Özel Güvenlik Hukuku 1 Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim
Özel Güvenlik Görevlisi Olabilmenin Şartları Ve Özel Güvenlik Görevlilerinin Hukuki Statüsü
Özel güvenlik görevlisi tanımı nedir?
Özel güvenlik görevlisi, 5188 sayılı Kanun kapsamında özel koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirmek amacıyla istihdam edilen kişiyi ifade eder.
Özel Güvenlik görevlisi olabilmenin şartları nelerdir?
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b) Silahsız olarak görev yapacaklar için en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul; silahlı olarak görev yapacaklar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak.
c) 18 yaşını doldurmuş olmak.
d) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile;
1) Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak.
2) Affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, özel hayata ve hayatın gizli alanına ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde suçları, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık ve fuhuş suçlarından mahkûm olmamak.
3) Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, özel hayata ve hayatın gizli alanına, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarından dolayı hakkında devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturmabulunmamak.
f) Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile engelli bulunmamak.
g) Özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.
h) Güvenlik soruşturması olumlu olmak.
Türk vatandaşlığını kaybeden özel güvenlik görevlisi hangi yaptırımla karşılaşır?
Özel güvenlik görevlilerinde aranan şartlardan herhangi birisinin kaybedilmesi hâlinde çalışma izni iptal edileceğinden (m. 11), Türk vatandaşlığını herhangi bir şekilde kaybeden kişi, özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya devam edemez.
Yabancı kişiler özel güvenlik görevlisi olabilir mi?
Yabancı kişilerin özel güvenlik şirketi kurabilmesi ve yabancı şirketlerin Türkiye’de özel güvenlik hizmeti verebilmesi mütekabiliyet (karşılıklılık) esasına tâbi olsa da (m. 5) bu kişiler, özel güvenlik görevlisi olarak çalışamazlar.
Özel güvenlik görevlisi olabilmek için aranan eğitim düzeyine ilişkin istisnalar nelerdir?
Silahsız olarak görev yapacaklar en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul; silahlı olarak görev yapacaklar en az lise veya dengi okul mezunu olmalıdır.
Genel kolluk kuvvetlerinden ve Milli İstihbarat Teşkilatından emekli olanlar ile en az beş yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olanlar bu şarttan muaf tutulmuştur (m. 14). Dolayısıyla bu kimseler, eğitim durumlarına bakılmaksızın hem silahsız hem de silahlı özel güvenlik görevlisi olarak çalışabileceklerdir.
Eğitim konusunda istisna teşkil eden bir diğer grup da 5188 sayılı Kanunun 27. mad- desi ile yürürlükten kaldırılan 22.07.1981 tarih ve 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanuna göre kurulmuş olan özel güvenlik teşkilatlarında istihdam edilmekte olan özel güvenlik görevlileridir. Belirtilen bu kişiler için silahlı olarak görev yapacak özel güvenlik görevlilerinin en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aranmamıştır (Geçici madde 2).
Silahlı özel güvenlik görevlisi olabilmek için aranan yaş sınırı nedir?
Uygulama Yönetmeliğinin 24. maddesinin ikinci fıkrası gereğince, görev alanında ateşli silah taşıyacak özel güvenlik görevlilerinde, 6136 sayılı Kanun ve bu Kanunun uygu- lanmasına ilişkin yönetmelikte belirtilen şartlar aranır. 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 4. maddesine göre ise silah ruhsatı verilebilmesi için kişinin yirmi bir yaşını doldurması gerekir. Dolayısıyla silahlı özel güvenlik görevlisi olunabilmesi için yirmi bir yaşın doldurulmuş olması gerekmektedir.
Özel güvenlik görevlisi olabilmek için aranan sağlık koşulu ne şekilde sağlanır?
Özel güvenlik görevlisi olabilmek için görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile engellilik hâlinin bulunmaması gerekir. Uygulama Yönetmeliğinin 18. maddesine göre, özel güvenlik görevlisi çalışma izni için yapılacak başvurularda “özel güvenlik görevlisi olur” ibareli sağlık raporunun bulunması şarttır. Bu rapor hastaneden veya yeterli bir sağlık kuruluşundan alınabilir.
Uygulama Yönetmeliğinin 15. maddesine göre, silah taşıma veya bulundurma ruhsatı almak isteyenlerden, silah taşımalarında ve bulundurmalarında psikolojik, nörolojik veya fiziki rahatsızlıklar bulunmadığına dair doktor raporu istenir. Yönetmeliğin 24. maddesinin ikinci fıkrasına göre, görev alanında ateşli silah taşıyacak özel güvenlik görevlilerinde 6136 sayılı Kanun ve bu Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte belirtilen şartlar aranır. Birleştirilmiş Genelgede bu kişilerden 6136 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat doğrultusunda kamuya ait sağlık kuruluşlarından alınacak “silahlı özel güvenlik görevlisi olur” ibareli sağlık raporu isteneceği belirtilmiştir.
Özel güvenlik görevlilerinde aranan şartlardan herhangi birisinin kaybedilmesi hâlinde çalışma izni iptal edilir (m. 11). Dolayısıyla görev esnasında sağlık durumu iti- barıyla özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya uygunluk şartlarını kaybeden kişiler, özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya devam edemezler. Nitekim Birleştirilmiş Genelgede özel güvenlik görevlisinin, Uygulama Yönetmeliğinin “sağlık şartları” başlıklı 18. maddesinde belirtilen şartlardan birini kaybetmesi veya kurumunca sağlık nedeniyle başka bir göreve atanması hâlinde, özel güvenlik görevlisinin kimlik kartının iptal edilerek özel güvenlik kadrosundan çıkartılacağı belirtilmiştir.
Özel güvenlik eğitimi kapsamı nedir?
Özel güvenlik görevlisi olunabilmesi için özel güvenlik temel eğitiminin de tamamlanması gerekir. Özel güvenlik temel eğitimi teorik, pratik ve silah eğitiminden oluşur ve bu eğitimin süresi yüz yirmi ders saatinden az olamaz. Programın yirmi saati silah ve atış eğitimine ayrılır. Ateşli silah taşımayacak özel güvenlik görevlilerinin silah ve atış eğitimini alması zorunlu değildir. Bu görevlilerin temel eğitimi yüz saatten aşağı olmayacak şekilde düzenlenir. Özel güvenlik temel eğitimini tamamlayanlar, yazılı ve uygulamalı sınava tabi tutulur. Özel güvenlik temel eğitiminin tamamlanmış sayılabilmesi için ilgilinin yazılı ve uygulamalı sınavı başarıyla geçmiş olması gerekir.
Özel güvenlik yenileme eğitimi kaç yılda bir verilir?
Özel güvenlik görevlileri, görevleri esnasında kimlik kartlarının yenilenebilmesi için beş yılda bir yenileme eğitimi almak zorundadır. Yenileme eğitimi altmış ders saatinden az olamaz. Yenileme eğitiminin on ders saati silah bilgisi ve atış dersine ayrılır. Havalimanı ve deniz limanlarında görevli özel güvenlik görevlilerinin yenileme eğitimi için uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan diğer hükümler saklıdır.
Özel güvenlik görevlisi çalışma izni verilmesinin koşulları nelerdir?
Kanunun 11. maddesine göre özel güvenlik görevlisi olarak çalışacak kişiler hakkında valilikçe güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır. Soruşturma sonucu olumlu olanlara, özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmaları şartıyla, valilikçe çalışma izni verilir. Ateşli silah taşımayacak özel güvenlik görevlileri hakkında sadece arşiv araştırması yapılır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması bir ay içinde tamamlanır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması her beş yılda bir yenilenir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sadece şahısların ikamet ettiği il valiliği adına il emniyet müdürlüklerince yapılır.
Kanunun 10. maddesinin “d” bendinde belirtilen şartları taşımasına rağmen hakkında yapılan güvenlik soruşturması olumsuz olan şahıslara çalışma izni verilip verilmemesine il özel güvenlik komisyonu karar verir.
Güvenlik soruşturması, özel güvenlik eğitimi devam ederken de yaptırılabilir. Bu takdirde başvuru sırasında özel güvenlik temel eğitimi sertifikası istenmez. Ancak özel güvenlik temel eğitiminden muaf olan kimseler, muafiyetlerinin kaynağı olan belgeleri bu durumda da vermek zorundadırlar.
Kanunun 24. maddesine göre çalışma izninin verilmesi ruhsat harcının yatırılmış olmasına bağlı kılınmıştır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu sonuçlananlara ruhsat harcının yatırılmış olunması kaydıyla, beş yıl süreyle geçerli olan “özel güvenlik görevlisi kimlik kartı” verilir.
Özel güvenlik eğitimine ilişkin muafiyetler nelerdir? Kimler açısından öngörülmüştür?
Yükseköğretim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarından mezun olanlar ile fakülte veya meslek yüksekokullarının güvenlikle ilgili bölümlerinden mezun olanlarda silah eğitimi dışında özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaz. Birleştirilmiş Genelgede de bu kişilerin özel güvenlik görevlisi ya da yöneticisi olmak için müracaat etmeleri hâlinde “başvuru tarihinden” geçerli olacak şekilde kendilerine çalışma izni verileceği ve çalışma iznine istinaden verilecek özel güvenlik görevlisi kimlik kartının geçerlilik süresi sonunda kimliğin yenilenebilmesi için yenileme eğitiminin alınması gerektiği belirtilmiştir. Genel kolluk kuvvetlerinden ve Millî İstihbarat Teşkila- tından emekli olanlar ile en az beş yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olanlar açısından, özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaz. 5188 sayılı Kanunun 27. maddesi ile yürürlükten kaldırılan 22.07.1981 tarih ve 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanuna göre kurulmuş olan özel güvenlik teşkilatlarında istihdam edilmekte olan özel güvenlik görevlilerine, 5188 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra beş yıl süreyle çalışma izni verilmiş sayılacağından (Geçici m. 1), bu kişiler de özel güvenlik temel eğitiminden muaf tutulmuşlardır.
Özel güvenlik görevi esnasında sağlık durumu itibarıyla özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya uygunluk şartlarını kaybeden kişilerin hukuki durumu ne olacaktır?
Özel güvenlik görevlilerinde aranan şartlardan herhangi birisinin kaybedilmesi hâlinde çalışma izni iptal edilir (m. 11). Dolayısıyla görev esnasında sağlık durumu itibarıyla özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya uygunluk şartlarını kaybeden kişiler, özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya devam edemezler. Nitekim Birleştirilmiş Genelgede özel güvenlik görevlisinin, Uygulama Yönetmeliğinin “sağlık şartları” başlıklı 18. maddesinde belirtilen şartlardan birini kaybetmesi veya kurumunca sağlık nedeniyle başka bir göreve atanması hâlinde, özel güvenlik görevlisinin kimlik kartının iptal edilerek özel güvenlik kadrosundan çıkartılacağı belirtilmiştir.
Özel güvenlik görevlisi eğitimi kapsamında neler vardır?
Özel güvenlik temel eğitimi teorik, pratik ve silah eğitiminden oluşur ve bu eğitimin süresi yüz yirmi ders saatinden az olamaz. Programın yirmi saati silah ve atış eği- timine ayrılır. Ateşli silah taşımayacak özel güvenlik görevlilerinin silah ve atış eğitimini alması zorunlu değildir.
Özel güvenlik görevlisi olabilmek için aranan eğitimin ders saati asgari kaç saattir?
Özel güvenlik görevlisi olunabilmesi için özel güvenlik temel eğitiminin de tamamlanması gerekir. Özel güvenlik temel eğitimi teorik, pratik ve silah eğitiminden oluşur ve bu eğitimin süresi yüz yirmi ders saatinden az olamaz.
Özel güvenlik görevlisi yenileme eğitimi asgari ders saati ne kadardır?
Yenileme eğitimi altmış ders saatinden az olamaz.
Silahlı özel güvenlik görevlisi olabilmek için verilecek eğitimin kaç saati silah ve atış eğitimine ayrılır?
Programın yirmi saati silah ve atış eğitimine ayrılır. Ateşli silah taşımayacak özel güvenlik görevlilerinin silah ve atış eğitimini alması zorunlu değildir.
Özel güvenlik görevlileri yenileme eğitimin kaç saati silah bilgisi ve atış dersine ayrılır?
Yenileme eğitiminin on ders saati silah bilgisi ve atış dersine ayrılır.
Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı almak isteyenler hangi hususlarda doktor raporu almak zorundadır?
Uygulama Yönetmeliğinin 15. maddesine göre, silah taşıma veya bulundurma ruhsatı almak isteyenlerden, silah taşımalarında ve bulundurmalarında psikolojik, nörolojik veya fiziki rahatsızlıklar bulunmadığına dair doktor raporu istenir.
Görevi esnasında suç işlediği iddia edilen güvenlik görevlisinin silahlı olması durumunda ne şekilde hareket edilecektir?
Görevi esnasında suç işlediği iddia edilen güvenlik görevlisinin silahlı olması durumunda nasıl hareket edileceği Birleştirilmiş Genelgede belirtilmiştir. Bu güvenlik görevlisi, yargılama süresi boyunca silahını ilgili birimde emanete bırakmak zorundadır. Dolayısıyla silahlı özel güvenlik görevlisi olarak çalışmakta olan bir kişinin 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 16. maddesi kapsamında bir suç işlemesi durumunda, silahlı özel güvenlik görevlisi kimlik kartına geçici olarak el konulacak, talebi olması hâlinde çalışma izni silahsıza çevrilecektir. Bu kişinin yargılama sonucunda silahlı çalışma izni almasına engel bir hüküm kurulmaması durumunda, geçici olarak el konulan özel güvenlik görevlisi kimlik kartı iade edilecek, ancak Kanunun 10. maddesinin “d” bendinde belirtilen şartlar ve süreleri geçmemek kaydıyla, bir hüküm kurulması hâlinde ise silahlı olan kimlik kartı silahsıza çevrilecektir.
Görevleri esnasında işledikleri iddia edilen bir suçtan dolayı haklarında yargılama yapılan özel güvenlik görevlileri ile ilgili nasıl hareket edilecektir?
Görevleri esnasında işledikleri iddia edilen bir suçtan dolayı haklarında yargılama yapılan özel güvenlik görevlileri ile ilgili nasıl hareket edileceği sorusu, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan Özel Güvenlik Hizmetleri Birleştirilmiş Genelgesinde cevaplan- mıştır. Buna göre, kişiye özel güvenlik çalışma izni verildikten sonra bu kişinin fiilen özel güvenlik görevlisi olarak çalışmakta iken Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar ile organize suç kapsamında bir suç işlemesi hâlinde, kimlik kartına geçici olarak el ko- nularak özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya devam etmesine izin verilmeyecektir. Yargılama neticesinde haklarında beraat dışında bir hüküm kurulması hâlinde hâlinde, el konulan özel güvenlik görevlisi kimlik kartları ve çalışma izinleri iptal edilecek, beraat etmeleri hâlinde ise kimlik kartları kendilerine iade edilecektir. Bunun haricinde, diğer suçlardan yargılanmaya başlayan kişilerin ise tutukluluk hâli hariç olmak üzere yargılama sürecinde çalışma izinlerinin durdurulması gerekmemektedir. Yargılama sonucunda özel güvenlik görevlisi olmalarına engel bir hüküm kurulması hâlinde, çalışma izinleri iptal edilecektir.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 8 Gün önce comment 11 visibility 17867
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1164
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 616
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2741
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 907
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25572
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14507
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12509
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12501
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10424