İdare Hukukuna Giriş Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

İdare Teşkilatı

1. Soru

Özel hukuk açısından sözleşme ne anlama gelir?

Cevap

Özel hukuk açısından sözleşme, belirli bir hukûkî sonuç oluşturmak için, eşitlik ilkesi çerçevesinde, en az iki tarafın karşılıklı ve birbirine uygun irâde açıklamalarıyla ortaya çıkan hukuksal işlemlerdir.


2. Soru

İdarenin sözleşmeleri ne şekilde tanımlanabilir?

Cevap

Belirli bir hukûkî sonuç doğurmak için, bazen eşitlik ilkesi çerçevesinde bezen de idâreye üstünlük tanınarak, idâre ile diğer kişiler arasında, karşılıklı ve birbirine uygun irâde açıklamalarıyla yapılan hukuksal işlemlere idârenin sözleşmeleri denir.


3. Soru

İdarenin özel hukuk sözleşmelerinin özellikleri nelerdir?

Cevap

İdârenin özel hukuk sözleşmelerinin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: Özel hukuk hükümlerine tabi olması, eşitlik ilkesinin geçerli olması, sözleşmenin yapımı aşamasındaki idârenin tek yanlı irâde açıklamasıyla yaptığı işlemlerden kaynaklanan davaların idârî yargıda çözümlenmesi, sözleşme yapıldıktan sonra çıkan uyuşmazlıkların adlî yargıda çözümlenmesi.


4. Soru

İdarenin özel hukuka göre yaptığı sözleşme türleri nelerdir?

Cevap

İdârenin özel hukuka göre yaptığı sözleşme türleri beş tanedir. Bunlar;

  1. Kamu ihale sözleşmeleri,

  2. Abonman sözleşmeleri (su, elektrik, gaz, telefon abonelikleri),

  3. 1999’dan itibaren yapılan yap-işlet-devret sözleşmeleri,

  4. 2006’dan itibaren yapılan yap-işlet sözleşmeleri,

  5. Diğer özel hukuk sözleşmeleri olarak sayılabilirler.


5. Soru

Türkiye’de kamu ihaleleri ve bunlar sonunda imzalanan sözleşmeler hangi kanunlara göre yapılmaktadır?

Cevap

Türkiye’de kamu ihaleleri ve bunlar sonunda imzalanan sözleşmeler, üç kanuna göre yapılmaktadır: 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu.


6. Soru

Abonman sözleşmesi ne demektir?

Cevap

İktisadi, sınai ve ticari kamu hizmetlerinden yararlananların bu hizmetleri yürüten kamu kurumları ile yaptıkları sözleşmelerdir. Bu sözleşmeler, özel hukuk sözleşmeleridir ve bu sözleşmelerden kaynaklanan uyuşmazlıklar adlî yargı yerlerinde çözümlenmektedir.


7. Soru

İdari sözleşme ne demektir?

Cevap

İdârenin idâre hukuku ilkelerine göre yaptığı sözleşmeler “idârî sözleşmeler” olarak adlandırılmaktadır. İdârî sözleşmeler, bir yasayla idârî sözleşme olarak nitelendirilen veya sözleşmenin taraflarından en az birisi idâre olan, kamu hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin olan ve özel hukuk hükümlerini aşan hükümler içeren sözleşmelerdir.


8. Soru

İdari sözleşmelerin özellikleri nelerdir?

Cevap

İdârî sözleşmelerin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: İdâre hukuku hükümlerine tabi olmaları, idâreye üstünlük ve ayrıcalıklar tanınması, konusunun, kamu hizmetlerine ilişkin bir konu olması, Taraflardan birisinin idâre olması, bazen konusuna bakılmaksızın yasayla idârî sözleşme olarak belirlenmesi ve uyuşmazlıkların idârî yargıda çözümlenmesi.


9. Soru

İdari sözleşmelerin klasik türleri nelerdir?

Cevap

İdârî sözleşmelerin klasik türleri; imtiyaz sözleşmeleri, müşterek emanet sözleşmeleri, iltizam sözleşmeleri, istikraz sözleşmeleri, yeraltı ve yerüstü servetlerin işletilmesine ilişkin sözleşmeler, idârî hizmet sözleşmeleri ve orman işletme sözleşmeleridir.


10. Soru

İmtiyaz sözleşmesi ne anlama gelir?

Cevap

Bir özel kişinin idâreyle yaptığı bir sözleşme gereğince, hizmetten faydalananlardan alacağı bir ücret karşılığında kendi kâr ve zararına bir kamu hizmetini kurup işletmesi usulüdür.


11. Soru

İdari hizmet sözleşmesi ne demektir?

Cevap

İşçi niteliği taşımayan kamu görevlileri ile idâre arasında, Devlet Memurları Kanunu veya özel bir yasaya dayanılarak ve belli bir kamu hizmetinin yürütülmesi konusunda, idâre ile sözleşmenin karşı tarafı olan kamu görevlisi adayı arasında yapılan sözleşmelere idârî hizmet sözleşmesi denmektedir.


12. Soru

Şartname ne demektir?

Cevap

İdârenin sözleşmelerinin yapılmasında ve uygulanmasında uyulacak koşulları belirleyen belgeye şartname denmektedir.


13. Soru

İdari şartname ile teknik şartname arasındaki fark nedir?

Cevap

İdârî şartnameler, idâre ile sözleşme imzalamak isteyenlere yönelik talimatları içerirler. Teknik şartnameler ise yaptırılacak işin projesini içerirler.


14. Soru

İdarenin sözleşmelerinde sözleşemecinin borçları nelerdir?

Cevap

İdârenin sözleşmelerinde sözleşmecinin borçları; şahsen ifa, sözleşme ve şartname hükümlerine uygun, tam ve zamanında ifa ve dürüst ifadır.


15. Soru

İdarenin sözleşmelerinde sözleşmecinin hakları nelerdir?

Cevap

İdârenin imzalamış olduğu sözleşmelerde sözleşmecinin hakları; ücret hakkı ve tazminat hakkıdır.


16. Soru

İdarenin sözleşmelerine idareye tanınan hak ve yetkiler nelerdir?

Cevap

Denetim ve yönlendirme yetkisi, yaptırım uygulama yetkisi, tek taraşı değişiklik yapma yetkisi, fesih yetkisi.


17. Soru

Mücbir sebep ne demektir?

Cevap

Tarafların irâdesi dışında ortaya çıkan, önceden öngörülmesi ve önlenmesi mümkün olmayan, sözleşmenin yerine getirilmesini engelleyen dış kaynaklı olaylara mücbir sebep denmektedir.


18. Soru

Fait Du Prince ne demektir?

Cevap

İdârî sözleşmenin koşullarının, idârenin sözleşme yapma yetkisi dışındaki başka bir yetkisine dayanarak aldığı karar veya yaptığı işlemleriyle özel şirket aleyhine ağırlaşmasıdır. Özel şirketin bu ağırlaşma nedeniyle uğradığı zararının karşılanması için kullanılan ilkeye “fait du prince” ilkesi denir.


19. Soru

İdari sözleşmelerin normal sona erme halleri nelerdir?

Cevap

Normal sona erme, sürenin dolması ve sözleşme konusu edimin yerine getirilmesi biçiminde olur.


20. Soru

İptal davası ne demektir?

Cevap

İdârî yargıda iptal davaları, idârî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan davalardır.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v