Bireyler Arası İletişim Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Bireylerarası İletişim Süreçleri

1. Soru

İnsanların bireysel iletişim sürecinde duygu ve düşüncelerini semboller, kelimeler yolu ile aktarma ve anlamlandırma biçimine ne denir?

Cevap

Dil: İnsanların bireysel iletişim sürecinde duygu ve düşüncelerini semboller, kelimeler yolu ile aktarma ve anlamlandırma biçimine denir.


2. Soru

Bireyler arasında gerçekleşen iletişimin sözcüklere dayalı olmadan gerçekleşen ses tonu, vücut dili, duruş, bakış, jest ve mimikler gibi unsurlar ne olarak nitelendirilmektedir?

Cevap

Bireylerarasında gerçekleşen iletişimin sözcüklere dayalı olmadan gerçekleşen ses tonu, vücut dili, duruş, bakış, jest ve mimikler gibi unsurları sözsüz mesajlar olarak nitelendirilmektedir.


3. Soru

Bir bireyin, kendisini karşısındakinin yerine koyarak onun duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışma çabasına ne denir?

Cevap

Empati bir bireyin, kendisini karşısındakinin yerine koyarak onun duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışma çabasıdır.


4. Soru

Bireylerarası iletişim sürecinin temel ögesi nedir?

Cevap

Bireylerarası iletişim sürecinin temel ögesi kaynaktır.


5. Soru

Alıcıya gönderilecek anlamların uygun simgeler kullanılarak bir iletiye dönüştürülmesine ne ad verilir?

Cevap

Kodlama, alıcıya gönderilecek anlamların uygun simgeler kullanılarak bir iletiye dönüştürülmesi olarak açıklanabilir.


6. Soru

İletişim süreci içerisinde kaynak tarafından kodlanan mesajın alıcıya hangi yolla iletildiğine karşılık gelen şey nedir?

Cevap

Kanal, iletişim süreci içerisinde kaynak tarafından kodlanan mesajın alıcıya hangi yolla iletildiğine karşılık gelir.


7. Soru

Üçüncü nesil mobil iletişim teknolojisi ne olarak adlandırılır?

Cevap

Üçüncü nesil mobil iletişim teknolojisi, 3G olarak adlandırılır.


8. Soru

Bireylerarası iletişim sürecinin gerçekleşmesi için en az kişi gereklidir?

Cevap

Bireylerarası iletişim sürecinin gerçekleşmesi için en az iki kişi gereklidir.


9. Soru

Gürültü sonucunda ortaya çıkan iletişim sorunları, mesajın anlaşılamaması ya da yanlış anlaşılmasına bağlı olarak neye neden olur?

Cevap

Gürültü sonucunda ortaya çıkan iletişim sorunları, mesajın anlaşılamaması ya da yanlış anlaşılmasına bağlı olarak “iletişim çökmesine” neden olur.


10. Soru

Sosyal bilimler alanında kalıplaşmış yargıları ifade etmekte kullanılan kavramın adı nedir?

Cevap

Baskı dilinde aynı metni herhangi bir değişiklik olmaksızın çoğaltmak amacıyla sabit bağlanmış matbaa satırı anlamına gelen stereotip kavramı, sosyal bilimler alanında kalıplaşmış yargıları ifade etmektedir.


11. Soru

Bireylerarası iletişim sürecinde kaynak, alıcı arasındaki döngüyü ve iletişim sürecindeki konumlarının değişimini sağlayan ögenin adı nedir?

Cevap

Bireylerarası iletişim sürecinde geri bildirim kaynak, alıcı arasındaki döngüyü ve iletişim sürecindeki konumlarının değişimini sağlayan ögedir.


12. Soru

Bireylerarası iletişim sürecinin gerçekleştiği fiziksel, psikolojik ve sosyal (kültürel) bağlam ne olarak nitelendirilir?

Cevap

Bireylerarası iletişim sürecinin gerçekleştiği fiziksel, psikolojik ve sosyal (kültürel) bağlam çevre olarak nitelendirilir.


13. Soru

Geleneksel örgüt ve yapılanmalarda sıklıkla görülen, alt ve üst kademe ilişkilerinin belirgin olduğu merkezi iletişim ağına ne denir?

Cevap

Tekerlek Ağı: Geleneksel örgüt ve yapılanmalarda sıklıkla görülen, alt ve üst kademe ilişkilerinin belirgin olduğu merkezi iletişim ağıdır.


14. Soru

İletişim ağında bilgi akışının kademeli olarak alt kademeden bir üst kademeye doğru ilerlediği ve bireylerin yalnızca kendi üstü ya da altıyla iletişim halinde olduğu ağ adı nedir?

Cevap

Zincir Ağı: Tekerlek ağı iletişim sürecinden sonra bir diğer merkeziyetçi özelliğe sahip iletişim ağıdır. Bu iletişim ağında bilgi akışı kademeli olarak alt kademeden bir üst kademeye doğru ilerlemektedir. Bireyler yalnızca kendi üstü ya da altıyla iletişim halindedirler.


15. Soru

İki üyenin zincirin dışında ayrıcalıklı bir konumda olması dışında zincir ağıyla benzerlik taşıdığı ağ yapısına ne denir?

Cevap

Y Tipi Ağ: İki üyenin zincirin dışında ayrıcalıklı bir konumda olması dışında zincir ağıyla benzerlik taşıyan bir ağ yapısıdır.


16. Soru

Serbest iletişim modeli olarak da adlandırılan ve çember türü iletişim ağının bir tür uzantısı niteliğinde olan ağ adı nedir?

Cevap

Yıldız Türü İletişim Ağı: Serbest iletişim modeli olarak da adlandırılan bu iletişim ağı çember türü iletişim ağının bir tür uzantısı niteliğindedir.


17. Soru

Belirli bir mekan ya da teknolojik bir araç dolayısıyla bir araya gelen bireylerin birbirlerine soru sorarak tanımaya çalıştığı aşamanın adı nedir?

Cevap

Belirli bir mekan ya da teknolojik bir araç dolayısıyla bir araya gelen bireylerin birbirlerine soru sorarak tanımaya çalıştığı aşamanın adı deneme aşamasıdır.


18. Soru

Bireyler diğer sosyal gruplar tarafından ikili olarak değerlendirmelerinin farkında olarak hareket ettikleri aşamanın adı nedir?

Cevap

Bireyler diğer sosyal gruplar tarafından ikili olarak değerlendirmelerinin farkında olarak hareket ettikleri aşamanın adı bütünleşme aşamasıdır.


19. Soru

Bireylerin bazen yasal bazen de toplumsal olarak önemli konumlara karşılık gelen anlaşmalar yaptığı aşamanın adı nedir?

Cevap

Bireylerin bazen yasal bazen de toplumsal olarak önemli konumlara karşılık gelen anlaşmalar yaptığı aşamanın adı zincirlenme, kenetlenme aşamasıdır.


20. Soru

Alıcı, kaynak tarafından gönderilen mesajı algıladığında öncelikle mesajı "ne" eder?

Cevap

Alıcı, kaynak tarafından gönderilen mesajı algıladığında öncelikle mesajı “filtre”eder.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi