Havacılık Güvenliği Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Havacılık Güvenliğinde İnsan Kaynakları Ve Etkili Olan Unsurlar

1. Soru

DHMİ'nin sorumluluğu nedir?

Cevap

Ulaştırma Bakanlığına bağlı olarak görev yapan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), havaalanlarının işletmesinden, bakım ve onarımından sorumlu kuruluştur. DHMİ, birkaç istisna hariç olmak üzere Türkiye’de havaalanlarının neredeyse tümünün işleticisi durumundadır.


2. Soru

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nün sorumlulukları nedir?

Cevap

Havaalanlarında görev yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gümrükler Muhafaza Müdürlüğü, gümrüklü alanların ve eşyaların korunması ile bu alanlardan geçiş yapan yolcu ve eşyaların, gümrük mevzuatına göre ülkeye girişi ya da çıkışı esnasında kontrollerinden sorumludur.


3. Soru

Yer Hizmetleri Kuruluşları hangi hzimetlerden sorumludur?

Cevap

Bunlar havaalanlarında temsil, uçuş operasyonu, uçak hat bakım, yolcu trafik ve ramp hizmeti veren kuruluşlardır.


4. Soru

Güvenlik Bilinci Eğitimi hangi kitleye hitap etmektedir ve kapsamı nedir?

Cevap

Güvenlik bilinci eğitiminin, havaalanında görev yapan tüm personel tarafından alınması gerekmektedir. Bu eğitim ile havacılık sektörünün çeşitli birimlerinde çalışan personelin, havacılık güvenliğinin önemini anlamaları sağlanmaktadır. Havacılık güvenliğine ilişkin temel bilgilerin verildiği eğitim ile güvenlik bilinci kazanan personelin, havacılık güvenliğinin yasa dışı eylemlere karşı korunmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.


5. Soru

Temel Sivil Havacılık Güvenliği Eğitimini kimler almalıdır?

Cevap

Doğrudan doğruya havacılık güvenliğini sağlamaktan sorumlu, özel güvenlik ya da Devlet Hava Meydanları İşletmesi personeli durumundaki güvenlik görevlilerinin alması gereken bir eğitimdir.


6. Soru

Havacılık güvenliği kapsamında alınması gereken eğitimlerden alınması gereken minimum not kaçtır?

Cevap

70


7. Soru

Görüntü (X-Ray cihazında oluşan bagaj görüntüleri) yorumlama eğitimleri ne kadar sıklıkla ve ne kadar süreyle tekrar edilmelidir?

Cevap

Güvenlik görevlilerinin, en az 6 ayda bir 6 saatlik eğitim almaları gerekmektedir.


8. Soru

Güvenlik Yönetimi Eğitimi kaç gün sürer ve kimler tarafından alınmalıdır?

Cevap

Havacılık işletmelerinin güvenlik yöneticilerinin, yönetici yardımcılarının ve eğitmenlerinin alması gere- ken bu eğitim, 6 gün sürmekte ve güvenlik bilincinin yanı sıra yönetsel becerilerin de kazandırılması amaçlanmaktadır.


9. Soru

Havaalanı giriş kartları üzerinde hangi bilgilerin yer alması gerekmektedir?

Cevap
  • Kartın çeşidi,

  • Kartın geçerli olduğu havaalanı,

  • Kart sahibinin görevli olduğu kurum/kuruluşun adı,

  • Kart sahibinin bağlı olduğu kurum/kuruluştaki görevi,

  • Kart sahibinin adı ve soyadı,

  • Kart sahibinin son altı ay içinde çekilmiş, erkeklerin tanınmasını kolaylaştırması adına sakalsız resimleri,

  • Kart sahibinin görevi gereği girişine izin verilen havaalanı alanlarından (her havaalanı numaralandırılarak belirli bölgelere ayrılmalı, belirlenen bu bölgelerin nereleri olduğu giriş kartının arkasında detaylı olarak açıklanmalıdır) hangisine giriş izni (izin verilmeyen alan numaraları karartılarak) verildiği bilgisidir.


10. Soru

Geçici Giriş Belgesi en fazla kaç günlük olarak verilir?

Cevap

15


11. Soru

Tüm havaalanları giriş kartına sahip personelin, kart kullanımı esnasında uyması gereken kurallar nelerdir?

Cevap

• Havaalanı giriş kartı kullanıcıları havaalanında bulunduğu süre içerisinde, fotoğraf görünecek biçimde giriş kartlarını yakalarına takmak veya asmak zorundadır.

  • Kart sahibi, havaalanı güvenlik görevlileri başta olmak üzere ulusal ya da uluslararası yetkilendirilmiş kurum personelinin, giriş kartını kontrol etmesine ve kart üzerindeki fotoğrafın incelenmesine izin vermek zorundadır. Kart sahibi, gerektiğinde karşılaştırma yapılabilmesi için resimli bir başka kimlik kartını da ibraz etmekle sorumludur.

  • Kart sahibi, kendisine tahsis edilen kartı görevli olmadığı zamanlarda kullanamaz ve girişine izin verilmeyen alanlara giremez.

  • Havaalanı giriş kartı, sadece kartta belirtilen alanlara personelin girişine imkân vermektedir. Bu giriş izni, personelin kartında belirlenen alanlara girişinde güvenlik kontrollerinde muaf tutulacağı anlamını taşımamaktadır.

  • Yüksek risk ve tehdit durumlarında, havaalanı mülki amirince kart sahibinin geçiş yetkisi süreli olarak kaldırılabilir ya da sınırlandırılabilir.

  • Havaalanı giriş kartını sahibinden başkası kullanamaz. Kullanılmasının anlaşılması durumunda kart iptal edilerek adli mercilerce gerekli işlemler yapılır.

  • Kart sahibi, havaalanındaki görevinin son bulması hâlinde kartını kurum ya da kuruluşuna teslim etmek zorundadır.

  • Her havaalanı giriş kartı sahibi, havaalanında kart taşımayan ya da giriş yetkisi olmadan belirli alanlara girmiş personel ve/veya kişileri, güvenlik birimlerine bildirmekle yükümlüdür.


12. Soru

Havacılık sektöründe çalışma ortamında sorunlar çıkmasına neden olan unsurlar nelerdir?

Cevap
  • Havacılık sektörünün özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyüme göstermesine paralel olarak iş yükünün artması,

  • Kademeli olarak güvenlik dahil tüm süreçlerde otomasyona (teknolojiye) bağımlılık,

  • Hava taşımacılığında müşteri bilincinin her geçen gün artması.


13. Soru

Havacılık sektöründe çalışma ortamından kaynaklanan stres unsurları nelerdir?

Cevap
  • Tehdit (Risk) Unsurlarının Fazlalığı

  • Sürekli gelişen teknoloji
  • Denetlemeler
  • İşveren politikaları
  • İş yükü
  • Diğer paydaşlar
  • Zaman baskısı

14. Soru

Havacılık güvenliği konularındaki ulusal denetçi konumundaki kuruluşlar nelerdir?

Cevap

ICAO ve ECAC uluslararası, SHGM ve EADUK (Eğitim, Araştırma ve Denetleme Uzmanları Kurulu).


15. Soru

İşveren politikalarının insan kaynaklarına nasıl bir etkisi vardır?

Cevap

Havacılık sektöründe faaliyet gösteren hava yolu, yer hizmetleri ya da özel güvenlik işletmeleri, her geçen gün artma eğiliminde olan maliyetleri yönetme kaygısını taşımaktadır. Havacılık güvenliği uygulamalarının, hız ve konforun sağlanabilmesi için teknoloji ile desteklenmesi gerekmektedir. Teknoloji gereksiniminin yarattığı maliyet artışı, özellikle personel sayılarının ya da maaşlarının azaltılması yoluna gidilerek telafi edilmektedir. Çekici olmayan çalışma koşullarına, tatmin edici olmayan ücretlerin eklenmesi ise personelin performansını düşürmekte ya da işten ayrılma eğilimlerini artırmaktadır.


16. Soru

Yüksek iş yükünün havacılık personelinin performansına etkisi nasıldır?

Cevap

Nitelik (işin yerine getirilmesi için gerekli olan beceri ve bilgi gerekliliği) ya da nicelik (işin sayısı ya da miktarı) yüksek iş yükü, personelin stres altına girmesine neden olmaktadır. Yüksek iş yükünün neden olduğu yorgunluk ve stres, güvenlik süreçlerinde hataların yaşanmasına neden olabilmektedir.


17. Soru

Düşük iş yükünün havacılık personelinin performansına etkisi nasıldır?

Cevap

Düşük iş yükü, personelin atalet (tembellik) içine girmesine, kendini ve işini önemsememesine neden olabilmektedir. Personelde kayıtsızlık durumu, oldukça gelişmiş ekipmanların kullanıldığı ve insan kaynaklarının, süreçlerin merkezinde tutulmadığı durumlarda da gelişebilmektedir.


18. Soru

Havaalanında paydaşların fazla olması en çok hangi görevlileri etkilemektedir?

Cevap

Özellikle güvenlik görevlileri, havaalanındaki birçok paydaşın güvenlik süreçleri ile çelişebilen istekleri ile baş etmek durumundadır. Havayolları ya da havayolları adına yolcu işlemlerini gerçekleştiren havaalanlarındaki diğer hizmet sağlayıcıları, yolcuların bir an önce süreçleri tamamlamalarını ve uçuş operasyonlarının zamanında gerçekleşmesini istemektedir. Yolcular için ise güvenlik süreçleri genellikle zaman alıcı ve sıkıntı verici olarak değerlendirilmektedir. Tüm bu çelişkiler güvenlik görevlilerini ve güvenlik süreçlerini etkilemektedir.


19. Soru

Bir X-Ray operatörünün her yolcu ve bagajını ideal olarak ortalama kaç saniyede tarayıp değerlendirmesi gerekir?

Cevap

Güvenlik kontrol noktasındaki her yolcu ve bagajı, ortalama 20 saniyenin altında, ideal olarak 16-17 saniye içinde taranmak durumundadır.


20. Soru

Landing Kartı nedir ve hangi esaslara göre düzenlenir?

Cevap

Yerli/yabancı hava yolu uçak mürettebatının havaalanına giriş çıkışlarında kullanılan karttır. Landing kartı, ülkelerin mütekabiliyet esasına (her ülke, kendi ülkesi hava yolu personelinin diğer ülke havaalanına, diğer ülke hava yolu personelinin ise kendi ülkesi havaalanlarına giriş ve çıkış yapabilmesi adına bu belgeyi karşılıklı olarak düzenler) göre düzenlenmektedir.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi