Borçlar Hukuku Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Borcun İfa Edilememesi (İfa Engelleri)

1. Soru

Alacaklının temerrüdü nedir?

Cevap

Alacaklının, kendisine önerilen olumlu bir edimin gereği gibi ifasını haklı bir sebep bulunmaksızın reddetmesi durumuna alacaklının temerrüdü denilmektedir.


2. Soru

İfa engeli nedir?

Cevap

Borç kişi, yer, zaman ve konu bakımından doğru ifa edilmişse ifa gerçekleşmiş sayılır. Borcun taraflardan herhangi birine yüklenebilen sebeple bu noktalardan herhangi birine
uygun olmayan ifası ya da hiç ifa edilmemiş veya edilememiş olması hâlinde ise ifa ya hiç ya da gereği gibi gerçekleşmemiş sayılır. Bu gibi hâllerde ifa engellerinden ya da ifa aksaklıklarından söz edilir.


3. Soru

Taşınır satışlarında alacaklının temerrüdünün sonucu nedir?

Cevap

Taşınır satışlarında, alıcının satılanın zilyetliğini devralmada temerrüde düşmesi durumunda zilyetliğin devri gerçekleşmişçesine satılanın yarar ve hasarı alıcıya geçer.


4. Soru

Alacaklının temerrüdünün genel sonuçları nelerdir?

Cevap

Alacaklının temerrüdünün sonuçlarına genel olarak bakıldığında şu görüntü ortaya çıkar: Borçlunun temerrüdü sona erer, borçlunun sorumluluğu hafifler, hasar alacaklıya geçer, alacaklı artık ödemezlik def ’ini ileri süremez, borçlunun giderleri isteme hakkı doğar, sözleşmeden doğan faiz işlemeye devam eder.


5. Soru

Alacaklı temerrüdünün özel sonuçları nelerdir?

Cevap

Borçluya tanınan tevdi ve dönme olanakları alacaklının temerrüdünün özel sonuçları olarak ifade edilmektedir.


6. Soru

Borçlunun kusuru olmaksızın, alacaklının kim olduğu belirsizse ne yapılır?

Cevap

Borçlunun kusuru olmaksızın, alacağın kime ait olduğunda veya alacaklının kimliğinde duraksama sebebiyle ya da alacaklıdan kaynaklanan diğer kişisel bir sebeple borç, alacaklıya veya temsilcisine ifa edilemezse borçlu, alacaklının temerrüdünde olduğu gibi tevdi ya da sözleşmeden dönme hakkını kullanabilir.


7. Soru

Borca aykırılık nedir?

Cevap

Borca aykırılık hâllerinde, borcu hiç ya da gereği gibi ifa etmeme söz konusudur.


8. Soru

Borca aykırılığın genel sonucu nedir?

Cevap

Borca aykırılığın ilk ve genel sonucu, aynen ifa ise de geç ifa hâlinde buna ek olarak gecikme zararının tazmini istenebilecektir. Ayrıca aynen ifaya olanak yok ya da alacaklı bundan vazgeçmişse ve zararı varsa, alacaklının uğradığı zararın tazmini istemi de borca aykırılığın doğurduğu ikincil fakat bağımsız bir sonuç olarak eklenmelidir.


9. Soru

Ön sözleşme nedir?

Cevap

Taraflarca hedeflenen asıl sözleşmenin öncüsü olarak akdedilen ve taraflara hedeflenen sözleşmenin kuruluşu için irade açıklamasında bulunma yükümlülüğü yükleyen tam iki tarafa borç doğuran bir sözleşmedir.


10. Soru

Aynen ifa mümkün değilse alacaklının hakları nelerdir?

Cevap

Aynen ifa mümkün değilse, alacaklının kusurlu borçludan isteyebileceği yalnız tazminattır. Aynen ifanın mümkün olduğu hâllerde ise alacaklı aynen ifayı istemekten vazgeçmiş olmakla birlikte hareketsiz kalmışsa, onun aynen ifayı istemekte olduğu kabul edilir. Böyle bir durumda, kuşkusuz koşulları varsa aynen ifaya ek olarak gecikme tazminatı da istenebilir. Fakat alacaklı aynen ifadan vazgeçerek tazminat istemi de ileri sürebilir.


11. Soru

Borçlu hangi durumlarda borca aykırılıktan doğan sorumluluktan kurtulabilir?

Cevap

Borçlu, ifa engeline illiyet bağını kesen bir sebebin ya da beklenmeyen hâlin (kazanın, umulmayan hâlin) yol açtığını kanıtlayarak sorumluluktan kurtulabilir. İlliyet bağını kesen sebepler; mücbir sebep, üçüncü kişinin ağır kusuru ya da zarar görenin ağır kusurudur. Ayrıca beklenmeyen hâl ile alacaklı ve borçlu arasında yapılan sorumsuzluk anlaşmasını da bu grupta saymak gerekir.


12. Soru

Sorumsuzluk anlaşması nedir?

Cevap

Sorumsuzluk anlaşması, borçlu ve alacaklı arasında sorumluluk henüz doğmadan önce yapılan ve borca aykırılık sebebiyle alacaklının uğrayacağı zararı tazmin yükümlülüğünün tamamen ya da kısmen kaldırılmasına yönelik bir anlaşmadır. Bu anlaşma ya başlangıçta ana sözleşmede bir kayıt (şart) veya sonradan ana sözleşmeye ek olarak akdedilmiş olan bir sözleşme olabilir.


13. Soru

Hangi iki halde borçlunun hafif kusurundan sorumsuzluğuna dair sözleşme yapılamaz?

Cevap

Borçlunun hafif kusurundan dolayı sorumsuzluk anlaşması yapılabileceği öngörülmektedir. Yalnız, yine yasaya göre iki hâlde hafif kusur dahil her durumda sorumsuzluk anlaşması yapılması yasaklanmıştır. 

1. Borçlunun alacaklı ile hizmet sözleşmesinden kaynaklanan herhangi bir borç sebebiyle sorumlu olmayacağına ilişkin olarak önceden yaptığı her türlü anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.
2. Uzmanlığı gerektiren bir hizmet, meslek veya sanat, ancak kanun ya da yetkili makamlar tarafından verilen izinle yürütülebiliyorsa borçlunun hafif kusurundan sorumlu olmayacağına ilişkin önceden yapılan anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.


14. Soru

Objektif ve subjektif ifa imkansızlıkları nelerdir?

Cevap

İfa, herkes için imkânsızlaşmış ise objektif; sadece borçlu için imkânsızlaşmış ise subjektif imkânsızlıktan söz edilir.


15. Soru

Kusurlu ifa imkansızlığının şartları nelerdir?

Cevap

1) Geçerli bir sözleşme bulunmalı,

2) Objektif ifa imkânsızlığı tipinde borca aykırılık meydana gelmiş olmalı,

3)Olumlu (müspet) zarar doğmuş bulunmalı,

4) Objektif ifa imkânsızlığının sonucunda düşülen borca aykırılık ile zarar arasında nedensellik bağı olmalı,

5) Borçlu kusurlu (burada kusur karinedir) bulunmalıdır


16. Soru

Gereği gibi ifa etmemede alacaklıya tanınan haklar nelerdir?

Cevap

Gereği gibi ifa etmeme hâlinde alacaklıya tanınan haklar esas itibarıyla borca aykırılığın genel sonuçlarında olduğu gibidir. Alacaklının, gereği gibi olmayan, kötü ifayı reddetmek ve borcun gereği gibi (aynen) ifasını istemek hakkı vardır. Kimi durumlarda da alacaklı kötü ifaya karşın borcun ifasını kabule zorunlu tutulabilir. Bu hukuksal çareler içerisinde, özellikle tazminat istemi en sık başvurulanıdır. 


17. Soru

Borçlunun temerrüdünün koşulları nelerdir?

Cevap

Borçlunun temerrüdünün koşulları, 1) muaccel (vadesi gelmiş ve istenebilir) bir borç, 2) ifası mümkün bir borç, 3) alacaklı temerrüdünün olmaması, 4) ifa için ihtarda bulunulmasıdır. Borçlunun temerrüde düşmesi için kusurlu olması şart değildir.


18. Soru

Borçlunun temerrüdünde alacaklının hakları nelerdir?

Cevap

Borçlunun temerrüdünde alacaklının genel olarak şu hakları bulunmaktadır: 1)Aynen ifayı ve gecikme tazminatını isteme, 2) ifadan vazgeçip müspet zararının tazmini isteme.


19. Soru

Yabancı para borcunda temerrüt halinde alacaklının hakları nelerdir?

Cevap

Yabancı para üzerinden kararlaştırılmış bir para borcunda da alacaklı, borçlunun temerrüdü hâlinde aynen ifa ve gecikme faizini isteyebilir. Faizle karşılanmayan zarar var ise bu da aşkın (ek:munzam) zararın tazmini koşullarında istenebilir. Ancak bütün bu olanaklar yabancı para borcunun aynen ifasının kararlaştırılmış olup olmamasına göre yapılan bir ayırımla değişik kapsamlar kazanabilmektedir.


20. Soru

Olumlu ve olumsuz zararlar nedir?

Cevap

Olumlu, yani müspet zararlar, alacaklının ifadan beklemeye haklı olduğu menfaatlerinin kaybını ifade etmektedir.

Olumsuz, yani menfi zararlar, genel olarak, sözleşmenin geçerli olarak kurulduğuna duyulan güvenin boşa çıkmasından dolayı ortaya çıkan zarardır (güven zararı). Sözleşmeden dönme hâlinde ise hüküm doğuracağına güvenilen sözleşme hükmünü korusaydı, yani sözleşmeden dönülmemiş olsaydı ortaya çıkmayacak olan zarardır.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v