Ücret ve Ödül Yönetimi Dersi 3. Ünite Özet
Piyasa Ücret Araştırması
Piyasa U¨cret Aras¸tırması ve Tu¨rleri
Piyasa u¨cret aras¸tırması, genis¸ ve dar anlamda tanımlanabilir. Genis¸ anlamıyla piyasa u¨cret aras¸tırması, piyasadaki u¨cretleme uygulamalarına ilis¸kin her tu¨rlu¨ veri toplama faaliyetlerini ic¸erir. Dar anlamda ise, bic¸imsel ve sistemli olarak gerc¸ekles¸tirilen veri toplama ve analiz c¸abaları, u¨cret aras¸tırması olarak adlandırılır. Genel bir bakıs¸ ac¸ısıyla piyasa u¨cret aras¸tırması, belirli bir piyasadaki is¸verenlerin u¨cret politika, sistem ve uygulamaları ile anahtar is¸lere ait u¨cret du¨zeylerine ilis¸kin bir veri toplama ve analiz faaliyeti olarak tanımlanabilir. U¨cret aras¸tırmalarının o¨zu¨nde is¸gu¨cu¨ piyasasından u¨cretlerle ilgili veri toplanması vardır. Ancak bu tek- standart bic¸imde gerc¸ekles¸tirilen bir veri toplama faaliyeti degˆildir. U¨cret aras¸tırmaları bas¸vurulan veri kaynakları, benimsenen yo¨ntem, aras¸tırmanın kim(ler) tarafından ve kimin ic¸in yapıldıgˆı, hangi konularda veri toplandıgˆı vb. go¨re sınıflandırılabilir. U¨cret aras¸tırmaları s¸u s¸ekillerde olabilir:
- Bic¸imsel aras¸tırmalar
- Birincil kaynak (saha, alan) aras¸tırmaları
- I·kincil kaynak aras¸tırmaları
- O¨zel aras¸tırmalar
- Kulu¨p aras¸tırmaları
- Kamuya ac¸ık aras¸tırmalar
Ancak daha sagˆlıklı bir sınıflandırma yapılacak olursa, u¨cret aras¸tırmaları bic¸imsel olmayan ve bic¸imsel u¨cret aras¸tırmaları s¸eklinde sınıflandırılır.
Bic¸imsel olmayan u¨cret aras¸tırmaları , piyasa u¨cret verisini, belirli bir plana ve sisteme ya da bilimsel aras¸tırma yo¨ntemlerine bagˆlı olmaksızın informal yollarla toplayan aras¸tırmalardır. Bilimsel ve kapsamlı u¨cret aras¸tırmalarının oldukc¸a zor ve maliyetli olması veya is¸letmenin sistemli aras¸tırmalara gerek duymaması, bu tu¨r aras¸tırmalarla yetinilmesinin bas¸lıca nedenleridir. Bic¸imsel olmayan u¨cret aras¸tırmaları, birincil kaynak aras¸tırmaları ve ikincil kaynak aras¸tırmalarını kapsamaktadır.
Birincil kaynaklara dayalı bic¸imsel olmayan aras¸tırmalarda , piyasa u¨cret verileri, is¸letmeler ve yo¨neticiler arasında c¸es¸itli nedenlerle kurulan ilis¸ki ve iletis¸imler (yu¨z-yu¨ze, telefonla, internet aracılıgˆıyla kurulan ikili ilis¸kilerde, is¸-meslek ve sosyal amac¸lı c¸es¸itli toplantılarda vb.) yoluyla toplanır.
I·kincil kaynaklara dayalı veri toplamada ise , piyasa u¨cret verileri, is¸ ilanlarından, kamuoyuna ac¸ıklanmıs¸ is¸letme raporlarından, genel ve mesleki yayınlardan, internet kaynaklarından vb. sagˆlanır.
Bic¸imsel olmayan piyasa u¨cret aras¸tırmaları, hemen hemen her is¸letmenin olanaklar o¨lc¸u¨su¨nde yaptıgˆı yaygın bir veri toplama bic¸imidir. Bu s¸ekilde u¨cret verisi toplamak, fazla uzmanlık, c¸aba ve para gerektirmez. Ancak, bilimsel aras¸tırma yo¨ntemlerine uyulmadıgˆı ic¸in, toplanan verilerin gec¸erlilik ve gu¨venirligˆi, yani piyasadaki gerc¸ek durumu yeterli ve dogˆru bic¸imde yansıtma yetenegˆi oldukc¸a sınırlıdır. Bununla birlikte, bic¸imsel olmayan yo¨ntemlerle de olsa veri toplamak, piyasa u¨cretleri konusunda hic¸ bilgi sahibi olmamaktan daha iyidir.
Bic¸imsel u¨cret aras¸tırmaları , o¨nceden yapılan bir plana, sistemli ve bilimsel yo¨ntemlere uygun olarak gerc¸ekles¸tirilen ve daha gec¸erli ve gu¨venilir sonuc¸lar veren aras¸tırmalardır. Bic¸imsel piyasa u¨cret aras¸tırmaları, o¨zel aras¸tırmalar, kulu¨p aras¸tırmaları ve uzman kis¸i ve kurulus¸larca yapılan do¨nemlik/yıllık aras¸tırmaları kapsamaktadır.
O¨zel aras¸tırmalar , is¸letmelerin kendileri ic¸in yaptıkları veya yaptırdıkları bic¸imsel u¨cret aras¸tırmalarıdır. Bu aras¸tırmalara o¨zel denmesinin nedeni, aras¸tırmanın yapan/yaptıran is¸letmenin olanak ve ihtiyac¸larına go¨re tasarlanması ve elde edilen veri ve sonuc¸ların kullanımının sadece yapan/yaptıran is¸letmeye ait olmasıdır. O¨zel aras¸tırmalar c¸ogˆunlukla birincil kaynaklardan veri toplanmasını ic¸erir. Bununla birlikte bazı durumlarda, ikincil kaynaklardan da faydalanılması so¨z konusu olabilir.
Kulu¨p aras¸tırmaları , genellikle aynı is¸ kolunda faaliyette bulunan bir grup is¸letmenin standart bir formata go¨re ve du¨zenli olarak u¨cret verilerini paylas¸malarını ic¸erir. Bu tu¨r aras¸tırmalar, bir is¸letme tarafından yapılan/yaptırılan o¨zel aras¸tırmalara, digˆer is¸letmelerin genellikle olumlu bakmamasının bir sonucu olarak da go¨ru¨lebilir. Kulu¨p aras¸tırmaları, bir piyasa ve is¸ kolundaki is¸letmeler arasındaki ilis¸ki ve is¸ birligˆinin gelis¸mis¸ oldugˆu durumlara uygundur. Buna kars¸ılık, piyasadaki is¸letmeler arasında is¸birligˆinin zayıf, rekabetin s¸iddetli ve gizlilik politikasının yaygın oldugˆu durumlarda ise, bu tu¨r aras¸tırmalar pek mu¨mku¨n degˆildir.
Danıs¸man/uzman kis¸i ve kurulus¸larca yapılan do¨nemlik aras¸tırmalar , uzman kis¸iler, o¨zel danıs¸manlık s¸irketleri, u¨niversite ve aras¸tırma kurulus¸ları, sendika ve meslek o¨rgu¨tleri, ilgili devlet ve hu¨ku¨met kurulus¸ları vb. tarafından, genel bir formata go¨re yapılan aras¸tırmalardır. Bu aras¸tırmalarda, veri toplama, analiz ve raporlama belirli bir is¸letmenin talebine go¨re degˆil, bazen oldukc¸a genis¸ olarak tanımlanan piyasadaki genel talebe uygun olarak tasarımlanır. Bu, o¨zellikle kamu kurulus¸larınca yapılan ve genel kullanıma ac¸ık olan aras¸tırmalar ic¸in gec¸erli bir durumdur. Dıs¸ uzman kis¸i ve ticari kurulus¸larca yapılan aras¸tırmalardan yararlanmak ic¸in genellikle bir bedel o¨demek gerekir. Ancak, o¨zellikle kamu kurulus¸ları ve mesleki o¨rgu¨tlerce yapılan bazı aras¸tırmalardan yararlanmak, isteyen tu¨m is¸letmeler veya u¨yeler ic¸in bedelsiz olabilir.
Piyasa U¨cret Aras¸tırmasının Amac¸ları
I·s¸letmeler degˆis¸ik zamanlarda, farklı amac¸larla c¸es¸itli piyasa u¨cret aras¸tırmaları yapabilirler veya yaptırabilirler. Bu aras¸tırmaların ortak veya genel amacı, piyasadaki digˆer is¸verenlerin u¨cretleme politikalarına, yapılarına, sistemlerine ve uygulamalarına ilis¸kin veri toplamak ve bu verilere go¨re is¸letmenin u¨cret politikalarını, yapılarını, sistemlerini ve uygulamalarını belirlemek veya ayarlamaktır. Bas¸ka bir deyis¸le, u¨cret aras¸tırmalarının amacı is¸letmenin piyasadaki durumu o¨gˆrenmesini ve izlemesini mu¨mku¨n kılmak; bo¨ylece u¨cretleme konusundaki karar ve uygulamalarının daha isabetli, stratejik ve rekabetc¸i bir nitelik kazanmasını sagˆlamaktır. Bu genel amac¸lar c¸erc¸evesinde, piyasa u¨cret aras¸tırmalarının o¨ne c¸ıkan alt amac¸ veya hedefleri ise s¸unlardır:
- U¨cret du¨zeylerini ve artıs¸larını ayarlamak
- U¨cret yapısını olus¸turmak ve ayarlamak,
- U¨cret paketi ic¸inde yer alan u¨cret biles¸enlerinin miktar ve oranlarını ayarlamak
- Rakiplerin u¨cret maliyetlerini tahmin etmek
- U¨cretlemeyle ilgili o¨zel durum ve sorunlar ic¸in c¸o¨zu¨mler u¨retmek
Piyasa u¨cret aras¸tırmalarının o¨nemli bir amacı da, is¸letmenin u¨cret yapısını piyasaya go¨re ayarlamak, bo¨ylece u¨cretlemede dıs¸ es¸itligˆi sagˆlamaktır. Genel olarak veya belirli is¸ grupları itibarıyla toplam u¨cretini olus¸turan u¨cret biles¸enlerinin tutarını ve toplam ic¸indeki payını piyasaya go¨re ayarlamak da, u¨cret aras¸tırmalarının amac¸ları arasındadır. Ancak bu konuda sagˆlıklı veri toplamak nispeten daha zordur. Rakiplerin u¨cret maliyetlerini tahmin etmek ve buna go¨re is¸letmenin u¨cretlerini ve u¨ru¨n fiyatlarını ayarlamak, o¨zellikle rekabetin yogˆun oldugˆu is¸ kollarında o¨nemli bir amac¸tır. Rekabetin artması, standartlas¸ma ve hizmet sekto¨ru¨nu¨n gelis¸mesi gibi degˆis¸meler, u¨cret maliyetlerinin fiyatlandırma ve ka^rlılık ac¸ısından o¨nem ve etkisini artırmaktadır. Yukarıda sayılan amac¸lar dıs¸ında, u¨cretlemeye ilis¸kin o¨zel durum veya sorunların piyasa kos¸ullarına uygun bic¸imde c¸o¨zu¨lmesi ic¸in de u¨cret aras¸tırmalarından yararlanılabilir. Bu tu¨r durumlara belirli bir is¸ veya is¸ grubu ic¸in bas¸langıc¸ u¨cret seviyelerinin belirlenmesi, o¨zellikle yeni ortaya c¸ıkan ve aday bulmada zorluk c¸ekilen is¸lerin u¨cretlerinin ve unvanlarının belirlenmesi, anahtar is¸ler ic¸in is¸ gereklerinin belirlenmesi, toplu is¸ go¨ru¨s¸meleri ic¸in u¨cret tekliflerinin olus¸turulması, genel u¨cret yapısı dıs¸ında istisnai ve o¨zel durumda bulunan (o¨rnegˆin, danıs¸manlar, c¸agˆrı u¨zerine c¸alıs¸anlar, kısmi-esnek c¸alıs¸ma du¨zenlemelerine go¨re istihdam edilenler gibi) personelin u¨cretlerinin belirlenmesi o¨rnek olarak verilebilir.
Piyasa U¨cret Aras¸tırması Su¨reci
Sistemli ve bic¸imsel ac¸ıdan piyasa u¨cret aras¸tırması, birbirini izleyen as¸amalardan olus¸an bir su¨rec¸tir. Bu su¨recin as¸amaları s¸u s¸ekildedir:
- Aras¸tırmanın planlanması
- U¨cret verisinin toplanması
- Verilerin analiz edilmesi ve sonucunun raporlanması
- Elde edilen sonuc¸ların kullanılması
Aras¸tırmanın planlanması : Planlama as¸amasında, aras¸tırmanın amacı, kapsamı, veri toplama ve analiz yo¨ntemi, aras¸tırma ekibi vb. belirlenir ve buna go¨re gerekli c¸alıs¸malar programlanır. U¨cret aras¸tırmalarının amacı piyasadaki u¨cret politika, sistem, uygulamaları ile anahtar is¸lerin u¨cret du¨zeylerine ilis¸kin gec¸erli ve gu¨venilir bilgi elde etmek ve bu bilgilere go¨re o¨rgu¨tu¨n u¨cretleme politika, yapı, sistem ve uygulamalarında gerekli ayarlamaları yapmaktır. Aras¸tırmanın kapsamı amaca go¨re degˆis¸ir ve aras¸tırmada hangi is¸letmelerden, hangi konularda ve hangi is¸ler hakkında veri toplanacagˆını ifade eder. Amacına bagˆlı olarak u¨cret aras¸tırmaları uluslararası, ulusal, belirli bir bo¨lge, belirli bir is¸ kolu, sekto¨r ya da mesleki alan du¨zeyinde planlanabilir. Belirli bir is¸letme ac¸ısından aras¸tırma kapsamının belirlenmesinde, is¸ gu¨cu¨ ve u¨ru¨n piyasasında rakip olan, aynı sekto¨r veya is¸ kolunda ve yakın cogˆrafi alanda faaliyette bulunan, is¸ ve o¨rgu¨t yapısı bakımından benzer olan is¸letmelere ve anahtar is¸lere o¨ncelik verilmesi uygun ve yaygın bir yaklas¸ımdır.
U¨cret verisinin toplanması : U¨cret aras¸tırmasında gerekli veriler c¸ogˆunlukla anket ve go¨ru¨s¸me yoluyla toplanır. Anket, istenen verilerin basılı ve yazılı soru formları ile toplanmasıdır. Anket formlarının cevaplayıcılara iletilmesi ve toplanması sırasında posta veya internetten yararlanılabilir. Anket yo¨nteminin uygulanması kolaydır ve maliyeti digˆer yo¨ntemlere go¨receli olarak daha du¨s¸u¨ktu¨r. Ancak, anketlerin cevaplanma oranları genellikle du¨s¸u¨ktu¨r. Go¨ru¨s¸me yo¨nteminde ise, gerekli veriler, aras¸tırmaya katılan is¸letmelerin u¨cretleme politikaları ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olan yo¨neticileriyle kurulan dogˆrudan ve kars¸ılıklı iletis¸im yoluyla toplanır. Bu yo¨ntemle toplanan verilerin go¨ru¨s¸me formlarına kaydedilmesi yaygın ve uygun bir uygulamadır. Go¨ru¨s¸me, cevaplanma oranını artıran buna kars¸ılık fazlaca zaman ve emek gerektiren bir yo¨ntemdir. Bu nedenle de maliyeti yu¨ksektir. U¨cret aras¸tırmalarında toplanan veriler s¸u s¸ekilde sınıflandırılabilir:
- O¨rgu¨tlerle/is¸letmelerle ilgili veriler
- U¨cretleme sistemiyle ilgili veriler
- Anahtar is¸lerle ilgili u¨cret verileri
I·s¸letmeye ilis¸kin veriler, is¸letmenin adı, ortaklık yapısı, is¸kolu, u¨ru¨nleri, bu¨yu¨klu¨gˆu¨ ve istihdam gruplarına go¨re personel sayısı gibi konuları ic¸ermektedir. U¨cret politikaları ve sistemleriyle ilgili veriler, gec¸mis¸ do¨nemde yapılan, gelecek do¨nem ic¸in planlanan u¨cret artıs¸ oranları, u¨cret artıs¸larının hangi aralıklarla yapıldıgˆı, artıs¸ın sabit mi degˆis¸ken mi oldugˆu, degˆis¸ken artıs¸ların hangi kriterlere dayalı oldugˆu, sendika faaliyeti ve toplu so¨zles¸me yapma durumu, sendikalı personelin u¨cret artıs¸larının nasıl belirlendigˆi gibi konuları kapsamaktadır. Anahtar is¸lere ait veriler ise, is¸lerin unvanları ve o¨zet tanımları, c¸alıs¸anlara o¨denen en du¨s¸u¨k, en yu¨ksek ve ortalama u¨cret du¨zeyleri, toplam u¨cret ic¸inde ana-ko¨k u¨cret, degˆis¸ken u¨cret, ek yararlar ve sosyal yardımların oranı ve tutarı, c¸alıs¸anların niteliklerine ilis¸kin veriler gibi konuları kapsamaktadır.
Anahtar is¸lere ilis¸kin u¨cret verileri, son derece o¨nemlidir. C¸u¨nku¨ u¨cret aras¸tırmalarında genellikle tu¨m is¸ler yerine, anahtar is¸lerin u¨cretleriyle ilgili veriler toplanır. Piyasa u¨cret aras¸tırmalarında anahtar is¸lere go¨re gerc¸ekles¸tirilen is¸ es¸les¸tirme o¨zellikle o¨nemlidir. I·s¸ es¸les¸tirme , is¸letmedeki is¸lerin piyasadaki benzerlerini bulmayı ve kars¸ılas¸tırmayı ic¸erir. I·s¸leri es¸les¸tirmede kullanılabilecek bas¸lıca o¨lc¸u¨tler is¸ unvanı, o¨zet is¸ tanımları, kısa is¸ tanımları, ayrıntılı is¸tanımları ve is¸ degˆerleme planlarıdır. Bunlardan sadece is¸unvanlarına bakılarak yapılan es¸les¸tirmeler genellikle yanıltıcı olur. O¨zet is¸ tanımlarının kullanılması daha dogˆru sonuc¸lara ulas¸tırır. I·s¸ tanımları ayrıntılı oldugˆu o¨lc¸u¨de es¸les¸tirmeler daha isabetli olacaktır. En gu¨venilir olanlar sekto¨r du¨zeyinde veya danıs¸manlık s¸irketlerince uygulanan ortak bir is¸ degˆerleme planına ve bu plandaki is¸ve fakto¨r tanımlarına go¨re yapılan es¸les¸tirmelerdir. Es¸les¸tirme is¸leminde anahtar is¸lerin yaygın is¸ unvanlarının yanı sıra daha seyrek kullanılan, alternatif is¸ unvanlarının da olabilecegˆi go¨zden uzak tutulmamalıdır. Tanımları benzer olan is¸ler, unvanları farklı olsa da es¸ degˆer is¸ler olarak kabul edilmelidir. O¨rnegˆin, is¸ tanımları aynı olmaks¸artıyla, I·K mu¨du¨ru¨ ile personel mu¨du¨ru¨ unvanına sahip is¸ler es¸ degˆer is¸ler olarak alınabilir. I·s¸e dayalı u¨cretlendirme ic¸in piyasa u¨cret du¨zeylerini ve yapısını belirlemek genellikle sorun tes¸kil etmez. Ancak bu durum beceri ve yetkinliklere dayalı u¨cretlendirme so¨z konusu oldugˆunda o¨nemli bir kısıt olus¸turur. C¸u¨nku¨ beceri ve yetkinliklere dayalı yapılar ic¸in referans olus¸turacak u¨cret verileri bulmak genellikle zordur. Bu nedenle, is¸e dayalı piyasa u¨cret verilerinin beceri ve yetkinliklere dayalı yapılarda kullanılacak s¸ekilde do¨nu¨s¸tu¨ru¨lmesi gerekir. Bu konuda yu¨ksek-du¨s¸u¨k yaklas¸ımı ve piyasa sepeti yaklas¸ımlarından yararlanılabilir. Yu¨ksek-du¨s¸u¨k yaklas¸ımında , ilgili beceri bloku kapsamına giren en du¨s¸u¨k ve en yu¨ksek u¨cretli anahtar is¸lerin u¨cretlerini birles¸tiren u¨cret dogˆrusu beceriye dayalı yapı ic¸in referans olarak alınır. Piyasa sepeti yaklas¸ımında ise, beceri ve yetkinlikleri en genis¸ olarak tanımlanmıs¸ is¸, su¨per is¸e do¨nu¨s¸tu¨ru¨lu¨r ve buna uygun anahtar is¸ler belirlenir. Bu anahtar is¸lerin u¨cretlerinin su¨per is¸le ne oranda o¨rtu¨s¸tu¨gˆu¨ne dayalı olarak geleneksel anahtar is¸lerin piyasa u¨cretleri belirlenen agˆırlıklarla hesaba katılarak su¨per is¸in u¨creti belirlenir.
Verilerin Analiz Edilmesi ve Sonucun Raporlanması : Piyasa u¨cret aras¸tırmalarında anahtar is¸lerin u¨cretlerinin analizinde genellikle ortalama, mod, medyan gibi merkezi egˆilim ve dagˆılma o¨lc¸u¨leri ve bazen de regresyon analizleri kullanılır. Bu analizlerle elde edilen sonuc¸lar sayısal tablolar veya grafikler s¸eklinde sunulur. Ortalama u¨cret , piyasa u¨cretleri ic¸in istatistiksel referans noktası is¸levi go¨ru¨r. Genellikle aritmetik, bazen de agˆırlıklı ortalama olarak hesaplanır. Basit aritmetik ortalama , her bir anahtar is¸in u¨cretlerinin toplamının is¸letme sayısına bo¨lu¨nmesiyle bulunur. Bir is¸e ait ortalama u¨cret, is¸letmenin o is¸ ic¸in referans veya hedef u¨cret tutarının belirlenmesi ic¸in kullanılabilir. Ayrıca, piyasa u¨cretlerinin standart sapması da hesaplanıp, u¨cret bantlarının alt ve u¨st sınırlarının belirlenmesinde kullanılabilir. Mod u¨cret , belirli bir is¸e ait frekansı en yu¨ksek olan u¨cret du¨zeyidir. Medyan u¨cret , u¨cretlerin bu¨yu¨kten ku¨c¸u¨gˆe dogˆru veya tersine sıralandıgˆı bir dizide orta sıraya du¨s¸en u¨cret seviyesidir. O¨zellikle, veri toplanan is¸letme sayısının az oldugˆu ku¨c¸u¨k o¨rneklerde piyasa du¨zeyleri ic¸in ortalama yerine medyan u¨creti esas almak daha uygundur. En du¨s¸u¨k ve en yu¨ksek u¨cret, aras¸tırma kapsamında incelenen her bir anahtar is¸e ait alt ve u¨st u¨cret sınırlarını go¨sterirler. C¸eyreklik (kartil/kuvartil) u¨cret , u¨cret du¨zeylerinin bu¨yu¨klu¨gˆu¨ne go¨re sıralandıgˆı bir serinin yu¨zde 25’lik dilimlere bo¨lu¨nmesi ha^linde ortaya c¸ıkan sınır u¨cret du¨zeylerini ifade eder. Yukarıda belirtilen istatistiksel o¨lc¸u¨ler, is¸letmenin u¨cret du¨zeyleri ile ilgili politikasının belirlenmesinde kullanılır. Bir is¸letmenin u¨cret du¨zeyleri:
- En du¨s¸u¨k ve birinci c¸eyrek civarında belirlendigˆinde du¨s¸u¨k,
- Maksimum ve u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyrek civarında belirlendigˆinde yu¨ksek
- Aritmetik ortalama, mod, medyan ve ikinci c¸eyrek u¨cret du¨zeyi civarında belirlendigˆinde es¸it u¨cret politikası benimsenmis¸ olacaktır.
U¨cret aras¸tırmalarında yukarıda sayılan istatistiksel kavram ve o¨lc¸u¨ler dıs¸ında, is¸ unvanı, alternatif is¸ unvanı ve o¨zet is¸ tanımı gibi kavramlar da o¨nemlidir. I·s¸ unvanı, anahtar is¸ler ic¸in yaygın olarak kullanılan tanımlamayı, alternatif is¸ unvanı ise, yaygın olmamakla birlikte aynı is¸ic¸erigˆini ifade etmek ic¸in kullanılan digˆer tanımlamaları ifade eder. Piyasa aras¸tırmasıyla elde edilen veriler analiz edilerek elde edilen sonuc¸lar karar vericilere rapor edilmelidir. U¨st yo¨netime sunulan kapsamlı raporlarda ayrıca daha kısa, yo¨neticiye o¨zet bo¨lu¨mu¨nu¨n olması tavsiye edilir. Tipik bir aras¸tırma raporunun bas¸lıca bo¨lu¨mleri, amac¸ ve kapsam, yo¨ntem, bulgular ve analiz sonuc¸ları, sonuc¸ ve o¨neriler s¸eklinde sıralanabilir. Raporlarda, anahtar is¸lere ait kısımlar o¨zel bir o¨neme sahiptir. Bu kısımlarda her bir anahtar is¸e ait, unvan, o¨zet is¸ tanımı, en du¨s¸u¨k, en yu¨ksek, ortalama u¨cretler, personel nitelikleri vb. ile ilgili bilgiler sunulur.
Elde Edilen Sonuc¸ların Kullanılması : Rekabetin artması, is¸letmelerin piyasa kos¸ullarını izlemelerini ve dikkate almalarını gerektirmekte, bu ise piyasa u¨cret aras¸tırmalarının o¨nemini artırmaktadır. Piyasa u¨cret aras¸tırması sonucunda elde edilen verilerden yararlanılarak u¨cretleme konusunda stratejik ve rekabetc¸i bir yaklas¸ım gelis¸tirilmesi mu¨mku¨n olur. U¨cretlemede dıs¸ es¸itligˆi sagˆlamak ic¸in anahtar is¸lere ait u¨cret bilgileri son derece o¨nemlidir. Bu is¸lere ait piyasa u¨cret ortalamaları ve is¸ degˆerleme sonuc¸ları kullanılarak, piyasa u¨cret yapısı ve bu yapıyı temsil eden bir piyasa u¨cret egˆrisi c¸izilir. Piyasa u¨cret yapısı, is¸lerin u¨cretlenmesinde bir kıyaslama ve referans o¨lc¸u¨tu¨ olarak kullanılır. I·s¸letmenin u¨cret du¨zeylerine ilis¸kin olarak piyasa ortalamasına go¨re yu¨ksek, es¸it veya du¨s¸u¨k u¨cret politikalarından hangisini tercih edecegˆi piyasa u¨cret egˆrisi dikkate alınarak belirlenir.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 18560
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1207
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 638
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 7 visibility 2796
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 937
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25617
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14533
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12525
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12522
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10458