Makro İktisat Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

Konjonktür Dalgalanmaları Ve Uzun Dönemde Ekonomik Büyüme

1. Soru

Konjonktür temel olarak nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

İktisadi faaliyet düzeyinin uzunca bir süre genişlemesinin ardından geçici bir süre azalması ve arkasından tekrar genişleme sürecine girmesi konjonktür olarak tanımlanmaktadır.


2. Soru

Marx ve Engels göre konjonktürün tanımı nedir?

Cevap

Marx ve Engels 1848 tarihli Komünist manifestolarında konjonktürü ticari kriz olarak adlandırmışlardır.


3. Soru

A. Hansen konjonktürü nasıl tanımlamıştır?

Cevap

Bir ekonomide istihdam, çıktı ve fiyat seviyesindeki dalgalanmalar olarak tanımlamıştır.


4. Soru

Samuelson ve Nordhaus konjonktürü nasıl tanımlamıştır?

Cevap

Samuelson ve Nordhaus konjonktürü 2-10 yıllık dönem içerisinde ekonominin pek çok sektöründeki yaygın gelişme veya gerilemeden dolayı toplam ulusal üretim, gelir ve istihdamda meydana gelen dalgalanmalar olarak tanımlamaktadırlar.


5. Soru

Toplam iktisadi Faaliyet nedir?

Cevap

Konjonktürü, reel Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH) gibi tek bir değişkendeki dalgalanmalar olarak değil, toplam iktisadi faaliyetteki dalgalanmalar olarak algılamak gerekir. Her ne kadar reel GSMH toplam iktisadi faaliyetin en yakın ölçüsü olarak düşünülse de Burns ve Mitchell’e göre başta istihdam ve finansal piyasa değişkenleri olmak üzere iktisadi faaliyetin diğer göstergelerine de bakmak gerekir.


6. Soru

Eş hareketlilik nedir?

Cevap

Bir konjonktür döneminde değişkenlerin önceden kestirilebilir bir biçimde birlikte değişme eğilimine efş hareketlilik veya ‘birlikte değişim’ denir.


7. Soru

Döngüsel Ancak Periyodik Olmama nedir?

Cevap

Konjonktürel dalgalanmalar düzenli ve tahmin edilebilir zaman aralıklarında ortaya çıkmazlar ve önceden belli veya sabit bir zaman süresinde sona ermezler. Buna karşılık konjonktürel dalgalanmalar yinelenen dalgalanmalardır. Yani konjonktürün daralma-dipgenişleme-zirve biçimindeki standart yapısı endüstriyel ekonomilerde tekrar tekrar görülebilir.


8. Soru

Öngörülmesi oldukça zor olan bir tam konjonktür döneminde devamlılık nedir?

Cevap

iktisadi faaliyetlerdeki daralmaların yeni daralmalarla veya büyümenin daha da artarak devam etmesi durumuna devamlılık denir.


9. Soru

Konjonktürle uyumlu değişken nedir?

Cevap

Eğer bir iktisadi değişken, iktisadi faaliyet düzeyiyle aynı yönde hareket ediyorsa yani daralma dönemlerinde azalıp, genişleme dönemlerinde artıyorsa o değişkene konjonktürle aynı yönde değişen değişken veya konjonktürle uyumlu değişken denir.


10. Soru

Konjonktürle zıt yönde değişen değişken nedir?

Cevap

Eğer iktisadi değişken toplam iktisadi faaliyet düzeyiyle ters yönde değişiyorsa yani daralma dönemlerinde artıp, genişleme dönemlerinde azalıyorsa o değişkene konjonktürle zıt yönde değişen değişken denir.


11. Soru

Konjonktürel olmayan (acyclical) değişken nedir?

Cevap

Eğer değişken konjonktürle ne aynı ne de ters yönde değişim göstermiyorsa o değişkene de konjonktürden bağımız ya da konjonktürel olmayan (acyclical) değişken denir.


12. Soru

Öncü değişken nedir?

Cevap

Eğer bir değişken, toplam iktisadi faaliyet düzeyinden önce değişme eğiliminde ise o değişken öncü değişkendir.


13. Soru

Takipçi değişken nedir?

Cevap

Eğer bir değişken, dip ve zirvelerine toplam iktisadi faaliyetten sonra ulaşıyorsa o değişkene takipçi değişken denir.


14. Soru

Eş anlı değişken nedir?

Cevap

Eğer bir değişkenin dip ve zirve noktaları konjonktürün dip ve zirve noktaları ile aynı zamanda gerçekleşiyorsa o değişkene eşanlı değişken denir.


15. Soru

Konjonktür teorileri nelerdir?

Cevap

Konjonktür teorilerini talep yönlü (Keynesci, Paracı ve Yeni Klasik yaklaşım) ) arz yönlü (Reel Konjonktür Teorisi) ve hem talep hem de arz yönlü (Yeni Keynesci iktisat) teorilerdir.


16. Soru

Ekonomiyi etkileyen kaç tür şoktan bahsedilebilir ve bunlar nelerdir?

Cevap

Bunlar iki türlü olup arz ve talep şoklarıdır.


17. Soru

Şokun yayılma mekanizması nedir?

Cevap

Önceden kestirilememe özelliğine sahip şokların çıktı ve çıktının bileşenleri üzerinde dinamik yani zamana yayılan etkileri vardır. Bu dinamik etkilere şokun yayılma mekanizması denmektedir.


18. Soru

Makroiktisatçılar iktisadi olayları yorumlarken genellikle hangi konuda ayrışırlar?

Cevap

İktisatçıların ayrıştığı ilk konu, toplam arz (AS) eğrisinin biçimi ile ilgilidir. Bu kapsamda AS eğrisinin düşey eksene paralel mi yoksa yatay eksene paralel mi ya da artan eğimli olup olmadığı tartışılmaktadır. İkinci ayrışma konusu ise ekonomiyi etkileyen farklı şokların hangisinin nispeten daha etkili olduğudur.


19. Soru

Milton Friedman önderliğindeki paracı iktisatçılar şokların sebebini nasıl açıklamaktadır?

Cevap

Milton Friedman önderliğindeki paracı iktisatçılar olarak adlandırılan bir grup klasik iktisatçı, ekonomiyi etkileyen şokların çoğunun talep yönü olduğunu ve merkez bankasının istikrarsız para politikası uygulamalarından kaynaklandığını iddia etmektedirler.


20. Soru

Yeni Klasik iktisatçılar şokların sebebini nasıl açıklamaktadır?

Cevap

Robert Lucas ve Robert Barro gibi iktisatçıların başını çektiği Yeni Klasik iktisatçı denilen grup da (bu iktisatçılara rasyonel beklentiler teorisyenleri de denmektedir.) makroiktisadi şokların ana kaynağının parasal istikrarsızlık olduğuna vurgu yapmaktadırlar.


21. Soru

Reel Konjonktür (RBC) Teorisine göre şokların sebebini nasıl açıklamaktadır?

Cevap

Klasik gelenekteki bir diğer iktisatçı grubu olan Reel Konjonktür (RBC) Teorisine göre ise ekonomiyi etkileyen ana şoklar teknolojik şoklardır ve arz yönlüdürler.


22. Soru

Keynes ve Keynesci iktisatçılar talep floklarına karşı ne önermekteler?

Cevap

Keynes ve Keynesci iktisatçılar talep şokları üzerinde çok fazla yoğunlaştıkları için, bu özel talep kaynaklı olumsuzlukları gidermek için aktif bütçe ve para politikaları önermektedirler.


23. Soru

Keynesci teorinin Klasik teoriden ayrıldığı önemli noktalar nelerdir?

Cevap

Klasik teoride milli gelir üretim teknolojisinin bir fonksiyonu olarak işlev görmesine karşın, Keynesci teoride toplam talebin bir fonksiyonu olarak kabul görmektedir. Diğer önemli bir fark para arzının, Keynesci teoride üretim düzeyini ve fiyatları değil faiz oranını belirlemesidir. Üçüncü önemli bir fark da ücretlerin ve fiyatların esnek olduğu varsayımının Keynesci teoride geçerliliğini yitirmesidir.


24. Soru

Klasik teori arasındaki farklar düşünüldüğünde keynesci ana felsefe nasıl özetlenebilir?

Cevap

Ekonomi, genellikle eksik istihdam seviyesinde dengededir. Para, ekonomik faaliyetin yönünü ve seviyesini belirleyen aktif bir unsurdur ve bu etkisini faiz oranları aracılığı ile yapmaktadır.


25. Soru

Keynes yatırım kararlarının, yatırımcıların gelecekteki karlılığı hakkındaki beklentilere bağlı olduğunu ancak bu beklentilerin istikrarlı olmadığını iddia etmiştir. Keynese göre beklentilerdeki bu oynaklığın sebebi nedir?

Cevap

Yatırımların girişimcilerin ‘hayvani güdülerine’, yani onların gelecekle ilgili iyimserlik veya kötümserliklerine, bağlı olduğundan bu oynaklık meydana gelmektedir.


26. Soru

Keynesci teoride, beklenen kâr ve satışlardaki değişim sonucu yatırımların değişmesiyle dalgalanmalar başlar. Bu dalgalanma mekanizmasının iki ana unsuru nedir?

Cevap

Bunlardan ilki, yatırımlardaki değişmeyle başlayan değişmenin çarpan etkisi yaratmasıdır. İkinci anahtar unsuru, toplam arzın toplam talep değişmelerine tepkisidir.


27. Soru

Yatırım artışı sonucu konjonktürel dalgalanmaların oluşabilmesi için devreye giren ek mekanizma nedir?

Cevap

Ek yayılma mekanizması da Lloyd Meltzer tarafından ortaya atılan envanter yatırımlarındaki değişmedir. Bu şekilde envanter yatırımlarındaki değişmeler, sabit yatırımlarla konjonktürel dalgalanmalar arasındaki bağlantıyı kurar.


28. Soru

Çarpan-hızlandıran modeline göre yatırımlar neye bağlıdır?

Cevap

Çarpan-hızlandıran modeline göre, yatırımlar hızlandıran teorisine göre gelişir. Yani yatırım, sadece çıktı düzeyine değil, çıktıdaki değişmeye de bağlıdır.


29. Soru

Paracı konjonktüre göre dalgalanmaların sebebi nedir?

Cevap

Bir iktisadi analizin merkezine parayı koyan paracı iktisatçılara göre konjonktürel dalgalanmaların kaynağında para arzı değişmeleri yer almaktadır.


30. Soru

Konjonktürel dalgalanmaları açıklamaya yönelik paracı yaklaşım ilk kez kimin tarafından yapılmıştır?

Cevap

İlk kez Friedman ve Schwartz’ın 1963 yılındaki ünlü Para ve Konjonktürel Dalgalanmalar adlı çalışmalarıyla başlamıştır.


31. Soru

Paracı konjonktür teorisinde ana uyarıcı nedir?

Cevap

Paracı konjonktür teorisinde ana uyarıcı, para miktarındaki artış oranıdır.


32. Soru

Paracı modelde ekonomik varsayımlar nelerdir?

Cevap

Paracı modelde, ekonomide her piyasanın dengede olduğu, tam istihdamın sağlandığı fiyatların istikrarlı olduğu ve beklenen enflasyon oranının sıfır olduğu varsayımları yapılmaktadır.


33. Soru

Yeni Klasik iktisatcı Robert Lucas ve Robert Barro ne tür modeller geliştirdiler?

Cevap

Bu iktisatçılar fiyatlar ve ücretlerin tamamen esnek olduğu durumda şokların nasıl çıktı ve istihdamda dalgalanma yarattığını açıklayan modeller geliştirdiler.


34. Soru

Eksik bilgi teorisi yaklaşımı nedir?

Cevap

İktisadi birimler, ekonomi hakkında eksik bilgi sahibi oldukları için, belli şoklar ekonomiyi etkilemeye başladığında, arz kararlarında bazı hatalar yapabilme yaklaşımıdır.


35. Soru

Rasyonel beklenti nedir?

Cevap

Tüm gerekli bilgi ile yapılan öngörüye denilir.


36. Soru

Eksik bilgi teorisinde hangi tür beklenti varsayımı geçerlidir?

Cevap

Eksik bilgi teorisinde de rasyonel beklentiler varsayımı geçerlidir. Beklentilerin hiçbir sapma olmaksızın serbestçe oluştuğu ve sadece tesadüfi hatalara konu olduğu varsayılır.


37. Soru

Lucas modelinde hangi durumda para arzı değişmelerinin, çıktı üzerinde hiç bir etkisi yoktur?

Cevap

Eğer tüm iktisadi birimler rasyonel beklentilere sahip ve ekonominin nasıl işlediğini tam olarak algılayabiliyorlarsa önceden tahmin edilen para arzı değişmelerinin, çıktı üzerinde hiç bir etkisi olmamaktadır.


38. Soru

Reel konjonktür teorisi kimin tarafından geliştirilmiştir?

Cevap

En yeni konjonktür teorisi diyebileceğimiz RBC teorisi, Edward Prescott ve Finn Kydland öncülüğünde geliştirilen bir konjonktür teorisidir.


39. Soru

RBC modellerine göre tüm ekonomi ve piyasalarda durum nasıldır?

Cevap

RBC modellerine göre tüm ekonomik birimler rasyonel bekleyişlere sahiptir ve piyasaların sürekli olarak temizlendiği varsayılır. Piyasalar tam rekabetçidir ve bir asimetrik enformasyon söz konusu değildir. Ekonomik birimlerin tüketim ve yatırım gibi reel ekonomik kararlarını nominal veya parasal faktörler değil reel faktörler belirlemektedir.


40. Soru

Menü maliyetleri nedir?

Cevap

Bir firmanın ürün fiyatlarını değiştirirken karşılaşacağı herhangi bir tür maliyettir.


41. Soru

Yeni Keynesci iktisadın temel özellikleri?

Cevap

Mal piyasalarında tekelci rekabet vardır. Ürün fiyat katılığı üzerinde durulur.


42. Soru

Yeni Keynesci modellerden olan etkin ücret modeli ne amaçla kullanılır?

Cevap

Reel ücretlerin neden katı olduğunu açıklamakta kullanılır. Aynı zamanda toplam talep şoklarının neden olduğu konjonktürel dalgalanmaları açıklamakta da kullanılır.


43. Soru

Hangi değişkene konjonktürle uyumlu değişken denir?

Cevap

Eğer bir iktisadi değişken, iktisadi faaliyet düzeyiyle aynı yönde hareket ediyorsa yani daralma dönemlerinde azalıp, genişleme dönemlerinde artıyorsa o değişkene konjonktürle aynı yönde değişen değişken veya konjonktürle uyumlu değişken denir.


44. Soru

Makro iktisatçılar iktisadi olayları yorumlarken genellikle hangi iki konuda ayrışırlar?

Cevap

Makro iktisatçılar iktisadi olayları yorumlarken genellikle iki konuda ayrışırlar. İktisatçıların ayrıştığı ilk konu, toplam arz (AS) eğrisinin biçimi ile ilgilidir. Bu kapsamda AS eğrisinin düşey eksene paralel mi yoksa yatay eksene paralel mi ya da artan eğilmi olup olmadığı tartışılmaktadır. ikinci ayrışma konusu ise ekonomiyi etkileyen farklı şokların hangisinin nispeten daha etkili olduğudur.


45. Soru

Konjonktürel dalgalanma yaratan şokların talep yönlü olduğunu varsayan ve buna göre konjonktür analizi yapan teoriler hangileridir?

Cevap

Ekonomiyi etkileyen ve konjonktürel dalgalanma yaratan şokların talep yönlü olduğunu varsayan ve buna göre konjonktür analizi yapan üç teori vardır. Bunlar, Keynesci teori, Paracı teori ve Yeni Klasik teoridir.


46. Soru

Keynesci konjonktür teorisi iktisadi dalgalanmaları yaratan ana uyarım kaynağının ne olduğunu savunur?

Cevap

Keynesci konjonktür teorisi iktisadi dalgalanmaları yaratan ana uyarım kaynağının, yatırım harcamaları olduğunu savunur. Keynes’in bizzat kendisi, yatırım kararlarının, yatırımcıların gelecekteki karlılığı hakkındaki beklentilere bağlı olduğunu ancak bu beklentilerin istikrarlı olmadığını iddia etmiştir. Keynes beklentilerdeki bu oynaklığı, yatırımların girişimcilerin ‘hayvani güdülerine’, yani onların gelecekle ilgili iyimserlik veya kötümserliklerine, bağlı olduğunu söyleyerek tanımlamıştır.


47. Soru

 Paracı iktisatçılara göre konjonktürel dalgalanmaların kaynağında ne yer almaktadır?

Cevap

İktisadi analizin merkezine parayı koyan paracı iktisatçılara göre konjonktürel dalgalanmaların kaynağında para arzı değişmeleri yer almaktadır.


48. Soru

Rasyonel beklenti nedir?

Cevap

Rasyonel beklenti: Tüm gerekli bilgi ile yapılan öngörüye denilir.


49. Soru

Robert Lucas tarafından geliştirilen eksik bilgi teorisi neyi açıklar?

Cevap

Robert Lucas tarafından geliştirilen eksik bilgi teorisi, tam rekabetçi bir ekonomide bile eksik bilgilenmenin nasıl konjonktürel dalgalanmalara yol açtığını açıklar. Yanlış algılama teorisi de denilen bu teorinin kökleri Milton Friedman’a dayanır.


50. Soru

Lucas modeline göre, önceden tahmin edilen para politikası çıktıyı nasıl etkiler?

Cevap

Lucas modelinden çıkarılan bir sonuca göre, eğer tüm iktisadi birimler rasyonel beklentilere sahip ve ekonominin nasıl işlediğini tam olarak algılayabiliyorlarsa önceden tahmin edilen para arzı değişmelerinin, çıktı üzerinde hiç bir etkisinin olamaması ve sadece fiyatları etkilemesi gerekir. Öte yandan beklenmeyen para politikası değişmeleri bu teoriye göre çıktıyı etkiler.


51. Soru

Reel Konjonktür Teorisine göre, konjonktürel dalgalanmaların ana kaynağı nedir?

Cevap

Reel Konjonktür Teorisine göre, konjonktürel dalgalanmaların ana kaynağı reel şoklardır. Bu şoklar üretim fonksiyonu başta olmak üzere, iş gücü miktarı, kamu harcamalarının reel miktarı ve tüketicilerin tasarruf ve harcama kararlarını etkiler.


52. Soru

Yeni Keynesci iktisatçılara göre, nominal ücretlerle ile fiyatlar neden katıdır?

Cevap

Yeni Keynesci iktisatçılar denilen bir grup iktisatçı, nominal ücretlerle fiyatların neden katı olduğunu açıklamaya dönük çok sayıda teori geliştirmişlerdir. Bunlar arasında, iş gücü sözleşmeleri, sendikaların ücret belirlemesi, örtülü sözleşmeler, menü maliyetleri ve etkin ücret hipotezlerini sayabiliriz.


53. Soru

Menü maliyetleri ne tür maliyettir?

Cevap

Menü maliyetleri: Bir firmanın ürün fiyatlarını değiştirirken karışılacağı herhangi bir tür maliyettir.


54. Soru

Konjonktür nedir?

Cevap

İktisadi faaliyetlerin ağırlıklı olarak firmalar tarafından organize edildiği ulusların, toplam iktisadi faaliyetlerinde ortaya çıkan bir dalgalanma türüdür. Bir konjonktür dönemi, birçok iktisadi faaliyette aynı zamanda gerçekleşen genişleme, onu izleyen durgunluk ve daralma ve bir sonraki konjonktürün genişleme dönemiyle birleşen bir canlanma döneminden oluşur. Dalgalanmalar periyodik değil, tekrarlanan değişmelerdir, zaman olarak bir yıldan on veya on iki yıla kadar değişir.


55. Soru

Durgunluk nedir?

Cevap

İktisadi faaliyetin azaldığı döneme daralma veya durgunluk (resesyon) denir. Durgunluk döneminde reel GSYiH en az birbirini izleyen iki çeyrekte azalır.


56. Soru

Konjonktürel dalgalanmaların periyodik olmaması neyi ifade eder?

Cevap

Konjonktürel dalgalanmalar düzenli ve tahmin edilebilir zaman aralıklarında ortaya çıkmazlar ve önceden belli veya sabit bir zaman süresinde sona ermezler. Buna karşılık konjonktürel dalgalanmalar yinelenen dalgalanmalardır.


57. Soru

Eş hareketlilik nedir? Hangi değişkenlerde böyle bir hareketi görülmektedir?

Cevap

Çıktı ve istihdam dışında, fiyatlar, verimlilik, yatırım ve kamu harcamaları gibi çok sayıda iktisadi değişken, bir konjonktür döneminde düzenli ve kestirilebilir değişim yapılarına sahiptir. Zaten konjonktürün en temel özelliğinden birisi, çıktı, fiyatlar, işletme kârları ve farklı parasal büyüklüklerin sistematik bir biçimde birlikte hareket etmeleridir. işte bir konjonktür döneminde değişkenlerin önceden kestirilebilir bir biçimde birlikte değişme eğilimine eş hareketlilik veya ‘birlikte değişim’ denir.


58. Soru

Üretim düzeyi, konjonktürle ile nasıl bir ilişki içindedir?

Cevap

Üretim düzeyi, toplam iktisadi faaliyet düzeyinin en temel göstergesi olduğu için, dip ve zirve noktalarına, toplam iktisadi faaliyetle aynı zamanda ulaşır. Bu nedenle konjonktürle uyumlu ve eş anlı değişkendir. Her türlü üretimin durgunluk dönemlerinde azalmasını ve genişleme dönemlerinde azalmasını bekleriz.


59. Soru

Ekonomiyi etkileyen ve konjonktürel dalgalanmalara neden olan şoklar nelerdir?

Cevap

Ekonomiyi etkileyen ve konjonktürel dalgalanmalara neden olan iki tür şokdan (uyarım kaynağından) bahsedebiliriz. Bunlar arz ve talep şoklarıdır.


60. Soru

Arz şokları nelerdir?

Cevap

Arz şokları doğrudan doğruya ekonominin üretim yönünü etkiler. Bu tür şoklar arasında, teknolojideki gelişme, iklim değişmeleri, doğal afetler, yeni doğal kaynak bulunması veya girdi olarak kullanılan önemli bir ham maddeye sahip ülke açısından, örneğin ham petrol, o ham maddenin dünya fiyatındaki artış sayılabilir. Bazı durumlarda, nominal ücretlerdeki değişmeler de bir arz şoku olarak düşünülebilir.


61. Soru

Klasik gelenekteki iktisatçılar, AS eğrisinin şeklinin nasıl olduğunu kabul ederler?

Cevap

Klasik gelenekteki iktisatçılar, AS eğrisinin düşey eksene paralel olduğunu kabul ederler.


62. Soru

Keynes ve Keynes’i izleyen iktisatçılara göre,  AS eğrisinin şekli nasıldır ve şokların kaynağı nedir? 

Cevap

Keynes ve Keynes’i izleyen iktisatçılara göre ise AS eğrisi pozitif eğimli bir eğridir ve şokların kaynağı ise AD’deki istikrarsızlıklardır. Bu iktisatçılara göre, AD’deki istikrarsızlık, temelde işletmelerin yatırım taleplerinde değişmeler yaratan, yatırımcı güvenindeki değişmeler sonucu oluşan özel piyasalardaki şoklardan kaynaklanır.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v