaliyetlerinin ne gibi ortak özellikleri olması gerekmektedir?
İşletmelerin arasındaki Ar-Ge faaliyetlerinin, işletmelerin hedefleriyle daha yakından ilintili olması gerekmektedir. Ar-Ge yöneticileri ve stratejistler arasında daha kapsamlı bir iletişim ağı kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Kurumsal şirketler, gelişmiş iletişim ortamını yakalayabilmek için çok çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Söz gelimi yöneticiler için farklı roller ve raporlaşma düzenlemeleri yapmak, araştırma fikirlerinin gerçeğe dönüşmesi için harcanan zamanın en aza indirilmesi adına yeni deneyimlere başvurmak bu yöntemlerden bazılarıdır.
Günümüzde şirketlerin temel Ar-Ge politikaları ne yönde şekillenmektedir ve başlıca sebepleri nelerdir?
Günümüzde belki de Ar-Ge yönetimindeki en yaygın eğilim, gizlilik perdesini kaldırıp firmaların ve hatta rakiplerinin güçlerini birleştirerek yeni ürünler ortaya çıkarmasıdır. Rekabetçi baskılar, artan araştırma maliyetleri, sıkılaşan yasal düzenlemeler ve hızlanan ürün geliştirme takvimleri nedeniyle işbirliklerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Şirketler yalnızca Ar-Ge alanında daha sıkı bir çalışma içine girmekle kalmayıp, Ar-Ge ihtiyaçları için üniversitelerle anlaşma imzalamaktadırlar. İş birlikleri sayesinde, firmalar arası Ar-Ge gizliliğinin kaldırılması yeni teknoloji ve ürünlerin daha satışa sunulmadan pazarlanmasına ilişkin fırsatlar doğmaktadır.
İşlevsel stratejilerin uygulanmasında dikkat edilecek hususlar başlıca nelerdir?
Organizasyon yapısı, liderlik, yönetim, bilgi ve kontrol sistemleri, insan kaynakları ve teknoloji sıralanabilir.
Organizasyon yapısı işlevsel stratejilerin uygulanmasında nasıl bir etkiye sahiptir?
Organizasyon yapısı, stratejiyi hem etkiler hem de stratejiden etkilenir. Örneğin; merkezî olmayan bir şirketin alt kademedeki yöneticilerinin stratejik yönetim üzerindeki etkisi merkezî bir şirkette olacağından çok daha fazladır. Bu bakımdan belli başlı stratejilerin benimsenmesi, gelecekte merkezileşmeden uzak bir yapının doğmasına neden olabilir.
Bir işletmenin stratejilerini etkin bir biçimde uygulamasında teknolojinin önemi nedir?
Tesis ve donanım ile iş akış tasarımları, uygun teknoloji kapsamına girer. Hız, günümüz yöneticilerinin karşılaştığı önemli bir stratejik sorundur. Yeni ürünlerin tasarlanıp üreticiye sunulması mümkün olan en kısa süre içinde gerçekleştirilmelidir. Günümüzde teknolojinin hızla değiştiği göz önüne alındığında, gelecekte işlevsel stratejilerin uygulamasındaki öneminin daha da artacağı öngörülmektedir.
İşlevsel stratejilerin uygulanmasında liderlik hususu hangi alt bölümleri içermektedir?
İletişim, motivasyon ve kültür/değerler olarak alt gruplara ayrılır
İdeal bir organizasyon yapısında hangi unsurlar önem arz etmektedir?
Organizasyon şeması, iş bölümü, merkezi/merkezi olmayan ve işlevsel/stratejik işletme birimi ya da matris yaklaşımı olarak sınıflandırılır.
İşlevsel strateji uygulamasında teknoloji hangi unsurları içermektedir?
Dört başlık altında ele alınmaktadır. Bunlar; ? İş akışı/Düzenleme ? Makine/Donanım ? Üretim teknikleri ? Görev tasarımı
İşlevsel stratejilerin uygulanmasında dikkat edilecek unsurlar arasında olan insan kaynaklarının fonksiyonu nedir?
En temel işlevlerinden üç tanesi aşağıdaki gibi sıralanabilir. Bunlar; ? İşe alım/Seçim ? Transfer/Terfi ? İşten çıkarma/Geri çağırma
Yönetim bilgi ve kontrol sistemleri, işlevsel stratejilerin uygulanmasında hangi alanlarda faaliyet göstermektedir?
Genel olarak aşağıdaki alanlarda faaliyet göstermektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz; ? Ödül sistemi ? Bütçe dağılımı ? Bilgi sistemleri ? Kurallar/Prosedürler
İşlevsel stratejilerin şekillenmesi ve uygulamaya geçilmesi arasında nasıl bir ilişki olmalıdır?
İşletmelerde işlevsel stratejiler şekillendirildikten sonra uygulamaya geçilmelidir. Şekillendirme ve uygulama arasındaki sınırları net olarak belirlemek mümkün değildir ancak ikisinin de stratejik yönetim kapsamında iki farklı iş olduğu kabul edilmektedir.
İşletme stratejileri neyi hedefler?
İşletme stratejileri, hem analitik bir yaklaşımla sorun çözme alışkanlığı kazandırmayı hem de sistemli bir düşünce anlayışını işletme kültürüne yerleştirmeyi hedefler.
İşletme stratejilerine yön veren önemli unsur nedir?
İşletme stratejilerine yön veren önemli unsurlardan biri de işletmenin amaçlarıdır. İşletmenin belli bir amacı gerçekleştirebilmesi için işletme içinde var olan fonksiyonel birimler arasında bir iş yapma bütünlüğü sağlanmalıdır.
Stratejik yönetim nedir?
Stratejik yönetim, kapsamlı ve sürekli devam eden bir yönetim sürecidir. Amacı, organizasyon ve içinde bulunduğu çevre arasında uyumu sağlayacak etkin stratejilerin belirlenmesi, uygulanması ve stratejik hedeflere erişilmesidir.
İşletmelerde hiyerarşik basamaklara göre stratejiler hangi seviyelerde uygulanır?
İşletmelerde hiyerarşik basamaklara göre stratejiler üst yönetim (kurumsal), rekabet (işletme) ve işlevsel (fonksiyonel) stratejiler olmak üzere üç temel seviyede uygulanır.
İşlevsel stratejilerin teması nedir?
İşlevsel stratejiler, organizasyondaki temel işlevsel (fonksiyonel) faaliyetlerin nasıl ele alınacağını ortaya koyar. Bir başka deyişle işletmedeki temel fonksiyonel birimler için hangi temel strateji veya politikaların tespit edileceğini belirler.
İşlevsel stratejiler neden önemlidir?
İşlevsel stratejiler, üst yönetim ve rekabet stratejilerinin fonksiyonel birimler düzeyinde hayata geçirilmesi bakımından önem taşır. İşlevsel stratejiler, işletmedeki fonksiyonel birimler için ayrılan maddi ve beşeri kaynakların nasıl rasyonel bir biçimde kullanacağını önceden öngördüğü için önemlidir.
İşlevsel stratejiler işletmenin performansını etkiler mi?
İşletmelerde işlevsel düzey stratejiler bir fiil fonksiyonel birimlerin yürüteceği işler ile ilgili olduğu için işletmenin performansı üzerinde ayrıca önem taşımaktadır.
İşlevsel stratejiler neden başarısız olur?
Başarı oranının bu denli düşük olmasının çok sayıda nedeni vardır. Sözgelimi yeni işe alınan biri için gereğinden fazla ödeme yapılması, piyasaların doğru analiz edilememesi, Ar-Ge çalışmalarında rakiplerin gerisinde kalınması bu nedenlerden sadece bazılarıdır.
İşlevsel stratejiler nasıl gruplandırılır?
İşlevsel stratejiler beş ana grupta toplanır. Bunlar sırasıyla;
• Pazarlama, satış, servis, tedarik ve lojistik faaliyetlerle ilgili stratejiler,
• Finansman ve muhasebe faaliyetleriyle ilgili stratejiler,
• Üretim faaliyetleri ile ilgili stratejiler,
• İnsan kaynakları yönetimi faaliyetleriyle ilgili stratejiler,
• Ar-Ge /teknoloji geliştirme faaliyetleriyle ilgili stratejilerdir.
Pazarlama nedir?
Pazarlama, kişiler ve kurumlar arasında değişim yolu ile onların amaçları ve ihtiyaçlarını karşılayacak ve tatmin edecek fikir, mal ve hizmetler ile ilgili; düşünce geliştirme, fiyatlandırma, tutundurma ve dağıtım süreçlerinin planlanması ve uygulanmasını kapsayan faaliyetler dizisidir.
Pazarlama stratejisi nedir?
Mevcut veya muhtemel mal ve/veya hizmetlerin satılabileceği muhtemel müşteri yapılarını belirlemek için potansiyel müşteri gruplarının özelliklerini sistematik olarak sınıflandırmak, diğer bir ifadeyle hedef pazarı tayin etmek ve pazarlama karmasını geliştirmektir.
İşletmedeki pazarlama stratejileriyle, organizasyonun karşılaştığı hangi sorunlar ele alınır?
İşletmedeki pazarlama stratejileriyle, organizasyonun karşılaştığı bir dizi temel sorun ele alınır. Bu sorunlar arasında, ürün karması, perakende satışta birincilik için rekabet etmek gibi piyasada arzu edilen konuma gelme isteği, dağıtım kanalları, satış promosyonları (reklam bütçesi ve satış gücünün büyüklüğü), fiyatlandırma konuları (başlangıçta gelir düzeyi yüksek müşterilerden kar elde etmek amacıyla yüksek tutulan fiyatların zamanla planlı bir şekilde düşürülmesi) ve kamu politikaları (yasal, kültürel ve resmî kısıtlamalarla mücadele etme) gibi konular vardır
Pazarlama stratejilerinin uygulaması açısından önemli değişkenler nelerdir?
Pazarlama stratejilerinin uygulaması açısından iki önemli değişken vardır: Bunlardan birincisi piyasa bölümlenmesi ikincisi ise pazar konumlanmasıdır.
Piyasa bölümlenmesi nedir?
Piyasa bölümlenmesi, bir piyasanın müşterilere göre küçük alt gruplara ayrılması ve bu ayrımın tüketicinin ihtiyaç ve alışveriş alışkanlıklarına göre yapılmasını ifade eder.
Pazar konumlandırma nedir?
Pazar Konumlandırma: Bir işletmenin ürettiği mal ve/veya hizmetin uygulanan strateji çerçevesinde tüketicinin zihninde sahip olduğu yerdir. Diğer bir ifadeyle işletmenin işinin ne olduğunu olası müşterilere ve mevcut müşterilerin zihinlerine yerleştirilmesidir.
Etkili bir ürün konumlandırma stratejisi hangi konularda işletmeye fayda sağlar?
Etkili bir ürün konumlandırma stratejisi, iki konuda işletmeye fayda sağlar. Bunlardan birincisi işletmeyi, rekabet ortamında farklı bir yere taşır. İkincisi ise tüketicilerin, işletmenin sunabileceğinden daha az hizmet beklentisi içine girmesini sağlar.
İşletmelerde, etkili bir finansal yönetiminin amaçları nelerdir?
İşletmelerde, etkili bir finansal yönetiminin üç önemli amacı vardır. Bunlar:
-
İşletmenin temin edilen öz sermayesi ve borç sermayesi ile bunu fazlasıyla karşılayacak değerde varlıklara sahip olmak ve bu durumu sürdürmek,
-
Vadesi gelen borçlarının uygun bir şekilde ödenmesine olanak tanıyacak
yeterli nakit akışını zamanında temin etmek,
-
İşletmenin büyüme ve gelişmesi için yeterli ve uygun finansmanı sağlamaktır.
Üretim stratejileri nasıl belirlenir?
Organizasyonun üretim stratejisi pek çok açıdan, şirketin pazarlama stratejisine dayanmaktadır. Pazarlama stratejisi yüksek kaliteli, yüksek fiyatlı ürünlerin tanıtımını yapıyorsa, üretim de doğal olarak maliyeti ikinci plana atıp kaliteye odaklanmaktadır.
İnsan kaynakları stratejilerinin ne gibi faydaları vardır?
İşletmeler, insan kaynakları stratejisi geliştirmenin pek çok nedenden dolayı oldukça faydalı olduğunu ileri sürmektedir. Personelin işten ayrılışında tazminat ödemelerinin yapılmasında, işe alımlarda yapılan seçmelerde ve performans değerlendirmesi gibi konularda insan kaynakları politikalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Ar-Ge stratejileri nasıl gruplandırılır?
İşletmelerde Ar-Ge stratejileri agresif ya da savunmacı olmak üzere iki temel başlık altında toplanır. Bunlardan, agresif Ar-Ge faaliyetleri, temel araştırmalarla başlamakta ve daha sonra uygulamalı araştırmalarla işletmenin ana faaliyetlerinde uygulanarak rekabet üstünlüğü elde edilmeye çalışılmaktadır. Savunmacı Ar-Ge çalışmaları ise lideri izleyen ve genellikle bir sorunu çözmek için yapılan, uygulamaya dönük araştırmalardır.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 1 Gün önce comment 11 visibility 16716
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1059
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 552
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2618
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 825
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25489
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14446
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12481
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12440
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10365