Kurumiçi Halkla İlişkiler Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim
Kurumiçi Halkla İlişkilerin İlişkili Olduğu Alanlar
Bir kurum için iletişim önemli midir?
İletişim bir kurum için hayatî önem taşımaktadır. Kurumsal yapıya hayat veren iletişim kurum büyüdükçe daha da önemli hale gelmektedir.
Kurumların paydaşları ile ilişkilerinin stratejik bir biçimde gerçekleşmesini ne sağlar?
Kurumların paydaşları ile ilişkilerinin stratejik bir biçimde gerçekleşmesini halkla ilişkiler sağlamaktadır.
İletişim tarihte ilk olarak kim tarafından ve nasıl yapılandırılmıştır?
İnsanların varlıklarını sürdürme biçimi olan iletişim tarihte ilk olarak Yunan felsefeci Aristoteles tarafından gönderici, alıcı, mesaj ögelerini içeren bir model ile yapılandırılmıştır.
Aristoteles’in iletişim modelindeki “Gönderici” ögesini tanımlayınız.
Kaynak, konuşmacı, iletici gibi çeşitli biçimlerde de adlandırılan gönderici, mesajı gönderen olarak tanımlanmaktadır. Gönderici kimi zaman bir birey, kimi zaman da bir grup olabilmektedir. Kişiler arası iletişim boyutunda gönderici bir birey iken, kitle iletişimi boyutunda gönderici bir birey ya da gruptan oluşabilmektedir.
Aristoteles’in iletişim modelindeki “Alıcı” ögesini tanımlayınız.
Hedef, hedef kitle olarak da adlandırılan alıcı mesajı alan kişi olarak tanımlanmaktadır. Alıcı bazen bir birey bazen de bir gruptan oluşabilmektedir. Kişiler arası iletişim boyutunda alıcı bir birey iken kitle iletişimi boyutunda alıcıyı bir grup oluşturabilmektedir.
Aristoteles’in iletişim modelindeki “Mesaj” ögesini tanımlayınız.
İleti olarak da adlandırılan mesaj, göndericiden alıcıya aktarılmak üzere iletilen iletidir.
Aristoteles’in ortaya koyduğu modele sonrasında hangi ögeler eklenmiştir?
Aristoteles’in ortaya koymuş¸ olduğu modelden sonra iletişim olgusu kodlama, kod açımlama, kanal ve geribildirim ögelerinin eklenmesi ile birlikte günümüzdeki en basit işleyiş¸ modeli halini almıştır.
"Kodlama” ögesini tanımlayınız.
Göndericinin alıcıya göndermiş¸ olduğu mesajın doğru algılanabilmesi için mesajı alacak olan alıcı ile ortak işaretleri kullanması gerekmektedir. Göndericinin bu durumda bir işaret sistemini kullanarak mesajı şifrelemesine kodlama denilmektedir.
"Kod açımlama” ögesini tanımlayınız.
Alıcının göndericiden almış olduğu mesajı doğru algılaması için kodlanmış¸ olan işaretlerin deşifre edilmesi kod açımlama olarak adlandırılmaktadır.
“Kanal” ögesini tanımlayınız.
Göndericinin alıcıya gönderdiği iletiyi iletme yolu olarak ifade edilmektedir. Telefon, mektup vb. doğrudan kanallar bulunduğu gibi radyo, televizyon vb. dolaylı kanallar da bulunmaktadır.
“Geribesleme” ögesini tanımlayınız.
Geribesleme alıcıdan göndericiye giden, göndericinin alıcıya iletmek istediği mesajın doğru algılanıp algılanmadığını gösteren sözel ya da tepkisel geribildirimdir.
Kurumsal iletişim kavramının çıkısını nasıl olmuştur?
Kurumsal iletişimin tarihine bakıldığında 1970’lere kadar paydaşlarla iletişimi tanımlamak adına ‘halkla ilişkiler’ teriminin kullanıldığı görülmektedir. Birçok kurum tarafından kullanılan bu ‘halkla ilişkiler’ faaliyetleri genellikle basın ile olan iletişimi ifade etmektedir. Kurumun iç ve dış paydaşlarının kurum ile ilgili daha çok bilgi talep etmelerinden dolayı, halkla ilişkiler uzmanları, kurumların iletişimini ‘halkla ilişkiler’ in ötesinde bir kavram olarak ele almaları gerektiği düşüncesine kapılarak kurumsal iletişim kavramının tohumlarını attılar.
“Paydaş” kimdir?
Kurumun faaliyetlerini etkileyen ve kurumun faaliyetlerinden etkilenen gruplardır.
İç paydaşlar ve dış paydaşlar kimlerden oluşur?
Müşteriler, sendikalar, rakipler, devlet, toplum, bankalar ve kreditörler, tedarikçiler dış paydaşları oluştururken çalışanlar, sermayedarlar, yöneticiler, hissedarlar ise iç paydaşları oluşturmaktadır.
Kurumsal iletişim nedir?
Kurumsal iletişim, şirketin bağlı olduğu tüm paydaşları ile ilişkilerinde olumlu bir zemin oluşturabilmek amacı ile iç ve dış iletişimin mümkün olan en etkin ve en verimli biçimde gerçekleştirilmesinde bilinçli olarak kullanılan bir yönetim aracıdır.
Kurumiçi iletişim nedir?
Kurumun kendi iç paydaşları arasında gerçekleştirdiği iletişime, kurumiçi iletişim denilmektedir. Diğer bir deyişle kurumiçi iletişim, kurumun yönetim kadrosu ile çalışanları ve çalışanların birbirleri arasında gerçekleşen bir iletişim biçimidir. İşletmenin çalışanlarına güven sağlaması ve onları örgütsel politikalar, sorunlar ve vizyonundan haberdar etmesi gerekmektedir çünkü çalışanlarını güncel bilgilerden haberdar etmek kurumun görevlerinden biridir.
Kurumsal iletişimin amaçları nelerdir?
Kurumsal iletişimin birçok amacı bulunmaktadır:
- Çalışanları dış ve iç çevrenin son gelişmelerinden haberdar eder.
- Yönetim ile anlaşılır ve samimi ilişkileri geliştirir.
- Takım ruhu, grup görev gerçekleştirmesi ve psikolojik düşünce kontrolünü geliştirir.
- Yaratıcılığı ve yenilikçiliği teşvik eder.
- Çalışanlar arasında sosyal bağlılık yaratır.
- Çalışanları hakları, yetkileri ve sorumlulukları hakkında bilgilendirir.
- Çalışanların değişimi kabul etmelerini ve değişimi uygulamalarını sağlar.
- Yanlış¸ bilgi ve olumsuz söylentileri önler.
- Katılımcı lider tipini teşvik eder.
- Çalışanların katılımcı bir tutum sergilemelerine izin vererek onları teşvik eder.
- Bilgi yönetimini amaçlar.
“Kurumsal ağ” nedir?
Kurumsal iletişimin bir ayağı olan ve kurumun iç paydaşları arasındaki iletişimi ifade eden kurumiçi iletişim, kurumun kuruluş¸ amacını gerçekleştirmek için kullanmakta olduğu kurumiçi ağı ifade etmektedir.
Merkezi ağ ve merkezsizleşmiş ağ ayrımı neye göre yapılır? Kaç grup ağ vardır?
İletişim ağları ile ilgili günümüze kadar yapılan araştırmalar sonucunda beş kişilik gruplara beş temel ağ tipi tanımlanmıştır. Bunlar:
- Tekerlek (Wheel) Tipi
- “Y” (Y) Tipi
- Zincir (Chain) Tipi
- Daire (Circle) Tipi
- Çoklu Kanal (All-Channel) Tipi
Bu ağlar liderin konumu, farklı çeşitlerdeki faaliyetlerin etkinliği, iletişim akışı koşullarının içinde çeşitlendirirler. Grup görevleri basit ve rutin olduğunda yöneticiler merkezi ağ oluşturma çabası içine girerken grup görevleri karışık ve rutin olmadığında merkezsizleşmiş grupları teşvik edebilmektedirler.
“Tekerlek (Wheel) Tipi” ağ nedir?
Tekerlek modelinde merkezcilik vardır. Tekerlek modeli iletişim ağında tüm iletişim akışları grup lideri olarak ifade edebileceğimiz merkezde yer alan bir kişi üzerinden gerçekleşmektedir. Bir bakıma tekerlek tipi bütün bilgilerin bir kişi tarafından alınıp yayılması sebebiyle en merkezi ağ tipidir.
“Y Tipi” ağ nedir?
Y modeli iki kişinin merkeze yakın olduğu, merkezîleşmenin daha az olduğu bir modeldir. Bu zincir her ne kadar her iki uçta bulunan iki bireyin sadece bir kişi ile etkileşimde bulunmasına izin verse de bireyler arasında daha fazla bilgi akışını sağlar. Bu yol daire tipine izin vermemektedir.
“Zincir (Chain) Tipi” ağ nedir?
Zincir hiyerarşiyi temsil eder ve aşağı ya da yukarı yönlü hiyerarşik yolla gerçekleşir. Bu iletişim türü merkezîleşmiş¸ kurumlarda kullanılmaktadır. Yatay iletişim söz konusu değildir. Bu iletişim tipi raporlamanın sınırlı ve islerin iyi tanımlanmış olduğu kurumlar için en uygun iletişim türüdür.
“Daire (Circle) Tipi” ağ nedir?
Daire kapalı gruptan oluşmaktadır. Merkeziyetçilik düzeyinin düşük olduğu daire tipi iletişimde grup içindeki tüm bireylerin birbirleriyle iletişim olanağı bulunmaktadır.
“Çoklu Kanal (All-Channel) Tipi” ağ nedir?
Tüm kanal ağı bütün bireyler arasında serbest bilgi akışına izin veren en merkezîleşmemiş ağ tipidir. Herkes eşit katılımcıdır ve bütün bireyler birbiri ile iletişime geçebilme şansına sahiptir.
Kurumlarda iletişim kaç şekilde gerçekleşir?
Kurumlarda iletişim formel ya da informel olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir.
“Formel iletişim” nedir?
Formel iletişim kişinin işini yapması için gerekli olan iletişimin bir parçası ya da komuta zincirini izleyen bir iletişim olarak tanımlanmaktadır. Kurumlarda formel iletişim resmî raporlama ilişkilerini ya da saptanmış kanalları izlemektedir.
Formel iletişimde iletişim akış yönü kaç çeşittir?
Formel iletişimde iletişim akış yönü dikey, yatay ve çapraz olmak üzere üç çeşittir.
"Dikey iletişim” nedir?
Dikey iletişim, organizasyonda yöneticiler ile onların üstleri ve astları arasındaki aşağı yukarı yönlü olarak gerçekleşen iletişim akışıdır. Dikey iletişim iki kişi arasında gerçekleşebileceği gibi organizasyonun farklı seviyelerinde de gerçekleşebilmektedir.
Dikey iletişim çeşitleri nelerdir?
Dikey iletişim, kendi içerisinde aşağıdan yukarı olarak gerçekleşen yukarı yönlü iletişim ve yukarıdan aşağı olarak gerçekleşen aşağı yönlü iletişim olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
- Aşağı yönlü iletişimde bilgi akışı üsten asta yönünde gerçekleşmektedir. Bu iletişimde mesajın içeriğini ne yapılması gerektiğini belirten direktifler, yeni görev tanımları, performans geribildirimi vb. bilgiler oluşturmaktadır.
- Yukarı yönlü iletişimde ise bilgi akışı astan üste yönünde gerçekleşmektedir. Bir üsten diğer üste mesaj iletilirken, mesajın önemli yerlerinin iletilebilmesi için bir filtreleme sürecinden geçmesi gerekmektedir. Bu filtreleme durumunda mesajın yapısında değişiklik gerçekleşmektedir. Bu durumda yukarı yönlü iletişimin aşağı yönlü iletişime göre daha deformasyona tabi olduğu görülmektedir.
“Yatay iletişim” nedir?
Organizasyonda aynı seviyedeki çalışanlar ve akranlar arasında gerçekleşen bilgi akışı yatay iletişim olarak tanımlanmaktadır. Bu iletişim türünde birbirine bağlı birimler arasında bilgi paylaşımının yapılması, koordinasyonun sağlanması ile beraber kurumsal sorunlar ortak olarak rahatlıkla çözülebilmektedir.
"Çapraz iletişim” nedir?
Kurumlarda dikey ve yatay iletişimin dışında çapraz yönlü iletişim de kullanılmaktadır. Çapraz iletişim; kurum içerisinde farklı departmanlarda farklı hiyerarşik seviyelerde bulunan bireyler arasındaki mesaj alışverişidir. Emir-komuta zincirinin takip edilme zorunluluğuna sahip olmamasından dolayı çapraz iletişim zaman tasarrufu sağlanmasında önemli bir role sahip olduğu görülmektedir. Kurumlarda dikey ve yatay iletişimin dışında çapraz yönlü iletişim de kullanılmaktadır. Çapraz iletişim; kurum içerisinde farklı departmanlarda farklı hiyerarşik seviyelerde bulunan bireyler arasındaki mesaj alışverişidir. Emir-komuta zincirinin takip edilme zorunluluğuna sahip olmamasından dolayı çapraz iletişim zaman tasarrufu sağlanmasında önemli bir role sahip olduğu görülmektedir.
“İnformel iletişim” nedir?
İnformel iletişim ise çalışanların sosyal etkileşime girerek sosyal ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak sağlayan, daha hızlı ve etkin iletişim kanalları oluşturarak kurumun performansını arttıran, kurumun hiyerarşik yapısına bağlı olmayan iletişim biçimidir.
Kurumlardaki informel iletişim yapıları kaç çeşittir?
Kurumlardaki informel iletişim yapılarına bakıldığında üç çeşit informel iletişim şekli görülmektedir:
- Söylenti (Grapevine): İnformel iletişim çeşitlerinden biri olan söylenti kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki bir bireyin birçok kişiye bilgiyi aktarması ile oluşan dedikodu zinciri, diğeri ise çok sayıda kişinin etrafındaki belli kişilere bilgiyi aktarması ile oluşan salkım zinciridir.
- Etrafta Dolaşma Yoluyla Yönetim (Management by Wandering Around): Bu iletişim şekli, yöneticinin kurum içerisinde dolaşması ile gerçekleşmektedir. Yönetici istediği departmanlara giderek, çalışanlar ile sohbet ederek bilgi edinmektedir.
- Sözsüz İletişim (Nonverbal Communication): Sözsüz iletişim kelimelerin kullanılmadığı iletişim biçimidir. Sözsüz iletişim güçlü bir iletişim şeklidir ve genellikle yüz mimikleri, beden hareketleri, jest vb. hareketler ile gerçekleşmektedir.
Kurum içinde iletişimi engelleyen nedenler nelerdir? Örnekler vererek açıklayınız.
Kurum içinde iletişimi engelleyen birçok neden bulunmaktadır. Bunlar:
- Fiziksel Dikkat Dağıtıcılar: Fiziksel dikkat dağıtıcılar mesajı gönderenin ve alıcının dikkatini, konsantrasyonunu bozan ve iletişimi olumsuz etkileyen etmenlerdir. Örneğin, çalan bir telefon ve sekreterin aniden odaya girmesi.
- Anlamsal Problemler: İletişimdeki anlamsal problemler kodlama ve kod açımlama hataları ve karışık mesajlar şeklinde oluşmaktadır. Kodlama ve kod açımlama hatası ile oluşan anlamsal problemler mesajı kodlayanın iletiyi yanlış¸ kodlaması ya da doğru kodlanan mesajın alıcı tarafından yanlış¸ kod açımlamaya uğraması ile gerçekleşmektedir. Anlamsal problemlerin bir diğer şekli olan karışık mesajlar ise söylenen sözlerin beden dili ile uyumsuz hâlde iletilmesi ile meydana çıkmaktadır.
- Kültürel Farklılıklar: Kültür, bireylerin birbirlerini doğru anlamalarında büyük bir rol oynamaktadır. Farklı coğrafi ve etnik gruptan olan bireylerin arasında oluşabilecek yanlış¸ anlama iletişimde bir sorun niteliği taşımaktadır.
- Geribildirim Eksikliği: Çift yönlü iletişim doğası gereği döngüsel bir süreçten oluşmaktadır. Bu döngüsel süreç ise; kaynaktan gönderilen mesajlara alıcının cevap vermesi ile alıcının kaynak, kaynağın ise alıcı konumuna geçmesi ile açıklanabilir. Tek yönlü iletişimde ise kaynağın gönderdiği mesajlara alıcı herhangi bir karşılık vermemektedir. Bu nedenle çift yönlü iletişim, tek yönlü iletişime göre daha başarılıdır. Çünkü tek yönlü iletişimde geribildirim yoktur ve iletinin doğru anlaşılıp anlaşılmadığı bilinmemektedir. Diğer taraftan çift yönlü iletişimdeki geribildirim, kaynağın göndermek istediği mesajın doğru algılanıp algılanmadığını ortaya koymaktadır.
- Konum Etkisi: Kurum içerisindeki konum farklılıkları düşük ve yüksek kademelerdeki kişiler arasında iletişim bozukluklarına sebep olmaktadır. Örneğin otorite sahibi bir yöneticinin dinlemek yerine sadece söylemesi iletişim bozukluğuna sebep olabilmektedir. Bunun dışında hiyerarşik olarak işleyen iletişim akışında astan üste giderken iletiler belirli filtrelemelere maruz kalabilir. Bireylerin istedikleri mesajı iletip, istemedikleri mesajı iletmemeleri iletişimde büyük sorunlara yol açabilmektedir.
Kurumiçi iletişimin kurumiçi halkla ilişkiler açısından önemini açıklayınız.
Kurumların kendi iç paydaşları ile gerçekleştirdiği iletişim türü olan kurumiçi iletişim kurumların kendi içerisinde sağlıklı iletişim kurmaları açısından önemli bir rol oynamaktadır. Kurumların dış¸ hedef kitleleri ile olan iletişimleri kadar iç hedef kitleleri ile olan iletişimleri de kurumlar açısından dikkat edilmesi gereken bir çalışma gerekmektedir. Kurumların çalışanları ile iletişimlerinin başarılı ve etkin ilerleyebilmesi adına gerçekleştirilen kurumiçi halkla ilişkiler çalışmaları açısından kurumiçi iletişimin doğru islemesi gerekmektedir.
Toplumbilimci Michail Crozier halkla ilişkileri nasıl tanımlar?
Toplumbilimci Michail Crozier’e göre halkla ilişkiler ‘‘Dış alemin sempati ve iyi niyetini sağlamak amacı ile yönetici ve girişimcilerin başvurdukları usullerin tamamıdır.’’.
Chartered Institute of Public Relations’a göre halkla ilişkiler tanımı nedir?
Chartered Institute of Public Relations’ın tanımına göre ise; ‘‘Planlanmış ve desteklenmiş çabaları sürdürmek ve halkla kuruluş arasında karşılıklı anlayış ve iyi niyeti sağlamak amacıyla yapılan faaliyetlerdir.’’.
Paydaşlar ile kurulan iletişim bağlamında halkla ilişkilerin amaçları nelerdir?
Kurumların paydaşları ile kurdukları tüm iletişim faaliyetlerini temel alan halkla ilişkilerin amaçlarına bakıldığında;
- Hedef kitleye kurumu tanıtarak hedef kitlede kurum ile ilgili olumlu tutum ve davranışlar geliştirmek.
- Kurum ile ilgili olan bireyler ve kuruluşlar ile iletişim içine girmek.
- Kurumun hedef kitlesinden geribildirimler alarak kurum ile hedef kitle arasında daha sağlıklı ve sürekliliği olan ilişkiler kurulmasını sağlamak.
- Sahip olduğu geribildirimler ile mal ve hizmetlerini geliştirerek kurumun gelişmesini sağlamak ve hedef kitleye faydalı hâle gelmek.
- Kurum adına sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirerek toplumun kurumdan beklediği sosyal sorumlulukları yerine getirmesini sağlamak.
Paydaşlar ile kurulan iletişim bağlamında ele alındığında halkla ilişkiler kaça ayrılır?
Paydaşlar ile kurulan iletişim bağlamında ele alındığında ise halkla ilişkiler kavramı kurumiçi halkla ilişkiler ve kurum dışı halkla ilişkiler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kurumların dış paydaşları yani rakipleri, müşteriler vb. ile kurduğu stratejik iletişim yöntemi kurum dışı halkla ilişkileri oluştururken, kurumun iç paydaşları yani çalışanları ile gerçekleştirdiği iletişim çalışmalarına kurumiçi halkla ilişkiler denilmektedir.
Kurumların hedef kitleleri ile gerçekleştirmekte olduğu halkla ilişkiler çalışmaları hangi aşamalardan oluşur?
Kurumların hedef kitleleri ile gerçekleştirmekte olduğu halkla ilişkiler çalışmaları araştırma, planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarından oluşan halkla ilişkiler süreci sonucu gerçekleşmektedir.
Kurumların hedef kitleleri ile gerçekleştirmekte olduğu halkla ilişkiler çalışmalarının ilk aşaması olan “araştırma aşaması” nedir?
Halkla ilişkiler uygulama sürecinin ilk basamağı olan araştırma aşaması kurum ile ilişkisi olan bireylerin duygularını, tutum ve davranışlarını ve mevcut durumu anlamaya yönelik soruları içermektedir. Araştırma aşaması kurumiçi halkla ilişkiler bağlamında ele alındığında ise hedef kitlenin iç paydaşlar olması sebebiyle kurumun amaçlarına ulaşabilmesi adına sahip olduğu mevcut fonksiyonları sağlıklı bir şekilde yerine nasıl getirebileceği konusunda gerek çalışanlar ile ilgili gerek kurum ile ilgili bilgi toplanması anlamına gelmektedir. Bu da ancak araştırma yapılarak gerçekleştirilebilmektedir.
Kurumların hedef kitleleri ile gerçekleştirmekte olduğu halkla ilişkiler çalışmalarının ikinci aşaması olan “planlama aşaması” nedir?
Halkla ilişkiler uygulama sürecinin ikinci basamağı olan ve niçin yapıyoruz, ne yapmalıyız sorularına cevap arayan planlama aşamasında araştırma sonucu elde edilen bilgiler kullanılmaktadır. Bu bilgiler kurumun gelecekte gerçekleştireceği uygulamalar için hazırlanan planların oluşturulmasında rol oynamaktadır. Planlama yapılması ve planlamanın etkili bir şekilde gerçekleşebilmesi için yeterli sayıda ve doğru bilgiye ulaşmak gerekmektedir. Kurumiçi halkla ilişkiler bağlamında ele alındığında planlama aşamasında neyin nasıl söyleneceği saptanır. Kurum içinde neyin iletilmesi gerektiği, kimin iletmesi gerektiği, iletilen kişinin kim olduğu, hangi aracın kullanılmasının gerekli olduğu gibi konular araştırılması gerekilen konuların basında gelmektedir. Etkin bir iletişimde alıcının doğru tanınması, ona uygun doğru iletişim aracının seçilmesi, iletinin alıcının algısına göre kodlanması ve alıcının kaynağı doğru tanıması kurumiçi iletişimin etkili ve sorunsuz olarak gerçekleşmesini sağlamaktadır. Kurum çalışanlarının istek ve beklentileri, şikâyetleri, kurumiçi yapılan faaliyetlere karşı gösterdikleri tutumları, bireylerin sahip oldukları özellikleri, görüş¸ ve düşünceleri kurumiçi halkla ilişkileri uygulama sürecinin araştırma aşamasında gerek gözlem ile gerekse çalışanlara uygulanacak anketler ile belirlenebilmektedir.
Kurumların hedef kitleleri ile gerçekleştirmekte olduğu halkla ilişkiler çalışmalarının üçüncü aşaması olan “uygulama aşaması” nedir?
Halkla ilişkiler uygulama sürecinin üçüncü basamağı olan uygulama aşaması ise araştırma sonucu elde edilen bilgiler çerçevesinde planlanan çalışmaların uygulanması ile gerçekleştirilmektedir. Yürütme olarak da ifade edilen uygulama aşaması, dış hedef kitleye uygulanan halkla ilişkiler surecinin üçüncü basamağını oluşturduğu gibi iç hedef kitleye uygulanan kurumiçi halkla ilişkiler sürecinin de üçüncü basamağını oluşturmaktadır. Uygulama aşamasında asıl önemli konu alıcıya uygun olan iletişim aracının seçilmesidir. Uygun iletişim aracının seçilmesi mesajın alıcıya ulaşmasına ve doğru algılanmasına etki etmektedir. Doğru iletişim aracının seçilmesi de doğru gerçekleştirilmiş bir araştırma ve araştırma sonucu elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırlanmış¸ olan başarılı bir planlama ile mümkün olmaktadır.
Kurumların hedef kitleleri ile gerçekleştirmekte olduğu halkla ilişkiler çalışmalarının son aşaması olan “değerlendirme aşaması” nedir?
Halkla ilişkiler uygulama sürecinin dördüncü ve son basamağı olan değerlendirme aşamasında araştırma sonucu toplanan bilgiler çerçevesinde planlanıp gerçekleştirilen halkla ilişkiler uygulamalarının değerlendirmesi yapılmaktadır. Kurumiçi halkla ilişkiler sürecinin de son aşaması olan değerlendirme basamağında uygulanması planlanan halkla ilişkiler çalışmalarının uygulama sonrası planlanan çalışma ile ne kadar tutarlı olduğu, çalışmalar için hesaplanan bütçe ile masrafların arasındaki farkın ne kadar olduğu, planlanan halkla ilişkiler çalışmalarının amacına ulaşıp ulaşmadığı, ulaşmaması durumunda ise ne gibi sorunlar ile karşılaşıldığı vb. konular detaylı olarak incelenmektedir.
Kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarında kullanılan yöntemler kaça ayrılır?
Kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarında kullanılan yöntemlere bakıldığında bu yöntemlerin yazılı araçlar, sözlü araçlar ve görsel araçlar olmak üzere üç ana başlık altında toplandığı görülmektedir.
Kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarında kullanılan yazılı araçlar nelerdir?
Kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarında kullanılan yazılı araçları; çalışan el kitabı, kurum broşürü, kara tahta, işletme gazetesi/dergisi, yöneticiler için bilgilendirici mektuplar, çalışanlar için bilgilendirici mektuplarla yönetim değerleri, güncel özel hizmetler, bilgilendirici kurumiçi yazılar, çalışma raporları, yıllık raporlar, yıldönümü yazıları, işletme kütüphanesi, iş yerinde güvenlikle ilgili bilgilendirici yazılar, işletme içi öneri sistemine dair bilgilendirici yazılar oluşturur.
Kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarında kullanılan sözlü araçlar nelerdir?
Kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarında kullanılan sözlü araçları; işletme toplantıları, komisyonlar, çalışma grupları, çalışanlarla yapılan görüşmeler, yöneticinin yaptığı konuşmalar, departmanların kendilerinin yaptığı toplantılar, kişisel görüşme, telefonla elde edilebilen kurum haberleri, kurslar, seminerler, uzmanlık alanıyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar, ‘‘açık kapı günleri’’ oluşturur.
Kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarında kullanılan görsel araçlar nelerdir?
Kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarında kullanılan görsel araçları ise afişler, sergiler, dia gösterileri, görsel işitsel gösteriler, filmler ve televizyon oluşturmaktadır.
Kurumiçi halkla ilişkiler çalışmalarının, kurum açısından önemini değerlendiriniz?
Dış paydaşlarla kurulması arzulanan halkla ilişkiler çalışmaları kadar iç paydaşlarla da sağlıklı bir iletişim kurulması kurumlar tarafından arzulanan bir durumdur. Çalışanların kurum hakkında doğru bilgilendirilmesi, çeşitli etkinlikler düzenlenerek kurum çalışanlarının birbirleri ile olan iletişiminin güçlendirilmesi, kurum çalışanlarının yöneticiler ile tanışması, kuruma yeni katılan çalışanların kurumun diğer çalışanları ile tanıştırılması vb. amaçlar doğrultusunda kurumiçi halkla ilişkiler çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bunun sonucu olarak çalışanların huzurlu bir ortamda çalışması mümkün olmakta ve bireylerin kuruma karşı aidiyet duygularının artması söz konusu olmaktadır.
“Kültür” kavramını tanımlayınız.
Kökeni Latince “colere” ya da “cultura” kelimelerinden gelen kültür kelimesi ekip-biçmek, yetiştirmek ya da bakmak anlamına gelmektedir. Günümüzde kültür kavramı toplumdan toplumda farklılık gösteren farklı düşünme ve eylem modellerinin yanında bu kapsamda kullanılan toplumsal araçları, gereçleri ve estetik zevki de yansıtmaktadır. Kültür, toplumun büyük kısmı tarafından kabul edilen ve paylaşılan, kuşaklar arası aktarılan tutum davranış¸ ve geleneklerin bütünü olarak tanımlanmaktadır. Kültür, içinde yer aldığı toplumdan etkilendiği gibi toplumu da etkilemektedir.
“Kurum kültürü” nedir?
Kurumlar da içinde bulundukları kültürden etkilenmektedir. Aynı zamanda kurumlar da kendilerine özgü kültür oluşturarak toplumları etkilemektedirler. Kurum kültürü, çalışanların düşüncelerini, hislerini ve birbirlerine karşı ve kurum dışındaki kişilere karşı davranışlarını etkileyen bir dizi paylaşılan değerler, inançlar ve normlar bütünüdür. Kurum kültürü, kurumun karşılaştığı fırsatları değerlendirirken ve sorunları ele alırken kurumda çalışan bireylerin ve grupların bu fırsatları değerlendirmek ve sorunları çözmek için öğrenmesi gereken ortak kabullerdir. Kurumun kültürü, çalışanların olayları nasıl algıladıklarını ve çevrelerindeki insanlara ve durumlara nasıl tepki verdiklerini düzenlemektedir.
Kurum üyelerinin ortak deneyimlerinin hangi işlevleri yerine getirdiği düşünülür?
Kurum üyelerinin ortak deneyimlerinin iki önemli işlevi yerine getirdiği söylenebilir. Bu işlevlerden birincisi dış çevreye uyum sağlama, ikincisi ise içsel bütünleşme yaratmadır.
“Dış çevreye uyum sağlama” nedir?
Dış çevreye uyum sağlama, kurumun dışındaki kişilerle iletişim içine girmeyi ve hedeflere ulaşmayı içermektedir. Dış çevreye uyum sağlama, çalışanların başarılacak görevler, bu görevleri gerçekleştirirken başarı ve başarısızlıkla baş edebilme yöntemleri gibi konular ile ilgilidir. Kurum içinde çalışan bireyler kurum kültürü ile günlük faaliyetlerine yol gösterecek ortak bir görüş geliştirebilmektedirler. Ancak çalışanların sadece kuruma ilişkin günlük faaliyetleri değil aynı zamanda kurumun gerçek misyonunu da anlamaları gerekmektedir. Misyon, kurumun kimliğini, hedeflerini ve yönünü belirlemeye yardımcı olur ve kurumun var oluş¸ sebebini açıklar. Bu nedenle, kurum çalışanları ancak kurumun misyonunu anlamaları durumunda bu misyonu etkileşimli bir şekilde nasıl gerçekleştireceklerine ilişkin bir anlayış geliştirebilmektedirler.
Dış çevreye uyum sağlamak için hangi sorulara cevap aranması gerekmektedir?
Dış çevreye uyum sağlamak için aşağıdakilere benzer sorulara cevap verilmesi gerekmektedir:
- Kurumun gerçek misyonu nedir?
- Biz çalışanlar olarak nasıl bir katkıda bulunabiliriz?
- Hedeflerimiz nelerdir?
- Hedeflerimize nasıl ulaşabiliriz?
- Hangi dış faktörler önemlidir?
- Sonuçları nasıl ölçümleyebiliriz?
- Belirli hedefler gerçekleşmediği takdirde ne yapmalıyız?
- Kurumun dışında yer alan kişilere ne kadar iyi olduğumuzu nasıl ifade edebiliriz?
"İçsel bütünleşme yaratma” nedir?
İçsel bütünleşme yaratma, kurumu kültürü kurum içindeki bütünleşme sorunları ile ilgili cevaplar aramaya yardımcı olmaktadır. İçsel bütünleşme; ortak kimlik yaratma, birlikte çalışma ve birlikte yaşama ile ilgili yolları bulmaya çalışmaktadır. Her kurumun içinde yer alan insan topluluğu ve her kurumun alt kültürü kendine özgü bir tanım geliştirmektedir. Kurumun üyeleri iletişim ve etkileşim ile kendi dünyalarını tanımlamaktadırlar. İçsel bütünleşme genellikle kendine özgü kimlik oluşturmakla başlamaktadır. Bu durum kurum içinde yer alan her kademeden bireyin ve her alt kültürün kendine özgü bir kimlik geliştirmesi anlamına gelmektedir.
İçsel bütünleşme yaratmak için hangi sorulara cevap aranması gerekmektedir? Bu sorulara cevap aranması niçin önemlidir?
İçsel bütünleşme yaratmak için aşağıdakilere benzer sorulara cevap verilmesi gerekmektedir:
- Bizim kurum olarak kendimize özgü kimliğimiz nedir?
- Dünyayı nasıl görmekteyiz?
- Kurumun üyesi kim?
- Gücü, statüyü ve otoriteyi nasıl dağıtıyoruz?
- Çalışanlar arasındaki samimiyetin, güvenin temeli neye dayanmaktadır?
Bu sorulara cevap verilmesi kurumun çalışanlar açısından sadece çalışılan bir iş yeri olmadığı aynı zamanda bu kişilerin zamanlarının büyük kısmını harcadıkları bir yer olması nedeniyle önem taşımaktadır.
Kurum kültürünü etkileyen faktörler nelerdir?
Kurum kültürünü etkileyen faktörler ele alındığında bu faktörlerin; iletişim, motivasyon, liderlik, yönetim süreci ve organizasyon yapısı ve özellikleri olarak sıralamak mümkündür.
Kurum kültürünün derinlerinde yer alan nedir?
Her kurumun kültürünün derinliklerinde, kurum üyelerinin davranışlarını şekillendiren ve kurumun çevresini anlamasını sağlayan temel normlar ve değerler yer almaktadır. Bu normlar ve değerler, kurumun kültürüne dayanak oluşturan kurum çalışanlarının benzer şekilde algılamasını, ortak düşüncelere ve hislere sahip olmasını sağlamaktadır.
Kültür kaç seviyeden oluşur?
Kültür, maddi unsurlar, kabullenilen inançlar, değerler ve temel varsayımlar olmak üzere üç temel seviyeden oluşmaktadır.
“Maddi unsurlar” nedir?
Kültürün yüzeyinde yer alan kültürün görülebilen seviyesi olan maddi unsurlar aşina olunmayan bir kültüre ilişkin bireyin gördüğü, duyduğu ya da hissettiğini içermektedir. Diğer bir deyişle kültürün maddi unsurları bir kurumda gözlemlenebilir davranış şekilleri ve normları ifade etmektedir. Bunlara ek olarak maddi unsurlar; kurumun rutin olarak gerçekleştirilen davranışları ile işleyen süreçler ve tüzükler, kurumun işleyişine ilişkin yasal tanımlamalar ve organizasyon şemaları gibi yapısal unsurları da içermektedir.
“İnançlar ve değerler” nedir?
İnançlar kurumsal hedef ve amaçlara inanma ve onları benimseme anlamına gelmektedir. İnançlar kurum içinde neye inanılması neye inanılmaması gerektiğini göstermektedir. Değerler ise kurumsal davranışta neyin iyi ve kötü olduğunu, neyin doğru ya da yanlış olduğunu ve bunların standartlarını belirlemektedir. Değerler aynı zamanda kurumun genel amaçlarını, ideallerini ve standartlarını yansıtmaktadır. Örneğin, kurumda çalışanların istedikleri zaman yöneticileri ile görüşebilmeleri bu kurumda iletişimin önemli bir değer olduğunu göstermektedir. Diğer bir deyişle değerler, çalışanların eylemlerini nitelendirme, değerlendirme ve yargılama işlevi görmektedir. Çalışanlar değerler sayesinde neyi yapıp yapamayacakları konusunda bir fikre sahip olabilmektedirler.
“Temel varsayımlar” nedir?
Kültür, değerlerle birlikte daha derinlerde yatan bir unsur olan temel varsayımlara sahiptir. Bazı araştırmacılar temel varsayımların kültürün özü olduğu inancındadır. Temel varsayımlar, problemlere ve fırsatlara yönelik doğru davranış ve düşünme şekli olarak bilinçsiz bir şekilde gerçekleşen algılamalar ve inançlardır. Varsayımlar, kurum üyelerinin algı, düşünce, his, tutum ve davranışlarını yönlendirmektedir. Aynı zamanda bireylerin kurumsal yaşama dair kabul ettikleri, iyi-kötü, doğru- yanlış, anlamlı-anlamsız vb. ön kabulleri içermektedir. Varsayımlar değerlere göre daha derin zihinsel bir içeriğe sahip olduğundan değerlerin kurumsal kültür çerçevesinde yönlendirilmesini sağlamaktadır. Varsayımlar, kurumun çalışanlarının bilinçaltında kalan kısmını oluşturduğundan bireyler bu varsayımları tartışılmaz gerçekler olarak kabullenmektedirler ve bu varsayımlara sahip olduklarının farkında olamamaktadırlar.
Kurum kültürünün çalışanlar arasında yayılmasında kullanılan araçlar nelerdir?
Kurum kültürünün çalışanlar arasında yayılmasında kullanılan araçlar seremoniler, törenler, ritüeller, hikâyeler, efsaneler (mitler), kahramanlar, dil ve semboller şeklinde sıralanmaktadır.
Seremoniler nedir?
Seremoniler, kurum üyelerinin kurum kültürlerinin bir parçası olan kahramanlar, mitler ve sembollere ilişkin kutlamalar gerçekleştirdikleri özel etkinliklerdir. Seremonilerin amacı belirli bir mesajı iletmek ve özel amaçları gerçekleştirmektir.
Törenler nedir?
Törenler belli fikirleri iletmek ya da özel amaçları gerçekleştirmek üzere gerçekleştirilen seremoniye benzer olaylardır. Kurumsal seremoniler gelenekselleşmiş çok çeşitli törenleri içermektedir. Törenler, kurum çalışanlarının kurumun değerlerini anlaması ve çalışanların davranışlarını etkilemek üzere özel zamanlarda gerçekleştirilen standart ve tekrar eden faaliyetlerdir.
Ritüeller nedir? Örneklendiriniz.
Kurumun temel normlarını ve değerlerini güçlendirmek amacıyla düzenli aralıklarla tekrarlanan törenler ritüele dönüşmektedir. Örneğin, ofiste içilen sabah kahveleri iş ortamındaki ilişkileri güçlendiren bir ritüel niteliğindedir. Yönetim tarafından her sene düzenle bir şekilde gerçekleştirilen hissedarlar toplantısı hisse sahiplerine kurumun değerlerini ve normlarını aktarmaya imkân sağlamaktadır.
Hikayeler nedir? Örneklendiriniz.
Kurumun tüm çalışanların aşina olduğu ve kültürel değerleri hatırlatmaya hizmet eden kurumun geçmişindeki olaylarla ilişkili söylentilerdir. Hikâyeler kurumların gelişim aşamalarındaki olaylar hakkında da bilgi sağlayarak çalışanlara bugüne nasıl gelindiğini anlamaları hakkında fikir vermektedir. Örneğin, işten çıkarma hikâyeleri, kriz dönemlerinde kurumun nasıl davrandığına ilişkin hikâyeler vb.
Efsaneler (Mitler) nedir?
Efsaneler, olayları ya da aktiviteleri akla yatkın bir şekilde açıklamayı sağlayan hayali hikâyelerdir. Benzer şekilde kurumların üyeleri de işletmenin kurucuları, işletmenin kökeni ya da işletmenin tarihsel gelişimi hakkında hikâyeler kurgulayarak kurumun mevcut faaliyetlerini açıklamaya yönelik bir çerçeve oluşturmaya çalışmaktadırlar. Diğer bir deyişle efsaneler, örgütün değerleri, kurucuları ya da farklı hiyerarşik seviyelerinde yer alan kişilerle ilişkili olaylar ve öykülerin zaman içinde anlam taşıyan mesajlara dönüşmesi ile meydana çıkmaktadır.
Kahramanlar kimdir?
Kahramanlar kurumun değerlerini ve kültürünü şekillendiren kişilerdir. Kahramanlar, kurumun kültürüne katkıda bulunan, kuruma yararlı hizmetler gerçekleştirmiş¸ ve bu katkıları nedeniyle örgütleri zafere ulaştıran ideal özelliklere sahip kişiler olarak görülmektedir.
Dil nedir?
Kurumun kültürünü yansıtan bir dizi sözlü semboller dizisidir. Her kurumun kendine özgü bir dili bulunmaktadır. Kurumda çalışanların iş arkadaşlarına hitap şekilleri, müşterilerini tanımlama şekilleri vb. sözlü ifadeler kurumun dilini yansıtmaktadır.
Semboller nedir?
Semboller, bireylerin özel anlamlar yükledikleri nesneler, faaliyetler ve olaylardır. Semboller iletişim açısından oldukça önemli bir role sahiptir. Semboller kelimelerle ifade edilemeyen duygusal anlamları aktarmaktadır. Semboller olmadan kurumun birçok temel normları ve değerleri kurumun çalışanları tarafından paylaşılamaz. Çalışanların ofislerinin büyüklüğü, ofisin dekorasyonu, kurum binasının boyutu, şekli, konumu gibi özellikler kurumun takım çalışmasına önem verip vermediği, çevreye karşı duyarlı olup olmadığı, esnekliğe sahip olup olmadığı ya da kurumun diğer değerleri hakkında fikir vermektedir.
Kurumun kültürel yapısını kurumiçi halkla ilişkiler açısından değerlendiriniz?
Kurum kültürü kurumun çalışanlarının kurumla bütünleşmesine yardımcı olmaktadır. Kurumun çalışanlarının paylaştığı değerler, normlar ve inançlar bütünü olan kurumsal kültürün paylaşılması ve aktarılması kültürel ögeler ile gerçekleşmektedir. Bu şekilde çalışanlar kuruma bağlılık geliştirmekte ve diğer çalışanlara uyum sağlayabilmektedir. Kurum çalışanlarının bu uyum sürecinde gerçekleştirilen iletişimin doğru bir içerik ve yöntemle gerçekleştirilmesi açısından kurumiçi halkla ilişkiler önem taşımaktadır.
Kurumsal kimlik nedir?
Kurumsal kimlik, kurumun çalışanlarının kurum ile bütünleşmesini ve kurumun rakip kurumlardan farklılaşmasını sağlamaktır. Kurum çalışanlarının kurumla bütünleşmesi sonucu kuruma karşı destekleyici bir tavır sergiledikleri görülmektedir.
Kimlik türleri nelerdir?
Kimlik türleri “tekli kimlik”, “markalı kimlik” ve “desteklenmiş kimlik” olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
“Tekli kimlik” nedir? Örneklendiriniz.
Tekli Kimlik (Monolotik Kimlik), kurumun kendini hem görsel görünüm, iletişim ve davranış¸ açısından bir bütünlük içinde tek bir kimlik ile ifade etmesi anlamına gelmektedir. Örneğin, IBM, McDonald’s ve BP gibi kuruluşlar tekil kimlik özelliği taşıyan kuruluşlardır.
“Markalı kimlik” nedir? Örneklendiriniz.
Markalı (Branded) Kimlik, desteklenmiş kimliğe göre farklılık gösterir. Bunun temel nedeni alt markaların tamamen kendi kimliklerinin olmasıdır. Markalı ürünleri üreten kuruluşlar kendi kimlikleri ile ön plana çıkmamaktadır. Sahip oldukları markaların kimlikleriyle öne çıkmaktadır. Tüketiciler genelde alt markaları destekleyen kurumun adını bilmemektedirler. Unilever grubuna bağlı olan Sana, Lipton ve Calve markaları markalı kimliğe örnek olarak gösterilebilir
“Desteklenmiş kimlik” nedir? Örneklendiriniz.
Desteklenmiş¸ Kimlik (Endorsed Kimlik), uygulamalarında bağlı kurumların kendilerine ait kimlikleri ve stilleri bulunmaktadır. Ancak bu kimlik yapısı ana kuruluşun her zaman arka planda açıkça yer aldığı bir kimlik yapısıdır. Desteklenmiş kimlik özelliği taşıyan kurumlara General Motors, Danone ve Kraft örnek olarak gösterilebilir.
Kurumsal kimliği oluşturan ve uygulamada dikkate alınması gereken temel unsurlar nelerdir?
Kurum kimliğini oluşturan ve uygulamada dikkate alınması gereken dört temel unsur bulunmaktadır. Bunlar; kurum felsefesi, kurumsal dizayn, kurumsal davranış ve kurumsal iletişim olarak sıralanabilir.
“Kurumsal felsefe” nedir?
Kurum felsefesi kurum kimliğinin çekirdeğini oluşturmakta olup, kurumlar sahip oldukları belli felsefelerini kurumsal davranışlarına, iletişimlerine ve tasarımlarına yansıtmaya çalışmaktadırlar. Kurumsal felsefe kurumun değerlerini, tutumunu, normları, amaçları ve tarihini ifade eden kavramları içermektedir.
“Kurumsal dizayn” nedir?
Kurumsal dizayn kurumun kendini görsel olarak ifade etmesi anlamına gelmektedir. Kurumsal dizayn kurumla ilişkili çok sayıda görsel ipucunu içermektedir. Kurumun görsel kimlik sistemi temelde kurumun ismi, sloganı, logo/sembol, renk ve tipografi gibi temel unsurlardan oluşmaktadır. Kurumun görsel kimliği; kurumların ürünleri ve araçları, kurumun bulunduğu konum, kurum binasının mimarisi gibi yollarla tüketicilere iletilmektedir. Reklam, kıyafetler, ambalaj ve tanıtım da kurumun görsel kimliğinin tüketicilere iletilmede kullanılan diğer yollardır. Kurumun görsel kimliğinin iki temel amacı bulunmaktadır. Kurumun görsel kimliğinin ilk amacı kurumun değer ve felsefesini temsil etmesidir. Görsel kimliğin ikinci amacı ise kurumsal iletişimi desteklemesidir. Kurumun görsel kimliği çalışanlar ve yatırımcıları da içeren paydaşlar olmak üzere tüketicileri de etkilemektedir.
“Kurumsal davranış” nedir?
Kurumsal davranış, kurumda kişilerin ve grupların kararlarını, tepkilerini ve davranışlarını ifade etmektedir. Kurum çalışanlarının kurumu inandırıcı bir şekilde temsil etmesinin temelinde bu çalışanların kurum ile bütünleşmesi yatmaktadır. Kurumsal davranış kurumda yer alan satıcı, kasiyer, müşteri danışmanı vb. bireyler ve yönetim kurulu gibi grupların tepkilerini, davranışlarını ve kararlarını içine almaktadır. Bunların yanı sıra kurumdaki bireylerin ve grupların davranışlarını nasıl ve neden gerçekleştirdikleri, bu kişiler arasındaki ilişkiler vb. konuları da içermektedir.
“Kurumsal iletişim” nedir?
Kurumsal iletişim kurumun tüketiciler ve diğer destek grupları ile iletişim sağlamada kullanılan çeşitli iletişim kanalları ile ilişkilidir. Kurumun iletişimde bulunduğu gruplar üzerinde olumlu bir itibar yaratmak ve bu itibarı sürdürmek üzere çekici ve gerçekçi bir iletişim gerçekleştirmesi; semboller ve kurum çalışanlarının davranışları gibi kurum kimliği alanında yer alan tüm unsurların sistemli bir şekilde bir bütün içinde uygulanması anlamına gelmektedir.
Kurumsal iletişimin önemi nedir?
Kurumsal davranışın ve kurumun felsefesinin çalışanlara aktarılmasını sağlayan kurumsal iletişim kurumdaki yöneticilerle çalışanlar arasında bir iletişim kurulmasını sağlamaktadır. Kurumsal iletişim faaliyetleri çalışanların anlayış, destek ve güvenini sağlamaya yönelik faaliyetler bütünü olması nedeniyle kurumiçi halkla ilişkiler faaliyetlerinin önem kazandığı görülebilmektedir.
Kurum kimliği oluşumu açısından kurumiçi halkla ilişkilerin önemi nedir?
Kurumun net bir kimliğe sahip olması çalışanların kuruma olan bağlılıklarının artmasını sağlamaktadır. Kurum kimliğin oluşum sürecinde çalışanların bir birlik içinde hareket etmeleri durumunda kurum kimliğini benimsemeleri de kolay olmaktadır. Bu nedenle çalışanların kurum kimliğini özümsemelerinde kurum içinde etkili bir iletişim sağlanması gerekmektedir. Kurumsal kimlik ögelerinden olan kurumsal davranış¸ ve kurum felsefesinin çalışanlara aktarılmasında kurumsal iletişim önem kazanmaktadır. Bu nedenle kurumsal iletişimde kurumdaki yöneticilerle çalışanlar arasında bir iletişim kurulması ve kurum için halkla ilişkiler uygulamaları önem kazanmaktadır.
“İmaj” kavramını tanımlayınız.
Çevresini duyuları aracılığı ile algılayan bireyler, deneyimledikleri her şeyi filtreleyerek gerçeği beyinlerinde resmetmektedirler. Bireylerin çevrelerindeki bir nesne, başka bir birey ya da kuruma ait zihinlerinde canlandırdıkları bütüncül resim olarak tanımlanan imaj kavramı kimliği oluşturan ögeler ve deneyimlerin birleşiminden oluşmaktadır.
“Kurumsal imaj” nedir?
Dış dünyanın algılanması ile zihinde oluşmuş¸ bütüncül bir resim olarak tanımlanan imaj kurumsal bağlamda ele alındığında kurum kimliğinin bireyler tarafından algılanma şekli olarak ifade edilebilmektedir. Kurumsal imaj, kurum kimliğine ek olarak bireylerin o kurumla daha önce edindikleri deneyimler sonucu oluşmaktadır.
Literatürdeki imaj çeşitleri nelerdir?
Literatüre bakıldığında imaj çeşitlerinin on başlık altında toplandığı görülmektedir:
- Şemsiye İmajı: Kurumun kendisinin ve sahip olduğu markalarının tamamını tıpkı bir şemsiye gibi altında barındıran ve şemsiye imaj olarak adlandırılan bu imaj türü kurumun üst imajı olarak nitelendirilmektedir.
- Ayna İmajı: Bir diğer adıyla kendi imajı olarak bilinen ayna imajı kurum sahibinin ya da işverenin kurumunu görme ve değerlendirmesi ile ilişkili bir imaj türüdür.
- Ürün İmajı: Ürün imajı piyasaya yeni sunulacak olan bir ürünün sahip olduğu imajdır. Bir kurumun ürün imajının olumlu olması o kurumun az tanınmasına rağmen hedef kitle tarafından pozitif olarak algılanmasına sebep olabilmektedir.
- Marka İmajı: İmaj çeşitleri arasında en bilinen imaj türü olarak nitelendirilen marka imajı ‘‘gündelik ürün ve markaları kadar, otomobil ve lüks tüketim malları da bu imaja sahiptirler’’.
- Transfer İmajı: Transfer imajı var olan bir ürün imajının farklı bir ürüne yansıması sonucu oluşmaktadır.
- Yabancı İmajı: Ayna imajının tam tersi olan bu imaj türü¨ kurum ile ilgisi olmayan bireylerin o kurum hakkında sahip oldukları imajı tanımlamaktadır. Güçlü markaların imajlarının kurumun gözünde de hedef kitlenin gözünde de aynı olmasından dolayı güçlü markaların ayna ve yabancı imajları birbirleriyle örtüşmektedir.
- Mevcut İmaj: Kurumun iç ve dış paydaşlarının kuruma ilişkin algılarını ifade eden mevcut imaj kurumun mevcut durumuna göre değişkenlik gösterme özelliğine sahiptir.
- İstenilen İmaj: İstenilen imaj mevcut imajın tersine kurumun sahip olmayı arzuladığı imajdır.
- Olumlu İmaj: Pozitif olarak da adlandırılan bu imaj kurumun hedef kitle tarafından olumlu olarak algılanmasına sebep olacak imaj türüdür. Hedef kitle ile başarılı ve güçlü bağları olan markaların bu tür imaja sahip oldukları görülmektedir.
- Olumsuz İmaj: Negatif imaj olarak da bilinen olumsuz imaj bireylerin daha önceki duyum ya da deneyimlerine bağlı olarak zihinlerine yerleşen olumsuzluklar sebebiyle oluşmaktadır.
Kurumsal imajı en çok etkileyen unsur nedir?
Ürün kalitesi, satış¸ sonrası hizmet vb. benzeri birçok unsurdan etkilenen kurumsal imajı en çok etkileyen maddelerin başında da çalışanlar gelmektedir. Bunun sebebi ise dış hedef kitle ile kurdukları iletişimdir. Kurumun çalışanlarının müşteriler ile olan iletişimlerinde çalışanlar kurumun yüzü niteliğindedir. Bu sebeple çalışanların hal ve tavırları kurum imajının olumlu olması yönünde büyük bir rol oynamaktadır.
Kurumsal imajın kurumiçi halkla ilişkiler açısından önemini açıklayınız.
Çalışanların açıklamalarının, hâl ve tavırlarının vb. tüm iletişim değişkenlerinin etkilediği kurum imajının pozitif olabilmesi için kurumların kurumiçi halkla ilişkiler çalışmalarına önem vermeleri gerekmektedir. Bunun nedeni kurumiçi halkla ilişkilerin, yöneticiler ile çalışanlar ve çalışanların kendi aralarında sağlıklı bir iletişim kurmasına etki ederek çalışanların huzurlu ve kendilerini ait oldukları bir ortamda çalışmalarına olanak sağlamasıdır. Kurumiçi halkla ilişkiler çalışmaları ile kuruma aidiyet duyguları artan ve kurumda huzurlu olan çalışanların hal ve tavırları da o yönde olumlu olacak ve bu durumda da kurumsal imaj pozitif yönde etkilenecektir.
Kurumsal itibar nedir? Bu kavramın kurumiçi halkla ilişkiler ile ilişkisi nedir?
Kurumun itibarı kurum içinde çalışanların faaliyetlerinden etkilenmektedir. Çalışanların temel görevlerinden biri de kurumun itibarını korumak ve sürdürmektir. Kurumun çalışanlarına sergilediği davranış¸ çalışanların kuruma ilişkin algılarını etkilemektedir. Yüksek itibara sahip bir kurumun çalışanlarının kuruma olan bağlılığı artacağından kurumiçi diğer çalışanlarla ve yöneticilerle daha açık bir iletişim içine girmektedirler. Bu nedenle kurumiçi çalışanların anlayışını, desteğini kazanmak üzere gerçekleştirilen kurumiçi halkla ilişkiler çalışmaları çalışanları kurumun hedeflerinden, çalışmalarından ve problemlerinden haberdar olmasını sağlamaktadır. Kurumun her kademesinde çalışan bireylerin sözleri kurumun itibarını etkileyeceğinden kurumiçi iletişime önem verilmesi gerekmektedir.
Kurumsal itibarı ölçmeye yönelik yöntemlerden en bilineni nedir?
Kurumsal itibarı ölçmeye yönelik birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler içinde en bilinenlerinden bir tanesi Reputation Institute’un RepTrak Modelidir.
İtibar Enstitüsü itibarın boyutlarını kaç başlık altında sınıflandırmıştır?
İtibar Enstitüsü itibarın boyutlarını yedi başlık altında sınıflandırmıştır. “RepTrak Framework” adı altında ele alınan bu boyutlar farklı paydaş¸ grupların kuruma ilişkin duygusal ve bilişsel algılarını yansıtmaktadır. Bu boyutlar:
- Ürün ve Hizmet Boyutu: Tüketici tatmininin yanı sıra kurumun ürün ve hizmetleri hakkındaki bilgiyi göstermektedir.
- Liderlik Boyutu: Kurumun lider konumu ile ilişkilidir.
- Vatandaşlık Boyutu: Kurumun, namuslu davranma, şeffaf olma ve hesap verme zorunluluğu gibi etik konuları içeren sosyal ve çevresel sorumluluğu hakkında kabul görmesi ile ilişkilidir.
- Yönetim Boyutu: Kurum ve kamu otoriteleri arasındaki ilişki ile ilişkilidir.
- Çalışma Ortamı Boyutu: Bu boyut kurumun, yetenekli ve yüksek vasıflı çalışanları kurum bünyesine dahil etmesi, bu kişileri geliştirmesi ve çalışılan kurumun ortamı ile ilişkilidir.
- Yenilik Boyutu: Kurumun özgün fikirler geliştirmesi ve bu fikirleri ürüne dönüştürmesi ile ilişkilidir.
Kurumsal itibarı zedeleyebilecek olan kriz dönemlerinde kurumiçi halkla ilişkilerin önemi nedir?
Çalışanlar kurumların dışa yansıyan yüzü olduğundan kriz dönemlerinde çalışanların sürekli olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle özellikle kriz dönemlerinde kurumiçi halkla ilişkiler daha önem kazanmaktadır. Kriz dönemlerinde çalışanların dış çevreden yöneltilen sorulara ortak bir cevap vermeleri ve ortak bir şekilde hareket etmeleri için zamanında bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Bu nedenle bilgilendirme ile tek sesliliğin sağlanmasında etkili kurumiçi halkla ilişkiler çalışmaları önem kazanmaktadır.
Kurumların paydaşları ile ilişkilerinin stratejik bir biçimde gerçekleşmesini kim sağlamaktadır?
Halka ilişkiler.
İnsanların varlıklarını sürdürme biçimi olan iletişim tarihte ilk olarak kim yapılandırmıştır?
Aristoteles.
Göndericinin alıcıya gönderdiği iletiyi iletme yolu olarak ifade edilen kavrama ne denir?
Kanal.
Kurumun faaliyetlerini etkileyen ve kurumun faaliyetlerinden etkilenen gruplara ne denir?
Paydaş.
Şirketin bağlı olduğu tüm paydaşları ile ilişkilerinde olumlu bir zemin oluşturabilmek amacı ile iç ve dış iletişimin mümkün olan en etkin ve en verimli biçimde gerçekleştirilmesinde bilinçli olarak kullanılan bir yönetim aracına ne denir?
Kurumsal iletişim.
Formel iletişim nasıl tanımlanmaktadır?
Kişinin işini yapması için gerekli olan iletişimin bir parçası ya da komuta zincirini izleyen bir iletişim.
............ .......... çalışanların sosyal etkileşime girerek sosyal ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak sağlayan, daha hızlı ve etkin iletişim kanalları oluşturarak kurumun performansını arttıran, kurumun hiyerarşik yapısına bağlı olmayan iletişim biçimidir. Boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir?
İnformel İletişim.
Kurumların paydaşları ile ilişkilerinin stratejik bir biçimde gerçekleşmesini sağlayan kavrama ne denir?
Halkla ilişkiler.
Halkla ilişkiler uygulama sürecinin ilk basamağını ne oluşturur?
Araştırma aşaması.
Halkla ilişkiler uygulama sürecinin ikinci basamağını hangi aşama oluşturur?
Planlama aşaması.
Uygulama aşaması, halkla ilişkiler uygulama sürecinin kaçıncı basamağını oluşturur?
3.
Kurumun kimliğini, hedeflerini ve yönünü belirlemeye yardımcı olan ve kurumun var oluş sebebini açıklayan kavrama ne denir?
Misyon.
Kurum kültürünün çalışanlar arasında yayılmasında kullanılan araçlar nelerdir?
Kurum kültürünün çalışanlar arasında yayılmasında kullanılan araçlar seremoniler, törenler, ritüeller, hikâyeler, efsaneler (mitler), kahramanlar, dil ve sembollerdir.
Kurumsal kimlik, ne ile ilişkilidir?
Kurumsal kimlik, örgütün neler yaptığı, bunları nasıl gerçekleştirdiği ve örgütün işlerini yürütmede hangi stratejileri benimsediği ile ilişkilidir.
Kimlik türleri kaça ayrılır ve bu türler nelerdir?
Kimlik türleri üçe ayrılır ve bu türler; “tekli kimlik”, “markalı kimlik” ve “desteklenmiş kimlik” türleridir.
İmaj çeşitleri arasında en bilinen imaj türü hangisidir?
Marka imajı.
Kurumun iç ve dış paydaşlarının kuruma ilişkin algılarını ifade eden imaj türüne ne ad verilir?
Mevcut imaj.
Kurumsal itibar kavramı nasıl tanımlanmaktadır?
Kurumsal itibar, şirketin tüm paydaşlarının gözünde kurumun çekiciliğini tanımlamanın yanı sıra kurumun geçmiş faaliyetleri ve
gelecek döneme ilişkin beklentilerine ilişkin algısal bir temsili olarak tanımlanmaktadır.
Kurumun uzun dönemdeki iş başarısı ve mali yönden istikrarlılığını yansıtan boyuta ne denir?
Performans boyut.
Kurumun mevcut itibarının olası risklere karşı korunmasına yönelik gerçekleştirilen faaliyetler bütününe ne denir?
İtibar risk yönetimi.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 56
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 328
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 913
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1286
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20159
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12642
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582