Üretim Yönetimi Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Ürün Tasarımı Ve Üretim Süreci Seçimi
Üretim süreci tipleri nelerdir?
1. Stoğa Üretim: Ürünler stokta bulundurulacak şekilde üretilmektedir. 2. Siparişe Göre Üretim: Bazı ürünlerde ürünün şekillenmesini müşteri yapacağından, sipariş verilmeden üretilmezler. 3. Siparişe Göre Montaj: Bu üretim türünde siparişe göre üretim ile stoğa göre üretim birlikte kullanılmaktadır.
Tasarım faaliyeti gerçekleşmeden önce verilmesi gereken ekonomik kararla nelerdir?
Tasarımı yapılan ürünün üretimi için gereken yatırım miktarı, maliyeti, olası satış fiyatı ve rakip ürünlerin fiyatı, olası satış miktarı gibi konular ele alınmalıdır.
Ürün tasarım sürecinde ve üretimde dikkat edilmesi gereken temel ilkeler nelerdir?
• Üründe kullanılan parça sayısının azaltılması • Ortak parça ve süreçlerin kullanılması • Standart parçaların kullanılması • Montaj sürecinin basitleştirilmesi • Ürün çeşitliliği için modülerlik kullanılması • Ürün özelliklerin ve toleransların gerçekçi olması • Ürünlerin dayanıklı olması
Tasarım sürecinde alınması gereken kararlar nelerdir?
Pazarda gelen bilgiler ışığında başlatılan tasarım süreci ürünün fonksiyonelliği, estetiği, ergonomisi, kalitesi, teknolojisi, güvenirliliği, paketleme şekli, üretim süreci, ulaştırılması, patenti ve sosyal ve çevre kaygıları gibi birçok kararların verilmesini gerekmektedir.
İşletmelerde ürün tasarımını etkileyen etmenler nelerdir?
• İşletme politikaları • Pazarlama olanakları • Ürün özellikleri • Ekonomik etmenler • Üretim olanakları
Tasarım sürecinde işletme politikalarının etkisi nedir?
Üst yönetim işletmenin amaçları doğrultusunda ürünün şeklini ve işlevlerini belirlemeye çalışmaktadır. İşletmenin amacı, pazara rakiplerinden daha ucuz ürün sunmak ise, tasarım oluşturulurken bunun ön planda tutulması istenebilmektedir. Dayanıklı ve güvenilir ürün üretmek, makul fiyat seviyelerinde pazara sunmak, iyi servis sunmak gibi işletme politikaları ürün tasarımında etkin olmaktadır.
Pazarlama olanaklarının tasarım sürecindeki etkisi nedir?
Üretilmesi planlanan ürüne gelecek talep, rakipler arasında işletmenin alacağı pay, gelecekte talebin eğilimi, işletmenin ürününde rakiplerde olmayan özellikler, estetik ile ilgili konular ve ürün çeşitliliği ilgili kararlar tasarımda etkili olmaktadır.
Tasarım açısından ürün özellikleri nelerdir?
• İşlevsel özellik • Kullanış faktörleri • Dayanıklılık ve güvenilirlik faktörleri • Estetik faktörler
Tasarımda başarı için gereken fonksiyonlar nelerdir?
• Yaratıcılık (Creativity): Daha önceden olmayan bir şeyin yaratılması. • Karmaşıklık (Complexity): Tasarımın, şeklinden yapısına ve malzemesinden rengine kadar birçok eleman ve parametreler hakkında kararı kapsaması. • Uzlaşma (Compromise): Performans ve maliyet, görünüm ve kolay kullanım gibi konular hakkında ödünleşilmesi. • Seçim (Choice):Tasarımda kavramdan rengi ya da şekline kadar birçok konu hakkında kararlar verilmesi.
Ürünün olgunlaştırma dönemi özellikleri nelerdir?
Olgunlaşma döneminde büyük hacimli üretim yapılırken üretimde maliyetler düşme göstermektedir. Bununla birlikte, satışların ivmesi azalmakta ve bir denge noktasına gelmeye başlamaktadır.
Ürünün düşüş dönemi özellikleri nelerdir?
Düşüş döneminde en dikkat çeken durum, satışların düşmesiyle beraber kârların azalmasıdır. Yeni ürünlerin pazara girmesi ve müşteri istek ve gereksinimlerindeki değişimler talebin azalmasındaki en önemli etkenler olmaktadır.
Üretim sürecinde otomasyon düzeyinin önemi nedir?
İşletmelerde istenilen otomasyon düzeyi üretim süreçlerinin seçiminde etkin olmaktadır. Otomasyon düzeyinin artırılması, işletmelere sadece maliyet tasarrufu değil, yanında yüksek kalite ve hızlı üretim yapabilme yeteneği de kazandırmaktadır. Böylece, rekabet gücü artarken farklı ürünlerin üretimi de hızla gerçekleştirilebilmektedir.
Tasarım sürecinde müşteri memnuniyet faktörünün ön planda tutulmasının nedenleri nelerdir?
Müşteri ile temas derecesi sürecin tasarlanması açısından kritik bir nokta olmaktadır. Hizmet sektöründe olduğu gibi müşteri sistemin içinde olursa sürece bağlı işlemlerin bir kısmı müşteri ile beraber gerçekleşmektedir. Bu durumda, müşteri memnuniyetini arttırmak amacıyla işlemler müşteriye yönelik tasarlanmalıdır. Bu nedenle, seçilecek ve tasarımı yapılacak süreçte müşteri memnuniyet faktörü ön planda olmak durumundadır.
Ürün süreç matrisi nedir?
Ürün süreç matrisi üretim süreci, ürün karması ve yaşam devir süreci arasındaki ilişkiyi araştırmada kullanılan etkin bir matristir.
Süreç teknolojilerinin ve makinelerin seçiminde etkin olan faktörler nelerdir?
Süreç teknolojilerinin ve makinelerin seçiminde başlangıç yatırımı, satıcısı, kapladığı alan, kapasitesi, kullanım kolaylığı, sağladığı güvenlik düzeyi, esneklik derecesi, yedek parça bulunabilirliği, işletmenin mevcut sistemleriyle uyumu, üretim stratejisine uygunluğu, çıktı oranı, çıktı kalitesi, işlem gereksinimleri, iş gücü gereksinimleri, bakım kolaylığı ve hazırlık gereksinimleri gibi faktörler etkin olmaktadır.
Süreç tasarımında CAD ile ilişkili grup teknolojisi üretim yönetiminin özellikleri nelerdir?
Süreç tasarımında CAD ile ilişkili grup teknolojisi (GT) gerekli parça, malzeme ve üretim işlemi ve teçhizat gibi elemanların bir ya da birkaç tanesini temel alan kodlarını gruplayarak tesisleri, bölümleri ve süreçleri sınıflandıran bir üretim yöntemidir. Bu teknoloji, ayrıca küresel üretim sistemi olarak adlandırılan, parçaların her birikimine ait aileyle yakından ilgili olan makine gruplarının hücrelerini belirlemek için de kullanılmaktadır.
Bilgisayarla bütünleşik üretim sisteminin özellikleri nelerdir?
Bilgisayarla bütünleşik üretim (Computer Integrated Manufacturing), üretim sürecinin otomasyonu ürün ve süreç tasarımı, planlama ve kontrol olarak belirlenen üç temel üretim işlevini üretim teknolojileri ile destekleyerek gerçekleştirmektedir. Bu tip yüksek otomasyona ve bütünleşmeye sahip üretime akıllı fabrikalar ya da geleceğin fabrikaları adı da verilmektedir. Bu sistemin en önemli özelliklerinden birisi de farklı bileşenlerin bilgisinin tek bir veri tabanında toplanmasıdır.
Tasarımda kullanılan araç ve yöntemler nelerdir?
• Kalite Fonksiyon Yayılımı (Quality Function Deployment) • Değer Analizi/Mühendisliği (Value Analysis /Engineering) • Taguchi Yöntemi • Eş Zamanlı Mühendislik (Concurrent Engineering)
Kalite Fonksiyon Yayılımı yönteminin yararları nelerdir?
Kalite Fonksiyon Yayılımı, yeni ürün tasarımında ya da var olan bir ürünün iyileştirilmesinde kullanılan, müşteri gereksinim ve istekleri doğrultusunda firmanın başarısını garanti altına almaya yönelik, önleyici niteliğe sahip ve doğru sonuçlara ulaşmaya büyük katkı sağlayan bir kalite geliştirme yöntemidir.
Değer Analizi/Mühendisliği nasıl bir faaliyettir?
Değer analizi, müşteri istek ve gereksinimlerini karşılayan ürün fonksiyonlarına odaklanarak maliyet azaltan, alternatif ürün ve üretim seçenekleri türetmeyi amaçlayan bir ürün tasarım faaliyetidir.
Taguchi Yöntemi nedir?
İşletmelerin ürün tasarım, geliştirme ve iyileştirme çalışmalarında kullandığı, kontrol edilebilen ve edilemeyen değişkenlerin, hedef kalite parametreleri üzerindeki etkilerini belirleyen yönteme Taguchi yöntemi adı verilmektedir.
Eş zamanlı mühendislik yaklaşımın maçı nedir?
Bu yaklaşımın özünde, ürünün, tasarımından pazara sunuluncaya kadar geçen tüm aşamaların sırasıyla yapılması yerine kısa aralıklar ile işe aynı anda başlanıp işin paralel götürülmesi, işletme fonksiyonları arasında sıkı işbirliği ve etkileşimin gerçekleştirilmesi, hataların anında düzeltilmesi ve ürün pazara çıkarken tasarım hatalarından arınmış olmasını, sağlamaya çalışmaktır.
İşletmelerin varlıklarını sürdürebilmelerinde en önemli dayanak noktası nedir?
Mal ya da hizmet üreterek pazarlayabilmek işletmelerin varlıklarını sürdürebilmelerinin en önemli noktasıdır. Bunu yapabilmek için, ürünün pazarda diğer rakip ürünlerden fark edilebilir olması ve bunun yanında, müşterilerin istek ve gereksinimlerini karşılaması önemlidir.
Ürünlerin temel dönemleri nelerdir?
• Sunuş (Başlangıç) • Gelişme (Büyüme) • Olgunlaşma • Düşüş (Gerileme)
Ürünün sunuş dönemi özellikleri nelerdir?
Sunuş döneminde yeni ve pek fazla bilinmeyen bir ürün olduğu için talep düşüktür. Bu dönemde yoğun reklam, ürünün tanıtımı için önemli olmaktadır. Bu dönemde üretim hacmi düşük, maliyetler yüksektir.
Ürünün gelişme döneminde gerçekleşen faaliyetler nelerdir?
Gelişme döneminde, talebin artması ve maliyetlerin düşmesiyle birlikte pazar payı artmakta ve kâr elde edilmeye başlanmaktadır. Ürüne talebin artmasına bağlı olarak mümkünse ürün standartlaştırılmakta ve üretim miktarı artmaktadır.
Üretim süreci seçiminin amacı nedir?
Üretim süreci seçimi, işletmenin sahip olduğu sermaye işgücü, donanım gibi olanakları kullanarak en uygun ve ekonomik üretim sürecini belirlemeye çalışmaktadır. Üretim süreci seçimi işletmelerde üretim süreci çeşidinin belirlendiği stratejik bir karardır. Bu kararlar alınmadan önce ürünlerle ilgili kararlar alınmaktadır. Bu verilen kararlarda amaç, eldeki tüm olanakları (sermaye, iş gücü, donanım vb.) kullanarak en uygun ve ekonomik üretim sürecini belirlemeye çalışmaktadır. Ürün tasarımında olduğu gibi üretim süreci seçimi de ürün kalitesi ve maliyetinde çok etkilidir. Üretim süreci seçiminde, üretim sürecinin yapısı, yer alacak işlemler ve sıraları ve bu süreçte yer alacak makine, donanım ve teknolojinin belirlenmesi konularında kararlar verilmeye çalışılmaktadır.
Üretim miktarına ve akışına göre üretim sistemleri nelerdir?
1. Kesikli üretim: Bu sistemde farklı ürünlerden az miktarda üretim yapılmaktadır: • Parti Tipi Üretim • Atölye Tipi Üretim 2. Sürekli Üretim: Bu üretim tipinde işletme içindeki makine ve donanım belirli bir ürünün üretimi için kullanılmaktadır. • Kütle üretimi: • Akış üretimi: 3. Proje Tipi Üretim: Bu üretimde eşsiz tek bir ürün belirli bir sürede tamamlanmaktadır. Üretimden sonra aynı ürün bir daha üretilmemektedir. Bu nedenle maliyeti yüksektir.
Üretim süreç türleri nelerdir?
• Dönüşüm süreçleri • Şekil verme ve fabrikasyon süreçleri • Montaj süreçleri • Bitirme süreçleri • Nakliye süreçleri • Büro süreçleri
Süreç seçim kararlarını etkileyen kararlar nelerdir?
• Talep yapısı • Dikey bütünleşme derecesi • Ürün ve hacim esnekliği • Otomasyon düzeyi • Ürün kalitesi • Müşteriyle ilişki derecesi
Üretim sürecinde talep yapısının önemi nedir?
Üretim süreci müşteri talebini karşılayacak kapasiteye sahip olmalıdır. Ayrıca, talepteki dalgalanmalar, ani talep iniş ve çıkışları, mevsimsellik de dikkate alınmalıdır. Bu nedenle süreç, talepteki ani çıkışları karşılayabilecek yeterli esnekliğe sahip olmalıdır.
Ürün geliştirme süreci aşamaları nelerdir?
• Fırsatın anlaşılması • Kavram geliştirilmesi • Kavramın uygulanması
Fırsatın anlaşılması aşamasında hangi faaliyetler gerçekleştirilmektedir?
Fırsatın anlaşılması biz vizyon geliştirilmesi ile başlamakta, pazar fırsat analizi ile rekabet ortamında ürünün pazardaki tahmini fiyatı ve satış miktarı ile birlikte hedef müşteri kitlesinin üründen istedikleri ve beklentilerini belirlemeye çalışılmaktadır.
Ürün yaşam sürecinin kısalmasının etkileri nelerdir?
Kısalan ürün yaşam süreci, işletmelerin ürün tasarımı ve geliştirilmesi için harcadığı maddi kaynakları arttırmakta, farklı ürünler üretme esnek üretim sistemlerine gereksinimi arttırmakta ve bilgisayar destekli tasarım uygulamaları yapan işletmeler diğer işletmelere göre avantajlı olmaktadır.
Tasarım süreci nedir?
Tasarım, ürün, çevre, bilgi ve işletme kimliği ile ilişkili temel tasarım elemanlarının yaratıcı kullanımı aracılığı ile müşteri memnuniyetini ve işletme karlılığını optimize etmeye çalışan bir süreçtir.
Tasarım sürecinde dikkati çeken unsurlar nelerdir?
1. Tasarımda somut çıktıların olması 2. Yaratıcı bir faaliyet olması 3. Bilginin somut bir çıktıya dönüştürüldüğü bir süreç olması
İnovasyon nedir?
İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunların uygulanarak ticari yarara dönüştürülmesi sürecidir.
Tasarım sürecinin temel basamakları nelerdir?
• Uyarıcı/Başlatan • Kavram Geliştirme • Proje Planlama • Tasarım Brifi • Tasarım Yeteneği Kaynağı • Kavram Tasarımı • Tasarım Spesifikasyonları • Kavram Geliştirme • Prototip ve Test • Detaylı Tasarım • Pazar Geliştirme • Teknik Geliştirme • Pazara Sürme • Değerlendirme • Destek ve İlaveler • Yeniden İnovasyon
Ürün yaşam eğrisi nedir?
Ürün yaşam eğrisi, ürünlerin pazara ilk sunuluşundan pazardan geri çekilişine kadar geçen süre içinde geçilen aşamalardır.
Ürün geliştirme süreci hangi faaliyetleri kapsamaktadır?
Genel olarak, farklı ve yeni bir kavramı pazardaki müşteriye sunmak için gerekli yeni ürün fikrinin ilk ortaya çıkışından işletme durum analiz faaliyetlerine, pazarlama çalışmalarına, teknik tasarım faaliyetlerine, üretim planlamanın hazırlanmasına ve ürün tasarımının onaylanmasından bu planların uyumlu işleyişine kadar tüm faaliyetleri kapsamaktadır.
Kavram geliştirme aşaması hangi faaliyetleri kapsamaktadır?
Kavram geliştirilmesinde ürünün genel pazar özellikleri tasarlanmakta, ürünün müşteri istek ve gereksinimlerini sağlamak için yapması gerekenler, uygulanış tarzı göz önüne alınmadan fonksiyonel modelleme ile belirlenmektedir.
Tasarım süreci nasıl bir faaliyettir?
Pazarlama ve işletme görüşüne cevap vermeye çalışan ürün geliştirme sürecinin içinde bir dizi teknik faaliyet ise tasarım sürecidir. Bu faaliyet dizisi, ürün görüşünün teknik özelliklerinin oluşturulmasından yeni kavram geliştirilmesine ve sonrasında yeni ürün somutlaştırılmasına kadar uzanmaktadır.
Dikey bütünleşme derecesi ne demektir?
Dikey bütünleşmeden aynı zamanda üretim derinliği olarak da bahsedilmektedir. İşletmelerde dikey bütünleşme ileriye ya da geriye olabilmektedir. İleriye doğru bütünleşmede pazara doğru bütünleşmeden, geriye doğru bütünleşmede ürün ile ilgili hammadde kaynaklarına doğru bütünleşmeden söz edilmektedir. Üretim sürecinin seçiminde bu tür dikey bütünleşmenin yapılıp yapılmayacağı önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır.
Ürün ve hacim esnekliği kararının üretim sürecinde işletme için önemi nedir?
İşletmelerin değişen koşullara uyum sağlamalarında ürün ve hacim esnekliği önemli olmaktadır. Farklı ürünleri aynı tesiste üretebilme yeteneği yanında, üretim hacminde değişiklik yapabilme yeteneği de işletmeleri rekabet açısından öne çıkarmaktadır. Rakiplerin ürünlerinden farklı ve çok çeşitli ürünlerin küçük miktarlarda pazara sunulması ya da çok yeni bir ürünün hızla pazara sunulması, bir işletme stratejisi olarak kullanılabilmektedir. Bu türden stratejileri kullanabilmek için işletmenin ürün ve hacim esnekliği yeteneğine sahip olması gerekli ve bu durumda makine ve donanım seçiminde dikkatli olunmalıdır.
Kavramın uygulanması aşamasında hangi faaliyetler gerçekleştirilmektedir?
Bu süreçte seçilen kavrama satın alınan ve/veya üretilen montaj parçaları ile montaj özelliklerine göre bir form verilmekte ve modelleme yapılmaktadır. Burada, performans ölçütlerine göre en iyi müşteri istek ve gereksinimlerini yansıtan tasarım şekli seçilmektedir. Ayrıca, tasarlanan ürünün fonksiyonlarına ilave olarak diğer teknik özelliklerine de cevap verilmeye çalışılmaktadır.
Üründe modülerlik ne demektir?
Üründe modülerlik, bir bütünü oluşturan standart bileşenlerin farklı birleşimlerinin kullanılması sonucunda ürünün farklı sürümlerine olanak verilmesine denmektedir.
İşletmeler varlıklarını sürdürebilmelerinin en önemli dayanak noktası nedir?
İşletmeler varlıklarını sürdürebilmelerinin en önemli dayanak noktası, mal ya da hizmet üreterek pazarlayabilmeleridir.
Ürün geliştirme ve tasarım sürecinin önemi nedir?
Ürün geliştirme ve tasarım, işletmenin geleceğine yön veren ve devamlılığına destek olan en önemli kararların verildiği yerlerden biri olmaktadır.
Ürün geliştirme sürecine dahil olan faaliyetler nelerdir?
Yeni ürün fikrinin ilk ortaya çıkışından işletme durum analiz faaliyetlerine, pazarlama çalışmalarına, teknik tasarım faaliyetlerine, üretim planlamanın hazırlanmasına ve ürün tasarımının onaylanmasından bu planların uyumlu işleyişine kadar tüm faaliyetleri kapsamaktadır. Bununla birlikte, stratejik pazarlama ve yeni ürünlerin tanıtılması için dağıtım kanallarının geliştirilmesi de bu faaliyetlerin içine dâhil edilmektedir.
Tasarım süreci nasıl tanımlanmaktadır?
Tasarım süreci; pazarlama ve işletme vizyonununa cevap vermeye çalışan ürün geliştirme sürecinin içinde bir dizi teknik faaliyettir. Bu faaliyet dizisi, ürün vizyonunun teknik özelliklerinin oluşturulmasından yeni kavram geliştirilmesine ve sonrasında yeni ürün somutlaştırılmasına kadar uzanmaktadır. Ürün geliştirme içindeki işletme ve finansal yönetim faaliyetleri tasarım sürecine dâhil değildir ve ayrıca, üretim süreci ne tasarım sürecine ne de ürün geliştirme sürecine dâhil bir faaliyettir.
Ürün geliştirme süreci kaç aşamadan oluşmaktadır?
Ürün geliştirme süreci üç aşamadan oluşmaktadır;
1. Fırsatın anlaşılması
2. Bir kavram geliştirilmesi
3. Kavramın uygulanması
Ürün geliştirmede fırsatın anlaşılması aşaması hangi faaliyetlerden oluşmaktadır?
Fırsatın anlaşılması bir vizyon geliştirilmesi ile başlamakta, pazar fırsat analizi ile günümüz rekabet ortamında ürünün pazardaki tahmini fiyatı ve satış miktarı ile birlikte hedef müşteri kitlesinin üründen istedikleri ve beklentileri belirlenmeye çalışılmaktadır. Son olarak, rakip ürünlerin hangi yönlerden zayıf, hangi yönlerden güçlü olduğu ve müşterilerin ne kadar ve nasıl tatmin edildiği rekabet analizi ile incelenmektedir.
Kavram geliştirilmesinde hangi faaliyetler gerçekleştirilmektedir?
Kavram geliştirilmesinde ürünün genel pazar özellikleri tasarlanmakta, ürünün müşteri istek ve gereksinimlerini sağlamak için yapması gerekenler, uygulanış tarzı göz önüne alınmadan fonksiyonel modelleme ile belirlenmektedir. Ürünün belirlenen fonksiyonları yerine getirmesini sağlayan birçok farklı montaj parçalarına bağlı alt fonksiyon takımları bulunmaktadır. Buna bağlı olarak, üründe ara yüzler geliştirilerek ürün somutlaştırılmaktadır.
Son aşama olan kavramın uygulanmasında ne gibi faaliyetler dahildir?
Kavramın uygulanması sürecinde seçilen kavrama satın alınan ve/veya üretilen montaj parçaları ile montaj özelliklerine göre bir form verilmekte ve modelleme yapılmaktadır. Burada, performans kriterlerine göre en iyi müşteri istek ve gereksinimlerini yansıtan tasarım şekli seçilmektedir.
Ürün yaşam süreci ne demektir?
Ürünün pazara girmesi, kalması ve sonra da ortadan kalkmasına ürün yaşam süreci adı verilmektedir. Ürünlerin de canlı varlıklar gibi doğup, büyüyüp, olgunlaşıp öldüğü bir süreç bulunmaktadır. Ancak bu sürecin süresi üründen ürüne çok değişiklik gösterebilmektedir. Bu süreç, bazı ürünlerde çok uzun olurken bazı ürünlerde çok kısa olabilmektedir.
Ürünlerin kaç temel dönemi bulunmaktadır?
Ürünlerin 4 temel dönemi bulunmaktadır:
• Sunuş (başlangıç)
• Gelişme (büyüme)
• Olgunlaşma
• Düşüş (gerileme)
Uluslararası endüstriyel Tasarım Derneğine göre “tasarım” nasıl tanımlanmaktadır?
Uluslararası Endüstriyel Tasarım Derneğine göre tasarım “nesneleri, süreçleri, hizmetleri ve bunların sistemlerinin çok yönlü niteliklerini bütün yaşam döngüleri içerisine yerleştirmek hedefindeki yaratıcı bir faaliyettir”.
Rothwell tarafından sunulan tasarım sürecinin temel basamakları nelerdir?
Rothwell tarafından sunulan tasarım sürecinin temel basamakları:
- Uyarıcı/Başlatan • Kavram Geliştirme• Proje Planlama•Tasarım Brifi • Tasarım Yeteneği Kaynağı
• Kavram Tasarımı • Tasarım Spesifikasyonları
• Kavram Geliştirme • Prototip ve Test • Detaylı Tasarım
• Pazar Geliştirme • Teknik Geliştirme • Pazara Sürme
• Değerlendirme • Destek ve İlaveler • Yeniden İnovasyon
Tasarımın 4 C’si nelerdir ?
Tasarımın 4 C’si: • Yaratıcılık (Creativity) • Karmaşıklık (Complexity) • Uzlaşma (Compromise) • Seçim (Choice)
Tasarımda kavramdan rengi ya da şekline kadar birçok konu hakkında kararlar verilmesi Tasarımın 4 C’sinden hangisidir?
Tasarımda kavramdan rengi ya da şekline kadar birçok konu hakkında kararlar verilmesi Seçim (Choice)'dir.
İşletmelerde bir ürünün tasarımını etkileyen nesnel ve nesnel olmayan etmenler nelerdir ?
Bu etmenler arasında; pazarlama, pazar araştırması, yeni üretim yöntemleri, ekonomik analizler, üretim, teknolojik bilgi, dayanıklılık ve güvenilirlik, kullanış özellikleri, işlevsel özellikler, araştırma geliştirme, malzeme ve makine olanakları, reklam, satış, estetik unsurlar sayılabilmektedir.
İşletmelerde bir ürünün tasarımı sırasında ortaya çıkan ve açıkça gözükmeyen ya da ölçülemeyen etmenler nasıl sınıflandırılmaktadır?
• İşletme Politikaları
• Pazarlama Olanakları
• Ürün Özellikleri
• Üretim Olanakları
Dayanıklı tasarım yönteminin (robust design) avantajları nelerdir?
Ürün niteliklerinde üretim esnasında ortaya çıkan normal değişkenlik azalmakta ve ürün performansı, ortaya çıkan değişkenliklere karşı daha duyarsız duruma gelmektedir. Bu yöntem ile ürün, çevresel ve üretim koşullarındaki değişkenliğe karşı dayanıklı tasarlanmaya çalışılmaktadır.?
Ürün tasarım araç ve yöntemleri arasında önemli olan ve en sık kullanılan yöntemler hangileridir?
Ürün tasarım araç ve yöntemleri arasında önemli olan ve en sık kullanılan yöntemler:
• Kalite Fonksiyon Yayılımı (Quality Function Deployment)
• Değer Analizi/Mühendisliği (Value Analysis / Engineering)
• Taguchi Yöntemi
• Eş Zamanlı Mühendislik (Concurrent Engineering)
Kalite Fonksiyon Yayılımı nasıl tanımlanmaktadır?
Kalite Fonksiyon Yayılımı yeni ürün tasarımında ya da var olan bir ürünün iyileştirilmesinde kullanılan, müşteri gereksinim ve istekleri doğrultusunda firmanın başarısını garanti altına almaya yönelik, önleyici ve doğru sonuçlara ulaşmaya katkı sağlayan bir kalite geliştirme yöntemidir.
Taguchi yönteminin özellikleri nelerdir,?
Taguchi’nin tam ve bütünleşik sistemi, ürün ya da üretim süreci spesifikasyonlarını belirlemekte, bu spesifikasyonlara göre tasarım geliştirmekte ve ürünün ya da üretim sürecinin bu spesifikasyonlara göre tasarlanmasında yardımcı olmaktadır. Üretim öncesi kalite kontrol disiplini, ürün ya da üretim süreci geliştirme işini yapan elemanın kaliteyi ön planda tutmasını sağlarken aynı zamanda kaliteli bir ürün ya da üretim sürecinin olası en düşük maliyetle üretilmesine de yardımcı olur.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 1 Gün önce comment 11 visibility 16723
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1059
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 552
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2619
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 826
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25489
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14446
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12481
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12440
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10365