Sürdürülebilirlik ve Halkla İlişkiler Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim
Sürdürülebilirlik Açısından Halkla İlişkiler Ve Etik
Örf ve adet, Adap, Alışkanlık, töre, yargı, Norm ve normatif ahlak kavramlarını açıklayınız.
Örf ve âdet insanlar arasında tekrar tekrar yapılarak yerleşmiş olan davranışlar ve kurallar bütünüdür. Örf ve âdete; anane, gelenek ve görenek de denilmektedir.
Adap, edep sözcüğünün çoğuludur ve dinin gerekli gördüğü ve aklın güzel bulduğu bütün söz ve davranışları, uyulması gereken görgü kurallarını, göz önünde bulundurulması ve izlenilmesi gereken esasları ifade eder.
Alışkanlık, iç ve dış etkilerle davranışların tekrarlanması, hep aynı biçimde gerçekleşmesi sonucu beliren, şartlanmış davranışlardır.
Töre, bir toplumda ahlak, gelenek, görenek ve ortaklaşa alışkanlıklarca belirlenmiş ve benimsenmiş davranışlarla yaşama biçimlerinin, öteden beri uyulan toplumsal kuralların ve izlenen yolların tümüdür.
Yargı, bireyin veya grubun kavrama, karşılaştırma, değerlendirme gibi eleştirel düşünce becerilerini kullanarak bir kişi, durum veya nesneyi değerlendirmeleri ve bunlar hakkında olumlu veya olumsuz görüş bildirmeleridir.
Norm, toplumda kural olarak benimsenmiş ve yerleşmiş ilkelere uygun durumdur ve grup üyelerinin belirli bir bağlamda nasıl davranmaları gerektiği inancıdır.
Normatif ahlak, ahlaki eylem için düzenleyici norm veya ilkeler getiren bir ahlak türüdür. Bu açıdan, normatif ahlak; kural koyucudur ve insanlara nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin kurallar koyar, buyurur, emreder ve zorlar. Olması gereken değil de toplumda var olan ahlaki norm, kural ve değer yargılarını ele alan pozitif ahlak ile birlikte normatif ahlak, meta-ahlakın konusunu oluşturur.
Etik kavramını açıklayınız.
Etik kavramı, ahlak kavramı ile eş anlamlı değildir. Etik kavramı evrenseldir. Bu bağlamda, insan tutum ve davranışının iyi-kötü veya doğru-yanlış çerçevesinde değerlendirilmesini ele alır. Ahlak kavramı ise yöreseldir; bu yüzden de görecelidir. Ahlak; belirli bir grubun değer yargıları, normları, ilkeleri ve kurallarının bütünüyle uğraşır. Etik, mesleki uygulamalarda insan tutum ve davranışını biçimlendirmeye yönelik doğru yargılar normu değildir.
Etik, bir ahlak öğretisi olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda etik kavramı, ahlak kuramı ile toplumsal bir varlık olduğu kabul edilen insan davranışlarının ne olması gerektiğini açıklayan ve kurallar koyan normatif ahlakı kapsar
Halkla ilişkilerde etiğin temel amaçları nelerdir?
Halkla ilişkilerde etiğin temel amaçları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
• Örgütte müşterilere sunulacak ürün ve(ya) hizmet uygulamalarını ahlaki nitelikler açısından tanımlamak.
• Örgütte hem işgörenlerin hem de müşterilerin mutluluğunu sağlamak için, ahlak tarafından belirlenmiş bir bilinç geliştirmek.
• Örgütte işgörenlerin halkla ilişkiler bağlamında verimlilik ve etkililiği artırmak için etik uslamlama biçim ve temellendirme süreçlerini eleştirel oluşturmak.
• Örgütte ahlaki eylemin insanın keyfine bağlı olmadığını, aksine insan olarak varlığının vazgeçilmez bir niteliği olduğunu kabul etmek.
• Örgütte (hem dikey hem yatay hem de çapraz etkileşimler açısından) canlıların ve çevrenin farkına varmak.
• Örgütte, farkına varılan canlıları ve çevreyi sevmeyi öğretmek.
• Örgütte, farkına varılan canlıları ve çevreyi saymayı öğretmek
• Örgütte sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler bağlamında, etik konusuna gerekli değeri göstermek ve bütünlüğünü korumak.
• Örgütte sahip olunan sınırlı kaynaklar göz önünde bulundurularak, etik bağlamında gerek kurumda gerek içinde var olunan toplumda yaşanan ekonomik, çevresel, kültürel ve sosyal oluşumlar konusunda duyarlı olmak.
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler alanında etiğin temel var oluş nedenleri nelerdir?
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler alanında etiğin dört temel var oluş nedeni vardır:
1. Bireyin, çevreye saygılı ahlaki kararları kendi başına verebilmesini öğretmek.
2. Bireyin örgüt içinde kendi başına var olabilmesini sağlamak.
3. Bir örgüt içinde birlikte çalışan işgörenlerin neyi yapıp yapamayacaklarını, neyi isteyip istemeyeceklerine ve neye sahip olup olmayacaklarına karar vermek.
4. Örgüt içindeki bütün etkinlik ve amaçları, sınırlı kaynakları göz önünde bulundurarak etkinlik ve verimlilik açısında tanımlamak.
Etiğin temelini oluşturan ahlaksal tutum ve davranışlara ilişkin temel akımlar nelerdir? Açıklayınız.
Etiğin temelini oluşturan ahlaksal tutum ve davranışlara ilişkin yaklaşımlar, iki ana akım üzerinde yapılanmaktadır: İdealist görüş ve Materyalist görüş. İdealizm merkezli ahlak anlayışı, Tanrısaldır ve insanın yaratılması anında ona verilen yükümlülükleri kapsar. Materyalizm merkezli ahlak anlayışında ise insanın toplumsal hayatına bağlı olarak ortaya konulan ve maddi bir öneme dayanan yükümlülükler ile normatif yargılara vurgu yapılır.
Sürdürülebilirlik açısından etiğin türleri nelerdir? Açıklayınız
Betimleyici (Kuramsal) Etik: Betimleyici etik, kural koymaz ve ele alınan tutum ve davranışlara ilişkin herhangi bir yargıda bulunulmaz. Bunun yerine, insan tutum ve davranışlarını gözlemler ve gözlenen bu tutum ve davranışları betimler. Dahası betimleyici etik, bir grubun veya topluluğun etik ilkelerini inceler ve o grup veya topluluğun ahlaksal görüş ve tutumlarla ilgili yapılandırdıkları olgusal önermeleri tanımlar.
Uygulamalı Etik: Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler bağlamında uygulamalı etik, öncelikle, bir örgüt içinde farklı meslek gruplarındaki işgörenlerin, görev ve sorumluluklarını yerine getirirken karşılaştıkları etik çıkmazları üzerine yoğunlaşmalıdır. Bu ortamlarda uygulamalı etik; örgütün var olan sınırlı kaynaklarıyla müşterilerine ulaştırılacak
değişik seçeneklerin neler olduğu ile de ilgilenmelidir.
Normatif Etik: Normatif etik yöntemi kullanan sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler çalışmaları, öncelikle hem işgörenlerin hem de son kullanıcı olan müşterilerin tutum ve davranışlarını ahlak çerçevesinde değerlendirme olanağı sunan ölçütleri geliştirme işiyle uğraşır. Bu nedenle, gerek kurum gerek işgören gerek üretilen ürün ve(ya) hizmet gerek müşteri hakkında değerlendirme ölçütleri geliştirilir. Söz konusu bu değerlendirme
ölçütlerinin düzenli olarak güncellenmesi, gözden geçirilmesi ve eleştirel bir yapıda olması zorunludur; çünkü bu sayede kurum içi ve dışı etkinliklere ilişkin kısa-orta-uzun dönemli bir saptamaya gidilebilecektir.
Meta-Etik: Meta etik, sürdürülebilirlik açısından hakla ilişkiler; betimleyici, uygulamalı ve normatif etik yaklaşımlarının ahlaksal yargıları üzerinde durur. Dahası sürdürülebilirlik açısından, bu yargılarda geçen kavramları analiz etmekle kalmaz, yargıların anlamlarını, içeriklerini ve birbirleri ile olan ilişkilerini inceler.
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerin etik sistemlerinde geçerli olan etik türleri nelerdir?
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerin etik sistemlerinde amaçlanan sonuç etiği, kişisel etik, kural etiği, sosyal hayat etiği ve toplumsal sözleşme
etiği olarak dört faklı etik sistemi bulunmaktadır.
Amaçlanan sonuç etiği kavramını ve bu kavram bağlamında halkla ilişkiler açısından dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayınız.
Bu etik sisteminde sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler bir davranışın ahlaksal doğruluğu, amaçlanan sonuçlar tarafından saptanır. Faydacılık olarak da adlandırılan amaçlanan sonuç etiği, hakla ilişkiler çalışmalarının sürdürülebilir olması için, haz arama ve acıdan kaçma üzerine yapılandırır. Bunun içinde karşılaşılan sorunlara pratik çözümler önerir ve sadece sonuçlara odaklanır. Amaçlanan sonuç etiği sisteminde, sürdürülebilir
halkla ilişkiler çalışmalarının iyi olmasını sağlayan, sonuçta sağlanan fayda ile bunun sonucunda elde edilen mutluluktur.
Söz konusu bu yaklaşım günlük sorunların çözümüne yardım edebilir, ancak, değişen küreyerel koşullara ve kaynaklara çevreye saygılı olarak uyum sağlayabilmesi için aşağıdaki noktalara sürdürülebilirlik ve halkla ilişkiler açısından mutlaka dikkat edilmelidir.
• Mutluluk, hem işgörenlerin hem de müşteri davranışlarının tek amacı olmalıdır.
• Mutluluk, tek bir kişi veya grubun mutluluğu değildir.
• Mutluluğun ölçütünü ahlak oluşturmalıdır.
• Davranış, hem işgörenler hem de müşteriler için doğru olmalıdır.
• Hem işgörenler hem de müşteriler açısından mutluluğun artması için, davranışların
doğruluk oranlarının artırılmasına çalışılmalıdır.
• Bir davranışın doğru veya yanlış olduğuna karar verebilmek için, hem işgörenler hem de müşteri açısından sonuçlarına yoğunlaşılmalıdır.
• Davranış kuralları, onlara uyacak işgörenlerin ve müşterilerin özelliklerinden kaynaklanmalıdır.
• Hem işgörenlerin hem de müşterilerin kendi mutluluklarını istemeleri sağlanmalıdır. Böylece, halkla ilişkilerden etkinliklerinden etkilenen herkesin, en yüksek mutluluğa ulaşmaları için yeterli bir neden ortaya çıkar.
• Davranışın işgörenler ve müşteriler açısından fayda derecesi, mutluluğu oluşturur veya mutsuzluğu önler.
• Bir davranışın (halkla ilişkiler açısından) etik olarak doğru sayılması için, davranışın sağladığı toplam faydanın, işgörenler ve müşterilerin göstereceği başka bir davranışın sağlayacağı toplam faysından daha büyük olması zorunludur.
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerde kişisel etik kavramını ve bu kavramın özelliklerini açıklayınız.
Kişisel etik anlayışı, hem işgörenlerin hem de müşterilerin ahlaksal alt yapılarını temel alır. Bu alt yapılar da söz konusu bireylerin yaşadığı ve çevresinde meydana gelen olaylar karşısında gösterdiği tepkiler ve koyduğu tavırlarla belirlenir. Bir başka deyişle, hem işgörenlerin hem de müşterilerin toplum içerisindeki bireysel duruşu oldukça önemlidir. Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerde kişisel etiğin özellikleri aşağıda sıralanmıştır:
• Hem işgörenler hem de müşteriler halkla ilişkiler açısından herhangi bir haksızlığa göz yummamalıdır.
• Hem işgörenler hem de müşteriler ne kadar özgürleşirlerse, kendi etik ölçütlerini de o kadar geliştirirler.
• Hem işgörenler hem de müşteriler, gösterdikleri çabaları ile kusursuzluğa ulaşırlar.
• Hem işgörenleri hem de müşterileri amaçlarına ulaştıracak davranış mutlaka etik olmalıdır.
• Hem işgörenlerin hem de müşterilerin karşılaştığı olaylarda doğru ve yanlış kararlar vermeleri, sadece, kendi vicdanlarına bağlıdır.
• Hem işgörenler hem de müşteriler hayatları boyunca gelişirler. Bu nedenle de yeni değerler edinirler.
• Doğruluk ve etik davranışlar tüm işgörenlerin ve müşterilerin içinde vardır. Bunların keşfedilmesi gerekir.
• Hem işgörenlerin hem de müşterilerin, kendilerine dönmelerini sağlar.
• Gerçek ve doğru sadece zekâdan değil, hem işgörenlerin hem de müşterilerin içinden gelmelidir.
Kural etiği ve sosyal hayat etiği kavramlarını açıklayınız.
Kural etiği: Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler ve bu etik sisteminde bir davranışın ahlaksal doğruluğu ancak yasalar ve ölçütler tarafından belirlenir. Öte yandan etiğin, her zaman yasal olandan daha üst düzeyde olduğu unutulmamalıdır. Bir başka deyişle, yasal olan her şey etik olmayabilir. Halkla ilişkiler etkinliklerinde uyulması zorunlu iki tür kural vardır: yazılı olan kurallar ve yazılı olmayan kurallar. Yazılı olan kurallara, yasa denir. Yasaya uymayan işgören ve müşterilere, cezai yaptırımlar uygulanır. Yazılı olmayan kurallar ise (küreyerel bağlamda) örgüte özgü gelenek, örf, âdet ve inançlardır. Yazılı olmayan kuralların, genellikle, cezai bir yaptırımı bulunmamaktadır.
Sosyal hayat etiği: Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerin sosyal hayat etiği hem işgörenlerin hem de müşterilerin uyması gereken toplumsal ve çevresel kuralların bütünü ile ilgilidir. İşgören ve müşterilerin, sosyal hayatları içinde kurdukları ilişkilerde uymaları gereken kurallar vardır. İnsanlar, bir arada yaşarlar ve her canlının bir diğerine gereksinimi vardır. Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerin sosyal hayat etiğinin özellikleri aşağıda sıralanmıştır:
• İşgörenler ve müşteriler birbirleri ile olan ilişkilerini, karşılıklı saygı ve nezaket kuralları çerçevesinde yürütmelidirler.
• İşgörenler ve müşteriler görev ve sorumluluklarının gerektirdiği hak ve sorumlulukların bilinci içinde davranmalıdırlar.
• Ne işgörenler ne de müşteriler üzerinde, nüfuz ve güç kullanımı gibi baskı yöntemleri kullanılmamalıdır.
• Ne işgörenler ne de müşteriler, hiçbir çıkar doğrultusunda yönlendirilmemelidirler.
• İşgörenler ve müşteriler, sosyal ve ekolojik çevreye uygun olmayan davranışlardan kaçınmalıdırlar.
Toplumsal sözleşme etiğini ve bu etik türünün özelliklerini açıklayınız.
Bu etik sisteminde, sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler bir davranışın ahlaksal doğruluğu, küreyerel toplumun normları ve gelenekleri tarafından belirlenir. Toplumsal sözleşme etiği, ilke ve ölçütlerin hem işgörenler hem de müşteriler tarafından kabul edilmesine vurgu yapar. Böylece, işgören ve(ya) müşterilerden kaynaklanacak çatışmaların adil olarak çözümlenmesinde yarar sağlar. Sürüdürlebilir halkla ilişkiler açısından, işgörenler ve müşteriler arasındaki ilişkileri düzenleyen ve uyulması zorunlu olan kurallar
vardır ve bunlara hukuk kuralları denir. Bu kurallar, işgörenler ve müşterilerin
birbirleri ile uzlaşmalarını sağlayan kurallar olmalıdır ve bu kurallar bir sözleşmeyle belirlenmelidir. Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerin toplumsal sözleşme etiğinin özellikleri aşağıda sıralanmıştır:
• İşgören ve müşterilerin uymak zorunda oldukları kurallar, yazılı ve devlet tarafından belirlenen kurallara aykırı olamaz.
• Örgütteki her kural, bir değer yargısına dayanmalıdır.
• Halkla ilişkiler açısından etkinlikler, hukuk tarafından değerlendirilmeli ve daha sonra kural olarak benimsenmelidir.
• Belirlenen kurallar, işgören ve müşterilerin davranışlarını düzenlemelidir.
• Kurallar, genellikle, olumlu veya olumsuz emirler ile yasaklama biçiminde olmalıdır.
• Kurallar, aynı niteliği taşıyan benzer bütün olaylara uygulanmalıdır.
• Kurallarının yaptırım gücü fazla olmalıdır.
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerde etiğin kodları nelerdir?
Etik Kodlar, yapılacak işlerde saptanan ölçütler ile davranışların olması gereken en alt düzey özelliklerinin saptanmasıdır. Bu nedenle etik kodlar, sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerde hem işgörenlerin hem de müşterilerin davranışlarına yön veren kurallar bütünüdür. Böylece,
belirsiz ve karmaşık durumlarda karar vermeyi kolaylaştırır. Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerde etiğin, ekonomik, çevresel, kültürel ve
sosyal, kültürel ve evrensel kodları vardır.
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler etiğin çevresel kodları nelerdir?
• Ürün ve(ya) hizmetin hem dış dünya koşulları hem de sürekli değişim gösteren işgören ve müşterilerin gereksinimlerine yanıt verebilmesi ve güncellenebilmesini sağlamaya odaklanan etiğin çevre kodları.
• İşgören ve müşteriler arasındaki karmaşık etkileşime odaklanan etiğin çevre kodları.
• Hızla gelişen bilişim teknolojilerinin sunduğu fırsatlar ile ortaya çıkardığı karmaşanın yaratabileceği sorunların üstesinden gelmeye odaklanan etiğin çevre kodları.
• Örgüt, işgören ve müşteriler ile yönetsel stratejiler arasındaki iş birliğini sağlayabilecek etiğin çevre kodları.
Etiğin ekonomik, kültürel ve sosyal, ve küresel ve evrensel kodları nelerdir? açıklayınız.
Etiğin Ekonomik Kodları: İşgören ve müşteri davranışları çerçevesinde, günümüzde ve gelecekte oluşabilecek gereksinimlere vurgu yapar. Bu gereksinimleri karşılayabilmeye yönelik kaynakların sağlanması için de halkla ilişkilerde planlanma ve uygulanma aşamasındaki kodları belirler.
Etiğin Kültürel ve Sosyal Kodları: Halkla ilişkilerde sürdürülebilirlik kavramını çevre kavramı ile ele alır. Bu bağlamda halkla ilişkiler, kültürel gelişme ve sosyal kalkınma sürecinde, ekosistemlere ve doğal kaynaklara saygı gösteren politikalar üretmek zorundadırlar. Bu açıdan sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler, günümüz işgören ve müşterilerinin beklentileri ile gelecektekilerin beklentileri arasında bir bağ kuracak şekilde yapılandırılmalıdır.
Etiğin Küresel ve Evrensel Kodları: Küreyerel hale gelen toplumlar için geçerli ve sosyal ilişkilerden oluşan bir ağı oluşturmaya çalışır. Dolayısı ile halkla ilişkileri oluşturan ve onu sürdürülebilir kılan küresel ve evrensel unsurlar ile norm, değer ve hukuk ilkeleri üzerinde durur. Öte yandan, bu bağlamda gerçek adaletin, sadakatin ve dürüstlüğün ne olduğu bir tartışma konusu olabilir.
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilere bakıldığında, genel etik kuralları nelerdir?
• Ayrımcılık yapmama
• Adil ve eşit davranma
• Atıkları tanımlama ve yönetme
• Birbirine ve kuruma sadık kalma
• Bireysel zenginlikleri önemseme
• Değerler üretme
• Görev ve sorumluluklarını bilme
• Güven sağlama
• Hukuğun üstünlüğüne inanma
• Hoşgörülü olma
• İnsan haklarına saygılı olma
• İşgören ve müşterilerin değerleri ile örgütsel değerleri birbirine yakınlaştırma
• İyi bir imaja sahip olma
• İyi niyetli olma
• Kaynakları etkili ve verimli kullanma
• Önyargısız olma
• Problem çözümünde yardımcı olma
• Saygınlık kazanma
• Sorumluluk alma
• Tarafsız davranma
• Toplumda kabul görmeye yardımcı olma
Halkla ilişkilerde sürdürülebilirlikle ilgili etiksel zorlukları yenmek için, bilimsel düşünme çerçevesinde sorgulama yaparken izlenecek aşamalar nelerdir?
• Sorunu sez
• Sorunu tanımla
• Soruna çözüm oluşturabilecek gerçekleri sapta
• Var olan bütün kaynakları sırala
• Her bir önceliği sapta
• Öncelikleri sırala
• Öncelikleri sına (Doğru mu?, Yasal mı?, Yararlı mı? Gerekli mi?)
• Sınama sonuçlarını tartış
• Sınama sonuçlarından eminsen karar ver
• Sınama sonuçlarından emin değilsen, doğru yanıt alana kadar sınamalara devam et
• Eyleme geç
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerde, kişi kaynaklı zorlukları yenmek için nelere dikkat edilmelidir?
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerde, kişi kaynaklı zorlukları yenmek için aşağıda belirtilen noktalara vurgu yapılmalıdır:
• Demokratik ve katılımcı değerlendirme etkinlikleri sunma
• Dezavantajlı işgören ve müşterilerin gereksinimlerine önem verme
• En az iki yönlü etkileşimli iletişim ortamlarını oluşturma
• Farklı kültür ve alt yapıya sahip olan bireylere saygı gösterme
• Halkla ilişkiler etkinliklerini insan merkezli olarak tasarlama
• İşgören ve müşterilere gerçek hayata dayalı projeye-dayalı yaşantılar sunma
• İşgören ve müşterilere gerçek yaşama ilişkin deneyimleri kazandırma
• İşgören ve müşterilere, halkla ilişkiler etkinlikleri hakkında birinci kaynaktan bilgi
verme ve bilgilendirme hizmetleri sunma
• İşgören ve müşterilere, hayat boyu öğrenme olanaklarını sağlama
• İşgören ve müşterileri sürekli olarak bilgilendirme
• İşgören ve müşterilerin, eleştirel düşünme becerilerini geliştirme
• Kurum ve işgörenlerini bilgiye-dayalı süreçler hakkında sürekli değerlendirme
• Küreyerel bağlamda görüş, fikir, düşünce ve duyguları paylaşmaya olanak sağlama
• Mekân ve zamanla sınırlı olmayan gerçek etkileşimli iletişim yaşantıları sağlama
• Ortaklaşa ve yardımlaşarak çalışma etkinliklerini sisteme uyumlaştırma
• Toplumdaki tüm diğer bireylere (kurumun müşterisi olmasa da) düzenli ve sürekli
olarak güncellenen bilgiyi sunma
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerde, kişi kaynaklı zorlukları yenmek için halkla ilişkiler etkinliklerini yöneten liderler nelere dikkat etmelidirler?
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerde, kişi kaynaklı zorlukları yenmek için halkla ilişkiler etkinliklerini yöneten liderler aşağıdaki noktalara dikkat etmelidirler:
• Ekipler, geliştirme etkinliklerinde var olan seçenekleri değerlendirerek, iş ve teknoloji değişikliklerine etkin biçimde ayak uydurmalıdır.
• Ekip lideri daha etkin ve öngörülebilir bir hizmet sağlama ve etkinlik boyunca çözüm kalitesinin etkin biçimde yönetilmesi için, maliyeti en iyi duruma getirmelidir. • Ekipler arasında, eşgüdüm (koordinasyon) sağlanmalıdır.
• Ekipler, teknik olarak denetlenmelidir.
• Sözleşme yönetimine yönelik olarak çalışmalarda bulunulmalıdır.
• Kaynaklar planlanırken, ürün ve(ya) hizmetin gerçek ortamında kullanımına dikkat edilmelidir.
• Ortaya çıkabilecek iletişim sorunlarının büyük ölçüde giderilebilmesi için geliştirme ekipleri ile uygulama ekipleri aynı yapılandırma içinde olmalıdır.
• Güncel ve dinamik geliştirme yaklaşımları kullanılmalıdır.
• Yapılan işin etkileşimli, doğru ve eksiksiz üretilmesine yardımcı olunmalıdır.
• Çözüm uygulamaları ve iş stratejilerinin birbirine koşut geliştirilebilmesi için, halkla ilişkiler etkinliklerinde görev alan ekiplerin, var olan kaynakları ve bu kaynakların kullanılmasına ilişkin çözüm önerileri birbirleri ile bütünleştirilmeli ve destek verilmelidir.
Halkla ilişkiler alanında çalışan kişilerin sürdürülebilirlik açısından kurumsal sorunlarla başa çıkması için sahip olmaları gereken nitelikler nelerdir?
• Düşünen Uygulamacılar: Kendi süreçlerini izleyebilecek ve kendi amaçlarını değerlendirebilecek ölçütleri geliştirme; araştırma becerileri, eleştirel ve analitik düşünce ve yazma yetilerini geliştirme; toplumun üretici bir parçası olma • Eleştirel Düşünenler: Hayat boyu öğrenmenin felsefi, tarihsel ve sosyokültürel temellerini anlama; bilgiyi edinme, sorunları çözme ve sonuçları oluşturma yollarını öğrenme; etkinlikleri geliştirmek için politika ve uygulamaları planlama
• İşini Seven Uzmanlar: Farklı konu alanlarında halkla ilişkiler etkinliklerini, planlama ve değerlendirme; bir konu alanında halkla ilişkiler çalışmalarını yürütebilmek için gerekli bilgiyle donanma
• Etkili Uygulamacılar: Kuramsal (teorik) ve uygulamaya ilişkin bilgileri uyumlaştırma; bireysel zenginlikleri kabul ederek uygulamaları bu temelli oluşturma
• Yansıtıcı Uygulamacılar: Bireysel zenginlikleri, bağlamları ve değişen ortamları etkinliklerine yansıtma; sorunları tanılama ve analiz etme; gerekli kararları verme
• Sorun Çözücüler: Sorunlar için farklı çözüm yollarını geliştirme; farklı yaklaşımları kullanarak dinamik çözüm yollarını bulma
• Teknoloji Uzmanı Öğrenenler: Araştırma, planlama, öğrenme ve değerlendirme etkinliklerinde teknolojiyi uyumlaştırma; bilimsel araştırma süreçlerinde teknolojiyi etkili ve verimli kullanma
Halkla ilişkilerde kullanılacak farklı etik modellerin ortak özellikleri neler olmalıdır?
Halkla ilişkilerde kullanılacak farklı etik modellerin ortak özellikleri şöyle sıralanabilir:
• Yenilikçi, bilimsel ve yarar sağlayıcı olmalıdır.
• Kuruma ait özgün bir fikir ve yapıt olmalıdır.
• Tanımlanmış bir zamanda başlamalı ve bitmelidir.
• Sonuçlara nasıl ulaşılacağı bilimsel olarak anlatılmalıdır.
• Sorunun tanımı, amacı ve nasıl uygulanacağı belirtilmelidir.
• Amaç ve hedefleri açık dille tanımlanmalıdır.
• Etkinliğin sınırlı kaynakları çerçevesinde planlama, uygulama ve kontrol süreçleri yapılandırılmalıdır.
• Saptanan halkla ilişkiler etkinlikleri uygulanabilir olmalıdır.
• Gerek işgörenler gerek müşteriler için yarar sağlayacak özellikler bulunmalıdır
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler etkinliklerinin planlamasında kullanılabilecek etik modelleri nelerdir?
Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler etkinliklerinin planlamasında kullanılabilecek beş etik modelden söz edilebilir:
• Çevre-Toplum-Ekonomi Bağlamında Adalet Etik Modeli (Evrensel etik kurallarına vurgu yaparak modelin tasarlanması)
• Çevre-Toplum-Ekonomi Bağlamında Ahlaki Haklar Etik Modeli (İnsan haklarına vurgu yaparak modelin tasarlanması)
• Çevre-Toplum-Ekonomi Bağlamında İletişim Kurma Etik Modeli (Kitle iletişim kuramlarına vurgu yaparak modelin tasarlanması) • Çevre-Toplum-Ekonomi Bağlamında İşlevsel Etik Modeli (Sonuçlara ve sağlanacak faydaya vurgu yaparak modelin tasarlanması)
• Çevre-Toplum-Ekonomi Bağlamında Karar Verme Etik Modeli (Eleştirel düşünme becerilerine vurgu yaparak modelin tasarlanması)
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 7 Gün önce comment 11 visibility 17714
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1144
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 605
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2735
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 898
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25562
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14499
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12505
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12493
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10421