Hava Taşımacılığı Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Ticari Hava Taşımacılığı İle İlgili Düzenlemeler

1. Soru

Havacılık sektörü, ulaşım sektörü içerisinde neden önemli bir yer tutmaktadır?

Cevap

Havacılık sektörü, hızlı, güvenilir, emniyetli ve ekonomik olması nedeniyle ulaşım sektörü içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.


2. Soru

İkinci dünya savaşından sonra hava taşımacılığı hangi alanlarda gelişim göstermiştir?

Cevap

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra büyük bir gelişme içinde olan hava taşımacılığında, özellikle ulaştırmada sağladığı hız sayesinde yolcu ve kargo taşımacılığı açısından önemli bir ilerleme kaydedilmiştir.


3. Soru

Hava taşımacılığına ilişkin düzenlemeler nasıl oluşturulur ve uygulanır?

Cevap

Hava taşımacılığına ilişkin düzenlemeler, ülkelerin egemenlik hakları çerçevesinde ulusal kapsamda oluşturulur ve uygulanırken, ülkelerin kendi hükümranlık alanlarında ve hava sahasındaki ulusal ya da yabancı tüm hava taşımacılığı faaliyetlerini kapsamaktadır.


4. Soru

Düzenlemeler hangi amaçlara yönelik gerçekleştirilmektedir?

Cevap

Düzenlemeler genel olarak hava taşımacılığı faaliyetlerinin emniyetli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilerek kamu yararının korunması, sosyal refahın ve ulusal gelişmişlik düzeyinin artırılması, bazı bölgelerin ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan desteklenmesi, uluslararası ekonomik ve ticari faaliyetlerin gerektirdiği taşımacılık hizmetlerinin sağlanması, turizm gibi belirli sektörlerin desteklenmesi, döviz girdisi sağlanması, hava taşımacılığında sürdürülebilirliğin sağlanması, ulusal savunma ihtiyaçlarının karşılanması, doğal afetlerde ortaya çıkan taşımacılık ihtiyacının karşılanması vb. gibi amaçlarına yönelik olarak gerçekleştirilmektedir.


5. Soru

Teknik düzenlemeler neyle ilgilidir ve uymak zorunlu mudur?

Cevap

Teknik düzenlemeler havacılık emniyeti ve güvenliğini sağlamaya ya da artırmaya dönük düzenlemeler olmakla birlikte, bu düzenlemelere uyum bir zorunluluktur.


6. Soru

Ekonomik düzenlemelere ilişkin süreç nelerden oluşur?

Cevap

Düzenlemelerin Oluşturulması, hava yolu taşımacılığı hizmetinin verilebilmesi için Ruhsat İşlemleri ve uçuş tarifeleri, izinleri vb. gibi konuları kapsayan Kısa Dönemli Yetkilendirme İşlemeleri gibi üç temel bileşenden oluşmaktadır.


7. Soru

Uyumsuzluklara karşı hangi yapının yaptırım uygulama yetkisi vardır?

Cevap

Sivil havacılık otoriteleri denetlemeler vasıtasıyla uyumsuzluklara karşı çeşitli yaptırımlar uygulamaktadır.


8. Soru

Sivil havacılık faaliyetleri hangi kurum tarafından düzenlenmektedir?

Cevap

Dünya genelinde sivil havacılık faaliyetleri, 1944 yılında kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı- ICAO tarafından düzenlenmektedir.


9. Soru

Sivil havacılık konusundaki faaliyet konuları nelerdir?

Cevap

Hava araçları İmalat, Bakım ve Onarım Faaliyetleri, Hava araçları ile İşletmecilik Faaliyetleri, Havaalanları Yapım ve İşletme Faaliyetleri, Haberleşme, Seyrüsefer ve Hava Trafik Hizmetleri Düzenleme ve İşletme Faaliyetleri, Havacılar için Meteoroloji Faaliyetleri, Çevre Koruma Faaliyetleridir.


10. Soru

Havacılık faaliyetlerinin sınıflandırılması kaça ayrılır?

Cevap

İmalat, Bakım ve Onarım Faaliyetleri, Hava Taşımacılığı Faaliyetleri, Havaalanları Yapım ve İşletme Faaliyetleri, Haberleşme, Seyrüsefer ve Hava Trafik Hizmetleri Düzenleme ve İşletme Faaliyetleri, Eğitim Faaliyetleri olmak üzere 5’e ayrılır.


11. Soru

Hava taşımacılığı faaliyetleri kapsam bakımından kaça ayrılır?

Cevap

Genel havacılık ve hava yolu taşımacılığı olarak ikiye ayrılmaktadır.


12. Soru

Türkiye’de özel sektöre sivil havacılık işletmeciliği faaliyetlerinde bulunma olanağı hangi tarihte sunulmuştur?

Cevap

19.10.1983 tarihinde, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun yayınlanması ile sunulmuştur.


13. Soru

Hava Taşıma İşletmelerinin kuruluş koşulları ve faaliyet kurallarını düzenleyen yönetmelikler nelerdir?

Cevap

Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği, Hava Taşıma İşletmeleri Kuruluş Koşulları ve Faaliyet Kuralları, Genel Havacılık Yönetmeliği, Amatör Havacılık Faaliyetleri Yönetmeliği.


14. Soru

İşletmeler, faaliyet konusu ile ilgili hangi kurumun yönetmeliklerine uymak zorundadır?

Cevap

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yayımlanan tüm Yönetmelik, Talimat ve Genelgelere uymakla yükümlüdür.


15. Soru

Havaaracı ve komponentlerin bakımını hangi onaylı kuruluşlara yaptırmak zorunludur?

Cevap

SHY 145 onaylı bir kuruluşa yaptırmaktan, SHY- 145 onaylı bir bakım kuruluşu da, çalışanlarının lisans sahibi olmasından ve bunların takibinden otoriteye karşı sorumludur.


16. Soru

Hava taşıma işletmeleri nasıl nitelendirilmektedir?

Cevap

Hava araçlarıyla ticari amaçla, belirli hatlar üzerinde, ücret karşılığında yolcu veya yük veya yolcu-yük taşıması yapan işletmeler ile ticari hava taşımacılığı kapsamında olmayan yolcu ve yük taşımacılığı ile ücret karşılığı olup olmadığına bakılmaksızın yapılacak hava işi ve eğitim faaliyetlerini yapan bütün işletmelerdir.


17. Soru

Gerçek ve tüzel kişilerin ticari amaçla, ücret karşılığında hava araçlarıyla yolcu, yük veya yolcu ve yük taşımaları ile ticari amaçla diğer faaliyetlerde bulunmaları için hangi kurumdan izin almaları gerekmektedir?

Cevap

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan izin almaları gerekmektedir.


18. Soru

Türkiye’de havacılık faaliyetlerinde bulunacak gerçek ve tüzel kişilere işletme ruhsatı kim tarafından verilmektedir?

Cevap

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü.


19. Soru

İşletme ruhsatı neyi temsil etmektedir?

Cevap

Bu yetki belgesi kişi, kurum veya kuruluşun, mevzuatta yer alan tüm gereklilikleri karşılar durumda olduğunu ve emniyetli uçuşlar gerçekleştirebilmek üzere yeterli bilgi ve donanıma sahip olduğunu temsil etmektedir.


20. Soru

Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği’nin amacı nedir?

Cevap

Bu yönetmeliğin amacı; iç ve dış hatlarda tarifeli ya da tarifesiz seferle ücretkarşılığında yük-yolcu veya sadece yük taşımak üzere kurulmuş/kurulacak olan ticari hava taşıma işletmelerine ruhsat verilmesi, verilen ruhsatın askıya alınması ya da iptal edilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek ve bu işletmelerin, sahiplerinin ve personelinin taşıması gereken nitelikleri, görevleri ve sorumlulukları belirlemektir.


21. Soru

Ticari hava taşıma işletmecilerinin izlemesi gereken adımlar nelerdir?

Cevap

Ticari hava taşıma işletmecilerinin öncelikle 13 Ocak 2011 tarihli 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu gereğince şirket sözleşmesini hazırlaması, ticaret siciline tescilini yaptırarak Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanmasını ve daha sonra şirket sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesinin bir suretini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne sunmaları gerekmektedir. Koltuk kapasitesi yirmiden az hava araçları ile ticari hava taşımacılığı faaliyetinde bulunacak işletmeler anonim veya limited şirket, sadece yük taşımacılığı faaliyeti veya koltuk kapasitesi yirmi ve daha fazla olan hava araçları ile faaliyette bulunacak işletmeler ise anonim şirket olarak kurulurlar.


22. Soru

Bir ticari hava taşıma işletmesinin, uçuş emniyet ve güvenliğinin tesisine yönelik olarak yerine getirmesi gereken yükümlülükler nelerdir?

Cevap

? Gerçekleştirilecek operasyonun mahiyet ve kapsamına uygun şekilde yeterli sayıda uçucu, teknik ve idari personel istihdamını sağlayarak Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında işletme adına girişlerini yapmak. ? İstihdam edilen personelin asgari gerekliliklerine ilişkin eğitim ve kontrollerden geçirilmesini ve asgari yeterliliklerini sağlamak. ? Sahip olduğu ruhsat kapsamında filosunda bulunması gereken asgari sayıda hava aracının bakım ve uçuşa elverişlilik gerekliliklerini sağlayarak hava araçlarını uçuşa elverişli durumda bulundurmak. ? Gerçekleştirilecek uçuş operasyonlarını ulusal ve uluslararası sivil havacılık mevzuatının asgari gerekliliklerine uygun olarak gerçekleştirmek.


23. Soru

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile ilgili diğer ülkelerin otoritelerinden özel izin gerektiren yetki ve organizasyonlar nelerdir?

Cevap

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile ilgili diğer ülkelerin otoritelerinden özel izin alınmadıkça, patlayıcı ve tehlikeli maddeler taşınamaz. Benzer şekilde gerekli izinler alınmadan R7SM (Azaltılmış Dikey Ayırma Minimumları), MNPS (Kuzey Atlantik Asgari Seyrüsefer Performans Spesifikasyonları), -7O (Düşük Görüş Operasyonları), ETOPS (İki Motorlu Uçaklar Tarafından Gerçekleştirilen Uzatılmış Menzil Operasyonları), RNA7 (Saha Seyrüseferi) RNP (Gerekli Seyrüsefer Performansı) ve benzeri özel yetki operasyonları gerçekleştiremezler.


24. Soru

Hava yolu işletmeleri için organizasyon ne ifade eder?

Cevap

Hava yolu işletmeleri için organizasyon, yönetimin hedefleri gerçekleştirebileceği bir yapıdır. Temelde aynı olmalarına rağmen hava yolu organizasyonları tarihsel büyüme, hava yollarının sınıflandırılması ve işletmenin büyüklüğü, faaliyetleri, hukuki yapısı, mali gücü, çevresel faktörlere ve ile ulusaluluslararası uçuş güzergâhlarına bağlı olarak işletmeden işletmeye farklılık gösterebilir.


25. Soru

Bir hava yolu işletmesi için genel bir organizasyon şemasının elemanları nelerdir?

Cevap

Yönetmeliği kapsamında hava yolu işletmelerinden, sorumlu müdüre doğrudan bağlı olmak üzere uçuş işletme, yer işletme, bakım, uçuş eğitim, güvenlik, konularından sorumlu yöneticiler ile bir sorumlu müdür ve tüm organizasyonun sağlıklı bir yapıda olmasını ve sürekliliğini denetleme görevini üstlenebilecek yeterlilikte kalite ve emniyet sistemi yöneticisi görevlendirilmesi beklenmektedir.


26. Soru

Hava yolu işletmeciliği talebinde bulunacak tüzel kişilerin başvuru işlemleri hangi kurum tarafından incelenmektedir?

Cevap

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Uçuş Operasyon Daire Başkanlığı’na bağlı Uçuş Operasyon Müdürlüğü tarafından değerlendirilmektedir.


27. Soru

Ticari hava yolu işletme ruhsatının alınması ile ilgili süreç nasıl işler?

Cevap

Başvuru, Ön İzin, Doküman Uyum, Asıl Ruhsat, Denetleme, Değerlendirme ve Ruhsatın Verilmesi gibi belli başlı aşamalardan oluşmaktadır. Tüm aşamalar Uçuş Operasyon Müdürlüğü ve koordine birimleri ile birlikte eş zamanlı olarak yürütülmektedir.


28. Soru

Talep dosyasının tüm gerekliliklerini sağlayacak şekilde işletici tarafından eksiksiz tamamlanması hâlinde ruhsatlandırma süreci ne kadar sürmektedir?

Cevap

Ortalama 1 yıl sürmektedir.


29. Soru

Bir Ticari Hava yolu İşletmesinin yolcu ve yük taşımacılığı yapabilmek üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne sunmak üzere hazırlaması gereken dokümanlar nelerdir?

Cevap

? İşletme El Kitabı, ? Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetimi El Kitabı, ? Filodaki her bir tip hava aracı için ayrı olarak hazırlanmış Asgari Teçhizat listeleri ? Bakım Programı veya Programları, ? Filoda bulunan tüm uçaklar için Ağırlık ve Denge Formları, ? Güvenlik Planı, ? Yer İşletme El Kitabı, ? Kabin Ekibi El Kitabı, ? Emniyet El Kitabı ve Kalite El Kitabı, ? İşletmeler tarafından gerçekleştirilmesi planlanan operasyona özgü diğer dokümanlar.


30. Soru

İşletme ruhsatının verilmesi kararı hangi kurum onayı ile yürürlüğe girer?

Cevap

İşletme ruhsatının verilmesi kararı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’nın onayı ile yürürlüğe girer ve kamuoyu ile ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlara bildirilir.


31. Soru

İşletme ruhsatı, ilk veriliş uygulamaları nelerdir?

Cevap

İşletme ruhsatı, ilk verilişte en fazla bir yıl için düzenlenir ve yönetmelikte belirtilen gerekliliklerin sağlanması koşuluyla üç yıldan fazla olmayacak şekilde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yenilenebilir.


32. Soru

SHY 6A Yönetmeliği kapsamında yapılan düzenlemelere ilişkin olarak inceleme ve denetimlerde belirtilen kurallara uymayan işletmelere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uygulanacak olan idari yaptırımlar nelerdir?

Cevap

? Yönetmelik çerçevesinde yetkilendirilen tüm personelin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen yönetici kabul belgesi, lisans, sertifika veya yetki belgesi yapılan denetimler sonucunda tespit edilecek kusura istinaden en fazla 6 ay süre ile askıya alınabilir veya iptal edilebilir. ? Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren işletmelerin, operasyonel ve mali düzenlemelerin asgari gerekliliklerini karşılayamaması sebebiyle uçuş faaliyetlerinin durdurulması veya işletme ruhsatının yenilenmemesi hâlinde, faaliyetlerin durdurulduğu veya işletme ruhsatının geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren işletmeye asgari gereklilikleri yerine getirmesi için en fazla 6 ay süre verilir. Bu süre içerisinde gerekliliklerin sağlanamaması hâlinde işletme ruhsatı iptal edilir. ? Operasyonel ve mali konulardaki düzenlemelere ilişkin denetim sonucunda uçuş emniyeti açısından sakınca görülmesi durumunda işletmenin uçuşları kısmen veya tamamen durdurularak, işletmeye en fazla 3 ay süre verilir ve bu süre zarfında tespit edilen hususların giderilememesi durumunda işletme ruhsatı askıya alınır veya iptal edilir ? Uçuş emniyetini doğrudan etkilemeyen ancak SHY6A Yönetmeliği ve üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen koşulların bir kısmının kaybedildiğinin tespit edilmesi hâlinde, işletmeciye eksikliklerin giderilmesi için en fazla üç ay süre verilir. Bu süre içerisinde eksikliklerini tamamlayamayan işletmecinin uçuşları durdurularak işletme ruhsatı askıya alınır ve verilen sürede eksikliklerini gideremeyen işletmecilerin ruhsatları iptal edilir. ? İşletmeler tarafından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kasten veya ihmalen yanlış bilgi verildiğinin tespit edilmesi hâlinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulur.


33. Soru

. Hava aracı bakım teknisyenlerinin, bir hava aracının bakımını yaparak uçuşa elverişlilik belgesini imzalayabilmesi için neler gereklidir?

Cevap

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden SHY-66 hava aracı bakım teknisyeni lisansına sahip olması ve lisans sahibi kişinin bakım çıkış sertifikasını imzalayacağı hava aracının tip eğitimini alarak bunu lisansına işletmiş olması gerekmektedir.


34. Soru

Türkiye’de sivil hava araçlarına bakım yapacak personelin lisanslandırılmasına ilişkin usul ve esaslar nelerdir?

Cevap

Türkiye’de sivil hava araçlarına bakım yapacak personelin lisanslandırılmasına ilişkin usul ve esaslar, SHY66 Hava Aracı Bakım Personeli Yönetmeliği’ne göre düzenlenmektedir. Uluslararası düzenlemelere göre oluşturulan bu yönetmelik kapsamında hava aracı bakım lisansı kategorileri A, B1, B2, B3 ve C olarak tanımlanmıştır.


35. Soru

Hava aracı bakım lisansı nedir?

Cevap

Hava aracı bakım lisansı, İçeriğinde belirtilen herhangi bir hava aracı temel kategori ve tipi için, bilgi ve bakım deneyimi olarak SHY 66 Yönetmeliğinin gereksinimlerini karşılayan personelin niteliğini gösteren belge olarak tanımlanmaktadır.


36. Soru

Hava aracı bakım lisansı kategorileri nelerdir?

Cevap

Bu Yönetmeliğin şartlarını sağlayan bir hava aracı bakım personelinin A, B1, B2, B3 ve C kategorilerine göre almaya hak kazanacağı unvanlar ile yetkilendirme belgesinde belirtilen sınırlamalar dâhilinde hangi bakım faaliyetleri sonrasında bakım çıkış sertifikası düzenleyebileceği belirlenir.


37. Soru

Yetkilendirme belgesi nedir?

Cevap

SHY-145 Onaylı Bakım Kuruluşu’nun SHY-66 lisansı sahibi personeli SHY-145 Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak hangi hava aracı tipi veya tiplerinde ve hangi bakım işlerinde yetkilendirdiğini gösteren belgedir.


38. Soru

Bakım çıkış sertifikası nedir?

Cevap

Hava aracı veya komponentinin bakım sonrasında onaylı bakım kuruluşu tarafından yayımlanan servise verilmeye hazır olduğunu gösteren belgedir.


39. Soru

Kategori B3 hava aracı bakım lisansı max. Kaç kg uçaklar için geçerlidir?

Cevap

Maksimum kalkış ağırlığı 2.000 kg veya altında olan piston motorlu basınçlandırılmamış uçaklar için geçerlidir.


40. Soru

Kategori A, B1.2 ve B1.4 alt kategorileri ile B3 için deneyim süresi ilgili teknik eğitimi almış ise nedir?

Cevap

3 yıldır.


41. Soru

Kategori B2, B1.1 ve B1.3 alt kategorileri için SHY147 temel eğitimini almış ise kaç yıl deneyim istenir?

Cevap

2 yıl.


42. Soru

Kategori C (Büyük hava araçları) için deneyim süresi nedir?

Cevap

3 veya 5 yıl olarak kriterlere göre değişiklik gösterir.


43. Soru

Kategori C (Büyük hava araçları dışında) deneyim süresi nedir?

Cevap

Kategori B1 veya B2 yetkilerini kullanarak Üs bakımda destek personeli olarak/her ikisinin kombinasyonu: 3 yıldır.


44. Soru

SHY-66 hava aracı bakım lisansına başvuru şartları nelerdir?

Cevap

Kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması ve SHGM’ne başvuru işlemleri sırasında ilgili formu doldurarak, teorik-pratik eğitimlerini ve deneyim süreleriyle ilgili gereklilikleri karşıladıklarını belgelerle beyan etmeleri gerekmektedir.


45. Soru

Bakım lisansı alındığı tarihten itibaren kaç sene geçerlidir?

Cevap

Bakım lisansı alındığı tarihten itibaren yapılan inceleme ve denetimlerde askıya alınmasını, iptalini veya cezai işlem uygulanmasını gerektiren bir durum olmaması hâlinde beş yıl süreyle geçerlidir. Geçerlilik süresinin uzatılması için lisans sahibinin ya da çalıştığı SHY 145 yetkili bakım kuruluşunun Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuru formu ve lisansın aslı ile başvuruda bulunması gerekir. Beyan edilen bilgiler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından doğruladıktan sonra 5 yıl süre ile uzatma işlemi gerçekleşir.


46. Soru

Bakım nasıl uygulanmaktadır?

Cevap

Uçuş öncesi kontrol hariç olmak üzere, bir hava aracının veya komponentin revizyonu, tamiri, kontrol edilmesi, değiştirilmesi, modifikasyonu veya arıza giderme işlemlerinden herhangi birisinin veya bunların herhangi bir kombinasyonunun uygulanması şeklinde tanımlanmaktadır.


47. Soru

Hava aracı bakım faaliyetlerinde etkinliğin sağlanması neden önemlidir?

Cevap

Etkinliğin sağlanamaması hâlinde bakım maliyetleri artarken, satın alım maliyetleri yüksek olan hava araçlarının kullanım oranları azalacaktır. Bunun sağlanmasında öngörülen en etkili yöntemlerden biri, güvenilirlik azalmadan müdahalede bulunmak ve güvenirliği tasarım aşamasındaki düzeye getirmektir. Diğer bir deyişle önleyici bakım yapmaktır.


48. Soru

Bakım çeşitleri nelerdir?

Cevap

Önleyici bakım, düzeltici bakım, hat bakım, üst bakım, programlı bakım, programsız bakım


49. Soru

Hava aracı bakımları hangi kuruşlar tarafından yapılmaktadır?

Cevap

Hava aracı bakımları, SHGM tarafından yetkilendirilmiş bakım kuruluşları tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de bakım kuruluşları ile ilgili düzenlemeler, uluslararası standart ve kurallar çerçevesinde oluşturulan SHY 145 Onaylı Bakım Kuruluşları Yönetmeliği’ne göre uygulanmaktadır.


50. Soru

SHY 145 Onaylı Bakım Kuruluşları Yönetmeliği’nin amacı nedir?

Cevap

Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerin her türlü sivil hava aracı için onaylı bakım kuruluşu olarak yetkilendirilmesinde sahip olması gereken nitelikler ile faaliyetlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Bu kapsamda ticari hava taşımacılığında kullanılan her türlü sivil hava aracına veya komponentine bakım hizmeti sağlamak üzere yetkilendirilmiş kuruluşları, bu kuruluşlarda görev yapan yönetici ve personeli kapsamaktadır.


51. Soru

Tesis planlamaları nasıl olmalıdır?

Cevap

Yönetmelik çerçevesinde atölye ve bakım bölümlerinin çevresel kirliliği önlemek üzere ayrılması, ofislerin onaylayıcı personelin görevlerini yerine getirecek şekilde yerleşimi, depolama tesislerinin komponent, malzeme ve ekipmanların muhafaza edilmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.


52. Soru

Bakım kuruluşu faaliyetleri nelerdir?

Cevap

Hat bakım ve üs bakım.


53. Soru

Bakım kuruluşu tarafından bakımların emniyetli bir şekilde tamamlanmasını sağlamak amacıyla yapılması gerekenler nelerdir?

Cevap

Gerekli personel, alet, ekipman, malzeme, bakım verisi ve tesislerin kullanımını planlamak üzere işin hacmine ve karmaşıklığına uygun bir sistem oluşturulur. Bakım görevlerinin planlanması ve vardiyaların düzenlenmesi, insan performansı sınırları göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Vardiya veya personel değişimi gibi iş devrini gerektiren durumlarda bakımın devam ettirilmesi ve tamamlanması için, gerekli bilgilerin giden ve gelen personel arasında belirlenecek prosedürlere uygun şekilde aktarılması sağlanmalıdır.


54. Soru

Bakım çıkış sertifikası ne zamanlar düzenlenir?

Cevap

Bu sertifika, herhangi bir bakımın tamamlanmasının ardından ve uçuştan önce düzenlenmektedir. Benzer şekilde bir komponentin hava aracına takılmadan önce modifikasyon ve uçuşa elverişlilik direktieri açısından uygunluğundan emin olunmalıdır. Hava aracına takılı olmayan bir komponente yapılan herhangi bir bakımın tamamlanmasının ardından da bakım çıkış sertifikası düzenlenmektedir.


55. Soru

Uygun bakım çıkış sertifikasına sahip bir komponentin olmaması nedeniyle bir hava aracının ana hat veya üs bakım istasyonu haricinde bir yerde kalması durumunda, bu komponetin havaaracına kaç saatliğine takılmasına izin verilir?

Cevap

En fazla 30 uçuş saati veya ana hat ya da üs bakım istasyonuna ilk dönüşüne kadar geçici süreyle takılmasına izin verilebilir. Bu komponentin takılması, hava aracı işleticisinin mutabakatına, komponentin uygun sayılabilecek bir bakım çıkış sertifikasına sahip olmasına veya geçerli tüm bakım ve operasyon gerekliliklerini karşılamasına bağlıdır.


56. Soru

Bakım kayıtlarının ve ilgili bakım verileri ne kadar süre ile muhafaza edilmelidir?

Cevap

Bakım kayıtlarının ve ilgili bakım verilerinin bir kopyasının, hava aracının veya komponentinin bakım çıkışının yapıldığı tarihten itibaren üç yıl süreyle uygun ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir.


57. Soru

SHGM tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu SHY 145 Yönetmelik gerekliliklerini sağlayan kuruluşlara verilen yetki belgesinin süresi ne kadardır?

Cevap

Süresiz yetki belgesi düzenlenir ve bu belge, gereklilikler karşılandığı, denetimler esnasında tespit edilen bulgular zamanında kapatıldığı, yetki askıya alınmadığı veya iptal edilmediği sürece geçerliliğini korur.


58. Soru

Birinci seviye ve ikinci seviye bulgu nedir?

Cevap

Yapılan denetimlerde Yönetmelik hükümlerine aykırı olan, emniyet standardını düşüren ve uçuş emniyetini doğrudan ciddi olarak etkileyen uygunsuzluk veya kusurlar Birinci Seviye Bulgu, emniyet standardını düşürebilecek ve uçuş emniyetini tehlikeye atma ihtimali olan uygunsuzluklar ise İkinci Seviye Bulgu olarak tanımlanmaktadır.


59. Soru

Sürekli Uçuşa Elverişlilik nedir?

Cevap

Sürekli Uçuşa Elverişlilik, hava aracının işletim ömründeki herhangi bir zamanda yürürlükteki uçuşa elverişlilik gerekliliklerine uygun olmasını ve emniyetli işletim için elverişli bir durumda olmasını sağlayan süreçler olarak tanımlanmaktadır.


60. Soru

Bir hava aracının uçuşa elverişliliğini ve operasyonel acil durum ekipmanlarının kullanılabilirliğini sağlamak üzere yapılması gereken işlemler nelerdir?

Cevap

? Uçuş öncesi kontrollerinin yapılması, ? Ticari hava taşımacılığında kullanılan hava araçları için geçerli Asgari Teçhizat listesi (ME-) ve Konfigürasyon Sapma listesi (CD-) dikkate alınarak emniyetli operasyona etki eden her bir arıza veya hasarın onaylı veriler doğrultusunda giderilmesi, ? Tüm bakımlarının onaylı hava aracı bakım programına uygun olarak gerçekleştirilmesi, ? Ticari hava taşımacılığında kullanılan hava araçları için onaylı hava aracı bakım programının etkinliğinin analizinin yapılması, ? Uçuşa elverişlilik direktifi, sürekli uçuşa elverişliliği etkileyen operasyonel direktif, Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA)/Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmış sürekli uçuşa elverişlilik gereklilikleri veya bir emniyet sorununa istinaden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ivedilikle uygulanmak için yayınlanan usul ve esaslardan uygulanabilir olanların yerine getirilmesi, ? Modifikasyon ve tamirlerin onaylı verilere göre uygulanması, ? Zorunlu olmayan modifikasyonlar ve/veya kontroller ile ilgili olarak büyük hava araçları /ticari hava taşımacılığında kullanılan hava araçları için bir uygulama politikasının oluşturulması, ? Hava aracı için gerekli görülmesi durumunda kontrol uçuşlarının yapılmasıdır.


61. Soru

Komponent nedir?

Cevap

Hava aracına ait her tür motor, pervane, parça veya cihaz Komponent olarak adlandırılmaktadır.


62. Soru

Komponentler kaça ayrılır?

Cevap

Komponentler ömürlü, gayri faal ve kurtarılamaz olarak üç şekilde sınıflandırılabilir.


63. Soru

Bakım çıkış sertifikasında yer alan bilgiler nelerdir?

Cevap

Bakım çıkış sertifikasında yapılan bakıma ilişkin temel detaylar, söz konusu bakımın tamamlandığı tarih, onaylayıcı personel bilgileri de dâhil olmak üzere bakım çıkış sertifikasını yayımlayan kuruluşun ve/veya kişinin kimlik bilgileri ile varsa uçuşa elverişliliğe veya faaliyetlere ilişkin sınırlamalarla ilgili bilgiler yer almaktadır.


64. Soru

Sivil hava araçlarının Türk uçak siciline tescil edilmesinin öncesinde ve sonrasında uçuşa elverişlilik yönünden muayene ve kontrol edilmesine ilişkin esaslar hangi kurum tarafından belirlenmektedir?

Cevap

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından.


65. Soru

SHGM tarafından yapılan inceleme ve denetimlerde Yönetmelik kapsamında hava aracının sürekli uçuşa elverişliliğini etkileyenve/veya etkileme ihtimali olan seviye 1ve seviye 2 bulgu tespit edilmişse izlenen yol nedir?

Cevap

Sorumlu kişi veya kuruluş tespit edilen bulgulara ilişkin bildirimin alınması sonrasında belirlenen süre zarfında kök neden analizlerini de içeren bir düzeltici faaliyet planı hazırlayarak, düzeltici işlemlerin uygunluğunu hakkında onay almak üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne rapor sunar. Bu süreçte bulgunun niteliği göz önünde bulundurularak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuşa elverişlilik gözden geçirme sertifikasının iptali veya askıya alınması söz konusudur.


66. Soru

Yapılan inceleme ve denetimlerde Yönetmelikte belirtilen kurallara uymayan işletmecilere uygulanan yaptırımlar nelerdir?

Cevap

? Yönetmeliğe aykırı olan, emniyet standardını düşürerek uçuş emniyetini doğrudan ciddi olarak etkileyen önemli bir kusur tespit edilmesi (Seviye 1 bulgu) ve tespit tarihinden itibaren on gün içerisinde SYK’nın ilgili düzeltici faaliyeti gerçekleştirememesi hâlinde SYK yetkisi ile yönetici personel onayı, tespit edilen eksiklik giderilinceye kadar askıya alınır. ? Uçuş emniyetini doğrudan etkilemeyen ancak Yönetmelikte belirtilen koşulların tamamının veya bir kısmının kaybedildiğinin tespit edilerek Seviye 2 bulgu olarak değerlendirilmesi hâlinde, en fazla üç ay içerisinde eksikliklerin tamamlanması istenir. Verilen süre içerisinde eksiklikleri tamamlamayan SYK’nın bu eksikliklere ilişkin faaliyeti bu eksiklik giderilinceye kadar durdurulur. ? SYK yetkisinin askıya alınması veya iptal edilmesi durumunda yetki belgesi, sorumlu yönetici personel onay formları ve SYK onay sayfasının asıllarını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne iade etmeyen kuruluşun sorumlu müdürü en az iki yıl süreyle başka bir SYK’da, bakım kuruluşunda veya hava taşıma işletmesinde yönetici personel olarak görev yapamaz.


67. Soru

Hava taşımacılığında yapılan ulusal düzenlemelerin amacı nelerdir?

Cevap

Ulusal düzenlemeler, uluslararası hava yolu taşımacılığını ve yabancı hava yolu işletmelerini kapsayabilir. Düzenlemeler genel olarak hava taşımacılığı faaliyetlerinin emniyetli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilerek kamu yararının korunması, sosyal refahın ve ulusal gelişmişlik düzeyinin artırılması, bazı bölgelerin ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan desteklenmesi, uluslararası ekonomik ve ticari faaliyetlerin gerektirdiği taşımacılık hizmetlerinin sağlanması, turizm gibi belirli sektörlerin desteklenmesi, döviz girdisi sağlanması, hava taşımacılığında sürdürülebilirliğin sağlanması, ulusal savunma ihtiyaçlarının karşılanması, doğal afetlerde ortaya çıkan taşımacılık ihtiyacının karşılanması vb. gibi amaçlarına yönelik olarak gerçekleştirilmektedir.


68. Soru

Sivil havacılık alanındaki faaliyet konuları nelerdir?

Cevap

Sivil havacılık alanındaki faaliyet konuları;

  • Havaaraçları İmalat, Bakım ve Onarım Faaliyetleri
  • Havaaraçları ile İşletmecilik Faaliyetleri
  • Havaalanları Yapım ve İşletme Faaliyetleri
  • Haberleşme, Seyrüsefer ve Hava Trafik Hizmetleri Düzenleme ve
  • İşletme Faaliyetleri
  • Havacılar için Meteoroloji Faaliyetleri
  • Çevre Koruma Faaliyetleri

69. Soru

Genel havacılık ve havayolu taşımacılığı arasındaki farklılıklar nelerdir?

Cevap

Hava taşımacılığı faaliyetleri, kapsamı açısından genel havacılık ve hava yolu taşımacılığı olarak ikiye ayrılmaktadır. Hava yolu işletmeleri, koltuk kapasitesi yirmi ve üzeri olan uçaklarla yolcu taşımacılığı ile sadece yük taşımacılığı yapan ticari hava taşıma işletmeleridir. Genel havacılık işletmeleri ise ticari hava taşımacılığı kapsamında olmayan yolcu ve yük taşımacılığı yapan işletmeler ile ücret karşılığı olup olmadığına bakılmaksızın önceden belirlenmiş bir hava sahasında, belirlenmiş bir amaca yönelik olarak gerçekleştirilen operasyonları ve eğitim faaliyetlerini yapan işletmelerdir.


70. Soru

Taşımacılık faaliyetlerine göre havayolu işletmeleri kaç'a ayrılmaktadır?

Cevap

Taşımacılık faaliyetlerine göre havayolu işletmeleri; 

• Küresel Havayolu İşletmesi/Ağ İşletmeleri
• Dev Havayolu İşletmeleri
• Bölgesel Havayolu İşletmeleri
• Besleyici Havayolu İşletmeleri
• Küçük Bölgeler Arası Sefer Yapan Havayolu İşletmeleridir.


71. Soru

Ticari hava taşımacılığı faaliyetinde bulunacak işletmelerin uyması gereken temel mevzuatlar nelerdir?

Cevap

Talimat ve Genelgelere uymakla yükümlüdür. Bu kapsamda ticari hava taşımacılığı faaliyetinde bulunacak işletmelerin uyması gereken temel mevzuat aşağıda yer almaktadır.
• 2920 Sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu
• Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A)
• Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği (SHY-1)
• Sürekli Uçuşa Elverişlilik ve Bakım Sorumluluğu Yönetmeliği (SHY-M)
• Türk Hava Sahasında Uçuş Yapan Türk ve Yabancı Sivil Hava Araçlarının Yaptırması Gereken Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası Yönetmeliği


72. Soru

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan tüm yasal düzenlemeler hangileridir?

Cevap

Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan tüm yasal düzenlemelere tabidir. Bu yasal düzenlemeler ise şu şekilde sıralanabilir:
• Ticari İşletmelerin Finansal ve Mali Konularda Denetlemesine İlişkin Talimatı (SHT-6AF)
• Hava Aracı Bakım Personeli Lisans Yönetmeliği/Talimatı (SHY-66/SHT-66)
• Hava aracı Adi Kiralama ve İşletme Sözleşmeleri Genelgesi
• Form-4 Yönetici Personel Belgesi Onay İşlemleri Genelgesi
• Havacılık İşletmeleri Güvenlik Yönetim Sistemi Talimatı (SHT-17.3)
• Ticari Hava Taşıma İşletmeleri, Uçuş Eğitim ve Bakım Kuruluşlarında Emniyet Yönetim Sisteminin Uygulanmasına İlişkin Talimat (SHT-SMS)


73. Soru

Hava taşıma işletmelerini tanımlayınız?

Cevap

Hava araçlarıyla ticari amaçla, belirli hatlar üzerinde, ücret karşılığında yolcu veya yük veya yolcu-yük taşıması yapan işletmeler ile ticari hava taşımacılığı kapsamında olmayan yolcu ve yük taşımacılığı ile ücret karşılığı olup olmadığına bakılmaksızın yapılacak hava işi ve eğitim faaliyetlerini yapan işletmeler hava taşıma işletmeleri olarak nitelendirilmektedir.


74. Soru

Ticari hava taşıma işletmesinin, uçuş emniyet ve güvenliğinin tesisine yönelik olarak yerine getirmesi gereken yükümlülükler nelerdir?

Cevap

Bir ticari hava taşıma işletmesinin, uçuş emniyet ve güvenliğinin tesisine yönelik olarak yerine getirmesi gereken yükümlülükler;

• Gerçekleştirilecek operasyonun mahiyet ve kapsamına uygun şekilde yeterli sayıda uçucu, teknik ve idari personel istihdamını sağlayarak Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında işletme adına girişlerini yapmak.
• İstihdam edilen personelin asgari gerekliliklerine ilişkin eğitim ve kontrollerden geçirilmesini ve asgari yeterliliklerini sağlamak.
• Sahip olduğu ruhsat kapsamında filosunda bulunması gereken asgari sayıda hava aracının bakım ve uçuşa elverişlilik gerekliliklerini sağlayarak hava araçlarını uçuşa elverişli durumda bulundurmak.
• Gerçekleştirilecek uçuş operasyonlarını ulusal ve uluslararası sivil havacılık mevzuatının asgari gerekliliklerine uygun olarak gerçekleştirmek.


75. Soru

Bir ticari havayolu işletmesinin yolcu ve yük taşımacılığı yapabilmek üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne sunmak üzere hazırlaması gereken dokümanlar nelerdir?

Cevap

Bir Ticari Hava yolu İşletmesinin yolcu ve yük taşımacılığı yapabilmek üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne sunmak üzere hazırlaması gereken dokümanlar aşağıda maddeler hâlinde verilmiştir.
• İşletme El Kitabı,
• Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetimi El Kitabı,
• Filodaki her bir tip hava aracı için ayrı olarak hazırlanmış Asgari Teçhizat Listeleri
• Bakım Programı veya Programları,
• Filoda bulunan tüm uçaklar için Ağırlık ve Denge Formları,
• Güvenlik Planı,
• Yer İşletme El Kitabı,
• Kabin Ekibi El Kitabı,
• Emniyet El Kitabı ve Kalite El Kitabı,
• İşletmeler tarafından gerçekleştirilmesi planlanan operasyona özgü diğer dokümanlar.


76. Soru

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından işletme ruhsatı alan işletmecinin uyması gereken kurallar nelerdir?

Cevap

1. İşletme ruhsatı ekinde yer alan işletme şartlarının dışında ve bu şartlara aykırı bir şekilde işletmecilik yapamaz.
2. İşletme ruhsatında yer almayan herhangi bir hava aracını işletemez.
3. Ruhsatın alındığı tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde uçuş faaliyetlerine başlamak zorundadır.
4. SHY 6A Yönetmeliğinde yer alan şartları sağlamak koşuluyla uçuş faaliyetlerine 3 aydan daha fazla süre ile ara veremez.


77. Soru

SHY 6A Yönetmeliği kapsamında yapılan düzenlemelere uymayan işletmelere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uygulanacak olan idari yaptırımlar nelerdir?

Cevap

SHY 6A Yönetmeliği kapsamında yapılan düzenlemelere ilişkin olarak inceleme ve denetimlerde belirtilen kurallara uymayan işletmelere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uygulanacak olan idari yaptırımlar;

• Yönetmelik çerçevesinde yetkilendirilen tüm personelin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen yönetici kabul belgesi, lisans, sertifika veya yetki belgesi yapılan denetimler sonucunda tespit edilecek kusura istinaden en fazla 6 ay süre ile askıya alınabilir veya iptal edilebilir.
• Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren işletmelerin, operasyonel ve mali düzenlemelerin asgari gerekliliklerini karşılayamaması sebebiyle uçuş faaliyetlerinin durdurulması veya işletme ruhsatının yenilenmemesi hâlinde, faaliyetlerin durdurulduğu veya işletme ruhsatının geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren işletmeye asgari gereklilikleri yerine getirmesi için en fazla 6 ay süre verilir. Bu süre içerisinde gerekliliklerin sağlanamaması hâlinde işletme ruhsatı iptal edilir.
• Operasyonel ve mali konulardaki düzenlemelere ilişkin denetim sonucunda uçuş emniyeti açısından sakınca görülmesi durumunda işletmenin uçuşları kısmen veya tamamen durdurularak, işletmeye en fazla 3 ay süre verilir ve bu süre zarfında tespit edilen hususların giderilememesi durumunda işletme ruhsatı askıya alınır veya iptal edilir.
• Uçuş emniyetini doğrudan etkilemeyen ancak SHY 6A Yönetmeliği ve üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen koşulların bir kısmının kaybedildiğinin tespit edilmesi hâlinde, işletmeciye eksikliklerin giderilmesi için en fazla üç ay süre verilir. Bu süre içerisinde eksikliklerini tamamlayamayan işletmecinin uçuşları durdurularak işletme ruhsatı askıya alınır ve verilen sürede eksikliklerini gideremeyen işletmecilerin ruhsatları iptal edilir.
• İşletmeler tarafından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kasten veya ihmalen yanlış bilgi verildiğinin tespit edilmesi hâlinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulur.


78. Soru

Hava aracı bakım lisansı hakkında kısaca bilgi veriniz?

Cevap

Hava aracı bakım lisansı, “İçeriğinde belirtilen herhangi bir hava aracı temel kategori ve tipi için, bilgi ve bakım deneyimi olarak SHY 66 Yönetmeliğinin gereksinimlerini karşılayan personelin niteliğini gösteren belge” olarak tanımlanmaktadır.


79. Soru

Hava aracı bakım lisansına başvuracak kişilerin Yönetmelik gereği hava aracı üzerinde tamamlaması gereken pratik deneyim süreleri hangi kategori için ne kadar olmalıdır?

Cevap

Hava aracı bakım lisansına başvuracak kişilerin Yönetmelik gereği hava aracı üzerinde tamamlaması gereken pratik deneyim süreleri;

Kategori A, B1.2 ve B1.4 alt kategorileri ile B3 için;
• İlgili teknik eğitimi almamışsa: 3 yıl
• Uygun kabul edilen eğitimi kalifiye personel olarak tamamlamışsa: 2 yıl
• SHY 147 temel eğitimini tamamlamışsa: 1 yıl
Kategori B2, B1.1 ve B1.3 alt kategorileri için;
• İlgili teknik eğitimi almamışsa: 5 yıl
• Uygun kabul edilen eğitimi kalifiye personel olarak tamamlamışsa: 3 yıl
• SHY 147 temel eğitimini tamamlamışsa: 2 yıl
Kategori C (Büyük hava araçları) için;
• Kategori B1.1, B1.3 veya B2 yetkilerini kullanarak/Üs bakımda destek personeli olarak/her ikisinin kombinasyonu: 3 yıl
• Kategori B1.2, B1.4 yetkilerini kullanarak/Üs bakımda destek personeli olarak/ her ikisinin kombinasyonu: 5 yıl
Kategori C (Büyük hava araçları dışında);
• Kategori B1 veya B2 yetkilerini kullanarak/Üs bakımda destek personeli olarak/her ikisinin kombinasyonu: 3 yıl


80. Soru

Hava aracı bakım lisansının askıya alınması veya iptalini gerektiren durumlar nelerdir?

Cevap

Lisansın askıya alınması veya iptalini gerektiren durumlar;

• Belgelerde tahrifat yapılması veya sahte belge ibraz edilerek hava aracı bakım lisansı ve/veya yetkilendirme belgesine sahip olunması durumunda lisans iptal edilir.
• Talep edilen bakımın gerçekleştirilmemiş olmasına rağmen bu durumun bakımı talep eden kuruluşa/şahsa bildirilmemiş olması durumunda önce 1 ay, tekrarlanması hâlinde 3 ay süreyle askıya alınır.
• Kendi kontrolü sonucu tespit edilen, yapılması gerekli görülen bakımın gerçekleştirilmemesi ve bu durumun adına bakım yapılan kuruluşa/şahsa bildirilmemiş olması durumunda önce 1 ay, tekrarlanması hâlinde 3 ay süreyle askıya alınır.
• İhmalkâr/sorumsuz bakım yapılması durumunda önce 1 ay süre, tekrarlanması hâlinde 3 ay süreyle askıya alınır.
• Bakım kayıtlarında tahrifat yapılması durumunda 3 ay süre ile askıya alınır, tekrarlanması hâlinde iptal edilir.
• Bakım çıkış sertifikasında belirtilen bakımların yapılmadığını bilerek veya yapıldığını doğrulamadan bakım çıkış sertifikası düzenlenmesi durumunda önce 3 ay süre ile askıya alınır, tekrarlanması hâlinde iptal edilir.
• Bakım işlemlerinin veya bakım çıkışsertifikası düzenlenmesinin alkol, uyuşturucu ve diğer uyarıcı maddelerin olumsuz etkileri altında gerçekleştirilmesi durumunda önce 3 ay süre ile askıya alınır, tekrarlanması hâlinde iptal edilir.
• SHY 66, SHY M veya SHY 145 yönetmeliklerine uygun olmayan şekilde bakım çıkış sertifikası düzenlenmesi durumunda önce yazılı ihtar yapılır, tekrarlanması hâlinde 1 ay süreyle askıya alınır


81. Soru

Hat bakımı hakkında kısaca bilgi veriniz?

Cevap

Hat Bakım, Hava aracının veya hava aracı parçasının onaylanmış standartlara uygun olarak hangar gerektirmeyen bakım, onarım, parça değiştirme ve hasar giderme işlemlerinin yapılmasıdır.


82. Soru

Üs bakımı hakkında kısaca bilgi veriniz?

Cevap

Üs Bakım, Hava aracının hangar ve atölye mekânlarında onaylanmış standartlara göre yenileştirme, onarım, parça değiştirme veya hasar giderme işlemlerinin birlikte veya ayrı yapılmasıdır.


83. Soru

Önleyici bakım nedir açıklayınız?

Cevap

Önleyici Bakım, Sivil havacılık otoriteleri, hava aracı ve hava aracı komponentlerini üreten firmalar tarafından belirlenmiş standartlar kapsamında, belirlenen aralık ve zamanlarda bakım işlemlerinin yapılarak oluşabilecek olası arıza ve hasarları önlemeye yönelik bakım faaliyetidir. Kontrol, servis, revizyon gibi bakım işlemleri bu kapsamda yapılan bakım işleridir ve zaman içinde düzenli biçimde tekrarlanır.


84. Soru

Sürekli uçuşa elverişlilik kavramını açıklayınız?

Cevap

Sürekli Uçuşa Elverişlilik, “hava aracının işletim ömründeki herhangi bir zamanda yürürlükteki uçuşa elverişlilik gerekliliklerine uygun olmasını ve emniyetli işletim için elverişli bir durumda olmasını sağlayan süreçler” olarak tanımlanmaktadır.


85. Soru

Hava aracının uçuşa elverişliliğini ve operasyonel acil durum ekipmanlarının kullanılabilirliğini sağlamak üzere yapılması gereken işlemler nelerdir?

Cevap

Bir hava aracının uçuşa elverişliliğini ve operasyonel acil durum ekipmanlarının kullanılabilirliğini sağlamak üzere yapılması gereken işlemler:

• Uçuş öncesi kontrollerinin yapılması,
• Ticari hava taşımacılığında kullanılan hava araçları için geçerli Asgari Teçhizat Listesi (MEL) ve Konfigürasyon Sapma Listesi (CDL) dikkate alınarak emniyetli operasyona etki eden her bir arıza veya hasarın onaylı veriler doğrultusunda giderilmesi,
• Tüm bakımlarının onaylı hava aracı bakım programına uygun olarak gerçekleştirilmesi,
• Ticari hava taşımacılığında kullanılan hava araçları için onaylı hava aracı bakım programının etkinliğinin analizinin yapılması,
• Uçuşa elverişlilik direktifi, sürekli uçuşa elverişliliği etkileyen operasyonel direktif, Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA)/Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmış sürekli uçuşa elverişlilik gereklilikleri veya bir emniyet sorununa istinaden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ivedilikle uygulanmak için yayınlanan usul ve esaslardan uygulanabilir olanların yerine getirilmesi,
• Modifikasyon ve tamirlerin onaylı verilere göre uygulanması,
• Zorunlu olmayan modifikasyonlar ve/veya kontroller ile ilgili olarak büyük hava araçları /ticari hava taşımacılığında kullanılan hava araçları için bir uygulama politikasının oluşturulması,
• Hava aracı için gerekli görülmesi durumunda kontrol uçuşlarının yapılmasıdır.


86. Soru

Hangi durumlarda hava aracının uçuş yapmasına izin verilmez?

Cevap

Uçuşa elverişlilik sertifikasının geçersiz olması durumunda veya aşağıda maddeler hâlinde verilen durumlardan herhangi birisinin gerçekleşmesi hâlinde hava aracının uçuş yapmasına izin verilmez:
• Hava aracının veya hava aracına takılı herhangi bir komponentin SHY M Yönetmeliği’nin gerekliliklerini karşılayamaması,
• Hava aracının, EASA veya denkliği olan havacılık otoritesi tarafından onaylanmış tip dizaynı ile uygun olmaması,
• Hava aracının gerekli onaylı önlemler alınmadan, onaylı uçuş el kitabının veya uçuşa elverişlilik sertifikasının sınırlamalarının dışında işletiliyor olması,
• Hava aracının uçuşa elverişliliğine etki eden bir olaya veya kazaya karışmasının ardından uçuşa elverişliliği sağlayamaması,
• Bir modifikasyonun veya tamirin SHY-21kapsamında onaylanmadan uygulanması.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v