İdare Hukuku Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

İdarenin Sorumluluğu

1. Soru

Dar anlamda idari sorumluluk neyi ifade eder?

Cevap

Dar anlamda idarî sorumluluk, işlevsel anlamda idarenin kamu hukukuna tabi faaliyetlerinden doğan zararların tazminine yönelik kurallar ve ilkeleri ifade etmektedir.


2. Soru

Hizmet kusuru ne şekilde tanımlanır?

Cevap

Hizmet kusuru, “yürütülen görevden ayrılamayan kusurlar” şeklinde tanım- lanmaktadır. Bu anlamda hizmet kusuru, kamu görevlilerinin yürütülen hizmetle iç içe olan, kişiselleştirilemeyen kusurlarını ifade etmektedir.


3. Soru

Türk hukukunda kişisel kusur sayılan haller nelerdir?

Cevap

Türk hukukunda kişisel kusur sayılan halleri şu şekilde sıralayabiliriz:

(1) Hizmetin tamamıyla dışında işlenen kusurlar

(2) Suç niteliğindeki kusurlar

(3) Hizmet içindeki ağır kusurlar

(4) Hizmet içindeki kasıtlı kusurlar


4. Soru

Karine olarak idarenin kusurlu kabul edildiği haller nelerdir?

Cevap

a) bayındırlık eserlerinden kaynaklanan zararlar, b) kamu hastanelerindeki tedavi faaliyetlerinden kaynaklanan zararlar, c) kamu hizmetinin organizasyonundaki eksiklik sebebiyle ortaya çıkan zararlarda, idarenin kusurlu olduğu karine olarak kabul edilmektedir. Bu durumda davacı idarenin kusurunu ispatlamaktan kurtulmakta, idare kusursuzluğunu ispatlamak zorunda kalmaktadır.


5. Soru

Üçüncü kişinin davranışının idarenin sorumluluğunda doğurduğu sonuçlar nelerdir?

Cevap

Zarar tamamıyla, üçüncü kişinin davranışından kaynaklanmış ise; yani üçüncü kişinin davranışı, idarenin davranışı ile zarar arasındaki illiyet bağını kesmiş ise, idarenin sorumluluğu tamamıyla ortadan kalkar. Zararı, idarenin davranışı ile üçüncü kişinin davranışı birlikte gerçekleştirmiş ise, idarenin kusura dayalı sorumluğu kusuru oranında devam eder ve sorumluluk aralarında paylaştırılır. Üçüncü kişinin davranışı, idarenin kusursuz sorumluluğuna bir etki yapmaz, yani idarenin kusursuz sorumluluğu devam eder.


6. Soru

İdare mahkemesi para cinsinden ödenecek tazminatın hangi türlerde ödenebileceğine hükmedebilir?

Cevap

İdare mahkemesi, para cinsinden ödenecek tazminatı belirlerken, “sermaye şeklinde” veya “irat şeklinde” ol.masına karar verebilir.


7. Soru

Hizmet kusurunun özellikleri nelerdir?

Cevap

Hizmet kusuru, kişilerden bağımsızdır. Asli bir sorumluluk sebebi, yani idarenin doğrudan sorumlu olmasını doğuran bir kusurdur. Hizmet kusuru anonimdir. Yani bir kişi ya da kişilere indirgenemez. Hizmet kusuru geneldir, yani tüm kamu tüzel kişileri için geçerli bir sorumluluk sebebidir. Hizmet kusuru esnektir, değişen durumlara göre tespit edilir.


8. Soru

Kamu külfetleri karşısında eşitlik ilkesi gereğince idarenin sorumluluğuna neden olabilecek haller nelerdir?

Cevap

Kamu külfetleri karşısında eşitlik ilkesi gereğince idarenin sorumluluğuna neden olabilecek haller; bayındırlık faaliyetlerinin daimi zararları, ticari zararlar, kullanım engelleri ve değer kayıpları ile hukuka uygun işlemlerden sorumluluk halleridir.


9. Soru

Beklenilmeyen halin sonuçları nelerdir?

Cevap

Bir olay beklenilmeyen hâl niteliğinde ise, idarenin kusura dayanan sorumluluğunu kaldırır, ancak kusursuz sorumluluğu devam eder.


10. Soru

İdare hukukunda kusursuz sorumluluk ne ifade eder?

Cevap

İdare hukukunda “kusursuz sorumluluk”, idarenin davranışından bir zarar meydana geldiğinde, idarenin hiçbir kusuru olmasa da zarardan sorumlu tutulmasını ifade etmektedir.


11. Soru

Zararın tazminine ilişkin ilkelerden taleple bağlılık ilkesi ne anlama gelir?

Cevap

İdare hukukunda taleple bağlılık, başka bir ifade ile talep edilenden fazlasına hükmedilememe (ultra petita) ilkesinin geçerli olduğu kabul edilmektedir. Buna göre, zarar gören kişi, gerçek zararını tespit edip, mahkemeden bu miktarı talep etmelidir. Mahkeme, kişinin zararının talep edilenden fazla olduğunu tespit etse bile, ancak talep edilen miktara hükmedebilecektir.


12. Soru

Genel anlamda hukuki sorumluluk ne demektir?

Cevap

Genel anlamda hukukî sorumluluk bir kişinin haksız fiil veya sözleşmeye aykırı davranış ile başkasına verdiği zararı karşılaması demektir.


13. Soru

İdarenin risk sorumluluğuna yol açan durumlar nelerdir?

Cevap

İdarenin risk sorumluluğuna yol açan durumlar; tehlike barındıran eşyalar, tehlikeli yöntemler, tehlikeli durumlar, kamu hizmetine geçici olarak iştirak edilmesi, sosyal olaylar ve terör eylemleridir.


14. Soru

Kamu külfetleri karşısında eşitliğin bozulması nedeniyle sorumluluğun özellikleri nelerdir?

Cevap

Kamu külfetleri karşısında eşitliğin bozulması nedeniyle sorumluluğun özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz

(a) İkincil olma niteliği: Kamu külfetleri karşısında eşitliğin bozulmasından dolayı sorumluluk, kusurlu sorumluluk ve risk sorumluluğuna nazaran, “tamamlayıcı “ikincil” niteliktedir.

(b) Kamu düzeninden oluşu: Fransız hukukunda, kamu külfetleri karşısında eşitlik ilkesine dayanan sorumluluk, “kamu düzenine” ilişkin kabul edilmektedir.

(c) Zararın daimî, özel ve anormal niteliği: Kamu külfetleri karşısında eşitlik ilkesine göre tazmin edilmesi gereken zararların, faaliyetlerindeki kazalardan doğmayan, daimî nitelikte bir zarar olması, “özel”, ve “belli bir ağırlıkta” olması aranmaktadır.

 

15. Soru

İdarenin sorumluluğu için hangi şartlar gerçekleşmelidir?

Cevap

İdarenin sorumluluğunun söz konusu olabilmesi için, (1) idarî davranış, (2) zarar, (3) illiyet bağı şartlarının gerçekleşmiş olması gerekir.


16. Soru

İlliyet bağı ne demektir?

Cevap

Gerçekleşen zararla sorumluluğun bağlandığı davranış arasındaki sebep-sonuç ilişkisine illiyet bağı denir.


17. Soru

Mücbir sebebin şartları nelerdir?

Cevap

Meydana gelen bir olayın, mücbir sebep olarak kabul edilip, idarenin sorumluluğuna etki edebilmesi için “dışsallık”, “öngörülemezlik”, “önlenemezlik” şeklinde üç unsurun bir arada bulunması gerekmektedir.


18. Soru

Zararın tazminine ilişkin ilkelerden nakden tazmin ilkesi ne ifade eder?

Cevap

İdare hukukunda, aynen tazmin değil, “nakden tazmin” ilkesi kabul edilmektedir. Örneğin, idarenin yolda açtığı bir çukura kişinin aracının düşmesi soncu meydana gelen zarar için, yeni bir araç alınması ya da aracın tamir edilmesi değil (aynen tazmin), sadece uğranılan zarara denk bir para ödenmesi şeklinde tazmin edilir.


19. Soru

Hizmet kusuru halleri nelerdir?

Cevap

Hem öğretide hem de içtihatlarda kabul edilen hizmet kusuru halleri; hizmetin kötü işlemesi, hizmetin geç işlemesi ve hizmetin hiç işlememesidir.


20. Soru

Kişisel kusur ne anlama gelir?

Cevap

Kişisel kusur, “yürütülen görevden ayrılabilir nitelikteki kusurlar” olarak tanımlanmaktadır. Kamu görevlilerinin kusurları, yürüttükleri hizmete bağlanabilir nitelikte değilse, başka bir ifade ile hizmetten ayrılabilir nitelikte ise, ortada kişisel kusur vardır ve meydana gelen zararlardan kamu görevlisi kişisel olarak sorumludur. Bu halde açılacak davalar adlî yargıda görülür.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi