İktisadi Büyüme Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Solow (Neo-Klasik) Büyüme Modeli

1. Soru

Solow büyüme modeline büyümenin asıl kaynağının ne olduğu vurgulanmaktadır?

Cevap

Solow büyüme modeline büyümenin asıl kaynağının sermaye birikimi değil, dışsal kabul edilen teknolojik gelişme olduğu vurgulanmaktadır


2. Soru

Mutlak yakınsama nedir?

Cevap

Solow büyüme modeline göre, tasarruf oranları, aşınma düzeyi ve nüfus artış oranları aynı olan ve teknolojik gelişmenin farklı olmadığı dışsal ve sabit olduğu ülkelerde ülke ve bölgelerde aynı durağan durum kişi başına çıktı düzeyinde bulunmaktadırlar. Aynı durağan durumda bulunan ülkelerden kişi başına hasıla düzeyi daha düşük olanlar, kişi başına hasıla düzeyi yüksek olan ülkeyi bir süre sonra yakalayacaklardır. Bu duruma mutlak yakınsama adı verilir.


3. Soru

Ölçeğe göre sabit getiri kavramı neyi ifade eder?

Cevap

Üretim teknolojisiyle ilgili bir kavram olan ölçeğe göre sabit getiri kavramı, girdiler eşit oranda artırılırken çıktının da aynı oranda arttığını ifade eder.


4. Soru

Solow büyüme modelinde sermaye genleşmesi nedir?

Cevap

İş gücü piyasasına yeni katılanların sermaye ihtiyacını karşılamak amacıyla tasarrufların kullanılması ve bu amaç doğrultusunda yatırım yapılmasına sermaye genleşmesi adı verilir.


5. Soru

Solow büyüme modelinde sermaye derinleşmesi nedir?

Cevap

Diğer yandan sermaye işgücü oranını artırmak için kullanılan tasarruflar ile yapılan yeni yatırımlar ise sermaye derinleşmesi olarak nitelenmektedir. Sermayenin derinleşmesi ile ifade edilen aslında işçi başına sermayenin artışıdır.


6. Soru

Solow büyüme modelinin temelinde ne yatmaktadır?

Cevap

Solow büyüme modelinin temelinde tasarruf, sermaye birikimi ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkilerin analizi yatmaktadır.


7. Soru

Solow büyüme modelinde altın kuralın amacı nedir?

Cevap

Solow büyüme modelinde sermaye birikiminin altın kural seviyesi Phelps tarafından modele eklenmiş olup, altın kuralın amacı işçi başına düşen sermaye birikimini sağlamak olduğu kadar diğer yandan işçi başına düşen tüketimi ve refahı da maksimum düzeye çıkarmaktır.


8. Soru

Teknolojinin var olmadığı varsayımı altında Temel Solow modelinde üretim fonksiyonu ne şekildedir?

Cevap

Teknolojinin var olmadığı varsayımı altında Temel Solow modelinde üretim fonksiyonu şu şekilde yazılabilir;
Y=F(K,L)


9. Soru

Koşullu yakınsama nedir?

Cevap

Solow büyüme modelinde koşulsuz yakınsama hipotezi ile birlikte koşullu yakınsamadan da bahsedilmektedir. Koşullu yakınsama hipotezinin dayanağı ise, gerçek yaşantıda görülen bölge ve ülkelerin farklı yapısal ve karakteristik özellikleri ayrıca ülkelerin durağan durumlarındaki farklılıklardır. Bu hipoteze göre, bölgeler veya ülkeler sahip oldukları farklı yapıdaki karakteristik özelliklerine göre aynı durağan durumda bulunmamaktadırlar.


10. Soru

Solow Artığı nedir?

Cevap

Solow işgücü sermaye artışı dışında açıklanamayan ekonomik büyümenin kaynağının teknoloji olduğunu belirtmiş ve bu farka ise “Solow Artığı” ismini vermiştir.


11. Soru

Risk primi nedir?

Cevap

Geri dönüşü riskli olan kredilere dünya faiz haddinden daha yüksek faiz uygulanır. Uygulanan faiz oranı ile dünya faiz haddi arasındaki farka risk primi denir.


12. Soru

Solow büyüme modelinde neyin üzerinde üzerinde durulmaktadır?

Cevap

Solow modelinde daha fazla sermaye birikimi ile nasıl daha fazla işçi başına üretim artışı sağlanabileceği üzerinde durulmaktadır.


13. Soru

Solow modelinde ekonomi durağan durum seviyesinde kararlı bir şekilde büyürken tasarruf oranında bir artış meydana gelmesi durumunda ne olur?

Cevap

Kısa dönemde, tasarruftaki artış büyüme oranını ancak yeni durağan durum düzeyine ulaşıncaya kadar artırır. Uzun dönemde ise tasarrufta görülen artış ekonomik büyüme oranını etkilemez. Dolayısıyla durağan durum düzeyine ulaşmamış bir ekonomide, kısa dönemde tasarruflarda meydana gelen artışlar iş gücü başına büyüme hızını arttırır ancak uzun dönemde durağan duruma ulaşıldığı için tasarruf oranlarındaki artışlar büyüme hızını etkilemez.


14. Soru

Amortisman nedir?

Cevap

Amortisman: Genel olarak, üretim faaliyetleri ve süreci sonunda mal ve hizmetler elde edilirken geçmiş yıllardan devralınan sermaye mallarında meydana gelen aşınma ve eskimenin parasal değeridir.


15. Soru

Neoklasik büyüme modelinin yapısını tanımlayan  temel varsayımlar nelerdir?

Cevap

Neoklasik büyüme modelinin yapısını tanımlayan üç temel varsayım vardır. Bunlar ölçeğe göre sabit getirinin oluşu, tam rekabetin varlığı ve dışsallıkların olmadığı yolundaki varsayımlardır.


16. Soru

Azalan Verimler Yasası nedir?

Cevap

Azalan Verimler Yasası: Üretim sürecinde yararlanılan girdilerden sadece birini artırırken diğerlerini sabit tuttuğumuzda toplam fiziksel üretim miktarının önce artan, sonra azalan hızla artmasıdır. Değişken girdi artışı devam ettirilirse toplam ürün bir süre sonra mutlak olarak da azalacaktır.


17. Soru

Durağan durum kararlı büyümesi ile anlatılmak istenen nedir?

Cevap

Durağan durum kararlı büyümesi ile anlatılmak istenen ise işçi başına düşen sermaye miktarının uzun dönemde sabit bir düzeye ulaşacağıdır.Bu düzey ise k* olarak ifade edilir. k* denge sermaye stoku düzeyine gelindiğinde işçi başına çıktı da sabit bir değer almaktadır.


18. Soru

Solow büyüme modelinde  sermaye birikimi ne için önemlidir?

Cevap

Solow büyüme modelinde ekonomik büyüme için sermaye birikimi önemlidir. Sermaye birikimini ise yapılan yeni yatırımlar ile sermayenin aşınması etkilemektedir. Yapılan yatırımlar sermaye birikimini arttırıcı bir etki yaratırken sermaye kullanıldıkça ortaya çıkan aşınma ve eskime ise sermaye birikimini azaltıcı bir etki yaratmaktadır. Ekonominin talep tarafını oluşturan hanehalklarının yaptıkları tasarrufların neticesiyle yaratılan sermaye birikimi, firmaların daha fazla çıktı üretmelerine dolayısı ile arzın artmasına sebep olur.


19. Soru

Solow modelinde çıktı nasıl kullanılır?

Cevap

Solow modelinde daha önce de belirttiğimiz üzere ekonominin kapalı olduğu ve devletin olmadığı varsayılmıştır. Bu varsayımlar altında, Solow modelinde çıktı (Y), hane halkları-tüketiciler tarafından tüketim (C) ve yatırım (I) yapmak için kullanılır.

Y=C+I


20. Soru

Zengin ülkelerin karakteristik özellikleri nelerdir?

Cevap

Zengin ülkelerin karakteristik özelliklerine bakıldığında daha çok yatırım yaptıkları, düşük nüfus artış oranlarına sahip oldukları ve iş gücü verimliliklerinin teknoloji sayesinde daha yüksek olduğu görülmektedir.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi