Kamu Ekonomisi 2 Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim
Siyasal Süreçte Enformasyon Sorunları
“Asimetrik enformasyon” nedir?
Enformasyon akışında ortaya çıkan dengesizliklerin piyasa
başarısızlığına neden olmasıdır.
Klasik demokrasi teorisi hangi yy da ortaya çıkmıştır?
Klasik demokrasi teorisi hangi 19.yy da ortaya çıkmıştır.
Asimetrik enformasyon sorunu başka hangi sorunlara yol açablir?
Asimetrik enformasyon sorunu, piyasa süreci işleyişinde bir başka soruna da yol
açabilir: Ahlaki Sorun. (moral hazard). Buna göre eğer piyasadaki birimler masyona sahip olma yönünden eşit durumda değillerse daha fazla enformasyona sahip olan tarafın gayri-ahlaki davranarak karşı tarafı kandırması söz konusu olabilir. Örneğin; rasyonel davranan satıcı düşük kalitedeki malı alıcıya değerinin üzerindeki fiyattan satabilir.
Klasik demokrasi teorisi hangi koşullar üzerine kurulmuştur*
19. yüzyılda hakim olan Klasik demokrasi teorisi şu koşullar üzerine kurulmuştur
1. Halk kamu işlerine ilgi duyar. 2. Halk olup biten her şeyden haberdardır. 3. Halk akılcı çözümlere varır. 4. Akılcı biçimde oluşan bireysel kanılar toplumun bütünü için de geçerlidir. 5. Halk bir yargıya veya bir sonuca ulaştıktan sonra bunu seçimlerde ortaya koyar. 6. Halkın iradesi ya da hiç değilse çoğunluğun görüşleri yasalaştırılır. 7. Sürekli denetim ve eleştiri aydınlanmış bir kamuoyunun ve buna bağlı olarak da toplumsal ahlak ve adalet ilkelerine dayalı bir kamu siyasetinin sürdürülmesini sağlar.
Demokrasinin işleyişi için gerekli olan tam enformasyon genel olarak hangi tür bilgileri kapsar?
Ülkede cereyan eden tüm ekonomik, siyasi ve sosyal olaylar, tarih, egemenlik kavramı ve kullanım şekilleri, bireysel (ekonomik ve siyasal) hak ve özgürlükler, devletin (ekonomik ve siyasal) hak ve yetkileri, politik kurumlar, hükûmetin amaçları, siyasal sistemin işleyişi, ekonominin temel kavramları, prensipleri, ekonomi politikaları ve sonuçları, diğer ülkelerle olan ekonomik ilişkiler, sivil toplumun önemi vb. Kısacası tam enformasyon için bilgi sahibi olunması gereken alanlar ekonomiden siyasete, siyasetten tarihe kadar çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Söz konusu alanlar uzmanlık gerektirirken toplumdaki herkesin tüm bu konularda ayrı ayrı uzman olması beklenemez.
Siyasal süreçte seçmenin enformasyon kaynakları nelerdir?
Siyasal süreçte seçmenin çeşitli enformasyon kaynakları vardır. Seçme yaşına gelen bir vatandaş, tercihte bulunacağı aday, siyasal parti veya politika alternatiflerin konusunda temin ettiği kaynaklardan yararlanabilir. Seçmenin enformasyonu temin için çaba göstermesi gerekebilir fakat bazı bilgiler seçmenlerin özel bir çabasını gerektirmeksizin kendisine ulaşır.
Anthony Downs’a göre siyasal süreçte seçmen için enformasyonu
gerektiren politik kararlar nelerdir?
Bunlardan ilki, seçmenin hangi partiye oy vereceği, ikincisi de hükûmet politikalarının oluşumu üzerinde doğrudan etkiye sahip olan politikalar konusunda karar vermesidir. Seçmenin hangi partiye oy vereceğini belirleyebilmesi için toplumda serbest enformasyon akışının olduğunu ve bu enformasyonun tüm vatandaşlara sürekli olarak yayıldığını kabul etmek gerekir.Downs’un işaret ettiği ikinci tür politik karar ise seçmenin bireysel olarak veya bir grup olarak (bir çıkar veya baskı grubu şeklinde) belirli bir çaba harcayarak enformasyon temin etmesini gerektirir.
Kamuoyunun oluşumundaki atamalar nelerdir?
Kamuoyunun oluşumunda ilk aşama bilgi iletilmesi olduğu için bu işlevi yerine getiren kitle iletişim araçları büyük önem taşırlar. İkinci aşama ise iletilen bilgilerin alınması ve algılanması safhasıdır. Propaganda bu süreçte önemli bir rol oynar. Kamuoyunu etkilemek ve yönlendirmek isteyenler için propaganda en önemli araçtır ve doğal olarak demokratik sistemlerin siyasetçileri de bu vasıtayı en etkin biçimde kullanmaya çalışır
Aktörlerin rasyonel davranışları dışındaki faktörlerden kaynaklanan enformasyon sorunları nelerdir?
Bu sorunlar; doğal bilgisizlik, doğal ilgisizlik, seçmen unutkanlığı
ve seçmen miyopluğudur.
Seçmen bilgisizliği nedir?
Seçmen bilgisizliği, seçmenin eksik enformasyona sahip olmasını ifade eder. Seçmenin kendi tercihi olmaksızın eksik enformasyona sahip olması söz konusu olabildiği gibi, eksik enformasyona sahip olma seçmenin bir tercihi de olabilir.
Bilginin kaynağı üstüne ileri sürdükleri tezlere göre felsefe öğretileri kaç bölümde toplanır?
Bilginin kaynağı üstüne ileri sürdükleri tezlere göre felsefe öğretileri dört bölümde toplanır : 1. Bilginin ustan geldiğini ileri süren bütün öğretiler usçuluk. 2. Bilginin duyumlarla geldiğini ileri süren bütün öğretiler duyumculuk (sansüalizm), 3. Bilginin doğuştan geldiğini, doğduğu anda bütün bilgilerin insanda mevcut bulunduğunu ileri süren bütün öğretiler doğuştancılık (ineizmnativizm), 4. Bilginin sezgilerle elde edildiğini ileri süren bütün öğretiler sezgicilik (entüvizyonizm-mistisizm) adı altında toplanır.
Tabula Rasa nedir?
Tabula Rasa, kelime olarak düz levha anlamına gelen ve insan anlığının doğum anındaki durumunu belirtmek için İngiliz aydınlanmasının öncülerinden büyük düşünür John Locke’un (1632-1704) ileri sürdüğü Latince bir deyimdir
bilginin büyümesi fenomeni nedir?
İnsanın doğuşundan seçme hakkını elde ettiği erişkin yaşına kadar olan süreçte sahip olduğu enformasyon, bilginin büyümesi fenomenini ifade eder.
Rasyonel bilgisizlik nedir?
Rasyonel bilgisizlikte, birey bir olgunun var olduğu bilmekle birlikte bu olgunun detayları hakkında tamamen bilgisiz kalmayı tercih etmektedir. Yani birey bir tür enformasyonun varlığı kabul etmekle birlikte bu enformasyonu elde etmek ve değerlendirmek için herhangi bir çaba harcamaz.
Siyasal etkinlik duygusunun düşüklüğü nedir?
Siyasal etkinlik duygusunun düşüklüğü, siyasal bilgisizliğe ve siyasal ilgisizliğe neden olabilen psikolojik bir olaydır.
“Rasyonel seçmen bilgisizliği” ilk kez kim tarafından ele alınmıştır?
“Rasyonel seçmen bilgisizliği” olarak bilinen bu durum, ilk kez Anthony Downs tarafından ele alınmıştır.
Downs’a göre eksik enformasyon kaç temel unsuru kapsamaktadır?
(1) Partilerin vatandaşların ne istediklerini her zaman tam olarak bilmemeleri; (2) Vatandaşların hükûmetin veya muhalefetin ne yaptığını veya vatandaşların çıkarlarına hizmet etmek için ne yapması gerektiğini her zaman bilmemeleri; (3) Her iki tür bilgisizliği gidermek için ihtiyaç duyulan bilgiyi temin etmenin maliyetli olması yani kıt kaynakların bilgiyi temin etmek için kullanılması gerektiğidir
'Seçmen bilgisizliği, bireysel tercihlerden tutarlı toplumsal tercihlere ulaşılmasını engeller.' ifadesiyle anlatılmak istenen nedir?
Eksik enformasyona sahip seçmenlerin tercihlerinden yola
çıkarak tutarlı toplumsal tercihlere ulaşmak mümkün değildir. Çünkü eksik enformasyon nedeniyle seçmenler kendileri için rasyonel olmayan tercihlerde bulunabilir.
Seçmen ilgisizliği nelerden kaynaklanır?
Seçmen ilgisizliği, seçmenin rasyonel davranışının bir sonucu olabileceği gibi rasyonel davranış dışı faktörlerden (kişilik yapısı gibi doğal nedenlerden) de kaynaklanabilir.
Tiebout (Ayaklarıyla Oylama) Modeli nedir?
Seçmenlerin federal bir sistemde eyaletler ve yerel yönetimlerin uygulamaları hakkında enformasyon sahibi olarak kendi çıkarlarına uygun bir bölgeye yerleşmeleri ve o bölgede oy kullanmaları
esasına dayalı bir modeldir.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 57
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 328
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 913
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1288
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20159
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12642
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582