Üretim Yönetimi Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim
Tedarik Zinciri Yönetimi
Tedarikçi seçiminde kullanılan başlıca ölçütler nelerdir?
Bu ölçütler içinde önemli olarak görülenler arasında kalite, maliyet ve teslimat performansı, geçmiş performansı, garanti politikası, teknik yeterlilik, sanayideki yeri ve ünü, üretim tesisleri ve kapasitesi bulunmaktadır. Genelde, objektif ve sübjektif olmak üzere iki temel ölçüt tedarikçi seçiminde kullanılmaktadır. Objektif olanları maliyet gibi kesin nicel ölçütler ile ölçülebilir. Ancak, tasarım kalitesi gibi olanların ölçülebilme olanağı çok kısıtlıdır.
Mal ya da hizmetin üretilmesi ve müşteriye ulaştırılması da dâhil birbirini izleyen tesis, fonksiyon ve faaliyetler dizisine ne ad verilir?
Mal ya da hizmetin üretilmesi ve müşteriye ulaştırılması da dâhil birbirini izleyen tesis, fonksiyon ve faaliyetler dizisi tedarik zinciridir.
Etkin ve verimli tedarik zinciri bir işletme için neden önemlidir?
İşletmelerin, pazarda rekabet avantajı yaratmada önemli silahlarından biri de etkin ve verimli tedarik zinciri faaliyetleridir.
Bir işletmede lojistik neden sorumludur?
Lojistik satın alınan ürünün kapıya kadar getirilmesini sağlamaktan sorumludur. Aynı zamanda, lojistik müşteri ile tedarikçi arasındaki bu seyahatte malzemelerin ulaştırılması ve stoklanmasından sorumludur.
Lojistik fonksiyonun kapsamına neler girer?
Lojistik fonksiyonun kapsamı • tedarik yeri bulma, • tedarik etme, • üretim planlama ve çizelgeleme, • paketleme, • montaj, • müşteri hizmetidir.
İç lojistik nedir?
Malzemelerin dış tedarikçiden işletmeye ulaştırılmasına iç lojistik adı verilir.
Dış lojistik nedir?
Malzemelerin dış müşteriye ulaştırılmasına dış lojistik denilmektedir.
Malzeme yönetimi nedir?
Malzemelerin işletme içi hareketine de malzeme yönetimi denilmektedir.
İç tedarikçi ve iç müşteri kavramlarını nasıl açıklarsınız?
İşletme içinde birimler birbirlerinin iç tedarikçisi ve iç müşterisi olmaktadır.
Dış tedarikçi ve dış müşteri kavramlarını nasıl açıklarsınız?
İşletme dışındaki tedarikçi dış tedarikçi ve pazardaki müşteri de dış müşteri olarak adlandırılır.
Malzeme kavramını nasıl açıklarsınız?
Malzeme, işletmenin üretim yapmak için hareketlendirdiği her şeydir. Ham maddeler, yarı ürünler, bitmiş ürünler, insanlar, bilgi, yazışmalar, mesajlar, enerji, ve para malzeme olarak nitelendirilebilir. Malzeme somut olabileceği gibi soyut da olabilir.
Tedarikçi seçimi neden önemli ve zor bir karardır?
Tedarikçi seçimi çok önemli ve zor bir karardır. Çünkü bu seçim, işletmeyi üretim maliyetinden üretimin kalitesine, pazara yeni ürünlerin sunulmasından müşteri memnuniyetine kadar bir çok alan ve faaliyette etkilemektedir.
Tedarik zinciri dinamiklerini değiştiren faktörler nelerdir?
Tedarik zinciri dinamikleri değiştiren faktörler şöyle sıralanabilir: • Bilişim teknolojilerindeki hızlı değişim, • Ekonomideki eğilimlerin tüketici pazarlarının büyümesinde belirsizliklere yol açması, • Pazar yapılarının değişime uğraması, • Pazardaki rekabet baskısının artması • Ticarette gümrük tarifelerinin kaldırılması, • Tescilli marka, patent, ve telif hakkı korunmasına ilişkin geliştirilen politikalar, • Ticari anlaşmalar.
Tedarik zinciri nedir?
Tedarik zinciri, tedarikçilerden son müşterilere ürün ya da hizmetlerin taşınması için fiziksel, finansal ve bilgi akışını destekleyen yaşam devir sürecidir.
En iyi tedarikçiyi seçerken neden ödünleşme yapılması gereklidir?
Tedarikçinin önerdiği maliyet en az olmasına rağmen kalitesi iyi olmayabilir ya da en iyi kaliteyi sunan tedarikçi teslimatı zamanında yapamayabilir. Bu nedenle, en iyi tedarikçiyi seçerken çatışan somut ve soyut faktörlerin karşılaştırılarak ödünleşme yapılması gereklidir.
Tedarik zincirinin temel aşamaları nelerdir?
Tedarik zincirinin temel aşamaları şunlardır: 1. Müşteriler 2. Perakendeciler 3. Toptancılar 4. Üreticiler 5. Malzeme tedarikçileri
Tedarik zincirinin başarısında en önemli gösterge nedir?
Tedarik zincirinin karlılığı tedarik zincirinin başarısında en önemli ölçüttür.
“Tedarik zinciri yapısı” kavramıyla ne kastedilmektedir?
Tedarik zincirinin yapısından söz edildiği zaman, tedarik zincirinin uzunluğu, genişliği ve ideal tedarik zinciri ölçüleri anlaşılmaktadır.
“Tedarik zinciri uzunluğu” kavramıyla ne kastedilmektedir?
Tedarik zinciri uzunluğu, kaynak ile gideceği yer arasında malzemelerin aktığı aracının sayısıdır.
“Tedarik zinciri genişliği” kavramıyla ne kastedilmektedir?
Tedarik zinciri genişliği, malzemenin aktığı paralel rotaların sayısıdır. Başka bir deyişle, müşteriye doğru akış sağlanan rota sayılarıdır.
Bir işletmede tedarik zincirinin geniş veya dar olması neye bağlıdır?
Bir işletmede tedarik zincirinin geniş veya dar olması tamamen işletmenin koşullarına bağlı olarak şekillenmekte ve işletmeler kendileri için en avantajlı tedarik zinciri genişliği hangisi ise onu seçerek tedarik zincirlerini oluşturmaktadırlar.
Bir işletmede tedarik zincirin uzun ve geniş olmasının en büyük getirisi nedir?
Tedarik zincirinin uzun ve geniş olduğu işletmelerde müşteriler iyi hizmet almaktadırlar.
Tedarik zincirinin yapısının iyi tasarlanması bir işletme için ne gibi faydalar sağlayabilir?
Tedarik zinciri yapısı iyi tasarlandığı zaman, işletmeye çok büyük faydalar sağlamaktadır. Bu faydalara örnek olarak aşağıdakiler verilebilmektedir: • Üreticiler, müşterilerin yerleşim bölgelerini göz önüne almadan işlemlerini en iyi yapabilecekleri bölgede üretim yapmayı tercih edebilirler. • Üreticiler üretimi kapasitesinin çok altında olan tesiste büyük miktarlarda üretim yaparak tasarruf sağlayabilirler. • Müşteriye yakın aşamalarda bitmiş ürün stoku tutularak üreticinin elinde fazla stok tutması engellenebilir. • Toptancılar perakendecilere yak›n yerlerde bulunarak tedarik zamanını azaltabilirler. • Perakendeciler bazı işlemleri kendileri yaparak müşterilere kısa sürede hizmet verebilirler. • Toptancılar değişik tedarikçi ürünlerini ellerinde stok tutarak perakendecilere seçenek sunabilirler. • Ulaşım daha basit ve ucuz yapılabilir. • İşletmeler bazı özel işlemlerde uzmanlaşabilirler.
Tedarik zincirinin ideal ölçülerinden bahsedebilmek için önkoşullar nelerdir?
Tedarik zincirinin ideal ölçülerinden söz edebilmek için işlemenin lojistik üzerinde istediği kontrol miktarı, hizmetin kalitesi ve maliyeti konuları açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
Tedarik zincirinin yapısını etkileyen önemli faktörler nelerdir?
Tedarik zincirinin yapısını etkileyen önemli faktörler şunlardır: • ürün çeşitleri, • işletme stratejileri, • müşteri talebinin çeşidi, • ekonomik koşullar, • lojistik hizmetleri olanağı, • kültür, • yenilik ya da buluş oranı, • rekabet, • pazar ve finansal düzenlemeler.
Tedarik zincirinin problemleri nelerdir?
Tedarik zincirinin problemleri şöyledir: • Malzemelerin ve parçaların artan stoku, • Sınırlı malzemelerin ve kaynakların hızlı dağıtımının artan maliyetleri, • Gereksiz malzemelerin ve parçaların geri dönüşünün veya stoklanmasının artan maliyeti, • Stoktaki kullanılmayan parçaların ve malzemelerin artan maliyeti
“Tedarik zinciri yönetimi” kavramı nasıl tanımlanabilir?
Tedarik zinciri yönetimi müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimidir.
Tedarik sürecinde tedarikçi ve alıcı süreçlerinin birbirlerine uyumlu duruma getirilmesinin amacı nedir?
Tedarik sürecinde tedarikçi ve alıcı süreçlerinin birbirlerine uyumlu duruma getirilerek etkili ve etkin olmalarını sağlamak yatmaktadır.
Tedarik zincirindeki akışın sağlıklı bir biçimde sağlanabilmesi için alınması gereken üç karar nedir?
Tedarik zincirindeki akışın sağlıklı bir biçimde sağlanabilmesi için alınması gereken üç karar şunlardır: 1. Tedarik zinciri stratejisi/ tasarımı kararları 2. Tedarik zinciri planlaması kararları 3. Tedarik zinciri işlemleri kararları
Tedarik zinciri stratejisi/ tasarımı kararları ne tür kararları içermektedir?
Üretim ve depolama tesislerinin yerleşimi ve kapasiteleri, değişik yerlerde üretilecek ve depolanacak ürünler, ulaştırma şekilleri ve bilgi sistemi çeşidi stratejik tedarik zinciri kararlarındandır.
Tedarik zinciri planlaması kararları ne tür kararları içermektedir?
Tedarik zinciri planlaması, hangi pazarlara nereden tedarik sağlanacağı, stokların planlanması, üretimin taşeron işletme ile yapılması, izlenecek stok politikaları, talebi karşılayamama durumunda izlenecek politikalar ve pazar promosyonun ölçüsü ve zamanlaması, kararlarını kapsar.
Tedarik zinciri işlemleri kararları amacı nedir?
Tedarik zinciri işlemleri kararlarının amacı olası en iyi şekilde işlemsel politikalar uygulamaktır. Bu aşamada, işletmeler bireysel siparişleri üretim ya da stoka yönlendirir, siparişin teslim edileceği tarihi ve ulaştırma şeklini belirler.
Stratejik, Taktiksel ve Operasyonel tedarik zinciri kararları yanında, uygulamada verilen dört temel karar alanı nelerdir?
Bu dört temel alan şu şekildedir: • Yap ya da satın al kararları • Üretim kararları • Dağıtım kararları • Lojistik kararları
Yap ya da satın al kararları bir işletme için neden önemlidir?
Yap ya da satın al kararları işletmenin hem verimliliğini hem maliyetlerini hem de rekabet etme gücünü etkilediği için kritik kararlardır.
Bir işletmedeki üretim kararları neleri içermektedir?
Üretim kararları kaç tane üretim tesisine gerek olduğu, hangi tesislerde hangi ürünlerin üretileceği, her tesisin kapasitesi, her depolama tesisinde hangi malzeme türlerinden hangilerinin ne kadar stoklanacağı konularını içerir. Bu kararlar aynı zamanda, tedarik zincirinin işleyişini yönlendirmektedirler.
Bir işletmedeki dağıtım kararları neleri içermektedir?
İşletmeler ne tür dağıtım merkezlerine gereksinimleri olduğu, bu merkezlerin yerleşim yerinin neresi olması gerektiği, bulunduğu bölgede hangi tür müşteriye hizmet vereceği, her merkezde her ürün grubundan ne kadar stok bulunduracağı, dağıtım kanallarının seçimi, alternatif yerlerin fayda maliyet oranlarının karşılaştırmalarının ne olacağı gibi konularda kararlar vermektedirler.
Bir işletmedeki lojistik kararları neleri içermektedir?
Lojistik kararı, işletmelerin tedarik zincirinin işleyişini ciddi şekilde etkilemekte olan, nakliye şekli (taşıma modu) kararıdır. Nakliye şekillerinden hangisi ya da hangilerinin kullanılacağı, ihracat ve ithalat durumunda hangi limanların kullanılacağı, nakliye şekline bağlı olarak fayda maliyet oranlarının karşılaştırılması, üçüncü parti lojistik işletmelerinin kullanılıp kullanılmayacağı, kullanılacaksa hangi işletme olacağı kararları lojistik konusundaki kararlardır.
Bir işletme için malzemelerin nakliye şekilleri (taşıma modları) nelerdir?
Nakliye şekilleri sırasıyla kara yolu, demiryolu, deniz yolu, hava yolu ve boru hattıdır.
Bir işletmenin nakliye şekline karar vermesindeki en önemli etken nedir?
Bir işletmenin, nakliye şekline karar vermesinde en önemli etkenlerden biri maliyetlerdir. işletmenin kara yolu, hava yolu, demir yolu, deniz yolu ve boru hattından hangisi ya da hangilerini kullanacağını belirlemede önce maliyetler sonra da nakliyenin müşterinin istediği zamanda olması önemli olabilmektedir. Tabii ki müşteriye zamanında malın ulaştırılması önemlidir ancak maliyetler göz önünde bulundurularak bu duruma çözüm bulunabilmektedir. Müşterinin istediği zaman ile değişik nakliye şekillerine göre tedarik süreleri belirlenmekte, daha sonra da uygun maliyete göre nakil işlemi yapılmaya çalışılmaktadır.
Tedarik zincirinin bütünleşik olarak koordine edilmesinin getirileri nelerdir?
Tedarik zincirinin bütünleşik olarak koordine edilmesiyle, tedarik zinciri içindeki tüm işletmelerin toplam stok miktarı azaltılabilir, darboğazlar ortadan kaldırılabilir, süreler kısaltılabilir ve kalite üst düzeye ç›karılabilir.
Tedarik zincirini pazara bağlayan kritik bağlantılar hangi faaliyetleri ön plana çıkarmaktadırlar?
Bu faaliyetler üç tanedir: • Tedarik • Üretim • Dağıtım
İşletmelerde tedarik faaliyetleri neden önemli bir yer tutmalıdır?
Çünkü maliyetler, tedarik karar ve yöntemlerinden etkilenmektedir ve yenilik ile pazar gereksinimlerini karşılamada tedarikçi ilişkileri önemlidir . Tedarikçi ile birlikte çalışıldığında, tedarik zincirindeki bazı maliyetlerden kurtulma fırsatı bulunabilmektedir. Kâğıt işleri azalmakta, sorunlar ortaklaşa çözülmekte, kalite geliştirilmekte ve bilgi paylaşımı gerçekleşmektedir.
İşletmelerde, üretim açısından düşünüldüğünde önemli üç kavram nelerdir?
Yalınlık, çeviklik ve esneklik işletmeler için üretimdeki üç önemli kavramdır.
İşletmelerdeki yalın üretim yöntemlerinin uygulanmasının sonucunda ne gibi avantajlar elde edilmektedir?
Böylece işletmelerdeki savurgan faaliyetler ortadan kalkarken, değer yaratan faaliyetlerin hızı artabilmektedir.
Bir işletmenin üretimde esnek olması ne demektir?
Bir işletmenin üretimde esnek olması, her miktar ve çeşitte üretim yapabilme kabiliyetini gösterir.
Büyük tesisler kurarak, kitle üretimine başlayan işletmelerin karşılaşabileceği olumsuzluklar nelerdir?
Müşteri istek ve gereksinimlerinin sürekli değiştiği için, bu tür işletmeler zor durumlara düşebilir ve yüksek stok düzeyleri ile baş etmek zorunda kalabilirler.
Tedarik zinciri yönetiminde dağıtımın rolü nedir?
Tedarik zinciri yönetiminde dağıtımın rolü ulaştırma ve depolamanın yanında talep yönetimidir.
Tedarik zinciri yönetimindeki talep yönetimi nasıl tanımlanabilir?
Talep yönetimi müşteri siparişlerinin sezinlenmesi ve karşılanması sürecidir.
Talep yönetiminin en önemli unsurlarından olan bilgi edinimi ne tür bilgileri kapsamaktadır?
Bilgi talep tahminleri, müşteri davranışları, üretim programı ve stok durumu ile ilgili bilgiler, elde edilmesi gereken bilgilerdir.
Dağıtımdaki erteleme ilkesinin amacı ve sağladığı avantaj nedir?
Erteleme ilkesinde amaç, ürünün son şeklini almasının ertelenebildiği kadar ertelenmesidir. Böylece, maksimum esneklik, minimum stok sağlanır.
Tedarik zinciri yönetiminin ortaya çıkış nedenleri nelerdir?
Tedarik zinciri yönetiminin ortaya çıkış nedenleri dört ana başlık altında toplanabilir: 1. Kitle üretimi 2. Ürün farklılaşması 3. Bilimsel bir dal olarak yönetim tekniklerinin geliştirilmesi 4. Japonya’nın dünya pazarına girişi
Kitle üretiminin dezavantajları nelerdir?
Kitle üretiminde birbirine benzer ya da ayrı sayılan ürünlerin ya da ürün parçalarının aynı anda büyük partiler hâlinde üretilmesi söz konusudur. Faaliyetler ve kullanılan teçhizat arasındaki ilişkiler az çok belirli ve tekrarlanan cinstendir. Büyük parti üretimi stokları artırmakta, bu stoklar maliyet kaynağı olmanın yanı sıra problemlerin giderilmesi açısından bir rehavet kaynağı olarak kalitenin yükseltilmesi önünde engel teşkil etmektedir. Detaylı iş bölümünün sonucu olarak insanlar tek bir ürünün tek bir işlemini yapacak şekilde organize edilmişlerdir. Ekipmanlar büyük hacimli üretim yapmak üzere tasarlanmışlardır ve model değiştirme süreleri çok uzundur. Bu nedenlerle ürün çeşitliliği, teslim süresi, üretimin planlaması ve müşteri taleplerindeki değişmelere uyum yönünden esneklik sağlanamamaktadır.
Yalın üretimin temel ilkeleri nelerdir?
Yalın üretimin temel ilkeleri aşağıdaki gibidir: • Ürün kavramından müşteriye teslim edilinceye kadar tedarik zincirine bütünsel bakış, • Birden fazla yeteneği olan iş gücü ve çalışan girdisi ile kurulan takım yaklaşımı, • Tüm süreçlerde sürekli iyileştirme kararı, • Tedarik zincirindeki gereksiz işlemlerin ortadan kaldırılması.
Yalın üretimde gereksiz olarak görülen işlemler nelerdir?
Yalın üretimde, fazla stok, bekleme zamanı, tekrar işleme sokma, hurda ve üretim sürecinde değer katmayan her faaliyet gereksiz işlem olarak görülmektedir.
Tedarikçi seçiminin amacı nedir?
Tedarikçi seçiminin amacı, işletmenin gereksinimlerini kabul edilebilir bir maliyet ile sürekli karşılayan yüksek potansiyelli tedarikçilerin tanımlanmasıdır.
Tedarikçileri değerlendirmede kullanılan ölçütler geliştirilirken nelere dikkat edilmelidir?
Değerlendirmede kullanılan ölçütler tüm tedarikçilere uygulanabilecek şekilde geliştirilmeli ve işletmenin gereksinimleriyle birlikte tedarik ve teknolojik stratejilerini de yansıtmalıdır.
Tedarikçi seçimi problemleriyle ilgili üç tip temel karar nelerdir?
Bunlar; hangi üründen sipariş verileceği ve miktarı, hangi tedarikçiden sipariş verileceği ve hangi dönemlerde sipariş verileceğidir.
Üretim yapmanın koşulu nedir?
Üretim yapmanın koşulu da ham madde, malzeme, parça gibi üretim
girdilerini tedarik etmektir. Aksi takdirde, üretim yapabilmeniz mümkün değildir.
Lojistik ne anlama gelmektedir?
Lojistik; bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi tüm süreçlerini ifade
eder
Tedarik Zinciri Uzmanları Konseyi’nin (Council of Supply Chain Management
Professionals, CSCMP) Lojistik kavramına getirdiği tanım nedir?
Müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda hizmetler de dâhil olmak üzere tüm ürünlerin ve ilgili bilgilerin çıkış noktasından varış noktasına kadar etkili ve verimli bir biçimde taşınması ve depolanması için gerekli prosedürleri planlama, uygulama ve denetleme sürecidir.
Lojistik yönetimi faaliyetleri neleri kapsar?
Lojistik yönetimi faaliyetleri, gelen ve giden ulaştırma yönetimi, filo yönetimi, stoklama, malzeme dağıtımı, sipariş tamamlama, lojistik ağ tasarımı, stok yönetimi, arz-talep planlama ve üçüncü parti lojistik hizmet
sağlayıcı gibi faaliyetleri kapsamaktadır.
Tedarik zinciri kavramı ne anlama gelmektedir?
Tedarik zinciri, malzemeleri tedarik ederek bu malzemeleri ara ve tamamlanmış ürünlere dönüştüren ve tamamlanmış ürünlerin müşterilere dağıtımı fonksiyonlarını yerine getiren araç ve dağıtım seçeneklerinin bir çeşit şebekesidir.
Tedarik zincirinin amacı nedir?
Tedarik zincirinin amacı, müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutarken aynı zamanda, en iyi yatırımı ve paranın değerini elde etmeyi başararak
rekabet avantajı yaratmaktır
Tedarik zinciri hangi aşamaları içerir?
Tedarik zinciri genelde aşağıdaki aşamaları içermektedir:
• Müşteriler
• Perakendeciler
• Toptancılar
• Üreticiler
• Malzeme tedarikçileri
Tedarik zincirinin yapısı denildiğinde ne anlaşılmalıdır?
Tedarik zincirinin yapısından söz edildiği zaman, tedarik zincirinin uzunluğu, genişliği ve ideal tedarik zinciri ölçüleri anlaşılmaktadır.
Tedarik zincirinin yapısını etkileyen faktörler nelerdir?
• müşteri talebinin çeşidi,
• ekonomik koşullar,
• lojistik hizmetleri olanağı,
• kültür,
• yenilik ya da buluş oranı, rekabet,
• pazar ve finansal düzenlemelerdir
Tedarik zinciri uzunluğu, süreci nasıl etkiler?
Tedarik zinciri uzunluğu, kaynak ile gideceği yer arasında malzemelerin aktığı aracının sayısıdır. Gerçek hayatta, üreticilerin son müşteriye ürünü doğrudan sattığı durumlarda olduğu gibi, tedarik zinciri kısa olabilmektedir. Bunun tersi bir durumda ise üreticiden son müşteriye ürün gidinceye kadar birçok tedarikçiden (dağıtımcı, toptancı, perakendeci vb.) geçebilmekte ve çok uzun bir yapıya sahip olabilmektedir.
Tedarik zinciri genişliği, ne anlama gelmektedir?
Tedarik zinciri genişliği, malzemenin aktığı paralel rotaların sayısıdır. Başka bir deyişle, müşteriye doğru akış sağlanan rota sayılarıdır. Bazı üreticilerin, çok geniş tedarik zincirleri vardır ve ürünlerini birçok
satıcıdan satın almaktadırlar. Bazı üreticilerin ise daha dar tedarik zincirleri vardır ve ürünler sadece kendi satıcılarından satın alınmaktadır. Bu durum, tamamen işletmenin koşullarına bağlı olarak şekillenmekte ve işletmeler kendileri için en avantajlı tedarik zinciri
genişliği hangisi ise onu seçerek tedarik zincirlerini oluşturmaktadırlar.
İyi tasarlanmış tedarik zinciri yapısının işletmeye sağladığı faydalar nelerdir?
Tedarik zinciri yapısı iyi tasarlandığı zaman, işletmeye çok büyük faydalar sağlamaktadır. Bu faydalara örnek olarak aşağıdakiler verilebilmektedir:
• Üreticiler, müşterilerin yerleşim bölgelerini göz önüne almadan işlemlerini en iyi yapabilecekleri bölgede üretim yapmayı tercih
edebilirler.
• Üreticiler, üretimi kapasitesinin çok altında olan tesiste büyük miktarlarda üretim yaparak tasarruf sağlayabilirler.
• Müşteriye yakın aşamalarda bitmiş ürün stoku tutularak üreticinin elinde fazla stok tutması engellenebilir.
• Toptancılar değişik tedarikçi ürünlerini ellerinde stok tutarak perakendecilere seçenek sunabilirler.
• Toptancılar perakendecilere yakın yerlerde bulunarak tedarik zamanını azaltabilirler.
• Perakendeciler bazı işlemleri kendileri yaparak müşterilere kısa sürede hizmet verebilirler.
• Ulaşım daha basit ve ucuz yapılabilir.
• İşletmeler bazı özel işlemlerde uzmanlaşabilirler.
Tedarik zincirinin karşılaştığı problemler nelerdir?
Problemler şöyle sıralanabilir:
• Malzemelerin ve parçaların artan stoğu,
• Sınırlı malzemelerin ve kaynakların hızlı dağıtımının artan maliyetleri,
• Gereksiz malzemelerin ve parçaların geri dönüşünün veya stoklanmasının artan maliyeti,
• Stoktaki kullanılmayan parçaların ve malzemelerin artan maliyeti
Tedarik zinciri yönetimi ne anlama gelmektedir?
Tedarik zinciri yönetimi müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimidir. Bir başka deyişle, zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin entegrasyonunu sağlayarak müşteri memnuniyetini
artıracak stratejilerin ve iş modellerinin oluşturulmasıdır
Tedarik zinciri bütünleşmesi ne anlama gelmektedir?
Tedarik zinciri bütünleşmesi tedarik zinciri elemanları olan müşteri,
tedarikçi ve işletmeyi içine alan bir ağın oluşturulmasıdır.
Tedarik zinciri stratejisi ya da tasarımı ne anlama gelmektedir?
Tedarik zinciri stratejisi ya da tasarımı: İşletme, tedarik zincirinin tasarımı, yapısı ve her aşamadaki süreçlerin ne olacağı konusunda kararlar vermek durumundadır. Verilen bu kararlara aynı zamanda stratejik tedarik zinciri kararları da denir. Stratejik kararlar arasında üretim ve depolama tesislerinin yerleşimi ve kapasiteleri, değişik yerlerde üretilecek ve depolanacak ürünler, ulaştırma şekilleri
ve bilgi sistemi çeşidi sayılabilir. İşletme, tedarik zinciri biçiminin stratejik amaçlara uygunluğunu sağlamalıdır. Tedarik zinciri tasarım kararları uzun dönemli kararlardır ve kısa dönemde değiştirilmeleri
hem zor hem de maliyetlidir.
Tedarik zinciri planlaması bir işletme için neden gereklidir?
Tedarik zinciri planlaması: İşletmeler bu başlık altında verdikleri kararlar ile kısa dönemli işlemleri ile ilgili politikaları belirlemeye çalışmaktadır. Burada verilen kararlar ile bir önceki aşamada belirlenen
tedarik zinciri biçimi sabitlenirken aynı zamanda planlamadaki kısıtlar belirlenmektedir. Planlama, hangi pazarlara nereden tedarik sağlanacağı, stokların planlanması, üretimin taşeron işletme ile yapılması, izlenecek stok politikaları, talebi karşılayamama
durumunda izlenecek politikalar ve pazar promosyonun ölçüsü ve zamanlaması kararlarını kapsar. Planlama, belirli bir dönemde tedarik zincirinin işlevini yerine getireceği parametreleri belirler. İşletmeler, planlama kararlarında talepteki, döviz kurlarındaki ve rekabetteki belirsizliği göz önüne almak durumundadırlar. Aksi durumda, alınan kararlar işletmeyi zor durumda bırakabilmektedir.
Tedarik zinciri kararları yanında uygulamadaki karar verme sürecinde hangi dört temel alanda karar verilmektedir?
• Yap ya da satın al kararları,
• Üretim kararları,
• Dağıtım kararları,
• Lojistik kararları.
Tedarik zinciri yönetiminde, kritik kararlardan biri olan dağıtım kararlarının önemi nedir?
Tedarik zinciri yönetiminde, kritik kararlardan biri de dağıtım kararlarıdır. Zincirin halkaları arasındaki mal akışında, mal ve malzemeler her zaman doğrudan gitmesi gereken yere gitmez. Bazıları, belirli süreler belirli dağıtım noktalarında bekletildikten sonra isteğe bağlı olarak nakledilirler. İşletmeler, ne tür dağıtım merkezlerine gereksinimleri olduğu, bu merkezlerin yerleşim yerinin neresi olması gerektiği, bulunduğu bölgede hangi tür müşteriye hizmet vereceği, her merkezde her ürün grubundan ne kadar stok bulunduracağı, dağıtım kanallarının seçimi, alternatif yerlerin fayda maliyet oranlarının karşılaştırmalarının ne olacağı gibi konularda kararlar vermektedirler
Tedarik Zinciri yönetiminde tedarik zincirini pazara bağlayan kritik bağlantılar arasında öne çıkan faaliyetler nelerdir?
• Tedarik
• Üretim
• Dağıtım
Tedarik zinciri içerisinde yer alan satın alma kararlarını etkileyen iki görüş nedir?
Birinci görüşe göre, mükemmel ürün kalitesi ve müşteri memnuniyeti sağlanırken ürün maliyetini düşürmek için en önemli satın alma süreci az sayıda, güvenilir ve yüksek kaliteli tedarikçileri seçmek ve yakın ilişki içinde bulunmaktır.
• İkinci görüşe göre ise satın alma kararlarının verilmesinde, özellikle uygun tedarikçilerin tanımlanması ve onlar arasında sipariş verme alanlarında sistematik bir yaklaşıma çok fazla gereksinim bulunmaktadır. Başka bir deyişle, daha fazla sayıda tedarikçi arasında
siparişlerin etkin paylaştırılması hem maliyetleri azaltacak hem de müşteri memnuniyetini artıracaktır
Tedarik zinciri yönetiminin oluşmasına etki eden çeşitli etmenler arasında yirminci yüzyılın ilk yarısında ortaya çıkan ve yeni ufuklar açan dört temel etken nedir?
Kusursuz kitle üretim tekniklerinin kullanılması, ürün farklılaşmasının sunulması, bilimsel bir dal olarak yönetim tekniklerinin geliştirilmesi
ve İkinci Dünya Savaşından sonra Japonya’nın küresel sahneye çıkması
Yalın üretimin temel ilkeleri nelerdir?
• Ürün kavramından müşteriye teslim edilinceye kadar tedarik zincirine bütünsel bakış,
• Birden fazla yeteneği olan iş gücü ve çalışan girdisi ile kurulan takım yaklaşımı,
• Tüm süreçlerde sürekli iyileştirme kararı,
• Tedarik zincirindeki tüm gereksiz işlemlerin ortadan kaldırılması
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 55
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 328
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 913
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1286
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20159
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12642
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582